Ukázka č.1
Ukázka č.2
Ukázka č.3
Jesse Custer je mrtvý. Alespoň to si myslí jeho dívka Tulip a jeho kámoš Cassidy, který mu do Tulip dělá. Jenže Custer je naživu. Zmrzačený, zrazený a zahořklý, opouští svou cestu za Bohem, aby se stal šerifem malého města v Texasu. Města Spása, které ovládá šílený podnikatel Odin Quincannon s podivnou fixací na maso a v němž se Custer kromě bývalého německého agenta, nacistické dominy a dávné jednooké kamarádky střetne i s minulostí, o níž si myslel, že je definitivně mrtvá.

Spása je prostě obyčejné město v Texasu.

Obsahuje sešity série Preacher #41-50 (červenec 1998 - duben 1999)

Scénář
Garth Ennis
Art
Steve Dillon
Ink
Steve Dillon
Barvy
Pamela Rambo
Obálka
Glenn Fabry
Překlad
Štěpán Kopřiva
Redakce
Jiří Pavlovský
Žánry
akční, humorný
ISBN/ISSN
978-80-7381-865-4 (BBart s.r.o.)
978-80-7381-865-4 (CREW)
Vazba
lepená v měkkých deskách
Formát
170 x 260 mm
Tisk
barevný
Váha
778 g
Stran
256
Cena
499 Kč
Originál
Preacher #07: Salvation (Vertigo (DC Comics), 1999)
  • martin28
    martin286.10.2022 19:00Preacher/Kazatel #07: Spása
    Jesse potřebuje vypustit páru, a tak dorazí do malého městečka Spása, kde vezme práci šerifa. Záhy však zjistí, že místní obyvatele terorizují dělníci z nedalekého masokombinátu (opravdu se nejedná o Agrofert), jehož majitelem je úchyl, přezdívaný Masák Prasák. Ten s masem vyvádí tak moc, že by se poblil i Zdenda Pohlreich. Aby toho nebylo málo, Jessemu zkříží cestu Ku Klux Klan, nadržená právnická nazi domina ("M*dej mě fest a říkej mi Evo!), Bůh a vlastní máma. Na sexy černošskou asistenku šerifa jsem málem zapomněl. Další výborná kniha plná skvělých hlášek, silných charakterů a nových střípků z minulosti. Ennis je skvěle naladěn a na příběhu je to sakra znát.
  • perak
    perak19.4.2022 19:22Preacher/Kazatel #07: Spása
    V kontextu celkového děje je to přešlapování na místě, ale jde o hodně zábavné přešlapování. Především linka s Odinem a jeho právničkou baví náramně - tady se autoři vyřádili. K tomu KKK, starý nacista, nalezená matka. Zklamání bylo trochu ze závěru - ačkoliv jde především o to, ukázat nesmyslnost války, tak mi to přišlo jako již obehrané neoriginální téma a v celém Kazatelově příběhu asi spíše nadbytečný sešit.
  • sedw
    sedw30.7.2021 23:17Preacher/Kazatel #07: Spása
    Toto mi hodně sedlo. Příběhová odbočka, která ale byla tak dobře napsaná a byla tak zábavná, že mě vůbec nevadilo, že se hlavní linie v podstatě neposunula. Díl, který pro mě hlavní postavu polidštil, jako žádný z předchozích dílů.
  • filemon
    filemon1.4.2021 10:44Preacher/Kazatel #07: Spása
    Čteno podruhé, zatím druhý nejslabší díl. Quincannon mohl být daleko drsnější a jeho sexuální hračka je k popukání. Nechápu zvracení té jeho fašounské právničky...
  • louza
    louza18.5.2017 10:05Preacher/Kazatel #07: Spása
    V posledních dvou knihách Preachera se zdálo, že autor trochu tápe a neví jak s hlavní zápletkou dál. Spása to potvrzuje. Ennis si bere čas na rozmyšlenou a přichází s druhou odbočkou opírající se o Jesseho minulost, dějově však zasazenou do současnosti. Zdrcený hlavní hrdina se po událostech ve Válce na slunci takřka náhodou stává šerifem v malém městečku ovládaném místním velmi svérázným majitelem masokombinátu a jeho ještě svéráznější právničkou s nimiž se okamžitě dostane do (hákového) křížku. Citlivá dokonalost padouchů v této knize patrně dosáhla vrcholu. To s sebou nese i množství humorných situací z jejich konání, které čtenáři spolehlivě potrhají bránici (téměř jakýkoli výskyt Odina, Billy ve vazbě, "říkej mi Evo"). Tulip ani Cass výrazně nechybí. Jeden z nej dílů Preachera.
  • Kapis
    Kapis mecenáš7.4.2015 09:05Preacher/Kazatel #07: Spása
    Mě to bavilo, i když to bylo ukecané kapku moc. Navíc Preacher, zamilovaný do baby, co se tahá s jeho kámošem a kterou rok neviděl, nežně nepomiluje ani nadrženou zástupkyni, i když je krásná jako hvězdy na obloze a roztáhla by mu i na kapotě auta, ani neomrdá nadrženou nacistickou dominu, která nechce nic jiného. To je blbec! Tak to aspoň zakončil pořádným halucinogenem. Jeho kritizování války ve Vietnamu je sympatické, ale kapku jsem doufal, že překročí jako jeden z prvních ten pomylsný práh. Nestalo se tak. Práh, kdy se kritizuje vláda a chudáci jsou pouze "naši kluci". To je sice hezké, oni chudáci rozhodně byli, ale obyvatelé Vietnamu, Kambodže a Laosu, kterých tam při Americké agresi bylo zmasakrováno cca 4 miliony, jsou i pro Ennise stále jen žlutí zkurvení rákosníci. Z toho množství chemických látek, které tam vysypali se stále rodí znetvořené děti. Před deseti lety na konferenci v Yale přední výzkumníci prohlásili, že Spojené státy ve Vietnamu vedly největší chemickou válku v dějinách, Vietnamským civilním obětem nikdy nebyla nabídnuta žádná kompenzace. No, tolik k nepopulárním faktům. Škoda fakt, čekal jsem každou stránkou, že to Ennis aspoň naznačí, ale nic, chudáci jsou prostě jen a pouze "naši kluci". Možná tento práh ani v Americe vydávaném komiksu překročit nelze. Škoda, ale jak říkám, stále mně to baví a už se blížím ke konci tohoto brutálního výplachu mozku.
  • Zeebonk
    Zeebonk12.3.2014 19:57Preacher/Kazatel #07: Spása
    Ach jo. Ten lišák Ennis musel slyšet fanouškovské naříkání na plytké natahování dobře rozjeté série, a tak se rozhodl těm parchantům ukázat, u jaké části těla mu jejich názory vlají. Tato epizodka z prdelova jménem Spása se nese v duchu Eastwoodovic westernů - samozvaný šerif Jessie přináší právo a pořádek do dekadentního řiťáku Texasu a směle nakopává prdel hlavnímu záporákovi a všem jeho kumpánům. Rovněž mi to lehce připomnělo pokleslý seriálový skvost zvaný Banshee s obdobnou tématikou, který rozhodně doporučuji. Děj se až na pár fajnových odhaleních z Jesseho minulosti zastavil a přestože taťka Garth nadále chrlí vybroušené dialogy, tak se nedokážu ubránit pocitu, že je to od předchozího Válčení na slunci krok zpět. Naopak do laciného telenovelového hovnaření v Konci iluzí to má daleko. Ennis vyloženě nezklamal, ale pořád čekám na nějaké to kulervoucí, závěrečné inferno. No ne, taky jsem pořád ještě nevyplivl svůj názor na Dillonovu kresbu, tak tedy - líbí se mi, jak se nezdráhá měnit úhly, přibližovat a oddalovat, ale to je asi tak vše. Nemám víceméně nic proti jednoduché lince, ale to, co on předvádí, mi přijde nadmíru odfláklé a nehodné Ennisova scénáře, pardón.

  • adevr
    adevr24.1.2014 18:04Preacher/Kazatel #07: Spása
    Tak tenhle díl je hooodně dobrej..
  • faster86
    faster8626.7.2013 06:53Preacher/Kazatel #07: Spása
    ctu preachera jako komplet pekne hned po sobe a spasa je druhy nejlepsi dil kam sem se zatim dostal. je tu vysvetlene spousta veci z jesseho zivota, a navic nazi je tu svinsky sexy....
  • kaylin
    kaylin2.6.2013 09:01Preacher/Kazatel #07: Spása
    Ne, samozřejmě, odbočka ke Spáse není pouze natahováním příběhu, ale má svůj smysl. Ennis se prostě musel vyprázdnit, protože očividně překypoval obrovskou dávkou deus ex machina. Jesse se zde musí setkat znovu se svou minulostí, musí si vyjasnit, co vlastně očekává od budoucnosti a co chce udělat, jak se postavit skutečnosti, že možná přišel o svou životní lásku. Předně by se měl zachovat jako chlap a postavit se tomu čelem, ale trvá mu právě deset sešitů, než si tohle uvědomí. Zatím napáchá trochu toho Custerovského dobra, to čtenáře baví. Více: http://www.comics-blog.cz/2013/06/105-preacher-7-spasa-70.html
  • Kaluž
    Kaluž mecenáš18.5.2012 13:33Preacher/Kazatel #07: Spása
    „Mrdej mě fest a říkej mi Evo!“ (sexuální praktiky neonacistů jsou plná děsných klišé)

    Zlomený Jesse Custer dočasně vzdává svůj boj a ujímá se role šerifa v Bohem zapomenutém zapadákově v Texasu, kde ho čeká částečný rodinný reunion, zvrhlý podnikatel Masák prasák, spolek bílých mužů v nočních košilích aka Ku-klux-klan a jeden starý nacistický zločinec. A taky se stihne slušně pohádat se samotným stvořitelem (a nemyslím tím Ennise). V závěru se ještě na skok podíváme do Vietnamu a připomeneme si nesmyslnost války. Věčný odpůrce válečných konfliktů a milovník růžových zákoutí Garth Ennis je opět ve formě. Po delší době si tak oddechneme od vztahového veletoče mezi Jessem, Tulip a Cassidym a i ten starý dobrák od kosti Herr Starr si dává oraz. Přerušení hlavní dějové linie a zasazení děje do jižanského buranova je svěžím závanem z Ennisovy studnice chorých nápadů. A i ta jednoduchá Dillonova kresba mě pořád baví.
  • KLAUN_DOMINANT
    KLAUN_DOMINANT mecenáš29.6.2011 10:31Preacher/Kazatel #07: Spása
    A mě to pořád baví. Natahování mi vůbec nevadí a čím více by toho bylo, tím lépe...
  • krvinka56
    krvinka5627.5.2011 08:09Preacher/Kazatel #07: Spása
    He poněkud šílená obálka takovoudle divnou sme tu opravdu neměli .Tak mne se to líbilo příjemné počteníčko.Sice se toho zde moc neděje pořádná pokecovka.Ale naštěstí sem od tohoto dílu moc neočekával, konec konců sedmý díl tak to musí jít kvalitně dolů.A díky tomu sem spokojen.I když hlavní záporák je jen srandovní a zakomplexovaná postava.Pár forků se zde najde.Ale je to opravdu nejumírněnější díl.Začíst se mi nedělalo žádné problémy.Do této knihy se musíte opravdu ponořit a vnímat dané kontexty.
  • Kabukiman
    Kabukiman27.3.2011 20:09Preacher/Kazatel #07: Spása
    Asi nejslabší díl... Tlustej a nudnej... Nejdřív jsem se radoval jakej je to špalek,ale pak jsem ho četl jen se sebezapřením... 100x přežvejkanej příběh v další variantě. Připomínalo mi to taky nějak film Big Boss s Bruce Leem a já nevím co ještě. Jen s tím rozdílem,že Bruce tam alespoň nepotkal svou mámu a neprokecal s ní půlku filmu... Hoooodně se tam kecá a málo posouvá děj a pokud je tam nějaká akce,tak mi Jessie Custer přišel docela přemachrovanej týpek,kterýho tak nějak nemusim... no uvidíme co bude dál...snad se děj trošku rozjede...
  • choze
    choze3.3.2011 15:08Preacher/Kazatel #07: Spása
    willis: já osobně k tomu přistupuju stylem: "tak dneska večer seru na celej reálnej i virtuální svět, vypínám mobil a zalézám s igelitkou pochutin do pelechu, abych si v absolutním klidu přečetl toho nového príčra"
  • willis
    willis1.3.2011 09:55Preacher/Kazatel #07: Spása
    Ennis už je u nás natolik známý, že čtenář ví do čeho jde. Doporučuji však počkat si na tu správnou náladu a pak se můžete slušně pobavit... Určitě bych k tomu nepřistupoval stylem: "tak teď si musím přečíst toho nového príčra"
  • choze
    choze17.2.2011 10:58Preacher/Kazatel #07: Spása
    "Tohle jsem dostal za to všechno? Snažil jsem se bejt klaďák, chovat se k lidem slušně - a tohle je moje zkurvená odměna?" - "No, tuláku... nějak si nemůžu vzpomenout, že by někdy někdo říkal něco o odměně." Jesse šlape vodu a Ennis taky. Nic proti (pořádně velkému) intermezzu, ale Jesseho pobyt ve Spáse je až na jedno haluzové rodinné shledání o ničem. Narozdíl od Starra totiž Quincannon (ani jím povolaný Kukluxlan) nevzbuzuje sebemenší respekt a nevyvede se mu prakticky žádná akce proti Jessemu, který ho má od začátku těžce na háku, takže jejich soukromá válka o texaský zapadákov neskýtá žádné napětí. Jen spoustu kopanců do záporáckých koulí.
  • brkowycz
    brkowycz16.2.2011 10:07Preacher/Kazatel #07: Spása
    Po vyhrocených událostech předchozího dílu, kde Jesse ztrácí svého nejlepšího přítele, životní lásku a zcela nevysvětlitelně přežije pád z letadla do epicentra atomového výbuchu, se unaven rozhodne se na chvíli hledání Boha odložit a srovnat si všechno v hlavě. Jasně, jedná se o skutečně naprosté odbočení od serie, ale myslím si, že Jesseho jednání je v po událostech z Války na slunci logické. Jessemu se stala spousta "na hovno" věcí a než bude schopen pokračovat, musí se zregenerovat a sám sebe přesvědčit, že to má cenu. Chápu že čekat rok na pokračování aby pak vyšla kniha, která se hlavním příběhem nezabývá může být ubíjející, ale když jsem to četl v originále celé v kuse, dával vývoj událostí smysl a myslím, že až to úplně dovychází a opadne to nadržené čekání na vyvrcholení, každý při druhém pročítání tento díl ocení o něco víc.
    Garth Ennis se samozřejmě snaží, abychom se nenudili a servíruje nám klasický sortiment svých uchyláků: Jižanské burany, nacistickou dominu, neuvěřitelně zvrhlého podnikatele a malou osobní válku. Nechybí ani klasické hlášky.
    Vrcholem této knihy je Jesseho halucinace poté, co se rozhodne znovu pátrat po Bohu, ve kterých si rozvzpomene na okolnosti jeho záhadného přežití a chytřejším čtenářům dojde spoustu věcí, například jak to bylo s "milostivým návratem" moci jeho Hlasu nad svou rodinou ve druhém díle :-) Takže nakonec i ti z vás, co dychtí po dalším dějovém posunu se dočkají.
    Zkuste pochopit Custera, že každý na své cestě potřebuje zastávku na odpočinek, že každý si znovu potřebuje v hlavě utřídit, proč se má tím trním prodírat dál, a bude se vám to líbit. Jestli však jediné co vás u téhle serie už zajímá, je její ukončení ty malé odchylky (které ale dávají smysl), můžete rovnou přeskočit tenhle i další díl.
  • Lenny
    Lenny mecenáš15.2.2011 19:55Preacher/Kazatel #07: Spása
    Pro mě zatím nejslabší Preacher. Je to strašně natáhlé, ukecané a vesměs o ničem. Poprvé jsem se u této serie nudil a nutil se to dočíst do konce.

    Delší recenze na: http://thunderbolts-mountain.blogspot.com/2011/02/preacher-kazatel-7-spasa.html
  • erik
    erik15.2.2011 12:59Preacher/Kazatel #07: Spása
    Ak náhodou chcete vedieť, ako môže skoro rok vychádzať komiksová séria, kde sa nič nedeje, prečítajte si túto knihu. A teraz vážne, v čakaní na Alamo prichádza chvíľka radosti a šťastia. Jesse nachádza stratenú rodinnú príslušníčku, stane sa nelegitimovaným šerifom a za súpera dostane miestneho mäsiara. Čosi rasizmu, čosi s tromi Káčkami (biele kapucne), trošku sado-mäso (aj doslova), čosi o náckoch, čosi o milujúcom Bohu, čosi o Vietname, ale hlavne kopec neakčných kecov a rozjímaní, to je v kocke náplň Spásy. A celkom ma to bavilo, dokonca viac, než predchádzajúca kniha.
4938931
Četl/a (133)
123peta, 2Hitman3, 2scha, 3DD!3, adevr, Alfred, Alikkk, BadBoy, Baffman55, Balů103, Bedou, ben_bella, besikv, bierce, binnmode, Blacklarch, Blackmoor, Bronn, calvin10, Chaolinek, charvos, chcita, cobe, ComicBookGuy, cyboy, D.K.Logic, dajik, Darker, Daxik1988, Deckard, Doppelganger, Draco nobilis, dvory, Dzoglik, erik, farnhajt, filemon, filosh, Final, foudy, Fox01, guseppe, hellblazer, HellWeber, Houbař, house192, hypermlok, IndyP, invape, J.Connor, Jabba, jakubcik666, James, james dixon, jankie, JANNE, japes, jiskra, kadas97, kallenved, Kaluž, Kapis, kaylin, kiat103, Killingjoke, kinak, Kiwi1902, koudak89, Kouzelnik7, lantan1, Librarian, Light, Lojza, LookAss, Lord Baltimore, mart.in, martin28, Martinb, Mitak, monte walsh, namdnas, NecRoman, Nevidal7, Noci, oleav, Olesh, Ozymandias, Paldini, Palebras, Pavel2222, pavlosson, pearlxjam, pechna, perak, Petr, Petrisko911 , Petrkoll, puolpm, RadimNemec, raimi, RaptoR, Rezet, Rinter, rockyt, RudyRod, Saint of Killers, saja, Schramm, sedw, Shpeckk, Sir_Pete, Spacecore, Spike, suricattaontheway, syon, tacmud, tankgirl, terrordemon, the.kasztan, Tomket.Tom, Tony TwoDee, trudoš, Ukko, Velkej šéf, vita, vranakx, vrazdinek, VXP, wolfgang, Zbysek2410, Zeebonk, zgrywus, zlejzmrd
(277)
123peta, 2Hitman3, 2scha, adam.butch.kubik, adam.ra, adevr, afri, Alfi, AlmightyMates , amazing_k, Ashek, Azalin, Azbest, BadBoy, Baffman, Baffman55, Balů103, bananzluty, bboorreekk, Bedou, Beng.D, Benji, ben_bella, besikv, bierce, binnmode, Black Bro, yo, blackJag, Blackmoor, bmc75, Bob, bobo666_2005, Braindead, brkowycz, burzum, buscheer, calvin10, calviti, camper, Cassidy, Chaolinek, charvos, chcita, chobotnička, cobe, Cody, Corteg, Corvus, Cr4sh, CSE_AC/DC, cyboy, Daniel.rw, Darker, Davedd168, DAxik, Daxik1988, Deckard, delsemela, Dinik, disclose, doophy, Doppelganger, Draco nobilis, dre, dr_benway, Durvi, dvoracekpetr1, dvory, Dzoglik, erik, EvilvsGod, farnhajt, faster86, felis, fifas, filemon, filosh, Final, Fox01, Fréza, Fry, Fuf00n, Garp, ghousty, Godsmacker, goldschmidchen, goodspeed, GORERATED, Grebenda, grinder, guseppe, Hamichal, hawkzn, Hebled, hedgehog, hellblazer, HellWeber, herbert, herrman, HerSon, holubdema, Honzin, Houbař, house192, hugosnowden, Hulik, hypermlok, invape, isildur heir, J.Connor, Jabba, jakubcik666, James, james dixon, jankie, JANNE, jerry67, jett, jiskra, Johnny Sasaki, jones1240, Joshua_T, Kabukiman, kadas97, kallenved, Kaluž, kamil, Kapis, kaylin, Kazumaki, KdG, Kelt, keyko, kiat103, kinak, Kiwi1902, Kjon, komik.sx, koudak89, Kruttor666, krvinka56, Lamahe, Lenny, Librarian, Light, listr, Lobodlak, Lobok257, Lojza, LookAss, lutrix, maara, mAGiic, markic, mart.in, Martin Buchal, martin28, Martinb, Marvin, Masinfira, Matej-29, Mauzr, mclusky, merhyx, mgeralt, mikado, mikina, Mistak, Mitak, moiqpiom, monty.cl, morbi, Mr. Smith, Mr.Plysh, Mrlah, namdnas, NecRoman, netvor, Nevidal7, Nightmare, Noci, noMster, Odal , OldaB, Olesh, Ondraseeek, padre_negro, Pafnuc, Paldini, Palebras, Papa Wu, pavel, pavlosson, pavouk, pdfak, pearlxjam, pechna, pennywise, Pepares, Petr, Petrisko911 , Petrkoll, POLAKST, Poseidon1978, puolpm, q, Quentin, RadimNemec, Radkos, Raijin, raimi, RaptoR, Ricarderon, Rinter, rockyt, Rowan, RudyRod, Rumburaq, Saiffer, Saint of Killers, Samurai-Jack, Saran, Satyricon, Schramm, schwita, SedllY, sedw, seezeethree, Shpeckk, Sidi Santini, Sir_Pete, Skot, Slaine, Slávek, sleepless, songoku, Spike, StanleyHu, suricattaontheway, syon, tacmud, tankgirl, Tarka Daal, terrordemon, the.kasztan, Tialster, TIM.biker, Tombal, Tomek, Tomket.Tom, Tony TwoDee, trener83, trudoš, tulipstros, Ukko, vasek, Velkej šéf, vita, Vítek, vranakx, vrazdinek, VXP, willis, Wiruss, wolfgang, worf, xai, xintax, yama, Yaromil, yogi, Zajo original, Zbysek2410, zebedee, zgrywus, Zíďas, zlejzmrd
Chce (27)
Ajit, AlienDr, Bubsy, deadpool, deefha, Fr3d_K, fusnix, Grrr, Hurvy, J.T.honza, JamesRamone, Jezbo, KINIMODUS, koniklec, Majkl, Mamut12, Maryl, matrosh, Maty48, Moyek, nx, Plumm, razielus, Rezet, Salien, WMN, xxaannddeerr
Shání (8)
Al0f0k, AlienDr, Cemino, deefha, m.jedle, Maryl, Mighty_Morphine, Taťka Tuleň
Nabízí (4)
buscheer, karl173, Masinfira, seezeethree