Ukázka
Ukázka
Ukázka

+ 5 dalších ukázek

Koupit
ČERNÁ MAGIE, ŽABÍ DÉMONI A ZOMBIE Z PŘEJETÝCH PSŮ – to je jen pár příkladů útrap, které sužují toto zdánlivě ospalé předměstí. A protože jeho lidští obyvatelé nemají o skrytém nebezpečí ponětí, musí město chránit smečka odhodlaných psů (o kocourovi nemluvě).

Na stránkách Bestií burdenských se můžete těšit na směsici hororu, dobrodružství, záhad a humoru, kterou si zamilujete i přesto (nebo právě proto), že vás bude děsit i ve spánku.

Obsahuje 4 povídky původně vydané v antolo­giích nakladatelství Dark Horse a sešity série Beasts of Burden #1-4 (září 2009 - prosinec 2009)

Scénář
Evan Dorkin, Sarah Dyer
Art
Jill Thompson
Obálka
Jill Thompson
Lettering
Tomáš Náprstek, Martin Trojan
Překlad
Alexandra Niklíčková
Redakce
Ondřej Černý, Barbara Doe (Warneke), Václav Dort, Jan Kantůrek, Ladislav Niklíček, Martin Trojan, Milena Vojtková
Žánry
dobrodružný, fantasy, městská fantasy, mytologický
ISBN/ISSN
978-80-7652-013-4 (Comics Centrum)
Vazba
šitá v tvrdých deskách s přebalem
Formát
158 x 239 x 20 mm
Tisk
barevný
Váha
608 g
Stran
192
Cena
699 Kč
Originál
Beasts of Burden: Animal Rites (Dark Horse Comics, 2010)
  • louza
    Docela nadšení. CC se nevyplácí podceňovat. Roky si chrlí tý svoje nekonečný Hellboye a pak jakoby nic přijdou s nečím jako Bestie. S krásně malovaným vodovkami kolorovaným komiksem o pejskách z něhož se vyklube zarážejícně hororová záležitost, kde o krev a rozervané kusy těl není nouze. Ať koukám jak koukám, nevidím tam moc prostor pro chybu. Skvělé originální nápady, krásný netypický vizuál, výtečně zvládnuté charaktery a srozumitelné povídkové příběhy provázané dějovou nití. Namám žádných námitek.
  • sedw
    Když jsem četl tento díl kdysi v originále, skoro vůbec mě nezaujal. Dal jsem ale druhou šanci české verzi v papíru a i když jsem pořád nebyl úplně nadšený, bavil jsem se o poznání víc a nedělalo mi problém komiks dočíst. Co mi na něm nejvíc vadilo i při druhém čtení byla roztříštěnost, jde v podstatě o sbírku několika příběhů, které sice mají jakýsi spojovací prvek, ale ten není moc silný. Rozhodně šlo ale o příjemné čtení.
  • Good Games
    Good Games mecenáš6.12.2021 23:06Bestie burdenské #01: Historky z psíšeří
    Bestie burdenské 1 sú veľmi príjemným dobrodružným fantasy. Často je to až hororové, čo mne osobne veľmi sedelo a páčilo sa mi, že to nebolo stále len zábavné a plné farieb, ale dokázalo to aj pritvrdiť. Tri poviedky z ôsmich mi však prišli trochu slabšie, inak však perfektná zábava s partičkou sympatických zvieracích hrdinov.=►Celá recenzia◄=
  • perak
    Tuto knihu jsem doma v knihovně dlouho přehlížel a nějak do ní neměl chuť. O to větší bylo mé překvapení při jejím čtení, při němž jsem se hodně bvail. Jednotlivé příběhy jsou zpočátku spíše samostatnými kusky, ale postupně je vše čím dál více propojené a kompaktnější. V ději lze nalézt hodně vtipných hlášek a slovních hříček využívajících psí (a kočičí) svět, přesto celkové vyznění příběhů má atmosféru tajemna až lehce hororovou, kdy se pro vyhřezlé vnitřnosti, části těl, ale ani pro různé démony nejde daleko . Hodně se mi také líbilo vystihnutí charakterů jedotlivých zvíčecích postav, člověk si je nemůže neoblíbit. K tomu ještě vyzdvihnu povedenou kresbu a máme z toho hodně povedené komiksové dílo.
  • Darth Raelchi
    Darth Raelchi mecenáš2.1.2021 16:17Bestie burdenské #01: Historky z psíšeří
    Jedna velká bžunda a sranda. Je to sice horor, ale nepůsobí hororově. Spíš je to zasazeno do strašidelného hábitu plné husté atmosféry tajemna a mrazivého pocitu. Pro mě je to prostě správný úlet, který mě baví číst. Bohužel jsem nikdy neměl tu čest číst BB, jak jdou za sebou a teprve nyní mi došlo, že jsou všechny příběhy provázané a nastiňují nám širší obraz. Hlavní dějová zápletka. Není to žádné terno, ale pobaví to. Je to správně ulítlé a pohádkově laděné, že tu klišovitost a předvídatelnost prostě odpustíte. Pak tam je ještě kresba, díky které to nedokážete zatracovat, ba naopak, ta vás spíš nutí číst dál.
  • Hanussen
    Hanussen mecenáš3.12.2020 18:51Bestie burdenské #01: Historky z psíšeří
    Nápad udělat ze psů (a kocoura) okultní vyšetřovatele je originální a celkem se vydařil. Jednotlivé příběhy, které na sebe velmi volně navazují, mají sice trochu kolísavou kvalitu (hlavně v některých závěrech), ale celkově mi přišly v pohodě. Kresba (malba) je povedená a k vyprávění sedí, zvířata jsou roztomilá, hnusné věci nechutné.
  • Lenka.Vílka
    "Možná to děláme špatně."..."Ale kdepak! Už jako štěně mě dědeček učíval, že se má přesně o půlnoci třikrát hlasitě zavýt...pravda, den nato ho nechali uspat."

    Jsou chlupatí a nebezpeční. Nejsou sice Kobra 11, ale blíží se tomu! Naši hafíci totiž za pomoci čaropsa řeší problémy ve své ulici. A že se nemůže v jejích rajonu dít nic zvláštního, dešivého nebo prapodivného? O tom si nechte zdát. A nebo raději ne. Mohla by to být nepříjemná noční můra.

    ♧♧♧

    Jednotlivé příběhy byly úplně boží!:

    1) Zakopaný pes 5☆
    (Stejně jako strašidelné domy, jsou i strašidelné psí boudy. A je potřeba pomoct Jonášovi, aby se vyspal. Protože jeho majitelé si myslí, že má málo lásky. Když on by se prostě jenom rád vyspal..)

    If there's something strange
    In your neighborhood
    Who you gonna call?
    MOPSbusters!

    To bylo vtipný, krutý, dojemný, (strašidelný) až jsem na konci nestačila s dechem. Jedna strašidelná bouda, banda psů, co to řeší. Vlastně úplně mimo. To se mi tedy muselo líbit už z principu!

    2) Podržchvost 5☆
    (Do města se scházejí černé kočky, aby za pomoci magického rituálu jejich majitelek vyvolaly bohyni Sachmetu a získaly její sílu.)

    Jak může tuhle prekérku vyřešit banda psů? Vždyť mají kočičího kamaráda! Jeho změna na černou kočku, aby jako špión zapadl do davu při tajné misi byla skoro jako z M:I. A vyřešení a poučení bylo za všechny body hodnocení, možná i víc ;)

    3) Neradno budit spícího psa 5☆
    (Nenaštvěte kočku čarodějnice. Třeba se bude chtít pomstít. Tím, že vrátí na tenhle svět mrtvé psy, aby se vám pomstila. Ale trochu se to zvrhne.)

    Pomsta se nejlépe podává za studena, ale...krev je přece vařící. Možná ne, když patří zombie psu! Začátek byl dojemný. Jak se pejsci umí postarat o další ze svého druhu. A potom toho zneužije jedna magická míca! Konec byl vážně krvavý. Jako fakt hodně. Nečíst po půlnoci!

    4) Pes a jeho chlapec 5☆
    (Parta najde špinavého chlapce v Kápově boudě. Co je zač? Kde se tady vzal? Je nebezpečný? Počáteční idyla se změní v boj o holý život.)

    Ze začátku to bylo vážně dojemné. Jak se chlapec sžíval se smečkou. Ale každá sranda musí jednou skončit a když pejskové přijdou na to, kdo je chlapec ve skutečnosti ... doják na konci jako prase!

    5) Nemusí pršet, jen když žáby 5☆
    (Z nebe padají žáby. A jedna jí druhou. Ale začnou mizet i psi. A to není žádná sranda.)

    Záporák byl v tomhle příběhu vskutku nechutný. Ne že bych někdy předtím měla žabí stehýnka a teď mě proto přešla chuť. (Tu jsem neměla ani předtím. Děkuji, prosím.) A na konci čeká pro hlídku velké překvapení! :)

    6) Ztraceni 5☆
    (Ztratila se štěňata. A jejich stopa vede do míst víc než děsivých.)

    Tohle byl strašně děsivý příběh s použitím magie, na jehož konci to byl doják. Ano, někdy je vážně lepší, když se lidé nedozví, jak to bylo doopravdy...

    7) Pár správných chlupů 5☆
    (Když máte tušení, že je dávný nepřítel v nebezpečí, musíte pomoct. Je to vaše práce.)

    Moc hezký! Tulák se vydá hledat Damiánu. (Tu číču, co na partu poslala zombie pejsky.) A je to cesta nebezpečná a napínavá. A že by měl někdo na konci možná rande? :O
    Tohle bylo fakt dobrý!

    8) Vykopaný muž 5☆
    (Banda narazí na psa, který je na vodítku. Zmatený a jeho pán nikde, kromě kousku ruky na onom vodítku. A co jsou zač ty hlasy ze stoky, odkud zachránili Damiánu, které se nechtějí stále utišit?)

    Hodně děsivý příběh, který je dost otevřený (budete se těšit na další knihu) v konci, a který vám vážně nedá oddechnout.

    ♧♧♧

    Zaujala mě i celá vizuální stránka knihy, kdy části úvod s obsahem a tyráží jsou na jinak zpracovaném papíru než příběhy samotné.

    A kresba byla taky hodně zajímavá. Celou knihu dělala Jill Thompson, takže vzhledově kniha drží pohromadě. A je to vážně dobrá kresba. Hlavně svým provedením. To zaujme na první pohled. Navíc mě vyloženě bavilo, jak se střídá krajina kolem, protože je děj rozložený na delší časové ose. A hlavně! Když to mělo být děsivé, vážně jsem se bála. Když to mělo být dojemné, kresba mě dojala.

    (Skicář a obálky jsou povinností a zde udělaly taky radost.)

    Tímto bych chtěla poděkovat vydavatelství Comics Centrum, které udělalo napatrnou chybu v tisku (obávám se, že jiný vydavatel by to v tichu přešel a ani se neomluvil) a posílali opravené kousky.
    Ale víc bych chtěla poděkovat jednomu místnímu uživateli, že mi knihu dal, aby doma neměl dvě.
  • karl173
    karl173 mecenáš18.8.2020 22:20Bestie burdenské #01: Historky z psíšeří
    Byl jsem velmi zvědavý co v této knize dostanu a jestli mě nová série od CC chytne jako většina ostatních. Zprvu na mě naběhla smečka psů na každém panelu a každý pořád něco žvanil a začátek mi přišel takový kostrbatý. Postupně se to ale začalo zlepšovat ( byť se trošku divím, že po první povídce se to ihned chytlo ). Jak sám autor řekl v doslovu a čtenář to zjistí už při samém čtení, s každou povídkou se začali přidávat stránky a příběhy začínali být více propracované a autoři se nebáli tvořit čím dál více bláznivější zápletky. Což mě potěšilo. Bohužel stále to funguje na bázi povídek a tak každý příběh skončí pomalu dříve, než se tam stane něco zajímavého. To je také jedna z největších slabin. Dále je tak trochu dvojsečnou zbraní samé zakomponování zvířat jako hlavních postav. Sice je to vcelku nápadité a originální, tak zároveň alespoň pro mě, bylo těžké vytvořit si se všemi těmi pejsky a kocourem nějaký vztah. Vesměs většina z nich ničím moc nezaujme a jejich největší poznávací znak je jen jejich samotná podoba.
    A tím se dostávám ke kresbě. Ta je rozhodně jedna z plusů této knihy. Akvarel se mi v komiksu velmi líbí a autorka má rozhodně talent. Sem tam méně detailní panel a občas mi přišla kresba zbytečně moc vesele barevná, čímž se tak trochu vytrácel ponurý prvek, ale jinak velká spokojenost.
    Celkově první kniha z této série nebyla špatná, a byť jsem byl v jistých věcech poměrně kritický, tak jsem si její čtení přesto užil. Vidím v tom zatím slušný potenciál a jsem zvědav, kam nás autoři v další knize nasměřují. Hlavně doufám, že se pokusí opustit čistě povídkové vyprávění a naservírují nám i trochu delší příběh. Budu tedy k prvnímu dílu zatím mírný a udělím slabší 4*
  • Moon
    Nečekal jsem nic a dostal hodně. Knihu Burdenské bestie jsem vyhrál na Fcb vydavatele a mohu konstatovat, že by byla velká škoda jí minout. Neměl jsem vůbec plánu jí kupovat, nicméně teď jestli u nás vyjde pokračování tak do něj jdu.
    Burdenské bestie jsou super změna po všech komiksech, které mám a ta kresba!
  • George Walker Bush
    George Walker Bush admin3.8.2020 11:40Bestie burdenské #01: Historky z psíšeří
    Říkal jsem si, že tohle musím prubnout, když to vydalo Comics Centrum. Po prvních stránkách a po první povídce jsem si naopak říkal: opravdu ztrácím čas čtením o mluvících psech, kteří "vyšetřují" mysteriozní jevy ve svém okolí? No, ale po přečtení celé knihy musím konstatovat, že mě to docela chytlo. Umí to být milé, vtipné, sem tam i celkem strašidelné (četl jsem to po půlnoci a u ztracených štěňátek mi tedy běhal mráz po zádech)... je to skvěle nakreslené... a jsou tam i kočky!

    Celkový dojem: 70%
  • Palebras
    Bestie burdenské jsem absolutně neznal a neregistroval a tudíž jsem nevěděl do čeho jdu. Ale přečetl jsem si krátkou ukázku která mě poměrně zaujala, takže jsem se rozhodl do toho jít. A musím říct, že jsem opravdu chybu neudělal. Parta složená se psů a koček mě dokázala zaujmout a vtáhnout do děje. Četlo se to skvěle a i když o horor se v tomto případě opravdu nejedná, tak co se týče všemožných mytologických a magicky založených situací, tak těch je zde dostatečné množství. Všemu samozřejmě vévodí nádherná kresba, která k ospalému městečku perfektně sedí a vykreslení zvířat samotných je prostě geniální. Řeč těla zvířecích hrdinů je perfektní a krásně se na to všechno dívá. Každý hafan má svou charakteristickou osobnost a je skvělé sledovat věčné rozepře mezi Mopsem, Jonášem, Rexem. Tulákem a dalšími. Jednotlivé příběhy jsou chytlavé a fungují perfektně jak na jedno posezení, či jako rozkouskované příběhy před spaním. Já se tedy rozhodně těším na pokračování téhle zvířecí party a rozhodně doporučuji i těm, kteří zrovna nemají psy či kočky zrovna v lásce. Třeba po přečtení Bestií burdenských změníte názor. Nemůžu jinak než plný počet!
  • deefha
    deefha mecenáš3.7.2020 23:12Bestie burdenské #01: Historky z psíšeří
    Tuhle zvířecí partičku jsem poprvé potkal někdy před deseti lety v digitální podobě. Na první pohled to byla moje krevní skupina, zhltnul jsem těch pár povídek (v podstatě ty samé, které jsou v této knize) na jeden zátah. Říkal jsem si tehdy, že pokud Beasts of Burden někdo vydá v češtině, rozhodně si je pořídím. Protože sliby se mají plnit, tak teď tedy činím a zároveň děkuji Comics Centru za uvedení na náš trh.
    Povídky s sice mluvícími, ale nikoli antropomorfními zvířecími vyšetřovateli okultně-paranormálních zločinů gradují jen zvolna a opravdu je vidět, že autorský záměr na začátku nebyl nijak komplexní (ostatně se o tom píše i v poznámkách na konci knihy). Lidský i zvířecí svět Burdenu se tak zaplétá a zároveň začíná držet pohromadě docela nenápadně, přičemž když už se tyhle dva světy protnou, neznamená to vůbec nic dobrého. Ty nejhorší věci v těchhle občas i dojemných povídkách totiž rozhodně nedělají zvířata.
    Kniha samozřejmě končí v tom nejméně vhodném okamžiku, ale to nevadí! Stačí si počkat na podzim, kdy by CC mělo vydat druhou knihu se zbývajícími povídkami. V nich se (pokud si dobře vzpomínám) objeví i veleslavný host z úplně jiného komiksového vesmíru, leč nepředbíhejme...
    A mimochodem - kniha vyšla s vadou, chybí meziobálka posledního příběhu. Skoro si toho ani nevšimnete, ale Comics Centrum se k tomuto problému postavilo tak, že si u mě vysloužilo obdiv a nehynoucí úctu. Protože přetisknout celý náklad a nabídnout všem zákazníkům opravený výtisk zdarma, na to dneska potřebujete koule.
  • faster86
    Je to takové milé čtení, ale to je tak všechno, je tam cliffhanger který je o ničem ale z jakéhosi důvodu potřebuju koupit další díl. Barvy krásné, a řeč těla zvířat.... to je tahák.
  • cyboy
    cyboy mecenáš26.6.2020 12:19Bestie burdenské #01: Historky z psíšeří
    Ackoliv jsem na Bestie mel duveryhodne doporuceni, tak stejne nejak nechapu, co bych na tom mel videt. Jde o serii pribehu mluvicich psu, resp. zvirat, ktera resi spis okultni, nez horove zapletky. Opravdu se mi libila jen jedna povidka - Ztraceni. Nerikam, ze to je spatne, jen to na me proste nefunguje, protoze i ti Ztraceni jedou podle klisovite sablony a celkove mi chybelo vtazeni do deje. Podle me je na tom videt bezkoncepcnost a snaha z toho vykresat neco vic. Proste prvni povidka mela uspech, tak zkusime vymyslet neco dalsiho. Myslel jsem, ze dostanu hororovou knihu, ale je to spis cajicek, ktery jsem dal starsi dceri k precteni. Ve srovnani treba s Priestleyho Prisernymi pribehy stryce Montaguea apod. (coz jsou detske horory) jde spis o pohadku. Jsem zvedavy, co na to rekne, az to docte.
    U ceho bych se ale chtel zastavit, je to, jak se CC postavilo k problemu s chybejici "obalkou" posledniho sesitu. V tomto pripade bych hlasoval pro nepretiskovani nakladu a setreni lesu (ja treba opravenou verzi nepotrebuju, protoze na obsah samotny to nema zadny vliv). Kazdopadne klobouk dolu, ze nemusime absolvovat dalsi "leporelo a vystrihovanky, smajlik, smajlik, smajlik".
    60%
211910
  • james89
    Knihu nemám, ale tohle je pěknej přístup, jak napravit chybu, i když se nejedná o nic závažnýho. Žádný černobílý dotiskování nebo vlepování apod...
  • Walome
    Walome mecenáš26.6.2020 14:11Bestie burdenské #01: Historky z psíšeří
    Proboha proč bych si měl něco někam vkládat? Tohle řešení bylo jediné možné. CC to samozřejmě bolí, což je na prd, ale zachovali se tak, jak by se měl chovat každý, kdo nechce prodávat zmetky a okrádat konečného uživatele.
  • Darker
    Darker mecenáš26.6.2020 11:45Bestie burdenské #01: Historky z psíšeří
    Nevím, žádné řešení asi není ideální. Ten dotisk ideální je, ale jen pro čtenáře, nikoliv pro CC. Šalamouna na to :)
  • Milo_Harwey
    Milo_Harwey mecenáš26.6.2020 10:59Bestie burdenské #01: Historky z psíšeří
    Tak jak bys to řešil? Nemusel by se vlepit, ale vložit... Nebo nevím, jeden papír by nevadil. ;)
  • Darker
    Darker mecenáš26.6.2020 10:56Bestie burdenské #01: Historky z psíšeří
    Milo:Harwey: Vlepování čehokoliv do komiksu se mi moc nelíbí :/
    Fimi: Jo, kdyby to z toho šlo pak udělat puzzle, to bych bral :D
  • Fimi
    Čekám, kdy někdo udělá vydavatelskou chybu a natiskne na bílý papír jen bubliny bez obrázku...
  • Milo_Harwey
    Milo_Harwey mecenáš26.6.2020 10:41Bestie burdenské #01: Historky z psíšeří
    Darker - souhlasím s tebou. ;) Osobně bych celý náklad nechal, zrovna v tomhle případě by se výtisk té jedné stránky a přilepení ala providence dalo provést . ;)
  • Darker
    Darker mecenáš26.6.2020 10:23Bestie burdenské #01: Historky z psíšeří
    Milo_Harwey: Ano, mám to v plánu.
    A ne, dvě knihy mě neděsí. Moje úvaha byla o tom, že jsou to dobráci, když to chtějí celé přetisknout a budeš mít doma dvě knihy. Protože jak znám lidi, tak jsou to vypočítavé svině, které si poškozené vydání přečtou, nové nepoškozené ve fólii dají do knihovny a to poškozené prodají dál někomu, komu ta chybějící stránka nebude vadit. CC tak přijdou o potencionálního zákazníka. Můj názor je, že by měli vyžadovat to poškozené vydání zpět. Nebo to mají jako kalkul, že takhle do nové série uvrtají více lidí, nevím. Za mě jsem s produktem, který jsem za své prachy dostal, spokojený. Asi tak :)
  • Milo_Harwey
    Milo_Harwey mecenáš26.6.2020 10:03Bestie burdenské #01: Historky z psíšeří
    Darker - to je strašný, že bys měl dvě knihy...

    Když chceš být aktivní, tak nepiš úvahy sem a napiš jim mejl, že nic poslat nechceš... Aby teda neposílali zbytečně.

    Případně neprevezmes zásilku nebo u další objednávky do poznámky napíšeš, že tu knihu nechceš.
  • Darker
    Darker mecenáš26.6.2020 09:56Bestie burdenské #01: Historky z psíšeří
    Walome: Je tam napsáno..."Jakmile budeme mít k dispozici opravené vydání (cca v druhém červencovém týdnu), zašleme vám jej zdarma nebo přidáme k další objednávce." :) Tak aby to zbytečně automaticky neposílali. Doufám, že to budou posílat jen na vyžádání.
  • Walome
    Walome mecenáš25.6.2020 23:14Bestie burdenské #01: Historky z psíšeří
    Darker: jakoze by prisli k tobe domu a nasilim ti vnutili opravene vydani?
  • Darker
    Darker mecenáš25.6.2020 20:05Bestie burdenské #01: Historky z psíšeří
    Hmm, tak kvůli jedné stránce a ještě nepodstatné dělat pretisk celého nákladu, no, klobouk dolů. Ale doufám, že bude možnost pretisk odmitnout. Mě to fakt stačí tak, jak to mám doma.
  • Fimi
    Ano, už jsme na to bohužel přišli
  • Walome
Četl/a (76)
123peta, Alfi, Alikkk, BadBoy, ben_bella, binnmode, Blockholm, calvin10, cyboy, Darker, Darth Raelchi, Davispear , deefha, Dezodoo, Dinik, Draco nobilis, Dzoglik, Elizabeth, filosh, Final, foudy, Fox01, fuerto_gepa, Garp, Georgíno J., gongon44, Good Games, Hanussen, HevyEli, invape, James, jankie, jh666, jindroush, jiskra, kallenved, karl173, Keno, kinak, kindanerd, L4MIOzZ, Lachvos, lacoste, Lenka.Vílka, Light, LookAss, Mamut12, Mercurio, Moon, MP, mstefl, oleav, Palebras, perak, petad, petrSF, PH79, Poseidon1978, RaptoR, Ruw, Schirru, sedw, seneke, Sir_Pete, start05, SteveCZ, terrordemon, the.kasztan, tomaseek, trudoš, Yaromil, Z@jo, Zbysek2410, zgrywus, zipiik, Zlord_Antijezis
(134)
Alfi, Alikkk, BadBoy, bboorreekk, Berry669, binnmode, blackJag, bmc75, burzum, Calvin Klein, calvin10, ConanVJ, CSE_AC/DC, cyboy, Dalamar, Dali, Darker, Davispear , deefha, DEmnoG, Dezodoo, disclose, Draco nobilis, Dzoglik, Elizabeth, erik, farnhajt, fel68, felis, fifas, filosh, Final, Fox01, fuerto_gepa, Georgíno J., gongon44, grinder, Hades, Hanussen, herbert, HevyEli, hugosnowden, hyba1991, IndyP, invape, James, jankie, jh666, jiskra, kallenved, karl173, Kazumaki, Keno, L4MIOzZ, lacoste, Light, listr, Lobok257, Lojza, LookAss, Lord Baltimore, luky.kuky10, maara, Mamut12, Mercurio, michaldca, mikado, mirec, mirror, Miss Amphipolis , Mitak, mkolar, monty.cl, Moon, MP, Mr.Plysh, Mrlah, mstefl, Nightmare, o2t2, oleav, Olesh, Paja78, Paldini, Palebras, pavel, pechna, perak, perper, petrSF, PH79, Poseidon1978, RadimNemec, raenius, raimi, RaptoR, Rumburaq, Ruw, Saran, Schirru, sedw, seneke, Sidi Santini, Sir_Pete, Skot, sleepless, slothest, Sole, Stara.kryta, start05, SteveCZ, suricattaontheway, tacmud, the.kasztan, Tialster, timek, tomaseek, Tomket.Tom, Tommar, Tony TwoDee, trudoš, Velkej šéf, Viking, vishnar, vranakx, willis, xintax, Yaromil, yogi, yojimbo, Z@jo, Zbysek2410, zgrywus, Zlord_Antijezis
Chce (6)
DKoscik, Elnie, Grrr, illy, Infarkt, Maty48
Shání (1)
Grrr
Nabízí (1)
oleav