Ukázka č.1
Ukázka č.2
Ukázka č.3
Koupit
New York... též známý jako Země nikoho, se ocitl uprostřed druhé americké občanské války. Nezkušený fotoreportér Matty Roth je na místě a slouží jako osamělý hlas zdejších obyvatel zoufale zápasících o přežití uprostřed nejnebezpečnější válečné zóny celé planety.

V příběhu Palba do vlastních Roth nepříliš nadšeně souhlasí, že pro Liberty News uskuteční rozhovor s řadovým vojákem americké armády, který stojí před soudem obviněný z masakru uvnitř DMZ. Kdo mu vydal rozkaz? Jak vysoko v rámci velitelské struktury to sahá? Kdo je skutečně zodpovědný? Čím hlouběji Matty proniká, tím víc špíny nachází. Budete svědky vyprávění o vzniku DMZ z pohledu chlapce, který přišel ze Středozápadu a vkročil přímo do své nejhorší noční můry.

Autor scénáře Brian Wood a výtvarník Riccardo Burchielli předkládají čtenářům DMZ hořký a upřímný zákulisní pohled na obě strany hrůz moderní války. I díky přispění hostujících výtvarníků Nathana Foxe, Viktora Kalvacheva a Kristiana Donaldsona je Palba do vlastních dosud nejdrtivějším a nejvíce šokujícím dílem celé série.

Obsahuje sešity série DMZ #18-22 (duben 2007 - srpen 2007)

Scénář
Brian Wood
Art
Riccardo Burchielli
Obálka
Brian Wood
Překlad
Martina Dari Antonínová
Redakce
Viktor Janiš
Žánry
akční, thriller, válečný
ISBN/ISSN
978-80-7461-159-9 (BBart s.r.o.)
Vazba
lepená v měkkých deskách
Formát
170 x 260 mm
Tisk
barevný
Váha
420 g
Stran
128
Cena
399 Kč
Originál
DMZ #04: Friendly Fire (Vertigo (DC Comics), 2008)
  • perak
    perak27.6.2018 22:09DMZ #04: Palba do vlastních
    Výborně nastíněné téma otázky viny za válečné činy. Nic není tak jasné, jak se může zdát a někdy těžko od stolu s odstupem času hodnotit, kdo je za co odpovědný. Pravdou pak může být to, o čem některá ze stran s pomocí médií dokáže přesvědčit veřejnost. Maty je v tomto díle spíše jen nezúčastněným pozorovatelem (naslouchačem), ale o to více realisticky vše vyznívá.
  • trudoš
    trudoš editor12.6.2018 14:07DMZ #04: Palba do vlastních
    Brian Wood tentokrát připravil hrdinům skutečnou polízanici - nutnost nalézt viníka brutálního masakru civilistů, který je od prvního okamžiku naprosto odsouzeníhodný. Jenže brzy se ukáže, že realita umí být řádně nejednoznačná. Postupně tak sledujeme výpovědi jednotlivých protagonistů té či oné strany, abychom nakonec pochopili, že „pravda“ je pouhým pozlátkem pro unavené davy. Přetřít i setřít se dá velmi snadno. Záleží pouze na tom, jaký obrázek chtějí média aktuálně ukázat divákům.
    DMZ je bezesporu nejzajímavější a nejoriginálnější komiksová série, co se k nám za posledních deset let dostala. Žánrově zcela mimo pulpové kategorie, naopak velmi chytré čtení, stejně jako syrově nekompromisní. Absence superhrdinské nadsázky přitom hraje do karet všem zapáleným aktivistům nebo konspiračním spekulantům, kteří mají jasný názor na válečnou mašinérii. Ovšem černobílé není nic, a válka už vůbec ne. Což mi na DMZetce imponuje nejvíc. Mistrovská práce a každé další album to jen a jen potvrzuje.
  • karl173
    karl173 mecenáš2.6.2018 20:44DMZ #04: Palba do vlastních
    Tak tohle bylo něco. Skvěle odvyprávěný příběh, který je vcelku prostý. Co dělat když se stanete loutkou? Moc možností není, a ve výsledku je to vždycky stejně jen na tich pánech nahoře jak za vás rozhodnou. Tahle kniha je asi tím nejlepším co DMZ zatím nabídlo, ale v zásadě se jedná stále o stejnou věc. Kresba ta se tentokrát párkrát změnila, ale vždy doprovázela i jinou retrospektivu, takže se to náramně zakrylo a navíc se pokaždé povedla. Za mě tedy parádní.
  • MickeyStuma
    MickeyStuma14.4.2018 18:13DMZ #04: Palba do vlastních
    Další velice silný příběh mající dokonce hodně společné s realitou. Masakr 204. dne je na pořadu soudního dne. Dvě pravdy a následná zpravedlnost podle dané politické situace. Autor postavil vyprávění na výpovědích obou stran a pohledu novináře Rotha, takže čtenář dostává plné informace o průběhu všeho dění. Vlastně si tak může udělat i svůj vlastní názor, jakoby to byla skutečná realita a schválit či odsoudit soudní výrok a následné chování veřejnosti. Příběh má značnou výpovědní hodnotu, což nebývá zase až tak často.

  • salamandr
    salamandr27.2.2018 12:43DMZ #04: Palba do vlastních
    Lepší comics sem dosud asi nečetl
  • 3DD!3
    3DD!325.10.2017 10:35DMZ #04: Palba do vlastních
    Skvěle napsaný (i nakreslený) pohled na dvě různé pravdy, kdy je ve finále jedno co kdo říká.
  • louza
    louza27.3.2017 12:13DMZ #04: Palba do vlastních
    Do třetice všeho vynikajícího. Wood bere čtenáře do DMZ dávno před příchodem hlavního hrdiny. Do 204. dne války kde došlo k tragédii, která se i ve válečných intencích vyšetřuje jako vražda. Událost s mocným morálním dopadem řeší nezávislý novinář Matty, který se na základě výpovědí snaží rozklíčovat co se vlastně tenkrát stalo tak strašného, že se toho zalekly i obě válčící strany a stáhly se kvůli tomu z DMZ. Opět příběh o lidech, kde autor líčí několik různých pohledů na jedinou událost s kulervoucí pointou při níž oči hrdiny ani čtenáře nezůstanou suché. Brian Wood umí zatnout svůj pisatelský perlík do srdce čtenáře set sakra hluboko. Výtečná kniha.
  • luky.kuky10
    luky.kuky108.8.2015 18:36DMZ #04: Palba do vlastních
    Tenhle dil je zase o neco jiny nez ty predchozi, ale presto skvele zapada do celeho konceptu pribehu.
  • mrkirby
    mrkirby18.3.2014 08:34DMZ #04: Palba do vlastních
    Až do teď jsem si myslel, že komiks, který na mě nejvíce zapůsobil a o kterém jsem musel i dávno po přečtení přemýšlet, je Smečka. Ale ne, je to tento díl DMZ. Mazec.
  • Fry
    Fry admin9.3.2014 15:55DMZ #04: Palba do vlastních
    "DMZ #4: Palba do vlastních" - Nemám slov... toto už není jen obyčejný řadový komiks, toto je dílo hodné všemožných komiksových cen, toto dílo si zaslouží větší prodejnost a každý, opravdu každý by ho měl vlastnit! Před Mattym leží nelehký úkol, musí si poslechnou výpovědi vojáků, kteří se "204. dne" zapsali do myslí obyvatel DMZ jako masoví vrazi. 204. dne bylo totiž zabito jediným vojenským oddílem 198 obyvatel, jenom kvůli tomu, že se shromáždili, šli ulicí a velitel týmu si (údajně) všimnul, že jeden z nich má zbraň. Toto není jen tak ledajaký obyčejný příběh, "Palba do vlastních" je příběhem o tom, jak se z obyčejného řadového vojáka stane masový vrah, i když nevystřelí ani kulku. Toto je příběh, který si budete pamatovat, i když na něj budete chtít zapomenout. Nikdy nezapomeň! Za mě 5*!
  • kaylin
    kaylin21.6.2013 08:54DMZ #04: Palba do vlastních
    Brian Wood přizval k vytvoření další kreslíře, nikoli pouze Riccarda Burchielliho. Je to na komiksu znát a možná je to někdy i na škodu. Přece jen, osobně mám rád, když se kresba nemění, což mi velmi sedělo třeba na sérii "Preacher". Vedlejší příběhy, které jsou ve sbírce "Preacher: Pradávná historie" a jež kreslili jiní autoři, nejsou špatné, ale chybí tam Dillon. Nejpatrnější je rozdíl na páté kapitole, kde Riccardo neměl žádný podíl. Kristian Donaldson nebude špatný kreslíř, ale známé postavy v jeho provedení vypadají jednoduše divně. Komiks se tím sice trochu ozvláštnil, ale ne až tak moc pozitivně. Na příběhu se to však rozhodně nijak neprojevilo a Brian Wood stále přesně ví, jak zápletku podat.
  • Drakeus
    Drakeus5.11.2012 21:39DMZ #04: Palba do vlastních
    Jojo latka je porad zatracene vysoko...jsem vazne zvedavej jak to vsechno dopadne. Jedna z nejlepsich serii. http://www.komiks.cz/clanek.php?id=1915
  • George Walker Bush
    George Walker Bush admin4.11.2012 21:31DMZ #04: Palba do vlastních
    Opět vynikající záležitost - nevím co psát, abych se neopakoval. Z grafické a obecně formální stránky opět uchcávám, příběh je libovoučký, napínavý, zajímavý a řeší skutečně zajímavé otázky, které se dají v mnohém (ale ne zcela) vztáhnout i na dnešní nefiktivní realitu globální politiky. Do polemiky o tom, na čí straně vlastně Wood stojí, se znovu moc pouštět nechci - hraje to dobře, navozuje dojem, že svět není tak úplně černobílý, ale myslím si o tom trochu své. Zrovna tenhle díl se pouští do USA bez skurpulí... ale je to skvělé.

    Celkový dojem: 90%
  • Kapis
    Kapis mecenáš2.10.2012 15:05DMZ #04: Palba do vlastních
    Série se udržuje svůj standard se všemi plusy i mínusy, které jsme zmiňoval u předchozích dílů. Čte se to velmi dobře a baví mě to, to se musí nechat. Hostující kreslíři mi tentokráte nesedli vůbec, Burchielliho kresbu mám už s touto sérií tak spjatou, že mi tihle hosté dost rušili požitek ze čtení. Nebrat a doufám, že další díly budou pouze už pod taktovkou osvědčeného kreslíře. Kritika a směřování mravního kárání tohoto dílu je zde zcela jasné a přímé, bez nějakých opletaček - když zkrátka libovolná armáda udělá nějakou "botu", tak primárně se zřekne jakékoliv odpovědnosti, pokud to neprojde, označí oběti za "teroristy", "ozbrojence" apod. (např. děti, které vedou ovce na pastvu nebo jdou do školy, ženy, které nesou vodu do rozbitých domů, pokojní demonstranti, svatební průvod apod.). Když se "bota" aká masakr nedej bože dostane před zraky veřejnosti, viníci jsou očištěni, dostanou maximálně symbolické tresty (ale za oponou metály), v nejhorším se rozcupuje nějaký moula, který by snad chtěl vynést pravdu. No a v takovém světě to žijeme, Brian Wood předkládá pěkně porcované dávky reality bezohledné vojensko-mediální lžimanipulace, která neváhá obětovat libovolný počet životů pro prosazení svých zájmů, které jsme dennodenními bezmocnými svědky. Díky za to a snad si lidé uvědomují, že tento komiks není pouhá fikce někde z budoucnosti, ale krutá realita dnešních dní, zabalená v líbivém kabátku.
39273
Četl/a (86)
2scha, 3DD!3, Alfray, alois13, Balů103, bboorreekk, binnmode, calvin10, Chaolinek, ComicBookGuy, Const.ex, Craxx, cyboy, daon, Darker, Deckard, Destiny666, Doncek4321, Doppelganger, Dzoglik, farnhajt, FilipNejdl , Final, flipflop, Fox01, Fry, gumidekmedvidek, guseppe, hugosnowden, hypermlok, invape, Jabba, Jak, James, JANNE, jindroush, jiskra, Joshua_T, Kaaos, Kapis, karl173, kaylin, Keenkeen, Keno, kinak, Kocour, Lachvos, lacoste, Librarian, Light, luky.kuky10, marek zigmund stanko, mart.in, Martinb, Matthew, MickeyStuma, MonsterGyre, mstefl, namdnas, NecRoman, Noci, oleav, Paldini, pechna, perak, Petr, Petrisko911 , Plechy, punisher, RaptoR, Rezet, rooty, RudyRod, SASAN_KING, Schramm, seneke, Shpeckk, SteveCZ, terrordemon, the.kasztan, Tony TwoDee, Troyoun, trudoš, Velkej šéf, Zbysek2410, zlejzmrd
(201)
2scha, 7eleven, adam.ra, afri, Alfi, Alfray, Alfred, alois13, amazing_k, ArmadOon, Azbest, BadBoy, Balů103, batoo, bboorreekk, BeeSee, binnmode, BlackDragon, blackJag, Blair, bmc75, Bob, bobo666_2005, Bubsy, Calvin Klein, calvin10, camper, Cassidy, Chaolinek, ComicBookGuy, Const.ex, Corvus, Craxx, CSE_AC/DC, cyboy, daon, Darker, DAxik, deadpool, Deckard, Destiny666, Devilek, Dezodoo, discovery, Doncek4321, doophy, Doppelganger, dracula, Drakeus, dvoracekpetr1, Dzoglik, Einstain666 , farnhajt, faster86, fel68, felis, filemon, FilipNejdl , filosh, Final, flipflop, Fox01, Fr3d_K, Fry, Georgíno J., Goeger-Devil007, goodspeed, Greyman, grinder, gumidekmedvidek, guseppe, Hamichal, Hartmann , hawkzn, Hebled, herbert, holubdema, hugosnowden, Hulik, hypermlok, invape, J.T.honza, Jabba, Jak, James, james dixon, jankie, JANNE, jendavondra, Jestrab2, jiskra, Joshua_T, Kapis, Kazumaki, KdG, Keenkeen, kendor007, Keno, kinak, KINIMODUS, Kocour, koniklec, kubanec13, Lachvos, lacoste, Leland, Lenny, Librarian, Lobok257, LuckyLjuk, luky.kuky10, maara, markic, Martin Buchal, Martin D. Antonín, Martinb, Marvin, Matthew, mcleek, merhyx, MickeyStuma, mikina, Mitak, MonsterGyre, monty.cl, moris.cz, MP, mrkirby, mstefl, mttra, mywiel, namdnas, NecRoman, netvor, Nightmare, Noci, noMster, Olesh, OwerLord, Paldini, pavel, pavouk, pearlxjam, pechna, Petr, Petrisko911 , Plechy, POLAKST, Poseidon1978, punisher, Radkos, RaptoR, Remi LeBo, rooty, rorymac, RudyRod, Saiffer, Salien, Saran, SASAN_KING, Schramm, seneke, Shpeckk, skepsi, Skot, sleepless, SpiderJerusalem, spot, StanleyHu, stanleystar, suricattaontheway, tacmud, timek, tomasko33, tomastrejbal, TommyBOYER, tomned, tomntp, Tony TwoDee, Trevelyan, Troyoun, trudoš, tulipstros, Valis, vallyslayer, Velkej šéf, Vítek, vranakx, Wasps, Wiruss, xai, xintax, xxaannddeerr, Yaromil, yogi, yojimbo, Zajo original, Zbysek2410, zebedee, Zíďas, zlejzmrd
Chce (10)
besikv, bob-premky, Braindead, delsemela, devyb, fusnix, Grebenda, jakouback, mikki.maser, Premek
Shání (1)
Al0f0k
Nabízí (3)
Fox01, Kreatik, Librarian