Ukázka
Ukázka
Ukázka

+ 4 další ukázky

Koupit
Vynikající, neobvyklé, nápadité. Superlativů na tento titul by mohlo být vzneseno mnoho. Především je to ale vyšinutý, temný, naturalistický a extravagantní příběh odehrávající se na ploše čtyř ročních období mezi obyvateli poněkud... neobvyklého obydlí. Tohle je Alenka v říši divů, verze Davida Lynche.

Pozor: Toto není titul určený dětem! Obsahuje násilí, depresi a až příliš velkou dávku reality.

Scénář
Marie Pommepuy, Fabien Vehlmann
Art
Kerascoët
Barvy
Kerascoët
Obálka
Kerascoët
Lettering
Andrea Nekvapilová
Překlad
Richard Podaný
Redakce
Filip Gotfrid, Pavel Kořínek
Žánry
drama, fantasy, horor
ISBN/ISSN
978-80-7449-888-6 (CREW)
Vazba
šitá v tvrdých deskách s přebalem
Formát
230 x 302 mm
Tisk
barevný
Váha
890 g
Stran
112
Cena
489 Kč
Originál
Jolies ténèbres (Dupuis, 2009)
  • Qvestor
    Qvestor20.6.2023 16:41Krásná temnota
    Když Krásná temnota vyšla, hodně jsem se na ní těšil a hodně si od ní sliboval, ve výsledku jsem byl ale lehce zklamán, možná kresbou lavírující na hranici roztomilosti a ohavnosti (roztomilá je vlastně jen Aurora), možná příběhem, který nebyl zdaleka tolik pohádkový, jak bych si přál. Očekávání je mrcha.
    Teď jsem si dal repete. Mám rád druhá a třetí čtení knih a komiksů, protože už vím, co mě čeká a můžu se líp soustředit na příběh, vnímat ho víc do hloubky. Taky na četbu nespěchám. Často se do příběhu dostanu až při druhém čtení a nejinak je to s tímto komiksem.
    Na Krásné temnotě si uvědomuju její unikátnost, kniha jako taková je udělaná jako artefakt, opravdu si na ní v Crwi dali záležet, grafická úprava je decentní, jako kdyby se jednalo o pohádkovou publikaci. To všechno koresponduje s obsahem. Nemyslím si, že bych se měl kdovíjak rozepisovat o příběhu, ten už musí vstřebat každý čtenář sám. Tvůrci se ostatně nestaví do role morálních arbitrů a nechávají na nás, jak budeme Krásnou temnotu chápat. Je tu mnoho nepříjemných scének, které můžou píchnout i pěkně zabolet, podle citlivosti čtenáře. A jo, u konce jsem se usmíval, poněvadž to přece je dobrý konec! A co víc si přát?
    Krásná temnota je delikátní příběh pro pomalé čtení v tichu, kdy vás nic neruší a vy máte čas vychutnávat si ho jako pohled na obzvlášť zajímavý obraz.
    Crew si zaslouží za tento mimořádný titul velké uznání.
  • Poniczech
    Poniczech mecenáš27.4.2023 14:54Krásná temnota
    Narazil jsem na to náhodou, ale stalo se to mým oblíbeným komiksem. Perfektní vyváženost roztomilosti a hororu, silné Alenka v říši divů vibes, dětský pohled na svět jak v dobrém, tak ve zlém. Geniální dílko, po kterém běhá mráz po zádech.
  • Bubákolog
    Bubákolog12.3.2022 15:11Krásná temnota
    Nádherně nakreslený komiks plný nechutností. Myslím, že spousta lidí to asi nepolkne, zvlášť maminky na mateřský. Doporučuju hlavně výtvarníkům, protože je v knize vidět skvělá práce s akvarelem + hromada fantaskních postaviček.
  • Vrenn
    Vrenn19.11.2021 18:03Krásná temnota
    Tak jsem se k tomu konečně dostal... hustý. Asi chápu, že pro dost lidí je to trochu neuchopitelné, ale Zack a Kapis to dole shrnuli naprosto přesně.
  • SickNail
    SickNail mecenáš11.11.2021 01:45Krásná temnota
    Také tie malé roztomilé koťuhy ktoré robia všade zlobu, a ono to má aj hlavnú hrdinku aj rozfranforcovaný príbeh, no nechýbalo veľa a mohlo to byť lepšie.
  • Skot
    Skot mecenáš22.8.2021 15:55Krásná temnota
    Četl jsem dvakrát , ale můj dojem je stále stejný. Kresba odpovídá ději, ale scénáři tak úplně nerozumím. Rozhodně se nedá srovnávat s často uváděným Pánem much. Scenaristka nějak začala ale pak dochází k rozbití knihy na řadu scének , které se na sebe jend rámcově navazují . Některé jdou úplně do nikam, efektní nápad, který nebyl škrtnut. Možná se jednalo o části duše či myšlenek Aurory, jakousi postupnou katarzi a dospívání,možná o zlý sen, z kterého má procitnout, těžko říct. Možná to neví ani sama autorka . Z mého pohledu hodně psané na momentální efekt , ale rozhodně nic co by ve mně zanechalo velký dojem.
  • james89
    james894.7.2021 23:37Krásná temnota
    Vypadá to jak komiks pro děti, ale není to komiks pro děti. Nějak jsem ani pořádně nepochopil, o čem to všechno bylo a jakou roli tam hrála mrtvá holčička. Připadalo mi to jak celkově vykreslené lidské negativní vlastnosti a chování. Četlo se to hezky, ale stále jsem na něco čekal, co nepřicházelo.
  • Netorack
    Netorack24.6.2021 23:12Krásná temnota
    Nevím, co si o této knize myslet. Což, jak bych si dovolil tipovat, byl autorův záměr, takže to mu vyšlo dokonale. Příběh je řetězem WTF momentů roztomile nakreslených postaviček v překrásně nakresleném prostředí, které si dělají jenom ty nejhorší věci. Nejvíc mi to asi připomínalo knihu Pán much, ovšem jelikož tady se autor nemusel držet reality, uvěřitelnosti a takových těch svazujících vlastnostní románu o lidech, mohl si dovolit nechat svou představivost trochu sjet z cesty... do močálu. Nechtěl bych u pana Vehlmanna v hlavě strávit ani minutu.
  • Zack
    Zack admin26.3.2021 01:05Krásná temnota
    Naprosto neuvěřitelně dobře vystavěný comics o tom, jaký jsou děti. Naprosto tupý, nezodpovědný, sobecný, destruktivní svině. Autoři se s tím moc nemažou, i ty nejhnusnější scény jsou podávaný jako pohádkové dobrodružství, celý je to odporně krásný. Celou dobu jsem u toho byl nasranej. A úplně cítím, jak mi stoupá tlak jen si na některý scénky vzpomenu.
    Podle mě jedna z nejlepších věcí, co Crew kdy vydala.
  • karl173
    karl173 mecenáš17.3.2021 12:48Krásná temnota
    Už dlouho jsem nečetl tak zvláštní komiks. Je zajímavě nezajímavý. Jeho hlavní myšlenka je buď žalostně nevyužitá, nebo je to marketingový tah a nebo jsem to jenom nepochopil. Postavy se chovají příšerně. Buďto jsou to hajzlové, nebo jsou mentálně zaostalý či převelice naivní. Ve výsledku jediní kdo se tam chová nějak normálně jsou zvířata, jeden pán a vlastně i samotná holčička, která se jednoduše rozkládá.
    Nevím co ještě k tomuto komiksu dodat a co si o něm vlastně myslet. Nicméně asi není nic, co bych u tohoto díla vyzdvihl, ale zároveň nemám za co bych ho měl vyloženě hanit. Možná jen za to, že nemá pořádný konec ani začátek. A naopak pochválit by se dala celková stylizace a vcelku slušné tempo, díky kterému komiks nezačne nudit. Po dočtení mám ale pocit, že jsem přečetl něco zcela průměrného a stěží zapamatovatelného. Jediná výhoda k zapamatování by mohla být asi jen ta rozkládající se holčička, díky které si na tento komiks možná jednou vzpomenu. A možná o to autorům vlastně celé šlo. 3*
  • VanTom
    VanTom10.2.2021 12:01Krásná temnota
    Pominu-li pochybnosti „o čem že to vlastně bylo?“, komiks se mi líbil – nejvíce tedy z grafického hlediska, nádherné kresby jak lehce načrtnutých postav, tak zejména přírodního prostředí. O příběhu se asi nedá moc mluvit, často šlo o jednořádkové stripy – anekdoty, v nichž maličká stvoření bezstarostně přežívají, hledají přístřešky nebo něco k snědku (že zrovna u těla mrtvé holčičky není podstatné), zkrátka si hrají jako bezelstně sobecké, kruté děti bez elementárního povědomí o morálce, strachu, ohledu, zodpovědnosti či důsledcích svých činů. Nicméně přesah o lidském zlu za fasádou dobrosrdečnosti tu dvakrát nevidím, to spíš náběh na variaci Pána much.
  • Kapis
    Kapis mecenáš15.1.2021 22:05Krásná temnota
    Před asi deseti lety jsem si přečetl koment na Crwi od kerama o tomhle komiksu, který hned zjitřil mé smysly a zapsal se mi hluboko do teho kurevstva na krku, keré mě občas nenechá usnout. Byla a je možnost si to přečíst na monitoru, já to však nikdy nečetl digitálně, já jsem synek trpělivý a ani ne o dvě děcka později jsem si ho mohl koupit, otevřít, očuchat a přečíst na živo. A mám ho v pazurach!

    Říkal jsem si, no tak leží borok mrtvá holčička v lese, rozkládá se, že, co tež jiného a človíčci kolem dělají juchůchů a juchajdá, tím to bude vyčerpané, co tam chce z toho více děvucha vytahat?? A ejhle ho, pyčo!!

    Takové peklíčko a panoptikum hrůzy, vývoj od naivnosti a altruismu k chladné a bezohledné krutosti, zrcadla křivosti lidské povahy a brutality se sladkými úsměvy a rádoby dětskou kresbou nevinné naivnosti, plnou roztřesených linek, jsem fakt nečekal. Je to tak morbidně a úchylně roztomilé, při čtení je třeba zapudit zbytečné otázky o tom, kde se tam človíčci vzali, jaktože měli před tím kakao a porcelánové hrníčky, když pak žijou v době pospolité a podobné nesmysly. Ono to pak nemá chybu. Jsem omráčen, uzemněn a zítra si to dám ještě jednou a schovám to na tu nejvyšší polici knihovny. Dávám všechny bludišťáky světa!!! A ona to psala baba! Asi bych ji chtěl poznat, i když, no....

    EDIT/UPDATE: Taxem to přečetl podruhé a asi to chápu kapku lépe, mohl jsem se soustředit na detaily. Panáčci mohli pít kakao z porcelánových hrnečků proto, že vlastně jsou všichni aspekty malé nebohé Aurory. Nebo třeba jejími charakterovými znaky, jež nevybroušené a naivní přicházejí na svět. Však to byla malá holčička. A i to milosrdenství, obětavost a lásku ke všemu kolem ta realita ořeže, zničí a vyplivne jen ty nejsilnější. Což vůbec neznamená ty nejlepší. Takže nakonec pochodují po tom lese různé varianty charakteru, které by však samy nemohly fungovat, bo vždycky jsou nějaké brzdy. Pokud jsou však brzdy zničeny, nemůže to dopadnout jinak..... pro mě komiks roku!!!
  • RudyRod
    RudyRod11.1.2021 01:00Krásná temnota
    Šíleně krásné.
  • Darth Raelchi
    Darth Raelchi mecenáš2.1.2021 16:45Krásná temnota
    Jak jsem na to netrpělivě čekal, jak se to vychvalovalo, jak se o tom mluvilo. Čekal jsem fakt úplně něco jiného, než když jsem se o tom bavil s lidmi, kteří mi říkali, co zde čekat. Nakonec z té mrtvoly moc nemám. Furt se tam mele, podle mě o blbostech. Prostě příběh ze života lidí, kteří jsou malí a žijí v přírodě, to je toho. Kresba v panelech vyloženě odporná. Dvoustrany a jednostrany byly krásné, ale to komiks nezachrání. Jak se tam furt mlelo o osobních věcech, tak mě to odpoutávalo od příběhu a opravdu doteď pořádně nevím, o čem to je. Nebavilo mě to a ještě se na to blbě koukalo.
  • Le Porello
    Le Porello10.12.2020 23:40Krásná temnota
    Úžasně namalovaný a vymyšlený crossover Muminků a Dogville, ve kterém je Pařezová chaloupka mrtvá holčička v lese za chajdou sériového vraha...
  • Fry
    Fry admin10.12.2020 16:36Krásná temnota
    Krásná temnota - Velmi nepříjemná věc a jeden z nejhorších komiksových zážitků, který jsem kdy absolvoval v tom dobrém slova smyslu. Nevím jestli se k tomu někdy vůbec budu chtít vrátit, ale z hlavy to asi jen tak nevymažu. Tohle je přesně ten titul, který si nedokážu představit pod jinou značkou, než Crwe - letmé prolistováním působí neškodně, avšak zdání krutě klame ... Za mě 4*!
  • Karel Sec
    Karel Sec1.12.2020 09:49Krásná temnota
    Pro mě asi nejlepší comics roku. Vlastně jsem nevěděl co od toho čekat. Rozhodně jsem ale nečekal to co jsem dostal. Je to jak dostat palicí do hlavy. Nemá to podle mně nic společného s Lynchem, ani Alenkou v říší divů, je to spíš kombinace Broučků, Pána much a survival horroru. Je to pro někoho samozřejmě prvoplánové podobenství o dětské nevinnosti, bla bla atd. Při druhém přečtení mně spíše napadlo, že je to taková geniální derivace pixarovského filmu V hlavě (Inside out), což je pěkný dětský film, ale tohle je asi reálnější obraz toho co se bere v hlavě malé holčičky. V tomhle kontextu je fascinující hlavně postava Hector, který reprezentuje to jak si malá holka představuje ideálního kluka, a je to naprostý dement. Ale Krásná temnota je hlavně pekelný vizuální nářez, který stojí za to přečíst vícekrát.
  • Spike
    Spike29.11.2020 00:23Krásná temnota
    Původně jsem ani neměl v plánu si Krásnou temnotu koupit, ale po tom velkém promu jsem si nakonec řekl že to zkusím. Přeci jen ten koncept zněl zajímavě a hoši z Crwe by přece tak horlivě nepropagovali nějakou blbost. Ve výsledku ale nijak extrémně nadšen nejsem.

    Ne že by mi to vyloženě nesedlo nebo že bych to snad nepochopil, tak nějak to ale nesplnilo očekávání. Že to je podobenství dět(in)ské naivity a 'nevinnosti' s nechápavou (a nepochopitelnou) krutostí, a všechno zlo sledujeme 'dětskou' optikou, to snad chápu. To je ale na komiks takového rozsahu podle mě málo. Na to by stačila třetinová délka, má li komiks přes sto stran, čekám víc. Ono hodně situací je nápaditých, někdy brutální, smutné, černohumorné... Ale ty situace se vrší jedna na druhou až do konce a mě chybí nějaký smysl toho všeho. Zápletka, příběh... Něco. Bavilo mě to, asi to vyvolalo ty pocity které mělo, ale nic moc to po sobě nezanechalo. Kdyby ta malá stvoření například s blížící se zimou mezi sebou bojovala o jediné přístřeší kde jedině mohou přežít zimu, ale jelikož nejsou mentálně schopní se dohodnout, skončí to krveprolitím... To by byla jedna z možných hlavních zápletek kterou by ty jednotlivé situace mohly jen doplňovat, tady ale nějaká hlavní dějová linka není. Díky tomu jsem z komiksu rozhodně neměl tolik, kolik jsem si sliboval.

    Kresba/malba je pěkná a k příběhu se hodí, ve velkém formátu navíc hezky vynikne. Českému vydání se toho (kromě tradičně absentující záložky) moc vytknout nedá. Škoda tedy, že za tím hezkým obalem a vizuálem se neskrývá příběh, který by mnou nějak rezonoval a který bych si poté pamatoval. Jako jednohubka fajn, ale očekávání (po tom všeobecném vychvalování) byla zkrátka trochu jinde. 6/10
  • faster86
    faster8625.11.2020 15:26Krásná temnota
    Ono je to takova rádoby hlubokomyslná blbost, která je oblečená v nedělních šatičkách. Pár věcí je tam ok (krmení ptáčat, pohřeb, těhulka), ale jinak je to nuda. Po tom jak to vedení crwe chválilo do nebes je to velké zklamání.
  • MEGA
    MEGA21.11.2020 03:11Krásná temnota
    Naprosto mrazivé čtení. Komiks buduje pocit neklidu a za každým panelem cítíte nejistotu. Když zlo začalo vykukovat ze všech koutů, komiks mě neustále překvapoval svou surovostí a když jsem si myslel, že už to temnější být nemůže, tak na další stránce na mě vybafla ještě větší bizarnost. Všechno tohle cynické násilí má ale svůj účel a myšlenku. Odporné motivace a zlé skutky roztomilých postaviček mi nabídli úplně jiný pohled na své dětství, což je ta nejmrazivější část. Věřím, že na komiks jen tak nezapomenu, ale zároveň si nemyslím, že se k němu budu často vracet. To není myšleno negativně, ba naopak si myslím, že příběh měl tento pocit vyvolat. Na druhou stranu pro co se budu vracet moc rád je vizuální stránka. Kerascoët provádí prvotřídní práci a každá stránka dýcha mnoha barvami, čímž dokonale kontrastuje s dějem. Vše od vykreslení přírody až po návrh jednotlivých postaviček je pastva pro oko. Toto je jeden z nejoriginálnějších komiksů, co jsem kdy četl.
  • Norri
    Norri mecenáš20.11.2020 22:47Krásná temnota
    OK, tentokrát půjdu asi proti proudu. Můžete mi někdo prosím říct, co z tohoto komiksu dělá takový klenot? Bacha, následující text může působit jako spoiler. V tomto komiksu je skupina nějakých bytostí, které jsou takovým dětským způsobem pěkně kruté. Máme tady hlavní hrdinku, kladnou postavu, se kterou všichni vyj*bávají a ona nakonec pěkně vyj*be s nimi. Ale to je zcela banální zápletka bez větší hloubky. Nenabízí nic k zamyšlení a ani žádné odpovědi. Co dál? Že tam tleje v lese mrtvá holka, ve které ty bytosti bydlí? To je jen pouhá kulisa, která má pouze šokovat. Ale abych jenom nekritizoval - několikrát jsem se musel smát. Ty mrchy postupně umírají docela vtipným způsobem. Zajímavá a pěkná je kresba, kdy všechno je kreslené téměř realisticky, jen ty bytosti jsou kreslené hodně dětsky a naivně. Celý tenhle komiks je vlastně velkým grafickým vyjádřením kontrastu pěkného s ošklivým.
  • Good Games
    Good Games mecenáš18.11.2020 13:56Krásná temnota
    Krásna temnota je jeden z komiksových titulov roku! Je plná zákerných, hravých a sviežich nápadov. Je to hnusné, brutálne, ale vo viacerých scénach aj veľmi vtipné a viackrát som sa zasmial nahlas. Veľmi sa mi páčilo hlavne nečakané a občas až šokujúce riešenie viacerých scén a osudov postáv. Maľba síce pôsobí zo začiatku infantilne, k príbehu sa nakoniec perfektne hodí a viacero strán je namaľovaných naozaj krásne. Vôbec sa redakcii nečudujem, že si komiks zamilovali. Je to naozaj doslova Krásna temnota. Len pozor aby ste to nekúpili deťom, mohli by mať z toho nočné mory 🙂 =►Celá recenzia◄=
  • Alfi
    Alfi15.11.2020 17:48Krásná temnota
    Na dreň ohlodaný komiks o ľudskej zlobe, závisti, hlúposti a slabosti ale aj dobrosrdečnosti, odvahe a láskavosti, kde mŕtvola dievčatka je len kulisa v mozaike príbehov vyvedených do absurdna. Toto rozhodne nie je komiks pre deti, ktorým by mohol privodiť traumu. Neskutočne dobré.
    Niekomu môže vadiť, že nie všetko je explicitne vypovedané, ale práve v tom je jedno z kladov komiksu, kde každý si môže domyslieť nevypovedané.
  • adevr
    adevr24.10.2020 16:10Krásná temnota
    Vůbec nevím co si o tom myslet... knížka je nádherná a výpravná... kresby opravdu zvláštní, a příběh neumím zhodnotit. Asi bomba námět, ale některé věci zůstali jen naznačené, nebo nedovyprávěné... Každopádně, docela mne ty malé sviňky štvali, a přál jsem jim všechno co si dělali. Připadli mi jako taková tlupa odporných neomarxistických, skřetích sluníčkářů...
  • George Walker Bush
    George Walker Bush admin22.10.2020 22:47Krásná temnota
    Wow, tohle je geniálně obskurní, překrásně kreslený, přesto morbidní příběh plný lidského zla, ze které se člověku dělá fakt špatně a mrazí ho v zádech. Postavičky, někdy jak vystřižené z Mikulášových patálií, běhají v malebné krajině, která může sloužit jako kulisa k pěkné pohádce... anebo k zobrazení brutální přírody a ještě brutálnější lidské společnosti, která se v ní rodí. „Člověk se narodil svobodný, ale všude je v okovech..." Nevím, jestli má Rousseau pravdu. Tohle ale bylo jakože dost hustý.

    Celkový dojem: 90%
36201841
  • Norri
    Norri mecenáš25.6.2021 06:59Krásná temnota
    Kapis: Update tvého komentáře je nejlepší rozbor téhle knihy, jaký jsem četl. Klobouk dolů. Takhle mi to konečně dává smysl a musím si to přečíst znovu.
  • George Walker Bush
    George Walker Bush admin17.12.2020 15:34Krásná temnota
    baatcha: :D
  • baatcha
    baatcha17.12.2020 13:56Krásná temnota
    brkowycz: "Jak se mi to rozkládalo v hlavě" je docela dobrá anotace tohohle komiksu.
  • brkowycz
    brkowycz15.12.2020 18:07Krásná temnota
    Mě ta zápletka také chyběla... ale jak se mi to rozkládalo v hlavě, uvědomil jsem si, že to vlastně tu zápletku má - je to o ztrátě dětské nevinnosti. Hlavní hrdinka začne jako nepopsaný list, všem se snaží pomáhat a skrzevá to vlastně jakoby "dospívá". Dospělou se pak stává na konci, kde oplatí světu stejnou krutostí, jakou k ní svět do té doby přistupoval - dojde tedy k definitivní ztrátě naivity. To je finále. Sám bych ocenil nějaký lepší background, třeba o té holčičce jako takové, kde se tam ty mrňaví lidičkové vzali apod... ale podle mě to funguje samo o sobě i takhle. Je to taková série fakt strašně depresivních stripů.
  • Spike
    Spike2.12.2020 01:17Krásná temnota
    Karel Sec - nikde nepíšu že je to prvoplánové, takže to své 'bla bla' sis mohl odpustit. To podobenství 'dětských' ideálů a následné deziluze (tedy reality) je v komiksu leckdy znázorněno dobře. Mě tam chyběla hlavně nějaká zápletka která by tomu dala větší smysl (a nejspíš by to vše i lépe podtrhla a zvýraznila), toť vše. Možná po dalším přečtení to na mě bude mít větší efekt, ale i když je to čtení na slabou hodinku, nějak nemám v dohledné době chuť se k tomu vracet.
  • Milo_Harwey
    Milo_Harwey mecenáš22.10.2020 07:59Krásná temnota
    Vynikající, neobvyklé, nápadité. Superlativů na tento titul by mohlo být vzneseno mnoho. /// Jsem zvědavý na komentáře... Cyboy 2* - zrovna tady je škoda, že bez komentu.
Četl/a (96)
123peta, adevr, Arnal, Bedou, Benny, besikv, Black Bro, yo, Blacksad, Bubákolog, buscheer, calvin10, charvos, cyboy, DanQ, Darker, Darth Raelchi, Deckard, Dezodoo, Doppelganger, Draco nobilis, farnhajt, Fry, Garp, Géba, George Walker Bush, GeorgeeW, Georgíno J., hellblazer, house192, IndyP, invape, jakubcik666, James, james dixon, james89, jankie, jindroush, jiskra, John Wick, Jonathan Arbuckle, Kadin, Kapis, karl173, Keno, kindanerd, lacoste, lantan1, Le Porello, Light, Lijem24, Lokusta, Mamut12, Matthew, MEGA, Miss Amphipolis , Mitak, monte walsh, MP, Mr. Baboon, Mr.Plysh, mrstffl, mstefl, NecRoman, Netorack, Nexis, Nezbi, Norri, pechna, perak, petrSF, Poniczech, porculan, Poseidon1978, Qvestor, RadimNemec, Ricarderon, Rinter, RudyRod, Ruw, Schimi85cz, Schirru, sercial, SickNail, Sir_Pete, Skot, Spike, SteveCZ, the.kasztan, trudoš, Ukko, Unerr, VanTom, vranakx, Wasseg10, Zbysek2410, zgrywus
(137)
123peta, 2scha, adevr, Alfi, bboorreekk, Bedou, Benny, besikv, binnmode, blackJag, Blacksad, bmc75, Bob, Bubákolog, burzum, buscheer, calvin10, Caylen-Tor, charvos, cyboy, Darker, Deckard, deefha, Dezodoo, disclose, Doppelganger, Draco nobilis, Elnie, farnhajt, Fry, Géba, Georgíno J., Glumal, gongon44, Hawwwran, hellblazer, herbert, house192, illy, IndyP, invape, James, james dixon, jankie, jindroush, jiskra, John Wick, Jonathan Arbuckle, Kadin, Kapis, Karel Sec, karl173, KarlosJB, Kazumaki, Keno, kindanerd, Kouzelnik7, krupan, lacoste, Le Porello, Light, Lijem24, listr, Lojza, Lokusta, maara, Mamut12, Marvin, Matthew, mcleek, MEGA, merhyx, misa, Mitak, moris.cz, MP, MP81, Mr. Baboon, Mr.Plysh, mrstffl, mstefl, NecRoman, Nexis, Norri, Olesh, Onkel 1928, opytz, Paja78, paulmuaddib, pavouk, pearlxjam, pechna, perak, petrSF, PH79, porculan, Poseidon1978, Premek, pxashes, RadimNemec, RaptoR, Ricarderon, RicHard. , Rinter, rockyt, RudyRod, Rumburaq, Ruw, Saran, Schimi85cz, Schirru, sercial, SickNail, Sir_Pete, Skot, Spike, Stara.kryta, suricattaontheway, tacmud, the.kasztan, Tialster, timek, Tomket.Tom, trudoš, Ukko, VanTom, Velkej šéf, vranakx, Vrenn, willis, xintax, Yaromil, yogi, yojimbo, Zbysek2410, zdoog, zgrywus
Chce (15)
Blacklarch, davidek, delsemela, filosh, flynander, Freckles, Himlik, Infarkt, Kjon, monty.cl, Murphy722, Nightmare, sleepless, Tarka Daal, tukak
Shání (1)
Nightmare
Nabízí (1)
SickNail