Když hledal Jaime Hernandez námět pro sérii Love and Rockets, ohlédl se za bouřlivým děním na punkové scéně počátku osmdesátých let, která jej obklopovala, do toho přimíchal vlastní dojmy z prolínání americké kultury s kulturou mexickou, špetku komiksového sci-fi koření, a punkerky Maggie a Hopey – příležitostné milenky a neúnavné výtržnice, známé také jako „Las Locas“ – byly na světě. Sbírka Mechanická Maggie přináší ucelenější historky o „Locas“ z prvních pěti let; jdou chronologicky za sebou, navíc v příjemném „skoro“ čtvercovém formátu. Najdou se mezi nimi perly jako „Mechan-X“, což je vůbec první příběh s Maggie a Hopey; nefalšovaný grafický román „Las Mujeres Perdidas“ (Pokleslé ženštiny; kde se ve vedlejší roli mihne wrestlingová legenda Rena Titañon); a více než dvě desítky dalších klasických příběhů.

Scénář
Jaime Hernandez
Art
Jaime Hernandez
Obálka
Jaime Hernandez
Překlad
Jaroslava Kočová (Koudelka)
Redakce
Michal Jareš
Žánry
sci-fi, ze života
ISBN/ISSN
978-80-7381-422-9 (BBart s.r.o.)
Vazba
šitá v tvrdých deskách s přebalem
Formát
200 x 240 mm
Tisk
černobílý
Váha
833 g
Stran
276
Cena
499 Kč
Originál
Maggie the Mechanic: A Love and Rockets Book (Fantagraphics, 2007)
  • mearez
    mearez24.5.2020 20:57Mechanická Maggie
    Po dlouhém snažení dočteno. Nápad neni špatný, ovšem řekl bych, že se jedná o dospělejšího Archieho. Něják mě to nevzalo, prostě jen zmatečná sbírka povídek. Hrozně ukecaný komiks ještě doplňují místy naprosto nudné příběhy, místy naprosto nevtipné frky, které nakonec tvoří mozajku komiksu, který sice pracuje s nápadem, ovšem tento nápad není tolik originální, jen zabalený do župánku osmdesátkového punku. Rozhodně se nejedná o nic stěžejního. Za mě 2*.
  • p3tris
    p3tris4.5.2017 09:31Mechanická Maggie
    Před dvaceti lety bych byl z dvou hispánských punkerek, poslouchajících Black Flag a zažívajících bizarní dobrodružství, stejně jako obyčejné holčičí trápení, nadšený. Dneska mě spíš zaujalo panoptikum vedlejších postaviček v čele s rohatým miliardářem Costiganem a kamarádkou Izzy, která je krásným předobrazem dnešních emařů. Ale hlavně mi sedla perfektní kresba.
  • sedw
    sedw8.12.2016 22:26Mechanická Maggie
    Na tuto věc jsem se hodně těšil, ale nakonec převládá spíš zklamání. Je pravda, že s přibývajícími stránkami se komiks zlepšuje a kresba je opravdu výborná, ale minimálně první polovina knihy byla co se týče děje opravdu zvláštní a v podstatě nijaká. Až později jsem si začal vytvářet vztah k postavám, ale zatím ne takový, abych potřeboval další příběhy. Druhou knihu jsem koupil taky, tak jsem zvědavý, podle reakcí je už děj normálnější, tak třeba podlehnu kouzlu Love and Rockets také. Zatím jsou to lepší 3*.
  • VanTom
    VanTom20.9.2016 21:16Mechanická Maggie
    Postupně mi holky ztřeštěný punkerský přece jen přirostly k srdci. V jakési alternativní současnosti/budoucnosti prožívají své "dívčí" vztahové příhody (říznuté tu sci-fi, tu teenagerskou harlekýnkou, tu superhrdiny, tu groteskou, tu revoltou za svobodu) v rozsahu pár až několik desítek stran, které na sebe naštěstí navazují a dochází tak i k jistému vývoji (nebo spíše formování) charakterů. Hodně se mi pak líbila elegantní, sexy černobílá kresba (i když jsem si obličeje občas pletl).
  • flipflop
    flipflop5.5.2010 18:44Mechanická Maggie
    Moc příjemné počteníčko. Postupně jsem si oblíbil všechny postavy. Nádherně čistá komiksová kresba. Děj příjemně plyne. Laskavé příběhy o zamilovanosti a kamarádství, pózerství a odvaze. Prostě jsem se bavil. Litry krve ani hrdiny, co nejdou zabít tady nenajdete. A nelze to zhltnou, je třeba si to vychutnat v klidu. S tím rozpoznáním postav jsem měl ze začátku taky problém. Jdu si opatřit dvojku.
  • denny
    denny2.5.2010 21:54Mechanická Maggie
    Panebože. Ikdyž jsem se moc snažil skončil jsem u 85 strany. To je naprostá šílenost. Když příběh na pět stránek musím číst pětkrát, abych pochopil co to je, to je vážně hrozný. Kresba ve většině případů dost odpuzující. No těch 25 % je asi až moc.
  • krvinka56
    krvinka5617.2.2010 11:18Mechanická Maggie
    Povedeá záležitost kde se mísí prvky Sci-fi s normálním světem.Některé povídky sou lepší než jiné.Poravdě sem se ztrácel hlavně u některých postav kde sem nebyl sto rozluštit o ktterou z hlavních postav se jedná.Místy i trochu zamilované.Plusem této sérije je že není barevný.Rozhodně sem se místy bavil a jinde sem se trochu zas zamislel.Fakt dobrá záležitost.
  • CSE_AC/DC
    CSE_AC/DC mecenáš10.11.2009 01:02Mechanická Maggie
    Tak tenhle komix mi přesně padl do noty..:) Černobílý, krásná kresba, fakt hezký holky, sem tam sranda, naivita, občas mi z toho dýchnou Rychlý Šípy... nemáte taky ten pocit?:) Lehce líznýtý sci-fi, ale ne zas tak moc, lehký tajemno, člověk tak úplně neví kde a kdy se to všechno odehrává, prostě vymyšlenej krásnej svět, kterej má úplně stejný problémy jako ten náš. Hrozně hezky se mi to četlo, a jelikož čtu komix dycky před usnutím, těšil - vyloženě těšil jsem se z něj několik večerů. Přirostou holky k srdci a já čtu, že právě vyšel druhej díl, takže už se nemůžu dočkat až s "nima" budu zase usínat..:)
  • Woffce
    Woffce20.2.2009 09:40Mechanická Maggie
    Než si příště ze zvědavosti pořídím další knihu z "legendární série", napočítám radši do... no, radši do čehokoli šestimístnýho. Ne že by chvílema i "frankmillerovská" kresba nebyla slušná, dokonce mi ke konci Maggie, Hopey, Izzy a Penny Century svým způsobem i přirostly k hercně, ale prostě se mi nepodařilo během těch bezmála třísetstran zakořenit. Chvílema sci-fi, chvílema jakoby sranda, něco sociálního ponoru a řešení "holčičích" věcí (včetně těch z ranku "..když jsou holky s holkama...")... No, fajn - přečet´ jsem, nic nezanechalo, už nebudu. Snad i pozoruhodná kniha vydaná ve špatnou dobu, řek´ bych; před dvaceti lety bych asi zíral.
111383
Četl/a (56)
81splinter, ben_bella, Černá Krysa, Chaolinek, chcita, cobe, DanQ, Davidos402, DEmnoG, Doppelganger, Draco nobilis, emanek, flipflop, Grrr, guseppe, hromotlk, Hugin, hypermlok, James, Jestrab2, jiskra, Kaluž, kinak, Le Porello, mearez, Mitak, monte walsh, Moyek, mywiel, namdnas, NecRoman, oleav, p3tris, pearlxjam, pechna, RadimNemec, RaptoR, robertsedmik, sedw, SHORTY, Sir_Pete, start05, the.kasztan, Tony TwoDee, tricky, trudoš, Ukko, Ursus, VanTom, Velkej šéf, VXP, WEAPONE, wolfgang, yogi, ZD3H, zgrywus
(181)
2scha, 81splinter, adam.ra, afri, Afrodoman, Ajit, amazing_k, amelid, Ashek, Azbest, AZTeck, bboorreekk, beanek, BeeSee, Bellatrix, Benji, ben_bella, bierce, blackJag, Blacksad, Bob, Braindead, BreakingAway, burzum, calviti, Černá Krysa, Chaolinek, chcita, chobotnička, cobe, Corvus, CP, Crazyliquid, CSE_AC/DC, DAN478, DanQ, Davidos402, DAxik, DEmnoG, Dezodoo, disclose, Django, Doctorow, doophy, Doppelganger, Draco nobilis, dre, emanek, fel68, felis, figis, filemon, flipflop, Fréza, fusnix, gobers, goodspeed, Greyman, grinder, Grrr, guseppe, Hamichal, Hebled, hellw10, holubdema, horaczhlinska, hromotlk, Hugin, Hurvy, hypermlok, imro, invape, James, jankie, Jestrab2, jett, JimmyII, jiskra, Joshua_T, K-Os, Kaluž, Kapis, Kazumaki, KdG, kilt, kinak, krvinka56, Kukajz, Le Porello, Lenny, Lobok257, lostkokots, Lysandra, maara, Mankin, Martin Buchal, Marvin, Masinfira, matohan, merhyx, mgeralt, mikado, mikina, mikki.maser, mirror, Mitak, mokkun, monte walsh, monty.cl, morbn, moris.cz, Moyek, MP, Mr.Plysh, namdnas, NecRoman, Neuro, Neutrino, Nightmare, Noci, noMster, Norri, nx, o2t2, Olesh, Ondraseeek, pavel, pearlxjam, pechna, POLAKST, Poseidon1978, q, raimi, RainDamage, RaptoR, renhoek, robertsedmik, RR, Saran, SASAN_KING, sawtooth, Scaleo1, sedw, SHORTY, Sir_Pete, Skot, sleepless, stanleystar, start05, strougy, suricattaontheway, T3ss, tacmud, the.kasztan, Tombal, Tominos, Tomket.Tom, Tony TwoDee, Trevelyan, trudoš, Ukko, Ursus, VanTom, vasek, Velkej šéf, Vojtěch 393, vranakx, VXP, Wiruss, Woffce, wolfgang, xai, xintax, yama, yogi, yojimbo, Zajo original, ZD3H, zdennanek, zebedee, zgrywus
Chce (3)
deefha, Elnie, Slaine
Shání (1)
deefha
Nabízí (2)
Grrr, sedw