Ukázka č.1
Ukázka č.2
Ukázka č.3
Čtyřicet let čekalo na své vydání vrcholné dílo klasika českého komiksu Káji Saudka. Rozsáhlý a velkoryse pojatý komiks Muriel a oranžová smrt po svém reflektuje invazi sovětských vojsk do Československa v roce 1968. Kniha navazuje na první díl Muriel a andělé a jejími hlavními hrdiny rovněž jsou půvabná lékařka Muriel a Ro, okřídlený muž z budoucnosti.
I dnes – s odstupem čtyř desetiletí – kniha udivuje velkoryse rozvrženým dějem, jedinečně pojatými celostranami, odvážnou a promyšlenou barevností a dynamičností jednotlivých scén. Zasvěcený doslov Tomáše Prokůpka pak titul zařazuje do překvapivých dějinných a filmových souvislostí 60. let minulého století.

Vydáno ve spolupráci s Pavlem Noskem a nakladatelstvím Zlatý kůň.

Scénář
Miloš Macourek
Art
Kája Saudek
Obálka
Marcel Musil, Kája Saudek
Lettering
Pavel Beneš
Publicistika
Tomáš Prokůpek
Redakce
Pavel Beneš, Ondřej Müller
Žánry
dobrodružný, sci-fi
ISBN/ISSN
978-80-00-02447-9 (Plus (Albatros Media a.s.))
Vazba
šitá v tvrdých deskách s přebalem
Formát
240 x 240 mm
Tisk
barevný
Váha
999 g
Stran
160
Náklad
4500ks
Cena
499 Kč
  • trudoš
    trudoš editor17.1.2019 06:41Muriel a oranžová smrt
    Jednoduše geniální. Nevím, jestli je to tím, že mě Muriel a andělé po třetím čtení už tolik nebralo, ale přijde mi, že druhý díl je výrazně lepší. Děj je sevřenější, točí se kolem jediné zápletky a zbytečně se netříští na epizody. Humor je vpravdě třeskutý, jak je u Miloše Macourka ostatně zvykem, a z pohledu soudobých dějin, i poměrně odvážný. Obsazení planety Země je pak katastrofické v takové míře, že by se za to nemuseli stydět ani v Hollywoodu.
    Největším plusem je ovšem kresba Káji Saudka, která je prostě fantastická a v mnoha ohledech nadčasová - bráno z pohledu človíčka, k němuž světové komiksy začaly promlouvat až po revoluci. Ilustrované žertíky v pozadí jsou neodolatelné a odkazy na různé západní ikony lehce rozeznatelné. Tohle je rozhodně dílko, ke kterému se budu ještě s láskou vracet, a vůbec přitom nevadí těch pár chybějících stránek, jež zahučely někde někam. Přičemž nakladatelství Plus se opravdu vytáhlo, protože Muriel se dostalo i odpovídajícího technického zpracování.
  • Absinther
    Absinther25.2.2014 22:33Muriel a oranžová smrt
    Klasika no.... Ale(jen malé ale) jak Kayu žeru(ta kresba je prostě bez debat), tak Macourka dvakrát nemusím(má to určitě své kouzlo, ale trošku více "rafinovanosti" by tomu asi neuškodilo)... Navíc mě časem už dost srala ta překládaná ufónština.
  • KLAUN_DOMINANT
    KLAUN_DOMINANT mecenáš31.7.2011 21:02Muriel a oranžová smrt
    Koupený to mám sice už asi půl roku, ale přečetl jsem to až teď. Dýchlo na mě dětství. Mít tohle jako malej kluk, tak je to určitě můj nejoblíbenější komiks a přebilo by to i spidermana .o) Jenže já to četl až teďka...Ale i tak bomba. Krásné spoře oděné ženy a celkově přímo nádherná kresba a barvy, troška naivity, nenápadné vychytávky pro pozorné čtenáře a taková skvělá dobová naivnost. Nemám tušení jestli tohle osloví i novější komiksové generace, ale mohlo by. Je to kvalitka. 80 procent dávám bez nostalgie a bez přihlédnutí k tomu, že je to Kája. Pokud bych však hodnotil i kultovnost a všechno kolem, byla by to jasná stovka...
  • Lenny
    Lenny mecenáš10.6.2011 00:38Muriel a oranžová smrt
    Saudka a obecně jeho kresbu nijak nemusím - proto nemám nad každou stránkou saudkasmus a proto oproti ostatním nízké hodnocení. Kresba je však na této knížce (když pominu zpracování) to nejlepší. Potěšili mě hlavně různé easter eggy (nejvíc asi Archie + Jughead), na druhou stranu mi vadila úchylka všude srát spořeoděné ženy (evnetuelně pohled na slečny ze zadu) - nehodilo se mi to sem.
    Co se scénáře týče, je nutno na něj koukat optikou doby a když překousnu pár vyložených debilit (Xeron jakožto jedinej uberhajzl - nikdo z OSN se k němu nepřidá, nebo fakt, že dvakrát za jednu knihu skočí na trik s posledním přáním...). Co mi přišlo asi nejdementnější, byly některé dialogy v bublinách (nedokážu si vybavit, zda to podobně bylo i v jedničce, ale tady to působilo jako pěst na oko). Ještě mi přišli vcelku podivně vloženy stránky scénáře, ale to už je detail.
  • J.Connor
    J.Connor mecenáš20.4.2011 08:38Muriel a oranžová smrt
    Muriel jsem dostal k Vánocům v době kdy vyšla, což jsem samozřejmě velmi kvitoval, nicméně její četba mě příliš nechytla a odložil jí po pár stranách. Hm... další Saudek, v pohodě, ale na prdel si už nesednu a na naivní vyprávěnku jsem neměl náladu. Vydržela mi takto v knihovně asi rok (opravdu nebyl čas), ale to nevadí. Komiks tohoto kalibru je rozkoš a stejně jako u jiných nemá cenu prožitek lámat přes koleno, když není set & setting. No nechám tohoto deníčkovského vyprávění, abych sdělil, že teď už ten humbuk kolem chápu. Tohle opravdu není jen další Kája na hromadu, tohle je ... mimořádné dílo (Které jeho tvorbu min. v mém vnímání posouvá ještě někam dál, ač se to už nezdálo možné, a které zase o něco víc prohlubuje pocit zmaru kvůli restrikcím Saudkovy osoby. Tenhle book je úřední razítko s právní mocí na již dávno vydané lejstro, že Kája mohl a měl být osobností světového formátu, nejen hýčkanou celebritou u nás a pár sousedů.)
  • aza
    aza9.1.2011 10:26Muriel a oranžová smrt
    Kdybych nedala 100%, musela bych si připadat jako kacíř :)
  • flipflop
    flipflop6.5.2010 14:25Muriel a oranžová smrt
    Konečně dokončení

    Připadalo mi, že samotné scénáře bez obrázků, které jsou v knize umístěné jako náhrada ztracených stran, by měly vždycky být úplně jinde než jsou, respektive o pár stran dál.

    To mě hodně mrzí. Určitě stálo nemalé úsilí všechno posbírat a poskládat a vydat, tak by si to zasloužilo dotáhnout.

    jinak super!
  • cumelka
    cumelka18.3.2010 11:20Muriel a oranžová smrt
    sežene se i v angličtině ?
  • choze
    choze12.2.2010 10:23Muriel a oranžová smrt
    Musím se trochu zastat scénáře, který to podle mě schytává ne úplně právem. Je třeba si uvědomit, v jakém žánru se pohybuje - ve space opeře. Hlavními devízami space opery jsou romantika a exotika (kritizovat space operu za naivitu je podle mě naprostý nesmysl), což scénář perfektně splňuje a zároveň Macourek maximálně vychází vstříc svému kreslíři, když cpe do děje co možná nejvíc ženských a lechtivých scén a nesešněrovává jeho komiksový živel puntičkářským zadáním. Navíc bez kompletního scénáře v ruce jen těžko říct, které frky jsou Saudkovy a které Macourkovy, i když podle těch pár zveřejněných stran to vypadá, že jsou snad všechny Saudkovy.
  • Velkej šéf
    Velkej šéf6.2.2010 14:23Muriel a oranžová smrt
    Kájovská legendární vesmírná Odyssea potěšila!
    Tak myslím, že tohle je asi pro každého povinnost. I když dějově mě to teda moc neoslnilo, ten mi přišel takový nemasný neslaný a ničím neprůrazný, což ale neplatí o kresbě. Ta byla prostě famózní, vtipná, karikaturní, ale zároveň realistická. Prostě Kájovská. Přiznávám se, že jsem od toho čekal víc, ale stejně je to paráda.
  • KdG
    KdG22.1.2010 12:27Muriel a oranžová smrt
    Moc pěkné zpracování, celkem dobrý příběh a kresba to je pohádka, nemám co vytknout. A když si člověk uvědomí stáří tak klobouk dolů.
  • willis
    willis22.1.2010 11:04Muriel a oranžová smrt
    Určitě záslužný počin, barevně vyvedené tak, by člověk neřekl že má před sebou čtyřicet let starý komiks. Pokud je jednička kultem, druhý díl je kultem na druhou, nicméně stejně tak jako v jedničce mně scénář nechává naprosto chladným, takže všechno táhne Saudek a jeho kresba s množstvím už níže zmíněných vychytávek. Muriel zřejmě po zásluze posbírá všechny možné ceny za rok 2009, můj favorit to ale není.
  • FrAnK
    FrAnK19.1.2010 18:46Muriel a oranžová smrt
    Opravdu perfektni vyvedena pracicka, pamatuji si, ze v najake stare krvy byly odhady, jaky klasicky cesky komiks by mohl vyjit, a Muriel a Oranžová smrt měli asi 15 procent, takze je to opravdu uzasne a chtel bych podekovat lidem, kteri to dali dohromady...
  • DEmnoG
    DEmnoG mecenáš8.1.2010 01:25Muriel a oranžová smrt
    Je zazrak, ze Muriel a oranzova smrt skutecne vysla, pred 2ma mesici bych nevsadil ani korunu, ze bude na vanocnim trhu. A tohle zazracne zjeveni, kam se na hrabe Lazar, se vyrazne odrazi na mem hodnoceni. BTW co jsem videl v Luxuru, tak je to snad prvni comics, ktery byl hned u vstupu mezi "novinkami. Chapete? Mezi beletrii a na vanoce.

    Nerekl bych, ze se jedna o 40let stary comics, nebylo potreba k nemu pristupovat retrospektivne a veru me mrzi, ze Saudek zil zrovna v tak kretensky dobe a nemel moznost svoje prace prezentovat na zapade. Kdyz se clovek podiva co v 60-70letech vychazelo v USA, eech, se schopnym managerem z nej mohla byt comicsova ikona, nu, darmo mluvit.

    Muriel jsem si precetl uz dvakrat, a to jen diky kresbe, "kamere" a "blbustkam" pane Saudka, kterych je v kazdym panelu neuveritelne mnozstvi. Clovek je po par strankach zahlcen, staci otevrit kteroukoliv dvoustranku a uz se na nej vali spousty narazek nebo odkazu. Druhou veci je to, jak kresli zensky, jsou to skutecne sexy baby. Ne, ze bych mel erekci, na to jsem uz dost starej, aby me nejaky obrazky vzrusily, ale nemohu jinak a tuhle kreslirskou schopnost musim zminit, kdyz nikdo v predchozich komentech nemel odvahu. A nerekl bych, ze je to telem (dlouhy nohy, uzkej pas, poradnej zadek a samosebou obri prsa), ale spis vyrazem nebo pozou.

    Abych byl malinko kriticky, tak bez Sadukovi kresby by u me scenar neprorazil.

    Nepobral jsem stranky, na kterych je jen scenar, asi se jedna o puvodni, jeste nedopracovany material, protoze po par stranach je minimalne pulka nakreslena a co se tyka kontinuity, tak by mi ani nevadilo, kdyby tam nebyly. Takto me spis rusily, pac comics funguje i bez nich.
  • Jokerka
    Jokerka28.12.2009 17:37Muriel a oranžová smrt
    Ach ano! Popis na zacatku "celovecerni komiks" neni daleko od pravdy. Nez clovek prozkouma kazdy policko aby tam nasel nejakej ten pridavecek, nejakou picovinku, kterou tam Kaja propasiroval mu skutecne zabere celej vecer. Ale abych byla uprimna pribeh me uplne jako teda nevzal...Nicmene ocenuju, jestli to tak muzu napsat "mravenci praci" (je to ten vyraz?), ktera byla vynalozena pri kompletovani tohodle dila. Mravenci prace je este asi slabej vyraz...takze klobouk i s parukou dolu! Musim se priznat ze po precteni jsem chmatla tus a moje milovany anilinky a pocmarala jsem A1 a strasne me to bavilo. Kdyby byla nejaka skupina brojici proti pocitacovymu vybarvovani tak tady je jeden clen! Vybarvovani rucne ma svih grady ale chce to trpelivost, nicmene vysledek stoji rozhodne za to. ze jo Kajo!
  • Rankir
    Rankir20.12.2009 19:43Muriel a oranžová smrt
    Nelze jinak. Po desetiletích čekání na zázrak se zázrak stal a ani určitá naivita scénáře nemůže stáhnout hodnocení níž. Saudek ve své nejlepší životní formě, fakt velkolepá záležitost. A důkaz umělecký vraždy, který se na Saudkovi komančové dopustili - tohle byla tenkrát bomba v evropském měřítku.
  • matrosh
    matrosh17.12.2009 13:56Muriel a oranžová smrt
    nadherné vydání

  • Kapis
    Kapis mecenáš14.12.2009 07:52Muriel a oranžová smrt
    Ano, je to nádhera, že to konečně vyšlo, za ty prachy to skutečně stojí, qalitní křídový papír, syté barvy, prostě pastva pro oči. Detaily, kterými Kája dokresluje každý panel nejsou nesrovnatelné např. s TOP10, i když tak nahuštěno to není. Vůbec se nedivím, že tato paráda za komunismu nemohla vyjít. Doslov T. Prokůpka je taky poměrně přínosný. Akorát tam, kde je místo kresby původní scénař (všiml jsem si toho u dvou listů) - mi to nepřijde, že to nahrazuje chybějící listy - stejný text jsem našel vždy o pár stránek dále za kouskem toho scénaře. Pochybuji, že by se text doslova opakoval o pár stránek dále......... No ale zde není o čem diskutovat, zda koupit nebo ne - to je naprosto zásadní dílko, které musí každý, kdo má rád komiks, míti doma;-) A jelikož má Muriel a oranžová smrt evidentně obrovskou prodejnost, snad by mohl časem vyjít i "Andělé" ve stejné edici. Lipsu Tulianu (nebo Lipsovi Tulianovi??) bych se taky nebránil :-)
  • vachudik007
    vachudik00713.12.2009 19:34Muriel a oranžová smrt
    Muriel a oranžová smrt je doslova zázrak z čistého nebe.Něco tak dokonáleho bylo nakresleno před 40.lety.Nadčasovost kresby a scénáře nemá obdoby.Přečteno jedním dechem a kresby zhltány....
  • seeker666
    seeker66611.12.2009 21:31Muriel a oranžová smrt
    Pokud by se mne někdo před měsícem zeptal, zda věřím, že vyjde Muriel a oranžová smrt, dostalo by se mu výsměchu. Koncem listopadu bych už svoje slova bral nazpět a teď se tetelím blahem při listování tímto nádherným skvostem. Stále to považuji za malý předvánoční zázrak. Nadčasovost dýchá z komiksu snad na každé stránce. Vše vyvedeno v parádních barvách na křídovém papíře s tvrdou vazbou. Knihu jsem přečetl jedním dechem, smekám před mistrem a doufám, že se teď roztrhne pytel s vydáváním jeho geniálních komiksových příběhů. Tady nejde nedat plný počet bodů....děkuji všem, kteří dokázali přivést tento klenot zpět z temnot a předhodit ho nenasytným čtenářům.
  • choze
    choze11.12.2009 19:33Muriel a oranžová smrt
    A ještě něco. Všem, kdo se třeba jen sebenepatrněji zasloužili o vydání - DĚKUJU.
  • choze
    choze11.12.2009 19:19Muriel a oranžová smrt
    Nic nepřispěje k vánoční atmosféře tak, jako když se stane skutečnej zázrak, třeba že se na pultech zčistajasna objeví tohle. Právě jsem dočetl, přesněji DOKOCHAL SE a jsem z toho úplně ZFETOVANEJ. EXTATICKÁ NÁDHERA. ÚŽASNÁ PASTVA PRO OČI. Saudka jsem už předtím zbožňoval, ale teď mám pocit, že jsem ho předtím vlastně vůbec neznal. Tohle už ani není komiks, ale něco vyššího. Zdaleka nejlíp investovaná pětistovka v mým životě.
  • macomix
    macomix9.12.2009 11:21Muriel a oranžová smrt
    konečně! (:
43832
  • baatcha
    baatcha30.3.2023 18:05Muriel a oranžová smrt
    Po návštěvě fantastické výstavy originálních kreseb komiksu Muriel a andělé jsem se konečně dokopal k tomu, abych si přečetl i Muriel a oranžovou smrt, byť v podobě staženého souboru. Jedničku pokládám za absolutní vrchol českého komiksu. A překvapilo mě, jak špatný scénář tenhle druhý díl má. Tam, kde je jednička futuristická, optimistická a vyprávěná s ohromným pacifistickým nadšením a poselstvím, tam je dvojka depresivní, apokalyptická a beznadějná. Ta změna v tónu vyprávění mě překvapila, a ne příjemně. Navíc mi ten styl psaní přišel neskutečně pitomý a líný. Hlavní postavy jsou hned v počátku rozděleny a pak se celou dobu buď ukrývají nebo jsou uvězněné. (Spoiler) Znásilnění Muriel tam, kde se jednička točila kolem tématu lásky přesahující tisíciletí, je smutným dokladem degradace stylu psaní. V podstatě jakákoliv krize se vyřeší nějakým diem ex machina, který ale vzápětí zmizí ze scény, a postavy, které jste si zamilovali, se tu mění v neskutečné hajzly, jako by na nich scénáristovi vůbec nezáleželo. Nadsázka, která v jedničce fungovala a ospravedlňovala určitou odlehčenost děje, tady mizí a nahrazuje ji těžkopádnost a syrová doslovnost. Přijde mi, že děravost scénáře se odrazila i ve výtvarném zpracování, protože spousta panelů je tu tentokrát spíš na efekt, než aby se v nich posouval děj. Uf. Ufonština, která je v každé bublině překládána, ohromně zpomaluje děj a po čase je hrozně otravná. To je asi nejkonkrétnější důkaz scénaristické neschopnosti. Proč nacpat plnou knihu zdvojenými ufonskými dialogy? Proč se toho tak otrocky držet a nenajít jednoduchý scénáristický fígl, jak se toho po dvou třech stránkách zbavit? Kdyby aspoň její originální znění bylo nějakým způsobem vtipné, když už je nám ho cpáno tolik. Ten scénář je fakt mizerně špatný a velice diletantsky napsaný. Jak k tomu podotkl kdosi na databázi knih, ten scénář je neskutečně impotentní.

    Ve výsledku nechápu, jak mohl Macourek plánovat 12 knih v sérii, když už u druhé mu došly nápady. Podle mě funguje první Muriel a andělé jako komplexní uzavřený příběh, ke kterému nebylo potřeba přidávat žádné "pokračování". Tam, kde jednička naplní čtenáře optimismem, tam na něj totiž ve dvojce čeká jenom deprese.
Četl/a (65)
alois13, aza, binnmode, chcita, Dalistar, DEmnoG, Dezodoo, Draco nobilis, emanek, farnhajt, fel68, figis, Filios dVekerec, flipflop, Flowtek, Fox01, Glumal, gongon44, house192, hugosnowden, invape, Izmir Čupr, J.Connor, jankie, Jestrab2, jindroush, jiskra, Joshua_T, Kapis, KdG, Kerbellos, Kocour, Lawer de Sanctis, Le Porello, libcenko, Lojza, lukascus, majer, Marra, Marty_von_Shit, mgeralt, mineralk, Mitak, monty.cl, NecRoman, Norri, pearlxjam, radimisko, robert.hladil, Schirru, seneke, spagr, start05, tacmud, tankgirl, the.kasztan, Tomeek, trudoš, Ukko, Velkej šéf, Vojtěch 393, Vrenn, VXP, ZD3H, Zlord_Antijezis
(156)
5555, adam.ra, afri, ajinak, ardath, Azbest, AZTeck, bboorreekk, bierce, binnmode, blackJag, bmc75, bourgeois, Braindead, burzum, buscheer, Cassidy, Celestius, chcita, choze, Corvus, CoupeC, CP, CSE_AC/DC, cybern, Dalistar, davos22, DEmnoG, DevCageR, doophy, Draco nobilis, dvoracekpetr1, eliera, emanek, eufox, farnhajt, fel68, figis, Filios dVekerec, filipes, Flowtek, Fox01, FrAnK, Fréza, fubong, Fylyppos, Glumal, gongon44, goodspeed, Grynca, Hamichal, hawkzn, herrman, holubdema, house192, hugosnowden, Hulik, imro, invape, J.Connor, jankie, Jestrab2, jiskra, Jokerka, Joshua_T, Kabukiman, Kapis, Kazumaki, KdG, Kerbellos, kilt, Kjon, Kocour, krvinka56, kucik, Landauer, Lawer de Sanctis, Le Porello, libcenko, listr, Lojza, Luqi, maara, macomix, mainman, majer, Markyz de Sade, Marra, Martin Buchal, Marty_von_Shit, Marvin, Masinfira, mgeralt, mikado, MIKER65, mikki.maser, mikolas, mineralk, Miriyak, Mitak, moiqpiom, mokkun, monte walsh, monty.cl, Mr. Terrible, Murphy722, NecRoman, Netorack, Neutrino, nixtreme, ohromno, padre_negro, pavel, pearlxjam, pechna, pk123x, POLAKST, Poseidon1978, radimisko, RainDamage, Ricarderon, robert.hladil, Saran, Schirru, Šedo, Skot, Slaine, Slávek, sleepless, songoku, spagr, Stara.kryta, stik, tacmud, tankgirl, Tarka Daal, the.kasztan, Tialster, tomastrejbal, Tombal, Tomeek, trudoš, Ukko, u_anděla, Valentina, vasek, Velkej šéf, Viking, Vojtěch 393, VXP, willis, xintax, yama, ZD3H, zebedee, Zíďas
Chce (42)
007, Agent24, alois13, Ashek, astérix, Azalin, Benji, charvos, ComicBookGuy, comixman, deefha, DracoAn, Elnie, guseppe, Houbař, hypermlok, Ježek_22, Jezura, jjjirik, karel, Kel, Lobodlak, Lobok257, Mamut12, Marthy76, Meesha, Moyek, MP, N.A.S.A., nepěkná perspektiva, Nightmare, normsko, Norri, Philologus, picaccino, RadimNemec, Radkos, raimi, Satan__666, Vlcacka, XGMan!ak, Zajo original
Shání (21)
2scha, alois13, astérix, ben_bella, deefha, godycz, Grrr, guseppe, hellblazer, jindroush, kapicka, Kel, kubanec13, Meesha, Nightmare, normsko, RadimNemec, Satan__666, start05, suricattaontheway, xixoxf
Nabízí (1)
Fox01