Koupit
Doug se snaží prosadit jako fotograf, performer a básník, ale právě teď se skrývá ve sklepě a bojí se vyjít ven – na poslední akci ho totiž někdo ztloukl do krve. Své strachy ubíjí uklidňujícími prášky a propadá se do pokroucených nočních můr: hromady červenobílých vajec, mimozemská továrna, tajemný úl v pouštním městě, kterému vládne mladá královna. Pochopí nakonec Doug, a spolu s ním i čtenář, jak to spolu všechno souvisí? Naposled popisuje putování mladého muže za nepříjemnou pravdou a „čistou linkou“ ztělesňuje fantaskní alternativní realitu. Naposled je trilogie propracovaná do posledního detailu, která nade vše vyniká v sebrané podobě.

Ocenění Muriel 2018 v kategorii Nejlepší překladový komiks. Původní HitHit kampaň: https://www.hithit.com/cs/project/3686/charles-burns-naposled

Scénář
Charles Burns
Art
Charles Burns
Obálka
Charles Burns
Lettering
Miloš Mičátek (Mankin), Jakub Gnóm Němeček (Typonaut)
Překlad
Martin Svoboda
Redakce
Katje Borgesiová, Jakub Gnóm Němeček (Typonaut)
Žánry
sci-fi, ze života
ISBN/ISSN
978-80-906058-2-4 (Trystero)
Vazba
lepená v měkkých deskách
Formát
216 x 282 mm
Tisk
barevný
Váha
838 g
Stran
176
Cena
699 Kč
Originál
Last Look (Pantheon, 2016)
  • Django
    Django mecenáš15.3. 12:29Naposled
    Když trystero ohlásilo vydání tohohle komiksu byl jsem neskutečně šťastný. Nakonec jsem si ho nechal nadělit pod stromeček, no a když jsem přijel od rodičů zpátky domů hned jsem se dal do čtení. Po přečtení jsem musel znovu přečíst, tak moc mě naposled bavil. Navíc každýho fandů Tintina musej ty odkazy vyloženě potěšit.s odstupem času musím říct že je to pořád tak dobrý jak si pamatuju.
  • deefha
    deefha mecenáš6.2.2023 15:01Naposled
    Po dočtení jsem půl hodiny seděl a čuměl do nikam, mlelo se toho ve mně hodně. Takže rozhodně pecka, ale budu si to muset přečíst ještě aspoň jednou... Je to něco mezi Kafkou, Lynchem a Burroughsem, navíc trochu říznuté Cronenbergem a špatným tripem. Prostě takové ty běžné záležitosti, které dokáže stvořit jedině lidský mozek :-)
  • faster86
    faster8625.12.2022 11:36Naposled
    Ono už tu bylo asi všechno řečeno, můžete v komiksu najít jak smysl života, tak vám může přijít že jde o nic neříkající blábol. S komiksovou formou se tu pracuje dobře (rozdělení panelu na dva, čímž dosáhne autor zpomalení času a zároveň navodí tíživost situace když se poprvé potká Nitnit s expřítelem je super). Každopádně po dočtení ve mě nezůstala žádná emoce která by stála za zmínku, nic proč bych na dílo nadával nebo ho chválil. Jako zbytek věcí od trystera a Meanderu se to hodí do pražské hipsterské kavárny kam si zajdete na brunch v podobě předraženého vejce Benedikt, ke kávě vám přinesou eco bio raw vegan cokoladový brownie a ve stínu jilmu si budete pod natupírovabý knír mumlat jak čtete dílo, které ukazuje surovou nevyhnutelnost bytí.
  • Fry
    Fry admin12.2.2021 13:50Naposled
    Naposled - Trilogie točící se kolem opiátů, focení a neschopnosti postavit se vlastním problémům jak je Charlesi Burnsovi vlastní. Střípky příběhu se napříč alby pomalu skládají dohromady, realita se prolíná s iluzí a ač finální vyústění může působit lacině, po řemeslné stránce to nemá téměř žádnou chybu. Číst to v roce vydání, hodnotím stejně jako většina pode mnou ... Za mě 4*!
  • sedw
    sedw10.11.2020 22:52Naposled
    Kdyby se mě někdo ptal, jestli vím, co jsem to četl, tak řeknu, že ne. Ale taky vím, že se to četlo skvěle! Nejsem si jistý, jestli jsem příběh pochopil, ale v tomto případě je to vlastně jedno, protože jsem se celou dobu bavil jak četbou, tak kocháním se kresbou. Pár slabších míst v komiksu bylo, takže to není na plný počet, ale rozhodně na mě čtení zapůsobilo.
  • MEGA
    MEGA25.4.2020 17:41Naposled
    Dost možná nejoriginálnější komiks, co jsem kdy četl. Chaotický styl vyprávění příběhu a surrealní rovina tvoří opravdu silný celek. Cítil jsem se naprosto pohlcen a to hlavně díky hluboké sondě do hlavy hlavního hrdiny. Čtení je velmi surový zážitek. Burns totiž nešetří vážnými tématy a celou knihou mě provázel pocit neklidu. Kresba to celé zabalí do jedinečného balení. Komiks jsem přečetl podruhé a určitě ne naposled!
  • Norri
    Norri mecenáš1.3.2020 23:23Naposled
    Výtvarná stránka je zajímavá. Neříkám, že jsem z ní na větvi, ale s těmi barvami docela dobře funguje a baví mě. Děj budu muset ještě několik dní zpracovávat. Myslím si, že jsem celé to složité vyprávění pochopil, ale netuším, co mi to mělo dát a co jsem si z toho měl odnést. Snad jenom to, že občas může mít člověk v hlavě pořádný guláš, ve kterém se všechny vzpomínky a emoce dokážou řádně promíchat. S krátkým odstupem můžu říct, že mě to bavilo a mám chuť si to dát znovu. Nejvíce mě asi bavili zelení “žabí” týpci, ti byli úžasní!
  • SNUFKIN
    SNUFKIN29.2.2020 19:20Naposled
    Skvělý. Mrazivý. Sára je asi vůbec nejlepší komiksová hrdinka.
  • puml
    puml11.12.2019 17:07Naposled
    Znepokojivé jako filmy od Davida Lynche. Už v Černé díře Burns ukázal jak rafinovaně dokáže pracovat s dějem, kresbou, ale i samotnou stavbou příběhu. V Naposled Burns přidává barvu, kterou používá naprosto fámozně, a dokazuje opět své mistrovství. Komorní příběh, jehož nitky vedou ale i do tajemné říše snů, nebo snad promarněných ambicí a iluzí... Mnoho tak zůstává na čtenáři, aby doplnil tuto surrealistickou skládačku. Doporučuji.
  • perak
    perak28.5.2019 09:13Naposled
    Skvěle poskládaný příběh - vlastně ten příběh si čtenář musí poskládat sám a výsledkem není zcela jednoznačný obraz, k jehož intepretaci je možno použít více náhledů
    - může to být obraz celkem obyčejného příběhu podaného hodně neotřelým způsobem,
    - může to být obraz na hranici reality a snů, protkaný mnoha náznaky naznačujícími stav mysli hlavního hrdiny a jeho utváření vlastní reality,
    - může to být obraz slabosti, vyrovnávání se s vlastním selháním a se snahou o nápravu vlastních chyb učiněných v minulosti,
    - anebo t může být všechno jinak:).
    Burns opět potvrdil svůj originální a sugestivní styl vyprávění, který čtenáři zůstane v hlavě dlouho po dočtení.
  • Skot
    Skot mecenáš3.2.2019 14:35Naposled
    Výborné. Černá díra je jen nepatrně lepší. Musel jsem číst dvakrát, propracovaný děj , vynikající scénář , prolínání snu a skutečnosti. Takhle nějak pracuje mozek , který se chce vyrovnat s něčím co nelze jednoduše strávit. Kresba jako vždy klasická a dokonalá , včetně skvěle volených barev. Literatura pro dospělé. Pro mě komiks roku 2018.
  • james89
    james8926.12.2018 12:58Naposled
    Tak toto mě velice zaujalo, jen konec se mi zdál moc rychlý, ale i tak super. Forma děje propojená myšlenkovými proudy a tajemnými, špinavými sny, mi připadala jak z filmů Davida Lynche. Paráda
  • J.Connor
    J.Connor mecenáš2.1.2018 18:58Naposled
    Opět skvělý zážitek, podobně jako Černá díra. A podobně jako v díře, i tady jsou zdánlivě banální události lidského života podané s velkou a až surreálnou hloubkou, což však neznamená, že s podobnou intenzitou a zabarvením nejdou skutečně prožít i mimo uměleckou fikci. Nepotřebuji velké zvraty a bombastické pointy, co bourají stadiony, naopak podobná forma už mě, zvláště tedy u současného, filmu značně zmáhá.
  • Himlik
    Himlik22.11.2017 22:41Naposled
    Komiks ve kterém vítězí forma nad obsahem.
  • George Walker Bush
    George Walker Bush admin9.11.2017 21:57Naposled
    Charles Burns jak ho známe... hutné a silné dílo, které se může jevit na první pohled nesrozumitelně, ale ve skutečnosti - jak říká cyboy - to do sebe všechno perfektně zapadne.

    Celkový dojem: 90%
  • cyboy
    cyboy mecenáš31.10.2017 16:38Naposled
    Vahal jsem, vahal, ale po docteni musim priznat, ze jsem prekvapeny. Je treba skladat a skladat a skladat a po seskladani necekat, ze ten pribeh je naprosto vyjimecnej a zasadni, protoze z toho by mohlo pramenit zklamani. Tady jde mnohem vic o odkryvani symbolu a o to jak se to rika. Mene uz jde o to co se rika, coz ale neznamena, ze je to komiks, ktery nestoji za pozornost. Naopak.
    90%
  • Lenny
    Lenny mecenáš30.10.2017 18:45Naposled
    Skvělé
    http://www.youtube.com/watch?v=xqwGmw5Wt9k&t
  • Slaine
    Slaine admin7.10.2017 19:20Naposled
    Slušná vnitřní apokalypsa. Kniha o nepřekonatelné úzkosti, strachu, slabosti a znechucení sebou samým. Hlavní hrdina odplouvá na stoce sraček připoután k lůžku. Realita a horečnaté sny se mistrovsky prolínají a k tomu krásná tiskařská vůně jako z dob prvních Crwí. Moc se mi to líbilo :-)
  • kaylin
    kaylin4.10.2017 06:13Naposled
    Jestli si pořídíte a přečtete komiks "Naposled", dostanete nevšední zážitek. Ale pokud si příběh pustíte víc k tělu, budete jím doslova uneseni. Více: http://www.comics-blog.cz/2017/10/1538-naposled-90.html
  • Ricarderon
    Ricarderon mecenáš17.9.2017 21:41Naposled
    Když jsem si to celé konečně složil, trochu mě to zklamalo, ale nic to nemění na tom, že formálně jde možná o nejzajímavější komiks letoška.
    http://www.reflex.cz/clanek/kultura/81907/komiks-naposled-je-vizualni-orgii-odpornosti.html
4014711
Četl/a (92)
123peta, 2Hitman3, 2scha, Ashek, Baffman55, ben_bella, bierce, binnmode, borknagar1, Cabal, caro_luxurians, Covenant, Crazyliquid, cyboy, davidek, Deckard, deefha, DEmnoG, Django, Doly, Draco nobilis, Dzoglik, farnhajt, faster86, filosh, flipflop, Freckles, Fry, Géba, Georgíno J., Glumal, hellblazer, Himlik, J.Connor, Jabba, jakubcik666, James, jankie, jeanbaklajean, jindroush, jiskra, Kaluž, kaylin, Keno, Khagrael, Kocour, kubosos, lacoste, Le Porello, lemon_zobak, Light, Lobok257, LookAss, lukascus, Mariohurbanek, mart.in, massilia, MEGA, misa, Mitak, NecRoman, Nexis, Noci, Norri, Ozymandias, pechna, perak, RadimNemec, RaidcomH, rajot, Rinter, rockyt, Scaleo1, sedw, Skot, Slaine, SNUFKIN, spagr, start05, Suši, Tomket.Tom, Tony TwoDee, trudoš, tuzexchrist, Ukko, Velkej šéf, Walome, wittos, wolfgang, Yaromil, zd, zgrywus
(138)
123peta, 2scha, Alfi, Ashek, Baffman55, batoo, beanek, BeeSee, Benji, ben_bella, bierce, binnmode, blackJag, borknagar1, burzum, buscheer, Cabal, cobe, Covenant, Crazyliquid, CSE_AC/DC, cyboy, davidek, Deckard, deefha, DEmnoG, Devilek, disclose, Django, Doly, Draco nobilis, dre, Dzoglik, farnhajt, faster86, filemon, flipflop, flynander, Fox01, Fr3d_K, Fry, Géba, Georgíno J., Glumal, gongon44, Hawwwran, hellblazer, hellw10, herrman, invape, J.Connor, Jabba, James, jankie, jeanbaklajean, jindroush, jiskra, Kaluž, kaylin, Kazumaki, Keno, Kocour, kubosos, lacoste, Le Porello, lemon_zobak, Lenny, Light, listr, Lobok257, LookAss, lukascus, m.jedle, maara, Malachias, Mamut12, Mariohurbanek, mart.in, Marvin, max brod, MEGA, merhyx, misa, Mitak, moris.cz, MP81, Mr.Plysh, mywiel, NecRoman, Netorack, Neuro, Nexis, Noci, Norri, Olesh, Paldini, pearlxjam, pechna, Poseidon1978, puml, RadimNemec, RaidcomH, Ricarderon, Rinter, rockyt, Saran, Scaleo1, sedw, sercial, skepsi, Skot, Slaine, sleepless, SNUFKIN, Stara.kryta, start05, strougy, suricattaontheway, Suši, tacmud, the.kasztan, Tomket.Tom, Tony TwoDee, Traum, trudoš, tuzexchrist, Ukko, Valis, Velkej šéf, Vojtěch 393, willis, wittos, wolfgang, Yaromil, yogi, yojimbo, zd, zgrywus
Chce (10)
BreakingAway, brkowycz, cybern, filosh, Laik, M4rsellino, monty.cl, Nightmare, Rich, sala
Shání (2)
Černá Krysa, Nightmare
Nabízí (1)
Fox01