Ukázka
Ukázka
Ukázka

+ 6 dalších ukázek

Jezevec se vrací!
V londýnských ulicích zuří neúprosná válka gangů a inspektor LeBrock se ocitá zcela osamocen na opačné straně zákona. Stal se totiž terčem ďábelského plánu, jehož cílem je zdiskreditovat nejen jeho samotného, ale také všechny jeho blízké. Mozkem celého komplotu není nikdo jiný než sám Tiberius Koenig, král zločinu a jeden z nejprohnanějších padouchů v celé historii detektivních příběhů.

V posledním a zároveň nejdelším pátém díle série Grandville, předkládá mistrovský vypravěč a průkopník v oblasti grafických románů Bryan Talbot svým čtenářům nejen nebývale rafinovaný příběh o lásce, zradě, hrozbě a vytrvalosti, ale především akční detektivku plnou překvapivých zvratů. Pátý Grandville obsahuje kromě již tradiční směsi napětí a humoru také poctu klasické detektivce, jelikož se zde objevuje LeBrockův učitel Stamford Holmestřáb a konečně tak odhalíme jeho detektivní začátky. Kromě LeBrockových starých spojenců, seržanta Rodericka Krysmyše a temperamentní pařížské prostitutky Billie, která je toho času LeBrockovou snoubenkou, se na scéně objevuje další hráč. Do Londýna přijíždí Tasso, italský jezevec, který jako by LeBrockovi z oka vypadl, jen je o něco ošklivější a surovější. Ale je otázkou, zda stojí na straně dobra či zla. Začíná finální bitva, v níž LeBrock na první pohled nemá nejmenší šanci zvítězit. Podaří se mu přežít?

Scénář
Bryan Talbot
Art
Bryan Talbot
Lettering
Martin Trojan
Překlad
Alexandra Niklíčková
Redakce
Ondřej Černý, Václav Dort, Jan Kantůrek, ml., Ladislav Niklíček, Milena Vojtková
Žánry
detektivka, městská fantasy, steampunk
ISBN/ISSN
978-80-88152-66-8 (Comics Centrum)
Vazba
šitá v tvrdých deskách
Formát
170 x 247 mm
Tisk
barevný
Váha
618 g
Stran
176
Cena
499 Kč
Originál
Grandville Force Majeure (Jonathan Cape, 2017)
  • louza
    Závěrečná kniha Grandville má být dle autora důstojným závěrečným opusem magnum, k němuž si připravil půdu už v závěru předchozího příběhu Noel. Pravda je taková, že naprosto ničím nevybočuje ze schematu, který jsme už v sérii viděli. Ačkoli Talbot tvrdí opak, vizuál je přesně takový na něž jsme zvyklí, zápletka se opět točí kolem ovládnutí Paříže zločineckým ganagem a hlubší výlet do logiky světa Grandville se tentokrát nekoná. Místo toho je tu několik obsažných prostřihů ze života hlavních hrdinů, které mohly klidně vzniknout jako samostatné povídky a neplevelit už tak podivně překombinovaný děj základní linie příběhu. Která je na to co se z ní nakonec vyklube naprosto nemístně utlachaná. Tabot ani v předchozích dílech nebyl na slovo skoupý. Tam to ovšem sloužilo věci a knihy měly svou dynamiku, ale tady už pomalu atakuje laťky nastavené dědou Stanem Leem. Už v prvním čtení to bylo po naprosto excelentním Noelovi nenaplnění očekávání a ani odstup času nic nemění. Asi je dobře, že se na sérii Talbot rozhodl rezignovat (i když mu to až tak úplně nevěřím), ale těžko neuznat, že závěr je lakonický stejně, jako prohlášení, že se další díly v téhle kvalitě prostě nevyplatí. Ech jo.

    Pozn.: Pokud jste v případě českých vydání lkali nad zmenšeným rastrem knih v porovnání s originálem, tak tady zapláčete dvojnásob, protože originální verze černé je ještě o kousíček větší než ostatní díly, zatím co její česká mutace zařezává s rozměrem již daným a pro školené oko je vyloženě titěrná. Už se těším až CC oznámí, že to vydá jako zvětšený komplet a budu si to kupovat potřetí. Je ale zajímavý, že CC udrželo kravský nápad s antispoileroidní pečetí, jako by se snad v závěru knihy ukrývalo nějaké zásadní vyústění. Ech jo.

    Srazit to skrze objektivní kvality nemůžu, ale zklamání to je.
  • martin28
    martin2810.4.2023 15:53Grandville #05: Force Majeure
    I přes částečnou čitelnost příběhu dobrá kniha. Velmi potěší nejspíš nejslavnější duo detektivů všech dob (v rámci Scotland Yardu určitě), a jejich geniální tajná operace. Plně chápu LeBrockovu náklonnost k Billie, je to opravdu kočka, pardon jezevčice. Tahle série se povedla, měla by potěšit každého, kdo má rád Sherlocka. Poslední knihu i celou sérii hodnotím 90%
  • Palebras
    Palebras4.5.2022 22:16Grandville #05: Force Majeure
    Hodnoceno v rámci celé série. Se čtením série Grandville jsem otálel poměrně dlouho dobu, ostatně tak, jako se všemi ostatními sériemi a opět jsem se přesvědčil o tom, že to byla chyba grandiózních rozměrů. Grandville je totiž naprostou parádou a čtení jsem si dokonale užíval. Detektiv-Inspektor Lebrock je frajer každým coulem a jeho všestrannost je naprosto ohromující. V jednu chvíli tedy máme na scéně Sherlocka, Bonda i Ramba s Terminátorem dohromady, ale pořád se jedná o dokonale vybroušenou zábavu. Pařížské a Londýnské zasazení příběhu jednoznačně svědčí a zvolené interiéry a exteriéry díky naprosto fantastické kresbě plné páry a všudypřítomných parních lahůdek, dokáží naprosto učarovat. Jednotliví zvířecí hrdinové jsou propracováni do sebemenších detailů a není to jen kresba, která je staví do naprosto přesvědčivé roviny, ale i vybroušené charaktery, které si člověk musí zamilovat. Politické pletichy, vraždy, vloupačky, převraty, sektáři a mnohem více, jen nám servírováno s takovou lehkostí, že čtení je naprostá parádička. Na sérii Grandville opravdu musím pět pouze ódy, protože na tolik odkazů, nádherných lokací a skvěle vymyšleného světa, plného jedinečných zvířecích postaviček se v jedné sérii často nenarazí. Těším se, až se časem příběh v mé mysli zamlží jako při projetí parodrožky a já si všechno s chutí zopakuju. Dokonalost.
  • sedw
    S ohledem na hodnocení jsem čekal propad v kvalitě, ale za mě jednoznačně nejlepší díl. Nejvíc napětí, zároveň nejkomornější příběh. Myslím si, že se Talbot se sérií rozloučil se ctí. Paráda.
  • Darth Raelchi
    Darth Raelchi mecenáš28.8.2019 21:51Grandville #05: Force Majeure
    Bohužel za mě je toto nejslabší díl celé série. Je tam moc proleženin mezi hlavním dějem. Je to naprostá pocta Doylovi. Klasický detektivní model, kdy se ve finále vše objasní a ukáže se na genialitu hlavního hrdiny. To už je docela za mnou a myslím si, že je to i pasé v naší době. Určitě to byl záměr našeho Mistra, přesto to neznamená, že se mi to musí líbit. Takhle, kresba, celkový příběh a pojetí jsou jako vždy na vysoké úrovni a kdekdo by se z toho měl učit, jenom je to na grandvillovské poměry trošičku málo. Na druhou stranu musíme respektovat, že veškeré nitky potřebují na svém konci svázat a dotáhnout vše do tzv. zdárného konce. Takže se toto vyústění přímo nabízelo a jako takové to chápu. Přesto si myslím, že je to škoda, jak Grandville 5 byl pojatý, bylo tam daleko víc potenciálu a jak jsem psal u 4, kdo ví, třeba bude i 6. kniha. Za mě vedou flashbacky a tím pádem jakási tenká paralela mezi starým a aktuálním případem. Kdyby byl Grandville kratší, přitom jsem chtěl, aby ty starší byly delší (fanouškům se nezavděčíte, že Mistře :-) ), tak by mě ta kniha až tak nenudila. Tady se detaily nešetřilo a spíš to uškodilo. PS: proti-spoilerová pečeť pobavila. Opět, třeba někdy, až si to přečtu znovu, dám pak 5 hvězd, teď ale 4.
  • andre
    andre mecenáš6.8.2019 10:15Grandville #05: Force Majeure
    Co se knize/sérii nedá upřít je čtivost. Čte se opravdu dobře, a tak člověka ani tolik nemrzí ta předvídatelnost(v této knize). Coloring se (zejména) v porovnání s první knihou také zlepšil-umírnil a to jsem rád, neb u první knihy mě až rušil. ... Jediné větší zaškobrtnutí pro mě bylo těsně za "protispojlerovémupatentu" (ten mě pobavil), kde jsem musel po jednom "střihu" několikrát listovat zda jsem něco nepřeskočil a v podstatě mi to tím myšlenku "protispojlerovéhopatentu" pokazilo. On celý ten konec je takový sesekaný, ale to už jsem si u pana Talbota tak nějak zvykl. Ale jinak spokojenost. Takže tak.
  • S4TW
    Nejslabší díl celé série. Tentokrát to bylo přehnaně předvídatelné. Ta sherlockovská dedukce je už přehnaná, to už jsme z LeBrocka rovnou mohli udělat vědmu, ale budiž, to bych ještě vzal, ale prostě od třetiny vám je přesně jasné, co se dál stane a to je u detektivky docela velká slabina. Nicméně je to pořád hezký, milý, ale zároveň hrozně drsný svět. Taková pohádka pro dospělé. Polidštěná zvířata tu pořád fungují geniálně a často dost pobaví. Ještě bych vytkl ten LeBrockův Rambo style, opět mi to přišlo hrozně přehnané. Trochu se ve mě mísí emoce, série jako celek je skvělá, ale tato konkrétní kniha dost (aspoň u mě osobně) dost poklesla na kvalitě. Asi je dobře, že to byl poslední díl, škoda, že nebyl lepší.
  • Kazumaki
    Kazumaki mecenáš9.5.2019 20:32Grandville #05: Force Majeure
    Pěkné zakončení pohádky o zvířátkách. Sice LeBrock příhodně využívá kontaktů a postav, které se náhodně najednou objeví, či mu dluží "laskavost," ale je to holt nutnost. A taky je to neuvěřitelně ukecaný díl, ale doopravdy mi tam vadila jen jedna věc, a sice občasné panely s čtveřicí bublin - v každém rohu jedna. Někdy se to četlo zleva doprava a někdy shora dolů a to mě hrozně mátlo. Jinak fajn, ale některé jiné díly mě bavily víc.
  • Kapis
    Kapis mecenáš3.5.2019 10:42Grandville #05: Force Majeure
    Vědecko-romantická fantazie - v takové definici si můžete se svým dílem dělat co chcete a vymyslet si cokoli :) A jak se to povedlo!! Fantastické, grandiózní, krvavě-romantické finále v úžasné kresbě plné detailů. Já jsem z celé té série nadšený a jsem rád, že to u nás vyšlo komplet, CC jsem moc vděčný. Jen mi furt vrtá hlavou, že takový až skororevoluční levičák se dal kejši do holportu zrovna s Dortem a MdS;) Ale je třeba mít na paměti, že cesty Páně vedou dál než cesty lidské a ubírají se cestami nepředvídatelnými.

    100%
  • George Walker Bush
    George Walker Bush admin29.4.2019 16:57Grandville #05: Force Majeure
    Pominu-li některé scénáristické divokosti a doslov, který se vzhledem k fontu, barvě a pozadí nedá číst, tak je třeba říct, že to byla klasická grandvillovská jízda plná napětí, akce i humoru. Čte se to více než dobře.

    Celkový dojem: 90%
  • RadimNemec
    RadimNemec admin17.4.2019 06:32Grandville #05: Force Majeure
    Závěr potěšil, stále laťka hodně vysoko, podepisuju se pod cyboy
  • erik
    Grandville došiel do finále. A úrovňou sa vrátil kamsi k prvej knihe. Ide o detektívku, v ktorej sú všetky zvraty jasné dávno pred ich odhalením, našťastie to Talbot vie a v podstate to neustále s nadhľadom glosuje. Priaznivci Sherlocka Holmesa budú nadšení. Ja si myslím, že predchádzajúce dve knihy boli podstatne lepšie. Každopádne som rád, že Grandville vyšiel.
    P.S. Najzábavnejšia formálna blbinka bola čierna fólia na posledných stranách komiksu prelepená nálepkou - ochrana pred spoilermi.
  • cyboy
    cyboy mecenáš15.4.2019 12:58Grandville #05: Force Majeure
    Perfektni zakonceni serie. Skoda jen trochu predvidatelneho hlavniho zvratu, ale ve finale se bez LeBrockova vysvetleni stejne neobejdete.
    Skvela serie.
    90%
30215
Četl/a (95)
123peta, 2scha, Adira Santini, Alfred, AlmightyMates , BadBoy, ben_bella, binnmode, Bonpar, buscheer, calvin10, charvos, cyboy, D.K.Logic, Darker, Darth Raelchi, davidek, Django, Draco nobilis, duri, farnhajt, Fives, foudy, Garp, Georgíno J., Giskard, Goldfinch, Grrr, Hades, Himlik, hugosnowden, IndyP, Infarkt, invape, James, japes, jeanbaklajean, jh666, jindroush, jiskra, John Wick, Joshua_T, Kadin, kallenved, Kapis, kaylin, KdG, Keno, kinak, Lachvos, lacoste, Light, Lobok257, malylada, Mercurio, mstefl, NecRoman, Nexis, Noci, oleav, Olesh, opytz, Palebras, pechna, perper, petad, Philologus, Plechy, Poseidon1978, RadimNemec, RaptoR, robertsedmik, rockyt, rooty, RudyRod, S4TW, Schirru, sedw, Shake, Spike, start05, suricattaontheway, terrordemon, the.kasztan, Thurin, trudoš, Ukko, Valdaufinka, Velkej šéf, Walome, wolfgang, Zbysek2410, zgrywus, zlejzmrd, Zlord_Antijezis
(172)
2scha, 81splinter, Adira Santini, Alfi, Alfred, AlmightyMates , Azbest, BadBoy, bboorreekk, Benji, binnmode, blackJag, bmc75, Bob, bourgeois, burzum, buscheer, Calvin Klein, calvin10, calviti, charvos, cobe, ComicBookGuy, Const.ex, Corvus, CSE_AC/DC, cyboy, Dali, Darker, DEmnoG, disclose, Django, DKoscik, doophy, Draco nobilis, duri, erik, farnhajt, faster86, fel68, felis, filemon, Fives, Flowtek, Fox01, Georgíno J., Goldfinch, goldschmidchen, Greyman, grinder, Grrr, Hades, hahahoho, herbert, Himlik, hugosnowden, hyba1991, IndyP, Infarkt, invape, James, japes, jeanbaklajean, jh666, jindroush, jiskra, jjjirik, John Wick, Josh, Joshua_T, Kadin, kallenved, Kapis, Karel Sec, karl173, kaylin, Kazumaki, KdG, Keno, Knuckless, komik.sx, koudak89, krvinka56, Lachvos, lacoste, Lenny, Light, Lobok257, maara, malylada, Mamut12, martin28, mcleek, Mercurio, merhyx, mirec, Miriyak, Mitak, MP, Mr.Plysh, Mrlah, mrstffl, mstefl, NecRoman, Neuro, Nexis, Noci, oleav, Olesh, Onkel 1928, opytz, Paldini, Palebras, parado, pavel, pechna, perper, petad, Philologus, Plechy, plema, Poseidon1978, RadimNemec, raenius, RaptoR, Ricarderon, robertsedmik, rockyt, rooty, RudyRod, Ruw, S4TW, Saran, Schirru, Šedo, sedw, Shake, Sidi Santini, skepsi, Skot, sleepless, songoku, SpiderJerusalem, Spike, start05, suricattaontheway, syon, tacmud, the.kasztan, Thurin, Tialster, timek, Tomket.Tom, Tony TwoDee, TonyT, trudoš, tulipstros, Ukko, Valdaufinka, Velkej šéf, vishnar, vranakx, willis, Wiruss, wolfgang, xintax, yogi, Zajo original, Zbysek2410, zgrywus, zlejzmrd, Zlord_Antijezis
Chce (9)
deadpool, dvoracekpetr1, Fida, filosh, monty.cl, mozzu, Nightmare, nx, skepsi
Shání (3)
Al0f0k, Černá Krysa, Nightmare
Nabízí (1)
karl173