Do týmu X-Men přichází noví a zásadní členové.
Poprvé se objevuje Kitty Pride... A hned jí jde o život. Ovšem pekelně záludný Hellfire Club není to nejhorší, co X-Meny čeká.
V dvaadvacáté knize řady Comicsové legendy začíná jedna z největších událostí komiksového vesmíru. Přichází Dark Phoenix. Celý vesmír je v ohrožení a v centru víru, který může zničit veškerou existenci, je jedna jediná osoba - Jean Greyová.


V originálu vyšlo jako X-Men #125-138 (září 1979 - říjen 1980). Vydal Marvel.

Scénář
John Byrne, Chris Claremont
Art
John Byrne
Ink
Terry Austin
Obálka
Dave Cockrum
Lettering
Karel Petřík
Překlad
Changer the Elder
Žánry
akční, superhrdinský
ISBN/ISSN
978-80-87044-51-3 (Netopejr)
Vazba
lepená v měkkých deskách
Formát
165 x 255 mm
Tisk
černobílý
Váha
521 g
Stran
260
Cena
289 Kč
  • VanTom
    Úplné vyvrcholení epické ságy, tzn. konečná přeměna do Dark Phoenix a nerovný souboj s ní, sice moje očekávání zcela nenaplnilo, ovšem cesta k němu vedla úchvatná. Všechny ty zmínky, náznaky a obavy z nekontrolovatelné moci Phoenix, kterou za nejasných okolností nabyla dobrotivá Jean Grey, táhnoucí se přes desítky sešitů, bylo radostí sledovat (stejně jako objevení rozmilé Kitty Pryde či zlotřilé úklady Hellfire Clubu v tomto svazku). Prostě legendární klasika s partou (ne)dokonalých hrdinů a jejich kamarádské vzájemnosti, kvalitně napsaná (a že textem opravdu nešetří) a dokonale nakreslená (čemuž nic neubírá ani černobílé provedení). Kéž bychom se jednou dočkali pokračování!
  • mearez
    Tahle knihy by byla hrozně super, vlastně na úplně plnej počet, kdyby kresba nebyla černobílá a kdyby první příběh s Moiřiným potomkem nebyl tak nudný.
    Claremont umí jak nikdo. Tenhle run je neskutečně provázaný (dalo by se říct, že Claremont je takovej komiksový Da Vinci-předběhl svojí dobu), neskutečně super a hlavně je to taková předzvěst toho, že komiksy nebudou jen pro děti. Je to hodně geniální příběh, asi nejlepší X-men run ever. Ovšem najde se pár mínusů.
    První příběh mě neskutečně nudil, neměl jsem skoro sílu ho dočíst. Taková klasika X-meni, průměrný komiks z období konce sedmdesátek. Potom to začalo a do hry se zapojil Hellfire Club, a komiks nabral neskutečný grády. Nejenže je to taková předehra k Dark Phoenix, ale každičký detail na začátku něják později zapadne do příběhu na konci. Velký plus za první výskyt Kitty Pryde, což je super postava, a je vidět, jak tady Claremont už od začátku buduje vztah mezi Kitty a Petrem, který se vyvine v něco mnohem většího.
    A pak to začlo. Slavná Dark Phoenix sága. Claremont buduje 40 čísel na pozadí novou Jean, která si zvyká na svoje nové schopnosti. Fakt nářez. Claremont všechno, co budouval těch skoro padesát čísel spojí v konec, který je hodně dobrý a je přesně takový, který si dlouholetý člen týmu X-men zaslouží. Poslední sešit pro mě byl neskutečná nuda, ale to asi proto, že jsem to všechno už četl.
    Nevím, co mám dělat. Na jednu stranu jsou v téhle knize příběhy, které jsou neskutečně super, ale na druhou má tento komiks jen černobílou kresbu a první příběh je strašně nudný. Ale jinak se jedná o naprostou klasiku, jeden ze stěžejních příběhů Marvelu a jeden z nejlepších komiksů své doby. Nakonec to vypadá, že pozitiva přebijí negativa a dám téhle knize plný počet, a na tučernobílou kresbu radši nebudu myslet. Za mě 5*.
  • jayjay86
    jayjay86 mecenáš7.7.2015 11:23Comicsové legendy #22: X-Men #04
    Tohle je prostě neuvěřitelně geniální dílo (kompletní příběh všechny sešity). Nemůžu si pomoc, ale miluju starý Marvelovky, toto sic tak staré není, ale skvělý to je úplně stejně. Příběh, dialogy, KRESBY, napětí, prostě vše!! Myslím, že komentáře typu zastaralé či úsměvné jsou absolutně zcestné. Člověk to musí hodnotit tak, jak by to hodnotil v den, kdy tyto komiksy vycházely. Nebo jako umíte si představit recenzi na Škodu 105, nebo Nokii 5110 z roku 2015? Asi žádná sláva by to nebyla a slova jako úsměvné by byla hodně slabá.. Tento komiks i po tolika letech je na tom pořád líp než ta zmiňovaná nokia po znatelně kratší době.. Jediný, proč nedávám u této konkrétní knihy 5hvězd je vina Netopejra a černobílého tisku (nebo resp. škudlících zákazníku,. co by barevnou knihu nezaplatili).. DOPORUČUJI všem tento komplet.
  • rynda
    přesně tak, někdy to vypadá se starýma komiksy tak, že raději mohli napsat celý román. Řekla bych, že to zrovna platí o marvelu.
  • George Walker Bush
    George Walker Bush admin20.3.2014 12:07Comicsové legendy #22: X-Men #04
    Tyhle výlety do minulosti mě baví i nebaví zároveň. Zdá se, že styl vyprávění je dávno překonán a leccos dnes působí hrozně úsměvně (dialogy, myšlenky), ale pak si člověk uvědomí, že je to celé zpracováno mnohem lépe než dnešní novodobí X-Meni. Je to všechno takové "poctivé", promakané, napínavé... a tolik textu, že si člověk říká, proč autoři nenapsali raději román.

    Celkový dojem: 60%
  • erik
    Hm, to som zasa čosi zmrvil, prosím, prosím, adminov o zmazanie predchádzajúceho komentára (aj s týmto). Ďakujem.
  • erik
    Dva klasické príbehy, Hellfire Club a Dark Phoenix vo farebnom prevedení, X-Meni na svojom komiksovom vrchole, čo k tomu dodať. Viac tu: http://www.comicsdb.cz/comics.php?id=4683
  • Final
    Final mecenáš7.4.2013 18:26Comicsové legendy #22: X-Men #04
    Díky Lenny!
  • Lenny
    Lenny mecenáš6.4.2013 11:33Comicsové legendy #22: X-Men #04
    Final: 125-138
  • Final
    Final mecenáš6.4.2013 10:13Comicsové legendy #22: X-Men #04
    Prosba: Nemohli by jste zde někdo napsat, z kterých čísel je tento soubor poskládán? Názvy jednotlivých čísel netřeba, jen čísla. Díky.
  • Kabukiman
    Kabukiman10.3.2013 14:21Comicsové legendy #22: X-Men #04
    "Pět miliard lidí zemřelo mou rukou stejně snadno, jako bys ty zmačkal kus papíru. Žádné další mrtvé na svědomí nechci." - Phoenix
    "Rozum mi říká, že nejsme mozek týmu..." Colossus
    Myslim, že erik to napsal dobře a nemusím k tomu nic dodávat. Těšim se,až si to přečtu ještě jednou v barvě, kterou u CL postrádám.
  • erik
    Konečne sa do našich končín dostali X-Meni na vrchole, Claremont píše jeden epický príbeh za druhým (plus v textoch komentuje, čo postavy robia, akoby to nestačilo nakresliť) a Byrne ponúka kresbu, ktorú si človek asociuje s detstvom. Takto jednoducho vyzerá klasika. Jasné, je to čiernobiele prevedenie (čo vyhovuje Nightcrawlerovým očiam), ale nie je to na škodu.

    Zároveň dostávame niekoľko legendárnych momentov v histórii X-Menov. Prichádza Proteus, čo je dodnes najlepší protivník, akému kedy čelili (žiadne telo, takmer neobmedzená moc). Môžete sa tešiť, až sa v našich končinách zjaví v Ultimate X-Men a smútiť, ako sa asi nezjaví v X-men Legacy v rámci Necroshe... Nasleduje Hellfire Klub, čo dodať, azda iba to, že dôjde na psychohrátky a kopu akcie, Wolverine sa vynorí z kanálov, ukáže, prečo sa z neho stala hviezda a v neposlednom rade sa z Jean stane Dark Phoenix, zabije niekoľko miliárd mimozemšťanov a napokon aj samu seba (tento príbeh si spolu s Hellfire klubom budete mať možnosť prečítať aj vo farbe v rámci ultimátneho komiksového kompletu, ak sa bude držať anglického knižného vydania Dark Phoenix Saga). Posledný zošit ešte zhrnie kompletnú históriu tímu a je to.

    Claremont mal toľko skvelých nápadov (napr. zlatý strom), že sa to ani nedá opísať, kam sa na to hrabú dnešné komiksy. Navyše, miluje detaily. Tu sa na jednom paneli zjaví senátor Kelly, tam sa mimochodom naznačí niečo iné, pričom všetko časom dostane obrovský priestor.

    A to stále ešte nie je všetko, hlása teleshopping a musím mu dať za pravdu. Zjavujú sa dnes už slávne postavy typu Emma Frost, či Kitty Pryde, nuž mi neostáva iné, ako nadšene skonštatovať, že toto je najlepšia kniha X-Menov, aká v Čechách doteraz vyšla (rozbiehajúcich sa Astonishing X-Men rátajúc).

    Dúfam, že sa ešte dočkáme pokračovania, rád by som si po česky prečítal Days of Future Past, videl ukrižovaného Wolverinea a tak ďalej.
2294
Četl/a (36)
Alfred, calvin10, Cemino, Doncek4321, Doppelganger, DracoAn, erik, figis, Final, flipflop, house192, hypermlok, invape, jh666, KdG, Keno, Killingjoke, Lobok257, mearez, MEGA, Mercurio, mineralk, NecRoman, Ozymandias, Paldini, PatrikTheMighty, pechna, raenius, robertsedmik, S313, SHORTY, Spike, Tyfus, VanTom, yogi, zgrywus
(109)
5555, adam.ra, afri, Alfred, Azbest, Benji, blackJag, bmc75, bobo666_2005, burzum, calvin10, Cemino, charvos, Corvus, CSE_AC/DC, DEmnoG, disclose, Doncek4321, doophy, Doppelganger, Elhonzo , eliera, elthir, erik, fel68, figis, filemon, Final, FrAnK, Fréza, grinder, Hauzina, hellblazer, house192, hypermlok, ikshorm, invape, Jack043, James, Jestrab2, jh666, Joshua_T, Kabukiman, KdG, Keno, komiksák007, krvinka56, Kunden, Lenny, Lobok257, lutrix, m.jedle, maara, Masinfira, Maty48, MEGA, Mercurio, MIKER65, mimo_provoz, mineralk, Mitthrawnuruodo, moiqpiom, monty.cl, morddutha, MP, NecRoman, Nightmare, nx, OldaB, opytz, oru, Paldini, PatrikTheMighty, pavel, pechna, pennywise, pk123x, PKD, POLAKST, Poseidon1978, PP, R3d, Radkos, raenius, robertsedmik, royan, S313, Saiffer, saja, Salien, Saran, seezeethree, SHORTY, Skot, sleepless, Spike, stanleystar, suricattaontheway, tacmud, tertr556, trudoš, Tyfus, VanTom, vranakx, willis, xintax, Zajo original, zgrywus, Zíďas
Chce (14)
Azik2586, Badgu.y1902, Braindead, BreakingAway, deadpool, delsemela, FatMonster, fusnix, Grebenda, Kapis, Odal , RaptoR, vrazdinek, xxaannddeerr
Shání (1)
FatMonster
Nabízí (2)
Fox01, Lenny