Ukázka č.1
Ukázka č.2
Ukázka č.3
Koupit
Grzegorz Rosinski je známý především jako tvůrce Thorgala – ale kromě této série má na svědomí i několik „vážnějších“ komiksů, ve kterých mohl naplno popustit uzdu svému talentu. V dalším svazku z řady Mistrovská díla evropského komiksu najdete Pomstu hraběte Skarbeka, která vychází z romantických příběhů ve stylu hraběte Monte Christa, ozvláštněných světem pirátů a malířů... a pak komiks, nazvaný prostě Western. V obojím Rosinski tvoří svou dokonalou malbou ikonicky romantické světy, aby pak provedl jejich nelítostnou destrukci. I díky tomu jsou tyto díla nejen to nejlepší z Rosinského tvorby, ale i to nejlepší z evropského komiksu.


Soubor dvou (resp. tří) knih, v originále jako:
La Vengeance du Comte Skarbek 1+2 (Intégrale), vydané nakladatelstvím Dargaud v roce 2008
Western, vydané nakladatelstvím Lombard v roce 2001

Obsahuje bohatou galerii ukázek ze skicáře Luise Pauluse a Grzegorze Rosińského.
V závěru také výňatky ze synopse na scénáři od Jean Van Hammeho.
Doslov od Milana Krejčího

11. kniha v řadě "Mistrovská díla evropského komiksu".


Scénář
Yves Sente, Jean Van Hamme
Art
Grzegorz Rosiński
Lettering
Alena Tejnická (Sarah)
Překlad
Richard Podaný
Publicistika
Milan Krejčí
Redakce
Boris Hokr
Žánry
dobrodružný, western
ISBN/ISSN
978-80-7449-376-8 (CREW)
Vazba
šitá v tvrdých deskách s přebalem
Formát
195 x 265 mm
Tisk
barevný
Váha
908 g
Stran
224
Cena
849 Kč
Varianty
Temnými cestami (paperback) (2016)
Temnými cestami (pevná vazba) (2016)
  • faster86
    faster863.2.2023 07:21Temnými cestami (paperback)
    Co si budem, šel jsem do toho kvůli kresbě (nebo malbě) ta je úžasná. Od příběhu jsem si nic nesliboval, ale musím uznat že i Skarab i Western jsou super, není to nijak natahované (i když u skaraba mi vyprávění u soudu přišlo chvílema zbytečné a nevěděl jsem proč se to vlastně děje ale na konci pochopíte že je tam všechno potřeba) , s dobrýma koncama. Co se týče MDEKu tak rozhodně nadprůměrné dílo.
  • Marty_von_Shit
    Marty_von_Shit14.11.2021 11:56Temnými cestami (paperback)
    V rámci MDEK je to opravdu masterpiece ..
  • sedw
    Jeden z nejlepších MDEKú. Oba příběhy byly super, nedokázal bych se skoro rozhodnout, který se mi líbil víc. Byly tak jiné, že každý mi dal něco. Nicméně přecejen o malý kousek bych preferoval western, protože se jednalo o přímočařejší příběh s větším tahem na bránu. Kresba obou příběhů byla také super, každá úplně jiná, ale každá měla své kouzlo.
  • puml
    Parádní kresba, ale i děj, kterrý nenudí. První příběh je trochu slabší, kresba je ale opulentní, romantická, místy až barokní a k ději se výborně hodí. Samotný děj neurazí, ale ani nijak na mě nezapůsobil. Taková dobrodružná klasika ve stylu A. Dumase. Druhý příběh (Western) je žánrovou lahůdkou a bavil mě mnohem víc než příběh první. Tlumená ale přesto precizní kresba s několika skvostnými barevnými dvojstránkami dělají z Westernu to vůbec nejlepší, co jsem zatím v rámci žánru komiksového westernu četl. Doporučuji.
  • robur31
    robur3126.4.2019 17:37Temnými cestami (pevná vazba)
    Nádherná kresba, poutavý scénář. Jeden z nejlepších MDEKů, který neomrzí ani po třetí četbě.
  • bourgeois
    bourgeois3.1.2019 12:32Temnými cestami (paperback)
    Paráda. Skarbek zbytočne zamotaný, ale western to vynahradil.
  • Darth Raelchi
    Darth Raelchi mecenáš12.1.2018 21:57Temnými cestami (paperback)
    Avizovaný Rosinski u mě znamená jedno - KUP KUP KUP!!! Napoprvé je Hrabě Skarbek vskutku těžké čtivo a jediné co ho zachraňuje je úchvatná a doslova vtahující kresba. Kdežto napodruhé už jsem seznámen se světem a doslova si užívám každý detail na každé straně. Nečekal jsem už napoprvé, že to vše dopadne takto. Tolik zvratů!!! To je prostě neskutečné a zamotá vám to hlavu pěkně zostra. Druhý příběh už je poměrně přímočařejší ve srovnání s prvním příběhem. Western a drsný western mám rád od té doby co jsem zjistil, že hlavní hrdina Clint Eastwood na všechno s prominutím s**e (a na všechny). Tvrdé, tvrdé a tvrdé je to všechno ve Westernu. Do toho ty intermezza v podobě dvoustran s krvavou stopou, to prostě dodává na tom všem, jak tvrdá ta doba byla a cítíte ji z každé stránky. I samotné barvy a kontrast vám jasně napovídá, že Western je příběh pro tvrdé a světa znalé zálesáky, a ne žádné Greenhorny! Zápletka ve filmu je stejně pomotaná jak ve Skarbekovi, akorát je pro mě více uchopitelnější na první dobrou. Navíc je hlavní postava v podstatě lidová, dá se říct z prostých poměrů, dokáže se člověk o to lépe ztotožnit s hlavní postavou, na rozdíl od Skarbeka, který je šlechtic z vyšších kruhů. Nic to nemění na situaci a na kráse příběhů, ale ten postřeh mě dost zaujal, jak vnímám postavy v obou komiksech. Skarbek si mi mnohem víc líbí, ale s Westernem to prostě prožívám.
  • farb
    Hrabě Skarbek je sice vykrádačka Monte Christa s možná trochu překombinovaným koncem, přesto jsem to hltal jako blázen. Western je dost netradiční... a o to lepší. A o
    kresbě snad ani nemá smysl mluvit - radost pohledět.
  • Scaleo1
    Scaleo125.4.2017 18:34Temnými cestami (paperback)
    kabukiman: možná kdyby měly evropské komiksy úspěšné seriálové, filmové a herní adaptace, tak by také byly populární. v tomhle ohledu se není co divit, že i manga je populárnější.
  • Kabukiman
    Kabukiman25.4.2017 13:45Temnými cestami (paperback)
    Dřív bych to asi neocenil. Do tohodle komiksu musí asi člověk dozrát. Každopádně se mi to líbilo a mezi vším tím marvelem, mangou a DC je tohle momentálně příjemné čtení. Evropa vždycky potěší a tu nepopularitu u nás nechápu. Chápu že lidi kupují marvela a DC, ale že i v podstatě exotická manga bude populárnější, než naše evropské komiksy? Ale věřím,že ted tady už konečně přijde na řadu i evropská tvorba.
  • Radek Blacksad
    Radek Blacksad mecenáš20.4.2017 23:05Temnými cestami (paperback)
    Kvalitný komiks a veľmi dobré čítanie. Hlavne ten prvý príbeh o Skarbekovi má kvalitný scenár a ešte lepšiu kresbu/maľbu. To sa čítalo veľmi príjemne.

    Western je už slabší, ale stále nadpriemerný komiks. Na ktorý sa dobre pozerá a scenárom to tiež nie je také zlé.

    Rozhodne kvalitný príspevok do série MDEK a u mňa patrí k tým obľúbeným.
  • George Walker Bush
    George Walker Bush admin27.9.2016 10:19Temnými cestami (pevná vazba)
    Obálka je vážně odpudivá a připomíná produkci té nejbrakovější červené knihovny, ovšem to je asi tak poslední věc, která se dá této knize vytknout. Souhlasím s tím názorem, že kvalita tkví především v kresbě - u prvního příběhu jsem se vysloveně rozplýval nad tou krásou! Ty salóny, noční města či přírodní scenérie, to je prostě a jednoduše bomba. Lehce vybledlý Western v tomto směru už tolik neoslnil, ale to jen proto, že ho člověk nutně porovnává s prvními dvěma alby, jinak jde samozřejmě též o výjimečnou práci. Scénáristicky u mě opět vyhrál první příběh, ale story z divokého západu nebyla také špatná. Možná se místy až moc tlačilo na nějaké pořádné plot twisty, ale co, jde o úžasná díla.

    Celkový dojem: 90%
  • George Walker Bush
    George Walker Bush admin27.9.2016 10:19Temnými cestami (paperback)
    Obálka je vážně odpudivá a připomíná produkci té nejbrakovější červené knihovny, ovšem to je asi tak poslední věc, která se dá této knize vytknout. Souhlasím s tím názorem, že kvalita tkví především v kresbě - u prvního příběhu jsem se vysloveně rozplýval nad tou krásou! Ty salóny, noční města či přírodní scenérie, to je prostě a jednoduše bomba. Lehce vybledlý Western v tomto směru už tolik neoslnil, ale to jen proto, že ho člověk nutně porovnává s prvními dvěma alby, jinak jde samozřejmě též o výjimečnou práci. Scénáristicky u mě opět vyhrál první příběh, ale story z divokého západu nebyla také špatná. Možná se místy až moc tlačilo na nějaké pořádné plot twisty, ale co, jde o úžasná díla.

    Celkový dojem: 90%
  • brkowycz
    brkowycz17.8.2016 11:48Temnými cestami (paperback)
    Tento díl MDEKu je jednoznačně především o kresbě, i když narozdíl od takových Borgiů od Manary, Rosinského skvělá kresba je zde hutně podepřená kvalitním scénářem. Samotnou Pomstu hraběte Skarbeka pak považuji za naprosto fenomenální kreslířský výkon, skutečný skvost mezi komiksy. Tenhle typ kresby by se mi asi nehodil třeba k Spidermanovi nebo Preacherovi, ale k příběhu o malíři obrazů v 19. století se to hodí naprosto úžasně a komiksu skvěle dotváří atmosféru. Každé políčko je malované jako vlastní svébytný obraz. Úžasné, málokdy se tak zastavuji na obrázky v komiksech, jako tady. Chvilku jsem si pohrával s myšlenkou, jaké by to bylo, kdyby takhle bylo nakresleno Moorovo "Z pekla". I když pak byl Alanovo dílo bylo asi příliš dokonalé.
    Rosinského um pak z mého pohledu člověka, který nikdy kreslit neuměl a kresbě nerozumí, projevuje v rozdílech mezi pomstou a komiksem Western, který je kreslen úplně jiným způsobem. Jednoduché linky a tlumené nažloutlé barvy dávají člověku pocit, že se dívá na staré fotografie. V tu chvilku jsem si uvědomil, kolik je na světě kreslířů, kteří prostě všechny komiksy kreslí stejným způsobem, ať už dostanou pod ruku jakékoliv téma. Teprve tady si člověk uvědomí trapnou strnulost, jakou kreslí třeba Dillon, kdy všechny postavy vypadají stejně, všechny komiksy vypadají úplně identicky. Rosinský, alespoň podle této knihy, ke každému příběhu přistupuje s novým pohledem a snaží se styl kresby přizpůsobit vyprávění komiksu. Tuhle originalitu si cením.
    Jak jsem napsal na začátku, scénáře v téhle knize shledávám kvalitními. Nevyrostl jsem na Verneovkách ani Mayovkách, i když jsem samozřejmě pár knih od těchto autorů přečetl, nejsem fanouškem romantických dobrodružství 19. století, ba ani drsných westernových příběhů. Přesto v tomhle případě skutečně autoři do scénářů vkládají onu důležitou invenci, klíčovou věc, která veškeré umění staví o trochu výše než jeho konkurenty: "Něco je jinak, než jak jsme zvyklí." Oba dva příběhy mají zbytečně překombinované závěry, kdy by nevadilo utnout to o jeden dějový zvrat dříve, navíc cesta k těmhle zvratům je dlouhá a ne úpůně vždy 100% záživná. Ve Skarbekovi jsou dlouhé vysvětlovací pasáže, kdy pak jiná postava dlouze vysvětluje to samé, co říkala předchozí, jen s drobnými odchylkami. Ve Westernu je mezi osudovým setkáním A a osudovým setkáním B spousta vaty, u které jsem trochu autora podezíral, že jí tam nacpal proto, aby příběn natáhl na požadovaných 60 stran. Oba příběhy mají však atraktivní závěry a u mě konec může udělat ze sračky dobrou věc a z dobré věci sračku.
  • J.Connor
    J.Connor mecenáš7.8.2016 14:52Temnými cestami (paperback)
    Nápisu Rosinski jsem si zprvu nepovšiml a book jen podle obalu v obchodě úspěšně minul. Následně mi prodavač chtěl spravit špatnou náladu z vyprodané Druuny právě tímhle...no Rosinski/Van Hamme a MDEK to by měla být záruka kvality, ale ani letmé prolistování mě příliš neuchvátilo. Touha utrácet za komiksy ale naštěstí byla silnější, a tak jsem se nepřipravil o mimořádný zážitek. Zvláště na kresbu Skarbeka si to chce chvíli zvyknout, ale je to úchvatné. Podobně působivá pocta dobovému vizuálu, jakou stvořil Ridley Scott v Soupeřích. Scénář snad překombinovaný, za to ale nabízí tolik žánrů (soudní drama, pirátské dobrodužství, dobová love story atp.), lokací a odkazů, až se z toho točí hlava. Western se již vizuálem více blíží Rosinskému, jak ho znám a mám rád a scénář splňuje všechno, co od správně nihilistického a temného westernu očekávám. Bomba, bomba a neodpustím si na závěr opět apolovat na vydavatele: Marvelu, DC a Ennise už máme plný knihovny, více evropských komiksů !
  • Kapis
    Kapis mecenáš3.8.2016 14:25Temnými cestami (pevná vazba)
    Opravdu mistrovské dílo, klidně bych si dal další nálož takových dobrodružství ověnčených brilantní malbou.
  • Azalin
    Azalin mecenáš31.7.2016 20:15Temnými cestami (paperback)
    Naprostá lahůdka.
  • Draco nobilis
    Draco nobilis admin19.7.2016 00:28Temnými cestami (pevná vazba)
    Kvalitní melodrama. Viktor Ýgo hadr.
  • choze
    choze3.7.2016 13:11Temnými cestami (paperback)
    Umělci, piráti a Divoký západ, to já rád. Sice jsem si z kresby necvrkl tak jako jiní a oba příběhy jsou ve finále zbytečně překombinované (Skarbek je navíc zatížený přemírou vysvětlování a finální zvrat je z dálky předvídatelný), ale bavilo mě to.
  • kaylin
    kaylin20.6.2016 07:46Temnými cestami (paperback)
    Trojice Rosiński-Sente-Van Hamme svou velikost dokázala naplno. Více: http://www.comics-blog.cz/2016/06/1195-temnymi-cestami-95.html
  • Kazumaki
    Kazumaki mecenáš17.6.2016 18:56Temnými cestami (pevná vazba)
    Tedy, i přes tu prapodivnou obálku musím říci, že mi komiks přišel k chuti.
    Takhle krásně malovaný obsah jsem jinde zřejmě dosud neviděl.
    Postava hraběte Skarbeka mě dokázala zaujmout hned v počátku; a tak jsem se do toho začetl, že mi ani nevadila ukecanost všech postav. Ale bylo to nutné a ve výsledku jsem byl spokojen jak s výtvarnem, tak i s narací.
    Druhý příběh s názvem Western je na tom podobně - ale proložen úchvatnými dvoustránkovými malbami, na které se čtenář může těšit. Možná budu jeden z mála, co má rád tematiku Divokého západu, ale i za toto malované vyprávění obrazem jsem rád.
    U obou komiksů se bojím prozradit něco z děje; mohu tedy zůstat u hodnocení dojmů a ty mám ještě stále silné.
    Je pravda, co zmiňují ostatní - že je to ten typ příběhů vezoucích se na vlnách odvahy a dobrodružství, ale podle mne je to něco, co tu chybělo a beru to jako pozitivum.
  • marek zigmund stanko
    marek zigmund stanko6.6.2016 16:07Temnými cestami (paperback)
    rozumově značně předvídatelné příběhy, pocitově ale jasně vrchol -nejen- evropského comicsu (!) jediná kaňka na celkové formální vymazlenosti, je jen obálka, u které bych žil -neznalý věci- v představě koupi pravěkého, východo-německého péčka :)
  • Norri
    Norri mecenáš6.6.2016 14:15Temnými cestami (paperback)
    Celá kniha na mě dýchla nostalgií starých „ábíček“ a jejich dobrodružných komiksů na pokračování. Ačkoliv příběhy nejsou špatné, je to forma, která této knize dominuje. Kvůli té se budete ke knize vracet. Navíc kniha obsahuje výborný doslov Milana Krejčího, ve kterém obsáhle popisuje okolnosti vzniku obou komiksů. To jak zásadní tyto dva komiksy pro Rosinský byly, poznáme podle toho, že u kresby barvami zůstal. To je dobře vidět, když se zalistujeme do jednotlivých alb Thorgala. Od 29. alba „Le Sacrifice“ (2006) se kresba dramatické změnila a byla to samozřejmě změna k lepšímu. Pokud tedy máte rádi krásně kreslené dobrodružné komiksy, pak nad Temnými cestami neváhejte. Více zde: http://vlcibouda.net/komiks/972-temnymi-cestami
  • Norri
    Norri mecenáš6.6.2016 14:15Temnými cestami (pevná vazba)
    Celá kniha na mě dýchla nostalgií starých „ábíček“ a jejich dobrodružných komiksů na pokračování. Ačkoliv příběhy nejsou špatné, je to forma, která této knize dominuje. Kvůli té se budete ke knize vracet. Navíc kniha obsahuje výborný doslov Milana Krejčího, ve kterém obsáhle popisuje okolnosti vzniku obou komiksů. To jak zásadní tyto dva komiksy pro Rosinský byly, poznáme podle toho, že u kresby barvami zůstal. To je dobře vidět, když se zalistujeme do jednotlivých alb Thorgala. Od 29. alba „Le Sacrifice“ (2006) se kresba dramatické změnila a byla to samozřejmě změna k lepšímu. Pokud tedy máte rádi krásně kreslené dobrodružné komiksy, pak nad Temnými cestami neváhejte. Více zde: http://vlcibouda.net/komiks/972-temnymi-cestami
  • DEmnoG
    DEmnoG mecenáš29.5.2016 11:18Temnými cestami (pevná vazba)
    V pořadí třetí MDEK v řade zaměřený na skvělého kreslíře. Po Bilalovi (Teorie rozpadu) a Serpieri (Druuna) pan Rosinski. Koukat je na co, především u Skarbeka jsem jen valil oči, ale horší je to se scénářem. Ne, že by byl špatnej, ale je to kniha odvahy a dobrodružství. Kdyby mi bylo patnáct, tak budu nadšený, navíc sem tam kozy, ale jako zkušený a literárním větrem ošlehaný vládce všehomíra jsem se kochal kresbou a scénář jsem shledal nezajímavým, až nudným. Pořád si stojím za tím, že koncept obálky u MDEK je hnusnej a z použitého fontu na obálce mi vyskákali pupínky na prdélce:).
  • louza
    Tři evropská alba běžné délky v jedné knize spojuje osoba ilustrátora, či v tomto případě spíše malíře. Dvoj albový Hrabě Skarbek zápletkou vychází zhruba podobně jako slavný Monte Christo. Sente se ale duchovní předlohy nezalekl a dokonce ji velmi úsměvným způsobem překročil. Celý dobrodružný scénář podbarvený příjemnou dávkou erotiky (ne jako prasáci Manara a Serpieri) je zvládnutý bravurně a i v normálním provedení by to byl famózní zářez, ale co je absolutně a nejvíc totálně k sežrání je kresba postrádající jakýkoli náznak inkování. Rosinski na podkladovou skicu maloval rovnou barvami, takže celý příběh vypadá jako když je složený z dobových malířských pláten což stylově doplňuje základní premisu, která se skutečně kolem malířství točí.
    Western je naopak klasickým evropským zpracováním jedno albového příběhu laděný do stylizace starých fotek. Forma slušivá i když více méně známá. Podložená je naštěstí opět výborným příběhem z pera belgického scenáristického kickboxera Van Hammeho, který hlavně vyústěním nenechá jedno oko suché. Ačkoli jde o jasně devítkovou záležitost, působí Western vedle famózního Skarbeka spíše jako bonusový obsah. Skarbek totiž na rozdíl od některých (naštěstí docela málo) knih vyšlých v rámci edice MDEK skutečně J!E! mistrovské dílo. Arcidílo, které bez problémů bourá žebříčky a krotí zažitá klišé. Spolu s Blacksadem a Metabarony určitě zlatá esenciální trojka. A Metabaroni jsou v té trojce až třetí.

    Už jsem toho viděl v komiksu hodně, ale na tohle jsem teda fakt čuměl.
  • cyboy
    cyboy mecenáš20.5.2016 23:45Temnými cestami (paperback)
    Dalsi MDEK a dalsi perla.
    Rosinskeho je potreba rozebrat trochu obsirneji.
    Nejprve pribehova cast: U Skarbeka jsem si zpocatku prosel frustraci z do oci bijici inspirace Hrabetem Monte Christem a rikal jsem si, ale ne, to prece neni nutne. A ejhle ono to vazne neni nutne. Opravdu skvele. Western je o poznani temnejsi, skoro az jizansky a oba pribehy spojuje jedna z nejzakladnejsich definic literatury: Neco je jinak. Vic prozrazovat nebudu.
    Co si zaslouzi samostatnou zminku je kresba. Skarbek hranici s umeleckym dilem. Nektere panely jsou hodne zvetseni a zaramovani. Kresba je nadherne barevna a hlavne scenerie jsou uchvatne. Western je kresebne jednodussi, ale zase je prokladan dvoustrankovymi olejomalbami, ktere jsou proste dechberouci. Rosinski je skutecny mistr a jeho prace patri k tomu nejlepsimu co je u nas v prekladovych komiksech k videni.
    Skvely ctenarsky zazitek a jeden z nejlepsich MDEKu vubec.
    95%

9035511
Četl/a (75)
2Hitman3, Alikkk, anka, binnmode, blackJag, buscheer, Cabal, calvin10, cobe, ComicsCZek, čozek, Deckard, DEmnoG, Draco nobilis, duri, erik, fel68, Fives, Fox01, Georgíno J., Golem, Grrr, Hades, Hawwwran, house192, hypermlok, IndyP, invape, Izmir Čupr, James, jankie, jindroush, Joshua_T, kallenved, Kapis, Kazumaki, Khagrael, Killingjoke, Kraken, kubosos, lacoste, Light, maco, Mariohurbanek, mart.in, massilia, mozzu, mywiel, NecRoman, Noci, Norri, Ozymandias, pechna, Petrisko911 , Poseidon1978, puml, RaptoR, rockyt, rooty, RudyRod, Schirru, sedw, tacmud, terrordemon, the.kasztan, Tomket.Tom, Tony TwoDee, trudoš, Ukko, Valdaufinka, VXP, Wasseg10, wolfgang, zgrywus, Zlord_Antijezis
(153)
Agiru, Alfi, Alfred, Alikkk, andik007, anka, Ashek, Azbest, BadBoy, bboorreekk, Beng.D, Benji, binnmode, blackJag, Blacksad, bmc75, Bob, buscheer, Cabal, calvin10, cobe, ComicsCZek, Corteg, Corvus, čozek, CSE_AC/DC, DanielT, Deckard, deefha, delsemela, DEmnoG, Dinik, doophy, Draco nobilis, dr_benway, duri, dvoracekpetr1, Erich, erik, fel68, felis, filemon, Fives, Fox01, FrankieOndatra, Georgíno J., Golem, grellenort, Grrr, Hades, Hawwwran, house192, Hulik, hypermlok, IndyP, invape, Jak, James, jankie, Johnny Sasaki, Joshua_T, kallenved, Kapis, Kazumaki, keyko, Killingjoke, Kokuun, koniklec, Kraken, kubosos, lacoste, Lenny, Light, listr, Lobok257, Lojza, maara, maco, Mariohurbanek, markic, mart.in, MB, mcleek, merhyx, mikina, mirec, Mitak, mozzu, MP, MP81, Mr.Plysh, Murphy722, mywiel, NecRoman, Nightmare, Noci, noMster, Norri, Paldini, pavel, pavouk, pechna, Pekario, Petrisko911 , Poseidon1978, RadimNemec, raimi, RaptoR, razielus, rockyt, rooty, Rowan, RudyRod, Saran, Schirru, Šedo, Skot, Slaine, sleepless, Son-Goku, songoku, StanleyHu, Stara.kryta, suricattaontheway, syon, t0mas, tacmud, terrordemon, the.kasztan, Tialster, Tominos, Tomket.Tom, Tony TwoDee, Trevelyan, trudoš, tulipstros, Ukko, Valdaufinka, vallyslayer, valon, vishnar, Vojtěch 393, Vrenn, vteco, VXP, Wasseg10, willis, wolfgang, xintax, xxaannddeerr, Zajo original, zgrywus, Zlord_Antijezis
Chce (6)
arnecht, chcita, Mankin, nx, Premek, Suši
Nabízí (3)
grellenort, Hades, pavouk