Koupit
Green Lantern / Green Arrow: Krušné cesty hrdinství (Původně vycházelo jako od dubna do prosince 1970)
Green Lantern se dá dohromady se znalcem městských poměrů Green Arrowem, který mu otevře oči a ukáže problémy na ulicích moderní Ameriky.

All-American Comics #16 (Původně vyšlo v červenci 1940)
V příběhu o Green Lanternově původu objeví inženýr Alan Scott zelený plamen života, který mu dá schopnost stát se Green Lanternem.

Hřbety jednotlivých svazků pak postupně tvoří ucelený obraz od Alexe Rosse.

Obsahuje sešity sérií Green Lantern / Green Arrow #76-81 a All American Comics #16


Scénář
Bill Finger, Elliot S. Maggin, Dennis O'Neil
Art
Neal Adams, Martin Nodell
Ink
Dan L. Adkins, Frank Giacoia, Dick Giordano, Bernie Wrightson
Barvy
Cornelia Adams (Cory)
Lettering
Pavel Mařata
Překlad
Petr Zenkl
Redakce
Mirka Jarotková, Jiří Pavlovský
Žánry
akční, superhrdinský
ISBN/ISSN
978-83-7718-451-6 (BBart s.r.o.)
978-83-7718-451-6 (Eaglemoss (Eaglemoss Collection / Publishing Group))
Vazba
šitá v tvrdých deskách
Formát
178 x 266 mm
Tisk
barevný
Váha
491 g
Stran
160
Cena
249 Kč
Originál
Green Lantern / Green Arrow: Hard-Traveling Heroes (DC Comics, 1951, 2005)
  • Sagikkun
    Ach jo, a přitom to mělo takový potenciál...
    Green Arrow a Green Lantern se rozhodne vydat na road trip po Americe, během kterého řeší společenské problémy (nejen) té doby. Tohle zelené duo za mě funguje dost dobře, a o akci ani napětí rozhodně není nouze. A co víc, na to že je komiks ze sedmdesátých let, tak to není tak ukecané, jak jsem se bál... a hlavně je to parádně nakreslené. U některých panelů jsem se zastavil a musel si kresbu více vychutnat. Tohle všechno mě rozhodně mile překvapilo. Scenář, kresba, akce... až se mi ani nechtělo věřit, že to je opravdu ze sedmdesátek.

    Bohužel, jak už tady zaznělo, to sráží dva poslední sešity. Příběh se celou dobu vzhledem k řešícím se problémům držel na dost civilní úrovni. Jenže pak se vše přenese do kosmu a tím se dosavadní události smetou ze stolu. "Závěr" celého putování po Americe se nakonec odehraje v posledních dvou panelech posledního sešitu, a ten je nijaký. Ono vůbec najít odpověď na otázku "proč se lidé chovají, tak jak se chovají" je docela nereálný úkol, ale dala by se vymyslet mnohem uspokojivější odpověď, než jen "možná to, možná ono...". Jaký to tedy celé mělo smysl? K čemu to celé směřovalo? Přijde mi, že sám autor vůbec nevěděl, jak to celé smysluplně uzavřít, proto ta náhlá odbočka do kosmu, a pak jen rychlá odpověď ve stylu "vlastně nevim". Jak mě celá kniha bavila a s chutí se vrhal do dalších sešitů, tak mi po dočtení zůstala hořká chuť.

    Nebýt posledních dvou sešitů, které jsou za mě naprosto mimo a celý příběh dost sráží, tak to je za 4*.
  • Copak(:-chceš
    Hodnocení, překlad skřípe a překlep: místo Alan tam je jednou Adam
  • Spike
    Tak na tohle jsem byl zvědavý, protože nepočítám li ty bonusové příběhy na konci, moc starých retro komiksů v DCKK nevyšlo. A když už jsem se pustil do Green Arrowa ze Znovuzrození, zajímalo mě porovnat to s jeho starší verzí. A jak z toho porovnání tento kus vychází?
    Pro někoho překvapivě docela dobře. Na přelomu 60. a 70. let si DC řeklo že zkusí udělat superhrdinský komiks, co by zkoumal, odrážel a řešil sociální problémy té doby. Něco takového tu tehdy ještě nebylo. Nutno říct, že komiks vypadá tak o 10 let mladší než ve skutečnosti je, kresba Neala Adamse je na tu dobu opravdu propracovaná a vypadá dobře i dnes, oproti většině kreslířů 60. let jasně vyčnívá, opravdu detailní a kvalitní, takhle si představuji poctivou retro kresbu která odolá zubu času. I po stránce scénáře je to až překvapivě dobré, rozhodně to není tak ukecané a popisné jak by člověk čekal. Ano, dnes už jo, ale v tu dobu to muselo být opravdu svěží a moderní a ani dnes se to nečte špatně.
    Jde tu o to, že Arrow a Lantern se tak úplně neshodují v tom co je a není správné, proto si oni a ještě jeden z Lanternových šéfů jakožto nestranný pozorovatel udělají road trip po Americe kde budou narážet na její tehdejší problémy a přicházet na to, jakým způsobem a jestli vůbec je lze vyřešit. A tohle civilnější pojetí mě kupodivu bavilo. Ano, pořád je to 50 let starý komiks, takže některé dialogy, situace a jejich řešení je poplatné své době, ale pořád platí že to je o krok napřed před tehdejší konkurencí. Problémy se tu nevyřeší jen ránou pěstí a slepým dodržováním zákona, sice je to pořád podáno zjednodušeně a naivně, ale to poselství tu je. Ať už jde o majitele domu a chudé nájemníky, majitele města v horách co dává lidem práci a proto si od něj musí nechat vše líbit, sektáře co vnucuje druhým svou vůli, Indiány co mají právo na své území, vše je řešeno ne moc do hloubky a závěr většinou uhodnete, ale přesah tu je. V tomto ohledu ale moderní komiksy nejsou o nic dál, řešení vážných témat třeba v současné řadě Green Arrowa vyznívá ještě směšněji. Výměny názorů a rozdílných úhlů pohledu hlavních postav je zajímavé a skutečně jsem měl pocit, že postupně se tahle road movie někam posouvá. I ten nestranný pozorovatel který si dle událostí na stav lidské společnosti a Ameriky dělal neovlivněný názor tam seděl. I ta Black Canary která tam byla naroubovaná trochu moc na sílu tam nevadila.
    Jenže po dvou třetinách knihy přijdou poslední dva sešity a všechno jde do kopru. Autor se kdoví proč rozhodne pouť po Americe utnout a dej přesunout do vesmíru, nejdřív na nějakou základnu kde šílený vědec co nesnáší vše živé chce s pomocí svých superrobotů všechny nechat popravit, pak na nějakou jinou planetu kde jakási úchylná tlustá sci-fi babka v noční košili zavinila přelidnění. Wtf?! Jak sakra nějaká zapadlá planeta někde v prdeli vesmíru reflektuje sociální a morální stav tehdejší Ameriky? Proč témata jako korupce a přelidnění nemohla být zpracována ještě na Zemi aby se uzavřela dějová linka a postavy mohly dojít k nějakému pochopení, prozření, deziluzi, cokoli? Místo toho jsme hozeni někam mezi své době poplatné sci-fi kulisy a řešíme věci které si Lantern může řešit kdykoli jindy, a celá ta zápletka o poznání své země je smetena že stolu a zapomenuta. Co že kniha do té doby stála na konfrontaci hlavních postav, na poslední straně je prostě napsáno mimo záběr že Lantern se rozloučil, někam odletěl a hotovo. Jestli tohle není promarněný potenciál a nedotaženost, tak už nevím co.
    Bonusový kraťas je klasické retro které neurazí, jako doklad své doby a první výskyt Green Lanterna vůbec, proč ne.
    Celkový dojem je těžký. Na jednu stranu komiks myšlenkově, formálně i vizuálně předběhl svou dobu a krásně jde číst i dnes, na druhou stranu ke konci prudce přehodil výhybku na klasické šedesátkové sci-fi béčko. A to je dost škoda. I přesto za mě pořád o něco lepší než moderní Green Arrow, což je pro 50 let starý komiks jednoznačně pochvala. 7/10
  • Negan
    Retro.Pokud máte rádi retro třeba tolik trpět nebudete.Narozdíl od vás milovníků retra jsem kapku zklamán
  • Darth Raelchi
    Za mě super. Bavil jsem se od začátku do konce. Skvělé počtení. Ano, naivní v jistých oblastech a naprosto jasně přímo naráží na problémy v tehdejší společnosti. Spíš by se mělo říct, že okatě, ale mně je to fuk. Mě to bavilo. Zas tak hrozně se to nečetlo, i když to bylo naivní a okaté a vlastně i místy okázalé. Někdy to není na škodu. Kolikrát si příběh, komiks, hraje se scénářem, snaží se navést, ať na to přijdeme sami a bohužel, není každému dáno být dobrým scenáristou a prostě vám to tak nedojde. No a, že to tady je do očí bijící. Ty problémy to o nic nezmenšují a ani nezlehčují. Příjemná akční / sci-fi / komiksová road movie. Kresba, skvělá. Nemůžu si pomoct, ale přijde mi to od Adamse větší. Nedokážu to vysvětlit, ale prostě ty panely a to v nich mi přijde větší. Když si vezmu komiksy té doby, tak mi to přijde takové titěrné kolikrát, ty postavy, detaily apod., jakoby se snažili toho co nejvíc narvat na jednu stranu / dvojstranu. Ukecané je to nějak normálně. Určitě bych uvítal méně textu, ale tady to aspoň nerušilo. Psalo se tady cosi o zbytečnosti posledního sešitu. Chápu, proč to tak někomu může přijít, ale mně tam naopak zapadal. Uzavírá se první kolo. Následuje druhé, bohužel do našeho DCKK setu se asi nedostane. Závěrem, buď vybrat moderní komiksy a ať se seznamujeme se soudobou tvorbou, anebo když už teda vydat i něco dnes už méně či vůbec moderního, tak ať je to pecka a bomba v jednom. Tady je to splněno všemi deseti. Nevím, možná se tomu bude někdo divit, ale já na tomto komiksu neshledávám vůbec nic špatného. Navíc jsem se na něj těšil a to ani nevím proč, když jsem vůbec nevěděl do čeho jdu. Jediná devíza bylo tvůrčí duo. Dále, retro Green Lantern je super, ale tenhle origin je fakt pitomej a naprosto poplatnej době, ale zase nastínili už tenkrát něco, co v budoucnu někdo dobře využil. JSA v moderním pojetí beru a vděčí za to i takovým komiksům.
    Poslední věc, a to je už jenom negativní připomínka. Jednak mě štve, že se nevydá celá sága tohoto superhrdinského dua, resp. celej O'Neil/Adams run, klidně na 2 díly. Marvel UKK kolikrát vydal i komiks s 250 stranami, tak kde je problém?! Ale co mě fakt jako přijde jako naprostá stupidita, je proč tam není poslední obálka, resp. obálka 81. čísla? Jedna strana, resp. 2 strany, navíc je jako fakt velkej problém? To by se jako ze 249 kč zdražilo na.... 249 kč? Asi to je problém :-).

    Jestli tady někdo ví, např. Lenny nebo kdo je u nás zapojenej do těchto projektů, mohl by mi prozradit, proč to tam nechtěli dát? Přijde mi to jako škoda. vydá se něco a není to vlastně kompletní a pak se není čemu divit, že pak na to někteří lidé zbytečně plivou.
  • hroubek
    Na tento komiks jsem se hodně těšil, protože mám Green Lanterna hodně rád, a jsem vděčný za každý komiks s ním, který vyšel v češtině. A navíc je tady i Green Arrow, takže očekávání bylo velké. A bohužel přišlo menší zklamání. Čekal jsem prostě o trochu více. Na druhou stranu to co jsem dostal mě hodně bavilo, a i když se to odehrává v sedmdesátých letech, tak ty myšlenky a přesah se dají krásně aplikovat i na naší dobu. A v tom je největší síla komiksu. GL a GA vyrazí konat dobro napříč státy, a postupně si uvědomují, že jen síla nestačí, že některé věci vyřeší jen čas, a ne všechno je takové jaké co to na první pohled jeví. Líbilo se mi, že každý z hrdinů mají jiný přístup jak dosáhnout spravedlnosti. Dennis O'Neil odvedl výbornou práci a já už chápu proč tento komiks patří mezi klasiku. I přestože, mě některé příběhy tolik nesedly, a nebo mě přišly hodně přepálené, zvláště poslední dva. Hodně se mi líbila kresba Neala Adamse, která je správně akční, dramatická a dokáže prodat to napětí. Green Lantern/Green Arrow: Krušné cesty hrdinství je dobrý komiks, který stojí za přečtení, protože se na některé věci kouká z jiného úhlu pohledu.
  • cyboy
    Ani mi to nestoji za to, abych vyjmenoval co vsechno je na tom spatne (vcetne misty tristniho prekladu). Tezka slabota.
    50%
  • rewkon
    Vzhledem k tomu ,že moc nečtu retro příběhy tak mně překvapuje ,že jsem si docela užil sešity 76 až 80 jedině 81 mně fakt nebavila . Jinak každý ten sešit musí řešit něco moralního a snaží se ukázat ,že nic není bílé nebo černé a řeší se tu otázky jako rasová nesnášenlivost nebo ekologie,přátelství atd když to vyšlo tak to muselo být skoro přelomové ted je to skoro běžné.Kresba je hezká i na svůj věk má furt co nabídnout pan Adams dodnes patří mezi jedny z nejlepších kreslířů své doby .
4141253
Četl/a (70)
2scha, Al0f0k, AlmightyMates , Anton, Ash Pointak, BadBoy, bat62bum, Bubákolog, calvin10, Carnage, Copak(:-chceš, cyboy, dajik, Darth Raelchi, Deckard, Denis, Doppelganger, DracoAn, erik, Georgíno J., hromotlk, hroubek, Hugin, James, Jay-jay, jh666, Jimbeam90, kallenved, kaylin, KdG, Kiko, Knowho/Wullcann38, Kouzelnik7, Lachvos, lantan1, LookAss, MEGA, Mercurio, mineralk, MonsterGyre, NecRoman, Negan, opytz, Paldini, PatrikTheMighty, PeNNy, petrik1710, PH79, punisher, puolpm, raenius, raimi, rewkon, Rinter, roswelll, Sagikkun, Schirru, Spacecore, Spike, Symbi, the.kasztan, Tommar, Tony TwoDee, trudoš, utresyby, vita, w3cMarkus, xflori01, xxSIMIxx, zlejzmrd
(214)
2scha, Abe, adam.ra, Al0f0k, Alfi, Alfred, Alikkk, AlmightyMates , Anton, Ash Pointak, Azbest, BadBoy, Badgu.y1902, bat62bum, blackJag, Blair, bmc75, Bubákolog, calvin10, Carnage, comicsland, ConanVJ, Copak(:-chceš, Craxx, CSE_AC/DC, cyboy, dajik, Dali, Deckard, deefha, DegiCZ, Denis, Deži, disclose, DKoscik, doophy, Doppelganger, DracoAn, dvoracekpetr1, Dzoglik, Džoworka, Er.Nest, erik, fifas, filemon, Filip123, Flowtek, Fox01, FrankieOndatra, Fry, FumarEnPipa, Georgíno J., gezic, Glumal, Goeger-Devil007, gwen666, hahahoho, herrman, hlavathor, Horstik, hromotlk, hroubek, Hugin, hugosnowden, husakpetr93, hypermlok, Infarkt, invape, JackOneil, Jak, jakub186, James, japes, jardoom, Jay-jay, jh666, Jimbeam90, Jonathan Arbuckle, JORDY, José, Josh, Joshua_T, kadas97, kallenved, Kapis, Karel Sec, Kareru, KdG, Keenkeen, kendor007, Kiko, Kiwi1902, Knowho/Wullcann38, komiksák007, koudak89, Kouzelnik7, krupan, Krvavý Patejl, kucik, Lenny, Lobok257, LookAss, malylada, Mamut12, Mariomichal, Matio, matty87, MB, mcezik, me, meffis, MEGA, Mercurio, merhyx, mgeralt, michaldca, MickeyStuma, mikado, mike731, Mikei, mimo_provoz, mineralk, Mitthrawnuruodo, miuanek, Mleako, MonsterGyre, monty.cl, MP, namdnas, NecRoman, Negan, Neuro, Nevimtrebastofi, Nightmare, Nyxxie, OldaB, Olesh, opytz, Paldini, PatrikTheMighty, paulmuaddib, pavel, pearlxjam, pechna, PeNNy, perper, PH79, Piros0013, pk123x, plema, Poseidon1978, Premek, psramek, PumpingArrow, punisher, puolpm, Radkos, raenius, raimi, rewkon, Ricarderon, RicHard. , Rinter, roswelll, Rumburaq, S313, Sagikkun, saja, Sajmon, Schirru, semi41, Sidi Santini, Skot, SlavaBurlac, slavik38, sleepless, Spacecore, Spike, Stlucius, superheroesstuff, suricattaontheway, T3ss, tacmud, Tarka Daal, the.kasztan, TheoDread, timek, Tomasino79, Tomate, Tommar, TommyBOYER, tomned, trudoš, tulipstros, Tyfus, Ursus, utresyby, vishnar, vita, vranakx, vrazdinek, Vrtule, VvV, xai, xflori01, xintax, xxSIMIxx, Yefery, yogi, Zajo original, Zbysek2410, zdennanek, zikaa, zlejzmrd
Chce (7)
Azik2586, barthez, BreakingAway, deadpool, delsemela, Maty48, Sebastian the wise