• P.G.
    P.G. mecenáš13.10.2023 22:01V horách šílenství H. P. Lovecrafta #02
    Mazec! Atmosférou ještě lepší než první kniha.
  • P.G.
    P.G. mecenáš15.6.2023 21:45V horách šílenství H. P. Lovecrafta #01
    Vypadá to jako manga, ale není to manga! Čte se to jako manga a přesto to není manga! Co je to? No přece nový Lovecraft! Lovecrafta mám moc ráda a tohle je další povedený kousek do sbírky a doposud pro mě asi nejlepší grafická adaptace. Jako jo, mohlo by to být ještě vizuálně děsivější (to kdyby se do toho pustil Ito), ale takhle to stačí. Stránky a dvojstránky, kde se nemluví a jen kompozice scén vytváří stísněnou atmosféru - to je na knize asi to nejlepší. Antarktida je prostě obrovská, pustá, zmrzlá a spolehlivě smrtící i sama o sobě a co teprv s Prastarými. Proti tomu všemu je člověk mrňavý, křehký a spolehlivě smrtelný... Už se těším na druhý svazek, to bude teprve jízda...
  • P.G.
    P.G. mecenáš11.6.2023 16:39Modrá CREW #28 - Elrik #3, 4
    Oproti předchozí knize o trochu lepší, ale ne o moc. Kdyby tam byl jako hlavní hrdina kdokoliv jiný (jako maník s mečem, třeba Kull, Conan), tak ani záměnu nepoznám. Kresba je jako generická šablona k jakémukoliv fantasy dobrodružství jdi - najdi padoucha/poklad/krásku etc - zabij padoucha/přines poklad/zachraň krásku/etc. Pokud má být Elrik opravdu výjimečná postava ve fantasy žánru (jak je prezentováno), tak jeho grafická interpretace v této knize (a i té předchozí) tomu moc neodpovídá.
  • P.G.
    P.G. mecenáš11.6.2023 16:31Modrá CREW #27 - Elrik #1, 2
    Tak toto podání Elrika mi tedy kresbou zrovna nesedlo.
  • P.G.
    P.G. mecenáš11.6.2023 16:20Příběh čarodějky
    Originální styl kresby, originální svět a doufejme že i začátek originálního příběhu (i když co je ve fantasy po Tolkienovi originální, že...). Povedený vstup do světa "dospělého" fantasy komiksu. Těsím se na pokračování...
  • P.G.
    P.G. mecenáš11.6.2023 16:12Inkognito - Tajné vydání
    Paradní akční jízda. Jen ten konec druhého příběhu je takový... otevřený :D Libí se mi zjevné i ne příliš zjevné narážky na různé prvky ať už z DC nebo Marvelu. Scénář skoro nikde neskřípe; pravda, ve Špatném vlivu je pár míst, které jsou trochu meh a konec je až příliš rychlý - vypadá to, jako by náhle došly přidělené stránky (a příběh byl ještě na pár dalších sešitů), ale nijak zásadně to nevadí. Kresba parádní. Vydání taky na jedničku - pevná vazba, bonusový materiál (zejména obálky, ty jsou fakt povedené).
  • P.G.
    Je to tedy pěkná büchle (a těžká k tomu), ale stojí to za to. Osamu Tezuka + 29 příběhů + 642 stran = pořádná porce zábavy na dlouhé zimní večery! Na příbězích semi líbí, že nejsou zbytečně natahované a i když jsou si, co se týče scénáře, podobné jako vejce vejci, rozhodně nejsou nudné a u řady z nich jsem se vesele usmívala, neboť i po 40 letech od vydání čtenář zjistí, že se toho ve světě zas tak moc nezměnilo a staré nešvary zde popsané jsou stále ... aktuální. Pravdou je, že hned první příběh, v němž se setkáme s Pinoko, by mohl leckoho velmi rychle odradit od dalšího čtení; naštěstí situaci zachrání překladatelská poznámka, která čtenáře dovede k doslovu, kde se vše uvede na pravou míru! Takže doporučuji toto nepřeskakovat :) Kresba je výborná a dokládá, že i manga může vypadat "naprosto normálně", se spoustou postav, kdy každá (nebo skoro každá) vypadá jinak (podobnost s jinými autorskými postavami či přímo autorem je pouze nádodná :D).
  • P.G.
    P.G. mecenáš30.11.2022 22:03Modrá CREW #25 - Universal War One #5, 6
    WOW! To je ale parádní finále! Sice ten [spoiler] si přímo říkal o [spoiler], ale je to napasané tak, že chytne a nepustí. Jako jo, teď už to dává celé smysl (myšleno jako celá série) a ano, tento poslední svazek se mi hodně líbil. Kresba, včetně barviček, výborná. Scénář dobrý, střih taky, takže suma sumárum "koukatelné béčkové scífko" :D
  • P.G.
    Tak pro mě asi nejhorší Kůstek. Čekala jsem nějaké zajímavé rozuzlení s Trnkou, Babčou a Locustem a ve výsledku dostala akční béčko s tragickými dialogy, tragickým scénářem a ještě tragičtějším střihem. Místy jsem si dokonce říkala, jestli mi v knížce nechybí nějaké ty stránky (např. to "finále" s dráčky, to jako vážně??). Až bude čas, dám si Kůstka ještě jednou komplet, ale obávám se, že ani tento způsob čtení nezmění tragičnost konce...
  • P.G.
    P.G. mecenáš28.9.2022 20:00Modrá CREW #24 - Universal War One #3, 4
    Ho ho ho! To už je jiné kafe oproti předchozím dvěma dílům! Akce pěkně šlape, žádná na první pohled viditelná vata a mnohem, mnohem lepší atmosféra space-dobrodružství! Dokonce jsem se musela podívat, jestli to napsal stejný autor! :D Tohle je dobrý příslib před velkým finále.
    P.S. Nechci spoilovat, tak jenom řeknu, že naznačené neotřelé řešení onoho (censored) paradoxu jako by z oka vypadlo jednomu našemu filmovému projektu (censored). A to se mi líbí!
  • P.G.
    P.G. mecenáš25.9.2022 20:30Paper Girls, kniha třetí
    Tak v tomto třetím svazku jsem se už definitivně ztratila. Jako těch verzí realit už je tam fakt moc...
  • P.G.
    P.G. mecenáš29.8.2022 19:18Mýty #19: Sněhurka
    Paráda! Je tedy fakt, že na kresbu příběhů s Bufkinem jsem si musela zvyknout, ale nakonec celkem fajn. Jednohubky, které potěší a jako celek dají povedený příběh. A hlavní story o Sněhu je taky parádní. Už u předchozích Mláďat jsem měla pocit, že Mýty trochu potemněly a od pohádky se pomalu přes vážnou pohádku přesunuly do kategorie pohádkový thriller. Za mě jednoznačné plus.
  • P.G.
    P.G. mecenáš3.8.2022 15:23Zóna
    Tohle bylo sakra dobrý!
  • P.G.
    P.G. mecenáš25.7.2022 20:42Modrá CREW #23 - Universal War One #1, 2
    Tak jsem z Universal War One taková trochu rozpačitá. Dva díly a moc se toho teda v nich nestane. Akorát se dozvíme kdo, co, kde a jak, případně s kým. Nápad s "jednotkou" postradatelných, co patří za katr, není nic nového ani objevného, jejich "zločiny" jsou taky klasika, některé stereotypy jsou jako pěst na oko a závěrečná akce ve stylu deus ex machina to celé tak nějak spolehlivě zabíjí. Kresba je fajn, ale to ladění do žlutohnědé v prvním dílu je teda hnus, welebnosti. Ať mi nikdo něříká, že na těch vesmírných lodích nemají i jinak barevný světýlka! Ve druhém dílu se to zlepší, ale jen trochu.
  • P.G.
    P.G. mecenáš5.7.2022 11:52O sněhu: Hledání jara
    To. Bylo. Strašný.
  • P.G.
    P.G. mecenáš5.7.2022 11:47Perverzní páprda
    Říká se, že méně jě někdy více a v případě páprdy to platí dvojnásob. Pamatuji si pár kousků z dřívějška a tehdy mi přišly vtipné. Ale přečíst některé další v téhle útlé knize bylo opravdu utrpení. Když už perverzní humor, tak musí být rychlý, úderný a - to především - opravdu vtipný, s excelentní pointou. Tady je pár povedených kousků, zbytek je natahované (až za limit) trapno.
  • P.G.
    P.G. mecenáš1.7.2022 18:29Alias
    Kurva, to bylo dobrý! Tak dobře napsanej a zrežírovanej příběh jsem už hodně dlouho nečetla. Začíná jako trochu mysteriózní detektivka, ale záhy se z něho stane parádní psychojízda, které skončí rychle, rázně a - trochu nečekaně. Zpočátku mě trochu děsila dlaždičtina, kterou Jessica vládne levou zadní, ale jakožto ex-sh, jejíž život je na tak trochu na sra*ky, na to má plný právo a je jí úplně šumák, co si o tom bude čtenář myslet! Kresba je sice místy trochu nepřehledná (ach ty noční scény...), sešit 10 je na čtení hotový peklo (kdo, ku*va, vymyslel ten bílej stín pod černými písmeny na světlým pozadí??? a co teprv na černým??? WTF??) a ta "retro" část v sešitu 22 je tedy fakt jako pěst na oko, ale jinak ke grafické stránce nemám výhrady. K čemu ale výhrady mám, je provedení knihy - jako chápu, omnibus, těžká büchle, ale po jednom přečtení (v křesle!, žádná divočina) mám dolní roh na předních deskách nadranc, odřenou spodní hranu a úplně zborcenou vazbu. Za tohle tedy jednoznačně palec dolů. Naštěstí je omnibus vázaný, tak snad z něj nebude po druhém přečtení (a že na něj brzy dojde!) salát.
    Suma sumárum - jsem ráda, že jsem do Aliasu šla, protože je to komiks úplně jiný, než jaké tu vycházejí. Jako že ÚPLNĚ jiný. Setkáte se se superhrdinkou (no dobře, ex), která je ale normální člověk, co má život na sra*čky (tak trochu moc) a je to setkání, na které jen tak nezapomenete.
    6*!
  • P.G.
    Kresba parádní, jen ten příběh jaksi není (ono taky na 6 stran se toho moc vymyslet nedá)
  • P.G.
    P.G. mecenáš24.4.2022 21:49Aldebaran (pevná vazba)
    Paráda, prostě paráda. Dala jsem Aldebaran na jeden zátah, jinak to prostě nešlo. Poctivé klasické scífko s prima zápletkou, side-story á la BH 90210, zlobícími ale vlastně neškodnými padouchy a samozřejmě happy endem! A k tomu výborná kresba a živé barvičky! Co víc si přát? No přece další alba od Lea! Doufám, že se tu Aldebaran chytne a CREW bude s Leoversem pokračovat.
  • P.G.
    P.G. mecenáš6.4.2022 17:29Proti přírodě #03: Znovuzrození
    Jednička super, dvojka jakž takž a tady ve trojce už došla šťáva. Obzvláště "finále" mi přišlo hodně meh... Ale co, kresba stále fajn, takže to jako celek nakonec tak hrozné není.
  • P.G.
    P.G. mecenáš6.4.2022 17:21Paper Girls, kniha druhá
    Tak tady už jsem se trochu (dost) ztrácela v dějové lince. Ale kresba stále fajn.
  • P.G.
    Není to špatné, ale tento sedmý, apokalyptický, kůstek je na můj vkus strašně moc ukecaný. Jako jo, je třeba odhalit další dílky do skládačky příběhu, ale některé věci mi přišly nelogické a nedovysvětlené. Jako třeba ty přízračné kruhy. Nebo ty kousky locusty. Na druhou stranu, Podfa se zase rozjel (že by závislost na zlatě?), což slibuje, že následující díl bude stát za to :)
  • P.G.
    P.G. mecenáš28.9.2021 16:24Paper Girls, kniha první
    Sakra, to je dobrý! Žádné složité filozofování, žádný uhlazený jazyk, ale hned od prvních stránek parádní akčně-mysteriózní jízda. Holky se s tím, do čeho se dostaly, tedy moc nepářou. Vaughan napsal výborný scénář, kde co není řečeno naplno, vyplyne z kresby, které je příjmeně retro 80ky/90ky. Dokonce si poradil i s oblíbeným paradoxem/problémem cestovatelů v čase a i "deus ex machina" má vlastní dějovou linii (a fakt mě zajímá, co jsou zač a o co jim jde)!
  • P.G.
    P.G. mecenáš9.8.2021 20:05Modrá CREW #19 - Dobyvatelé #1, 2
    Parádně nakreslené! Příběh více fikce než fakta – spíše taková conanovka, kde jde hlavně o akci (a že tady je na co koukat!) a příběh v pozadí je tak trochu z povinnosti. Každopádně, je to (zatím) výborně namíchané - akce (spousta), tajemno (zatím jen trocha), padouši (a padoušky?), výpravné scény jak z prvotřídního velkofilmu (spousta), spoře oděné bojovnice a nejen ty (taky spousta) a především - vynikající detailní kresba s parádními barvami (ten nádech do žlutých/oranžových/hnědých tónů tomu dává historickou atmosféru, jako by to bylo na pergamenu). Říkám si, jak by něco takového asi vypadalo v hodně velkém formátu? No jak asi - ještě famózněji!
  • P.G.
    P.G. mecenáš12.7.2021 16:12Velký vezír Iznougud (pevná vazba)
    Iznogud? No no no! Izgud!
    Dost jiný MDEK (oproti předchozím, které jsem četla), který je prakticky celý postavený na slovních hříčkách a situačním humoru a kde kresba je spíše doplňkem, než hlavním nosným prvkem. Ano, příběhy se opakují, zápletka je vždy stejná (velkovezír se chce stát kalifem) a rozuzlení je očekávatelné, ale... Ale Goscinnyho studnice nápadů (jak se pokusit stát kalifem a jak selhat) je hodně hluboká, takže se čtenář rozhodně nenudí. Smekám před překladatelem, zejména pak nad tím, jak se mu nevtíravě a vtipně podařilo do posledního příběhu propašovat narážku na jednoho nejmenováného emzáka :D
  • P.G.
    P.G. mecenáš12.7.2021 15:59Mýty #18: Mláďata v Zemi hraček
    No konečně zase jednou parádní díl. Příběh v zemi hraček je teda mazec (když se to vezme kolem a kolem) a už chápu, proč má kniha vzadu to nenápadné varování :D Ve druhém příběhu jsem se jaksi ztratila s postavami, ale zdá se, že je to jako v SW - začneme někde uprostřed nebo skoro na konci a pak k tomu někdy někde dolepíme začátek :) Kresba mi taky trochu nesedla (zejména proporce postav), ale celý příběh je vlastně jen takový apendix k hračkám, tak to nevadí (stejně jako ten apendix, taky normálně nevadí).
  • P.G.
    P.G. mecenáš20.6.2021 16:12Bomba
    Bomba!
  • P.G.
    P.G. mecenáš20.6.2021 16:04Inseminátor
    Na tento sborník jsem narazila čirou náhodou v týdnu v jednom nejmenovaném knihkupectví a majíc ho za novinku, neváhala jsem. Teprve doma po rozbalení jsem zjistila, že byl vydán už v roce 2004! A po přečtení musím uznat, že s ohledem na čas, je to vážně pecka! Jak svým zpracováním (ty reklamy jsou parádní!), tak především svým obsahem. Nejvíce se mi líbil Princip nepravděpodobnosti - scénář s excelentní pointou a k tomu výborná kresba. Na druhém místě se u mě umístily Vzlety a pády - tady je vizuální stránka dechberoucí, ale konec je tak moc otevřený, až to bolí. Godot spoutaný mi nevím proč připomněl Storma, ale je příliš krátký (a je to na něm bohužel vidět). Vana je spíš takový artový pokus a Maso - Maso je pro mě těžko uchopitelné. Scénář mi přijde šitý horkou jehlou (obzvláště konec) a kresba (tady spíš malba) má na můj vkus strašně moc modré. Jako jo, je to béčkové SF, ale i tak... Prostě moc modré...
    Shrnuto podtrženo - sborník se zajímavým nápadem, výborným zpracováním a parádním obsahem - jak mě něco takového mohlo minout? Jo, aha, 2004... To jsem se vezla na vlně mangy :D
  • P.G.
    P.G. mecenáš5.6.2021 11:26NANITS chronicles
    Tak jsem ještě dnes pročetla bonusový artbook a musím říct - naprostá paráda! Je za tím spousta práce na vizuálu a dokáži si představit, jak by asi vypadal třeba krátkometrážní animák/CGI. Když si to srovnám s některými projekty, co jsou k vidění na trubce, myslím, že Nanits má potenciál! :D
    Co mě ale na artbooku vážně mrzí je jeho provedení - po čtvrthodině držení v dlaních a čtení z něj mám salát. Lepidlo teplem úplně rozměklo a jednotlivé části se prostě oddělily od sebe. Za tohle tedy palec dolů...
  • P.G.
    P.G. mecenáš4.6.2021 19:54NANITS chronicles
    Parádní jízda! Takové lehce post-apo, ale především dystopické SF, s řadou klasikých béčkových propriet - zlá a prohnilá korporace, nevraživost mezi kolonií (Marsem) a mateřským světem (Zemí), hrdina, který si napřed musí projít peklem, a mnoho dalších - který ale skvěle funguje. Žádné složité filozofování, žádné úvahy nad (ne)smrtelností chrousta. Místo toho akce, akce a zase akce s hláškami, jadrným jazykem a spoustou mrtvých. Prostě béčková scifárna v komiksu. Líbí se mi, že jednotlivé kapitoly mají odlišný styl kresby a barevné podání, kdy obojí vhodně doplňuje "téma a příběh" dané kapitoly. Za mě jednoznačně palec nahoru. Zpracování knihy je parádní, jen ta hmotnost... Zkoušela jsem číst už v autobuse, ale prostě to nešlo.
    P.S.: A další palec nahoru za popkulturní narážky v komiksu!
    P.P.S: Doufám, že komiks bude mít pokračování. Já chci další nášup!
  • P.G.
    P.G. mecenáš22.5.2021 15:18Soudce Dredd: Sebrané soudní spisy 04
    Čtvrtý svazek sebraných soudních spisů soudce Dredda je opět pořádným špalkem ke čtení. Na začátku čeká čtenáře osm krátkých příběhů - Policejních spisů, což jsou takové jednoduché dvouaktovky na rozehřátí. Po nich následuje propracovanější a delší pětiaktovka Soudce Smrt žije, krátká dvouaktovka Deník šíleného občana, dvouaktovka Útok na I-blok-4 a tříaktovka Vyjížďka frajírků! Jak Deník, tak Útok a vlastně i Vyjížďka notně přitápí pod dystopickým kotlem plným zmaru, šílenství a šílenosti v Mega-City 1 a je jasné, že jsou předehrou k něčemu opravdu velkému. A také že ano! Protože po Vyjížďce následuje devítidílná Blokmánie, kdy Mega-City 1 ovládne naprostý chaos a šílenství - ale to je jen předehra ke strhující Apokalyptické válce, pětadvacetidílné šílené bitvě mezi Mega-City 1 a East-Meg 1, v níž oblohu křižují atomové hlavice a anihilační rakety a na zemi svádí líté boje soudci obou znepřátelených stran a život obyvatelů Mega-City 1 často velmi rychle končí.
    Za sebe musím přiznat, že jsem čtvrtou knihu přečetla naráz, protože jsem se od ní nedokázala odtrhnout. Uspořádání příběhů a atmosféra postupné gradace zmaru v Mega-City 1 končící apokalypsou je magnet, který chytne a nepustí. Z dosud vydaných sebraných spisů je tento asi nejlépe uspořádaný a poprvé funguje jako celek, kdy krátké příběhy čtenáře patřičně rozehřejí před velkolepým finále. Kresba Apokalyptické války mi na prvních stránkách trochu neseděla k příběhu, ale s rozjezdem apokalypsy k němu dokonale sedla, podtrhujíc atmosféru zkázy. Je třeba říct, že zkáza v podání Briana Bollanda (Soudce Smrt) a v podání Carlose Ezquerry (Apokalypsa) jsou dvě naprosto odlišné zkázy :)

    Dycky blok Maxe Jaffy!
  • P.G.
    Přesně podle mého gusta :) Výborná kresba, jednoduchý příběh, který jede kupředu sám od sebe - co víc chtít? Sice v tom trochu cítím narážky na současnou korektní dobu, ale proč ne. Taková aktuálně-moderní Farma zvířat. Jen ten háček na konci, ten mě tedy moc nepotěšil! Takhle okatě zaháčkovat ke druhému dílu... :)
  • P.G.
    Svět Ekhö nabízí spoustu zajímavých nápadů, ale přijde mi, že scénárista již vystřílel všechnu munici na začátku série a teď už jen jede setrvačností a vaří z vody. Naštěstí výsledný dojem z knihy zachraňuje parádní kresba, ale ani v prvním příběhu z Londýna nestačila na to, abych si po přečtení řekla: A to má být jako co? Variace na 007, Sherlocka a hippies? Druhý příběh z New Yorku už je o něco lepší (přímočařejší akce), ale zase ne o moc.
  • P.G.
    P.G. mecenáš28.4.2021 19:33Sochař
    To teda bylo ... strašné. Nápad dobrý (sice stokrát ohraný a pointa průhledná jako křišťál), potenciál zápletky dobrý, ale vlastní realizace vpravdě tragická. Takřka 500 stran plných ubrečeného patosu, neschopnosti hlavního hrdiny jakkoliv vyrůst, nerozhodnosti a především neskutečné ukecanosti a ospravedlňování se, proč to či ono nejde. Kresba také nic moc (zejména u postav) a absence postav, které bych si alespoň trochu oblíbila celý dojem z knihy poslaly po poslední stránce k úlevnému zapomnění. A k poučení pro příště - brát oslavné ódy na obálce jako varování.
  • P.G.
    No konečně zase pořádný díl! V barvě prostě paráda.
  • P.G.
    Velké zklamání oproti předchozím dílům. Příliš mnoho vedlejších postav a konec, který tak nějak vyšuměl do prázdna... A kočičák nic moc (na to, že má být vládce východního pomezí). Naštěstí kresba a barvičky stále fajn, takže je alespoň na co koukat :)
  • P.G.
    Komiksy pro děti, které slupnete jako malinu a nad tou přemírou logických lapsů jen zavřete oči.
  • P.G.
    P.G. mecenáš9.5.2020 13:06Caravaggio (pevná vazba)
    Asi nejpoutavější tištěný životopis, co jsem doposud četla.
  • P.G.
    P.G. mecenáš9.5.2020 12:50Mýty #16: Supertým
    Tak tohle se úplně nepovedlo... Začátek (příběh s Bufkinem) slibuje parádní rozjezd, ale pak přijde nejprve sestavování Supertýmu (!) a na jeho závěr přímo ukázkový deus ex machina, který to celé dokonale zabije. Když na scénu nastoupil pan S, představila jsem si právníka od konkurenčního vydavatelství, který jen ukazuje na postavy a říká: "máme licenci-ne, máme licenci-ne,....". Ve srovnání s tím, kolik prostoru bylo věnováno panu Temnému v předchozích příbězích, jak se postupně budoval jeho svět a jak byly Mýty nuceny ustupovat a hledat řešení, je konec v tomto stylu tragický. Závěrečný příběh z císařství s Šípkovou Řůženkou je jen slabou náplastí. I když mě tento díl Mýtů hodně zklamal, stále jsou Mýty sérií, kterou stojí za to číst - kvůli nepřebernému množství nápadů a také kvůli Buckinghamovi. Doufám, že slibně se rozvíjející dobroudružství Bufkina nedopadne stejně, jako dopadl Supertým...
  • P.G.
    P.G. mecenáš26.12.2019 23:06Star Wars Omnibus: Před dávnými časy… 2
    Druhý omnibus je o trochu lepší než první, ale ne o moc. Lepší zejména v tom, že je tu více akcí ve vesmíru, více impéria (které též vrací úder!). Scénáře některých příběhů za moc nestojí, některé jsou vysloveně tragické a adaptace epizody pět je tak trochu zmatečná (ale zase nakreslená celkem obstojně). Osobně musím přiznat, že mi z ilustrátorů mnohm více sedí Al Wiliamson než Carmine Infantino. Stejně jako první omnibus je i tento vhodnou historickou exkurzí do světa SW, ale v hodnocení to na 4 prostě není.
  • P.G.
    P.G. mecenáš26.12.2019 22:49Star Wars Omnibus: Před dávnými časy… 1
    Osmdesátkové Star Wars! Jasně, že jsem po něčem takovém musela sáhnout... Jenže - není to zas takové terno. Je to byproduct merchandisingu - a je to na něm bohužel vidět. Zejména s takovým odstupem času. Začíná adaptací epizody IV a pokračuje ve stylu "vyber náhodnou zápletku a přidej minimálně jenu známou SW postavu". Jak jinak si vysvětlit Sedm statečných v čele s Hanem? Nebo jakousi fanatsy splácaninu s piráty? Teprve, když se přiběhy odehrávají ve vesmíru a do věci se vloží impérium (a sám Darth Vader), konečně dostaneme alespoň trochu pořádnou akci ve stylu SW. Kresba není špatná, ale místy je dost těžké poznat, že se jedná o SW. Suma sumárum - jako exkurze do historie SW dobré, ale moc od příběhů nečekejte.
  • P.G.
    P.G. mecenáš26.12.2019 22:26Star Wars Omnibus: Zjevná hrozba
    Tento omnibus je mixem dobrých a ne moc dobrých příběhů. Jak kresbou, tak příběhem se mi líbily Hon na Auru Sing, Zam Wesell a Nájemní lovci: Aura Sing. U Jango Fetta mi nejprve nesedla kresba, ale po pár stranách jsem jí přišla na chuť. Některé panely a scény jsou nakreslené výborně a pár stran opravdu stojí za to (např. dvojstrany 246-7, 266-7). Ze zbývajícíh příběhů mi utkvělo v mysli máloco a ty extrakrátké příběhy (jako např. Ohnivé srdce nebo Otrávený měsíc) mi připadaly spíše jako nějaké reklamní vložky než plnohodnotné příběhy. Po přečtení celého omnibusu jsem zjistila, že ze světa SW mám raději delší příběhy (třeba i s více dějovými liniemi a zápletkami), než takovéto krátké příběhy ve stylu "tu a tam něco vezmeme". Když už krátké, tak raději ve formě, jaká je v omnibusech Před dávnými časy (ale to je zase retro...).
  • P.G.
    P.G. mecenáš26.12.2019 22:06Star Wars Omnibus: Vyslanci a zabijáci
    První čtyři příběhy z epizody jedna jsou, bohužel, vycpávka a navíc ještě celkem nudná. Cizines se mi líbil jak kresbou, tak příběhem. Mrtvý jedi, který vlastně zas až tak mrtvý není, za to rozhdoně plus. I Vyslanci na Malastaru mají zajímavou zápletku a tady rozhodně plus za Sebulbu (a některá neočekávaná řešení problémů)! Jango Fett byl pro mě (po utrpení s Boba Fettem) příjemným překvapením, mimo jiné i proto, že jsem se v něm dozvěděla, jak to bylo s Mandaloriany a co je vlastně Boba zač. Jen ta kresba mohla být o něco lepší - stejně jako ve Vyslancích jsem si u některých panelů a scén říkala, jestli je nekreslil někdo jiný, neboť mi přijdou na první pohled odlišné (jak kdyby odbyté). Celkově jsem ale s omnibusem spokojená, kdyby nebylo toho vycpávkového úvodu, asi bych dala s odřenýma ušima plný počet. Takhle je to jen za čtyři (a taky s odřenýma ušima).
  • P.G.
    Jsem z flétny trochu rozpačitá. Bylo mi jasné, že jako prsten to nebude, ale že to bude až tak jiné, jsem nečekala. V knize je adaptováno 9 různých oper a jak je z přehledu patrné, tyto adaptace vznikly v rozmezí více jak pětadvaceti let! Což je patrné především na kresbě. A nejen díky tomu za mě prostě kniha jako celek dost dobře zhodnotit nejde. Přistoupila jsem k ní s takřka absolutní neznalostí předloh a spíše se soutředila na obrazovou stránku a vlastní příběhy brala jako doplněk. Z tohoto pohledu je jednoznačným tahounem Kouzelná flétna - kresba je podobná jako v prstenu, hravost kresby doplňují výborné drobnosti odlehčující děj (jako třeba detaily tváří a výrazů Paminy, Papagena a Papageny) a ač je zápletka dost průhledná, těch více jak 130 stran mi nepřišlo ani moc, ani málo. Salome má výbornou atmosféru, ale textu je v některých panelech až moc. Mahlerovy písně jsou spíše takovou experimentální tvorbou, ač Ztratil jsem se světu se mi po grafické stránce opravdu líbí. Pellas a Melisanda mě však neoslovila - a to ani kresbou, ani příběhem. U Parsifala mi k příběhu nesedla kresba - nevím proč, ale po prvních dvou stranách jsem očekávala pořádnou space operu a toto očekávaní se se mnou neslo až do konce. Ariana a Modrovous mě uchvátila především prací s barvami a kompozicí panelů. A po flétně je pro mě druhým tahounem knihy. Hrdinův sen beru opět jako experiment. Sedlák kavalír je druhou adaptací, která mě vůbec neoslovila. Prostředím, dialogy, kresbou... No a poslední adaptace - Komedianti - to je prostě majstrštyk. Černobílý, zběsile se řítící od začátku do naprosto excelentního finále, kde každý obraz a každý dialog je na tom správném místě.
    Shrnuto a podtrženo - možná kdybych znala jednotlivé operní předlohy, měla bych z některých adaptací lepší pocit. Pokud mám knihu zhodnotit jako celek, musím nejprve říct, že se jedná o fenomenální dílo (že se těch adaptací vůbec někdo zhostil, že to trvalo tak dlouho a především, že máme možnost je mít v jedné knize všechny najednou). Ale také musím říct, že z pohledu čtenáře neznalého předloh jsou některé adaptace výrazně lepší než jiné a díky tomu celá kniha působí nevyváženě. Na druhou stranu, i kdybyste si v knize našli jen dvě, tři adaptace, které vás opravdu uchvátí, stále stojí za to přečíst si i ty ostatní.
  • P.G.
    P.G. mecenáš7.12.2019 22:44Star Wars Omnibus: Stíny Impéria
    První příběh mě nijak zvlášť neuchvátil (nevím proč, ale vadila mi přílišná barevnost), ovšem zbývající dva, to už byla parádní jízda. A to jak příběhovou linkou (zejména v Mara Jade: Císařovou rukou), postavami (jak Mara Jade, tak Guri mi připomínají Black Widow), tak i kresbou. Na obou příbězích se mi líbí, že jak Mara i Guri, jež jsou de facto "superhrdinky", mají poměrně podstatné slabiny a právě jich je využito v zápletce. Ano, dá se očekávat, jak to nakonec dopadne a ano, je to průhledné, ale všechno to dění okolo je právě to, co se mi na obou příbězích líbí nejvíce.
  • P.G.
    P.G. mecenáš7.12.2019 22:16Star Wars Omnibus: Boba Fett
    Boba Fett ve filmu je pro mě velmi nesympatická postava a komiks na tom bohužel nic nezměnil. Spíše naopak. Prokousat se omnibusem bylo utrpení a kolikrát jsem si při objevení se tohoto maníka s anténkou ve skrytu duše přála, aby ho o pár panelů dál (třeba na následující stránce) už někdo konečně sejmul. Leč nestalo se, neboť všechny příběhy jsou jako přes kopírák - nezastavitelný a nepřemožitelný SuperFett vyřeší cokoliv. A to že se při tom ve scénáři tu a tam přiohne logika (a že někdy opravdu pořádně), to přeci nevadí, ne? Při některých scénách jsem jen zírala... Navíc, příběhy nemají žádnou zajímavou pointu, která by utkvěla v mysli, žádné postavy hodné zapamatování či obdivu. V některých příbězích jsem vůbec netušila o co jde a proč je to tak důležitý příběh, aby byl v tomto omnibusu (namátkou Yavinská vasilika). Kresba (pozdní devadesátky) mi vůbec ke SW nesedí (např. opět vasilika - pokud postavy neznáte, nevadí! z kresby je prakticky nepoznáte).
    Shrnuto podtrženo - pro mě zatím nejhorší ze SW omnibusů. Ta jedna hvězdička je i za to, že jsem se nedočkala příběhu, jenž jsem po Nepříteli Impéria tak nějak očekávala...
  • P.G.
    P.G. mecenáš5.12.2019 18:00Prsten Nibelungův
    Dlouho jsem je tomuto vyhýbala, protože Wagnera zrovna nemusím, ale komiksová adaptace je tedy opravdu famózní. Dala jsem ji také na první dobrou a určitě se k ní ještě vrátím. Akorát z těch dodatků mám pocit, že kdyby byl tento komiks jen černobílý, byla by atmosféra celého díla ještě lepší.
  • P.G.
    Prostě paráda.
  • P.G.
    P.G. mecenáš16.9.2019 18:08Mňau!
    Pro dospělého jednohubka tak na deset minut. Ale fajn - a ze života (já tam našeho kočičáka viděla mnohokrát a zavzpomínala si a nasmála se až až). A ano, také jsem nedala škrábadlo na první dobrou :D
  • P.G.
    P.G. mecenáš22.6.2019 16:04Soudce Dredd: Sebrané soudní spisy 03
    Sebrané soudní spisy soudce Dredda nám vstoupily do osmdesátých let šestadvacetidílným příběhem Soudce dítě. Ve třetím svazku sebraných spisů je to nejdelší soubor, ostatní v knize jsou většinou jedno či dvou až čtyřaktovky. A právě ve srovnání s těmito krátkými (a většinou údernými) příběhy je dobře patrné, jak je Soudce dítě nevyvážený - jsou v něm parádní díly (jako tříaktovka s Farem) i nicneříkající vycpávky (jako je např. Příběh mimozemšťana nebo Hladová planeta). Proto musím brát tvrzení ze zadní strany obálky o "nadčasové klasice" příběhu Soudce dítě s velkou rezervou. Ano, je to klasika a svým pojetím v Dreddversu možná určitým způsobem nadčasová, ale ze zpětného pohledu mám dojem, že především proto, že je tak dlouhá a díky té délce se v ní zápletka a zjevné rozuzlení tak nějak ztratí. Prostě 26 dílů se spoustou vycpávek je moc. Ve zbylých příbězích sebraných spisů také postrádám více příběhů s Dreddovským filozofováním, které jsem si tak oblíbila ve druhém svazku. Máme tu sice příběhy jako Měsíc šílenců, Klepání na dveře, Chcete se někdo přiznat nebo Neamerické graffiti, které se mi hodně líbily, ale zbytek je mnohdy průměrná akce. Kresba je opět černobílá pérovka, v některých příbězích se mi ovšem nelíbila (na McMahona jsem si prostě nezvykla).
    Shrnuto a podtrženo: Třetí svazek sebraných spisů má nejvíce stránek z u nás doposud vydaných svazků, ale je bohužel také nejvíce nevyvážený. Ale i tak jsem se při jeho čtení bavila a užívala si Dreddovskou atmosféru dystopické budoucnosti.

    A nezapomeňte - přiznání získané lstí obstojí u kteréhokoliv soudu v Mega-City.
  • P.G.
    P.G. mecenáš15.6.2023 22:01V horách šílenství H. P. Lovecrafta #01
    Dotaz ke knize: ta černá dvojstrana 202-203 v kap. 8 Stav Nouze je záměr? Tady se přiznám, že mi smysl jaksi unikl. I pro přečtení příslušné pasáže v románu z toho nejsem moudrá...
  • P.G.
    Mno... jak to jen říct... Mám LoSH opravdu ráda, zejména staré příběhy, ale tento jsem prostě nedala. LoSH má bohužel tu zásadní nevýhodu, že potřebujete znát postavy, pozadí celého LoSH univerza a ideálně ještě vazby na jiné postavy jinde/jindy (např. linie Superman-Superboy), které jsou místy ... zvláštní. Mám z LoSH načteno hodně, zejména Levitze a pozdější věci z Legion, Reboot a New cont., ale zrovna The Great Darkness Saga mi přišla hodně meh. Tuším, kam asi Levitz mířil, ale v mém případě prostě úplně minul. Koncept vážně míněné SF ságy mi k Legii nesedí. Bohužel se obávám, že pro seznámení se s LoSH tohle není dobrá volba. To už jsou lepší jednoaktovky třeba se SM/SB nebo SG, případně s jinými postavami.
    P.S. Hodnotit české vydání nemohu, četla (a nedočetla) jsem originál :)
  • P.G.
    Darth Raelchi: Přidávám se k Lennymu! Také já to četla v AJ!! Tady to, podle toho, jaké perličky našel cyboy, vypadá na "ne úplně povedený" český překlad. A koukám, že mám asi stejný vkus jako Lenny, neboť druhý (skoro stejně roven prvnímu) důvod pro koupi, byla Pérezova kresba (první od něj mám WW). A ano, je to ukecané. Hodně. Moc. Strašně moc. Ale taková holt byla doba. Já to mám ráda (stejně jako mnohasetstránkové romány a ságy).
  • P.G.
    Lidi, prosím, neberte to tak vážně :D Chápu, komiksy stojí peníze, ale uvědomte si, že je to, jako spousta jiných běžných věcí, spotřebka (až na pár výjimek). Cílem vydavatelů je vydat co nejvíce sešitů/knížek a vydělat co nejvíce peněz. A bylo tomu tak i v minulosti. Doba se mění a s tím se mění i vkus čtenářů a je tak pochopitelné, že co se jednomu líbí, se druhému nemusí vůbec líbit. Přiznejme si, že málokdo z nás je odborníkem na komiksy a tudíž, pokud sem napíšeme vlastní zhodnocení komiksu, který jsme právě přečetli, většinou se nejedná o recenzi v pravém slova smyslu. Je to prostě náš osobní názor, naše osobní zhodnocení – které však může být diametrálně odlišné od názoru kohokoliv jiného. Já osobně sem moc nepřispívám (protože většinu komiksů čtu v angličtině), ale když už něco napíši, není to recenze, je to můj „pocit z díla“, takže občas trochu ujedu (protože to prostě tak v danou chvíli cítím). Při čtení komiksů je pro mě na prvním místě právě ten pocit a proto je můj názor málokdy „objektivní“. A se stejným ohledem čtu vaše názory a komentáře. Cyboy má, dle mého názoru, tu „smůlu“, že většinu (neříkám, že všechny) komentářů píše „po vojensku“ – první míří, první střílí a první trefí. Občas mám z jeho příspěvků pocit, že spíše první střílí a až potom míří, ale proč ne. Je to jeho právo. Proto jsou jeho příspěvky takříkajíc na ráně a je jasné, že se nemusí zalíbit všem. Prosím, respektujte jeho přístup, stejně jako si přejete, aby byl respektován ten váš. Přiznám se, že i já občas dříve střílím než mířím (viz můj komentář k Mýtům 7, Sáze 1). Ale snažím se to omezovat, protože takové mé příspěvky jsou málokdy užitečné pro ostatní.
    P.S. Jsem ráda, že komentáře a diskuze zde na comicsdb jsou stále velmi kultivované, věcné a užitečné (což je na internetu obecně spíše výjimka) a že se my, čtenáři a hodnotitelé, zde chováme jako dospělí a nikoliv jako malé děti na pískovišti, kteří si šlapou na bábovičky a mlátí se kyblíčky po hlavičkách. Věřím, že to tak i nadále zůstane.
    Díky
  • P.G.
    Mně kniha nedrží na stole rozevřená a na to držet ji v klíně je na můj vkus moc těžká. A navíc je kresba až na doraz do lepené vazby (což je peklo).
    Teď koukám, že těch omnibusů vyšlo víc. Já mám ten první "vázaný" (tedy ve skutečnosti lepený v pevných deskách) z 2011...
  • P.G.
    Lenny: taky máš ten strašný lepený omnibus? jak to čteš? Pro mě je to hrozně náročné, neb se bojím, že když to víc rozevřu, tak se to prostě rozloží...
  • P.G.
    Já to četla v originále a líbilo se mi to. Nicméně tady to vypadá, že překlad asi stojí za to...
  • P.G.
    P.G. mecenáš7.12.2019 21:39Providence
    Já hlavně nechápu, jak něco takového mohlo projít přes kontrolu. A rovnou celý náklad. To mi hlava nebere...
  • P.G.
    P.G. mecenáš14.4.2019 13:35Tokijský ghúl #14
    Cyboy: Reaguji na komentář ohledně citoslovcí. Nevím, jak je tomu nyní v současné manze (co do rozšíření a stylu), ale tebou zmiňované "bubliny" s "citoslovci" se v manze používají nejspíše již od počátků. Záměrně píši oboje v uvozovkách, protože ne vždy jsou to pravé bubliny a ne vždy pravá citoslovce. Ověřovala jsem si to v manze, kterou vlastním a je fakt, že v nich se podobnými prvky šetří a používají se střídmě k dokreslení atmosféry. A důsledně se dbá na grafické odlišení, což v ukázkách výše k této manze mi nepřijde. Právě ono grafické odlišení je důležité - např. ...! nebo !!, ??, !? a podobné je obvykle v jiném typu bubliny a značí v podstatě záblesk myšlenky. Takže např. klasický mluvený projev je v hladké bublině, souvislá myšlenka v graficky odlišné bublině (třeba dvojité) a ten záblesk myšlenky zase v jiné (třeba zubaté). A našla jsem i bubliny s citoslovci, ale většinou v případech, kdy je to pro příběh důležité (např. u strojů nebo vetřelců). Má to většinou čtenáře na něco upozornit. Je rozdíl, když přístroj vrčí (klasické vrrr v panelu) a zavrčí, i když je celá budova odpojená od proudu (třeba separátní panel s detailem přístroje a vrrrr v bublině u něj). Právě toto se mi na manze velmi líbí.
    Ostatně i v Asterixovi se používala citoslovce v bublinách v podobě obrázků (vzpomínám si na blesky, spirály a podobně) k dokreslení atmosféry.
  • P.G.
    P.G. mecenáš5.3.2019 22:54Gantz #22
    Cyboy to napsal hezky a má v mnohém pravdu, ale podle mě je u mangy problém především v tom, jak to vychází v originále - většinou na pokračování v nějkých obsáhlých periodikách jako SJ. Teprve když se to chytne, vyjde to uceleně v klasické svazkové podobě - a to může být poté problém, protože to, co předtím vyšlo během pár měsíců na pokračování, je najednou v booku a mohou "vyniknout" nelogičnosti, kterých si při "dlouhém čtení na pokračování" nevšimnete. U mangy je bohužel třeba vybírat, přebírat a posuzovat mnohem více, než u běžné komiksové produkce. Neplatí dvakrát vybírej, jednou kup, ale spíše desetkát (lépe dvacetkát) vybírej a jednou kup. Přiznávám, že nemám prakticky žádné zlušenosti s mangou, která zde vychází (vyjma GITS a AYNIK), protože mi nevyhovuje především žánrem ani rozsahem. Ale mohu říct, že ze sérií, které vlastním (namátkou Pet Shop of Horrors, Pet Shop of Horrors:Tokyo, Rozen Maiden, Chobits, Video Girl Ai, Maho Tsukai Kurohime, W Juliet, Rosario Vampire I a II nebo z novějších AI Ore! a From the New World) se mi nestalo, abych se takříkajíc netrefila vkusem, obsahem, délkou. Většinu mám přečtenou minimálně 2x, W Juliet asi 4x a VG Ai asi 5x a nelituji toho, že jsem se kdysi dávno do mangy pustila. Ale vděčím za to několika pravidlům, kterých se striktně držím: Vždy pořizuji uzavřenou sérii. Preferuji "historický" počet svazků (tj 8, 10, 14) nebo krátké uzavřené celky (jako mají třeba Girl Friends). Držím se žánru (ano, preferuji Shójo a romantiku). Mám ráda staré série (i když se nebráním novějším, jako třeba FTNW). A vybírám z osvědčených značek (třeja SJ advanced, Shójo a Action od WIZ).
    Abych to shrnula: Manga není obecně špatná. Jen její výběr (vydavatelem, čtenářem) může být špatný, protože jí je moc. Strašně moc a díky tomu se prostě nedá strefit do vkusu všech.
  • P.G.
    P.G. mecenáš26.9.2021Koupím
    Sháním (vše paperback):
    Tinker Bell and the Legend of the NeverBeast (Disney Fairies Graphic Novel #17, Papercutz 2015)
    Tinker Bell and her Magical Friends (Disney Fairies Graphic Novel #18, Papercutz 2016)
    Tinker Bell and the Flying Monster (Disney Fairies Graphic Novel #19, Papercutz 2017)
    Tinker Bell and the Not-Too-Secret Secret (Disney Fairies Graphic Novel #20, Papercutz 2017)
    A Present for Tinker Bell (Disney Fairies Graphic Novel #6, Papercutz 2011)
    Tinker Bell the Perfect Fairy (Disney Fairies Graphic Novel #7, Papercutz 2012)
    Tinker Bell and Her Stories for a Rainy Day (Disney Fairies Graphic Novel #8, Papercutz 2012)

    a ještě:
    Dance in the Vampire Bund Omnibus 6 (The Memories of Sledgehammer 1-3), v rozumném stavu.
    Before Watchmen: Comedian/Rorschach (deluxe edition, pevná vazba)
  • P.G.
    P.G. mecenáš23.1. 21:00Pindárna
    seneke: mám spoustu zajímavých kousků :)
  • P.G.
    P.G. mecenáš23.1. 20:49Pindárna
    Zack: to už je lepší a jasnější otázka :) OK, takže já to vidím takto: je dílo japonské, kreslené, černobílé nebo barevné, s charakteristickou, snadno odlišitelnou kresbou (zvláštní výrazové prostředky, zváštní proporce postav a podobně) a charakteristickým layoutem (délka kapitoly, uspořádání panelů a další)? Pokud ano, je to manga. Je dílo korejské, čínské a splňuje většinu uvedených charakteristik? Pokud ano, je to manga. Je dílo neasijského původu, splňuje většinu uvedených charakteristik a je u něho zřejmé, že má být manze podobné? Je to manga. To ostatní je pro mě komiks.
    Pro dokreslení výše uvedeného dám pár příkladů: Nausicaä - manga, Chobits - manga, Každá jsme jiná - manga, Solo leveling - manga, The One - manga, krátká díla ve Vějíři - manga, Batmann and the Justice League - manga, V horách šílenství - nemanga, film-komiksy studia Ghibli - nemanga
  • P.G.
    P.G. mecenáš23.1. 19:02Pindárna
    Zack: dotaz zněl: "Tady mate novou kost: Jak definujete mangu?" Naše odpověď (já + seneke) tedy byla: po japonsku.
    "Domácí" můžou říkat "manga" čemukoliv, co uznají za vhodné. Otázkou je, jestli jim to "hosté" uvěří. A ne, není úplná pitomost se tvářit, že všechno je manga - je to otázka jazyka a původu zdroje. Kdybychom byli v komiksové sféře východu (Japonska), tak bychom nejspíše všem "kresleným příběhům" říkali manga a ty barevné západní podivnosti by byly komiksy. Ale jsme v komiksové sféře západu a máme to naopak.
  • P.G.
    P.G. mecenáš23.1. 18:34Pindárna
    Jak již předeslal seneke: manga=komiks. Resp. cokoliv podaného formou komiksu. Vzpomínám si na cca 8 stránek (myslím, že to byla 70. nebo 80. léta) , na nichž byla formou komiksu vysvětlena trolejbusová doprava. Včetně popisu, jak funguje elektromotor. A včetně nějaké té fyziky :) Jako manga to byla fakt pěkná!

    Jinak co se týká top mangy, u mě vede (stále) a nejspíše stále povede PetShop of Horrors (Matsuri Akino). Pak je to trochu bitva o 2nd place :D, ale asi na pomyslné stříbro dosáhne Video Girl Ai (Masakazu Katsura) před Rosario Vampire (Akihisa Ikeda). Kdyby ale nebyl Viz Vizem, dala bych bronz Kurohime (Masanori, Ookamigumi, Katakura).
    A úplně mimo stojí Kaze no Tani no Nausicaä (Miyazaki). To se s normální "malou mangou" prostě srovnávat nedá...
  • P.G.
    P.G. mecenáš15.6.2023 21:49Povinná četba
    baatcha: To neděláš dobře s tím dynamitem, Jaromíre! :D
  • P.G.
    P.G. mecenáš24.4.2023 21:42* Připomínky a návrhy
    I mně přijde video nadbytečné. Jsem na databázi, tak prosím stručně a jasně :) Na to ostatní mám trubku a strýčka google...
  • P.G.
    P.G. mecenáš31.12.2022 22:16Pindárna
    Tak mi to nedalo a v několika různých obchodech jsem nakoukla do několika různých mang od Gate (tedy Dobrovský). A nechápu, co kdo má pořád s tím papírem. Pro mě když se řekne manga, vybaví se mi automaticky nažloutlý, hrubší, lehce dřevitý papír (vezměte si starší TokyoPop nebo VIZ mangu a víte, co mám na mysli), v případě novějších mang i ve variantě "á-la recykláč" (lehce našedlý - např. omnibusy od 7seas) nebo trochu vybělený (jako třeba některé mangy od Verticalu nebo Kodanshy). Těch pár originálních JP mang, které mi prošly rukama bylo vesměs v identickém provedení (když odmyslím jednu mangu vytištěnou na děsivém šedivém recyklovaném papíře). A i manga Každá jsme jiná od Zoneru (2009) je vytištěná na nažloutlém, hrubším, lehce dřevitém papíru. Chápu, že Crew se vydala jinou cestou (bělený, hladký papír s vyšším podílem plniva), ale nedělala bych z toho stnadard. Spíš se domnívám, že je to z důvodu poměrně zásadní nevýhody těch nažloutlých dřevitých papírů - s časem ještě více žloutnou a zejména při vystavení slunečnímu záření je to jak jízda z kopce bez brzd (moje staré VIZy a TokyoPopy by mohly vyprávět a mé všechy tři díly Každá jsme jiná jsou taky žluté až běda :D). Ale třeba poslední Verticaly co mám (Flying Witch), jsou do základu lehce našedlé a přijde mi že i s trochu větším podílem recyklovaného papíru - uvidíme, jestli také budou žloutnout...
    Shrnuto podtrženo - papír mang Gate je pro mě přesně takový, jaký má u mangy být :) Pravda, ten zlom textu v bublinách mi místy přišel meh. A co se týká kostrbatosti překladu... Pokud vlastník práv k originálu nepovolí vysvětlivky (v Shojo manze věc naprosto běžná - jak v textu, tak pod rámečky nebo na zvláštních stranách na konci), moc jiných možností, jak vysvětlit něco, co je pro českého čtenáře potřeba vysvětlit, není. Ale je fakt, že tady vycházím ze zkušeností s vydáními v angličtině a tak nějak už to automaticky očekávám (ano, první prolistování je od konce - zda jsou vysvětlivky a jak dlouhé :D).
  • P.G.
    P.G. mecenáš20.11.2022 20:15* Připomínky a návrhy
    Gmork: já to vidím v otisku v google cache z 19.11.22 v 02:45:59 GMT. Přeškrtnutá doporučená cena 1999,00.
  • P.G.
    P.G. mecenáš11.9.2022 15:04Povinná četba
    Whisper Me a Love Song (v originále Sasayaku You ni Koi o Utau)
    Scénář: Eku Takeshima, Kresba: Eku Takeshima, Celková délka: Aktuálně 6 svazků, Publikace: 2019 až současnost, Kategorie: ---, Žánr: technicky vzato Iyashikei, Yuri, Hudební



    Himari Kino a její první den na střední škole. Párty na uvítanou. Školní kapela se zpěvačkou Yori Asanagi. Láska na první pohled. Protřepat, ale nemíchat – zatím! Proč? Protože když Himari vyzná lásku Yori, má na mysli něco úplně jiného, než Yori očekává! Tak by se ve zkratce dal obsáhnout úvod této prozatím šestidílné série Eku Takeshimy o vyvíjejícím se vztahu mezi Himari a Yori (která je mimochodem již ve třetím ročníku!) - a rozhodně v něm není nouze o romantiku, napětí a humorné situace. Příběh je do značné míry redukován na očekávaný průběh se známými klišé (počáteční nedorozumění, rivalky, usmíření), ale dá se říct, že o něj až tak moc nejde. Běží na pozadí a v popředí má hlavní roli kresba, která je samozřejmě v romantickém shōjo stylu, a situační humor. Mangu můžeme zařadit do žánru Iyashikei, subžánru „kousku života“, i když zde jsou, na rozdíl od Flying Witch, postavy ústředním článkem. Manga má vynikající vizuální stránku, k níž výrazně přispívá střední formát, značný počet velkoformátových panelů (včetně celo- a dvoustránkových) a dynamika klíčových romantických scén.




    Manga je vydávána v anglickém jazyce, v Kodansha Comics společností Kodansha USA Publishing od roku 2019, aktuálně poslední 6. svazek by měl vyjít v prosinci 2022. Manga je vytištěna ve středním formátu 145x207.
  • P.G.
    P.G. mecenáš10.9.2022 20:34Povinná četba
    Seneke: tak to je pravda! Ale je fakt, že tenhle žánr je hodně specifický. Já na to narazila naprosto náhodou, koupila balík prvních dílů všeho možného a zrovna jedničku FW zvládla už cestou tramvají domů. FW má obrovskou výhodu, že není třeba sledovat děj, zápletky a kdo ví co ještě. Prostě se jen kouká na obrázky ... a písmenka :D
  • P.G.
    P.G. mecenáš10.9.2022 20:02Povinná četba
    seneke: hmm, a to jsem se dívala, jestli tu náhodou není :D buď jsem přehlídla, nebo nešla dostatečně do minulosti :D
    teď mám rozečtenou Whisper me a Love Song, takže ta se tu co nevidět (až dočtu) taky objeví :)
  • P.G.
    P.G. mecenáš10.9.2022 18:53Povinná četba
    Flying Witch (v originále Furaingu Witchi)
    Scénář: Chihiro Ishizuka, Kresba: Chihiro Ishizuka, Celková délka: Aktuálně 11 svazků, Publikace: 2012 až současnost, Kategorie: Shōnen, Žánr: Komedie, Iyashikei



    Makoto, mladá čarodějka v doprovodu věrné společnice, černé kočky Chito, se v rámci studia a tréningu v řemesle čarodějném přestěhuje k příbuzným do města Hirosaki v prefektuře Aomori. A to je začátek pozvolna plynoucí mangy plné zvláštních osob, duchů a nadpřirozených bytostí, v níž čtenář proplouvá jednotlivými střípky událostí, úkolů, zvyků a způsobů, skládajícími mozaiku běžného života čarodějky v normálním světě, který je však plný dalších čarodějek a bytostí procházejících napříč světem lidí a světem nadpřirozených sil. Manga patří do žánru Iyashikei, subžánru „kousku života“, který je zaměřen mnohem více na celkové vyznění scén a vizuální stránku příběhu, než na samotné postavy a děj jej tvořící. Manga má excelentní vizuální stránku, zejména co se týká nadpřirozených bytostí a prostředí, a k odlehčenosti jednotlivých příběhů výrazně přispívají vtipné momentky a humorný podtext některých postav (například původ přezdívek Akane, starší sestry Makoto).



    Manga je vydávána v anglickém jazyce, ve Vertical Comics společností Kodansha USA Publishing od roku 2017, aktuálně poslední 11. svazek by měl vyjít v lednu 2023. Manga je vytištěna v malém formátu 125x177.
  • P.G.
    P.G. mecenáš3.8.2022 15:21Pindárna
    JIK: to si takhle kupuju a kupuju komiksy a najednou koukám, že je sbírám! :D
  • P.G.
    P.G. mecenáš9.7.2022 15:19Pindárna
    Kapis: ano, a včely vidí v UV oblasti :)
    A prosím, když už diskutujeme o záření jako zdroji energie, mějme na paměti, že je rozdíl mezi specifickým využitím energie (jako je tomu u fotonů potřebných pro fotosyntézu u fotoautotrofů) a nespecifickým využitím, jako je tomu třeba u jiných organismů (sem můžeme např. zařadit "vidění", zvýšení teploty a podobně).
  • P.G.
    P.G. mecenáš9.7.2022 15:01Pindárna
    Kapis: proto jsem taky v posledním příspěvku psala fotoreceptory sloužící k vnímání, čímž jsem myslela především různé formy očí, když už hovoříš o "viditelném spektru". A jen tak mimochodem, jaké "viditelné spektrum" máš na mysli? Člověka? Hmyzu? Plazů? :D
  • P.G.
    P.G. mecenáš9.7.2022 14:16Pindárna
    Kapis: jenže vyšší formy se vyvíjejí z nižších. a zrovna u fotoreceptorů sloužících k vnímání bych rozhodně nesázela na to, že mají primárně co do činění se zářením naší hvězdy.
  • P.G.
    P.G. mecenáš9.7.2022 12:16Pindárna
    Kapis: nerada vám do toho házím vidle, ale na takto položenou otázku odpověď založená na samotné fyzice jaksi nestačí. Protože počátky života leží u extremofilů, zejména chemotrofů a těm je nějaké to záření, potažmo jeho vlnová délka šumák. Takže kdyby se v dávné historii neobjevili fototrofové, možná bychom nyní vegetili na oceánském dně, chroupali minerály a večer místo do barů chodili nasávat k horkým výronům (kuřákům) :D
  • P.G.
    P.G. mecenáš28.6.2022 19:03Sběratelský klub
    Ad ALIAS z Luxoru - včera jsem vyzvedla na pobočce a večer u toho za první čtvrtinou usnula :D Co mi ale vadí - čtu to bez toho přebalu a jen od toho, jak jsem si to při čtení v křesle po sobě různě posouvala a přendavala z ruky do ruky (je to fest těžká büchle) už má odřené dole rohy a taky trochu hřbet. Kvalita tvrdých desek teda nic moc. Ovšem kvalita komiksu (příběhu), ta je někde úplně jinde :D
  • P.G.
    P.G. mecenáš25.6.2022 18:20Srazy, cony, festivaly
    Díky za super přednášku o cdb, Fry! By člověk neřekl, co je s tím práce a jak všelijak do snahy o získání dat lze hodit vidle!
  • P.G.
    P.G. mecenáš24.4.2022 21:56Pindárna
    Je fakt, že mě taky překvapilo, kolik tu PL souborná vydání stojí.
  • P.G.
    P.G. mecenáš23.4.2022 23:24Pindárna
    Draco: tady bych použila lehce poupravené přísloví: Co si v mládí nakoupíš, ve staří jako když najdeš :)
  • P.G.
    P.G. mecenáš23.4.2022 22:55Pindárna
    Iznougud 2? Paráda, už se těším!
  • P.G.
    P.G. mecenáš23.4.2022 22:49Pindárna
    Darth Raelchi: Tak mi to nedalo a ty Marvels TPE jsem vytáhla z knihovny :) Do strany 208 je komiks, od 209 do 226 jsou články, rozhovory a komentáře, od 227 do 290 kompletní scénáře k #1 až #4, včetně skic, rozpracovaných ilustrací, finálních artů a komentářů (Busiek, Ross), od 291 do 302 "novinové články" z Marvels, od 303 do 310 artistic process (Ross), od 311 do 315 behind the scene (různé poznámky a vysvětlivky ke konkrétním artům) a nakonec od 316 do konce (511) velký artbook Rosse. Ano, tohle vydání je nadbichle, velká a těžká, ale je to parádní komiks + artbook v jednom. Na koukání asi to nejlepší, co jsem zatím měla v rukou.
  • P.G.
    P.G. mecenáš24.1.2022 17:52Nakupujeme venku
    Gmork: jako sbírka pěkná! jen na tom anime by ještě chtělo zapracovat :D a správný otaku by měl mít taky vystavené i nějaké ty figurky a další pěkný merch :D
    ad ta manga - to je všechno v polštině?
  • P.G.
    P.G. mecenáš16.10.2021 20:26Sběratelský klub
    Zack: ani přes ten crowdfunding? matně si vybavuji, že o této možnosti se kdysi taky spekulovalo...
  • P.G.
    P.G. mecenáš3.10.2021 13:01Nakupujeme venku
    Koukám, že Xxxholic je od CLAMPu, takže by to mohlo být dobré. Mám od nich Chobits a za mě super. Akoukám, že od nich jsou ještě CCS, Magich Knights Rayearth a Tsubasa...
  • P.G.
    P.G. mecenáš1.10.2021 21:53Slevy, výprodeje, bazary
    perak: pokud se něco nezměnilo, tak platí "povinnost" realizovat jednu objednávku v době platnosti každého katalogu (je jich 5 do roka) - v knihkupectví (to musí být od jejich vydavatelství, tuším Euromedia, kam spadá vícero značek), na eshopu (cokoliv) nebo přes zákaznický servis (tam asi taky jen to jejich). Tedy z eshopu cokoliv, což je jasná volba. Já už jsem v KK nějaký ten pátek a zatím žádný problém, nakupuju na eshopu hlavně knihy (od jakéhokoliv vydavatelství), DVD, sem tam i nějaké ty blbosti jako dárky.
  • P.G.
    P.G. mecenáš9.8.2021 19:48Nakupujeme venku
    Gmork: ten druhý TS potěší. Mně teď nedávno vydali druhý Witchky :) Jako čekala jsem, že v nich bude míň textu jak v TS, ale nějak ne, no :D Musím na té polštině zapracovat :D
  • P.G.
    P.G. mecenáš9.8.2021 19:44Srazy, cony, festivaly
    Co se týká mangy, čtenářů mangy a databáze - nevím, jak moc se změnilo od doby, co jsem byla v manze a související komunitě tak trochu jako doma, ale už tehdy panovalo lehce schizofrenní prostředí - toužili jsme mít mangu tady v Čechách (a v češtině) a přitom na něco takového koukali skrz prsty (obou rukou). Důvody byly různé a v řadě případů, jako u mě, ve smyslu "konečná". Suma sumárum jsem dala manze v češtině šanci třikrát (snažila jsem se, opravdu), ale mangu v češtině prostě nedávám. Pokud by tu tedy byla jen manga v CZ (a ne jiné komiksy), tak bych vlastně neměla důvod sem chodit.

    A co se týká nových oveček - já se sem dostala přes kolegyni v práci. Ve stylu:
    "Hele, co maj v trafice - marvelovky!"
    "Hmm... Uka. To je dobrý!"
    "Že jo? Neceš pučit?"
    "Jasan!"
    "Když se bude líbit, mám i další. Tady je uživatelský číslo co mám na CDB, mrkni a dej echo."

    A bylo a od té doby jsem tady :D a propaguju a šířím mezi přáteli. Ale představa, že bych někde viděla reklamu, nebo to nějaký influencer tlačil do svých oveček - to mi k CDB moc nesedí. Asi jsem moc oldschool :) Pěkně F2F s komiksem v ruce!
  • P.G.
    P.G. mecenáš12.7.2021 16:56Nakupujeme venku
    Gmork: mi povídej, když se podívám na knihovnu, tak by se i stroj času šikl (navít k té dimenzi, samozřejmě). Kde jsou ty časy, kdy parádní FSF knížka měla cca 200-250 stran, moc nevážila a vydržela kde co. Teď jsou to všechno děsný špalky, co se ani na cestu do práce vzít moc nedají a ještě před půlkou se rozpadnou. A o komiksech ani nemluvě. Zlatá manga, i když i tam některé omnibusy jsou už trochu overkill...
  • P.G.
    P.G. mecenáš12.7.2021 16:26Nakupujeme venku
    Gmork, seneke: potřebujeme přenosnou dimenzi, v níž plyne čas výrazně pomaleji (ve srovnání s tou naší) :D
  • P.G.
    P.G. mecenáš5.6.2021 11:33Filmový a hudební klub
    A víte, že se k zálohování velmi důležitých dat stále používá MO? Z takového média se data jen tak neztratí :D
  • P.G.
    P.G. mecenáš28.5.2021 19:49Pindárna
    deefha: myslela jsem tím, že na tvých fotkách je to navíc zrcadlově obrácené k tomu, na co koukám já ve svém vydání, ale teď jsem si z tvé poslední fotky uvědomila, že tady má Akira vydání originální (P-L), kdežto jám mám US vydání (L-P) :D ale i tak, pořadí barevných stránek je stejně nějaké podivné (tedy z logiky v opačném pořadí, než by mělo být)
  • P.G.
    P.G. mecenáš28.5.2021 19:04Pindárna
    nejakdivne: nic nového pod sluncem, já mám v originálu někde za půlkou dva archy posunutý asi o 0,5 cm, takže dole ořez až k číslu stránky a nahoře - "odděl si listy sám doma" :D
  • P.G.
    P.G. mecenáš28.5.2021 18:49Pindárna
    deefha: a navíc koukám zrcadlově obrácený sklad listů (mám v ruce originál, ta satelitní fotka má červené části k sobě (do vazby), strejně tak u těch výbuchů)
  • P.G.
    P.G. mecenáš28.5.2021 18:45Pindárna
    deefha: chyba při ořezu, ty soutiskové/barevné značky se mají před vazbou odříznout
  • P.G.
    P.G. mecenáš25.5.2021 21:20Nakupujeme venku
    Tak jsem to prubla (poslední díl Promethey), a uvidím. Trochu mě děsí ETA 25 dní, co mi přišlo v potvrzení objednávky :D
  • P.G.
    P.G. mecenáš25.5.2021 20:26Nakupujeme venku
    SomeOne: díky za info. Nerada bych se zase po telefonu hádala s kurýrem, že jsem někde jinde, než si představuje, že bych měla v danou chvíli být :D
  • P.G.
    P.G. mecenáš25.5.2021 20:14Nakupujeme venku
    Fimi: A vozí to pořád pošta, nebo nějaký doručovací služby?
  • P.G.
    P.G. mecenáš25.5.2021 20:10Nakupujeme venku
    Mám dotaz k bookdepository - objednávali jste tam teď někdo? Fungujou k nám a spolehlivě? Naposledy jsem u nich objednávala ještě před brexitem...
  • P.G.
    P.G. mecenáš13.5.2021 20:32Povinná četba
    seneke: to já spíš vyčerpala zdroje :D tedy ne úplně, ale mám řadu sérií, které nemám komplet (grrrrr... VIZ), tak mi přijde ne zrovna rozumné je doporučovat :D
  • P.G.
    P.G. mecenáš13.5.2021 18:56Povinná četba
    Také přispěji do diskuze: I já bych byla pro, aby bylo separátní vlákno pro cizojazyčný komiks. Přeci jen, comicsdb je databáze komiksů vycházejících v ČR a tak by se hlavní vlákna měla týkat předvším jich (teď narážím třeba na povinnou četbu). A těm cizojazyčným by patřilo prostě separátní vlákno. Na druhou stranu bych byla velice nerada, kdyby tu měla ubýt diskuze nad cizojazyčnými komiksy - já díky ní přišla na chuť spoustě zahraničním komiksům (třeba díky Lennymu, Gmorkovi, Senekemu).
  • P.G.
    P.G. mecenáš13.5.2021 18:50Povinná četba
    seneke: není, protože jsme tu už dlouho netapetovali mangou :D :D :D
  • P.G.
    P.G. mecenáš8.5.2021 22:52Sběratelský klub
    Milo: A kolik stojí komiks na krámě? Koukám, že v eshopu crwe byl za 80 wočí... To ten "obchodník" trochu přestřelil :D
  • P.G.
    P.G. mecenáš8.5.2021 22:40Sběratelský klub
    Milo: A za kolik to bylo původně?
  • P.G.
    P.G. mecenáš8.5.2021 21:18Sběratelský klub
    valon: Mám to celé jen zprostředkovaně, ale pokud byla smlouva s tiskárnou taková, že ta měla dodat náklad bez vad a protokolárně jej tak předala, tak asi zákazník očekával, že takový je. Obzvláště pokud jsou navíc hotové knihy zabalené ve fólii. Tam se dá maximálně zkontrolovat nějaký náhodný vzorek. A ten i když je v pořádku, tak to ještě neznamená, že část nákladu není vadná.
  • P.G.
    P.G. mecenáš8.5.2021 21:03Sběratelský klub
    Předpokládám, že se stále dělá kontrola kvality přímo na výstupu z tiskárny před expedicí. Proč by si to měl po tiskárně kontrolovat zákazník (tedy odběratel)? Dealer si taky přeci podrobně nekontroluje každé auto, které přebírá z automobilky k prodeji, ne? :)
  • P.G.
    P.G. mecenáš8.5.2021 20:57Sběratelský klub
    Nechci být za prudičku, ale kontroloval někdy někdo z vás knihu v tiskárně? :D
  • P.G.
    P.G. mecenáš7.5.2021 22:15Sběratelský klub
    robur31: díky za info. jakmile otevřou, osonduji, zda by to byli schopni udělat a případně za kolik (kupovat novou knihu se mi fakt nechce, stojí raketu...)
  • P.G.
    P.G. mecenáš7.5.2021 21:35Sběratelský klub
    Mám dotaz do pléna - máte někdo zkušenosti s převazbou? Utrhla se mi vazba u WW celebrating 60' (což je teda solidní nadbichle) a jiná možnost než převazba (neúplná) nejspíš není. Takže pokud máte dobré zkušenosti s knihařstvím v Praze nebo blízkém okolí, jsem jedno ucho :)
Sbírka z comicsů na CDB
Četl/a: 1 (cca 249 Kč)
Mám: neveřejné
Chci: 1 (cca 499 Kč)
Sháním: neveřejné
Nabízím: neveřejné
Osobní: neveřejné
Sbírka mimo CDB
Četl/a: 0
Mám: 502
Chci: 0
Sháním: 0
Nabízím: 0
Osobní: 0