Když se válečný reportér Joe Sacco vrátil roku 2001 do Bosny, hledal snad jediného člověka, který byl ochoten otevřeně mluvit o šílenství, jemuž tato země několik let předtím propadla. Tímto člověkem byl válečný veterán Neven, kterému se říkalo „Šíbr“, protože za správnou cenu dokázal zahraničním novinářům v Sarajevu zařídit opravdu ledacos: výlet na frontu, kontakty na důležité lidi i na prostitutky. Jeho služeb využil roku 2001 i sám autor Joe Sacco a záhy mu došlo, že Nevenův příběh je mikrokosmem celého balkánského konfliktu. Šíbr vypráví o vzestupu polovojenských magnátů, díky jejichž fanatické odvaze nepodlehlo Sarajevo etnickým čistkám, ale kteří se nevyhnutelně nechali zkorumpovat mocí, krvežíznivostí a nacionalistickými bludy.

Scénář
Joe Sacco
Art
Joe Sacco
Obálka
Joe Sacco
Překlad
Viktor Janiš
Redakce
Richard Podaný
Žánry
drama, válečný
ISBN/ISSN
978-80-7381-497-7 (BBart s.r.o.)
Vazba
šitá v tvrdých deskách s přebalem
Formát
195 x 260 mm
Tisk
černobílý
Váha
536 g
Stran
112
Cena
399 Kč
Originál
The Fixer: A Story from Sarajevo (Drawn and Quarterly, 2003)
  • perak
    perak26.3.2022 09:38Šíbr
    Možná jsem po Goražde měl až příliš velká očekávání, ale tato kniha mne až tak neoslovila. K dokreslení jugoslávského vícenárodního konfliktu, kde asi každý národ měl v této válce své stinné stránky, je to dobré, ale na druhou stranu mi to přišlo utržkovité a někdy až nepřehledné. Než se čtenář začte do nějakého příběhu, už se vypráví příběh jiný. Sacco tak v knize dostatečně nevyužil svůj vyprávěčský talent. Ale za přečtení rozhodně stojí. Je dobré si připomínat historii a krutost a někdy nepochopitelnost válečných konfliktů.
  • puml
    puml11.12.2019 17:09Šíbr
    Šíbr je prototyp člověka, jenž dokázal využít nepříznivou situaci ve svůj prospěch, hodně zažil, hodně vypil, hodně vykouřil (kouří vlastně pořád, skoro v každém okně je s cigaretou), rád vypráví zaručeně pravdivé válečné historky, nebo se spíš rád poslouchá, a u nějž jeden nemá nikdy jistotu, jestli to, co vypráví, se skutečně stalo, nebo jestli se náhodou nenechal unést svým nesporným vypravěčským talentem. Z příběhu tak vystupuje množstí tu více tu méně uveřitelných válečných historek. Ale i na těch sto stranách je to dost ukecané a nepřehledné. Sám Neven se celým tím válečným marasmem tak nějak proplácal. Mírový stav ale těmhle postavičkám balancujícím neustále na hranicích zákona moc nepřeje... Celkově slabší než Goradže, ale i tak dobré.
  • kaylin
    kaylin14.7.2016 05:33Šíbr
    Není to tak velké jako "Bezpečná zóna Goražde" nebo "Palestina", ale přesto dovede "Šíbr" to, co by každá kniha měla způsobit - nechat vás přemýšlet. Více: http://www.comics-blog.cz/2016/07/1214-sibr-65.html
  • Kapis
    Kapis mecenáš24.5.2016 13:15Šíbr
    Celkem zajímavý zprostředkovaný příběh, na kterém jde vidět, že v tomto konfliktu měly máslo na hlavě, nebo spíš krev na rukách, každý z Balkánských národů a nikdo není bez viny.
  • Woffce
    Woffce17.8.2010 09:44Šíbr
    Sacco si sám "zavařil" svojí předchozí tvorbou - "Palestina" i "Goražde" jsou ve svý výpovědi mnohem silnější díla, nic to ale nemění na tom, že i v "Šíbrovi" měl o čem vyprávět. Bývalý odstřelovač Neven je mu - tu více, tu méně - věrohodným průvodcem především v často prapodivné hierarchii velení "obránců" Sarajeva, jimž ty uvozovky přisoudil fakt, že ani civilní obyvatelstvo si před nimi nebylo jisté životem. Je to.... zajímavé, přinejmenším - a o kresbě už snad ani třeba nemluvit: Skvělá.
  • flipflop
    flipflop12.5.2010 13:24Šíbr
    První věc, co jsem od Sacca četl. Přišlo mi to dost nezáživný a k dočtení jsem se musel docela přemáhat.
  • George Walker Bush
    George Walker Bush admin29.12.2009 16:38Šíbr
    Viz willis, Sacco se tady trochu opakuje. Přesto si do velmi složité mozaiky balkánských válek může člověk přidat další kamínek pro lepší dokreslení.
  • willis
    willis29.5.2009 11:16Šíbr
    Vše podstatné k válce v Jugoslávii Sacco zpracoval v Bezpečné zóně Goražde, tohle je jen takový (neříkám, že zbytečný) dovětek.
  • Zack
    Zack admin30.4.2009 11:19Šíbr
    Me Sacco proste bavi. Rekl bych, ze Sibr je z tech jeho dokumentarnich comicsu takovy nejcivilnejsi a mel jsem z nej spis pocit, jako kdyz sedim nad pivkem s clovekem, ktery neco zazil, ma co vypravet a da se i poslouchat, protoze dokaze slozit souveti, aniz by mu pri tom tekla krev z usi. Pro fandy Sacca nutnost, nicim je to neprekvapi, ale myslim, ze ani nezklame.
827101
Četl/a (53)
2scha, ben_bella, Bonpar, calvin10, charvos, chcita, cobe, cyboy, Davispear , DEmnoG, Doppelganger, Draco nobilis, flipflop, Fox01, Georgíno J., hypermlok, invape, jankie, jeanbaklajean, Jestrab2, jiskra, Joshua_T, Kaaos, Kapis, kaylin, Khagrael, Kocour, lacoste, libcenko, Light, monty.cl, NecRoman, Netorack, Nexis, oleav, Ozymandias, pechna, perak, ppilch, rajot, rooty, spagr, start05, the.kasztan, tricky, trudoš, VasaX, vonKocourkov, VXP, wege16, Zbysek2410, zgrywus, zlejzmrd
(128)
123peta, 2scha, Alfi, awfula, AZTeck, BadBoy, bboorreekk, BeeSee, ben_bella, binnmode, Black Bro, yo, blackJag, Braindead, Bubsy, burzum, buscheer, calvin10, charvos, chcita, cobe, CP, Cr4sh, CSE_AC/DC, cyboy, Davispear , DAxik, DEmnoG, disclose, discovery, doophy, Doppelganger, Draco nobilis, Dyler, farnhajt, fel68, filemon, Fox01, Georgíno J., goodspeed, grinder, Hamichal, hellw10, herbert, Hulik, hypermlok, invape, jankie, jeanbaklajean, Jestrab2, jiskra, Kabukiman, Kapis, kerb, knizemyskin, Kocour, krvinka56, Kukajz, lacoste, Lenny, libcenko, Light, Lobok257, Lojza, maara, Mankin, Markyz de Sade, MB, merhyx, mgeralt, mikado, mikki.maser, misa, monty.cl, mywiel, NecRoman, Nexis, Nightmare, noMster, nx, oleav, pavel, pechna, pilchowski, POLAKST, Poseidon1978, ppilch, raimi, RainDamage, rajot, regressiv, Ricarderon, rooty, RR, Saiffer, SASAN_KING, sawtooth, sercial, skepsi, Skot, Slaine, sleepless, spagr, start05, suricattaontheway, tacmud, the.kasztan, tomastrejbal, Trevelyan, trudoš, VasaX, Velkej šéf, Viking, vishnar, VXP, Wasseg10, wege16, willis, Wiruss, Woffce, xintax, Yaromil, yogi, yojimbo, Zajo original, Zbysek2410, zebedee, zgrywus, zlejzmrd
Chce (13)
Corvus, delsemela, filosh, fusnix, Henry108, Keno, Lodnik11, Moyek, nfo, Olesh, sala, skepsi, vteco
Shání (4)
Černá Krysa, Corvus, gobers, Olesh