Ukázka
Ukázka
Ukázka

+ 7 dalších ukázek

Koupit
Je překrásná a svůdná. Jmenuje se Tomie a coby dokonalá femme fatale ničí životy mužů i žen ve svém okolí. Před jejím kouzlem není úniku a nelze se jí zbavit – a že se o to mnozí neustále pokoušejí...

Originálně vycházelo pod nakladatelstvím Asahi Shimbun Publications Inc. v letech 1987 až 2000

Scénář
Džunži Itó
Art
Džunži Itó
Obálka
Džunži Itó
Lettering
Jiří Hrbek (Daren)
Překlad
Anna Křivánková (hotate)
Redakce
Tereza Micková, Andrea Nekvapilová
Žánry
horor, thriller
ISBN/ISSN
978-80-7679-225-8 (CREW)
Vazba
lepená v měkkých deskách
Formát
145 x 215 mm
Tisk
černobílý
Váha
1200 g
Stran
748
Cena
899 Kč
Originál
Tomie (Asahi Shimbun Publications Inc., 2011)
  • tom173
    tom17323.1. 23:10Tomie
    Pro mě je Tomie po Spirále spíše zklamání. Úvod je fajn, dobrý vidět, že pan Itó taky nebyl dokonalý kreslíř odjakživa a musel se zdokonalovat. První dvě části, ale mají atmosféru a nejsou ještě tak Itóovsky přestřelené. Další čtyři kapitoly až po povídku Vila, jsou za mě vrchol knihy. A taky jediné kapitoly, které na sebe navazují. Tady jsem měl při čtení opravdu takový nepříjemný pocit a cítil tu hororovou atmosféru, a to hlavně v kapitolách Fotky a Polibek, ty jsou výborné. No dále už jsem bohužel tak nadšený nebyl. Některým kapitolám chyběla lepší pointa nebo je více rozvést, jiné jsou vyloženě úsměvné. Celkově jsem se nenudil, jen je škoda že to nejlepší přijde vlastně zezačátku a zbytek už pouze tak prošumí.
  • p3tris
    p3tris12.12.2023 09:52Tomie
    Je Tomie duch, když se zjevuje i po vlastní smrti? Asi ne. Je démon? Možná, protože její fotografie by tomu napovídaly. Ale v každém případě je Tomie stvoření, které se rozmnožuje buněčným dělením. A to tak, že z každého jejího kousku vyroste nová entita. Jelikož má podobu nebývale krásné slečny a pravděpodobně využívá i feromonů (nebo magie?), nebývá pro ní problémem přinutit muže, aby jí "z lásky" zabili a rozsekali na malé kousky. Zárodky nových Tomií. To, že dotyčného většinou psychicky a někdy i fyzicky zničí, je pro ní nepodstatné. Tomie je dalším z výplodů fantazií oplývajícího mozku japonského mistra hororu Džundži Itóa. Opět je základní idea postavena na jednoduché myšlence, kterou ale autor dokáže posunout do bizarních rovin. To podtrhuje kresba, která na první pohled působí možná trochu amatérsky, ale při bližším prozkoumání překvapí smyslem pro detail a je tedy si na ní potřeba trochu zvyknout.
  • Darth Raelchi
    Darth Raelchi mecenáš15.9.2023 22:43Tomie
    Ono to vlastně není špatné, jen to nikam nevede, a přišlo mi to jako věčně pokračující Marvel nebo DC. Prostě to jde dál a dál až se to zastaví kde...? Místy to bylo dlouhé a ucajdané bez nějakého posunu vpřed, i když ke konci se už Ito snažil. Někdy dobré, někdy blbé, ale ve finále dobrý, přelouskal jsem to a nelituju, že jsem se obohatil o dalšího Ita.
  • filemon
    filemon20.1.2023 10:32Tomie
    Zhruba 1/3 dobra, pak uz bohuzel kolovratek.
  • Sagikkun
    Sagikkun12.1.2023 13:18Tomie
    Svazek by se dal rozdělit na dvě knihy:

    1) prvních cca 300 stran je první kniha, jejíž byť epizodické kapitoly však víceméně tvoří jeden ucelený, hlavní příběh. V každé kapitole se o Tomii dozvíme něco nového a podstatného, a jednotlivé příběhy měly vzestupnou kvalitu a doteď je mám v hlavě. Jelikož je navíc Tomie Itóovým debutem, tak bylo zajímavé sledovat, jak se kapitolu od kapitoly vykresluje - s tím však souvisí jediné menší negativum, které bych k tomu měl, a to někdy až totožné postavy, takže jsem si občas nebyl jistý, kdo je kdo. Tak jako tak, tahle "první kniha" je za mě jednoznačně za 5*.

    2) od povídky Pomsta se to však zlomí a s výjimkou třech posledních příběhů tvořících jakýsi "epilog" jsou zde nijak navazující povídky (a že to je najednou jedna povídka za druhou má v knize i svoje vlastní odůvodnění, což oceňuju). Itóova neuvěřitelná fantazie se zde opět rozjíždí naplno, a Tomii doslova rozpitvává a prozkoumává do posledního vlasu, opravdu z ní těží úplné maximum. Snad na téměř jakoukoliv otázku "a co kdyby Tomie tohle...?" mi Itó nabídl odpověď v jedné z jeho povídek, které jsou vždy originální a jedinečné (byť hlavní motiv ve formě Tomie mají pochopitelně stejný). Za tohle všechno tohohle chlápka prostě obdivuju. Hrozná škoda, že i přes originální nápady už některé povídky neměly tak silné provedení, jako oněch prvních 300 stran "hlavního příběhu".

    Suma sumárum, koncept Tomie mě neskutečně bavil a dalo by se říct, že jsem ji jakožto čtenář podlehl podobně jako lidé z povídek. Je to opravdu fascinující postava, ze které Itó díky své úchvatné fantazii a kreativním schopnostem vytěžil maximum. Bohužel, postupně už Itóovi malinko docházel dech a ne všechny pozdější povídky mi tak utkvěly v paměti nebo ve mně zanechaly tak silný dojem, jako ty první. Mám však pro to pochopení, a i tak před ním zas a opět smekám. Pro mě je tak Spirála stále nepřekonaná, byť se k ní Tomie opravdu blížila a rozhodně si zaslouží lepší 4*.
  • George Walker Bush
    George Walker Bush admin2.11.2022 16:02Tomie
    Tomie je hrozně zajímavý, vtipný i hororový námět zároveň. Koncept, který vznikal očividně postupně. Vzhledem k tomu, jak na sebe jednotlivé povídky navazují více či méně volně, možná by podobné knize slušelo víc něco okolo 500 stran, některé příběhy jsou navíc trochu slabší. Ale i tak je to parádní dílo plné itóovské obskurnosti, divnosti a nevyčerpatelného metače nápadů, u které jsem jedině rád, že se mi nedostala ještě do snů... brrr.

    Celkový dojem: 80%
  • trudoš
    trudoš editor25.9.2022 15:45Tomie
    Džundži Itó se překonává. Po ujetých Rybách a fascinující Spirále jsem nečekal, že by mě ještě dokázal zaskočit, a ono ejhle: tu máš, čerte, kropáč! Aneb nikdy nepodceňuj Japonce s fantazií, proti níž je i Salvador Dalí pokoutní eskamotér. Tomie má přitom takřka až banální námět – uhrančivá femme fatale vstupuje do života různým mužům i ženám, což je zpravidla vždy počátek šílené noční můry. Autor přitom nepracuje s nápadem bezhlavě a snaží se každý další příběh zasadit do kontextu těch ostatních, tedy v případě, že je to třeba. Fascinující přitom je, že jednotlivé povídky nesplývají, třebaže ústřední motiv je pro každou prakticky stejný. Míra děsu je však proměnlivá, a kde se zpočátku jen pousmějete nad naivitou školáckého hororu, tam už po sté straně jen bázlivě sledujete, kam je tvůrce schopen – a hlavně ochoten – zajít. Koncepce, stavba zápletky, hrdinové i atmosféra, tím vším se od sebe epizody liší, jedno však mají bezesporu společné. Pokaždé dokážou překvapit. A hlavně vyděsit.
  • autokineton
    autokineton24.9.2022 08:59Tomie
    Na Spirálu Tomie nemá, ale i tak stále velmi dobrý Itó. Koneckonců je to prvotina, takže člověk musí přivřít oko. Spousta dobrých nápadů, parádní kresba a solidní špalek. Jak mangu nemám rád, tak Itó je vždy sázka na jistotu :⁠-⁠)
  • Good Games
    Good Games mecenáš18.9.2022 19:02Tomie
    Crew tu Tomie vydali v kompletnej verzii a je to veru poriadne veľký titul a 748 strán vám chvíľu vydrží. Je to autorova prvotina a na celkovej kvalite kresby a aj scenára to vidieť. Hlavne prvé poviedky sú ešte dosť jednoducho a nevábne kreslené a to mám inak Itovu kresbu rád. Aj po scenáristickej stránke je to dosť repetitívne dielo a ten istý koncept sa opakuje príliš často v celej knihe. U mňa je to zatiaľ najslabší Ito, aký tu vyšiel, ale aj napriek tomu je to stále kvalitný horor a nemal by ho žiadny fanúšik autora či hororových máng minúť. =►Celá recenzia◄=
  • Ivan Kucera
    Ivan Kucera mecenáš14.9.2022 06:49Tomie
    Džundži Itó je našťastie už i na našom trhu stálicou permanentne, konzistentne ponúkajúcou kvalitné hororové mangy s nápadmi natoľko šialenými, až je azda lepšie nepýtať sa, kde (a za akých okolností) na ne chodí. Ryby – Útok z hlubin alebo kultová Spirála sú názvy, aké hovoria samé za seba. Tentokrát nám CREW nadelila Itóov príbeh, ktorý mu rozkopol dokorán dvere do sveta slávy. Právom. Tomie bola pôvodne 30-stranová manga, ktorú písal a kreslil ešte ako zubný technik, poslal ju do súťaže a dostal za ňu čestné uznanie. To mu dodalo sebavedomie a ako muži v jeho diele, aj on sa k Tomie v nasledujúcich rokoch vracal a vracal a vracal... až sa koncept o tajuplnej, pyšnej a „nezabiteľnej“ dievčine rozrástol do masívnych temer 75O strán (váhou to napriek mäkkej väzbe presahuje jeden kilogram!). Mimochodom, toto nie je prvý raz, čo sme sa v češtine s Tomie stretli; k tomu došlo už v Itóovej zbierke Balónky oběšenců a další hororové příběhy (konkrétne v „poviedke“ Malíř, ktorá je v omnibuse Tomie samozrejme tiež zastúpená). Viac v mojej recenzii: https://www.fandom.sk/clanok/recenzia-tomie-manga
  • Fort
    Fort3.9.2022 17:34Tomie
    Z tohohle vás s jistotou bude bolet zápěstí. Povídková hororová knížka, která s každou další kapitolou ztrácí na zábavnosti. Konec mohl přijít mnohem dříve. Nedoporučuji číst najednou, klidně si přečtěte u Tomie i něco jiného. Dvě kapitoly denně stačí.
  • Karel Sec
    Karel Sec22.8.2022 17:21Tomie
    Je to něčeho určitě metafora, ale po chvíli je to dost nudné a repetitivní. Někdy i blbě namalované. Ale určitě stojí za přečtení.
  • Bubákolog
    Bubákolog20.8.2022 15:11Tomie
    Tomie je vynikající dílo, ale Spirála je mnohem hutnější.
  • robur31
    robur3115.8.2022 18:52Tomie
    Celkem by mne zajímalo, kam na ty šílené nápady Itó chodí. Jinak docela čtivé, ovšem vzhledem k tomu, že se vlastně jedná o Sebrané spisy sl. Tomie, tak bohužel po chvíli ztratí kniha tempo a hlavní zápletka se v jednotlivých příbězích opakuje. Na jednu stranu sice vyznívá jistá hororová beznaděj , na druhou stranu však předem očekávaný konec unavuje. Klidně bych se spokojil s polovinou stránek...
  • deefha
    deefha mecenáš14.8.2022 08:50Tomie
    Tenhle špalek (vzhledem k malým rozměrům a velké váze se špatně drží, ale buďme rádi, že to u nás vůbec vyšlo - a navíc takhle pěkně všechno pohromadě) jsem sice přečetl za pár hodin, ale rezonovat ve mě bude ještě hodně dlouho. O existenci mangy Tomie jsem měl povědomí vlastně díky jejím filmovým zpracováním, kterých je už asi osm a ani jedno z nich jsem zatím neviděl. Teď už si je pouštět nebudu, protože bych si asi jen zkazil vynikající dojem, který na mě kniha udělala.

    Úvodní a závěrečné části jsou masakrózní, povídky mezi nimi mají kvalitu trochu kolísavou, přičmž ale některé z nich (Schovanka, Chlapec, Vlasy, Malíček...) velmi výrazně vyčnívají. Nechci spoilovat, ale hlavní postava (zdráhám se použít označení "hrdinka") Tomie to vůbec nemá lehké a i když mě překvapilo, že série původně vycházela v šódžo manga magazínu (tedy pro dospívající holky), dle definice jsou všechny atributy vlastně naplněny:

    "Mangy a anime tohoto zaměření jsou převážně romantické, někdy obohacené o milostný mnohoúhelník. Hlavní postavou je zpravidla dospívající dívka čelící nejrůznějším konfliktům, ať už jsou to každodenní dilemata, romantické pletky, nebo se jen snaží zachránit svět. Šódžo nepostrádá akci a zaměřuje se také na tělesný vývoj jedince.

    Nebyl by to ale Džundži Itó, kdyby to všechno nebylo podané tak trochu jinak :-D S krásnýma holkama jsou prostě jen problémy a tak si dávejte bacha, do koho se zabouchnete. Pro všechny případy každopádně doporučuju nosit s sebou dobře nabroušený nůž. Nikdy nevíte, kdy se bude hodit...
  • Qvestor
    Qvestor11.8.2022 22:35Tomie
    Komentář se spoilerem.

    Tomie je atraktivní mladá dívka, která přitahuje muže jako cukřenka mravence - a probouzí v nich takovou žárlivost a takové šílenství, jež oni nešťastníci mohou utišit pouze tak, že Tomii rozsekají na kusy! Jenže Tomie nemůže zemřít. Vždycky se vrátí, vždy vyroste odznova třeba ze svého torza či ze štěpu v mase hostitele.

    Tady odbočím a podotknu, že na mne každá Itova kniha působí docela jiným dojmem. Ryby jsou temná groteska, nechutné, bizarní, nelze je brát ani trochu vážně. Spirála je snová, melancholická. A Tomie? To je černá noční můra. Pro celou mangu je příznačný pocit prokletí, bezvýchodnosti. Tomie je jako bytost z městské legendy, víte, že s každým, kdo se jí přichomýtne do cesty to špatně skončí. Ničí celé rodiny. A co víc, je cítit, že je to její účel. Tomie je jako zlý duch, proti kterému není možné se bránit, natož s ním pak bojovat.

    Příběhy v tomto souborném vydání jsou dokonale funkční, mnohdy skvěle vypointované. Líbí se mi většina z nich. Vypíchnu alespoň tyto povídky: Fotky, Pomsta, Vražda, Schovanka, Chlapec. Mým favoritem je možná Schovanka, ale těžko vybrat. Při čtení crwáckého vydání jsem se musel často usmívat nadšením z umělecké práce, nádherných kreseb, přesně zachycených scén interakce mezi hrdiny, ale musím se přiznat, že při prvním online čtení Tomie v angličtině mi do smíchu dvakrát nebylo a manga na mne těžce dolehla svoji intenzitou a depresivností. Teď si ji však užívám. Tomie je úctyhodná, představuje vysoký standard kvality Itóových prací, jemuž se nevyrovná leckterý beletristický titul.
142311
  • Anton
    Anton4.3. 18:46Tomie
  • tom173
    tom17323.1. 23:10Tomie
  • Django
    Django mecenáš7.1. 21:18Tomie
  • p3tris
    p3tris12.12.2023 09:52Tomie
  • perak
    perak16.10.2023 07:36Tomie
  • Darth Raelchi
    Darth Raelchi mecenáš15.9.2023 22:43Tomie
  • jeanbaklajean
    jeanbaklajean9.8.2023 20:16Tomie
  • Kazumaki
    Kazumaki mecenáš25.7.2023 23:49Tomie
  • Lucy117
    Lucy11722.7.2023 17:48Tomie
  • charvos
    charvos mecenáš8.4.2023 22:33Tomie
  • Palebras
    Palebras3.4.2023 13:58Tomie
  • AxusNalim
    AxusNalim23.3.2023 16:53Tomie
  • filosh
    filosh28.2.2023 08:32Tomie
  • Doly
    Doly30.1.2023 22:44Tomie
  • filemon
    filemon20.1.2023 10:32Tomie
  • Sagikkun
    Sagikkun12.1.2023 13:22Tomie
  • Doppelganger
    Doppelganger2.1.2023 21:07Tomie
  • Sir_Pete
    Sir_Pete24.11.2022 19:23Tomie
  • Fox01
    Fox01 mecenáš15.11.2022 15:24Tomie
  • Black Bro, yo
    Black Bro, yo5.11.2022 16:23Tomie
  • George Walker Bush
    George Walker Bush admin2.11.2022 16:03Tomie
  • fifas
    fifas21.10.2022 09:16Tomie
  • Light
    Light17.10.2022 00:58Tomie
  • disclose
    disclose5.10.2022 20:06Tomie
  • lacoste
    lacoste2.10.2022 23:11Tomie
  • Dezodoo
    Dezodoo1.10.2022 17:40Tomie
  • trudoš
    trudoš editor25.9.2022 15:45Tomie
  • autokineton
    autokineton24.9.2022 08:59Tomie
  • RaptoR
    RaptoR mecenáš22.9.2022 15:00Tomie
  • Good Games
    Good Games mecenáš18.9.2022 19:31Tomie
  • lantan1
    lantan117.9.2022 08:54Tomie
  • Ivan Kucera
    Ivan Kucera mecenáš14.9.2022 06:49Tomie
  • invape
    invape mecenáš7.9.2022 23:37Tomie
  • Fort
    Fort3.9.2022 17:34Tomie
  • house192
    house19229.8.2022 19:30Tomie
  • xflori01
    xflori0128.8.2022 22:40Tomie
  • NecRoman
    NecRoman27.8.2022 21:19Tomie
  • Honzyk
    Honzyk25.8.2022 13:28Tomie
  • willis
    willis22.8.2022 17:30Tomie
  • Karel Sec
    Karel Sec22.8.2022 17:21Tomie
  • Bubákolog
    Bubákolog20.8.2022 15:11Tomie
  • yardaformi
    yardaformi17.8.2022 01:50Tomie
  • robur31
    robur3115.8.2022 18:52Tomie
  • deefha
    deefha mecenáš14.8.2022 08:50Tomie
  • listr
    listr13.8.2022 22:13Tomie
  • Unerr
    Unerr13.8.2022 13:58Tomie
  • Qvestor
    Qvestor11.8.2022 22:35Tomie
  • Fimi
    Fimi mecenáš9.8.2022 22:49Tomie
  • Fimi
    Fimi mecenáš1.1.2023 13:11Tomie
    Tomie titul roku? Zajímavé
  • Qvestor
    Qvestor31.12.2022 22:13Tomie
    Pro mne je Tomie titul roku 2022, stejně jako Spirála pro mne byla to nejlepší loni. Jo, jsem monotématický, ale pořáný horor mám prostě rád. Vždycky jsem měl rád Barkera, Lovecrafta a podobně... a Itó k nim krásně pasuje... Bez ohledu na to, kolik letos a loni vyšlo žánrové beletrie, Itó je z mého pohledu nejvíc.
    Podle reakcí si ostatní sice z Tomie nesedli na zadek, ale alespoň pro mě je to srdcovka.
  • Ivan Kucera
    Ivan Kucera mecenáš5.9.2022 08:34Tomie
    Premýšľal som, odkiaľ je mi "poviedka" Malíř povedomá. Až potom som si spomenul, že bola už v Balónky oběšenců a další hororové příběhy.
  • Milo_Harwey
    Milo_Harwey mecenáš30.8.2022 23:44Tomie
    Hm, to mě napadlo taky, ale hledal další variantu - někdo to smazal, nezobrazulo se mi to nebi já nevím. U recenzí komiksu zpravidla nikdo nediskutuje, co pamatuju, takze vtip na neexistující diskuzi mi přišel laciný. Nu, což ...
  • baatcha
    baatcha30.8.2022 22:33Tomie
    Já to bral tak, že je to od SSP ironie. Jako že píšou o komiksu na idnesu, ale nikoho to nezajímá.
  • Milo_Harwey
    Milo_Harwey mecenáš30.8.2022 21:28Tomie
    Jaká diskuze? Není tam žádný příspěvek ..
  • SlouzimStarymPsum
    SlouzimStarymPsum30.8.2022 19:22Tomie
    Recenze na idnesu. A výživná diskuze.
Četl/a (64)
123peta, Anton, autokineton, Black Bro, yo, Bubákolog, charvos, cybern, Darth Raelchi, deefha, Dezodoo, disclose, Django, Doly, Doppelganger, Draco nobilis, fifas, filemon, filosh, Fort, Fox01, George Walker Bush, Good Games, house192, IndyP, invape, Ivan Kucera, James, jeanbaklajean, jindroush, Karel Sec, Kazumaki, Keno, lacoste, lantan1, Light, listr, Lucy117, Miss Amphipolis , Mysak92, NecRoman, p3tris, Palebras, pechna, Pej, PeNNy, perak, Petr, petrSF, Poseidon1978, Qvestor, RaptoR, robur31, Ruw, Sagikkun, Schimi85cz, seneke, Sick666, Sir_Pete, the.kasztan, tom173, trudoš, Unerr, xflori01, yardaformi
(106)
alchymista5, Anton Whatever, Askalon, autokineton, BadBoy, bboorreekk, beanek, binnmode, blackJag, bmc75, Bob, Bubákolog, burzum, calvin10, charvos, cobe, cybern, Dali, deefha, Dezodoo, Django, Doly, Doppelganger, Draco nobilis, dre, farnhajt, fifas, filemon, filosh, Fort, Fox01, Georgíno J., Glumal, GORERATED, hellblazer, herbert, house192, IndyP, invape, Ivan Kucera, James, jeanbaklajean, jindroush, jiskra, Kaluž, kapicka, Karel Sec, KarlosJB, Keno, Kouzelnik7, lacoste, Light, listr, Lookass33, maara, Mamut12, Marvin, Mitak, Mr.Plysh, Mysak92, NecRoman, o2t2, OldaB, p3tris, Paja78, Paldini, Palebras, paulmuaddib, pechna, Pej, PeNNy, perak, petrSF, Poseidon1978, RadimNemec, raimi, RaptoR, Rumburaq, Ruw, Sagikkun, Saran, Schimi85cz, seneke, Sick666, Sir_Pete, Skot, sleepless, Stara.kryta, start05, syon, tacmud, Tarka Daal, the.kasztan, Tialster, tom173, Tony TwoDee, trudoš, VanTom, vishnar, willis, WoodySempaii, xflori01, xintax, yardaformi, yogi, zdoog
Chce (17)
akrijus, besikv, Corvus, delsemela, Fida, Goldfinch, Kamoš, Keenkeen, Kiko, Kiwi1902, Lojza, Maty48, monty.cl, Nightmare, panjosef, Tomasino79, Tomate
Shání (2)
Corvus, Nightmare