Ukázka
Ukázka
Ukázka

+ 5 dalších ukázek

Koupit
25. ledna 1931: expediční tým dorazí do tábořiště v Antarktidě... kde najde tamní posádku mužů a tažných psů mrtvou. Těla jsou rozházena všude kolem, některá jsou zohavena, jiná podivným a chladnokrevným způsobem rozčtvrcena. Několik lidí je nezvěstných. Ještě děsivější pohled se však naskýtá na hvězdicovitou hromadu sněhu poblíž. Pod jejími pěti cípy se totiž nachází hrob – a to, co v něm leží, není člověk!

Na internetu se pohybuje drobně odlišný náhled obálky (jiná tloušťka a velikost fontu), v náhledu zde je správná verze. Obálka je ve skutečnosti vyvedena ve stříbrné a zlaté barvě s leskem.

Scénář
Gó Tanabe
Předloha
Howard Phillips Lovecraft
Art
Gó Tanabe
Obálka
Gó Tanabe
Lettering
Jan Nekvapil, Andrea Nekvapilová
Překlad
Vít Ulman
Redakce
Tereza Micková, Marek Mikeš
Žánry
adaptace, horor, mytologický
ISBN/ISSN
978-80-7679-366-8 (CREW)
Vazba
šitá v tvrdých deskách
Formát
165 x 235 x 24 mm
Tisk
černobílý
Váha
750 g
Stran
296
Cena
449 Kč
Originál
Kyouki no Sanmyaku Nite #01, Kyouki no Sanmyaku Nite #02 (Kadokawa Shoten Publishing Co., Ltd., 2016, 2017)
  • George Walker Bush
    George Walker Bush admin22.1. 08:33V horách šílenství H. P. Lovecrafta #01
    Výborný námět, atmosféra a kresba střídající krajinnou realističnost s organičností tajemných prastarých, jejichž... 1/2

    Celkový dojem: 90%
  • louza
    Mám velmi rád Lovecrafta, už méně jeho novelu V horách šílenství a mangu mám rád úplně nejméně. Tahle sice není ta na první pohled vyloženě typická, ale manga to je. Tanabe tu bojuje s asijským vzřením postav zdatně, ale jejich otravné hypnotické oči ho usvědčují z předstírání. Stejně tak děj je klasicky mangoidně detailní. Panely rozsekané na hromady tématických sekvencí, mraky redundantních kreseb ksichtů s vytřeštěnými zraky. Mohla to být s klidem jedna kniha. To v čem se mangoidní preciznost vyplácí jsou rozhodně velké atmosférické kresby, které vypadají úžasně. A upřímně, o atmosféru jde v případě Lovecrafta především. Stejně tak potěší i perfektní zobrazení příšerek, které je správně japonsky chapadlovitě úchylné. Takže nakonec s výhradami vlastně docela spokojenost. 70%
  • Azalin
    Azalin mecenáš20.11.2023 20:33V horách šílenství H. P. Lovecrafta #01
    Jako jo, dobrý, ale jako všechny komiksové adaptace geniálního originálu je to taková jedhohubka, na které člověk zapomene a příště si přečte stejně raději znovu originál.
  • Moon
    Jelikož předloha je mi velmi blízká a mám rád spisy od H.P. Lovecrafta, byl jsem velice zvědavý na přenesení hrůzy, nechutenství a atmosféry z textu do obrázků. Světe div se, ono to funguje. Atmosféra mrazivé antarktidy vás pohltí už od prvního obrázku a krom, trochu zvláštně vypadajících tváří, si kresbu užijete.
    První polovina se vydařila, jsem zvědavý jak se autor vypořádá se zbytkem, kde to teprve bude jízda.
  • trudoš
    trudoš editor28.9.2023 06:30V horách šílenství H. P. Lovecrafta #01
    Adaptovat nejrozsáhlejší text H. P. Lovecrafta není žádný med; navíc tak, aby se autor zavděčil fanouškům originálu a zároveň zaujal čtenáře, mýtem Cthulhu nepolíbené. Japonský tvůrce Gó Tanabe se toho zhostil se ctí, přičemž je až fascinující, jak precizně se mu povedlo držet původního textu a nezahltit vyprávění dlouhým monologem, jež by dějovou linii vysvětloval. Zároveň V horách šílenství dokazuje, kolik hororové muziky se dá vytvořit s málem. Stačí trochu zasněžené plochy, neprozkoumaná zákoutí obřích ledovců, skupina přemotivovaných vědců, prahnoucích po odpovědích a dokonalé mrazení v zádech je na světě. To jsme přitom teprve v polovině zápletky, nejlepší má ještě přijít.
    Velké plus pak získává autor za takřka až komorní kresbu, která si drží evropský charakter. Je to sice hodně o zádumčivých pohledech a snových vizích, přesto se nedá říct, že by příběhu chybělo poctivě budované napětí, jež navíc umocňují stále tajuplnější objevy. Až to jednoho nutí k otevření literární předlohy.
  • Darth Raelchi
    Darth Raelchi mecenáš2.9.2023 17:16V horách šílenství H. P. Lovecrafta #01
    Ač jsem ještě nečetl druhou část, za mě se tohle moc povedlo a jak hlavní postavy, tak i mě zachvátilo jisté nechutenství jako kdybych tam byl. Kresba famózní, příjemně napínavé, tajemné, mystické a hlavně hrůzostrašné. Povedená práce a moc se těším na závěrečnou část.
  • Qvestor
    Nějakou dobu jsem se rozmýšlel, zda mám do této adaptace jít, chvíli jsem z ní cítil nadšení a pak jí odmítal. Nešel jsem jí koupit naslepo, pochopitelně jsem už Tanabeho styl zkouknul na internetu - a nelíbí se mi tváře jeho postav, nepůsobí na mě živě ani přirozeně, ale uměle. Tak nějak počítačově. Snad kdyby se Tanabe rozhodl nakreslit je běžně v rámci mangy, vypadalo by to líp. Zase mu ale jdou dobře ostatní věci, krajina a potvory HPL, zde už je schopen vyvolat transcendentální pocity, pocity něčeho, co přerůstá lidskou zkušenost a budí směs bázně a údivu. Což je dobrý výkon na komiks, který je černobílý a místy velmi tmavý.
    Lovecraftova novela nepatří k mým oblíbeným kusům z jeho tvorby a proto jsem ji narozdíl od jiných jeho prací četl pouze jednou (je značně suchopárná). Tanabemu se povedlo převést do mangy nejen (pro Lovecrafta příznačnou) neúmyslnou lehkou naivitu a nechtěnou komičnost z ní vyplývající, ale i mrazivost, výhružnost a vyšinutost textu. Toto je ale jen polovina příběhu a ty pravé orgie nezřízené fantasmagorie nás čekají až v hlubinách kyklopského města... tam se teprve ukáže, zač je toho loket... co Tanabe umí nebo neumí... Na uspokojivé zhodnocení je tedy brzy, ale samozřejmě platí, že se to čte lépe než předloha.
  • Good Games
    Good Games mecenáš17.7.2023 13:28V horách šílenství H. P. Lovecrafta #01
    V horách šílenství H. P. Lovecrafta je veľmi kvalitný a atmosférický horor, ktorému pomáha aj perfektná kresba. Ak patríte medzi tých, ktorí mangou opovrhujú, v tomto prípade by ste mali svoj odpor prekonať, jedná sa totiž o výrazne západný štýl komiksu. Jeden z najlepších hororových titulov na našom trhu a fanúšikovia by ho určite nemali minúť. =►Celá recenzia◄=
  • Ivan Kucera
    Ivan Kucera mecenáš12.7.2023 18:58V horách šílenství H. P. Lovecrafta #01
    Wow! Keby to nebolo čierno-biele a nečítalo sa to odzadu, ani by mnohým nenapadlo, že je to manga. Ono je to samozrejme jedno, uvádzam to len ako zaujímavosť. Je to hlavne geniálne mrazivý a nepríjemný sci-fi horor a je úplne fuk, či je to manga, či to nie je manga alebo je to jablko s hruškami. Kresba je ale skutočne (ako ostatne uvádza aj sama CREW na obálke) značným spôsobom „západná“, na čom má akiste podiel i to, že dej nie je umiestnený do Ázie a postavy sú Američania. Nevraviac o tom, že to u nás vychádza v pevnej väzbe, čo je na mangu skutočne novinka. V prvom rade je však intenzívna a podarilo sa jej majstrovsky zachytiť, že obyčajný človek je ničím v porovnaní s ozrutnými polárnymi veľhorami a zasneženými pláňami ťahajúcimi sa kam až ľudské oko dovidí (a ešte o stovky kilometrov ďalej). Lietadielko letiace nad ozrutnou oblasťou pôsobí ako hračkárske lietadielko. Lovecrafta zbožňujem, ale faktom, je, že občas sa rád topil v prehnane detailných opisov a absencia dialógov a výrazných postáv tomu tiež nepomohla. Japonský scenárista a zároveň ilustrátor Gó Tanabe toto všetko odstránil a zadaptoval Lovercraftov (asi najslávnejší) text atraktívne a živo, s množstvom sympatických postáv, ktoré síce nedisponujú bohvieako hlbokou, ehm, hĺbkou, ale sú to sympaťáci a držíte im palce, lebo viete, že sú to muži rozumu a vedy, skúsení a chladnokrvní. Ani oni však nemajú šancu so zdravým rozumom prežiť stret s čímsi animálnym, absurdným, a nepredstaviteľným. Úchvatná kresba, dokonalá výprava, nekonečné snežné pláne a mrazivé hory ukrývajúce obludné tajomstvá. Za mňa absolútna spokojnosť, fakt neviem, prečo by som tomu mal dať „len“ 4*. Viac v mojej recenzii: https://www.fandom.sk/clanok/recenzia-v-horach-silenstvi-h-p-lovecrafta-1-manga
  • Fort
    Výborný titul není co vytknout, jak po stránce zpracovaní knihy tak scenáristicky i graficky.
  • MisaNuff
    To. Byla. Pecka! Užil jsem si to :) Všude se píše, že je to manga, tak mě zarazil velký formát a pevná vazba, je to nádherně vypadající kniha, ne malá knížečka. Obrázek na obalu plus ta zlatá barva ... je to slast knihu byť i jen držet v rukou. Kresba v knize je výborná. Sem tam jsem měl problém rozluštit detaily, ale to k tomu mysterioznu kolem prastarých patří. Dvoustránky dodávají kopec atmosféry. Příběh se výborně rozjel, zhltnul jsem to jak malinu. O to víc zamrzí čekání na druhý díl. Knihu mohu jen a jen doporučit, parádní adaptace Lovecrafta.
  • Black Bro, yo
    Zatraceně, to bylo skvělý, ve všech ohledech. 100%
  • P.G.
    P.G. mecenáš15.6.2023 21:45V horách šílenství H. P. Lovecrafta #01
    Vypadá to jako manga, ale není to manga! Čte se to jako manga a přesto to není manga! Co je to? No přece nový Lovecraft! Lovecrafta mám moc ráda a tohle je další povedený kousek do sbírky a doposud pro mě asi nejlepší grafická adaptace. Jako jo, mohlo by to být ještě vizuálně děsivější (to kdyby se do toho pustil Ito), ale takhle to stačí. Stránky a dvojstránky, kde se nemluví a jen kompozice scén vytváří stísněnou atmosféru - to je na knize asi to nejlepší. Antarktida je prostě obrovská, pustá, zmrzlá a spolehlivě smrtící i sama o sobě a co teprv s Prastarými. Proti tomu všemu je člověk mrňavý, křehký a spolehlivě smrtelný... Už se těším na druhý svazek, to bude teprve jízda...
20154
  • baatcha
    P.G. To je podle mě správně, je to jakože dramatická "zatmívačka" poté, co Gedney prchá z tábora, zjišťuje, že jsou letadla zničená a že neuteče, pak následuje tahle zatmívačka, kterou jedna část příběhu končí, a následuje pak ráno v druhém táboře. Je to tak i v anglickém vydání, čili nejde o chybu.
  • P.G.
    P.G. mecenáš15.6.2023 22:01V horách šílenství H. P. Lovecrafta #01
    Dotaz ke knize: ta černá dvojstrana 202-203 v kap. 8 Stav Nouze je záměr? Tady se přiznám, že mi smysl jaksi unikl. I pro přečtení příslušné pasáže v románu z toho nejsem moudrá...
Četl/a (51)
123peta, 2scha, Azalin, Beng.D, Black Bro, yo, Bonpar, Bubákolog, cybern, Darth Raelchi, davidek, Dezodoo, disclose, filemon, Fort, Future-Death, George Walker Bush, Gmork, Goldfinch, Good Games, HevyEli, house192, Ianus, invape, Ivan Kucera, JaggedSK, Jay-jay, jiskra, lantan1, Light, majer, mikina, MisaNuff, Mitsuko, Moon, Mr.Plysh, Nexis, Nezbi, Noci, PKD, Poseidon1978, Qvestor, rajot, rockyt, Sir_Pete, Stara.kryta, Tony TwoDee, trudoš, Wasps, xflori01, yardaformi, Yaromil
(112)
123peta, 2scha, Ash Pointak, autokineton, Azbest, bboorreekk, Beng.D, Benji, binnmode, Black Bro, yo, blackJag, bmc75, Bob, Bubákolog, buscheer, calvin10, cobe, cybern, Dali, Darker, davidek, Davispear , Deckard, delsemela, Dezodoo, disclose, dre, Erich, farnhajt, filemon, Filip123, Fort, Future-Death, Glumal, Goldfinch, GORERATED, hellblazer, herbert, HevyEli, house192, hypermlok, invape, Ivan Kucera, Jay-jay, jeanbaklajean, kapicka, KarlosJB, Keno, Kiwi1902, Kouzelnik7, krvinka56, listr, Lookass33, maara, majer, Mamut12, Mariohurbanek, Marvin, merhyx, Mikei, mikina, MisaNuff, Mitak, Mitsuko, Moon, MP, MP81, Mr.Plysh, mstefl, Nexis, Noci, OldaB, Onkel 1928, Paja78, Paldini, pechna, Petr, PH79, PKD, Poniczech, Poseidon1978, raimi, rajot, rockyt, Saran, Sir_Pete, skepsi, Skot, sleepless, slothest, Stara.kryta, suricattaontheway, t0mas, tacmud, the.kasztan, timek, Tony TwoDee, trudoš, VanTom, vishnar, vranakx, Wasps, willis, WoodySempaii, worf, xflori01, xintax, yardaformi, Yaromil, yogi, zdoog, Zlord_Antijezis
Chce (26)
81splinter, Abstinent, Artigas, Berry669, Blacklarch, CSE_AC/DC, deefha, Draco nobilis, Fida, filosh, GeorgeeW, James, Kamoš, KarlosJB, Laik, Lojza, Maty48, monty.cl, Mysak92, Nightmare, Norri, Pej, Sikk, Thorug, Tomasino79, XGMan!ak
Shání (6)
Černá Krysa, CSE_AC/DC, deefha, GeorgeeW, Nightmare, Norri