Druhý díl série Love & Rockets přináší opět řadu vypečených příhod o „Locas“, bláznivých drsných holkách Maggie a Hopey, které si vysnil americký komiksový kreslíř mexického původu Jaime Hernandez. I když je nakreslil černobíle, jejich povahy, myšlenky a svět nejsou černobílé ani trochu. Jsou pestré a nejednoznačné jako život sám. Jsou opravdové, i když si je Jaime vymyslel. A stejně opravdové jsou i problémy, s nimiž se potýkají – a to je právě silná stránka Hernandezova vypravěčství. Postavy, místa i události jsou sice smyšlené, ale v zásadě připomínají reálná místa i děje a vypadají, jako by se doopravdy staly. Jaime Hernandez zjevně moc dobře ví, co je to válka gangů, a určitě na vlastní kůži poznal, jak nesmyslné a beznadějné mohou být „teritoriální“ spory mezi partičkami mladých (i starých) mexických přistěhovalců. O nich a o frustraci amerických Mexičanů, jimž je tato mentalita cizí – jako jsou Maggie a Hopey či nově vystupující hrdinové Ray D. a Doyle – vypráví příběh nazvaný „Vida Loca: Smrt Speedyho Ortize“.
Dále můžete v druhém pokračování série sebraných příběhů Love & Rockets nahlédnout do zákulisí wrestlingových zápasů, pro něž má Jaime Hernandez zvláštní slabost. Čtenář se hned na úvod rozehřeje solidní peckou: čtyřkou akčních příběhů o velké Reně Titañon – stárnoucí, leč stále šarmantní královně ringu a Maggiině nedostižném idolu. Rena se nebojí vzít spravedlnost do vlastních rukou a rozpoutat třeba revoluci v nějaké chudé zemičce sužované diktaturou; je to opravdová dáma s pohnutým osudem, která má i svá tajemství; jedno z nich odhalíte v příběhu „Dům Zuřivých žen“.
Celou podařenou sbírku uzavírá snad nejslavnější příběh série Love & Rockets, „Mouchy na stropě“, v němž Izzy odjíždí do Mexika a setkává se s ďáblem.

Maggie s Hopey a Ray D. s Doylem jdou do toho!

Osudy Maggie, Hopey a jejich šílených kámošů, kteří se utápějí v depresích, drogách či marných iluzích, jsou natolik pohnuté, že by vydaly na román. A jak sami zjistíte, ona vlastně série Love & Rockets takovým románem je. Románem, který je vyprávěný obrazem, a navíc dost postmoderním způsobem, jaký si oblíbil např. režisér Quentin Tarantino. Některé zápletky z prvního dílu se tak vysvětlí třeba až v závěru dílu druhého, jiné tušíme dlouho dopředu, aby se nečekaně rozuzlily v kuriózní odbočce.

Jaime Hernandez mluví o vážných věcech nevážným způsobem, nad jeho komiksem se člověk zasměje, aby mu vzápětí došlo, že to možná vlastně k smíchu ani nebylo. Jaime má jedinečný dar brát věci s humorným nadhledem, protože jedině tak se člověk nezblázní. Nebo se může zbláznit a pak mu může být všechno jedno – jako se to „podařilo“ některým jeho postavám.

Scénář
Jaime Hernandez
Art
Jaime Hernandez
Obálka
Jaime Hernandez
Překlad
Jaroslava Kočová (Koudelka)
Redakce
Michal Jareš
ISBN/ISSN
978-80-7381-632-2 (BBart s.r.o.)
Vazba
šitá v tvrdých deskách s přebalem
Formát
200 x 240 mm
Tisk
černobílý
Váha
856 g
Stran
288
Cena
599 Kč
Originál
The Girl from H.O.P.P.E.R.S.: A Love and Rockets Book (Fantagraphics, 2007)
  • mearez
    mearez2.6.2020 18:11Holka z H.O.P.P.E.R.S.
    Nemužu říct, že by se jednalo alespoň o zlepšení uvnitř těch dvou hvězd. Některé věci mi přisly mnohem lépe udělané, některé věci byly hůře udělané. Líbila se mi třeba práce s charakterama a jak celá kniha v podstatě stála na práci s charaktery. Na druhou stranu mě celkem mrzelo/přišlo mi zbytečné, že se Hernandez zbavil sci-fi světa, který byl představený v předchozí knize (krom pár zmínek). Na druhou stranu to asi bylo dobře, protože se do už tak kostrbatých dialogů alespoň nemíchaly pojmy, kterým čtenář nerozumí. A samozřejmě se mohl více soustředit na charaktery a ne na okolní svět. Problémy to má stejné jako předchozí kniha; zmatečné, místy nudné a ne zas tak zajímavé. Holt punkerky mě prostě netáhnou. Ale kresba je krásná a díky tomu si na tento komiks ještě někdy vzpomenu, možná si znovu přečtu některé pasáže v pro mě jinak zapomenutelné knize. Za mě 2*.
  • sedw
    sedw24.11.2019 22:00Holka z H.O.P.P.E.R.S.
    Stejně jako první díl, ani druhý nezaujal a příliš nepotěšil. Průměr.
  • Černá Krysa
    Černá Krysa17.2.2014 12:39Holka z H.O.P.P.E.R.S.
    Tuhle partičku jsem si fakt oblíbila a skvělý zpracování knihy beru jako bonus. Kresba vynikající. Nechápu, jak se tohle mohlo ocitnout v levnejch knihách a v celejch stozích se válet všude možně, včetně Aukra za páďo a podobně, to mi hlava nebere.
  • flipflop
    flipflop27.7.2010 09:01Holka z H.O.P.P.E.R.S.
    Stejně jako předchozí kniha to byla paráda. Mám rád tuhle čistou kresbu, způsob humoru a prolínání příběhů několika postav.
  • krvinka56
    krvinka5617.2.2010 11:29Holka z H.O.P.P.E.R.S.
    Tak tady se to obrátilo o 180 stupňů a ze Sci-fi se to zmněnilo na skutečný příběh ze života daných lidí.No asi ne až tak skutečný ale hodně se to přiblížilo k drsné realitě.Místy pořádně zábavné a závěr fakt depresivní.
9772
Četl/a (44)
81splinter, bboorreekk, ben_bella, Černá Krysa, chcita, cobe, DanQ, Davidos402, Doppelganger, Draco nobilis, emanek, flipflop, Grrr, guseppe, hromotlk, hypermlok, James, Jestrab2, jiskra, Kaluž, kinak, Le Porello, mearez, Mitak, Moyek, mywiel, namdnas, NecRoman, pearlxjam, pechna, RadimNemec, RaptoR, robertsedmik, sedw, SHORTY, Sir_Pete, start05, the.kasztan, tricky, Ukko, Velkej šéf, VXP, WEAPONE, ZD3H
(162)
2scha, 81splinter, adam.ra, afri, Afrodoman, amazing_k, amelid, Ashek, Azbest, bboorreekk, beanek, BeeSee, Bellatrix, Benji, ben_bella, bierce, blackJag, Blacksad, Bob, Braindead, BreakingAway, burzum, calviti, Černá Krysa, chcita, chobotnička, cobe, Corvus, Crazyliquid, CSE_AC/DC, DAN478, DanQ, Davidos402, DAxik, DEmnoG, Dezodoo, disclose, Django, Doctorow, doophy, Doppelganger, Draco nobilis, dre, emanek, fel68, felis, figis, filemon, flipflop, Fréza, fusnix, gobers, goodspeed, Greyman, grinder, Grrr, guseppe, Hebled, hellw10, holubdema, horaczhlinska, hromotlk, Hurvy, hypermlok, invape, James, jankie, Jestrab2, jiskra, Joshua_T, K-Os, Kaluž, Kapis, Kazumaki, KdG, keNNoslaw, kerb, kilt, kinak, krvinka56, Kukajz, Le Porello, Lenny, Lobok257, lostkokots, Lysandra, maara, Mankin, Martin Buchal, Masinfira, matohan, merhyx, mgeralt, mikina, mikki.maser, mirror, Mitak, mokkun, monty.cl, morbn, moris.cz, Moyek, namdnas, NecRoman, Neuro, Nevimtrebastofi, Nightmare, Noci, noMster, Norri, nx, o2t2, Olesh, pavel, pearlxjam, pechna, POLAKST, Poseidon1978, q, RainDamage, RaptoR, renhoek, robertsedmik, RR, Saran, SASAN_KING, sawtooth, Scaleo1, sedw, SHORTY, Sir_Pete, Skot, sleepless, start05, strougy, suricattaontheway, tacmud, the.kasztan, tomastrejbal, Tombal, Tomket.Tom, Tony TwoDee, Trevelyan, trudoš, Ukko, vasek, Velkej šéf, Vojtěch 393, vranakx, VXP, WEAPONE, Wiruss, xai, xintax, yama, yogi, yojimbo, Zajo original, ZD3H, zdennanek, zdoog, zebedee
Chce (4)
deefha, Elnie, Holmwood, Zod
Shání (1)
deefha
Nabízí (2)
Grrr, sedw