Koupit
Vypravěč příběhu vzpomíná na to, jak se v dětství setkal se starým osteopatem, někdejším léčitelem Ala Caponeho. A pak poznenáhlu Anglie šedesátých let začíná splývat s Chicagem let dvacátých v úchvatně nakresleném příběhu o paměti a zlu.

Náklad 2000 ks. Původně vyšlo jako Violent Cases v roce 1987 (jako minisérie) a v roce 1997 (jako kniha) u Kitchen Sink Press.

Scénář
Neil Gaiman
Art
David McKean (Dave McKean)
Překlad
Viktor Janiš
Redakce
Karel Petřík
Žánry
historický, retro, ze života
ISBN/ISSN
80-86096-95-5 (Netopejr)
Vazba
šitá v tvrdých deskách
Formát
215 x 285 mm
Tisk
barevný
Váha
917 g
Stran
48
Cena
339 Kč
Originál
Violent Cases (Kitchen Sink Press, 1987)
  • ludek.n
    ludek.n17.7.2023 08:19Vraždy a housle
    V době svého vzniku v roce 1987 byly Vraždy a housle propagovány jako originální, experimentální a nežánrový komiks, dnes bych přidal něco o eleganci a zlaté síni slávy. Tohle dílko je radikálně jiné, než hrdinná klasika a stejně daleko má i k nezávislým malonákladovým publikacím. Je to úžasný umělecký počin, který svého času vytvářel zcela nové a sofistikované komiksové standardy. Rafinovaně napsaný příběh dokonale souzní se stejně tak nádhernou kresbou v téměř monochromatickém kolorování. Přestože se Dave McKean vzdal výrazných barev a Neil Gaiman vypreparoval ze scénáře adrenalinové momenty, nic to neubírá na působivosti, s nímž tento jejich projekt buší do čtenářů. Například ty úžasné celostránkové koláže, detailní nájezdy, transformace postav, přechody od skic k téměř fotografické preciznosti - magické, úchvatné, impozantní. Škoda jen, že za slabou hodinku je po všem. Chtěl bych číst dál, chtěl bych víc, mnohem víc…
  • Spike
    Spike27.1.2019 23:04Vraždy a housle
    Na tenhle komiks prostě musíte být naladěni. Kdybych si ho přečetl hned po tom co mi přišel jako novinku, asi bych mu dal takové **. Momentálně načítám hlavně nějaký ten superhrdinský mainstream a 'přemýšlivější' komiksy jako Moora nebo Gaimana si nechávám zas na někdy. Takže jsem počítal, že k Vraždám a houslím se dostanu nejdřív tak za pár měsíců. Ale zničehonic mě popadla nálada na změnu, nic složitého nad čím bych strávil moc dlouho, prostě nějakou jednohubku na zpestření. Nějak jsem věděl, že mám náladu zrovna na tohle.
    Objektivně, příběh vlastně o ničem moc není. A tenhle styl kresby jsem nikdy nemusel. Přesto se mi to dohromady nějakým způsobem líbilo. Nechat se prostě hodinku unášet zkreslenou historkou se stejně zkreslenými a rozmazanými výjevy. Ač oba páni mají svá velká díla teprve před sebou, už tady si mě Gaiman dokáže získat i když nevypráví příběh, ale prostě jen vypráví. A McKean má tady taky ještě daleko do svých vrcholných prací, přesto je zde skvělým průvodcem a jinou výtvarnou stránku si tu ani představit neumím. Neumím vysvětlit, jak si mě vyprávění a dialogy co skáčou sem a tam, odnikud nikam i úplně stranou dokázaly získat tak, že jsem nekroutil hlavou co že to zase čtu, ale prostě jsem to hltal a nechal se jen unášet. Stejně tak jako nechápu, že styl kresby který jde normálně mimo mě, nemám potřebu brát jako mínus, ale prostě ho zde beru.
    Takže vlastně nemůžu doporučit ani nedoporučit, protože nemohu vypíchnout ani od sebe oddělit pozitiva a negativa tohoto komiksu. Jak jsem už psal, kdybych na to nebyl -zřejmě - přímo přesně naladěný, budu přečtení brát jako ztrátu peněz a času a prostě to shrnu tak že tenhle raný Gaiman není pro mě a líbí se mi až jeho pozdější věci. Ale v tom správném rozpoložení jsem si to prostě docela užil, ač jsem určitě nepochopil co vše a proč nebo jestli vůbec se tím tvůrci snažili říct, a vlastně je mi to jedno. Jsem spokojený. I ten uťatý konec který by mě normálně rozčílil, prostě nějak v poklidu beru protože to sem sedí. Nebo že bych nakonec ten tvůrčí záměr snad opravdu pochopil? I to je možné...
  • kaylin
    kaylin12.5.2014 15:16Vraždy a housle
    Dave McKean zde předvádí to, proč je tak zajímavý, oblíbený a jiný. I zde s kresbou propojuje jiné prvky, jako je fotografie nebo vytváření různých mozaik. Tohle je jeho doména, stejně jako atmosférická kresba, která dotváří dojem z jednotlivých scén i postav. Je to silné, je to jiné, je to zajímavé. Kresba se dá obdivovat, také díky chytře vloženým prvků je možné najít zajímavé souvislosti, které mohou být dílem kreslíře, ale možná i scénáristy. Těžko říct. Kdyby byl příběh samotný trochu zajímavější, je to skutečně skvělé dílo, takhle je to jen dobrý debut dvou autorů, kteří se nebáli přijít s něčím jiným a nakonec na tom vydělali. Více: http://www.comics-blog.cz/2014/05/622-vrazdy-housle-60.html
  • KLAUN_DOMINANT
    KLAUN_DOMINANT mecenáš8.11.2013 15:20Vraždy a housle
    Já vim že maji koprovku všichni rádi, ale já kopr prostě nemusim. Při slově "kulajda" si ublinkávám do pusy a zase tajně upíjím (tajemný gourmet). No a stejný je to s tímhle komiksem. Kresba by mě měla bavit, ale nebaví i když cítím, že je strašně stylová a že by mě bavit měla, ale nekoná se to. To samé příběh. Poprvé před pár lety jsem to přečetl jentaktak, ale to se teď už nekonalo. Odložil jsem to jak pokakanou plenu a asi si zakrákám "NikdyVíc". Nemůže mě bavit všechno...
  • Kapis
    Kapis mecenáš1.11.2011 08:51Vraždy a housle
    Příjemné snové probírání se závěsy vzpomínek k rozevlátým záclonám vytěsněného až k pohledu do zamračeného mlžného dne, kde nakonec vše do sebe zaklapne a snad jako sen tak rychle nevyprchá. Ideální počteníčko na tyto pošmourné podzimní dny, ale je zřejmé, že McKean i Gaiman mají své vrcholové kousky teprve před sebou.
  • nixtreme
    nixtreme25.7.2011 15:11Vraždy a housle
    zajimave prolnuti minulosti a pritomnosti se stylovou kresbou
  • George Walker Bush
    George Walker Bush admin29.10.2010 23:48Vraždy a housle
    Zajímavý nápad, skvěle nakreslený a dobře odvyprávěný. Dlouho jsem čekal, v co se to nakonec vyvine a pokud se to v něco vůbec vyvinulo, tak to nebyla taková bomba. Ale to čekání (vzpomínání) na "něco" bylo příjemné, taková lyričnost střídající se s epikou. Zkrátka nevím, jak to lépe popsat a už nebudu plácat:)
  • Kocour
    Kocour29.3.2010 12:17Vraždy a housle
    Gaimanův komiks na stejné téma jako třeba film Valčík s Bašírem. Tady nejde o válku, ale o gangstery, nicméně hlavní motiv zůstává totožný - paměť, vybledlé vzpomínky a pokus vzpomenout si, co se kdysi odehrálo. Stěžovat si na nedostatek "příběhu" by byl nesmysl, tohle je skutečně spíše pocitová záležitost. Za dost povedené považuji to, jak je celý komiks uzavřený, a poslední dvě stránky jsou naprosto dokonalé. V roce 1987 se možná jednalo o převratné dílo, ale dnes na mě Violent Cases působí spíše jen jako experimentální jednohubka se zajímavou kresbou, kterou asi rychle zapomenu. Jsem zvědavý, jaké budu mít na tento komiks vzpomínky třeba za dva roky:)
  • krvinka56
    krvinka5612.11.2008 22:48Vraždy a housle
    Ale jo když si to člověk přečte po delší době a už má něco načteno je to hned lepší.A když už ví vo co de.Dal sem tomu další šanci a znovu přečetl.a mněním s vé hodnocení.Za pár let to udělám znova.
  • Wiruss
    Wiruss23.3.2008 11:18Vraždy a housle
    Opravdu zajímavá věc chápu nižší hodnocení, lidé to asi povětšinou četli v rozpoložení kdy na něco podobného neměli náladu, osobně mi to doma leželo asi rok a půl než jsem si to přečetl zpočátku nudné a nijaké, ale postupně jsem se dostával jak příběhu tak do opět trochu jiné McKeanovi kresby a výborně jsem se bavil. Celkově je to asi nejlepší práce od Netopejra, konečně nešizená sice dost mastná, ale odpovídá to.
  • erik
    erik14.1.2008 09:10Vraždy a housle
    Nie, toto nie je maja šálka kávy. Príbeh...má to príbeh? Kresba je zaujímavá. Ako experiment to má svoju hodnotu, ale môj čitateľský zážitok utrpel, hoci Gaimana čítam rád. Vydanie v doskách za nehoráznu cenu tomu tiež neprospelo. Že som sa, ja blázon, nedal zlákať na kúpu v angličtine, ktorá by ma vyšla lacnejšie a ľutoval by som menej.
  • brkowycz
    brkowycz7.1.2008 13:07Vraždy a housle
    Mě prostě přijde příběh totálně vo ničem. Jenže když člověk čte ty dialogy a vidí tu kresbu... strašně to vykopně hodnocení. Konec není nijak extrémně vymakanej, celkově to prostě skonči a vy ještě tak pět minut přemýšlíte, jestli vám cestou domů nevypadlo pár stránek. Ale jak říkám, tady se opět ukázalo, že když gaiman chce, je to genisu, tohle stojí za to mít minimálně kvůli dialogům
  • Spacecore
    Spacecore25.12.2007 22:24Vraždy a housle
    neuvěřitelně vyhrané dílo..místy kouzelné,místy temné...mohu jen doporučit
  • Woffce
    Woffce18.10.2007 10:34Vraždy a housle
    Spíš pocitová věc - hlavně díky panu McKeanovi, a to já rád. Hned jsem běžel zakoupit i Arkham (i když jinak s Batmanem moc nekamarádím).
  • Markyz de Sade
    Markyz de Sade14.8.2006 14:46Vraždy a housle
    Hodně zvláštní příběh a ještě zvláštnější kresba. Nesedlo mi to asi tak úplně jak by asi mělo. MdS
  • Andreew
    Andreew30.7.2006 18:49Vraždy a housle
    Jsem z toho dost rozpačitej, čekal jsem nějakou ohromující pointu a ono nic. Kresba je výborná a skvěle dokresluje příběh. Provedení a grafická úprava českého vydání je fajn, hlavně mě potěšila kostřička na deskách:-), jen přední část obálky je ošklivá (a ta originální není o moc lepší), zadní s popelníčkem je v fajn.
  • willis
    willis19.7.2006 09:43Vraždy a housle
    Nakreslená vzpomínka na vzpomínku. Nejasná koláž s potlačenými barvami, mlhavá. Netopejr si tentokrát dal záležet, takže spokojeni můžeme být skoro všichni.
  • Erich
    Erich29.5.2006 20:41Vraždy a housle
    Moc se mi to libi. Hlavne po vytvarne strance...
  • DEmnoG
    DEmnoG mecenáš18.5.2006 14:38Vraždy a housle
    Ohoo, tak to je liibuustka, na kterou si clovek musi najit spravny cas a rozpolozeni, aby si ji uzil. Doporucuji mezi 23:00 - 24:00 SAM v posteli ci oblibenem kresle s obcasnymi pauzami na cigarko. Tentokrat u me neni tahounem scenar, ale spojeni scenare a McKeanovy kresby. Nedokazu si predstavit, jak by scenar fungoval s jinym malirem... co stranka, to umelecke dilko. Vzacny priklad vzajemneho porozumneni mezi scenaristou a malirem, tyhle dva se proste hledali:). Klobouk dolu a kdyby treba nekdy v budoucnu Cages...
  • krvinka56
    krvinka5617.5.2006 09:48Vraždy a housle
    Slaine sice se mi moc nelíbyl ale ostatní mají určitš lepší vkus a tak to klidně jako zajímavost do zbírky mohu doporučit a tu nulu sem zapomněl vymazat chtěl sem napsat pade ale pak sem si to rozmislel a vymazal krom té nuly
  • mára
    mára mecenáš17.5.2006 00:00Vraždy a housle
    :))))
  • Slaine
    Slaine admin16.5.2006 18:06Vraždy a housle
    krvinka: Jenom mě pobavilo, že se ti vytratila nula a je to 55% a to že je to nejhorší komiks, co jsi četl, ale rád bys ho ostatním doporučil :)
  • krvinka56
    krvinka5616.5.2006 18:00Vraždy a housle
    Vůbec tě nechapu co máš na mysli že sem blbec co?
  • Slaine
    Slaine admin16.5.2006 16:29Vraždy a housle
    krvinka: Znas takovy to prirovnani, kde vystupuje prase a branka? :)))
  • krvinka56
    krvinka5616.5.2006 09:11Vraždy a housle
    nějak se mi vytratila nula je to 55% ale rád bych to ostatním doporučil mám prostě jinej vkus
  • vifi
    vifi15.5.2006 11:33Vraždy a housle
    Hodne zvlastni. Scenar: Stavba pribehu je postavena na lety vybledlych vzpominkach, prolinani 3 dejovych rovin, detske fantazii apod. Pozor! Neni to pribeh o gangsterech a strileni. Je to spis takovy experiment. Kresba: Velmi dobra. Rozlozeni nekterych panelu je vyborne. Kresba vyborne koresponduje s pribehem. No a hlavne je moc zajimave videt McKeanovu praci pred obalkami k Sandmanovi, ktere jej proslavily. Tenhle comics vyzaduje soustredeni.
  • krvinka56
    krvinka5614.5.2006 10:27Vraždy a housle
    No koupil sem si je a krom kresby se mi to vůbec nelíbilo .Nejhorší komiks co sem četl.
  • Slaine
    Slaine admin10.5.2006 15:18Vraždy a housle
    Hodně zvláštní věc. Sny, vzpomínky, podvědomí - Gaiman se nezapře. A ikdyž píše pro mě trošku nestravitelným stylem, s tímhle umí divy, to prolínání dětskýho večírku s gangesterskou "schůzkou" bylo dokonalý.<br>
    Kapitola sama pro sebe je McKeanova kresba, znám ho pouze ze Sandmanovských psychoobálek a tak mě docela překvapilo, že ikdyž je to tištěno barevně, je to vlastně po většinu času černobílý se zvláštním ocelovým nádechem. Bez pochyb jedna z nejatmosféričtějších kreseb co jsem viděl.<br>
    Bohužel nevím čím to je, jako celek mi to přijde hrozně chladný, nějak mě to nevtahuje do děje. Možná je to moc umělecký nato, aby mě to pořádně bavilo, nevím. Ale to bude asi chyba na mým přijímači.
1528232
Četl/a (69)
2scha, 81splinter, adevr, Alfred, AlmightyMates , ben_bella, bierce, calvin10, cobe, cyboy, Darker, Deckard, DEmnoG, Doctorow, Draco nobilis, erik, fel68, flipflop, Fox01, GeorgeeW, hellblazer, house192, IndyP, invape, Jabba, James, jd., jindroush, jiskra, John Wick, Kaluž, Kapis, kaylin, KdG, Killingjoke, Light, Lojza, ludek.n, majer, mart.in, mywiel, NecRoman, Nexis, oleav, Ozymandias, Petr, Petrkoll, radimisko, RadimNemec, raimi, RaptoR, Raul, Schramm, Slaine, Spacecore, Spike, start05, tankgirl, the.kasztan, Thurin, trudoš, Ukko, Velkej šéf, VXP, yogi, Zbysek2410, Zeebonk, zgrywus, zlejzmrd
(156)
2scha, 81splinter, adam.ra, afri, Alfi, AlmightyMates , amazing_k, ardath, Azbest, Bay_watch, BeeSee, Bellatrix, Benji, ben_bella, bierce, blackJag, bobo666_2005, bodhi, Braindead, Bubsy, calvin10, calviti, Cassidy, charvos, cobe, Corvus, CSE_AC/DC, cyboy, Dali, DAN478, DAxik, DEmnoG, DevCageR, disclose, Doctorow, doophy, Draco nobilis, dracula, dre, erik, farnhajt, faster86, fel68, felis, filemon, Fox01, Ghostt, goodspeed, grinder, Hamichal, Hanyou, hawkzn, hellblazer, herbert, Holmwood, holubdema, horaczhlinska, house192, IndyP, invape, Jabba, James, jett, jindroush, jiskra, John Wick, Joshua_T, Kaluž, Kapis, Kazumaki, koniklec, krvinka56, lemon_zobak, Lenny, Lobok257, Lojza, Lysandra, maara, mangan, Mankin, markic, mart.in, Marvin, Masinfira, Mauzr, MB, mcleek, merhyx, mgeralt, mikado, mikina, Mistak, monty.cl, Mr. Terrible, mrkirby, mywiel, NecRoman, Netorack, Nightmare, nixtreme, noMster, Norri, nx, Olesh, Onkel 1928, padre_negro, pavel, pdfak, pechna, Petr, Petrkoll, POLAKST, Poseidon1978, PP, RadimNemec, raimi, RaptoR, Ricarderon, Saiffer, Samurai-Jack, Saran, Schramm, seezeethree, Skot, Slaine, sleepless, Spike, start05, suricattaontheway, tacmud, tankgirl, Tarka Daal, TBB, the.kasztan, Thurin, Tialster, Tombal, Tony TwoDee, trudoš, Ukko, vallyslayer, Velkej šéf, VXP, willis, Wiruss, Woffce, xai, xintax, yama, yogi, yojimbo, Zajo original, Zbysek2410, zebedee, zgrywus, zlejzmrd
Chce (9)
chcita, ComicBookGuy, deefha, Druid, fusnix, jakouback, kamil, Maty48, Zod
Shání (3)
Černá Krysa, deefha, Vojtěch 393
Nabízí (3)
Mistak, nx, seezeethree