Ukázka
Ukázka
Ukázka

+ 3 další ukázky

Koupit
Zatímco věrný LeBrockův pomocník, detektiv seržant Krysmyš, odjíždí na vánoční dovolenou, sám LeBrock si moc volna neužije. Čeká ho totiž vyšetřování záhadného zmizení neteře jeho bytné, malé Zajdy Teřichové.

Stopa vede k rozrůstající se náboženské sektě, v jejímž čele stojí charismatický jednorožec a jeho podfukářští pomocníci, kteří jsou zodpovědní za masovou sebevraždu členů sekty ve Spojených státech. Po příjezdu do Francie se navíc pustili do nenávistné kampaně namířené proti knedlíkům – což je ponižující přezdívka, kterou dala většina zvířecí populace tvoru jménem člověk. LeBrock se musí vydat do Paříže, kde se znovu setká se svou láskou – smyslnou jezevčí prostitutkou Billie. Londýnskému detektivovi stane tentokrát po boku Štístko Lucas, pinkertonský detektiv s kolty zavěšenými proklatě nízko, s jehož pomocí se bude muset střetnout s fanatickými sektáři, lidskými teroristy a krom toho také odhalit několikasetleté náboženské spiknutí, jež by mohlo vyústit v nenávistný celosvětový konflikt.

Dokáže LeBrock zastavit zdánlivě neodvratitelný nástup fašistické moci ve světové metropoli, kterou svírá mafiánský gang Tiberia Koeniga a kterou ohrožují lidští extremisté? Podaří se mu odhalit tajemství mytických Pravých evangelií? Zachrání Zajdu Teřichovou ze spárů hypnotismu neodolatelného jednorožce Apolóna? Touží vůbec Zajda po záchraně? A v neposlední řadě – vyřeší LeBrock svůj případ včas, tak aby stihl strávit Vánoce se svou rodinou?

Scénář
Bryan Talbot
Art
Bryan Talbot
Lettering
Martin Trojan
Překlad
Alexandra Niklíčková
Redakce
Marek Barányi (Keram), Ondřej Černý, Václav Dort, Ladislav Niklíček, Milena Vojtková
Žánry
detektivka, městská fantasy, steampunk
ISBN/ISSN
978-80-88152-42-2
 (Comics Centrum)
Vazba
šitá v tvrdých deskách
Formát
170 x 247 mm
Tisk
barevný
Váha
438 g
Stran
104
Cena
499 Kč
Originál
Grandville Noël (Jonathan Cape, 2014)
  • louza
    louza20.6.2023 17:27Grandville #04: Noël
    Grandville mám rád opravdu nekriticky. Ale Noel mě chytil za srdce možná ještě více, než zbytek už tak dost povedené série. Opět jde o přímé pokračování předchozích knih, které tentokrát cílí na sociální a náboženské aspekty autorova světa. Jedná se tu zejména o lidi a jejich původ. Do příběhu se čtenář ale zaskousne jak už to bývá zvykem z trochu jiného konce a to triviální snahou o nevrácením malé morčecí holčičky ze spárů ďábelské sekty. Talbot tu exceluje nejen zajímavým příběhem nepodobným ničemu z minula, ale zejména extrémně přesnou volbou zvířecích protějšků. Příběh je sice uzavřený a dle mého soudu nejlepší v sérii, ale těch referencí na předchozí knihy je tu už tolik, že se nedá dopuručit ho číst samostatně. Už proto, že jde defakto o můstek k epické finální knize. Každopádě (zase) majstrštyk.
  • martin28
    martin289.4.2023 15:12Grandville #04: Noël
    Úžasná kniha. Falešný mesiáš plánuje holokaust knedlíků pomocí své sekty, která se transformuje v čistokrevné nácky. Tohle velmi silné téma Talbot zvládnul na výbornou, do knihy skvěle implemntoval i úvahy ohledně bytí, víry a genetické odlišnosti ras. Parodující karikatury jsou opět zábavné, ať už se jedná o pipky, pikolíky, Asterixe, či Leonardovu (ehm, Talbotovu) Poslední večeři. Opar tajemna byl o dost hustší, než v předešlých dílech, stejně jako ohrožení (celého světa) v podobě konečného řešení. 100%
  • sedw
    sedw6.12.2020 14:43Grandville #04: Noël
    Po předchozím mírném propadu v kvalitě opět díl za plný počet. Líbil se mi komornější příběh, již nešlo o politiku, která ovlivní celé země, ale šlo o jednotlivce. Parádní díl.
  • Darth Raelchi
    Darth Raelchi mecenáš28.8.2019 21:45Grandville #04: Noël
    Tohle mi asi sedlo ze všech Grandvillů nejvíc, vyjma jedničky. Ta má u mě své jasně dané pevné místo. Celkově ty náboženské konspirace, pozadí za multiverzem, alternativní dějiny, aj. Tady už Talbot přesahuje svůj předem nastavený grandvillovský stín a jde dál. Proto má narážka na Bete Noir, že se jedná o Arkwright pro mladé - tady je to o to evidentnější. Přitom všem, ať se jedná o něco duchovního a transcendujícího, pořád tu máme ve finále banální, přesto chytrou, zápletku a pozadí za tím vším. Je to daleko víc propojené a to mě strašně baví. Klidně bych i uvítal, aby šel Grandville tímto směrem, že se začnou daleko víc řešit i reálie za hranice LeBrocka. Kdo ví, třeba bude další Grandville po Force Majeure...
  • mike731
    mike73124.6.2018 16:34Grandville #04: Noël
    Komiks, který obsahuje tolik textu, že by vydal na samotnou novelu (a klidně i román, kdyby byl o pár stránek delší). Ve vzácných okamžicích, kdy je mezi bublinami větší mezera, na vás vykoukne ohyzdná digitální kresba a ne zrovna subtilní Talbotova nenávist k náboženství. Celý příběh je takový těžkopádný.

    A neodpustím si menší popíchnutí cyboye, který si možná nevšiml, že jedna z hlavních postav je přímo chodící popkulturní odkaz.
  • S4TW
    S4TW20.5.2018 17:17Grandville #04: Noël
    Nejlepší díl této skvělé série. Každý další díl mě baví víc a víc, ale až teď to dosáhlo pomyslného vrcholu. To, v čem je série tak skvělá je okořeněno problematikou sektářství, náboženství a nacionalismu. Odkaz na nacisti je zcela zřejmý, ale je originálně doplněn tím, že se ve skutečnosti jedná o náboženské fanatiky. Autor zde řeší problémy jako je rasismus, kult osobnosti, manipulace a ovlivňování mas. Vše je zakomponováno do originálního, fantasy světa, kde se prolínají odkazy na skutečné historické události, postavy s těmi, které si autor sám vymyslel, popřípadě s těmi, které jsou pouze bájné. Nadšený jsem byl z Luckyho Luka! To jsem jako malý sledoval na Foxkids. Celkově autor píše postavy hrozně chytlavě, zábavně a především parádně využívá různé zvířecí druhy a umocňuje na nich lidské vlastnosti. Tentokrát nás čeká i několik bájných či vyhynulých zvířat. Nejenže tu Talbot upozorňuje na chyby minulých generací, ale zároveň ukazuje chyby, které se dějí i dnes. Vlastně se jedná o sociální sondu a určitě každý v tom něco najde (kult osobnosti, manipulaci s lidmi, sektářství, rasismus?...). No prostě ve všech směrech paráda. Už aby to byl další díl a my viděli, jak se autor vypořádá s velkým finále.
  • andre
    andre mecenáš10.5.2018 13:15Grandville #04: Noël
    Nejvíce mě pobavila pointa hlavního příběhu. Malý problém jsem měl s pochopením několika výrazů (více méně ve tváři) jedné z hlavních postav (nebudu zde spoilerovat). ... A nejhorší na celé knize je, pokud to tak opravdu bude, že nás Talbot nechal nahlédnout do příští knihy. Takový závěr jsem si u Steampunkové serie nepředstavoval. Ale to stahuju kalhoty, když je brod ještě daleko, snad se pletu. Jinak Talbot opět bavil tepáním do společnosti.Takže tak.
  • George Walker Bush
    George Walker Bush admin10.5.2018 09:45Grandville #04: Noël
    Jak se opovažuješ! Já jsem náhodou nesmírně snášenlivá! Dokonce i náš sluha je knedlík!

    Lehce prapodivná směs křesťanství, sektářství a nacismu osolená Danem Brownem - a nakonec jsem málem mačkal slzu dojetí. Řeší se tu zajímavé religionisticko-biologicko-historické otázky, u kterých jsem si říkal, kdy to Talbotovi začne v jeho vykonstruovaném světě zvířat skřípat. Ale naštěstí nikdy nejde tak do hloubky a píše to tak skvěle, že mě tyto pochybnosti vždy brzy opustí. Postavy jsou zase až moc vykarikované (snad kromě krásné a komplikované Billie), ale začínám podobně jako Kapis cítit smutek, že se série blíží ke konci:-(

    P. S. Až si jednou založím vlastní nakladatelství, tak chci, aby ty knížky vypadaly stejně krásně jako ty z Comics Centra...

    Celkový dojem: 90%
  • Kapis
    Kapis mecenáš4.5.2018 11:53Grandville #04: Noël
    Opět naprosto úžasné - tentokrát se Talbot opřel do manipulativních sekt, které jsou schopny některé chudáky zblbnout tak, že jim odevzdají majetek, tělo i duši. Jelikož mám klášterní výchovu a z jedné takové sekty nazývané katolická církev jsem utekl, tento díl mě zasáhl přímo do desítky, kdybych byl takový blbec a na sobě nosil terč.

    Jednohubková dobrodružství končí a Talbot přidává něco z LeBrockova soukromí, pracuje s postavami a vyvíjí je, rozehrává pozadí strašlivé genocidy na nebohých knedlících a vše je to zabaleno v nesmírně precizní, hravé a detailní kresbě, do které je zakomponována hromada skutečných i fiktivních událostí a postav. Osobně bych asi !!SPOJLER!! knihu s aramejskými evangelii do ohně nehodil, ale já nejsem LeBrock.

    Nu, co dodat, byl to opět skvěle strávený čas, nelze než před mistrem Talbotem smeknout a napálit mu plnou palbu, plnotučných eucharistických 100% a modlit se ať už mám v sepnutých rukou další díl(y). AMEN.
  • DEmnoG
    DEmnoG mecenáš23.4.2018 16:53Grandville #04: Noël
    Jakmile se kdokoliv chytrý trefuje do náboženství, tak jsem jeho člověk. Talbot tohle umí parádně, protože je chytrým. Jsem rád, že po akčnějším třetím díle s fantastickým žabákem z knihy "Vítr ve Vrbách" Talbot do Grandville uvedl jednorožce, osamělého kovboje a když už v tom byl, tak do detektivky nahodil spor mezi náboženstvím, vědou a politikou. A kdo se občas nudí, může na panelech hledat bytosti a zvířata z jiných vesmírů. Pan Talbot se fakt baví:).

    Závěr se mi tuze líbil a byl bych moc rád, kdyby si Talbot pohrál se čtenářovým očekáváním, které nenaplní. Pátý a poslední díl jsem měl v ruce a je mi sympatické, že dobrou polovinu knihy není možné zběžně prolistovat, protože je ve speciální plastové kapse. Dokonce je tahle vyfikundace patentovaná jako "Anti-Spoiler Seal." Takže vím prd, jak to s jezevcem bude a počkám si do příštího roku.
  • massilia
    massilia12.4.2018 17:13Grandville #04: Noël
    Čtvrtý díl Grandville je nabitý dějem tak, že se nechce věřit, že má pouhých sto stran. A ke všemu i dějem napínavým, zakončeným cliffhangerem, při kterém se bude roční čekání na pátý díl zdát nekonečně dlouhé...Opět je k mání Talbotovská kvalita nejvyššího stupně - perfektní kresba, dobrý příběh s přesahem - tentokrát mnohovrstevnatým - od náboženství, přes historii až po politiku, anebo vtipného píchnutí do vegetariánů. Jezevčí tvrďák LeBrock tentokrát odhalí něco ze své osobní historie a zároveň tak odhalí i své slabiny - čehož zřejmě bude v nadcházejícím díle využít opravdu krutý nepřítel. Jak tohle dopadne?
  • Darker
    Darker mecenáš27.3.2018 22:46Grandville #04: Noël
    Tenhle díl opravdu nad ostatním díly Grandvillu vyniká. Je až neskutečně napěchovaný historií zvířat a světu Grandville. Je úžasné sledovat, kolik si Talbot dal s těmito detaily práce a jak neskutečně bravurně je vmísil do příběhu, aby děj i svět kolem něj nepůsobil plitce a dodal mu hloubku. Talbot využívá rysů zvířat, jak jen to jde a daří se mu to. Tohle je geniální dílo se spoustou vedlejších linek, které se úžasně splétají a dávají tušit, kam bude směřovat díl pátý, kterého se už nemůžu dočkat.
  • cyboy
    cyboy mecenáš23.3.2018 11:37Grandville #04: Noël
    Lepsi nez treti dil. Jako okvykle je v kresbe i textu zakomponovano velke mnozstvi odkazu na historii, realne postavy a knihy (diky bohu prakticky zadny odkaz na popularni kulturu). A priste finale...
    Libilo.
    85%
45151
  • Kapis
    Kapis mecenáš11.5.2018 10:47Grandville #04: Noël
    No, taky jsem si toho vsiml a rikal jsem si taky, ze ji bude muset tahat na silu z toho stanu, tak me tak napada mozna, ze ji oci zazarily, kdyz prozrela jak zkazenou kurvou se stala...:)
  • andre
    andre mecenáš10.5.2018 13:27Grandville #04: Noël
    Kapis: ano, říkal to osobně velectěný pan Dort.

    pozor SPOILER!!!

    Hele, jak jsi pochopil ty slzy Billie když poprvé zahlédla Apolóna? Tak nějak jsem podle toho očekával něco, jako že mu taky propadne (vlastně i v tu chvíli kdy si pro ní Jezevec přijde do stanu) a pude dělat problémy s odchodem a ono nic.
  • Kapis
    Kapis mecenáš4.5.2018 11:55Grandville #04: Noël
    Deg: pockat paty dil bude fakt posledni?
Četl/a (113)
123peta, 2scha, Adira Santini, Alfred, AlmightyMates , BadBoy, ben_bella, binnmode, Bonpar, borknagar1, buscheer, calvin10, Chaolinek, charvos, ComicBookGuy, Const.ex, cyboy, D.K.Logic, dajik, Darker, Darth Raelchi, davidek, DEmnoG, Django, Doncek4321, Draco nobilis, duri, erik, farnhajt, Fives, foudy, Garp, Georgíno J., Giskard, Goldfinch, Grrr, Hades, Himlik, hugosnowden, Hulik, IndyP, Infarkt, invape, James, japes, jeanbaklajean, jh666, jindroush, jiskra, John Wick, Kaaos, Kadin, kallenved, Kapis, kaylin, KdG, Keno, kinak, Lachvos, lacoste, Librarian, Light, Lobok257, malylada, martin28, massilia, Mercurio, mrstffl, mstefl, NecRoman, Nexis, Noci, oleav, Olesh, opytz, Palebras, pechna, perper, petad, Philologus, Plechy, Poseidon1978, punisher, RadimNemec, RaptoR, robertsedmik, rockyt, rooty, RudyRod, S4TW, Schirru, Schramm, sedw, Shake, SNUFKIN, Spike, start05, suricattaontheway, terrordemon, the.kasztan, Thurin, Tomket.Tom, Tony TwoDee, trudoš, Ukko, Valdaufinka, Velkej šéf, Walome, wolfgang, Zbysek2410, zgrywus, zlejzmrd, Zlord_Antijezis
(194)
2scha, 81splinter, Adira Santini, Alfi, Alfred, AlmightyMates , Azbest, BadBoy, bananzluty, bboorreekk, Benji, binnmode, blackJag, bmc75, Bob, borknagar1, bourgeois, burzum, buscheer, Calvin Klein, calvin10, calviti, Chaolinek, charvos, cobe, ComicBookGuy, Const.ex, Corvus, CSE_AC/DC, cyboy, Dali, Darker, Deckard, DEmnoG, disclose, Django, DKoscik, Doncek4321, doophy, Draco nobilis, duri, erik, farnhajt, faster86, fel68, felis, filemon, Fives, Flowtek, Fox01, Georgíno J., Goldfinch, goldschmidchen, Greyman, grinder, Grrr, Hades, hahahoho, Hartmann , Hebled, herbert, Himlik, hugosnowden, hyba1991, ikshorm, IndyP, Infarkt, invape, James, japes, jeanbaklajean, jh666, jindroush, jiskra, John Wick, Josh, Joshua_T, Kadin, kallenved, Kapis, Karel Sec, kaylin, Kazumaki, KdG, Keno, Knuckless, Kokuun, komik.sx, koudak89, krvinka56, kucik, Lachvos, lacoste, Lenny, Librarian, Light, Lobok257, maara, malylada, Mamut12, markic, Marthy76, martin28, massilia, mcleek, Mercurio, merhyx, mikado, mirec, Miriyak, MisaSutcliff, Mitak, MP, Mr.Plysh, Mrlah, mrstffl, mstefl, mywiel, namdnas, NecRoman, Netorack, Nexis, Niaz, Nightmare, Noci, o2t2, oleav, Olesh, Onkel 1928, opytz, Paldini, Palebras, pavel, pechna, perper, petad, Philologus, Plechy, Poseidon1978, punisher, Qee, RadimNemec, raenius, RaptoR, Ricarderon, robertsedmik, rockyt, rooty, RudyRod, Ruw, S4TW, Saran, Schirru, Schramm, Šedo, sedw, Shake, Sidi Santini, Skot, Slaine, sleepless, SNUFKIN, songoku, SpiderJerusalem, Spike, StanleyHu, Stara.kryta, start05, suricattaontheway, syon, tacmud, the.kasztan, Thurin, Tialster, timek, Tomket.Tom, Tony TwoDee, TonyT, trudoš, tulipstros, Ukko, Valdaufinka, Velkej šéf, vishnar, vranakx, willis, Wiruss, wolfgang, xintax, Zajo original, Zbysek2410, zgrywus, zlejzmrd, Zlord_Antijezis
Chce (8)
deadpool, dvoracekpetr1, Fida, filosh, monty.cl, mozzu, nx, skepsi
Shání (2)
Al0f0k, Černá Krysa