Blacksad 2 (paperback)
CREW1. vydáníkvěten 2024série Blacksad 3/4, Mistrovská díla evropského komiksu 69/70
4.8
...
...
...
...
+ 6 dalších ukázek
Koupit
Blacksad je zpátky! Konečně se početné šiky fanoušků černého pantera, soukromého detektiva, který ve stylu drsné školy řeší složité případy a samotářsky se prodírá mravním bahnem světa, dočkaly. Nový svazek tvoří původní páté album série, Amarillo, a rozsáhlejší, dvoudílný příběh šestého a sedmého alba, nazvaný Pak se všechno hroutí.

V příběhu „Amarillo“ dostane Blacksad za úkol odvézt bohatému Texasanovi auto na místo určení. Co se může na tak jednoduché a příjemné práci zvrtnout? Jak náš hrdina záhy zjistí, řada věcí. O nic snazší to nebude mít ani v dvoudílném příběhu „Pak se všechno hroutí“. Stavební magnát Solomon je posedlý megaprojekty a prosazuje je v New Yorku i proti vůli odborů (navíc dost prolezlých mafií). Blacksad má ochránit jednoho odborového bosse, do toho se v Central Parku hrají představení Shakespeara – a z hrobů a z minulosti může vylézt kdejaký kostlivec a překvapení. V životě každého pantera se toho může zhroutit i víc než jen most…

34. kniha v řadě "Mistrovská díla evropského komiksu"

Obsahuje původní tři alba série Blacksad, vydané nakladatelstvím Dargaud:
Blacksad #05: Amarillo (Blacksad #05: Amarillo, 2013)
Blacksad #06: Pak se všechno hroutí 1 (Blacksad #06: Alors, tout tombe - Première partie, 2021)
Blacksad #07: Pak se všechno hroutí 2 (Blacksad #07: Alors, tout tombe - Seconde partie, 2023)


Scénář
Juan Díaz Canales
Art
Juanjo Guarnido
Barvy
Juanjo Guarnido, Hermeline Janicot-Tixier
Obálka
Juanjo Guarnido
Lettering
Zuzana Málková, Alena Tejnická (Sarah)
Překlad
Richard Podaný
Redakce
Filip Gotfrid, Jolana Tichá
CdbID
10826
Žánry
akční, detektivka
ISBN/ISSN
978-80-7679-561-7
Vazba
lepená v měkkých deskách (s chlopněmi)
Formát
190 x 260 x 12 mm
Hmotnost
550 g
Tisk
barevný
Stran
176
Původní cena
599 Kč
Originál
Blacksad #05: Amarillo; Blacksad #06: Alors, tout tombe - Première partie; Blacksad #07: Alors, tout tombe (Dargaud, 2013; 2021; 2023)
Varianty
Blacksad 2 (paperback) (2024)
Blacksad 2 (pevná vazba) (2024)
I já jsem si u příběhu Amarillo, který jsem si i přes značný odstup času docela pamatoval z Crwe, říkal, že Blacksad je nepopiratelná kvalita, ale už nemá šanci tolik ohromit (potěšili beatnici i další odkazy). Z omylu mě ale vyvedla následující story, kde člověk dostane neskutečně výživný koktejl s naprosto všemi ingrediencemi, které správný noir může mít. Nakládačka, která si ve fatálnosti v ničem nezadá s Shakespearovským dramatem, které se odehrává na pozadí. Úžasný komiks, který měl jen jedinou vadu, a to že skončil. Bravo.
Nejsem z toho natolik odvařený, jako jsem byl u prvního dílu před deseti lety, ale jenom o chloupeček. Trochu mě ta jakoby silná pointa druhého příběhu stoprocentně nepřesvědčila, ale i tak je to stále naprosto dokonalý komiks, který v sobě kloubí dvě stránky, které by měl správný a dobrý komiks mít - výborný příběh i výbornou kresbu.

Celkový dojem: 90%
Opět velká spokojenost, ale musím se přiznat, že to nebyla čistá krasojízda jako v případě prvního dílů. Nicméně to nic nemění na tom, že druhý díl je parádní komiks, který mohu jen a jen doporučovat. Jsem opravdu velmi rád, že se komiks povedl a jedná se o luxusní čtení. Tvůrčí duo Juan Díaz Canales a Juanjo Guarnido odvedli skvělou práci a je radost sledovat, co se jim povedlo vytvořit. Z každé stránky cítím nadšení, radost a srdíčko. Tohle je srdcový projekt a o to více je mi sympatický. Díaz Canales napsal dobré scénáře, ale je pravdou, že místy lehce drhnou. Buď má Blacksad méně prostoru - první povídka, nebo je to lehce utahané - druhá velká povídka. Osobně mi více sedí kratší povídky, které jsou lehce přímočařejší, než delší a překombinované věci. Na druhou stranu si scénárista zaslouží velkou pochvalu za výborné a lehce cynické pointy a zakončení povídek. Guarnido nakreslil úžasné obrazy. Vizuální stránka komiksu je v topu a já jenom nestačím zírat. Stovky nápadů, hravého provedení, barevná paleta. Budu se opakovat, ale na ty panely a stránky se dá koukat desítky minut. Blacksad 2 je parádní komiks a já jsem velmi rád, že jsem mu dal šanci a on mi to oplatil svou luxusní kvalitou. Snad někdy v budoucnu vyjde třetí sbírka povídek.
"Dvojka" na první soubor sice nemá, ale i tak těžký nadprůměr.... Dost to shazuje první povídka, která je taková neslaná, nemastná, ale druhá část knihy je klasický, plnotučný noir, který sednul jak prdel na hrnec. Takže suma sumárum spokojenost a pro fanoušky povinnost :-)
Zápletka úvodní povídky Amarillo působí krapet neuspořádaně, kdy Blacksad ani není ústřední postavou, ale spíš je dějem vláčen. Ne, že by však dějová osa zaváněla nudou, jen ten zmatek ve vývoji událostí a průběžné opomíjení hlavního motivu z toho dělají stylizovaný thriller z beatnického prostředí, než noirovou kriminálku, třebaže v závěru dojde na složitá morální rozhodnutí (při kterých jsem se tentokrát s hrdinou jednoznačně rozešel).
Ovšem v následujícím dvoudílném příběhu Pak se všechno hroutí dokazuje Juan Díaz Canales dokonalý cit jak pro žánr drsné školy, tak i průvodní melancholické monology, jež k soukromým očkům neodmyslitelně patří. I zápletka je propracovanější, přehledněji plynoucí a nechávající, dle očekávání, světskou spravedlnost slepou. To ale neznamená, že se na každou proradnou svini někde nevaří voda.
O výtvarném umění Juanja Guarnida už bylo napsáno tolik chvalozpěvů, že k nim další přidávat nemá smysl – pouze dodám, že všechny jsou do posledního písmenka pravdivé.
Blacksad sa konečne vrátil!!! Čakanie to teda bolo poriadne dlhé, veď posledný príbeh s Blacksadom sme tu mali v roku 2015 a síce v aktuálnom MDEK nájdeme aj ten istý príbeh s názvom Amarillo (ktorý je trochu slabší), tak tu máme aj úplne nový veľkolepý príbeh s názvom Pak se všechno hroutí rozdelený na dve časti. Pri čítaní som mal taký ten pocit, keď sa po rokoch vrátite k niečomu čo vám robí naozaj obrovskú radosť. Ak by som mal povedať len jeden komiks, ktorý by si ľudia mali prečítať alebo ktorý je môj úplne najobľúbenejší, bol by to práve Blacksad. Preto som nesmierne rád, že tu po rokoch konečne vyšli nové príbehy, ktoré sú znovu scenáristická extratrieda a kresba? Tá je jednoducho FENOMENÁLNA! Veľká spokojnosť. =►Celá recenzia◄=
Amarillo je takový celý moc zrychlený a "všechno mi jde na ruku". Druhá část už byla lepší a víc blacksadovatější. Za orvní knihou to ale malinko pokulhává
Mám-li jmenovat jeden jediný komiks, říkám místo Sin City už více než dekádu : Blacksad. A druhá kniha na tom zhola nic nemění. Přestože tu nějaké změny jsou, nejsou ještě příliš vidět v úvodním příběhu Amarillo, který je výtvarným i autorským stylem blíž k povídkové fazóně Blacksada, tak jak jsme ho znali od jeho vzniku. Ve druhém příběhu však Blacksad roste. Není mu malý jen rozsah jedné euroknihy, ale i jinak se zatnutým chrupem původně sotva postačující formát MDEKu. Tohle už není povídka, ale román na velkoformátovou knihu. Přitom ale zachovává vše na Blacksadovi skvělé. Autorská čistota i lidskost všech zvířecích charkterů je tu stále, jen příběh je trochu propracovanější a spletitější. Komiks stále vypadá špičkově, jen je mnohem detailnější a každá strana po okraj naplněná vizuálnem. Nejsem žádný příznivce převelikých knih, ale tohle by fakt chtělo, na rozdíl od jiných mnohých, nějaké ultimativnější vydání. A samozřejmě zařazení Canalese do prominentního programu Rudé žně.
Dokonalost sama.
Bohužel přečteno a teď zase čekat... První příběh Amarillo je na Blacksada trošku slabší, postavy na mě působily plošším dojmem, takové "hrc, frc, hotovo" .... o to více jsem si pak užil následující dvojdíl. Ten mě opět nadchl a uspokojil, jak jsem u Blacksada zvyklý. Takže tak.
41101