Ukázka č.1
Ukázka č.2
Ukázka č.3
Richard Mayhew je nudný londýnský úředníček. Nejadrenalinovější věc v jeho životě představuje sbírka kýčovitých trollů, kterými si zkrášlil pracovní stůl. Když ale doprovází svou přítelkyni na důležitou pracovní schůzku, vypadne ze zdi zraněná dívka. Richard udělá chybu a pomůže jí. Druhý den si ho lidé na ulici nevšímají, kreditka nefunguje a jeho byt je na prodej. Jako by Richard nikdy neexistoval. Dívka jménem Dvířka sloužila jako klíč do tajemného Podlondýna a Richard dveře nevědomky otevřel…

Scénář
Mike Carey, Neil Gaiman
Art
Glenn Fabry
Překlad
Stanislava Pošustová-Menšíková
Redakce
Jiří Pavlovský
Žánry
adaptace, fantasy, ze života
ISBN/ISSN
978-80-87083-22-2 (CREW)
Vazba
šitá v tvrdých deskách s přebalem
Formát
175 x 265 mm
Tisk
barevný
Váha
841 g
Stran
224
Cena
569 Kč
Varianty
Nikdykde (2. vydání) (2017)
Nikdykde (2008)
  • Spike
    Spike19.4.2019 17:24Nikdykde (2. vydání)
    Tak po přečtení mám hodně smíšené pocity. Gaiman je můj oblíbený autor, Carey též, Fabryho kresba je super a příběh je taky zajímavý. Tak kde je potom chyba?
    Ač věřím že Carey udělal to nejlepší co mohl, přeci jen je tu vidět že Nikdykde nebylo určeno pro komiks. Můžete do tohoto média převést cokoli, tu více tu méně povedeně podle toho jak jste zdatní, ale jsou prostě příběhy u kterých i když uděláte maximum, stejně bude znát že tohle původně komiks být neměl. Ač provedení je naprosto profesionální, nedokázal jsem se do toho nějak opravdu dostat, ačkoli objektivně vzato příběh k tomu všechny předpoklady má. Knihu jsem nečetl takže neporovnávám, ale asi si ji seženu, protože chci být vtažen a opravdu si Nikdykde užít, u komiksu se to bohužel nepovedlo. Je mi jasné že se leccos muselo krátit a přizpůsobovat, a ne že by tempo komiksu bylo nějak zběsilé, ale prostě jsem to jen četl a nedokázal se do toho nějak vcítit a prožít to. Jak už jsem psal, příběh se mi líbí a Gaimanova vina to tudíž není, a nemyslím ani že by něco udělali špatně zbylí tvůrci. Jen asi Nikdykde není ten pravý materiál pro komiksové médium. Přitom Fabryho kresba je krásně detailní a je opravdu radost se na ni koukat, co všechno tam dokázal dostat a ztvárnit, klobouk dolů. Vadí mi jen jede detail, a sice že se mu zřejmě nechce kreslit u postav stíny a občas když někdo jde, vypadá to že visí ve vzduchu. Možná bych si zrovna pro tuhle látku dokázal představit i jiné kreslíře, ale ani ti by nic nezmohli s faktem že Nikdykde je jistě výborná kniha, ale jako komiks je to jen profesionální a řemeslně zvládnutý nadstandard. Když porovnám s tématicky podobnou Krajinou půlnočních stínů, ta vychází rozhodně jako vítěz, už jen kvůli tomu že ten příběh byl od počátku koncipován jako komiks a už jen díky tomu funguje lépe. Myslel jsem že když jsem nečetl knihu užiju si Nikdykde více protože nemusím porovnávat, jako tomu bylo u Koralíny nebo Knihy hřbitovní, ale teď je mi jasné že pokud si to chci opravdu užít, nezbyde než po knize stejně sáhnout. Nebo že by to bylo tím že P. Craig Russel je zručnější adaptátor než Mike Carey? Bůh suď, to se nedozvíme...
    Byla by chyba taky zapomenout na pochvalu českého vydání, úprava a zpracování je perfektní a není zde co vytknout. Dokonce kluci z Crwe konečně překonali svou averzi k záložkám, které mi tolik chyběly u pevné vazby např. u Lucifera, takže tady obrovská pochvala. Nikdykde je komikskterý by každý fanoušek Gaimana jistě měl mít, čtení je to kvalitní, jen je to zároveň důkaz toho že i sebelepší adaptace ne vždy dokáže přenést ducha předlohy do jiného média.
  • Draco nobilis
    Draco nobilis admin4.4.2018 15:48Nikdykde
    Když jsem to zkoušela číst cca deset let zpátky, musea jsem to po pár stranách odložit, nudilo mě to až k zblití. Přesněji, i blití mi přišlo záživnější.

    Teď jsem to slupla na posezení, ani jsem nemohla spát, jak skvěle se mi to četlo.

    Tu máš čerte kropáč a teď si z toho vyber! Pointa stále slabá, postavy hadrovité, záporák nablble nanicovatý a pomrkávání na čtenáře nechutné... ale bavilo mě to.
  • Radek Blacksad
    Radek Blacksad mecenáš3.1.2018 00:26Nikdykde
    Za mňa jeden z najhorších komiksov aké som kedy čítal. Totálne to išlo mimo mňa. Ešte zo začiatku bolo prvých pár strán ako tak zaujímavých, ale potom som to už čítal len na silu a asi v polke komiksu už som bol úplne unudený. Už som si to viacmenej len tak listoval a obzeral čo tam je ďalej. Pre mňa absolutne nezaujímavé postavy, svet ma nechytil a kresba tiež mimo môj vkus (nie je zlá, to nie, ale nesedí mi). Slabota.
  • George Walker Bush
    George Walker Bush admin22.10.2017 21:25Nikdykde (2. vydání)
    Jasně, Gaiman a Carey, mám je moc rád. Nikdykde jsem kdysi před mnoha lety i četl a docela se mi to líbilo, byť si dnes krom toho, že se to odehrávalo v londýnském metru v jakémsi skrytém podsvětě, nepamatuji. Takže z pohledu adaptace nemohu úplně přesně hodnotit. Příběh je celkem zajímavý, prostě gaimanovského střihu, ale mezi mé top záležitosti od něj nepatří. Fabryho kresba úplně neoslňuje. Obálka je přímo otřesná, jak z nějakého céčkového kyberpunku. Ale celkově vzato příjemná a vlastně klasická záležitost.

    Celkový dojem: 70%
  • Schramm
    Schramm26.6.2017 21:20Nikdykde (2. vydání)
    Nevěřil jsem, že lze Nikdykde do komiksu převést - a Mike Carey a Glenn Fabry mě usvědčili z omylu. Je to samozřejmě adaptace, takže není dokonalá, obecně pořád platí, že zvláště v případě Nikdykde kniha je kniha, ale Careyho adaptace mě neurazila, ba mě příjemně překvapila.
  • P.G.
    P.G. mecenáš18.6.2017 18:33Nikdykde (2. vydání)
    Po Nikdykde jsem sáhla především kvůli kresbě a také kvůli Miku Careymu (Lucifer). A nějak mi uniklo, že se jedná o adaptaci Gaimanova stejnojmenného románu. Jelikož jsem jej nečetla, budu hodnotit pouze tuto adaptaci. Začátek příběhu je celkem přímočarý a naznačuje spoustu zajímavých možností, kam by se mohl dál ubírat. Jenže pak přijde druhý sešit a na jeho začátku jsem jen zamrkala překvapením. Další Midnight Nation? No, proč ne… Jenže – z příběhu se postupem času stane jednoaktová RPG s hlavním úkolem vpravdě triviálním a vedlejšími úkoly průhlednými jako sklo. Aby toho nebylo málo, oba hlavní hrdinové jsou vykresleni ne moc uvěřitelně. A padouši? No, ti jsou spíše úsměvní. Včetně toho hlavního (pravda, je tam ještě jeden „skorohlavní“, aby to nebylo tak jednoduché). To vše prosím na 9 sešitů. Občas skřípe logika, občas přijdou scény, které nedávají smysl. A závěr? Ten raději ani nekomentuji. Kresba Glenna Fabryho, která mě ke knize přivedla, je z mého pohledu o mnoho lepší, než vlastní příběh, ale nedokáže jej zachránit. V některých panelech jsem se ztrácela (díky přemíře detailů). Také mi občas přišlo, že perspektiva některých scén je – přinejmenším zvláštní.
  • cyboy
    cyboy mecenáš15.6.2017 23:00Nikdykde (2. vydání)
    Jedna z veci, kterou jsem si kdysi nechal ujit a byla to chyba. Predlohu povazuju za druhou nejlepsi Gaimanovu knihu a komiksove zpracovani v Careyho podani se mi vazne libilo. Sice je tam docela dost rozdilu proti originalu, ale tentokrat mi to ani nevadilo.
    80%
  • Fimi
    Fimi mecenáš21.4.2017 10:31Nikdykde
    tak jsem to konečně dočetl a přijde mi to jako do největších detailů vybroušené hovno ve zlatém kabátu....člověk si řekne, sakra je to od Gaimana a napsal to Carey ale skutek utek. Kresba je jakž takž, ale žádná sláva a příběh? ten jsem četl asi na desetkrát a mezi tím přečetl plno jiných komiksů, nakonec jsem se k Nikdykde vrátil s nechutí, jen abych ho dokončil. Zklamání a to jsem ani nečetl knihu, která mě po tomto vůbec neláká a může mi i sám Giaman řikat, že je to mnohem lepší než komiks....
  • Fimi
    Fimi mecenáš5.4.2017 18:00Nikdykde
    sakra ještě jsem to nedočetl, chybí mi poslední kapitola, ale tak se mi do toho nechce, vůbec mě to nebaví, nechápu to hype okolo tohoto komiksu, zatím jsem měl jednou a druhou hvězdou....a přitom je to podle Gaimana a dělá to Carey
  • kaylin
    kaylin6.1.2017 07:34Nikdykde
    Obecně mám u Gaimana pocit, že cokoli jeho, co je převedeno do komiksu, prostě funguje. Je to dáno tou neskutečnou fantazií, kterou na nás přenáší. Více: http://www.comics-blog.cz/2017/01/1345-nikdykde-80.html
  • jirin
    jirin16.2.2015 14:44Nikdykde
    Tak já jsem byl zase narozdíl od většiny spokojen. Možná je to zappřičíněno tím, že jsem nečetl původní knihu. V čem někomu vadí kresba nechápu, mě přišla opravdu parádní a moderní... Děj mě zezačátku zaujal, pak trochu nudil a finále bylo super. Či-li jsem maximálně spokojen a dávám plný počet.
  • Michigan
    Michigan4.7.2014 15:45Nikdykde
    Špatný komiks bez atmosféry, jehož kresba je někde na pomezí kýčovitosti a jehož scénář a dialogy hraničí s dětinskostí. Ocenit můžu snad jen ty zdařilé obálky - takové to mělo být celé. Do čtení jsem sám musel nutit a po obrácení poslední stránky jsem byl rád, že už to mám z krku. Rozhodně nedoporučuji, když už tak si radši přečtěte knížku. A jestli chcete něco na stejné téma, ale mnohem zdařilejšího, sáhněte po Krajině půlnočích stínů od Straczynského.

    Kapitolou sama o sobě je pak překlad, z něhož je znát, že a) autorka žánru vůbec nerozumněla a b) nikdo to nejspíš po ní ani nečetl - převrácené významy, nepochopené souvislosti či dětinskost mnohých dialogů a používání obratů, které by soudný člověk nikdy neřekl, to je jen vrcholek ledovce. Atmosféra tím šla hodně do háje. Od všemi "uznávané" Pošustové bych čekal trochu něco jiného a už dlouho jsem se tolik nemlátil do čela, jako u tohohle komiksu. Sečteno a podtrženo, je to opravdu mizerně odvedená práce a nemůžu pochopit, že Crew něco takového vydala.
  • Černá Krysa
    Černá Krysa24.2.2014 13:55Nikdykde
    Četla jsem knihu a byla skvělá a proto se komiksu vyhejbám jako čert kříži. Protože v mojí představě Dvířka vůbec takhle nevypadala a ani nikdo jinej z postav a přesto vlak nejede. Takže tohle si nechám ujít a nemrzí mě to. I když, když jsem to poprvé uviděla na pultech, tak mě to docela mrzelo...totiž že postavy v komiksu nevypadaj tak, jak si je představuju já.
  • adevr
    adevr24.1.2014 16:50Nikdykde
    ČETL JSEM KNIHU I KOMIX, OBÉ SE MI LÍBILO.

  • nixtreme
    nixtreme4.7.2011 22:09Nikdykde
    zajimavy pribeh a uzasna grafika, parada!
  • eagle.newz
    eagle.newz29.4.2011 23:07Nikdykde
    ještě mě napadlo doplnění - mám i původní tv BBC sérii a i ta byla fajn :o)
  • eagle.newz
    eagle.newz29.4.2011 23:04Nikdykde
    z mého pohledu je tenhle komix výborným vizuálním doplněním knihy (komix jsem četl v anglické verzi), obojí je perfektní
  • KLAUN_DOMINANT
    KLAUN_DOMINANT mecenáš27.12.2010 11:29Nikdykde
    Knihu jsem nečetl a číst ani nebudu. Většinou mi stačí jedna adaptace. Pokud se mi líbí, po další už nesahám. Tak nějak většinou nemusím mít jeden příběh od dvou vypravěčů... Věřim, že kniha byla lepší a že Podlondýn byl třeba odporný, nicméně tady na mě působil spíš pohádkově a tak i zbytek. Dvířka byla sexy, Markýz výbornej ( i když si ho dokážu představit nakresleného jinak, ale nevim jak) a Lovčí taky. Trošku nudnější, alespoň zezačátku byl Richard, ale pak sem se sním zžil jako s novými trenkami. Všechno chce čas. Příjemnej komiks, ke kterému se časem určitě vrátím...
  • Hulik
    Hulik3.11.2010 21:17Nikdykde
    Knižní předlohu jsem nečetl a ani nehodlám.Takže hodnotím jen komiks.Fantasy u nás vychází málo,proto každého zástupcě žánru vítám s otevřenou náručí.Příbeh mě zaujal a Fabryho kresba uchvátila.
  • andywart
    andywart1.11.2010 14:47Nikdykde
    vzhľadom na obrazovú naratívnosť komiksu sa ani nedá predpokladať veľká predstavivosť oproti literatúre...nečítal som knihu (verím, že je poetickejšia) a možno by sa na spracovanie hodil viac iný autor, ale jednoznačne toto dielko patrí k tomu lepšiemu z kvanta komiksov čo vznikli...
  • Ruw
    Ruw28.10.2010 23:07Nikdykde
    Stačilo prolistovat a mohu konstatovat, že tohle se nemělo stát. Kresba katastrofální, teda hlavně co do ztvárnění hrdinů. Dvířka je podle knížky poněkud ošuntělá dívka oblečená do hadříků a v komixu vypadá jak laciná děvka... o ostaních postavách ani nemluvě. Na samotný čtení nemám odvahu. Děkuji nechci.
  • Light
    Light24.10.2010 16:03Nikdykde
    Jeden z nejlepsich komiksu jaky sem kdy cetl. Nadherna kresba, genialni prevedeni romanu do obrazku. fakt smekam ;)
  • royan
    royan3.8.2010 16:54Nikdykde
    Já jsem nadmíru spokojený. Komiks má napínavý děj od začatku až do konce. A k tomu samozřejmě suprová kresba.
  • flipflop
    flipflop12.5.2010 14:29Nikdykde
    Po všech těch opěvných hlasech jsem asi čekal něco jinýho. Kresba se mi líbí, Dvířka je sympaťačka, ale příběh mě moc neoslovil. Nějak jsem se nemohl přimět fandit hlavnímu "hrdinovi".
  • The Genius
    The Genius20.1.2009 22:38Nikdykde
    Přiznám se, že jsem knihu taky nečetl, seriál jsem taky neviděl, takže jsem k Nikdykde přistupoval naprosto bez předsudků a přehnaných očekávání a..chytlo mě to hodně, i když fantasy moc nemusím. Přímo jsem slintal nad kresbou a svět Podlondýna jsem si užíval na každé stránce.
  • Jokerka
    Jokerka23.9.2008 20:33Nikdykde
    OCH a ACH! Vzhledem k tomu ze jsem necetla knihu (ale silne o tom uvazuju), me jako neznalce puvodniho pribehu tenhle komiks uchvatil. Asi to byla ta atmosfera nebo smeska vseho mozneho, co najdete v Podlondyne, nebo co ja vim, asi uz jenom ta predstava, ze je nekde paralelni svet, kterej neni tak nudnej jako "tady nahore". Po docteni jsem litovala ziju v tak nudnym svete a kde v podzemi najdu leda tak bezdomovce, mrtvoly a vubec takovy ty nehezky veci co maji zustat utajeny. Nu coz. Aspon ze znam tenhle pribeh a muzu se jim kochat, kdyz na me prijde seda nalada :)
  • Slaine
    Slaine admin23.6.2008 17:25Nikdykde
    Vzhledem k tomu, že knihu jsem četl před dost dlouhou dobou (tipl bych tak 4 roky), můžu hodnotit víceméně bez předsudků. Příběh i kresba jsou velice pestrý, nápaditý, postavy osobité, moc se mi to líbilo. Převedení do comicsu určitě není nic jednoduchýho a zde vše funguje, jak má. Proto hodnotím vysoko, je to dílo srovnatelný např. s druhým dílem Luthera Arkwrighta.
  • vasek
    vasek19.6.2008 22:44Nikdykde
    Tohle berte jen jako mou soukromou polemiku... Říkám předem, že nikomu necpu nějakou svou univerzální pravdu...A taky nečekám, že se mnou budete souhlasit :-)
    Nikdykde mám rád. Velmi nedávno jsem čet knížku, moc se mi líbila, a tak jsem se vrhnul do krámu s nákupní horečkou, šestikilo mě pálilo v kapse a už už chtělo vyskočit prodavačce na pult.
    Jenže...! Jenže jsem komiks předtím pečlivě prolistoval....
    A nakonec ho nekoupil.

    Prostě jsem se nedokázal dostat přes Fabryho pojetí. Podlondýn na mě z knížky působil jako ohavné místo, které přes všechen ten smrad hnisajících boláků, zkaženýho masa a krysího pižma...zkrátka které přes to všechno má určitou přitažlivost. Fabryho Podlondýn podle mě přesně takovou atmosféu nemá. Výtvarně je to obyčejná popíková limonáda. Klasická tuctová produkce, sice dobře řemeslně zvládnutá, ale tím její klady asi končí.

    Pečlivě jsem probral i postavy. Zarazilo mě, že místo klasických ušmudlaných a odrbaných existencí se Podlondýnem prohání postavičky podobné superhrdinům. Jediná trochu "stravitelná" je snad Dvířka (i když o tom by se dalo taky polemizovat). Ostatní charaktery jsou fakt dost mimo. Lovkyně nemá přitažlivost dravý šelmy, spíš mi přijde jako "náká nána z karnevalu". Inu což o to...
    Naprosto jsem ale nepřijal duo Vandemar-Croup. V literární předloze tak trochu zosobnění zla, trapiči, mučiči, v komiksu vypadají jak druhořadí záporáci uteklí z Arkhamu, který Batman vymlátí po vobědě mezi štrůdlem a pudinkem.

    Nečetl jsem a proto nebudu hodnotit. Ale předpokládám, že komiks bude proti knize hodně zjednodušenej. Když k tomu navíc připočtu výtvarno, který mě jakože fakt nezasáhlo, nezbejvá konstatovat, že si tuhle věcičku nechám s klidným srdcem ujít. :-)

    Takže asi tak... :-) Bijte mě!
  • brkowycz
    brkowycz31.5.2008 22:46Nikdykde
    O adaptaci čeho vlastně jde? Seriál byl původní, dá se s trochou nadsázky říct, že kniha je adaptace seriálu. A kdyby tohle byla adaptace knihy, byla by to vlastně adaptace adaptace... nebo tak nějak. Knížka je samozřejmě nejlepší. Tak už to bývá, že knížky bývají /až na hvězdný prach/ lepší. Ale rozhodně je to stokrát lepší než seriál. Líbí se mi kresba, Fabrymu se dokonce podařilo mi vnutit jeho představu Dvířky tak, že se mi v tom nakonec líbila. Kresba prostě super, není o čem. Ale muselo by to být o něco delší. Třeba si myslím, že zrovna ta zkouška kterou provádí Richard by klidně vystačila na jedno číslo. Tady to bylo dost zkrácený, nepovadlo se navodit tu atmosféru, kterou se třeba povedlo navodit i seriálu, tedy skutečně uvěřitelné touhy se zabít.
    Takže kniha je 100%, seriál tak 60% (díky scénáři) takže tohle...
  • Kabukiman
    Kabukiman31.5.2008 11:52Nikdykde
    Bylo to dobré. Možná tomu za pár týdnů dát další šanci a přečíst si to znovu. Mám v sobě pořád tendence porovnávat to s Krajinou půlnočních stínů,asi kvůli těm mezisvětům, a ta se mi líbila o HODNĚ víc... Ale nezatracuji to,možná bych dal po dalším přečtení víc.
  • listr
    listr30.5.2008 12:45Nikdykde
    Stejně zábavné čtení jako knižní předloha.
  • krvinka56
    krvinka5630.5.2008 11:57Nikdykde
    Tak na tohle sem byl zvědav a taky sem se nato dost těšil.Hodně mne zajímlo jak se tvůrci poperou s naprosto perfektní předlohou a zvláštním Gaimanvým světem.Tohle bych rozhodně nenazýval předělávkou ale novým pohledem na Gaimanův výtečný román a svět.Tvůrci se stím poprali perfektně některé postavy mi sce nesedly.Kupříkladu dvířka ta je v knize poisována jinak,pak Pan Vandemar .Naopak zase postavy StaréhoBailyho či Pana Croupa sou naprosto perfektní.Taky mi tu chběla absence začátku knihy či ta část se Saxofonnistou nebo ta potvora mezi kolejema.Ale to by nejspíš už nebylo tak čtivé.Kresba i barvy mne dostali hned napoprvé.Obálky jako vždy od tohoto autora sou perfektní.Vzdvihnul bych tu úvodní či pak ty v galeriji ,druhou a pátou ,šestou ty sou fakt úžasné.Jinak bych rád pochváli Crew za zpracování této knihy je to perfektní a zatu cenu no skoro zadara.Stímto titulem sem sopokojen jak příběh sice mi tam pár detajlů nesedlo tak i kresbou(totéž).Tak naproste precizně odmáknuto knihou:zvolený papír ,přebal,pevná vazba či plaátno na porvcu knihy.Skrátka super provedení které málokdy Crew dělá.Zato jim děkuji a tuto kni hu rád doporučím.
  • willis
    willis30.5.2008 10:36Nikdykde
    Příjemné překvapení od kterého jsem, vzhledem k tomu, že knížku považuji "jen" za dobrou, nic nečekal.
  • erik
    erik25.5.2008 09:06Nikdykde
    Mal som v pláne toto dielo strhať pod čiernu zem. Mal som v pláne rumádzgať nad kresbou a znevažovať Carreyho schopnosti. Vzhľadom na to, že percentá ste už videli, je jasné, ako to dopadlo. Ako komiks je to fajn.
  • Markyz de Sade
    Markyz de Sade24.5.2008 14:35Nikdykde
    Tato kniha se mi líbí jako comics. Když nebudu myslet na to, že to je podle Gaimanovi knihy, tak je to OK. S předlohou toho má totiž pramálo společného. MdS
  • Black Bro, yo
    Black Bro, yo21.5.2008 19:42Nikdykde
    Velkej šéf: yo man, teď přesně nevím, koho máš na mysli, ale je fakt, že je tam postav až až (i když na „přelidnění“ v Amerických Bozích to nemá), a líbí se mi, že to Carey ukočíroval tak, že to působí, tak akorát, nezdá se mi, že by tam nějaká postava byla zvlášť upřednostněna nebo naopak utlačovaná a nebo navíc, každý dostává prostě tak akorát prostoru, i ten Bailey nebo vlastně i „gay“ Islington, kteří tam nejsou tak extrémně často, tak i z toho „menšího“ prostoru, co mají, jsem nádherně poznal jací jsou. A dobře vyřešil i Richarda, protože jeho postava, asi uprostřed příběhu působí tak nějak do počtu (což on ostatně zezačátku byl), ale tím, že to celé vypráví, tak s ním čtenář neztrácí kontakt, což je fajn. Aspoň tak to na mě působilo.
  • Velkej šéf
    Velkej šéf21.5.2008 17:54Nikdykde
    Black Bro, yo: Celkem mi tam chyběla Sametka, ta mi v knížce přišla dobrá
  • Black Bro, yo
    Black Bro, yo21.5.2008 17:26Nikdykde
    Samotnou knižní předlohu od Gaimana mám hrozně rád, ale nebudu puntičkařit a psát, co jsem si představoval jinak, přeci jen je to fantasy a každý jí vidí po svém, přesto se mi vzhled Markýze a Lovčí (Hunter – český překlad se mi překvapivě líbil:-) vyloženě hnusil a i Dvířka mi přišla taková vcelku drsná než křehká dívčina o kterou jsem měl v předloze strach, ale to je asi můj osobní problém. Jinak všechny důležité události tam jsou (mám pocit, že skoro všechny), muselo se samozřejmě dost krátit, ale některé části, hlavně cesta přes most a strastiplná zkouška, které mi přišli v knize geniální, tady na mě tak nějak vůbec nezapůsobili. I dialogy mi nepřišli tak vybroušené. Ale většinou jsou to spíš jen detaily a můžu napsat, že jsem byl z celku spokojený a jako komiksová adaptace je to zábavný, čtivý, ale né geniální, což zřejmě nikdo ani nečekal, ale pořád lepší než seriál, který to všechno začal. Kresba Glenna Farbyho není špatná, ale koule mi to neutrhlo, celou dobu jsem si říkal, kéž by to kreslil ve stylu obálek. Prostě fajn, zklamaný nejsem, sice ani nadšený, ale zavděčit se fanouškovy knihy ve všem nejde a Carey to věděl, stejně jako já. (I tak jsem pořád zvědavý na další adaptaci, a to filmovou, pokud se to někdo odváží natočit)
  • Velkej šéf
    Velkej šéf21.5.2008 16:21Nikdykde
    Podle mě je to super comicsová adaptace knížky. Vtipný, má to skvělej děj a kresba Glenna Fabryho je podle mě naprosto úžasná
38542064
  • Fimi
    Fimi mecenáš21.4.2017 20:58Nikdykde
    jo takhle, no tahle akce je hodně dobrá, já mám taky akci, jmenuje se to Hypotéka a dvě děti :-D, Koralínu zkusím, slyšel jsem na ní celkem chválu
  • baatcha
    baatcha21.4.2017 18:38Nikdykde
    Fimi: Já myslel Koralínu jako novelu. :) Orchidej netuším, tu jsem si odepřel v rámci akce "musí mi zbýt prachy na nájem". :D
  • Fimi
    Fimi mecenáš21.4.2017 17:24Nikdykde
    Díky seženu a přečtu a co černá orchidej?
  • baatcha
    baatcha21.4.2017 16:42Nikdykde
    Fimi: Vlastně Koralína byla fajn.
  • Fimi
    Fimi mecenáš21.4.2017 15:53Nikdykde
    baatcha: děkuju za nedoporučení knihy
  • baatcha
    baatcha21.4.2017 10:56Nikdykde
    Fimi: Jako, od chvíle, kdy jsem se pustil do jeho beletrie, jsem si Gaimana jako autora přestal vážit. Z jeho knih jsem naopak získal silný pocit, že ten chlap vlastně vůbec neumí psát. A to jsem dřív Sandmana žral slušně.
  • mára
    mára mecenáš1.11.2010 10:14Nikdykde
    andywart: Jde o to, že při čtení knihy, mě vedlo vyprávění někoho, jehož představivost jsem uznával, je hodně citlivá a všímá si jemných detailů, i třeba když se tam bojuje. Zatímco tenhle komiks tu představivost a hravost v sobě nemá (a to je vidět po zběžném prolistování): má tam být krysa - je tam krysa, má tam být De Carabas - je tam De Carabas, je to hrozně mechanicky vyprávěné. Ale hlavně je to věc vkusu: kniha je jemná, ženská, zatímco kresba komiksu drsná, mužská (což svědčí jen pokrouceným padouchům, ne Dvířce - což je pro mě hlavní postava). Dovedu si představit, že by mě to mohlo bavit v provedení Claire Wendlingové, ale spíš si myslím, že podle téhle knihy neměl komiks nikdy vzniknout.
  • andywart
    andywart1.11.2010 09:28Nikdykde
    mára: pravda, perspektíva občas ubieha a coloring nie je najvydarenejší, ale celkovo je výtvarná stránka knihy na vysokej úrovni a pokiaľ z tohto pociťuješ odpor, tak potom neviem aké komixy vlastne čítaš...veľa ich určite nebude. Ruw: súhlasím len s tou lacnou kurvou...
  • mára
    mára mecenáš31.10.2010 23:51Nikdykde
    brkowycz: Zajímavý, že kvalitu kresby se snažíš obhájit právě stranou, kde je totálně ujetá perspektiva (podívej se, k jakému horizontu se sbíhají horizontální linky budov a k jakému horizontu se sbíhají horizontální konstrukce, na kterých sedí holubi - úplně jinam) a postavy se nějak podivně vznáší v prostoru a hlavičky holubů ve skutečnosti taky nevypadají jako golfové míčky... Já to taky nečetl, připojil jsem se totiž do zástupu těch, které výtvarná stránka knihy při zběžném prolistování odpudila dost na to, aby pocítili odpor. Zážitek z knihy byl příliš dobrý na tak necitlivou adaptaci.
  • vasek
    vasek31.10.2010 22:01Nikdykde
    Nic se mazat nebude.
  • brkowycz
    brkowycz31.10.2010 21:51Nikdykde
    Ruw: Upřímně řečeno doufám, že tvůj příspěvek a hodnocení smažou: napsat o kresbě, že je kastrofální je naprosto neopodstatněné a mimo, to se ani nedá brát jako věc názoru. Rozklikni si prostřední obrázek v ukázkách, koukni se na ty vykreslený budovy v pozadí a pak znova napiš, že je kresba katastrofální. Nečetl si to a dáváš tomu 10%???? Neberu ti, můžeš napsat, že ti to nesedí k tvým představám, které jsi měl u knížky, ale aspoň nestrhávej celkové hodnocení tak rapidně dolů. Mě to třeba na první pohled taky neladilo, ale když to člověk čte, tak si časem nevykne. Prsknout sem hodnocení na základě toho, že si comics prolistoval a prohlásit "tohle se nemělo stát" je důkaz značné slaboduchosti
  • DEmnoG
    DEmnoG mecenáš20.6.2008 08:54Nikdykde
    to vasek: delas chybu... stejny dojem jsem mel, kdyz jsem dostal US vydani, ale nakonec se mi Fabryho ztvareni po par strankach dostalo pod kuzi a beru ho. To, ze neodpovida mim predstavam a fantazii, no to mas u vetsiny adaptaci, stara pisnicka. Myslim, ze Carey zvladl z Gaimana vytahnou to podstatne a Fabry proste jen predvedl svoji predstavu, cili u mne v poradku. A bit te nebudu, i kdyz podle toho jak pises to skoro vypada, ze by se ti to libilo:).
Četl/a (93)
123peta, 2scha, adevr, Alfred, Alikkk, anka, ben_bella, bierce, blackJag, buscheer, calvin10, Chaolinek, chcita, cobe, Covenant, Deckard, DEmnoG, Doppelganger, Draco nobilis, emanek, erik, fel68, filemon, Final, flipflop, Fox01, Glumal, Grrr, guseppe, Houbař, house192, hypermlok, IndyP, invape, Izmir Čupr, Jabba, James, JANNE, Jestrab2, jindroush, jiskra, John Wick, Jonathan Arbuckle, Kaluž, kaylin, KdG, Khagrael, Lachvos, Ladinek82, lantan1, libcenko, Librarian, Light, Lobok257, majer, marek zigmund stanko, mart.in, Mercurio, Miss Amphipolis , monte walsh, mozzu, Mr.Plysh, mywiel, namdnas, oleav, Onkel 1928, Ozymandias, pearlxjam, pechna, Petr, Petrisko911 , Petrkoll, PrastenejCitron, radimisko, rajot, RaptoR, Rezet, rooty, RudyRod, Saint of Killers, SHORTY, Slaine, Spacecore, start05, the.kasztan, Thurin, tomaseek, trudoš, Ukko, Velkej šéf, vranakx, VXP, zlejzmrd
(211)
123peta, 2scha, adam.ra, adevr, afri, Alfred, AlienDr, Alikkk, anka, ardath, arsan, asgardpepa, Azbest, AZTeck, bboorreekk, BeeSee, Behemoth, Bellatrix, Benji, bioh, Black Bro, yo, blackJag, Blair, Bob, bobo666_2005, Braindead, brkowycz, bronxik, burzum, buscheer, calvin10, calviti, Cassidy, Celestius, Chaolinek, charvos, chcita, cobe, Corvus, CP, CSE_AC/DC, Davedd168, DEmnoG, DevCageR, disclose, domo9321, doophy, Doppelganger, Draco nobilis, Drakeus, dre, emanek, erik, fel68, felis, filemon, filippo, Final, Fox01, Glumal, gongon44, goodspeed, grinder, Grrr, Grynca, guseppe, Hamichal, Hanyou, hawkzn, Hebled, herbert, horaczhlinska, Houbař, house192, Hulik, hypermlok, ikshorm, IndyP, invape, Jabba, jakouback, James, JANNE, Jestrab2, jiskra, John Wick, Jokerka, Joshua_T, Kabukiman, kamil, Karel Sec, Kazumaki, KdG, kerb, keyko, koniklec, krvinka56, Lachvos, Lenny, libcenko, Librarian, Light, Lisien, listr, Lobok257, lokeren7777, Lysandra, maara, macomix, mainman, mangan, Mankin, mart.in, Marthy76, Marvin, Matio, MB, Mercurio, merhyx, Michigan, mikado, MikeZ, mirec, Miriyak, mirror, misa, Mistak, Mišulka, moiqpiom, Mononoke, monte walsh, monty.cl, MP, Mr.Plysh, mrkirby, MylySaaK, namdnas, Netorack, Neuro, noMster, nx, oleav, Onkel 1928, Papa Wu, pavel, pavouk, pdfak, pearlxjam, pechna, Pepares, Petr, Petrisko911 , Petrkoll, pk123x, POLAKST, Poseidon1978, RaptoR, Ricarderon, Robb, rooty, Rorschach, RudyRod, Saiffer, Samurai-Jack, san, Saran, sawtooth, seezeethree, SHORTY, Skot, Slaine, Slávek, sleepless, songoku, stanleystar, start05, syon, szajter, tacmud, TBB, the One, the.kasztan, Thurin, Tialster, Toe, tomaseek, Tomate, Tombal, Tomek, trudoš, tulipstros, Ukko, vallyslayer, vasek, Velkej šéf, Viking, vranakx, VXP, willis, Wiruss, worf, xai, xintax, yama, yogi, yojimbo, Zajo original, zebedee, Zíďas, zlejzmrd, Zod
Chce (11)
barthez, deefha, DennyTom, Druid, fusnix, Henry108, Keenkeen, lucmartincova, Maty48, quardok, xxaannddeerr
Shání (6)
deefha, lucmartincova, nixtreme, PrastenejCitron, quardok, razielus
Nabízí (4)
comicsland, MB, seezeethree, szajter