Ukázka č.1
Ukázka č.2
Ukázka č.3
Spirály. Člověk je v běžném životě ani nevnímá. Každý den je podvědomě vidíme všude kolem sebe a jsou jen dalším z mnoha tvarů. Tvoří jen další drobnou součást života... Ale jen do okamžiku, než začne jít o život! Kirie Goši o tom ví své. Její domov totiž zachvátila podivná posedlost těmito magickými tvary. Poklidná atmosféra přímořského městečka mizí, lidé začínají šílet a první oběti na sebe nedávají dlouho čekat. Hysterie narůstá a spirály útočí. Podaří se Kirii přežít v prokletém městě? První díl děsivého grafického románu známého japonského autora hororů Džundžiho Itóa vám otevře dveře do hrůzostrašného světa spirál. Máte možnost - poprvé v českém jazyce - ponořit se do napínavého příběhu doprovázeného ilustracemi, ze kterých vám bude běhat mráz po zádech, a to ještě dlouho po zavření knihy! Možná, že se po přečtení této mangy začnete na spirály kolem sebe dívat trochu jinýma očima…

Scénář
Džunži Itó
Art
Džunži Itó
Obálka
Džunži Itó
Překlad
Jan Horgoš, Jana Hrčková
Žánry
fantasy, horor
ISBN/ISSN
978-80-7413-098-4 (Zoner Press (ZONER software, a.s.))
Vazba
lepená v měkkých deskách
Formát
150 x 210 mm
Tisk
černobílý
Váha
294 g
Stran
208
Cena
179 Kč
Originál
Uzumaki #01 (Shogakukan, 1998)
  • Darth Raelchi
    Darth Raelchi mecenáš3.5.2020 08:50Spirála #01
    Za prvé, tohle mělo vyjít v jednom svazku. Nejen, že se to blbě hodnotí, ale hlavně jedna knížka sama za sebe moc nefunguje. Přitom je velmi zajímavé, že celý příběhy Spirály vlastně není lineární - spousta dílčích prvků a projevů Spirály, které na sebe víc nepřímo navazují a někdy to dokonce působí, že na sebe nenavazují vůbec. Prostě, žiji si ve městě a tady se něco děje. Jednou tohle, podruhé tamto. Určitě to táhne vizuální stránka Junji Ita. První kniha je dobrá v tom, že vám nastřelí Itův hororový mozek. Teď co s ním a i když víte, že to není moc lineární, chcete přijít na kloub, co se v Kurouzu děje. Prostě se od toho nemůžete odlepit. První kniha je ještě taková relativně mírná a postupně se vám zarývá pod kůži.
  • Spacecore
    Spacecore27.10.2019 17:25Spirála #01
    Junji Ito se mi začíná zamlouvat. Bere zcela "obyčejné" věci jako díry, ryby nebo tady např. spirály a dává jim hrůzostrašný, bizarní a hlavně mystický rozměr, což spolu s jeho detailní kresbou a libováním si v nechutnostech, buduje ohromně napínavou hororovou atmosféru. Působí to silně a skutečně jsem zamyslel nad smyslem spirál a cítil se znepokojeně. Výborně.
  • Netorack
    Netorack23.10.2019 13:14Spirála #01
    Tahle série se mi moc líbila. Jelikož jsem první díl četl hned jak vyšel, ale ke dvojce a trojce jsem se dostal až nyní, musím říci, že jednička je slabý nástin toho, co má přijít, a že tedy gradace příběhu je famózní. Zároveň musím ocenit spousty (občas skutečně velmi neotřelých) nápadů, jak se může spirála projevit a kde je možné ji najít. Co mě při čtení rušilo: u spousty postav jsem nevěřil jejich motivaci a nechápal jejich rozhodnutí něco udělat, nebo naopak neudělat. Takže jsem se s nimi úplně neztotožnil. Váhám mezi čtyřmi a pěti hvězdami, ale nakonec docházím k závěru, že na plné hodnocení to není a dávám všem dílům za čtyři.
    // stejný komentář pro všechny díly
  • Mitsuko
    Mitsuko9.3.2019 02:28Spirála #01
    Re-reading po mnoha letech. Ale ani za tu dlouhou dobu jsem nezapomněla na děsivou atmosféru, která tuto hororovou mangu svírá. Je to vážně nechuťárna, ze které běhá mráz po zádech...během těch mnoha let od posledního přečtení této hororovky jsem stejně spirály kolem sebe často vnímala a vybavovala si u nich tento děsivý příběh. A rozhodně tomu tak bude i dál. Děsivé, šílené. Tady mám opravdu pocit, že Džundži Itó prostě nemůže být normální...
    U tohoto dílu mi ale místy přišla trochu krkolomná formulace některých vět, což už jsem si teda vůbec nepamatovala, a pravděpodobně jsem to v pubertě i přehlížela. Teď to každopádně vidím a je škoda, že občasná neobratnost slovního vyjádření je malou vadou na kráse jinak skvělého díla.
  • Fimi
    Fimi mecenáš23.5.2017 22:10Spirála #01
    s mangou jako takovou teprve začínám a toto byla moje druhá manga (první je serie Death Note) a musim říct že super. Spirála je opravdu děsivý komiks s výbornou kresbou plnou detailů, emocí, napětí a hrůzy a já se skvěle bavil, nevim proč, ale cítím, že tu pořádnou nálož teprve dostaneme v dalších knihách....maximální spokojenost a tento japonskej Lovecraft mi právě přirostl k srdci
  • Fimi
    Fimi mecenáš12.5.2017 21:58Spirála #01
    moje desetiletá dcera čte právě tento komiks a moc se jí to líbí...prostě super pocit
  • Kaluž
    Kaluž mecenáš6.10.2016 19:59Spirála #01
    Lehce úsměvné a řádně ujeté hororové jednohubky, které spojuje motiv jednoho geometrického útvaru, jsou tím pravým ořechovým pro všechny příznivce netradičních nočních můr. Po pár kapitolách to trochu působí jako sled formálních cvičení na zadané téma, ale stejně jsem vždycky zvědavý, jakou nechutnost na mě ten japonský mizera vyplivne v dalším příběhu. Je to lehké, je to stravitelné a konzumuje se to takřka samo, rozhodně doporučuju!
  • baatcha
    baatcha17.11.2015 13:50Spirála #01
    Poněkud mě znejistělo, že jsem po dočtení začal vidět všude kolem spirály. Asi je jich ve světě kolem nás hodně. A nebo...?
  • kaylin
    kaylin28.5.2015 08:12Spirála #01
    Vytvořit hororovou atmosféru je velmi těžké, ale Džundžimu se to povedlo prostě skvěle. Knihu mohu doporučit jako horor, stejně jako dobrý komiks, ale právě ta skutečnost funkčního hororu mě tak nadchla, že nemohu jinak než dát maximální hodnocení. Více: http://www.comics-blog.cz/2015/05/924-spirala-1-100.html
  • sedw
    sedw21.2.2015 13:05Spirála #01
    Moje první manga a rozhodně jsem spokojen. Zbožňuji horory a obzvláště ty japonské, které mě nikdy nepřestanou překvapovat svými úchylnými nápady, které však k hororům sedí. V tradici těch nejlepších filmových hororů pak pokračuje spirála, která se originálními a divnými nápady jen hemží. Příběh je zde skládán z několika jednotlivých povídek, které postupně rozvíjejí větší příběh, fungují však každá samostatně. Kresba je pak naproto bezchybná a některé výjevy mám v hlavě ještě dnes. V prvním díle se mi nejvíce líbil první příběh a poté příběh se dvěma milenci. Doporučuji.
  • George Walker Bush
    George Walker Bush admin17.9.2014 22:49Spirála #01
    Na tuto záležitost jsem se těšil hodně dlouho, ačkoli jsem absolutně netušil, co mám očekávat. Pouze jsem spoléhal na zdejší pozitivní reakce. Nakonec se mi do ruky dostala velmi zajímavá hororová manga, která mi svou mysteriozní atmosférou připomínala trochu Myšlenky smyšlenky. Těším se na další díly, i když se také trochu bojím, že to bude poslední skutečně kvalitní manga ze Zoner pressu, zvlášť poté, co se na to nyní vybodli...

    Celkový dojem: 80%
  • xflori01
    xflori0122.7.2014 17:37Spirála #01
    Rozhodně nejlepší co vyšlo od Zoner Pressu. Škoda jen, že všechny tři díly mají nelichotivé obálky, kvůli nimž se to nekupovalo. Čistý horor teda nemusím, ale když to mělo tak vysoké hodnocení a ZP se rozhodlo s vydáváním mang skončit, tak jsem si všechny tři díly pořídil. První díl jsem četl na večer a pak jsem nemohl usnout. Fakt dobře děsivej napsaný horor, který mě dostal. A i dobrý formát s pěkným tiskem (na to, co u ZP vyšlo).
  • Kabukiman
    Kabukiman23.3.2014 14:32Spirála #01
    Mangu moc nemusím. Čtení od zadu mi taky tedy nesedí. Obálky jak z holčičích románů mi taky nenašeptávají "kup si mě". Jedinej důvod proč jsem si tenhle komiks koupil bylo právě hodnocení a komentáře na comicsdb. Všichni to tak vychvalujou a hodnocení 90%...tak jsem to zkusil... Vůbec jsem netušil co od toho čekat a jediné co jsem ve skutečnosti tak trošku očekával bylo zklamání. A místo toho musim teda napsat, že je to FAKT DOBRÝ!!! Prapodivný zlo, atmosfera jak v Silent Hillu... Počítám, že to je jeden z nejpřehlíženějších komiksů na našem trhu, což je HODNĚ VELKÁ chyba...:)
  • Absinther
    Absinther31.10.2012 11:55Spirála #01
    Docela příjemný rozjezd s hezky divnou atmosférou-aneb-klasická bizzar japkárna.Něják beznadějně odvařený jsem z toho nebyl ale jako milovníka všelijakých divností mě to určitě potěšilo.
  • choze
    choze14.9.2012 23:04Spirála #01
    Kresebně mi to přijde naprosto tuctové, hlavní hrdinka je charakterově plochá, dialogy často naivní a stejně tak nejeden další výskyt spirál vede spíš k nechtěnému úsměvu než k hrůze. Ale námět je to výborný a nechybí kvalitní hororové scénky (otec v sudu, nůžky v uchu...), takže spokojenost. Docela mi to připomnělo Černou díru od Burnse.
  • hromotlk
    hromotlk7.9.2012 18:35Spirála #01
    zaujímavý rozbeh sľubnej série...
  • ledman
    ledman1.7.2011 10:26Spirála #01
    Itó nemá problém během pár stránek navodit dojem, že "něco je tu špatně" a postupně ho dál stupňovat. U Spirály se mu to povedlo na jedničku. Prokletí spirálou postupně mění obyvatele městečka, nejdříve psychicky a v konečném důsledku povětšinou i fyzicky. Kresba "postižených" u mě vyvolává tu správnou směs odporu, znechucení a morbidní fascinace :)

    Horroru zrovna neholduju, ale tohle má u mě výjimku.
  • erik
    erik2.4.2011 13:28Spirála #01
    Horor, navyše podivný? Neodolal som, hoci som sa zariekol, že mangu už kupovať nebudem. Dobre som urobil, toto dielko v sebe ukrýva toľko nápaditosti, ako máločo. Že môžu špirálové útvary opantať psychiku, nie je až tak šokujúce, krátke poviedky však čoskoro ponúkajú Ďaleko temnejšie dôsledky, než len bláznovstvo. Či sa jedná o hrnčiarstvo, vnútorné ucho, kučeravé vlasy, jazvu na tvári alebo hoci o milostnú spojitosť (doslova), je to pecka.
  • willis
    willis19.1.2011 10:36Spirála #01
    Jednoznačně se přidávám k těm spokojeným.. Před pár lety jsem viděl film, který na mě udělal slušný dojem a komiks nezklamal. Itó je mistr vyděšených obličejů a morbidních vizí. Klaustrofobická atmosféra městečka kde obchází šílenství. Spirály před kterými není úniku, které hypnotizují obyvatele města a ztrhávají je do víru vyšinutosti. Uchopení a zpracování nápadu geniální.
  • Lenny
    Lenny mecenáš6.1.2011 23:42Spirála #01
    Všeobecné nadšení zas až tak nesdílím - horory v komiksu na mě asi nepůsobí. Rozhodně je to velký skok od ostatních zonerovských sraček a krapet se to blíží zpracováním i Hanami. No co se příběhů týče, první tři jsou naprosto perfektní! Má to atmosférua čtenář čeká co se z toho vyklube. Poslední dva už mě až tak nebavily, pořád je to (zajímavé) omlívání "zlých" spirál. Uvidím, co přinese dvojka.
  • sawtooth
    sawtooth30.12.2010 10:59Spirála #01
    Tak tohle se opravdu povedlo. Super atmosfera cloveka vtahne do deje. Trochu sem se i bal:D Skvele ze to vyslo v cestine a Zoner bude doufam do budoucna vydavat vice takovych kvalitnich titulu:)
  • Azalin
    Azalin mecenáš9.11.2010 12:47Spirála #01
    Po průměrných tokyopopáckých sériích nám Zoner Press naservíroval opravdovou lahůdku. Zdá se, že se začíná blýskat i v našich končinách na lepší manga časy. Uzumaki je jeden z nejlepších horrorů v komisku, co jsem četl. Junji Ito zase jeden z nejlepších japonských autorů mangy. Brát všemi deseti.
  • krvinka56
    krvinka5629.9.2010 18:13Spirála #01
    Tak tentokrát se u Zoneru pochlapily tohle je opravdu povedenej horůrek.Hlavní výhodu vydím v tom že je to rozděeno na krátké povídky.Musím se přiznat že u prvních dvou POSEDLOST SPIRÁLAMI 1a2 sem mněl fakt nepříjemný pocit.Vydět je jako film tak skončím s pěknýma nočníma můrama.Naopak JIZVA je taková klidná povídka s dost morbidním koncem.No METODA VÝPALU je opět pořádná husťárna.PROLETENÉ DUŠE zkrátka miluji romamntiku se šťastným koncem a tadle ho má fakt perfektní brrr.SÍLA VLASŮ konečně se děje i něco mezi hlavníma hrdinama.A hlavní představittelka i to tu fakt užije.Zárobeň to považuji za nejslabší příběh.Taky kresba je pergekní a dobře se střetává s fantazijí tvůrce.Některé obrázky sou opravdu i na mne dost mobidní.Prozatím sem touto mangou nadšen a sem zvědav jak todle hodlá autor ukončit.Doufám že se dočkáme i jiných knih od tohoto autora.
  • Kazumaki
    Kazumaki mecenáš10.9.2010 21:13Spirála #01
    Konečně. Jestli se už zvedáme od těch nekvalitních mang k dílům jako je tohle, máme se na co těšit. Spirálu jsem četl v anglickém jazyce a viděl film natočený podle mangy, obojí rozhodně můžu doporučit, patří mezi kvalitní horory.
    Příběh by zde asi nebyl tak působivý, nebýt precizní kresby. Junji Ito ale zvládá být kreativním autorem v oblasti vypravěčské i vizuální. Městečko Kurouzu (černá spirála) je zasaženo záhadnou kletbou a čas od času tato kletba 'napadá' zdejší obyvatele, což se projevuje extrémně zvýšeným zájmem o spirálovité tvary - tito jedinci pak většinou dopadnou různým, ale velmi nepěkným způsobem. Hlavní hrdinkou je Kirie Goši, která se přátelí se Šuičim Saitem, jehož rodiče to v městečku odnesou jako první - a od toho okamžiku už se na Spirále vezete i vy :)
    V každé kapitole první knihy se řeší nějaký problém se spirálami, obvykle demonstrovaný na konkrétním případu obyvatel městečka Kurouzu. Začíná Šuičiho otcem, pak jeho matkou, pokračuje krásnou spolužačkou ze střední, která to v hlavě nemá úplně v pořádku - a to doslova; dojde i na otce Kirie, jeden zamilovaný páreček a v poslední kapitolce se se spirálami bude potýkat i samotná Kirie. Spirály jsou všude.
    Po Gonovi a Knize Větru další opravdová japonská manga, která stojí za koupi a rozhodně budu netrpělivě čekat, až budou vydány další dvě knihy.
312491
Četl/a (61)
123peta, Ashek, bierce, binnmode, Černá Krysa, Covenant, cyboy, Darth Raelchi, Davidos402, Doctorow, erik, farnhajt, Fox01, Golem, Grrr, Hønzza, hromotlk, hypermlok, invape, jiskra, Jokke, kallenved, Kaluž, kaylin, Keno, Kerbellos, Khagrael, Light, Lobok257, LookAss, mart.in, Martinb, Mitsuko, Mr.Plysh, NecRoman, oleav, Osimchin, Paja78, PAK, Paldini, pechna, Pej, PeNNy, Poseidon1978, RadimNemec, raimi, rajot, Rinter, Ruw, Sagikkun, Saiko-chan, sedw, seneke, Shpeckk, Sir_Pete, Spacecore, start05, trudoš, VXP, xflori01, zd
(142)
2scha, Agiru, Alfi, Ashek, Awakener, Azbest, bboorreekk, BeeSee, Bellatrix, bierce, binnmode, Black Bro, yo, blackJag, Bob, bourgeois, Bozhi, Braindead, BreakingAway, burzum, carlmichael, Černá Krysa, choze, Corvus, cyboy, DanQ, Davidos402, Doctorow, DoctorWho, doophy, Drekorian, erik, farnhajt, filemon, Fiona Kirshner, Fox01, fusnix, Golem, goodspeed, grinder, Grrr, Hamichal, HansuruSadako, Holmwood, hromotlk, Hulik, hypermlok, jiskra, Johnny Sasaki, Jokke, Kabukiman, KadetJaina, kallenved, Kaluž, Kapis, Kareru, kaylin, Kazumaki, Keno, Kjon, krvinka56, ledman, lelky93, Lenny, listr, Lobok257, LookAss, mainman, Mankin, Martinb, MartiusGray, Mauzr, mclusky, merhyx, Michal Opitz, mikolas, misa, Mitsuko, mokkun, Mokonen, Mononoke, monty.cl, moris.cz, Mr.Plysh, MylySaaK, namdnas, naut77, NecRoman, Netorack, Nightmare, o2t2, ohromno, Osimchin, Paja78, PAK, pavouk, pechna, Pej, PeNNy, Pepares, Plocan, Poseidon1978, RadimNemec, raimi, rajot, Rickettsia, Rinter, Ruw, Saiffer, Saiko-chan, Saran, sawtooth, Scaleo1, sedw, seneke, Shin, Shouhei, Shpeckk, shyANDROID, Sir_Pete, sleepless, songoku, Stara.kryta, start05, tacmud, Tialster, Toren, tulipstros, Vrenn, Wakker, WoodySempaii, xai, xflori01, xintax, yama, yogi, yojimbo, Zajo original, zd, ZD3H, zdenur, zebedee, Zod
Chce (6)
besikv, CHester Turner, cybern, disclose, Maty48, panjosef
Shání (3)
besikv, CHester Turner, disclose
Nabízí (5)
Corvus, Fox01, marshalx, Pej, www.foxbazar.cz