Nezkrotný Berserkr
Comics Centrum1. vydáníduben 2020
3.8
...
...
...
...
+ 8 dalších ukázek
Koupit
Nemilosrdný bojovník z drsného světa „meče a magie“ se záhadným způsobem ocitá v dnešní moderní době a musí ochránit svého čerstvě získaného přítele před zlým čarodějem, usilujícím o jeho život.

Obsahuje sešity série Berserker Unbound #1-4 (srpen 2019 - listopad 2019).
Desky totožné s přebalem.


Scénář
Jeff Lemire
Art
Mike Deodato Jr.
Ink
Mike Deodato Jr.
Barvy
Frank Martin Jr.
Obálka
Mike Deodato Jr., Frank Martin Jr.
Lettering
Tomáš Náprstek, Martin Trojan
Překlad
Ladislav Niklíček
Redakce
Ondřej Černý, Barbara Doe (Warneke), Václav Dort, Alexandra Niklíčková, Martin Trojan, Milena Vojtková
Žánry
akční, dobrodružný, městská fantasy
ISBN/ISSN
978-80-7652-007-3
Vazba
šitá v tvrdých deskách s přebalem
Formát
158 x 239 x 17 mm
Hmotnost
505 g
Tisk
barevný
Stran
144
Původní cena
599 Kč
Originál
Berserker Unbound (Dark Horse Comics, 2020)
Zábavná jednohubka.
Každý má právo (otázka je jestli práva) napsat si svého Conana. DeCamp, Leonard Medek i Vlado Ríša. Někteří, jako duo Pavlovský/Kopřiva, toho trestuhodně nevyužívají. Lemire toho využil a výsledek je tedy hodně...hm...zvláštní. Přitom základní premisa zní hodně lukrativně. Lepý válečník conanoidního střihu jménem Bez (nahoře tedy rozhodně) je při bitvě teleportován do...ehm New Yorku naší doby, kde je jedna ruka s místním bezdomovcem. To zní skvěle, ale některé aspekty díla vynikající rozjezd dost narušují. Kdyby to kreslil Lemire sám, byl by výsledek asi v pohodě. Ale Deodatoův Conan je nejlepší Conan do dob Buscemy a jeho bojové scény berou dech. Takže trochu překvapí, když se těžiště knihy, jen co z čepele skane krev, překlopí do vysedávání u táboráku s homelessem během naprosto mimoběžného dialogu. Ne, že by už tradičně lidská stránka knihy nefungovala. Je to Lemire a Lemire umí čtenáře vzít za srdce, stejně jako R.E.Howard za koule. Ale chtělo by to nějakou štábní kulturu. Když vás někdo (samozřejmě kromě manželky) drží za srdce a ještě vás při tom rve za koule, tak to prostě nefunguje. Buď jedno nebo druhý. To pochopili Camp, Medek i Ríša a pouze dvojmužné duo Mortis (které je svým způsobem ekvivalentem manželky všech českých fandů fantastiky) je schopné zvládnout to se ctí. Rozhodně ne cíťa Lemire. Nehodnotím vysoko, protože v knize vidím obrovský nenaplněný potenciál, jehož místo naplňuje naprosto vyprázdněný potenciál. Svého času i s odstupem je to pro mě spíš zklamání. Přesto bych tohle dílko doporučil ke čtení, protože něco takového jen tak neuvidíte.
Konečně něco od Lemira, co má i nějaký konec. I když tedy to má být první dil... tak uvidíme. Mě to takhle stačilo, a docela se mi ten příběh líbil. Kresba profesionální, v mantinelech mainstreamu.
Paráda! Tahle kniha je ještě lepší, než jsem čekal a to jsem čekal hodně. Nezřídka jsem po otočení stránky obdivně vykřikoval. Ale dost tohoto infantilního hodnocení…

Nápad propojit reálný svět a fantasy svět není nijak originální. Když se do toho ale pustí Jeff Lemire, tak to stojí za to. Lemire tomu totiž dokáže dát příběhu emoce jako nikdo jiný. Dokáže vyprávění a sbližování dvou nesourodých postav gradovat naprosto precizním stylem, kterým si vás získá. Ale tento příběh není jen o emocích, jako některé jiné Lemireovy knihy. Tenhle příběh je i o akci - řádně divoké, brutální a krásně krvavé. A tím se dostávám ke druhému autorovi, kterým je Mike Deodato junior. Ten dokázal nádherně nakreslit jak emoce, tak i krvavou řež. Jeho kresba postav a obličejů, kompozice panelů a práce s nimi je prostě parádní! Velký podíl na úžasném výsledném dojmu má i kolorista Frank Martin. Přes všechnu chválu mám ke komiksu i jednu drobnou výtku. V knize jsou často úžasné dvoustránkové panely, které si však nemůžete užít naplno, protože hlavní hrdina porcuje své nepřátele přesně uprostřed ve vazbě. Ale to je opravdu jenom drobnost. Už teď se nemůžu dočkat pokračování!

Četl jsem to v angličtině. Knihu od Comics Centra jsem neviděl.
Nezkrotný Berserkr je trochu inou variáciou na Barbara Conana. Do popredia sa tu dostáva psychológia dvoch hlavných postáv na okraji spoločnosti, ktorých počiatočná nedôvera sa postupne mení na priateľstvo. Jeff Lemire napísal túto conanovku svojským štýlom. Aj keď to tak spočiatku nevypadá, akcia je odsunutá na druhú koľaj a v podstate sa jej dočkáme len v úvode a na konci. Dej je jednoduchý a v prostriedku stráca kniha výrazne tempo. Aj napriek tomu je však ako celok dostatočne pútavá. Vyzdvihnúť musím skvelú kresbu od Deodata. =►Celá recenzia◄=
Lemire a Deodato? Přiznám se, že jsem vůbec nevěděl o co půjde, ale nemělo smysl váhat, když máte takovou vražednou kombinaci. Ono je beztak někdy lepší nevědět, co vás čeká. Takže když jsem začal číst, samozřejmě první co mě upoutalo, byla kresba. Akční sekvence byly vážně skvělé a dynamika v nich, fungovala úžasně. Vadou na kráse byla akorát mírná nepřehlednost. Co se týče příběhu v úvodu, byl jsem poněkud rozladěn, protože připomínal nejklišovitější zápletku, jakou vůbec akční béčko, může mít. Když se, ale přesunul děj "jinam", začalo to být zajímavější. Tady se konečně projevil Lemireův autorský um. Konečně jsem v příběhu dostal to, co mi v takových typech příběhu chybělo. A to komunikace dvou lidí, jenž mluví jiným jazykem. Normálně se to neřeší a všichni, ať jsou z dimenze Fň nebo z Horní Dolní, se plynule vykecávaj a vypráví si historky. U tohoto komiksu jsem si vzpomněl na film The 13th Warrior, který se mi líbil vlastně jenom kvůli tomu. To a kresba, jsou hlavní klady, proč se mi komiks líbil. Ještě tedy k tomu takový ten milý, nevtíravý humor. Co mi vadilo, je tedy ten začátek, ale možná to byla nadsázka, schválně to bylo tak tupé a čas ukáže, že jsem to nepochopil správně. Tím se dostávám ke druhému, menšímu záporu a tím je délka. Stručně - tenhle můj komentář, je už pomalu delší, než děj v této knize, jenž je prvním dílem, nevim z kolika. A tak jsem se nevědomky stal obětí další komiksové serie, protože mě i přes těch pár drobností zajímá, jak to bude pokračovat a hlavně se chci pokochat další skvělou kresbou. Takže kámo, jedeme dál!
No rozhodně jeden z nejslabších Lemirů, přesto fajn, ale žádná díra do světa to není. Kresba rozhodně za to stojí, ovšem, když vidím tu cenu za 4 sešity, jsem rád, že jsem to četl v angličtině. Na druhé čtení to rozhodně není.
Každopádně mě zajímá, co vše tu ještě od Lemira vyjde.
Zpočátku je to takový obyčejný Conan na cestě za pomstou, který na své cestě kosí nepřátele bez ohledu na jejich počet mečem velkým tak, že bych ho nejspíš ani neuzvednul. Ale následným přesunem do dnešní doby příběh získává něco navíc. Asi to nebude pro každého a pro mnohé to bude jen plytký příběh a já se jim úplně nedivím (stejně jako mnohým nesedla Lemirova Plutona), ale mne ta vzájemná interakce dvou ztracenců bavila. Deodonatova kresba mi v tomto příběhu sedla mnohem více než u Thanose a líbila se mi práce s panely, kdy je mnohé obrázky jsou rozděleny na více panelů.
Říkal jsem si, že by to mohlo být fajn... ale že to bude tak dobrý, to jsme nečekal.
Jediná chyba je to, že je to krátký, člověk to zhltne za hodinku a je zvědavý, jak se bude příběh vyvíjet dál...
nejsem fanoušek fantasy ani conanovských příběhů, ale mám rád prázdné kecání Lemira, nápad není nijak originální (např. rudá sonja) ale zpracování je super, ať už po vizuální tak po scénaristické stránce, mile mě to překvapilo
Netuším, prečo všetci očakávajú pokračovanie. Ako áno, šlo by to, ale nemyslím, že je to nutné. Dostávame úplný a uzavretý príbeh vzniku priateľstva.
Ak ste si kupovali Berserkra a čakali Conana, budete veľmi sklamaný. Lemire si hrá so žánrovými klišé a tam kde by ste čakali akčný príbeh ponúka niečo výrazne iné (ale to nie je na škodu). Miesto epiky poetika. Super.
Tenhle komiks mě neskutečně bavil. V příběhu se neodehrává nic přelomového, ale způsob, jakým zachytil kreslíř akci, emoce a celkově atmosféru je neskutečná. Nemůžu sebevíc pochválit ilustrace a rozvržení komiksu. U některých momentek jsem se jen zastavil a dlouhé minuty se kochal. Opravdu paráda, doufám, že se u nás dočkáme i pokračování.
Ach, takové zklamání! Lemire úplně mimo formu. Je to takové malé drahé nic. Škoda
Nezkrotný Bersekr 1 je moc fajn úvod většího příběhu s příjemnou kresbou. Poznáme hlavní postavy a co mají společného. Víc ale nic. Snad pokračování přijde co nejdříve. Oceňuji, že Comicscentrum vydávalo i za virové krize!
Parada. Nápady i narážky, klasický průběh, dobrá kresba. Evidentně to bude mít velkolepé pokračování.
Tohle mě úplně na Mars nevystřelilo. Kresba je pěkná - sice jsou stránky při podrobném zkoumání na můj vkus až moc experimentálně fragmentované do okýnek, ale čtení to v podstatě nepřekáží - a příběh rychle plyne. Je to trochu s nadhledem pojatý dračák se svými klišé zkombinovaný s tématem ze starého či fantasy světa vyrvaného hrdiny v současnosti, tentokrát jakéhosi conanovského typu. Ale moc mě to nevzalo.

Celkový dojem: 50%
Když jsem zaslechl, že Lemire dělá něco takového, neodolal jsem a už letěl číst na tabletu. Pak si říkám, ty jo zatím 4 sešity, ale prostě nemůžu čekat. Jak čtu a čtu, tak najednou konec. To má jako fakt 4 sešity? WTF? Vždyť se tam nic nestalo, vždyť je to vlastně stupidní a o ničem. No jo, tak proč se mi to pořád líbí a proč jsem to nakonec koupil v CC? Rozčarování po prvním čtení opadlo docela rychle a teď, když už jsem věděl, do čeho jdu, mi to už tak nevadilo. Prostě mi je to jedno. Když si chci napnout mozek, přečtu si nějaké zajímavé dílo nebo něco odbornějšího. Ale když se chci pobavit, vypnout a nepřemýšlet, prostě se nechat unášet na vlnách podivna, tak proč nesáhnout po tomhle. Kresba je skvělá, až mě mrzí, že z té berserkrovy dimenze moc nemáme. Pak tu zase máme New York, a ten je docela zmáknutý, ale pravda, moc ho tam není a ve finále je to celé vztahovka o dvou neznámých. Dobře, tak se tam vlastně žvaní a je pravda co píše Lenny, ty rozdělené panely jsou zbytečné, umělé zpomalení četby a to já moc nemusím, no jo, ale ono to nějakým záhadným způsobem funguje. Pravda je, že když jsem dočetl poslední kapitolu, tak mi hlavou blesklo, že to tak určitě nenechají a bude se rozšiřovat a jsem fakt rád, že to nejsou Návštěvníci, barbar v moderním světě, jaká to novinka. Neříkám, že člověk v moderní době, který se dostal do jiné dimenze není klišé, ale aspoň můžeme mít důvěru v to, že budeme prozkoumávat nový svět a reálie. Mínusy tam jsou, ale není jich tam tolik, abych nedal aspoň 4 hvězdy. Na 5 mi k tomu něco chybí.
Lemire a Deodato? Přiznám se, že jsem vůbec nevěděl o co půjde, ale nemělo smysl váhat, když máte takovou vražednou kombinaci. Ono je beztak někdy lepší nevědět, co vás čeká. Takže když jsem začal číst, samozřejmě první co mě upoutalo, byla kresba. Akční sekvence byly vážně skvělé a dynamika v nich, fungovala úžasně. Vadou na kráse byla akorát mírná nepřehlednost. Co se týče příběhu v úvodu, byl jsem poněkud rozladěn, protože připomínal nejklišovitější zápletku, jakou vůbec akční béčko, může mít. Když se, ale přesunul děj "jinam", začalo to být zajímavější. Tady se konečně projevil Lemireův autorský um. Konečně jsem v příběhu dostal to, co mi v takových typech příběhu chybělo. A to komunikace dvou lidí, jenž mluví jiným jazykem. Normálně se to neřeší a všichni, ať jsou z dimenze Fň nebo z Horní Dolní, se plynule vykecávaj a vypráví si historky. U tohoto komiksu jsem si vzpomněl na film The 13th Warrior, který se mi líbil vlastně jenom kvůli tomu. To a kresba, jsou hlavní klady, proč se mi komiks líbil. Ještě tedy k tomu takový ten milý, nevtíravý humor. Co mi vadilo, je tedy ten začátek, ale možná to byla nadsázka, schválně to bylo tak tupé a čas ukáže, že jsem to nepochopil správně. Tím se dostávám ke druhému, menšímu záporu a tím je délka. Stručně - tenhle můj komentář, je už pomalu delší, než děj v této knize, jenž je prvním dílem, nevim z kolika. A tak jsem se nevědomky stal obětí další komiksové serie, protože mě i přes těch pár drobností zajímá, jak to bude pokračovat a hlavně se chci pokochat další skvělou kresbou. Takže kámo, jedeme dál!
Od komba Lemire + "Conan" v současnosti jsem čekal víc. Je to příjemná jednohubka, ale nic moc se v ní vlastně nestane a velkoměsto je zoufale nevyužitý. Deodata mám moc rád, dvojstránky jsou parádní, ale rozkouskování panelů je místy zbytečný. 3,5*

EDIT: Pořád musím nad Berserkrem přemýšlet, jestli mu těma 3* nekřivdím. Rozhodně to vyčnívá při srovnání s jinými "průměrnými" komiksy - postavy fungují, vývoj vztahu je přirozený a kresba parádní. V tom co Lemire udělal není nic špatně (dobře, barbara nijak nerozhodí Manhattan, ale to je tak jediný), mně tu ale chybí děj.
Kresba je fajn, ale scenar je tak primitivni, ze kdybych mel zacit psat o cem to je, tak se vejdu do jedne vety a navic v ni hned budu spoilerovat. Vubec nechapu, k cemu je tam Lemire dobry.
50% (a to predevsim za kresbu, jinak neni vlastne co hodnotit)
Výtečná jednohubka, která sic může připomínat Conana, ale Lemire tomu dodává svůj osobitý postoj s důrazem na rodinu a přátelství a Mike Deodato Jr. předvádí neskutečnou podívanou a je vidět že si to velice užil. Komiks má snad jedinou vadu, přečtete to až příliš rychle. Doufám že se pokračování dočkáme co nejdříve. 5*
15311931
adevr21.10.2022 18:29Nezkrotný Berserkr
MP29.4.2022 12:47Nezkrotný Berserkr
Light19.12.2020 12:41Nezkrotný Berserkr
Jack15.10.2020 18:00Nezkrotný Berserkr
Bronn10.10.2020 17:42Nezkrotný Berserkr
M_M22.5.2020 08:39Nezkrotný Berserkr
Milo_Harwey: Těžko říct. Já jsem to hodnocení psal už když to vyšlo je to označené jako Vol.1. U Manor Black (Odkaz rodu Blacků) to už taky vypadalo, že pokračování nebude, ale teď už je venku první sešit pokračování. Tak třeba dojde i na Berserkera.
Není to náhodou taky jednorázovka? je rok 22, tohle vyšlo v 19 a pořád nic dalšího...
Jsou v knize na konci nějaké bonusy, galerie skic apod.?
Četl/a (93)
2scha, 3DD!3, adevr, AlmightyMates , BadBoy, Balů103, ben_bella, binnmode, Bronn, calvin10, Cinema Ranger, ComicsCZek, ConanVJ, Const.ex, Covenant, cyboy, D.K.Logic, dajik, Darker, Darth Raelchi, davidek, Deniskka15, desto, Dezodoo, Doppelganger, farnhajt, foudy, Fox01, Garp, Giskard, Good Games, Hades, hellblazer, invape, Jack, James, james dixon, japes, Jay-jay, jh666, Jimbeam90, jindroush, jiskra, Kaaos, Kaluž, karl173, KdG, Kil-Khal, KOWE, Lachvos, lantan1, Light, Lord Baltimore, luky.kuky10, Matthew, mineralk, misa, MP, MP81, Mrtvejbazen, mstefl, Norri, oleav, Olesh, Onkel 1928, opytz, Pavel_K, perak, Petrisko911 , petrSF, Poseidon1978, RadimNemec, RaptoR, RudyRod, schefik, Schirru, SNUFKIN, Sole, start05, terrordemon, Tony TwoDee, Toxxxik, trudoš, tukak, Ukko, vranakx, Wasps, Yaromil, Yefery, Zbysek2410, zgrywus, zlejzmrd, Zlord_Antijezis
(148)
2scha, 81splinter, adevr, Alfi, Alfred, AlmightyMates , BadBoy, Balů103, bboorreekk, beanek, Benny, binnmode, blackJag, bmc75, Bob, burzum, calvin10, Caylen-Tor, cobe, ComicsCZek, ConanVJ, Const.ex, Covenant, CSE_AC/DC, cyboy, Dali, Darker, Deckard, delsemela, DEmnoG, desto, Dinik, Doppelganger, erik, farnhajt, filosh, Fox01, Goeger-Devil007, gongon44, grinder, Hades, Hawwwran, herbert, HevyEli, Honzin, hugosnowden, hyba1991, IndyP, Infarkt, invape, Jack, James, james dixon, jankie, Jay-jay, jh666, Jimbeam90, jindroush, jjjirik, Joshua_T, Karel Sec, Kareru, karl173, KarlosJB, Kazumaki, KdG, Keenkeen, kendor007, Kocour, komiksák007, koudak89, Kouzelnik7, KOWE, kubanec13, Light, listr, Loxin, luky.kuky10, maara, Mamut12, Marvin, Matthew, mcleek, MickeyStuma, mikado, MIKER65, mineralk, misa, Mitak, moris.cz, MP, MP81, Mr.Plysh, Mrlah, Mrtvejbazen, mstefl, Nyxxie, oleav, Olesh, Onkel 1928, opytz, Paldini, pavel, pearlxjam, pechna, perper, Petrisko911 , petrSF, Poseidon1978, Premek, RaptoR, Ricarderon, roswelll, RudyRod, Saran, schefik, Schirru, Šedo, Skot, SNUFKIN, Sole, SpiderJerusalem, start05, suricattaontheway, syon, tacmud, terrordemon, Tialster, Tiba, Tony TwoDee, Toxxxik, trudoš, Ukko, VanTom, Viking, vishnar, vranakx, Wasps, Wiruss, xintax, Yaromil, Yefery, yogi, Zajo original, Zbysek2410, zgrywus, zlejzmrd, Zlord_Antijezis
Chce (10)
Blacklarch, deadpool, Erich, Fr3d_K, Himlik, illy, Keno, MonsterGyre, monty.cl, Nightmare
Koupí (2)
Al0f0k, Nightmare
Prodá (1)
oleav