Ukázka
Ukázka
Ukázka

+ 9 dalších ukázek

Jediné, co chtějí, je jeho mozek a jediné, co chce on, je cigáro.

Komiks Franka Millera a Simona Bisleyho Darebák je příběhem chlapce jménem Jason. Ten zjistí, že ti, o kterých si myslel, že jsou jeho rodiče, jeho rodiče nejsou a že svět okolo něj je něčím úplně jiným, než se zdá.

Komiks původně vycházel na pokračování v britském magazínu Gentlemen‘s Quarterly. Nyní si ho můžete přečíst v podobě, v jaké ho jeho tvůrci původně zamýšleli. Toto vydání obsahuje novou obálku, galerii skic, původní obálku a novou kresbu od Franka Millera (která zároveň slouží jako obálka speciálního limitovaného vydání).

Scénář
Frank Miller
Art
Simon Bisley
Obálka
Simon Bisley
Lettering
Martin Trojan
Překlad
Václav Dort, Martin Trojan
Žánry
akční
ISBN/ISSN
978-80-86839-71-4 (Comics Centrum)
Vazba
šitá v tvrdých deskách
Formát
255 x 325 mm
Tisk
barevný
Váha
679 g
Stran
48
Cena
549 Kč
Originál
Bad Boy (Dynamite Entertainment, 2007)
Varianty
Darebák (limitovaná edice) (2013)
Darebák (2013)
  • Django
    Django mecenáš15.1. 20:15Darebák
    Tohle dítě dvou dinosaurů, vám doslova ukáže zdvižení prostředníček, hodně násilí a sem tam nějaká nadávka. Jo mít svůj názor je důležité, stejně jako svoboda volby. Po přečtení menší zklamaný. Ale pokaždý když se podívám na obálku, hned mám lepší náladu.
  • Poniczech
    Poniczech mecenáš19.5.2023 13:23Darebák
    Nemůžu si pomoct, Bisleyho prostě zbožňuju, takže i když tady byl příběh jen takový průměr, pořád to bylo aspoň něco, s čím sám souhlasím a těch 5 hvězd tomu dám. Pokud by si to ale Miller kreslil sám, bylo by to za 3*.
  • trudoš
    trudoš editor10.2.2020 13:57Darebák
    Je mi jasný, že si koleduju o ukamenování pro umělecký nevkus, ale tohle byla vážně bída. Za pět set padesát kaček jsem dostal osmačtyřicet stran sice výtvarně i technicky vymazleného komiksu, ale s obsahem pro kočku. Sice hard 'n' heavy metal punk rock kočku, ale pořád kočku. Jako jo, individualita je důležitá věc, stejně jako mít vlastní názor na život, vesmír a vůbec, přičemž jakýkoliv zákaz ve jménu dobra nemusí být nutně dobrý zákaz. Tohle všechno vám ovšem nadhodí v podstatě až poslední stránka příběhu. Všechno před ní vypráví - napůl v metaforách, napůl v krvi - o boji malého nezbedy, co se snaží utéct z područí svých rodičů. Nutno podotknout, že hodně podezřelých rodičů, co dost možná ani nejsou jeho. Konec, tečka. To se přiznám, že jsem už utratil daleko menší peníze za mnohem více zábavy se stejným, ne-li lepším výsledkem. Asi holt nejsem správný anarchista. Každopádně vyvstává otázka, jestli ten by za něco takového dal peníze. Spíš to vidím na basu dobře vychlazených piv.
  • mearez
    mearez5.5.2019 21:51Darebák
    Tento komiks jsem dostal od příbuzného. Normálně moc netíhnu k takovýmhle speciálním edicím v bůhví akým formátu, kterej se nevejde do knihovny, ale jak se už od dob počátků lidské rasy říká, darovanému koni na zuby nehleď. Tak jsem se do toho navečer pustil, no a jsem rád, že nejsem jediný, kdo má rozporuplné pocity. Nebudu tu sáhodlouze vypisovat, proč se mi Darebák nelíbil, prostě řeknu, že nechápu, proč a čím si tento kousek, tento one-shot, když to tak řeknu, vysloužil takhle pěkné vydání. Komiks mi připadal příběhově prázdný a no nevim, asi na něj po nějáké době úplně zapomenu.
    Pak je tu kresba, kvůli které Darebák vyšel v tomto zvětšeném formátu. No, Millera obecně moc v lásce nemám, ale v rámci nějáké artové záležitosti jako je tato, jsem ochoten dát mu další šanci. No ovšem, tohle fakt ne. Darebák rozhodně nepotřebuje zvětšený formát, už jen proto, že vynikne odbytá kresba.
    No nevim no, nejsem z tohoto komiksu něják extra nadšenej, a asi se k němu nevrátim, ale aspoň mi Darebák rozšířil obzory. Za mě 3*.
  • Darth Raelchi
    Darth Raelchi mecenáš16.12.2017 06:48Darebák
    Jak jsem psal i Drsné školy, Miller ANO/NE. Občas zvučná jména a první sláva u daných tvůrců není vždy záruka kvality a u Millera mi to tak poslední dobou přišlo. Proto jsem jeho komiksy, včetně tohohle, přehlížel. Ve své době, kdy jsem na VŠ sháněl komiksy a teprve se o tom něco dozvídal, všude samý Mignola, Miller a Moore. Moora jsem chtěl, tam žádný problém, ale Miller prostě NE. Říkal jsem, že když je Návrat Temného rytíře takový super, že i zbytek musí být takový. Bohužel, Sin CIty já prostě nedávám a asi ani dávat nebudu. Filmy jsou fajn, ale komiks mě nechytil. Jeho režisérský debut The Spirit, také ne. Darebáka jsem i na úkor kresby Simona Bisleyho také přešel. Něco mi nesedělo zkrátka. Kresba mi přišla nebisleyovská. Srovnejte si Sláina a Darebáka, a pochopíte, proč to píšu. Každopádně po nějaké době mi to prostě nedalo a Darebáka jsem si zakoupil a přečetl. Musím uznat, že nakonec opravdu dobré počtení. Krátký a velmi specifický komiks, který nám na velmi krátkém příběhu naservíruje tunu detailů a myšlenek. Opět jak u Drsné školy, chci se o tomto světě dozvědět víc. Pěkně nastavený post-apo (snad?) svět. Tolik otázek, které si musí člověk sám odpovědět. Zkrátka mě komiks chytil a líbí se mi, jak je drsný a tvrdý a nebojí se jít až za hranice morální únosnosti. Vážně, psát o pubošovi s erekcí... ne každý to vydýchá, ale já se dívám především na uměleckou stránku díla. Za mě dobrý. Co se týče kresby, ta je krásná a super, ale vadí mi prostě ten coloring. Bisleyho znám jinak a tak mi sedí. Tady je ta jeho kresba moc výrazná, resp. vytažená a tím pádem je až moc každičká věc rozpoznatelná. U něj mi tento styl nesedí. Nicméně, celkovému dojmu to na ničem neubírá a v celku hodnotím tento komiks kladně, lepší průměr čili 3 z 5, snad jedině menší formát by neuškodil tomuto komiksu (50 stran a takové detaily mi na tak velkém formátu vadí a nesedí mi to k tomu). Nakonec jsem ale rád, že jsem si komiks zakoupil a určitě u mě zůstane ve sbírce. Přece jen je to netradiční autorské duo (trio) a undergroundově laděný komiks beru.
  • mAGiic
    mAGiic editor11.10.2016 11:19Darebák (limitovaná edice)
    Krátký one-shot od Millera, který samotný postrádá jakýkoliv smysl a po dočtení vyvolává mnoho otázek. Jestli to měl být jakýsi prolog pro nějakou sérii, tak budiž, ale takhle to nedává moc smysl. Bisleyho kresbu už mám spjatiou hlavně s Lobem, takže s tou problém nebyl. 2*
  • Kaluž
    Kaluž mecenáš2.3.2016 02:54Darebák
    Tak jo. Vzhledem k tomu, že se tenhle one-shot tváří jako ne moc povedený pilot k předem típnuté sérii, uchází mi podstata existence českého vydání v tomhle obskurním monstrformátu. Scénář působí jako taková ta na oko drsňácká devadesátková divočina, samej sráč a zmrd, nic moc objevnýho a je vidět, že i ten Bisley to tam seká, jak mu to zrovna přišlo pod ruku. Jako volovina na pokračování do měsíčníku pro pány to ještě ujde, ale jako prestižní bichle v přepáleným formátu to akorat zasírá místo v knihovně. Není holt všechno zlato, co se Millerem třpytí.
  • Vojtěch 393
    Vojtěch 39312.4.2014 02:33Darebák
    Jak už napsala řada lidí přede mnou, také jsem dnes po přečtení (asi půl hodina čistého času) cítil zklamání. Franka Millera miluji a kresba mě na první dojem také zaujala, protože je hrubiánská stejně jako atmosféra a scénář celého komiksu. Pasuje to k sobě to ano. Ale po přečtení jsem nemohl uvěřit, že to je konec a že tento komiks nemá pokračování. Opravdu to působí jako nějaký "víkendový" projekt Franka Milerra a týdenní projekt Simona Bisleyho. To nejlepší z komiksu je asi mluvící kocour Adolf a dvě prsaté dámy. Ale i tyto dvě postavy mohly být nakresleny svůdněji. Takže vítězí kocour. Jedna věčná pravda tam samozřejmě je: "Jakékoli osvobození člověka od něčeho znamená pro to něco zákaz." Jsem sám kdo v tom vidí paralelu na nechutnou byrokracii EU?
  • Josh
    Josh4.4.2014 19:09Darebák
    Souhlas s chozem, taky nechápu, čím si zrovna tenhle komiks vysloužil velký vydání. V malém provedení by člověk o nic nepřišel, dokonce mi podle náhledů přijde, že i kresba by vypadala mnohem líp. Mně se nelíbila, není nijak detailní, naopak působí jakoby dost nahrubo dělaná, pozadí jsou prázdný, takže tím spíš ty nedostatky vyniknou. A ani stránka s nahou velkoprsaticí zde velkoformát neospravedlní:))

    Příběh taky vidim jako alegorii na dospívání a strach z něj, jinak těžko říct cokoliv bližšího, jelikož se nedozvíme VŮBEC nic. Jako úvodní kapitolu bych to bral všema deseti, ale jako kompletní dílo??? Iritoval mě voiceover, spousta keců jen pro drsňáckej efekt, stejně tak společensky kritický fórky. Přišlo mi to falešný. Zajímalo by mě, jestli Miller s Bisleym jen narychlo potřebovali nějaký prachy, nebo v čem byl problém. Mám po dočtení (tzn. asi tak po 20-30ti minutách) dojem naprostý odfláklosti.

    Mimochodem je fakt vtipný, skoro až absurdní, že se z knihy nedozvíte ani slůvko navíc oproti textu v oficiálním popisu:)) Stačilo by za to připsat jen "Konec". A hotovo, máte během pár vteřin z krku Darebáka a můžete investovat do jinýho komiksu:))

    Takže k čemu je dobrý tohle luxusní balení? Jo, asi bude vypadat pěkně vedle Drsný školy. Jinak to za těch 550kč vnímam jako boudu na českýho čtenáře, kterej skočí po každym Millerovi. Koukal jsem schválně na zahraniční recenze a veškerý hodnocení jsou ryzí průměr.
    Comics Centrum mam rád, ale tohle je podle mě trapas.
    Lituju majitele limitovaných edic.

    PS: Kdyby se hlavní hrdina nejmenoval Jason, ale Chucky, tak zvýším hodnocení o hvězdu:))
  • J.Connor
    J.Connor mecenáš16.1.2014 23:54Darebák
    Mám jistou slabost pro tyhle příběhy o tom, že zdání klame a nám vymezený svět nemusí mít hranice, které jsou nám vtloukány do hlavy (viz třeba 13. patro, Dellamorte Dellamore atp.). Fanoušek Bisleyho už nějaký čas nejsem, ale velký formát a žánr mu sluší. .... A za dva litry 48 stran, tvl. to je síla. Proboha už s tím přestaňte, chrlení speciálních edic o ničem devalvuje samotný pojem speciální edice jako takové. Záložka a plakátek, no tě prsty. A XL triko vypovídá o jistém stereotypu o fyzičnu čtenářů komiksů :D a ten motiv? Pyžamo pro metaláky. Víte, jak by třeba vypadalo pěkný triko? Černý M/L vepředu s bílou Millerovo kresbou z obalu a vzadu pod krkem menší červenej nápis Darebák.
  • George Walker Bush
    George Walker Bush admin20.12.2013 09:59Darebák
    Cha, celkem zajímavě vykreslný svět a zápletka, která rozhodně nenudí. Někdo v tom může vidět dystopické prvky a sci-fi, někdo zase zajímavé metafory (viz erik). Bisleyho kresba se mi líbila. Jenom celkové vypointování mi přišlo trochu slabé, respektive konec mi nějak nenabídl ono "správné" vyvrcholení, na které mě navnadil celkový děj. A nemám na mysli zrovna kozatou chirugyni (chiruržku, ženského chirurga?).

    Celkový dojem: 70%
  • erik
    erik10.12.2013 08:54Darebák
    Kratučký komiks kreslený Bisleym v drahom veľkoformátovom prevedení? Podozrenie z neskutočnej kraviny bolo na mieste.

    Avšak samotný komiks je v podstate takou metaforou výchovy a dospievania. Dieťa túži po nepoznanom, rodičia a spoločnosť mu vymývajú mozog, nuž musí zavrhnúť istoty a vrhnúť sa do priepasti, preniknúť ilúziou reality a okoštovať... cigarety. Výsledok je jasný, ani tá nepoznaná realita nie je žiadne terno, začína sa oblápaním sporo odetých motorkárok, cigaretami a končí... kdesi pri primitívnom prežívaní. Celé je to zaobalené do sci-fi a zaujímavo vystavané na opakujúcich sa pokusoch o útek, kým sa dielo vydarí.

    Pravda, toto moje evokačné čosi nemusí byť pravda. V podstate je to aj celkom uletené sci-fi, v ktorom deťom chcú ukradnúť mozog. Tu však nastupuje pocit, že ide len o úvod akejsi veľkej story, ktorá, nanešťastie, nemá pokračovanie. Obávam sa, že takýto prístup k veci čitateľov skôr sklame.

    Veľký formát je rozhodne plus. Bisleyho kresba vyzerá skvelo, je predpoklad, že si toto dielo prečítam aj v dôchodkovom veku, keď opustím škálu známych dioptrií.

    Darebáka som si odkladal na neskôr, pretože som sa bál, že ma nebude baviť. Ale opak bol pravdou.
  • Light
    Light2.11.2013 02:29Darebák
    Kratší, ale mnohem lepší než Drsná škola. Celej Darebák mi příšel takovej hrozně milej, i když tohle Miller asi nezamýšlel :D Škoda, že to není delší, ten svět, ve kterým se to odehrává vypádá hodně zajímavě.
  • Walome
    Walome mecenáš19.9.2013 09:15Darebák (limitovaná edice)
    MindReader: jojo, dobře jim tak, kvůli takovejdlem se na mě nedostalo s Ragemoorem :/
  • choze
    choze14.9.2013 19:21Darebák
    Vůbec nechápu, proč se tomu u nás dostalo tak luxusního potažmo drahého vydání. U předešlé Drsné školy měl velký formát smysl kvůli kochací kresbě, tady zato podle mě nestojí ani kresba, byť není špatná, ani kraťounký příběh, který působí dojmem, že je pouhým prologem rozsáhlejší story.
  • mart.in
    mart.in mecenáš20.8.2013 11:15Darebák (limitovaná edice)
    to fakt ještě prodávaj:o)? já myslel, že se to zase vyprodalo tak za hodinu... asi už byly ty 2000 za 48 stran vážně moc
  • MindReader
    MindReader19.8.2013 20:37Darebák (limitovaná edice)
    tak to byl dobrej fail, to doprodávaj ještě teď :D muselo potěšit ty, který toho nakoupili víc s tim, že to pak střelej xDDD
  • mart.in
    mart.in mecenáš28.7.2013 16:39Darebák
    Je to sice jen na pár minut, ale rozhodně to není nuda. Bisley nepatří zrovna mezi mé oblíbence, ale tentokrát mi kresba nevadila, naopak se mi některé panely dost líbily.
  • kaylin
    kaylin17.7.2013 15:22Darebák
    Především kresba ukazuje, jak zajímavý je svět "Darebáka". Ti, co po Jasonovi jdou, vypadají jako zombie náckové, nemluvě pak o kočce Adolfovi s knírkem. I když je Simon Bisley ve své kresbě celkem umírněný a není tak rozvášněný, jako například u Loba, jeho kresba rozhodně není špatná. Naopak. Stále má svůj mírně karikaturní styl, což komiksu prospělo. Jason vypadá naprosto nevinně, což je ve skvělém kontrastu s tím, jak přemýšlí a jak mluví. Komiks má tak ten správný efekt již od prvního panelu. Simon Bisley komiksu dodává potřebnou šťávu, což je patrné na celkem absurdních postavách, anebo jejich absurdním chování. Frank a Simon tvořili "Darebáka" nejspíš v nějakém symbiotickém propojení, protože je vidět, že kresbě dokonale koresponduje s textem. Více:http://www.comics-blog.cz/2013/07/199-darebak-95.html
  • Walome
    Walome mecenáš16.7.2013 12:40Darebák
    Doporučuji kupovat přímo na comicscentrum.cz - je to tam o 200,- levnější. A je to další lahůdka, která nám bude zdobit knihovny. Ono to má sice jenom 48 stran, ale je to prostě krásný vydání a obsahově nadprůměrný. A viděl jsem desky limitky, a ta bude bombová.

    Někomu možná nesedne příběh, který sází na dvě odlišné věci (dystopické prostředí a strach malého kluka z toho, co se kolem něj děje), ale když se do toho pořádně začtete, tak je to slušná dystopárna. Kresba je fajn, rozhodně jí dominuje kočičák Adolf AKA kočka Šklíba :D
  • Majklbig
    Majklbig12.7.2013 19:31Darebák
    Tak předevší je potřeba opět pochválit skvěle provedenou práci CC, tzn. ostrá kresba a velký formát.
    Samotný příběh není nic originálního, ne nadarmo se ihned vybavuje nedávno vyšlá Drsná škola od stejného autora. Přesto mě Darebák bavil více než Drsná škola, ačkoliv nemá kresbu, která vybízí dlouze a detailně prohlížet každou stránku. Což ovšem neznamená, že by byla kresba průměrná, právě naopak, je výborná. Nevím proč, ale hlavní postavě Jasonovi jsem fandil mnohem více než Nixonovi z již zmiňované Drsné školy, u kterého mi bylo celkem jedno, jak dopadne a spíš jsem to jen pozoroval jakoby z povzdálí.
    Samotný příběh končí tak napůl a člověk uvažuje zda je to škoda, že už nepokračuje v rozvíjení zdejšího světa nebo ja naopak rád, že skončil v tom nejlepším.
    Hlavní myšlenku knihy asi nejlépe vystihuje Jasonův vnitřní monolog: Je zvláštní, že "osvobodit od něčeho" vždycky znamená to něco zakázat

11252361
Četl/a (71)
2scha, 81splinter, AlmightyMates , alois13, Anton Whatever, BadBoy, ben_bella, bierce, binnmode, ComicBookGuy, Darth Raelchi, Deckard, Django, Draco nobilis, emanek, erik, farnhajt, foudy, Fox01, Hawwwran, hellblazer, HellWeber, Infarkt, invape, J.Connor, James, jankie, jd., jindroush, jiskra, John Wick, Kaluž, kaylin, kinak, Librarian, Light, Lobok257, Mamut12, mart.in, mearez, Mercurio, miuanek, mywiel, NecRoman, oleav, Olesh, p3tris, pearlxjam, pechna, petrSF, Poniczech, Poseidon1978, RadimNemec, raimi, RudyRod, SHORTY, Spacecore, Spike, start05, t0mas, terrordemon, the.kasztan, trudoš, Ukko, Vojtěch 393, Walome, Wasseg10, WEAPONE, Zbysek2410, zlejzmrd, Zlord_Antijezis
(134)
2scha, 81splinter, adam.ra, Alfi, AlmightyMates , alois13, antiimini, Anton Whatever, Azbest, BadBoy, BeeSee, binnmode, blackJag, Bob, bronxik, burzum, calviti, charvos, chcita, ComicBookGuy, CSE_AC/DC, D.K.Logic, Dali, DAN478, DAxik, Deckard, deefha, disclose, Django, DKoscik, doophy, Draco nobilis, dracula, dre, ebbe_voe, emanek, erik, farnhajt, faster86, filemon, Fox01, Galupus, goodspeed, grinder, gumidekmedvidek, Hamichal, Hawwwran, hellblazer, HellWeber, hugosnowden, Hulik, Infarkt, invape, J.Connor, Jak, James, jankie, jiskra, John Wick, kaylin, Kazumaki, kendor007, kinak, komik.sx, koniklec, Leland, Lenny, Librarian, listr, Lobok257, Lojza, maara, Mamut12, mart.in, Martin Buchal, matrosh, MB, Mercurio, merhyx, mikina, mirec, miuanek, monty.cl, MP, mttra, namdnas, NecRoman, Netorack, noMster, oleav, Olesh, p3tris, pearlxjam, pechna, Poseidon1978, Quintana, RadimNemec, Radkos, raimi, Ricarderon, Rich, RudyRod, Saiffer, Saran, SHORTY, Skot, sleepless, songoku, SpiderJerusalem, Spike, StanleyHu, start05, suricattaontheway, syon, t0mas, tacmud, terrordemon, the.kasztan, TIM.biker, timek, Tombal, tomned, Tony TwoDee, trudoš, Ukko, vishnar, Vojtěch 393, WEAPONE, xai, yogi, Zbysek2410, Zíďas, zlejzmrd, Zlord_Antijezis
Chce (15)
Benji, Braindead, deadpool, delsemela, filosh, Fr3d_K, Jabba, Maty48, Meesha, Miriyak, nx, padre_negro, rockyt, sadoman, xxaannddeerr
Shání (1)
Meesha
Nabízí (3)
MB, mearez, oleav