Sigfridova čajovna je čajovnou jen na oko, ve skutečnosti jde o psycho-animickou poradnu, ve které zkušený barman, malajský medvěd, pomáhá s problémy svým přátelům: zkrachovalým superhrdinům, Gorgonám a Sparťanům, nebo jen chlapíkům, co se nedokážou vyrovnat s rozchodem se svou holkou... .
Oceňovaný komiks jednoho z nejtalentovanějších španělských tvůrců mladé generace vychází poprvé česky po mnoha cizojazyčných vydáních, a dává tak nahlédnout do bohatého kresleného světa autora Davida Rubína, nositele mnoha cen, stejně jako do světa mladého španělského komiksu, který je u nás zcela neznámý.

Scénář
David Rubín
Art
David Rubín
Obálka
David Rubín
Překlad
Tomáš Chlud, Václav Najman
Žánry
ze života
ISBN/ISSN
978-80-904234-2-8 (Tomáš Chlud - Sýpka)
Vazba
lepená v měkkých deskách
Formát
170 x 235 mm
Tisk
černobílý
Stran
184
Cena
290 Kč
  • faster86
    faster8611.8.2023 08:24Čajovna u malajského medvěda
    Z pohledu reportéra si sedáme k baru v čajovně u malajského medvěda a spolu s barmanem si projdeme příběhy hostů. Až na jeden dlouhý příběh jsou všechny krátké a intenzivní. Melancholie v každém panelu. Prolínáním postav mi to připomnělo Sin City (kde není čajovna, ale bar u Kadie). Ono to není vlastně nic jiného než obraz běžného světa, kde všichni máme hospodu (podnik) kam chodíme se radovat, stěžovat si, nebo jen uniknout od reality. Jen teda ponechání španělské interpukce je na dělo.
  • Poniczech
    Poniczech mecenáš2.5.2023 13:39Čajovna u malajského medvěda
    Hezká kresba, bohužel spíš zklamání. Spoustu příběhů mi přišlo, že se jen snaží být hluboké, aniž by byly a pouze kopírují různé profláklé šablony.
  • Norri
    Norri mecenáš24.4.2022 22:56Čajovna u malajského medvěda
    K Davidu Rubínovi jsem si hledal cestu poměrně dlouho a složitě. Teď už vím proč. Měl jsem začít jeho Čajovnou. Ač je to komiks černobílý, přičemž Rubín je známý sytými barvami, tak to má jeho typickou kresbu. A právě v této knize velmi snadno objevíte její krásu. Ale tahle kniha není jenom o kresbě. Právě naopak, je hlavně o příbězích a emocích. Tam kde Lemire postupně buduje celý svět a celou jeho atmosféru, aby vás tím vším ve výsledku zavalil, tam Rubín bez skrupulí útočí rovnou na solar a vymáčkne z vás slzu už na desáté stránce. Ano, ty příběhy jsou docela naivní, ale na konci každé krátké povídky zamáčknete slzu a s chutí se pustíte do další. Na konci knihy jsem měl chuť se zvednout, obléci se a vyrazit za Sigfridem do jeho čajovny na nějaký dobrý čaj a kávový likér.
  • Darth Raelchi
    Darth Raelchi mecenáš11.5.2021 21:49Čajovna u malajského medvěda
    Nebavilo mě to a nechápu smysl toho všeho. Prostě nuda. Kresba docela ujde, ale ani tenhle Rubín mi není nijak zvlášť blízký.
  • Kazumaki
    Kazumaki mecenáš14.5.2018 10:51Čajovna u malajského medvěda
    S tímhle komiksem pořád nějak nevím. Podle ohlasů bych čekal, že jím budu unešen, ale nijak moc se to neděje. Možná to bude tím, že jednotlivé epizodky jsou moc krátké na to, aby ve mně vyvolaly větší emocionální odezvu, ačkoliv o emoce zrovna není nouze. Četl jsem to hned po vydání a znovu teď po 9 letech a asi prostě jenom nespadám do cílovky. Možná to bude i tím, že depresivní a stařecké stavy si moc nepřipouštím, takže po většině příběhů jenom sklouznu, aniž by mi něco dokázaly sdělit. Bezcílné vysedávání v hospodě (pardon, v čajovně) mi taky nic neříká. Pro mě tak největším kladem zůstává kresba a fázování, díky čemuž se komiks docela dobře čte, a na kterém je vidět, že David umí vyprávět. Výsledné hvězdičkové hodnocení v mém případě příliš nemá význam, ale abych příliš nenarušoval kontinuitu, tak jednu přidám. I kvůli faktu, že v době vydání komiks působil trochu jako blesk z nebe.
  • Kaluž
    Kaluž mecenáš12.5.2016 03:14Čajovna u malajského medvěda
    „Všechny ty pytle průserů i štěstí se díky kouzlu metafory proměnily v příběh.“

    Až se zase jednou na té dlouhé životní cestě budete cítit opuštění, vezměte do ruky tuhle knížku. Připomene vám, že v tom zdaleka nejste sami.
  • sedw
    Tak tento komiks mě opravdu překvapil. Nic jsem od něj nečekal, koupil jsem ho spíše náhodou a nakonec jsem byl nadšený. Každý příběh má něco do sebe, jsou emotivní, melancholické, ze života a parádně nakreslené. Prostě všechno v tomto komiksu sedlo. Rád se k němu ještě někdy vrátím a myslím, že ne jednou. Nejlepší příběhy za mě byly Rozkazy a Otoč klíčem. Tyto z mého pohledu mírně vyčnívají nad ostatními, které jsou ovšem taky výborné. Doporučuji všem.
  • ebbe_voe
    ebbe_voe23.1.2015 12:02Čajovna u malajského medvěda
    Je to takové pohlazení po duši, někdy až moc předvídatelné. Každopádně dobré řemeslo i překlad.
  • kaylin
    kaylin18.7.2014 08:20Čajovna u malajského medvěda
    Tvorba Davida Rubína má neskutečně mnoho zdrojů. Kromě superhrdinského komiksu, to jsou jednoznačně filmy, napadají mě i vlivy ostatních komiksových tvůrců. To, jak na sebe povídky navazují, jak jsou provázané, to mi připomíná "Sin City" Franka Millera, i když Frank byl v tomhle smyslu ještě systematičtější. David Rubín však ukazuje, že je schopen svébytného stylu a vytvářet příběhy, které překypují poetikou. Co trochu zamrzí, to jsou určité nedostatky v českém vydání. Jednou jsem si všiml, že na stránce před samotným příběhem chybí překlad, nechápu pak otazníky a vykřičníky před větami v bublinách. Rozumím jim v případě španělštiny, ta je takto používá, ale proč je dávat i do české verze? Jinak je ale komiks velmi dobrý a já jsem rád, že ho nakladatelství Sýpka vydalo. Je to zase něco jiného na našem trhu. Více: http://www.comics-blog.cz/2014/07/699-cajovna-u-malajskeho-medveda-80.html
  • Kapis
    Kapis mecenáš16.7.2013 07:51Čajovna u malajského medvěda
    Citlivá záležitost s kresbou, která mi úplně nesedla, ale v té záplavě mainstremové kresby, která se na nás momentálně valí je...jak velká výrazná sýpka nad emočním větrem zmítaným pšeničným polem;) Láska k superhrdinům a životní příběhy jsou namíchány mistrovskou rukou, komiks dokáže rozhýbat i stojaté vody, pokud by to bylo v barvě, rád zaplatím i o 2 kila víc. Rozhodně stojí za přečtení.
  • 81splinter
    81splinter mecenáš5.8.2012 15:05Čajovna u malajského medvěda
    I napriek nepríliš veselým príbehom/osudom jednotlivých postáv išlo o príjemné pohladenie na duši.
  • FrAnK
    Dobrý nápad, vtipná pointa..
  • Azalin
    Azalin mecenáš14.12.2010 19:13Čajovna u malajského medvěda
    geniální...
  • Woffce
    Woffce16.8.2010 16:13Čajovna u malajského medvěda
    Ačkoli komiksů plných antropomorfních hrdinů byla již vytvořena mračna, "Čajovna" si svou nezvyklou, duchem chvílemi až asijsou poetikou čtenáře pomalu omotá kolem Sigfridovy tlapy, a.... - ...a ten pocit není vůbec nepříjemný. Jen veselo se nějak nekoná. Hodnotit jednotlivé příběhy by nebylo až tak od věci (jsou tu světlejší - a i ty druhé chvilky), ale zůstanu u Woffceho, a toho jednoznačně nejvíc (=nejhloub) dostaly "Brambory", a především "Anton v plamenech".
  • flipflop
    flipflop14.5.2010 22:33Čajovna u malajského medvěda
    Jedná se vesměs o krátké jednoduché příběhy pojednávající o smutku nad ztrátou (většinou blízké osoby, nebo starých dobrých časů) a s tím související zoufalství hlavních hrdinů. Většinou vytušíte pointu už na začátku. Z toho údajně zkušeného barmana nějaký velký moudra teda nepadají. Příjemně mě překvapila povídka Brambory. Poslední příběh je pak delší, a pointa je fajn. Celkově tenhle komiks však působí mírně depresivně a kresba mě neoslovila. Proč jsou nějaký postavy lidi a nějaký zvířata a podivný individua jsem nepochopil -asi kvůli rozlišení.
  • George Walker Bush
    George Walker Bush admin4.1.2010 15:41Čajovna u malajského medvěda
    Tenhle komiks jsem dostal k Vánocům a s chutí hned přečetl. Roztomilá kresba a emocionální pohlazení:)
  • yojimbo
    yojimbo19.11.2009 13:19Čajovna u malajského medvěda
    Ačkoliv mě kresba zpočátku moc neoslovila a krátké příběhy mi přišly až směšně jednoduché, nakonec si mě tento komiks podmanil a ještě nějaký čas po dočtení ve mně dozníval. Ty postavy a povídky jsem si prostě zamiloval.
  • Draco nobilis
    Draco nobilis admin6.11.2009 11:24Čajovna u malajského medvěda
    Kresba prozrazuje, že autor je animátor a nahlíží i na komiksový svět skrze filmovou kameru. Inspirace manga komiksy je zjevná hlavně při pohybu postav v akci a na mimice. Kresba je příjemná, dobře se vstřebává, rychle plyne, unáší příběhem... Samotné příběhy až překvapují svojí citlivostí, s něčím takovým se u mužských autorů moc nepočítá. Mimo jiné, skutečně asi tak každá druhá postava vypadá jako autor :) Nelze než doporučit, já se navíc mohu kochat originální kresbičkou malajského medvěda :)
162751
Četl/a (46)
123peta, 81splinter, ben_bella, Darth Raelchi, Dezodoo, Draco nobilis, fanae, farnhajt, faster86, flipflop, Fox01, Golem, Grrr, hellblazer, jankie, jd., jiskra, Kaluž, Kapis, kaylin, Keno, Kerbellos, Kocour, Lachvos, Le Porello, Light, Lobok257, mart.in, NecRoman, Norri, PAK, pechna, petad, Poniczech, RR, SASAN_KING, sercial, spekktrum, start05, the.kasztan, Tony TwoDee, trudoš, Vajper, VasaX, Vojtěch 393, zgrywus
(126)
00sedm, 81splinter, ach, Alfi, Azalin, Azbest, bboorreekk, BeeSee, ben_bella, blackJag, Bob, Braindead, Černá Krysa, CSE_AC/DC, davidek, DAxik, Dezodoo, disclose, doophy, Draco nobilis, ebbe_voe, fanae, farnhajt, faster86, fel68, filemon, Fox01, FrAnK, Fréza, George Walker Bush, Golem, goodspeed, grinder, Grrr, Hamichal, hellblazer, Holmwood, holubdema, horaczhlinska, invape, jankie, jd., jerom, jiskra, Jokerka, Joshua_T, JPU, K-Os, Kaluž, Kapis, kaylin, Kazumaki, Keno, kerb, Kerbellos, kilt, Kjon, Kocour, Lachvos, Le Porello, Lenny, Light, listr, Lobok257, Lysandra, M4rsellino, macomix, Mankin, mart.in, Martin Buchal, Marvin, Maryl, MB, mcleek, Meesha, merhyx, Michael Jarkovský, mikki.maser, monty.cl, Mr. Terrible, Mr.Plysh, NecRoman, nepěkná perspektiva, Neutrino, Nightmare, Norri, Onkel 1928, Paldini, pechna, petad, Plumm, RainDamage, RaptoR, Ricarderon, san, sedw, sercial, Sirius, Slaine, sleepless, spekktrum, start05, strougy, suricattaontheway, tacmud, The Genius, the.kasztan, Tiba, tomastrejbal, Tombal, Tony TwoDee, trudoš, Vajper, valon, VanTom, VasaX, vasek, Vlast0, Vojtěch 393, Wiruss, Woffce, xintax, yama, yogi, yojimbo, zgrywus
Chce (11)
chcita, cybern, delsemela, flynander, fusnix, Jezura, normsko, paveln, RadimNemec, vteco, willis
Shání (1)
normsko
Nabízí (1)
san