Ukázka
Ukázka
Ukázka

+ 8 dalších ukázek

Koupit
I kdyby stál na vrcholku hory, má trpaslík stejně vždycky daleko do nebe… tak se to říká a proto hrají trpaslíci vždycky vedlejší role… opravdu vždycky? Myslel si to i trpasličí bojovník jménem Tór, jenže potom se mu do ruky dostalo bájné kladivo a s ním podivuhodné schopnosti. A on pochopil, že možná bude na něm, na obyčejném trpaslíkovi, jak se rozhodnou osudy mocných v Midgardu i Ásgardu, lidí i bohů a všech ostatních. Nápaditá variace na severskou mytologii má neotřelý, svižně se rozvíjející scénář, je zabydlena nespočtem živoucích postav lidí i všemožných bájných tvorů, a hlavně zaujme dechberoucím výtvarným ztvárněním, jaké se vidí málokdy.

Obsahuje tři původně samostatné alba (Le Marteau et l'Enclume, Ragnarök, Un monde sans Dieux) v jedné knize.

Vyšlo jako 10. svazek velké řady edice Argomiks


Scénář
Olivier Peru
Art
Pierre-Denis Goux
Barvy
Digikore Studios, Olivier Héban, Élodie Jacquemoire
Obálka
Pierre-Denis Goux
Překlad
Richard Podaný
Redakce
Erik Lukavský
Žánry
dobrodružný, fantasy
ISBN/ISSN
978-80-257-2573-3 (Argo)
Vazba
šitá v tvrdých deskách
Formát
225 x 315 mm
Tisk
barevný
Váha
1034 g
Stran
168
Cena
598 Kč
Originál
Mjöllnir Intégrale (Soleil Productions, 2018)
  • Ivan Kucera
    Ivan Kucera mecenáš26.12.2023 08:20Mjöllni
    Do kladiva! A tak som sa tak tešil. Chcem sa síce poďakovať Argu, že na náš trh uviedlo tento komiks, predsa len človek nie je živý len americkým mainstreamom, ale je to ukecané ako francúzska tetka na parížskom trhu v sobotu doobeda, keď do seba pri vedľajšom stánku kopla tri vína a ešte musí kúpiť päť kíl zemiakov, osem mrkiev, dva petržleny, vrecko červenej cibule, chren, nejaké jablká, osem hlavičiek cesnaku, za hrsť kôpru do nedeľnej omáčky a stretne bývalú spolužiačku zo strednej a samozrejme začnú spomínať. Proti dialógom nič nemám, skôr naopak, ale musia byť výborné a majú plniť dramaturgickú funkciu v deji. Tu sa to nestalo. Zhodou náhod som práve v rovnakej dobe čítal iný francúzsky komiks, Čtyřku z Baker Street, a tá tiež bola plná dialógov. Do detektívky ale patria podľa mňa viac, ako do severského eposu a, to najmä, mali zmysel. Tu to bolo len mlátenie prázdnej slamy. Pripomína to prednášku na škole, keď učiteľ začne dobre, ale potom už len melie a melie a vy sa pristihnete pri tom, ako vám klipkajú oči. Vizuálna stránka je po letmom prelistovaní skvelá, ale po samotnom prečítaní mi pravdupovediac pripadala trochu... zjednodušujúca. Ako hej, je to pekné, ale už som v živote čítal výtvarne úchvatnejšie komiksy (napr. Wiku, aby sme nemiešali jablká s hruškami a aby sme zostali pri fantasy). Scenár ma nestrhol. Bavilo ma vnímať to ako kuriózny remake Thorov s Hemsworthom, ale tým sranda končila. Nie som barbar, je mi jasné, že ragnarok, Odina, Thora, valhallu atď. nevymyslel Marvel, ale viete ako to myslím, nie? Vy určite áno, naopak ja som práveže nepochopil, že keď už sa to tvorcovia na pár miestach pokúsili spraviť drsnejšie, krvavé a inak mládeži neprístupné, tak prečo nešli na doraz a skončili pri jednom penise, zopár prsníkoch a sem-tam amputovanej končatine? Takto to pôsobí fakt divne, čítate rozprávku a zrazu BUM, bimbas v plnej poľnej. Po sľubnom úvode ma smer, akým sa príbeh vyvíjal, prestal baviť. Postavy mi pripadali nesympatické a opäť raz na programe dňa pletky Loki vs. Thor? Prečo? Nestačilo vari už? Nedalo sa to poňať inak? Našťastie, ten komiks je fakt obrovský. A to nielen po stránke epickej zápletky (bohovia, národy, kráľovstvá, vojny) a kresby plnej detailov a veľkolepých scenérií, ale i vydania (gramáž nad jedno kilo, formát A4, tvrdá väzba a hrubé listy robia svoje, vyzerá to na viac, než „len“ cca 170 strán). Ťažký oriešok na lúskanie, človek by chcel dať 4*, ale nemôže. Našli ste Batmana?
  • davefa
    davefa2.4.2021 00:12Mjöllni
    Krásný vizuál, velký formát dává vyniknout kresbě, která je super, ale příběh mi zrovna moc nesedl. Určitě to není nuda na každé stráce, ale občas jsem se přistihnul, že vůbec nevím co čtu. Taková škoda.
  • faster86
    faster8618.11.2020 18:45Mjöllni
    Super příběh ze severské mytologie. Všechny tři sešity mají vysokou kvalitu jen s malýma odchylkama.
  • trudoš
    trudoš editor4.9.2020 20:44Mjöllni
    Při čtení první části alba u mě převládal pocit naprostého okouzlení nad svérázným zpracováním severských legend. U druhého dílu už nadšení začalo opadávat, především kvůli neochotě autora držet vyprávění v rovině jednoduché bitkařiny, spolu se snahou dát eposu nějaký metafyzický přesah. Závěrečný příběh pak slibuje velkolepé finále, ale ve skutečnosti autor věc odflákne soubojem tří zmatkářů proti jednomu obrovi. Přitom všechno to handrkování bohů o světovou nadvládu mělo něco do sebe, jenže v okamžiku kdy došlo na lámání chleba, akce ustoupila nejjednodušším řešením, která však působila značně unáhleně, nekonzistentně a vlastně i maličko nesrozumitelně. V tomhle ohledu si myslím, že si vytvořený svět zasloužil víc, jenže tvůrcům došel dech už někde v polovině a další nápady se zkrátka nedostavily. A jak mě zpočátku postava načuřeného trpaslíka Tóra bavila, už po první knize se ukázalo, že skutečným hrdinou komiksu je tak akorát to jeho kladivo. To se pak jednomu špatně ztotožňuje.
  • Hawwwran
    Hawwwran mecenáš25.9.2019 18:24Mjöllni
    Tohle jsem si užil. Mytologie v příběhu byla super a kresba famózní.
  • Darth Raelchi
    Darth Raelchi mecenáš24.8.2019 08:24Mjöllni
    Tohle by bylo super, kdyby to nebylo tak utahané a ukecané. Jinak vše zapadá a i ta myšlenka se nakonec projeví jako nadčasová. Začátek působí strašně nuceně pohádkově. "...Prostě, tady přece museli být ve středověku trpaslíci a spol., jen to tehdejší doba vymazala z kronik...". Pak se paradoxně dostáváme do severského klišé a zase se jede na vlně Thor vs. Loki. Jako kdyby to zas o ničem jiném být nemohlo. Nicméně severské prvky, s kterými se zde pracuje, nejsou ty, nám běžné předkládané. Jsou upgradované a pozměněné. Už jen samotný Hel a boj v Asgardu. Třetí díl tomu nakonec dá úplnou korunu, kdy jsem čekal úplně jiné pokračování a nakonec bum, změna jako "prase". Tohle NE! Jenže ta třetí část paradoxně fungovala mnohem víc, než jak jsem si ji představoval já. Ten nečekaný zvrat byl velmi zajímavý. Navíc je vidět ta moderní snaha polidštit Bohy a obráceně zbožštět smrtelníky. Kresba má francouzský touch, ale není to to ryze klasické. Práce s prostředím, výrazy postav (v hlavě mám dlouho škálu grimas a mimik Thora coby trpsalíka), akční scény a prolínání mezi nimi, pak prostřihy mezi sekvencemi. Je to velmi kompaktní a soudržné. Přesto dlouhé a místy i ukecané. Proto 4.
  • JohnyG
    JohnyG24.6.2019 12:31Mjöllni
    Výpravný severský epos vydaný v obřím formátu, který přeje epickému příběhu i ilustracím. Po stránce fantasy materiálu může být čtenář spokojený: národy trpaslíků, lidí i elfů, obři, trollové, draci, sktřeti, bohové a kouzelné zbraně... Poměrně jednoduchou a přímočarou kresbu doplňují ponurejší barvy. Samotný příběh je poplatný mytologii, která se hodně odvolává na osud a zamotané vztahy, což může být náročnější na pochopení pro ty, kterým Ásgard a celé staroseverské bájesloví není moc povědomé, Ale nakonec jde hlavně o intriky mezi Lokim a Thorem a dalšími rodinnými příslušníky včetně otce Odina a všechny ty bleskem prodchnuté bojové scény. Obsáhlou knihu tak ve výsledku hodnotím nadprůměrně, i když jsem se místy trochu ztrácel.
  • perak
    perak30.5.2019 18:39Mjöllni
    Využití základů severské mytologie k vytvoření originálního příběhu mi přišlo dobré a v první polovině knihy jsem byl hodně spokojen. Ke konci však vyprávění trochu ztrácí na tempu a i na přehlednosti, kdy ne vždy je zcela zřejmá motivace jednotlivých postav k jejich chování. A úplný konec je takový nějaký urychlený, takže po dočtení jsem byl zklamán. Po zhodnocení celého obsahu však kniha nevyznívá tak špatně, jak může hned po dočtení vyznít, takže celkově byla kniha fajn a kresba na velikém formátu mé oko hodně potěšila. Jen škoda toko závěru.
  • Fimi
    Fimi mecenáš14.5.2019 23:11Mjöllni
    Tyhle příběhy miluju, hrozně příjemné severské fantasy s úžasnou kresbou....za mě perfektní a maximální spokojenost a ta vazba....výborné
  • Ter
    Ter24.2.2019 22:58Mjöllni
    Famózna kresba. Perfektný príbeh. Kam sa na toto hrabe Marvel so svojimi výkalmi ... (?)
  • Norri
    Norri mecenáš19.2.2019 10:04Mjöllni
    Výsledný dojem je velmi rozporuplný. Olivier Peru evidentně psát umí a navíc pro svůj scénář dostal nadaného kreslíře Pierre-Denise Gouxe. Zkazil mu to ale jeho přístup ke klasice. Těžko říci, co bylo jeho motivací. Zda se skutečně snažil udělat nápaditou variaci severské mytologie, zda se snažil o její dekonstrukci, či zda se jen chtěl svézt na současné vlně její popularity. Přesto nechci komiks Mjöllni zcela zatracovat, protože jako fantasy to funguje dobře. Čtenáři, kteří nemají tak vysokou citlivost na násilí páchané na severské mytologii, si příběh jistě užijí, aniž by při čtení propadali zoufalství a hněvu. Více zde: http://vlcibouda.net/komiks/mjollni-napadita-variace-ci-znasilneni-mytu
  • Final
    Final mecenáš16.2.2019 19:24Mjöllni
    Další návštěva u Ódina a spol. v krátké době. Tentokrát příběh se zajímavou premisou týkající se Tóra a Lokiho. Bavil mě svět Midgardu z pohledu trpaslíků, momentálně značně přehlížené rasy, která přesto kdysi spolu s lidmi a elfy notně přispěla k současnému světa. Kresbou se jedná o dílo na které je radost pohledět. Scénář mě bavil od začátku do konce, byl čtivý a ztrácení se v ději dvakrát nehrozilo. Četl jsem Mjollni po dva velmi příjemné večery, takže bych si přál víc podobných komiksových překvapení během roku. Jediné co mě negativně překvapilo u takto pěkně zpracované publikace bylo opravdu nešťastné rozdělování slov v bublinách - nečekané. Celkové hodnocení 90%.
  • George Walker Bush
    George Walker Bush admin12.2.2019 09:54Mjöllni
    Tyjo, ten lettering a sazba jsou někdy velmi zajímavé... poskládat a dělit někdy ta slova takovým zajímavým způsobem v bublinách by nedokázal ani náčelník všech Hotentotů. Jinak stal jsem se svědkem toho, kterak se suprově nakreslený komiks s mimořádně zajímavým příběhem za pět hvězdiček stává postupně lehce nudnou překombinovanou průměrnou záležitostí. Škoda!

    Celkový dojem: 60%
  • erik
    erik8.2.2019 12:35Mjöllni
    Som dosť sklamaný. Celý čas som sa do čítania nútil a nie a nie ma to chytiť. Pritom všetky ingrediencie sú zvolené správne. Variácia fantasy rás kombinovaná s bohmi z Asgardu, draci, bitky, ríša mŕtvych, zánik bohov, obri, do toho trpaslík, ktorý chce mať iba pokoj, ale namiesto toho má jedno kúzelné kladivo... Škoda, že je to celé nemastné-neslané. Kresba je pekná, ale z mnohých tvárí som mal podobný dojem ako z nedávneho Conana - Kráľovna čierneho pobrežia. Miestami mi doslova narúšali atmosféru.

    Prevedenie je tradičné, tvrdá väzba je mäkká ako potrava pre batoľatá, navyše, oliata nejakými tými vystupujúcimi písmenami a kresbou, celé to tečie až za okraje, takže pri držaní to driape ruky. V kníhkupectve som vyberal z viacerých kusov, všetky mali dosky značne odstávajúce od knižného bloku strán. A ešte jeden technický detail., na viacerých miestach sú v bublinách delené slová tak, akoby slabiky neexistovali. Normálne som po čase čakal, kedy rozdelia slovo aj v nejakej dvojhláske, ale napokon som sa nedočkal.

    Nie je to zlé, ale k uzúfaniu nezaujímavé dielo. A to som sa tak tešil!
  • cyboy
    cyboy mecenáš31.1.2019 19:50Mjöllni
    Velmi zajimavy komiks, ktery konci dekonstrukci mytu a to jsem tedy vazne necekal. Ve srovnani s Asgardem, je Asgard o trochu lepsi, ale Vei zustava stale hluboko pod obema jmenovanymi.
    75%
  • Radek Blacksad
    Radek Blacksad mecenáš31.1.2019 19:04Mjöllni
    Tak do tretice tu máme v krátkom časovom rozostupe znovu fantasy so severskou mytológiou. Aj keď ma čítanie hlavne v prvej polke knihy dosť bavilo hlavne vďaka správne nasratému hrdinovi, peknej kresbe a častej akcii, tak tá druhá polovica knihy mi príde horšia. Zbytočne veľa postáv, hlavný hrdina už začína byť nudný a predvídateľný, akcia už začína trpieť na nedostatok nápadov (všetko vyriešia blesky), je to slabšie nakreslené oproti prvej polke knihy čo nechápem, lebo to kreslil ten istý človek a záver je dosť uponáhľaný. Je to príjemné heroic fantasy, ale so severskou mytológiou sa mi Asgard a Vei páčili o niečo viac.

    V každom prípade veľká vďaka Argu za vydanie.
2028141
  • cyboy
    cyboy mecenáš1.2.2019 20:09Mjöllni
    Ter: jako Conan
  • Ter
    Ter1.2.2019 09:58Mjöllni
    Dotaz: má to papier ako Mechanika alebo ako Conan?
Četl/a (80)
123peta, 2Hitman3, AlmightyMates , BadBoy, Benny, Berry669, Bonpar, calvin10, CaptainCzech, Const.ex, Covenant, cyboy, dajik, Dalamar, Darker, Darth Raelchi, davefa, davidek, Draco nobilis, farnhajt, Fida, filosh, Final, Fox01, Georgíno J., Giskard, Hawwwran, house192, IndyP, invape, Ivan Kucera, Jabba, jankie, Jay-jay, jh666, JohnyG, Kaaos, kallenved, KdG, Kil-Khal, Lachvos, lacoste, lantan1, Light, Lord Baltimore, Matio, Matthew, Mercurio, mineralk, Murphy722, Norri, Ozymandias, Paldini, pearlxjam, pechna, perak, Plechy, Poseidon1978, RadimNemec, Scaleo1, Schirru, Sikk, SNUFKIN, start05, SteveCZ, Stlucius, suricattaontheway, tacmud, terrordemon, Troyoun, trudoš, Ukko, Valdaufinka, vankobra, vranakx, Yefery, yogi, Zanir, Zbysek2410, zlejzmrd
(138)
123peta, 2Hitman3, 2scha, Alfi, AlmightyMates , arnecht, Artigas, Awakener, Azbest, BadBoy, bboorreekk, Beng.D, Benny, Berry669, blackJag, bmc75, Bob, burzum, Calvin Klein, calvin10, calviti, CaptainCzech, Caylen-Tor, cobe, Const.ex, CSE_AC/DC, cyboy, Dalamar, Darker, delsemela, Dinik, disclose, DKoscik, Draco nobilis, dvory, erik, farnhajt, faster86, Fida, filemon, filosh, Fimi, Final, Fox01, Georgíno J., Glumal, Goeger-Devil007, gongon44, Hades, Hawwwran, herrman, Honzin, hugosnowden, hypermlok, invape, Ivan Kucera, Jabba, james dixon, jankie, Jay-jay, jh666, jjjirik, kallenved, Kazumaki, KdG, kucik, lacoste, Lenny, listr, Lobok257, Mamut12, Matio, Matthew, Mercurio, merhyx, mgeralt, Mikei, mineralk, Mitak, moiqpiom, moris.cz, MP81, Mr.Plysh, Murphy722, Mysak92, NecRoman, Nightmare, Norri, Olesh, opytz, Paldini, pavel, pearlxjam, pechna, Poseidon1978, RadimNemec, Ricarderon, Salien, Saran, Scaleo1, Schirru, Šedo, SHORTY, Skot, sleepless, slothest, SNUFKIN, songoku, start05, Stlucius, suricattaontheway, tacmud, Tarka Daal, terrordemon, Tialster, TIM.biker, tomned, Tomzany, Tony TwoDee, Troyoun, trudoš, tulipstros, Ukko, Valdaufinka, valon, vankobra, Viking, vishnar, vranakx, willis, xintax, Yaromil, Yefery, yogi, Zajo original, Zanir, Zbysek2410, zlejzmrd
Chce (18)
Alfray, Azik2586, Benji, Blacklarch, Dezodoo, dvoracekpetr1, GeorgeeW, HevyEli, Infarkt, James, kadas97, Lojza, Maty48, Miriyak, monty.cl, Sikk, Sole, timek
Shání (2)
GeorgeeW, HevyEli
Nabízí (1)
Ivan Kucera