Alternativní obálka
Ukázka
Ukázka

+ 1 další ukázka

V roce 2004 získal americký autor Craig Thompson za svoje teprve druhé dílo dvě Eisnerovy ceny (nejlepší grafické album, nejlepší scenárista/výtvarník) a k tomu i několik dalších ocenění. Přes tyto úspěchy se tehdy spíše jen tušilo to, co se dnes, kdy dostáváte do rukou druhé české vydání, už najisto ví: že jeho kniha POD DEKOU se stane milníkem ve vývoji komiksového románu a „dospělého“ komiksu vůbec, a svým způsobem i modlou, ke které bude upínat svou pozornost každý, kdo usiluje o vytvoření umělecky hodnotného, a přitom úspěšného moderního komiksu.

POD DEKOU je první objemný komiks v dějinách média, kterému americký nakladatel věřil natolik, že jej vypustil v knižní podobě rovnou, bez sešitových či časopiseckých vydání.

Jde o velmi neokázalé, ale přitom nápadité, zábavné a působivé líčení autorova dětství, mládí a první velké lásky. Zároveň se tu řeší problém lidí, kteří byli vychováni na mírně řečeno nábožensky horlivém (a nemírně řečeno bigotním) americkém venkově a kteří se pak zpod téhle deky i zpod jiných dek obtížně derou ven. Je to vražedně přímočarý příběh, při kterém si vzpomenete na vlastní věk nevinnosti a lásky tolik, až vás to píchne do srdce jako rampouch z pravé wisconsinské zimy.

Ocenění: "comiCZaward 2005" - nejlepší publikace
Ocenění: "comiCZaward 2005" - nejlepší překlad


Scénář
Craig Thompson
Art
Craig Thompson
Obálka
Craig Thompson
Lettering
Petr Šolta
Překlad
Richard Podaný
Redakce
Viktor Janiš, Hana Musilová
Žánry
autobiografie, ze života
ISBN/ISSN
978-80-7595-075-8 (BBart s.r.o.)
Vazba
šitá v tvrdých deskách s přebalem
Formát
170 x 240 mm
Tisk
černobílý
Váha
1301 g
Stran
592
Cena
790 Kč
Originál
Blankets (Top Shelf Productions, 2003)
Varianty
Pod dekou (2. vydání) (2018)
Pod dekou (2005)
  • soulbringer
    soulbringer mecenáš5.12.2022 01:38Pod dekou (2. vydání)
    „Děkuji ti, Bože, za tvé dokonalé stvoření… Děkuji za rytmus jejich pohybů, jak se choulí a zase protahuje, za to, jak její obrysy pod dekou plynou podobné vlnkám. Je tvoje. Je dokonalá. Je to Chrám. Když se k ní tisku, slyším věčnost – prázdné, osamělé prostory a proudy, jež se bez konce čeří a napadaný sníh vitá ten, co ještě nedosedl šepotem: pššš…“

    V té knize dost sněží.

    Od první stránky budete bojovat s tím, abyste se zbavili chladu, který se vám pomalu ale jistě dostane pod kůži. Ale sníh nebude hlavní příčinou. Při otáčení stránek vás budou zebat dost prsty, ačkoli duši často oblaží hřejivé emoce. U srdce vás to tu a tam intenzivně píchne a ti jemnější z nás mohou bojovat s jistou vláčnosti v očích, ale nakonec si řeknete – „ach, tohle bylo sakra dobrý. Tohle pohlazení jsem potřeboval.“

    Je to román oslavující křehkost, intimitu, první lásku i první velký žal. Znamenitě vykresluje (vlastní) dětství a dospívání se vším, co k tomu patří, i tím, co by k tomu patřit v dokonalém světě nemělo. Je to velmi citlivé, velmi bolestivé, nádherné, a přitom to drží při sobě svou obyčejností, banálními zážitky ze zapadákova, strastmi dospívání i fádností všedního života. Nad to vše je to autentické a uvěřitelné právě proto, že jde o autobiografický román, což tomu dává obrovský rozměr, ale hlavně to korunuje excelentní kresba, jež je příběhu ušitá na míru, bez jakékoli vady na kráse.

    Nejde ale jen o zpětný pohled na vlastní dospívání a velkou první lásku. Krása knihy spočívá také v tom, jak Thompson popisuje a propojuje různé životní deky (i proto se mi líbí originální název s množným číslem Blankets) a to nejen díky fyzickým dekám v příběhu. Jsou totiž situace, kdy máte pocit, že se dusíte, že vás svírá temnota, že dostáváte „deku jako na vojně“ a že celé vaše bytí je pod dekou. Jindy je deka místem, kde se lze skrýt před venkovní zimou. Deka, pod kterou si vlezete s milující osobou a neměnili byste za nic na světě. Symbolismus ale zde není vůbec prvoplánový a také oproti HABIBI (další naprosto famózní věc) tolik knihou neprostupuje. Je jemný, schovaný mezi řádky a při četbě vůbec neruší. Stejně i snové či alegorické kresby tu přirozeně zlepšují popis vnitřních prožitků a umocňují jedinečnost knihy. Román je přímočarý, dialogy někdy možná drhnou jednoduchostí, ale má to spád a člověk má možnost nahlédnout do pestré mozaiky klíčových událostí, které pomohly zformovat jednoho z nejnápaditějších autorů dneška.

    V popisu prožitků outsidera, osamělosti i radosti z první velké lásky a prvních dotyků jsem našel tolik společných rysů z vlastního dospívání, až mě mrazilo. A jsem si jistý, že nebudu mezi čtenáři jediný. U hlavní dějové linky se budete prostě dost obtížně bránit dojetí, ale znovu, tyhle emocionální a sentimentální věci nejsou podávaný vůbec lacině, ani prvoplánově a pokud hledáte knihu s jednoduchým happy-endem, nebude to kniha pro vás. Ale ochudili byste se. Taky to není kniha pro lidi, co mají rádi akci a velký tempo hned od první stránky. Má to 600 stránek, ale i tady musím napsat, že tempo knihy je výborné a neztrácí své jedinečné flow na žádné stránce.

    V neposlední řadě je to odvážný a velmi tíživý coming-out. Jsem přesvědčen, že to rozhodování o tom, zda vydat či nevydat veřejně tuto retrospektivu, nebylo pro Thompsona vůbec jednoduché. Když si vezmu v potaz reálie amerického středozápadu, a hlavně situaci ve vlastní rodině, pak opravdu klobouk dolů. Pro některé z nich musela být četba docela emocionální hard-core. Pro české čtenáře bude trochu nepochopitelné, proč Craig věnuje tolik stránek křesťanskému prostředí i vnitřním rozpravám s Ježíšem a vlastním pochybám. Proč je tam tolik dialogu s pastory či rodinou věnovaným náboženství. Jako by to byl snad středobod světa – jenže on tam tak nějak je. Spojené státy obecně jsou velmi spirituální místo k životu a pokud žijete v nějakém zapadákově ve Wisconsinu, je křesťanská komunita častou jedinou, která alespoň nějak „funguje“. Komunita, kde můžete alespoň předpokládat, že vás budou brát takové jaké jste, že si tam můžete najít životního partnera s nějakým zdravým souborem hodnot. Ale jak to bývá, právě takové komunity jsou opakem toho, co inzerují. Dokážou jednoduše skrývat predátory, utiskují individualitu a místo, aby podporovali křesťanské „,miluj vším, co jsi a máš... hledej, tluč a bude ti otevřeno“, tak s lidmi spíše manipulují.

    Z posledních stránek se zdá, že Thompson nenechává na křesťanství (jež ho obklopovalo) nit suchou, abychom ho nalezli usmívajícího se nad znovu nalezenou Biblí, kde s úlevou zjišťuje, jak je to kniha, nad kterou samotní teologové pochybují -„Ohromilo mě kolik je tam výkladových poznámek, které znamenají pochybnosti. Tohle se mi líbí - ty poznámky. Pochybnosti jsou uklidňující“ – a to se líbilo zase mě. Myslím, že málokdo udělal pro rozvoj výchovy mládeže (nejen) v křesťanských kruzích tolik jako právě Craig Thompson a tahle kniha, kde by se ale neměli najít jen outsideři, ale hlavně sociologičtí a duchovn pracovníci s mládeži. Tohle by měla být podle mě povinná četba - právě mezi duchovními. Třeba to nejen těm americkým docvakne.

    Pod Dekou mě pod deku dostalo při četbě mnohokrát. S touhle knihou ožívají vlastní vzpomínky na první lásky, první zlomená srdce, první nepochopení, první experimenty, první sexuální i duševní vzrušení a extáze. A snad si vzpomenete na ten moment svobody, kdy člověk zjistil, že nemusí vypadat jako všichni kolem nebo tak, jak se ho snaží nejbližší okolí formovat. Ano, tenhle román se může jevit jako 600 stránek obyčejnosti, ale takový život v drtivé své části je. A málokdo umí na tak dlouhé fresce hladit a probudit imaginaci takovým způsobem, jako právě Thompson.

    Plusy:
    - atmosférická a černobílá kresba: Kam se hrabe ladovská zima! Prožívání, snění, emocionální výrazy tváře – jsou tam políčka, u kterých doporučuju vydržet a vychutnat je s čajem a nohami pod dekou
    - autentický a poetický příběh ve všech různých vrstvách s plastickou postavou, která se otevře ve všem
    - 600 stran, u kterých se nenudíte. Vše plyne přesně tak, jak má
    - každému, komu sem to doporučil, byl nadšený a každého se nějakým způsobem ten příběh niterně dotkl.

    Mínusy:
    - některé nuance evangelikálního amerického světa mohou českým čtenářům ujít (a není jich tam vůbec málo)
    - biblické překlady (když už jsem u toho) - to je obecná bolest českého hobitína. Kdykoli se objeví nutnost citací, šáhne se po kralickém překladu z roku 1613, přitom existují dávno překlady v moderní češtině (tahle zarostlá nutnost archaizovat Bibli za všech okolností, je od dob komunismu zažraná snad v každém překladateli. U Viktora to ale dost zabolelo).
    - 600 stránek je hodně, ale máte pocit, že musí přijít asi dalších dvacet kapitol a ono to najednou skončí.

    Jinak teda, bacha hlavně na tohle – v tý knize strašně sněží. Sněží tam furt. Vemte si k četbě deku! :)

    Celkové hodnocení: 90 %
  • faster86
    faster8611.4.2021 18:56Pod dekou (2. vydání)
    jak jde napsat dobry komiks z neceho co na prvni pohled vypada jako blbost, je to jednoduche, je to dobre a ke konci jsou citit silne emoce
  • MEGA
    MEGA5.1.2020 15:13Pod dekou (2. vydání)
    Krásná kniha. Zpracování určitě převládá nad obsahem, protože kresba, panelování a některé úžasné výjevy na stránce mě zcela unesly. Autor ví jak s komiksem pracovat, proto je tempo skvělé a celkově se to opravdu dá přečíst na jedno sezení. Prostředek knihy ale pošlapuje na místě a to mi úplně nesedělo. I když mě náboženství a křesťanství fascinuje, křesťan jsem nikdy nebyl. Možná bych pak tento komiks docenil víc. I přes to jsem byl okouzlen úžasnou zimní atmosférou, nápaditými myšlenkami, postavami a pocity které na mě přenesly.
  • Skot
    Skot mecenáš16.3.2019 11:34Pod dekou
    Výborná kniha o starostech a tíze dospívání , i když z prostřední nám trochu vzdáleného. Problémy jsou ale univerzální. Skvělý scénář, kresba odpovídá věku hlavního hrdiny a i když místy působí odbytě k příběhu patří. Zlatý fond komiksového umění .
  • mcleek
    mcleek18.2.2019 12:11Pod dekou (2. vydání)
    Knížka, která mě už několikrát potěšila, vyšla v druhém vydání, takže pro mě jasná volba! Párkrát jsem si ji někde půjčil, ale byla tady poměrně dlouho k nesehnání... Už jsem ji udělal místo v poličce a těším se, jak si opět připomenu pocity, které mě vrátí do dob dospívání, nevinnosti, malin nezralých a končin neprobádaných... ;-)
  • Fry
    Fry admin18.11.2018 15:18Pod dekou (2. vydání)
    Pod dekou - Mám za sebou již více než 900 přečtených komiksů a přiznám se že nic nepohladí po duši tak, jak se srdcem vyprávěná autobiografie. Nesmíte od toho však očekávat žádné zázraky, jelikož se v podstatě jedná jen o zcela banální příběh o dospívání v křesťanské rodině a první lásce, nicméně ať chceme nebo ne, každý v tom alespoň na chvíli uvidíme sami sebe. Navíc je příběh vyprávěn svižným tempem, takže se dá přečíst za jedno až dvě odpoledne a díky atmosférické kresbě zimní krajiny je ideální volbou na čtení v aktuálním měsíci ... Za mě 5*!
  • Norri
    Norri mecenáš22.10.2018 11:45Pod dekou (2. vydání)
    Skvěle pojatý coming-out. Pokud nevíte, jak něco říct rodičům, napište o tom knihu :-) Skvěle popsané nesnáze dětství a dospívání v chudobě a v křesťanství. Thompson dokáže sugestivně předat pocity, emoce a tísně. Hlavně při popisu své první lásky dokázal skvěle popsat pocity, které někdy zažíval asi každý. Thompsonova černobílá kresba k vyprávění parádně pasuje. Více zde: http://vlcibouda.net/komiks/pod-dekou
  • Darth Raelchi
    Darth Raelchi mecenáš6.10.2018 21:56Pod dekou (2. vydání)
    Já tomu komiksu asi nerozumím. O čem to teda je? Proč to někdo napsal? Co tím chtěl kdo říct? Nevím, zda-li jsem ho měl číst dřív než Habibi, ale bohužel to tehdy nebylo možné a Pod dekou mi přijde jako testovací pole pro Habibi. Co se kresby týče teda. Celkově tento komiks prostě nějak nechápu a nedokáže to kliknout v hlavě. Takhle, není to blbě napsané a hezky se to čte, fakt plynule, hezky a čistě. Přitom mi ty detaily neunikají a dobře zapadají k čtenému slovu. To je fajn, ale nějak mi to celé přijde jaksi zbytečné. Někdo se chtěl prostě vykecat. Co jsem si z toho odnesl jako gró toho všeho je, že dospívání je pes, zvlášť pod křesťanskou indoktrinací. Běžné vnitřní odrazy duše navenek a trable s pochopením sebe samého ve světě - což je zcela přirozené - dostává ťafku od náboženství jen se z toho kouří. Jinak mi to nijak nevadilo a komiks je takové příjemné počteníčko, které má sice nádech smuténky a lamentace, ale je to jaksi příjemné. Pro mě je příjemné číst o věcech ze života, protože jsou přirozené, autentické a přece mě nemůže rozhodit něco, co je přirozené a to mě naplňuje optimismem. Příběh je uvěřitelný, ale jak jsem psal viz výše, jaksi postrádám smysl toho všeho. V celku ale jo, proč ne... Kvalita to přece jen je.
  • brkowycz
    brkowycz10.12.2015 11:20Pod dekou
    Dříve jsem kolem této knihy kroužil v knihkupectví a nějak se pořád nemohl rozhodnout k její koupi. Ani nevím proč jsem si pak jednoho dne místo toho objednal Habíbí a to mě naprosto dostalo. Když jsem se pak vrhl zpět do knihkupectví, abych si pořídil i "Pod dekou"... nebyla tam už. Po několika letech, kdy jsem zcela pravidelně každý druhý/třetí den zadával do Google vyhledavače "Pod dekou antikvariát" jsem konečně uspěl a i mě domů přišla tahle knížka. Hurá!
    Pokud bych měl dojmy shrnout (nelze se samozřejmě ubránit srovnávání s Habíbí), tak bych řekl, že právě druhý autorův počin z prostředí lidového islámu je o něco lepší. Nicméně i Pod dekou je skutečně kvalitní počtení a já rozhodně nelituji těch let, co jsem strávil jejím sháněním. Hlavním problémem celého příběhu je zřejmě to, že se zakládá (a zdá se, že docela věrně) na skutečném životě. Dílo tak naťukne celou řadu témat, které by obvyklý román provázal do souvislého děje, ale zde některé příběhy zkrátka úplně vyšumí do ztracena. Objeví se problémy, které nemají výraznější vyústění, autor představí postavy, které jsou zajímavé, ale zpět do příběhu se už nevrací. Otevře problémy, jejíž vyústění buď vůbec nevyloží, nebo jen zběžně naznačí. To je podle mě velká škoda, ta kniha by klidně mohla být delší ve snaze uzavřít více těchto otevřenějších příběhů (nejvíce pak ten se zneužíváním). Nicméně - jak napsali někteří, "takový je život", ne vždy se nám dostane uzavření.
    Pod touto hlubokou vrstvou náhodných životních událostí a setkání, která jsou nám představena, je vypovězen příběh první lásky autora, jejíž hlavní úloha v Craigově životě bude v tom, že mu pomohla se poprvé kriticky obrátit k učení fundamentalistického křesťanství, kterým byl od narození "krmen". Myslím si, že to byl právě vztah s Rainou, který mu pomohl vyléz z "Pod deky" a začít přemýšlet sám za sebe, neovlivněn všudypřítomným, vinu vnucujícím, učením rigidních křesťanů, které se dá shrnout výrokem: "JSI HŘÍŠNÍKEM V OČÍCH PÁNA, SKONČÍŠ V PEKLE". Kniha na mnoha místech funguje především jako ukázka paradoxu, že náboženství "lásky" (neboť "Bůh tolik miloval svět, že obětoval svého jediného syna"), je některými věřícími interpretováno jako záminka k obrácení se proti vlastnímu bratru, pokud je homosexuál, ba co víc, obrátit se k lásce samotné, jak je demonstrována ve vztahu Craiga a Rainy. Craig si právě tento paradox ve vztahu s Rainou uvědomuje, nicméně až po dlouhém a složitém vnitřním boji, který je autorem v knize graficky velmi pěkně demonstrován. Příběh v knize skutečně skončí trochu uspěchaně a smutně, nicméně poslední stránka přináší optimistické poselství a tak jsem knihu nakonec zavřel s úsměvem.
    Ve zkratce - jedná se o (pro mě) další velmi kvalitní dílo Craiga Thompsona, a jestli jej někdy uvidíte povalovat se v antikvariátu jako já, kupte si ho, protože do antikvariátu tyhle knihy nepatří.
  • Murphy722
    Murphy72210.10.2013 15:38Pod dekou
    Nápadité a velice originální. Pohled na život takový jaký je. Zahalený ve svém hořko-sladkém hávu. Všem asi z Vás mohl vystoupnout otazník nad hlavou s otázkou : "Co se stalo s Rainou?". Ale o tom všem život je. Máte přátele, ale pak se přesunete ve svém životě dál a už je nehledáte. Máte přátele nové. A tak je to i s našima životníma láskama.
    Celá otázka s Bohem, lidmi věřícími nenávidějící homosexualitu je stále téma č. 1 v této době. Ač je to smutné, ještě dost lidí žije v této temnotě nevědění. Na rtech pouze slova s Bohem, ale slepě sledují ty, kteří je vedou (buď k dobrému, či špatnému).
    Výborné dílko, které bych opravdu doporučil přečíst každému, ať se ve tmě, či Pod dekou neztratí!
  • Radiomir
    Radiomir28.11.2012 20:10Pod dekou
    Hezky kontrastuje dospívání v křesťanské rodině s dospíváním v 90.letech (plakáty fugazi a pixies). Křehký, uvěřitelný a hlavně realistický vztah Craiga a Reiny. Moc fajn, půl hvězdy dolů za uspěchaný konec.
  • Kaluž
    Kaluž mecenáš5.3.2012 03:53Pod dekou
    „kap“ (u čůracího duelu mezi Batmanem a Spider-Manem jsem se málem počůral)

    Grunge, věčná zima a Ježíš. Puberta ještě nikdy nebyla tak hořká. Když Craig po vyznání své lásky k Raině uslyší pouze chladné „ách... Craigu...“, tak to píchne puberta nepuberta. Do toho trocha toho biblického šolíchání a ve výsledku máme celkem sympatický román v obrazech na téma 'věřím, věříš, věříme, pod dekou se choulíme'. Ty obrazy sice nejsou nic extra, ale občas se autorovi povede z nejednoho políčka vytřískat slušnou dávku emocí. Více Craiga Thompsona, prosím.
  • marek zigmund stanko
    marek zigmund stanko24.10.2011 11:17Pod dekou
    pochopím když někdo tvrdí, že nezapadá
    protože se při pohledu na ´kvalitu´ okolí
    ani nesnaží začlenit
    problém mám s člověkem co říká jak ho nikdo nechápe
    jak pořád zůstává nepochopen
    ale nevysvětlí proč
    Craig Thompson se mi to snažil vysvětlit
    pravda, dosti bolestínským způsobem
    přesto i když je jeho svět pro mě cizím místem
    promlouvá ke mě lidsky
    a proto má můj respekt
  • Lenny
    Lenny mecenáš16.4.2010 16:02Pod dekou
    Příjemná kresba a atmosféra. Krásně se to čte a člověka chytá za srdce úzkost či vzpomínky na dětství. Akorát jsem asi úplně nepochopil, proč se s Rainou rozešel...
  • massilia
    massilia28.1.2010 15:23Pod dekou
    Velmi příjemný komiks, který mi strašně připomíná nezávislé americké filmy z 90. let. Prostý a přitom zajímavý a jímavý příběh mladých lidí na cestě za poznáním sebe sama. Je v tom láska, její nalezení i zklamání, vše pojaté civilně a bez velkých efektů a rozmáchlých gest. Asi se to Craigu Danielsovi opravdu moc povedlo, když se nad tím dojímají všichni místní komiksoví nerdi.
  • iantomasik
    iantomasik14.8.2009 12:18Pod dekou
    taková holčičí ucintanost, ale velmi zábavná a uvěřitelná. za pozornost stojí především dívčí hrdinka a náladové scény se sněhem a zrněním..
  • yojimbo
    yojimbo25.7.2009 14:06Pod dekou
    Křehké pocitové dílo. Tohle se skutečně povedlo.
  • Kapis
    Kapis mecenáš12.11.2008 09:39Pod dekou
    Ano, je to moc citlivě napsaný příběh, nabušený nejelementárnějšími emocemi, který se čte sám. Je to obdivuhodné takhle do světa vylít své nitro a rozpitvat mládí do poslední bolístky. Dlouho mi tam ale chyběla nějaká "přidaná hodnota." Čtu, čtu a pořád si říkám proč jako, co mi to dává, ale naštěstí konec všechno spravil. Taky jsem se narodil do katolické rodiny, musel jsem chodit do kostela a v pubertě jsem na celou víru "rezignoval," takže jsem se zčástí s Craigem zžil a myslím, že každý si tam najde kousek sebe a sám před sebou si to možná i přizná. Autorovi se povedlo sqělým způsobem zpracovat atmosféru, místy fakt máte pocit, jako byste se procházeli v křupajícím sněhu a na hlavu vám padaly vločky. Pokud se kolem něco dělo, co mělo "jít jedním uchem tam a druhým ven," taky to tak bylo znázorněno, do Rainy se asi každý při čtení tak trochu zamiloval;-)
    No a tak mě napadlo, když nechtěl rodiče ranit tím, že ztratil víru, touto knížkou se mu to určitě povedlo, nemluvě o "pánu na hlídání."
  • The Genius
    The Genius24.9.2008 13:35Pod dekou
    Tenhle komiks je prostě pohlazením na duši. A čte se samozřejmě nejlíp někde v teple pod dekou :)
  • Neutrino
    Neutrino20.9.2008 14:15Pod dekou
    Ač tenhle komiks vychází z celkem banální zápletky, připadá mi dost originální - kupříkladu dost mě tam baví velká role naboženství, což je jev, se kterým se v komiksu (obzvláště americkém) málokdy setkáváme. Samotný příběh je chytlavý a dojemný, ač se v něm toho na 600 stránkách stane poměrně málo. Předpokládám, že kdyby tohle vyšlo jako prozaická kniha, nebyla by celkem ničím zajímavá; ovšem jako grafický román se ve spojení s autorovou stylizací vydává do prakticky neprozkoumaných oblastí žánru. Tím se stává neopakovatelnou. Kresba je pěkná, nijak příliš vyčnívající. I když možná mi na ní možná trochu vadí, že je vcelé knize s tak velkým rozsahem pořád úplně stejná, ale to je těžké... Celkově výrazný nadprůměr.
  • Mamba
    Mamba17.6.2008 13:46Pod dekou
    ...a víc než smutné.
  • Dr_Bilo
    Dr_Bilo12.3.2008 21:37Pod dekou
    Vše už zde bylo vyřčeno a je celkem zbytečné ještě něco dodávat, tak prosté a přitom tak dokonalé...
  • Spacecore
    Spacecore20.1.2008 15:14Pod dekou
    wáu...tohle se těžko rozdejchává...v mém žebříčku to překonalo i Mause což je co říc...Nevím jestli někdy přečtu silnější komiks či knihu...nasadilo to laťku pěkně vysoko..
  • yogi
    yogi21.9.2007 20:29Pod dekou
    Jedna z nejlepších věcí na našem trhu.Četl jsem ho jedním dechem a úplně se v něm ztratil.Kresba i scénář v dokonalé rovnováze.Kupodivu se to prý u nás moc neprodává,přesto moc prosím pana Buchala-více Craiga Thompsona.
  • willis
    willis13.9.2007 13:07Pod dekou
    Autobiografie jsou v tom, čemu se tak "vznešeně" říká grafický román pro dospělé, zdá se velice oblíbené. Tohle je asi čtvrtá nebo pátá co jsem přečetl v češtině !!, a všechny mají jeden společný rys....nezbytností takového díla je, aby se autor před čtenáři tak říkajíc svléknul do naha (ještě lépe obnažil až na kost), což se Thompsonovi zdárně daří. Abych řekl pravdu prvních asi 400 stránek jsem si říkal, že je to takový lehký nadprůměr, žádný zázrak. Až v závěrečných kapitolách jsem pochopil proč je tenhle komiks tak ceněný. Atmosféra nostalgie ne mě padla jako ta pověstná deka a zalezlý pod ní jsem vydržel až do konce.
    Komiks má sice 592 stran, ale stránky jsou poměrně krátké (Thompson šetří okénky) takže se dá přečíst na jeden zátah.

  • Davey
    Davey2.9.2007 20:37Pod dekou
    Příjemně se mi to četlo.Nečekal jsem,že to slupnu celý najednou...nemohl jsem se prostě odtrhnout od čtení.Všem,co mají rádi smutné,lehce romantické a životní příběhy,tak to velmi doporučuji!...skvělá cena na počet stran a vzhled (Tvrdé desky,přebal,vázaný..) Opravdu pěkný komiks.
  • Woffce
    Woffce7.8.2007 20:39Pod dekou
    Hezky mě to vtáhlo, příjemně smutný.
  • royan
    royan1.8.2007 12:25Pod dekou
    mistrovský kousek
  • Rorschach
    Rorschach28.2.2007 18:43Pod dekou
    Chytí za srdce snáď každého.
  • Tuxedo
    Tuxedo23.2.2007 10:57Pod dekou
    Důkaz toho, že nejkrásnější příběhy píše život.
  • Saiffer
    Saiffer mecenáš28.12.2006 13:18Pod dekou
    Prekrásny príbeh. Neopakovateľné vnímanie sveta. Dokonalá práca s plochou. Thompson vie navodiť emóciu situácie tak skratkovitým a geniálnym vizuálnym stvárnením, až rozum ostáva stáť a oči šprintujú po strane :) Kniha je ešte k tomu vyšperkovaná krásnymi doskami a väzbou. A hlavne ...tá Raina.
  • Netorack
    Netorack20.3.2006 22:37Pod dekou
    Úžasný příběh, skvěle zpracovaný. Craig je skvělý vypravěč. Opravdu hodně mě šokoval popis prostředí, ve kterém vyrůstal; když si vezmete, že se to odehrává před nějakými 10 lety, a asi se od té doby moc nezměnilo... Muselo pro něj být velmi těžké z takových podmínek vyjít nepoznamenán (alespoň tedy výrazně, něco to asi musí zanechat v každém) a takto se o zážitky podělit se světem. <br>Ad nekomiksáři: půjčil jsem Pod dekou kamarádce, když jí došly "seriózní" knihy. Nevím, jestli se do toho ponořila více či méně než já, ale určitě to v ní zanechalo stopu, a ne malou.
  • Markyz de Sade
    Markyz de Sade6.2.2006 13:17Pod dekou
    Myslím, že v "Pod dekou" se trošku najde každý z nás. Thompson napsal a hlavně nakreslil brilantní knihu, na kterou nenarazíte každý den. Budu se k ní vždy rád vracet, ale v depresi asi ne, to bych si to mohl možná taky hodit. MdS
  • mára
    mára mecenáš29.12.2005 00:10Pod dekou
    To si tak jedete autobusem, vedle vas na petce lezi a spi vyhubla blondina, ctete tenhle roman a obdivujete jeho plynulost poetiku, jemnost, rikate si, ze ten Craig Thompson je fakt machr, kdyz dovede kreslit takovy ladny detaily stetcem a netrese se mu ruka ani kdyz nakreslil sebe pri masturbaci nebo odjezd od sve prvni lasky, coz je mimochodem nejsilnejsi stranka, kterou jsem v jakymkoli komiksu KDY videl, az doctete na stranu 502 a rikate si, ze to vsechno odnekud znate. Jenze odkud? Blondyna se mezitim posadi a vy citite jeji zkoumavy pohled, snazite se venovat cetbe, takze rychle shltnete posledni stranky jako kdyz Saturnin zapomene privazat lano s kotvou a provazek odpluje. Zblunk.
  • DEmnoG
    DEmnoG mecenáš27.12.2005 10:45Pod dekou
    Nemam co dodat ke komentarum podemnou, mile, poeticke, jemne, prijemne... takove pohlazeni po dusi. Az budu mit trosku smutnejsi naladu, tak si "Pod Dekou" opet velmi rad prectu.
  • listr
    listr25.12.2005 22:25Pod dekou
    To nejlepší roku 2005, užasné, upřímné, trefné, krásné, budu to číst znova a znova ...
  • Michal Opitz
    Michal Opitz mecenáš13.11.2005 00:21Pod dekou
    Myslím, že v tomhle příběhu si najde každý něco... Thompson je šikovný vypravěč a jak je vidět, je upřímný. Navíc ta sympatická kresba, český překlad, úprava... prostě super. Proč 100%? Za tu upřímnost a čistotu projevu. Krásná knížka, ke který se budu vracet...
  • Black Bro, yo
    Black Bro, yo11.11.2005 21:27Pod dekou
    Hey, men, "popis" komiksu a andre napsali téměř všechno, co se dá o tomto skvostu napsat(nebo mě spíš nic nenapadá), já totiž naprosto se vším souhlasím. Nádherný(možná někomu bude vadit ta přímočarost, ale nevím, mě to nevadilo) příběh, velmi pohledná kresba s mnoha skvělými zaběry a skvělé české vydání. Myslím, že něco podobného tu ještě nebylo. (Asi do osmi jsem výrůstal na venkově, tak jsem si trošku zavzpomínal, možná proto mě to tak dostalo, hlavně dětská čast)
  • andre
    andre mecenáš4.11.2005 08:07Pod dekou
    Tak toto je skvost. Musím poschválit BB/Art za obálku (přebal- lak). Práci pana Thomspona nelze jinak hodnotit než 100%. Tak krásný, poetický příběh jsem v komiksu nečetl (pokud vůbec). Kresba je moc příjemná a dodává krásnou atmosféru. Škoda je, že pokud tuto knihu dám přečíst někomu, kdo "neumí číst komiks" (např. přítelkyně, maminka,...), tak je možná nepohltí tak jako mě. Protože překlad je občas trošku "lámaný", tím nechci říct, že je špatný, ale občas ubírá atmosféru podivným slovosledem, sice správně českým, ale určitě by to šlo i lépe, "hladšeji"(jemněji?). Tato kniha by si to určitě zasloužila. A potom mě trošičku mrzel přístup tiskařů-neznabohů. Vím, že udržet černou černou není úplně jednoduché, buď může být "vyblitá", nebo obtáhne, ale tady bych si přál, aby si stim chlapci bejvali trošku lámali hlavu, kdo tomu trošku rozumí ví že to jde. Tato kresba tím trošičku (ale opravdu jen trošičku) ztrácí. Vím je to maličkost, ale zamrzí. Ale jinak, pokud někdo neprahne pouze po krvy a střevech, to musí potěšit každého, až se "chlap" zastydí (a uvědomí), že je možná citlivější než si myslel, přizná. Sám jsem byl překvapen:)
902291