Ukázka č.1
Ukázka č.2
Ukázka č.3
Co utvářelo Muže z oceli?

Mladý Clark Kent odjakživa věděl, že je jiný. V dětství užíval svých neuvěřitelných schopností k záchraně lidských životů a konání podivuhodných skutků - nyní však dospívá a jeho schopnosti se vymykají kontrole. Někdejší dar se rychle stává prokletím. Proto mu jeho milovaní adoptivní rodiče odhalí pravdu: ačkoliv tak vypadá, není jedním z nás.

Vyzbrojen poznáním tajemství svého skutečného původu se Clark vydává na dlouhou cestu. Ve vzdálené budoucnosti si získá přátele; v městečku, kde vyrůstal, objeví nepřítele na život a na smrt. Jeho pouť ho přivede do nejúžasnějšího města celé planety, které se rozhodne chránit oděn v šatu dávno neexistujícího světa. Odhalí svou jedinou skutečnou slabinu a najde tu pravou lásku.

Pochopí, že lidé se hrdiny nerodí - stejně jako ocel musí být nejprve ukuti.

Scénář
Geoff Johns
Art
Gary Frank
Obálka
Gary Frank
Lettering
Petr Suchý
Překlad
Martina Dari Antonínová
Redakce
Jiří Pavlovský
Žánry
akční, superhrdinský
ISBN/ISSN
978-80-7461-257-2 (BBart s.r.o.)
Vazba
šitá v tvrdých deskách
Formát
170 x 260 mm
Tisk
barevný
Stran
224
Cena
590 Kč
Originál
Superman: Secret Origin (DC Comics, 2010)
Varianty
DC komiksový komplet #005: Superman: Utajený počátek (2017)
Superman: Utajený počátek (2013)
  • Jonas Woodsman
    Omnoho lepší štart pre superhrdinu ako pri Green Lanternovi. Príbeh o Supermanovi pozná snáď každý, ale i tak sa rekapitulácia Supermana hodí. Komiks ma bavil. Čítal som ho dvakrát možno trikrát. Dobrý štart Supermana do série dc komiksový komplet.
  • Ivan Kucera
    Príbeh bol spočiatku síce klišé, ale veľmi ma bavil (Clark ako školák, rodičia, spolužiaci, objavovanie superschopností). Potom to ale začalo ísť dole vodou. Návšteva z budúcnosti bola ako zlý sen a to nehovorím o strašne nudnom dospelom Clarkovi, ktorý strašne nudne prichádza do milovaného (a strašne nudného) Metropolisu a spoznáva strašne nudnú redakciu novín, v ktorých bude celý svoj život pracovať (zlatá Hlasná trúba zo Spider-Manov). No proste nuda. Akcia je hrozná a nelogická (armáda vie, že na Supermana funguje kryptonit, ale keď naštvaný civil hodí vojakovi do hlavy fľašu, tak sa celá americká armáda prekvapivo stiahne a „toleruje“ Supermana) a kresba síce má niečo do seba, ale aj tak je to hrozne veľká a dosť nezáživná nuda. Lex Luthor, Supermanova Nemesis, nie je vylíčený úplne zle a je zaujímavé sledovať jeho problémy s otcom, ale napr. z toho, že je Clarkov rovesník a spolurodák, nie je pre Utajený počiatok nič zaujímavé vyvodené. Nevraviac o tom, že zásadné okamihy sú len naznačené a v Utajenom počiatku sa v nich už potom nepokračuje (superpes). Neviem, prečo v rámci DC kompletu vyšiel práve tento nudný Supermanov príbeh, ale obávam sa, že iba z toho dôvodu, že ide o origin. Avšak o origin, ktorý fanúšikom postavy zrejme nič nové neprinesie a neznalcov komiksovej predlohy presvedčí o tom, že Superman nie je ich šálka kávy. Dal by som 40%, ale o 20% dávam naviac vďaka krásnemu prevedeniu – tvrdý obal, krásny a voňajúci papier a omáčka okolo (retro komiks, predstavenie univerza...).
  • perak
    Superman není úplně můj šálek kávy, takže jsem od knihy neměl nějaká velká očekávání, ale nakonec mne příběh celkem bavil. Samozřejmě by se dalo vytknout až příliš snadné zboření léta budovaného Luthorova mýtu, jakož i bz větších obtíží přemožení všech záporáků, ale to asi tak nějak k Supermanovi patří. Stejně jako Kentův výraz absolutního hňupa:). Za největší pozitivum považuji vyprávění z Kentova dětství, vztah k rodičům a vliv prostředí na Kentův vývoj. Povedený origin. Jen tu vsuvku s mládeží z budoucna jsem nepobral, ta mi přišla na příběh násilně našroubovaná a zbytečná.
  • JackOneil
    Velmi povedený počátek Supermana, který je znám ale stejně mě bavil od začátku do konce. Zaměřuje se na vztahy a vnitřní boje více než na protivníky.
  • sedw
    Zábavný origin Supermana. Není to nic převratného, ale je to zábava, která příjemně odsýpá a seznámí čtenáře s postavou. Kresba je klasický mainstream, který k příběhu velmi seděl.
  • karl173
    karl173 mecenáš26.7.2019 16:44Superman: Utajený počátek
    Skvěle zvládnutý origin Geoffem Johnsem a mistrně nakreslený Gary Farankem. Takto by se dala popsat tato kniha, která vám dá přesně to, co chcete. Bohužel ale zároveň také nic navíc. Za mě povedená silná 4*
  • mearez
    Asi nebudu moc objektivní. Tenhle komiks jsem již četl, ovšem v době, co ho unás vydal BBart. Byl to můj úplně první komiks a strašně se mi líbil. Tehdy to pro mě byla neskutečná pecka. Dnes už mi nějáké části přijdou trochu hloupé, ovšem stále se jedná o komiks, který plní svojí úlohu, a to jest seznámení s postavou Supermana a s pár jeho záporákama a vedlejšíma postavama. Úchvatná kresba Garyho Franka pokulhává jen na pár panelech. Díky tomuto komiksu mám Supermana rád doteď. Za mě 5*.
  • Fimi
    Fimi mecenáš24.1.2019 12:22Superman: Utajený počátek
    Ale jo nebylo to špatné, jeden z těch lepších Mirků SuperDušínů u nás, ale abych řekl pravdu....sakra, o čem že to bylo? Tak asi tak
  • Draco nobilis
    Draco nobilis admin24.1.2019 11:56Superman: Utajený počátek
    Gary Frank se neuvěřitelně vytáhl! Tak dokonalá kresba ňoumovitosti a grimas Clarka Kenta se jen tak nevidí! Inspirace sedmdesátkovými filmy je nepopiratelná. Jeden z mála Supermanů, kterého jsem si užívala od začátku do konce, kdy poslední skaut byl beze zbytku uvěřitelný a dokonale klasický, žádná mlátička, co se neohlíží na druhé, ale až příliš citlivý hoch a pak jemný nenápadný muž, který nestojí o žádnou publicitu (tomu už napovídá volba jeho civilního povolání, novinář přece ke slavným přistupuje z té druhé strany!). Užívala jsem si to od začátku do konce, takhle má vypadat pocta klasice žánru.
  • Sajmon
    Super Supermanův origin
  • S4TW
    Neobvykle začnu koncem. Tohle bylo snad nejblbější retro, jaké jsem kdy četl. Zlatá šedesátá a sedmdesátá léta, vlastně i ten retro Batman byl proti tomuto majstrštyk. Naivní, hloupé, nesmyslně ukecané, trapná zápletka, hnusná kresba, to fakt bavilo lidi v té době číst? No nic, naštěstí to je jen asi 10 stránek. Hlavní příběh je mnohem zábavnější. Jako představení postavy to funguje skvěle. Bohužel postava Supermana mi pořád přijde jaksi hloupá, přehnaná a z toho důvodu ani solidní komiks mě příliš nechytl. Clark působí (ač naschvál) jako přehnaný hǹup, takže s ním jde jen horko těžko sympatizovat. Superman je zase tak overpowered, že všechny souboje čtete s tím, jak to zase snadno vyhraje a nemá to vůbec žádné napínavé momenty. Jasný, takových “všemocných“ postav je víc, ale jen u Supermana mi to vůbec nesedne. Jako Johns se snažil proniknout k jádru této postavy a dělá to velmi slušně, nemůžu ani říct, že by se to špatně četlo, navíc to má i hezkou akci, ale ta postava… No, kresba taky není žádný odvar, především výrazy postav působí hodně nepřirozeně, ale ve finále je to slušný komiks, ovšem musíte být fanda Syna Kryptonu, což rozhodně není můj případ.
  • MickeyStuma
    Když spojíme TV seriál 'Smallville' a snímek z roku 1978 'Superman', vznikne něco, jako je tento komiks. A stejně jako onen film má srozumitelný a přirozeně úsměvný příběh s vyobrazením známých charakterů postav. Je tu mnoho odkazů jak na seriál, tak i na film a k tomu i něco nového. Použít podobu Christophera Reevea byl dobrý nápad. Komiks jako doplněk k seriálu a k filmu slouží dobře. V knížce je i přidána klasika komiksu o Supermanovi z roku 1958 a to příběh z doby, kdy byl Clark Kent na vysoké a vystupoval jako Superboy. Taktéž úsměvný příběh, kterak se jeden učitelský profesor snažil odhalit jeho identitu. Jako komiksová ukázka dobrý tah. Buď jak buď, tato kniha je příznačná a zaslouží si místo v komiksovém světě.
  • Hunter
    Skvělý. Začátek je hodně super pak už klasika kde Clark nastupuje do Daily Planet a potom už je to jen jízda. Poměr cena výkon tu fakt válí protože 229 kč za knihu co má téměř 220 stran je naprosto perfektní. Užil jsem si to a doporučuji
  • Darth Raelchi
    Darth Raelchi mecenáš30.3.2018 21:04DC komiksový komplet #005: Superman: Utajený počátek
    Pobavilo a zároveň i nadchlo, že to s tím Mužem z oceli zas tak špatné nebude. Clark nenápadně připomíná Christophera Reeva, že by záměr... Nevadí, on je stejně skvělej, ne byl, ale pořád je. Samotné zpracování je povedené a odsýpá. Nenudí. Každá éra má svůj Počátek. 80. léta mají to samé v podání Johna Byrna, my máme své od Johnse a Franka. Proč ne, když je to tak pěkné a přímočaré. Fakt jsem se nenudil a bavil jsem se Lex, tím obzvlášť. Zajímavý posun v jeho postavě. No a Lois má opravdu moc pěkné nohy. Všiml si toho někdo? Fakt skvost.
  • PKD
    Naprosto bezchybné! Ostatně,duo Johns/Frank ještě nikdy nezklamalo. Ovšem,pro chudáky,co znají jen Vertigo a čtou zásadně rádoby drsný comicsy a jsou drsní chlapáci,to je samozřejmě nuda. Toto je totiž book pro inteligentní lidi.
  • plus-rovnáse
    Přečteno za 2 a čtvrt hodiny (takže taková filmová stopáž:)
    Lepší než Man of Steel (film), podobné Smallville (seriál, ale ne moc) podoba s filmem z roku 1978 (jen Clarkův obličej).

    Docela se těším na Superman: Brainiac, který je od stejného scénaristy (pokud se nepletu.)
  • Doncek4321
    První část byla super, druhá byla klasická super-bída. No jako komiks průměř, že je to Superman komiks tak slabší nadprůměr. To co udělali z Lexe to opravdu moc nechápu, ani to nemělo žádnou pointu proč je za zlého. Clark dojde nově do Metropolis a hned na něho vypadne, že Lex je uplně to nejhorší co může být, to tam nemohli nasrat o 2 stránky víc s odůvodněním???

  • trudoš
    Velmi povedené retro v duchu filmu Richarda Donnera z roku 1978, což ale není jen o tom, že Superman vypadá jako Christopher Reeve. Ony i samotné epizody se nesou na hranici líbivého kýče, kdy temné a nenávistné prvky mají roli hanebného zla, nad kterým pravda a láska zákonitě musí zvítězit. Jistě, je to ve své naivitě až směšné, ale zároveň to vrací do věku okouzlení touhle postavou, což ocení především ti, kteří na slavném snímku vyrůstali.
    Nejvýraznější achilovkou tak zůstává fakt, že je to komiks od fanouška fanouškům. Kdo nemá základní povědomí o souvislostech z historie kánonu, bude lítat v postavách a odkazech, které mají často jen útržkovitý kontext. Na druhou stranu, kdo patří mezi modré s červenými trenýrkami, užije si album se vším všudy. A musím uznat, že po různých moderních verzích, ať už jde o Granta Morrisona či Scotta Snydera, má tenhle kousek od Geoffa Johnse kouzlo skutečné klasiky. A to říkám jako člověk, který Supermana pro jeho hrdinskou všednost ani moc nemusí.
  • Lenny
    Supermanův mýtos jsem nikdy příliš nemusel a tenhle zmodernizovaný origin se Johnsovi moc nepovedl. Debilní momenty, černobílé postavy, pohádka.
    Recenze na: http://www.youtube.com/watch?v=3_QWID1HO1o
  • mttra
    Superman me nikdy moc nebavil. Prvni pulka knihy docela dobra,pak uz nuda,a bonus tentokrat nic moc...
  • kaylin
    "DC komiksový komplet 5: Superman - Utajený počátek" rozhodně není nejlepším příběhem se Supermanem, ale na základní seznámení je to dobré. Více: http://www.comics-blog.cz/2017/03/1387-dc-komiksovy-komplet-5-superman.html
  • Luigim
    Je to moc hezky Superman ovšem o chlup lepší mi přijde Superman země jedna.
  • jh666
    Tohle je jede z nejlepších Supermanů, co u nás vyšel (samozřejmě do toho nepočítám Rudou hvězdu). Johns tu podle mě skvěle zachytil to, co Supermana dělá Supermanem. Kromě toho přinesl i patřičně ďábělského Lexe Luthora. To všechno doplňuje příjemná kresba Garyho Franka. Hodně mě pak pobavil retro příběh na konci, Sice je to strašně ukecané, ale díky své naivitě i hodně zábavné. 80 %
  • Gustik5
    Jako čtenář, který Supese příliš neadoruje a sympatie směřuje většinou tak leda k Temnému rytíři, musím uznat že tohle bylo fajn. Je to naprosto perfektní seznámení se s postavou, podtržené příjemnou kresbou a celkově moderně pojatým originem. Akorát mi klasicky vadí, jak Clark tu svoji "ňoumovitost" přehání. Ale jako ochutnávka naprosto dostačující. Bonus z konce padesátých let potěší a vůbec mě tenhle koncept DCKK baví víc, než UKK... Inu, jsem spokojen.
  • Mitthrawnuruodo
    Hlavní příběh paráda, hlavně Frankova kresba se mi dost líbí. Retro sešit na konci knihy výborný, jen by mě zajímalo, jestli tyhle retra budou vždycky jen takhle krátká, protože zatím nejdelší sešit měl slabých 15 stran...
  • cyboy
    Druhy Johns se kterym se uplne nerozchazim. Puvodne jsem se teto knize vyhybal (prave kvuli Johnsovi) a byla to chyba. Napr. Perezuv Superman je o dost horsi.
    75%
  • jayjay86
    jayjay86 mecenáš5.4.2016 13:53Superman: Utajený počátek
    faking homokládní nuda ! Pro milovníky této postavy asi vcelku průměrná kniha. Ale pro nějaká ,,Enissáky,, je toto totální komerční splaška bez hlavy, paty a hlavně zábavy! Víc buzíčkovskej výraz už Clark Kent mít ani nemůže, když tam někde nevinně postává s kufríčkem v ruce a uculuje se po všech kolem. No četl jsem asi před rokem a jsem rád, že jsem se toho úspěšně zbavil a pro mě úplná ztráta času.. Jednoduché, ano je to velice jednoduché...
  • baatcha
    baatcha3.6.2015 19:07Superman: Utajený počátek
    Nebýt zdejšího hodnocení, asi bych do Utajeného počátku nešel, protože mne odrazovala ta Frankova sterilní kresba. A udělal bych chybu, neboť ještě týden po dočtení mi zněly v uších supermanovské fanfáry Johna Williamse!

    Kniha skládá slušný hold prvnímu filmu Richarda Donnera, ovšem v tom tkví i její slabiny. Například scéna s Lois a helikoptérou, ve filmu silná, dramatická a emotivní, je tu parafrázovaná překvapivě suše a nudně. Na druhou stranu musím říct, že spolu s Rudou hvězdou a Co se stalo s mužem zítřka je to to nejlepší, co u nás se Supermanem zatím vyšlo.
  • luky.kuky10
    luky.kuky108.5.2015 16:19Superman: Utajený počátek
    Ze vsech supermanu, kteri u nas vysli, je tento tozhodne jeden z nejlepsich. Ctenar krasne zavzpomina na prvni film s uzasnym Ch. R. a precte si take neco ze supermanova detstvi. Je videt, ze knihou se inspiroval take film "muz z oceli". Krasna kresba, i akcni sceny jsou skvele. Pro fanousky Supermana urcite povinnost!:-)
  • Schramm
    Schramm23.5.2014 09:24Superman: Utajený počátek
    Ukázka toho, že vlastně stačí jen dobrý příběh a sympatické postavy. Možná by si Utajený počátek měl přečíst Grant Morrison než se vrhne na další Action Cmics :) Že je Utajený počátek předvídatelný? To mě na komiksu tohohle typu a zvláště u Supermana nepřekvapuje? Že je nudný? S tím nesouhlasím. Možná se hodně civilní (a zároveň supermanovsky patetický), ale Supermana dokázal Geoff Johns zlidštit - a to i pro mě, který jsem nikdy nebyl hardcore fanda. Maličko nadhodnocuju, ale ve srovnání s Morrisonovými počiny, s nimiž jsem měl nedávno tu čest, nemyslím, že o tolik. Utajený počátek je podle mě z těch lepších Supermanových příběhů, které u nás vyšly.
  • J.T.honza
    J.T.honza25.10.2013 19:56Superman: Utajený počátek
    Krásný mainstremový komiks. Je toho hodně ke čtení, je to srozumitelné, v dobrém slova smyslu jednoduché, přímočaré a zábavné. Přečetl jsem si to v knihovně a mám chuť si to koupit domů do sbírky. A to se mi často nestává. Bude nějaké pokračování?
  • George Walker Bush
    George Walker Bush admin27.9.2013 16:39Superman: Utajený počátek
    Jůů, to je místy až tak patetické, že je to vlastně hrozně krásné. Superman. Spasitel. Mění svět k lepšímu, lidé se stávají přátelštější, dobro vítězí nad zlem. Nevím proč, ale tentokrát - a přitom to napsal G. J., kterého nemusím - mi to vůbec nevadilo, tak nějak se to hezky četlo. Až na výjimky se zde ještě nelétá do vesmíru a necestuje tolik časem, je to všechno takové při zemi. A tyhle starty bývají zajímavé, musím si to do té doby užít, než se to zase neslušně zvrhne... :-)

    Celkový dojem: 60%
  • kaylin
    kaylin13.9.2013 23:47Superman: Utajený počátek
    Superman je patetický sám o sobě, a čím víc jsou mu do úst vkládána patetická slova, tím hůře. Geoff Johns jimi nešetřil. Vytvořil tak komiks, který je předvídatelný, místy nudný, ale celkem dost popisný. Sem tam si sice vybral události, které nám mohou být celkem ukradené (velký fialový žrout) anebo jsou prostě protivné (cestování v čase), ale když nic jiného, poznáme počátky téhle legendy. Pro fanoušky superhrdinského komiksu je to tak trochu povinnost (pro seznámení se s postavou), ale jako celek je to hlavně produkt komerce. Více: http://www.comics-blog.cz/2013/09/274-superman-utajeny-pocatek-50.html
  • Kabukiman
    Kabukiman18.3.2013 15:57Superman: Utajený počátek
    Já tomu dám za pět hvězd a abych svojí nepříčetnost ještě maximalizoval,tak souhlasím s Fryem:D Zase tak moc jsem od tohodle komiksu nečekal,ale při čtení jsem se najednou dostal do vzpomínek,kdy jsem jako malej viděl prvního filmového supermana a hrozně jsem toužil mít ho jako komiks. Tenhle komiks je tak můj splněný dětský sen, takže dávám nekritických pět hvězd. Ostatně i bez svých flashbacků do dětství bych dal takové čtyři hvězdy. Kresba se mi líbila, příběh se mi taky dobře četl...Snad jen ten superboyův výlet do budoucnosti mi přišel ujetej,ale supermana moc načteného nemám a asi to do jeho světa také patří...
  • willis
    willis18.3.2013 13:58Superman: Utajený počátek
    Takhle... nevidím to tak černě. Pro někoho kdo s komiksem nebo Supermanem začíná docela příjemný rozjezd. Pro ostatní nic nového, ale v zásadě ani nic vyloženě otravného. Podle starého hodnocení bych to viděl někde kolem těch 70%.
  • krvinka56
    krvinka5613.3.2013 13:55Superman: Utajený počátek
    Tak tohle se opravdu povedlo. Hlavně ta první polovina která se odehrává v Clarkově rodném městě. Tato část se tvůrcům opravdu vyvedla. Ale jak mile se octneme v Metropolis je to podstatně nudnější. Autor sklouzl do pořádného stereotipu a žádné pořádné novinky či nápady už nepřináší. A no Luthor je fakt šílený megaloman a slavoman ale to asi tak jediná nejlepší část. Jinak nic. Veškeré nápady a vychytávky vytahal autor hned na začátku.
    Kresba je fakt super a barvy se taky povedly.
    Asi ten nejpovedenější Superman co u nás zatím vyšel. Příznivci seriálu Smolvile si přijdou určitě na své. Je zde jistá inspirace seriálem.
  • Killingjoke
    Killingjoke mecenáš12.3.2013 19:00Superman: Utajený počátek
    Superman pro mne asi bude vždycky zvláštně specifickým hrdinou. Byl totiž prvním komiksovým superhrdinou, kterého jsem kdy poznal (prvně trochu paradoxně ve filmech Richarda Donnera s Christopherem Reevem, které mne ve své době posadily na prdel) a i díky němu jsem se o komiksy začal zajímat. Jenže jak šel čas dál, začal jsem mít raději jiné hrdiny a Superman tak nějak ustupoval do pozadí. Dnes mi již zůstává pouze ono sentimentální pouto…

    Ale zpátky k příběhu Utajený počátek. Ne, tohoto Supermana také nepovažuji za nijak dobré dílo a už vůbec bych jej nenazýval „Supermanem, který za to stojí“. Veškeré podstatné už zde uvedli komentující Erik s Lennym, takže se nechci opakovat. Na mne tenhle komiks působil až moc pateticky a přímočaře. Navíc je to opravdu zaměřeno na velmi mladé čtenáře, takže se Johns ve scénáři nevyhnul převyprávění tisíckrát probraného klišé, které jsme o Supermanovi už četli nebo viděli ve filmech. Prostě žádná invence, která by mi vysvětlila, proč je Geoff Johns tak oblíbeným autorem, protože to co jsem měl možnost od něj číst řadím k těžkému průměru až podprůměru. Chápu, že zřejmě patřím do jiné věkové cílovky, ale tenhle příběh mi přijde docela nudný i z pohledu dítěte. Ke kresbě Garyho Franka větší výhrady nemám, není to sice nic výjimečného, ale k prostoučkému scénáři Geoffa Johnse sedí dokonale.

    Neměl jsem sice přehnané očekávání, ale někde jsem četl, že tenhle příběh je docela fajn. Z tohoto důvodu velké zklamání. Tentokrát na mne ani nepůsobí ono sentimentální pouto, které mne se Supermanem pojí a občas mne přivádí zpět k jeho příběhům. Utajený počátek je tuctovka, která ničím zvlášť nezaujme a jako taková brzy upadne v zapomnění. No vážně, tohle je jasná záležitost jen pro toho, komu stačí vidět chlápka s „eSkem“ na hrudi a víc od příběhu nečeká. Ti ostatní ať raději sáhnou po jiném komiksu…

  • Lenny
    Lenny mecenáš11.3.2013 10:15Superman: Utajený počátek
    Tohle jsou takový americký krkonošský pohádky. Krakonoš (Supermana) si jen tak přijde do města a za chvíli rozesere všechno, co si Trautenberk (Luthor) pracně několik let budoval + ještě pomůže hloupýmu Kubovi k nastartování kariéry.
    ---
    Jako ano, jsem marvelák ale dobrým příběhem od DCčka nepohrdnu - a tohle za dobrý příběh nepovažuji. Supermana jsem nikdá moc nemusel (vyjma Rudé hvězda), ale zároveň proti té postavě nic neměl... až doteď. Ač jsou oba "superzáporáci" (pokud se tak dají nazvat) v knížce strašně dementní, doufal jsem že mu nakopají zadek. Před pár týdny jsem navíc četl Superman for All Seasons, což je taktéž originovský příběh a imo mnohem lepší. Když ty dva porovnávám, je tu navíc dost nesrovnalostí (třeba úplně jiné pojetí Lany Lang v obou dílech), což je další věc, co zamrzela. Utajený počátek šel prostě mimo mě. A výprava z budoucnosti? WTF? Asi to výrazně patří k Supíkově vesmíru (byla ostatně i v Co se stalo s mužem zítřka), ale působí to na mě jako děsná debilita. Celé je to navíc strašně hnusně nakresleno - Gary Frank obličeje prostě neumí.
    Jediné co musím pochválit, je prvotřídní vydání BBartu. A to je bohužel setsakra málo.
  • Fry
    Fry admin10.3.2013 19:30Superman: Utajený počátek
    Tak tohle je opravdu paráda! Opět "Superman", který stojí za to!

    Pro někoho možná nic moc scénář od "Geoffa Johnse", ale podle mě tenhle člověk scénáře psát umí. Jinak kresba "Garyho Franka" je také super. No a o čem pak to je? Tenhle příběh nás zavede do Klarkova (Doufám, že to píšu správně) mládí, kde nám poodhalí, jak vyrůstal, jak se projevovaly jeho schopnosti atd., přes setkání lidí z budoucnosti, kteří se inspirovali právě díky němu (PS: Není to SPOILER - Tato věta je i na zadní straně knihy.) až do současnosti, kde zjistíme, jak se dostal do "Daily Planet", jak se seznámil se svými kolegy, i se svým "Úhlavním nepřítelem Lexem Luthorem". Zažijeme také jeho první bitvy a setkáme se i s prvními "Zmutovanými monstry" a samozdřejmě také s "Metalem".

    Pro ty, kteří toho moc o Supermanovi neví, nebo se teprve seznamují s jeho "Juniverzem", tak pro ně je přesně tato kniha! Opravdu doporučuji!
  • erik
    Superman a jeho zrod, čo dodať. Klasika, tuctovo napísaná, ešte tuctovejšie nakreslená, všetko je príjemné, nič sa nevymyká masovému vkusu a tak to má byť. Kto by chcel čítať nejakú psychedelickú kravinu o najslušnejšom Superhrdinovi všetkých čias načarbanú nejakým ťažkým umelcom (od sedenia a žrania šišiek vážiacim aspoň 150 kg).

    Že Geoff Johns píše pre dnešnú dorasteneckú americkú mládež, mi bolo jasné už od doby, čo BB Art vydal Green Lanterna. Predstava, že dokáže napísať niečo výnimočné a ešte k tomu so Supermanom, sa nedostavila a dobre urobila. Nič také táto knižka neponúka. Som však rád, že BB Art neváha prinášať tieto "origin" príbehy hrdinov DC aj do našich zemepisných šírok.
519945121
  • Draco nobilis
    Draco nobilis admin25.1.2019 15:41Superman: Utajený počátek
    Doppelganger: Já usoudila, že má řácký předkus :D
  • Doppelganger
    Doppelganger24.1.2019 12:56Superman: Utajený počátek
    Draco Nobilis: grimasy super, ale z těch obličejů bez rtů a s věčně vyceněnými zaťatými zuby mám dodnes noční můry
Četl/a (74)
Alfred, Anton, Blockholm, calvin10, crewni.konzerva, dbar, deadpool, Deckard, DEmnoG, Doppelganger, Draco nobilis, erik, farnhajt, filosh, FrostyPozarnik, Fry, georg, Georgíno J., Hunter, invape, James, japes, jh666, jiskra, Joker189, Joshua_T, karl173, kaylin, KdG, Killingjoke, kuzz, Lachvos, lacoste, Librarian, Light, LookAss, luky.kuky10, malylada, mart.in, Mart74, Maty48, mearez, Mercurio, mozzu, mywiel, namdnas, NecRoman, oleav, Olesh, Ozymandias, pearlxjam, Petrisko911 , PKD, punisher, raenius, regressiv, RudyRod, Schramm, Spacecore, Spike, streeter, t0mas, terrordemon, the.kasztan, TheDoctor, Tiba, trudoš, utresyby, VskPrzk, Vyjebanec17, xflori01, xnov, Zbysek2410, zlejzmrd
(148)
10milda, 2scha, 665+1, afri, akrijus, Alfred, Anton, asgardpepa, Azbest, Badgu.y1902, bboorreekk, BeeSee, blackJag, Blair, Blockholm, bmc75, bronxik, Buchtic, burzum, calvin10, Caylen-Tor, CSE_AC/DC, DAxik, dbar, Deckard, DEmnoG, doophy, Doppelganger, Draco nobilis, Draug, dvoracekpetr1, erik, farnhajt, FatMonster, filosh, firesnake, FrankieOndatra, Fry, georg, Georgíno J., goodspeed, Grebenda, grinder, Grynca, halamastepan, hartmi, Hebled, Holmwood, holubdema, Hulik, Hunter, Indy, invape, Jack043, James, jerry67, jh666, jjjirik, Joker189, jones1240, Joshua_T, Kabukiman, Kaluž, karl173, kaylin, KdG, kendor007, KINIMODUS, komik.sx, krvinka56, kubanec13, Lachvos, lacoste, Lenny, Librarian, Lobok257, LookAss, luky.kuky10, maara, markic, mart.in, Mart74, Marthy76, Martin Buchal, Martin D. Antonín, Maty48, Mercurio, mikado, mimo_provoz, misa, mozzu, MP, Mr.Plysh, NecRoman, Nightmare, noMster, Olesh, pavel, pavouk, pearlxjam, pechna, Petrisko911 , PKD, podzimator, Poseidon1978, Premek, punisher, Radkos, raenius, Roiser, Rowan, RudyRod, S313, Salien, Satyricon, Schramm, Skot, sleepless, Spike, streeter, Suchman, superheroesstuff, suricattaontheway, t0mas, tacmud, Ted15, terrordemon, TheDoctor, Tiba, Till, Toe, tomastrejbal, tomntp, Toren, trudoš, utresyby, Viking, Vítek, Wiruss, xintax, xnov, yogi, yojimbo, Zajo original, Zbysek2410, zdoog, Zíďas, zlejzmrd
Chce (13)
Azik2586, Braindead, CoupeC, delsemela, DracoAn, Hauzina, J.T.honza, Miriyak, nx, Pandos11, Saran, tomasko33, xxaannddeerr
Shání (2)
Clarkos, Hauzina
Nabízí (4)
firesnake, FrankieOndatra, Mildaha1, xnov