Ukázka č.1
Ukázka č.2
Ukázka č.3
V této archivní kolekci najdete přetištěných prvních osm sešitů z dnes již klasického období, kdy v sérii Tarzan působil Joe Kubert. Tento tvůrce zde dosahuje tvůrčího vrcholu – píše, kreslí a edituje měsíční komiksovou sérii věnovanou jedné z nejoblíbenějších postav svého dětství. V první knize příběhů o Tarzanovi z rodu opů (inspirované romány Edgara Rice Burroughse) ožívá pán džungle s ohromující intenzitou. A to jak v příbězích, které jsou adaptací Burroughsových románů, tak v těch, které jsou jimi pouze inspirovány.
Jenom nemnoho kreslířů dokáže zachytit fyzickou akci a dynamiku lidského těla tak jako Joe Kubert. Jeho působivý talent může být plně oceněn v komiksu Tarzan ze sedmdesátých let dvacátého století, který Kubert psal, kreslil a editoval. Tato nádherná archivní kolekce – s předmluvou Joea Kuberta a restaurovanými barvami vycházejícími z původních barev Tatjany Woodové – nesmí chybět ve sbírce žádného fanouška nadčasových dobrodružných příběhů a Kubertovy nesporné intenzity a schopností.
Tarzanovo objevování radostí a strastí číhajících v africké divočině a mnoho nebezpečí ze strany lidí i divokých zvířat naplňují tuto sbírku primitivním vzrušením. První kniha z řady Tarzan: Éra Joea Kuberta, obsahuje příběh „Zrození opičího muže“ (smělou adaptaci prvního románu Edgara Rice Burroughse o Tarzanovi) a další příběhy inspirované Burroughsovými klasickými knihami – to vše napsáno a nakresleno legendárním Joem Kubertem.

Scénář
Joe Kubert
Art
Joe Kubert
Obálka
Joe Kubert
Překlad
Ľudovít Plata (Turlogh)
Redakce
Jan Řehoř
Žánry
dobrodružný
ISBN/ISSN
978-80-7381-716-9 (BBart s.r.o.)
978-80-7381-716-9 (CREW)
Vazba
šitá v tvrdých deskách s přebalem
Formát
175 x 265 mm
Tisk
barevný
Váha
774 g
Stran
200
Cena
599 Kč
Originál
Tarzan: The Joe Kubert Years 1 ()
  • Ivan Kucera
    Ivan Kucera mecenáš9.11.2023 16:27Tarzan: Éra Joea Kuberta 1
    České komiksové anály pamätajú viacero začatých a nedokončených sérií (sfleku mi napadajú Želvy ninja od Comics Centrum), ale asi len u máloktorého predčasného krachu ma to mrzí tak, ako u Tarzana legendárneho Joea Kuberta. Vydavateľstvá BB/art a CREW v r. 2010 spojili sily, aby postupne skompletizovali tarzanovské dielo tohto slávneho amerického ilustrátora (potomka poľských prisťahovalcov), ktorého synovia Joe a Andy patria takisto k špičke US komiksového ilustrátorstva. Joeov Tarzan, hoc je z dávnych 70. rokov 20. storočia, je pecka. Podieľal sa na ňom ako scenárista, ilustrátor a editor a ja som si jeho prácu aktívne užil. Pravdupovediac ma to (samozrejme milo) prekvapilo, lebo som čakal neznesiteľné ťažkopádne retro a napokon som výsledok zhltol ako malinu (pardon, banán). Asi je to dané čiastočne i tým, že mám na Tarzana príjemné nostalgické spomienky. Čítal som (a dodnes vlastním) skvelú 8-dielnu sériu Feďa Fialu (ktorú v 90. rokoch vydávalo Stredoslovenské vydavateľstvo), sledoval som báječne zlý kanadsko-mexicko-francúzsky seriál s Wolfom Larsonom, ako malého ma hlboko traumatizovala filmová verzia s Christopherom Lambertom, spokojne som si podupkával pri disneyovke z r. 1999 a svoje urobil Semic-Slovart, ktorý u nás v deväťdesiatkach vydal 4 zošity zo série Tarzan sa vracia. Pravdaže som čítal knihy s fantastickými názvami ako Tarzanov návrat, Tarzanov syn, či Tarzan a cudzinecká légia. Takže Kubertov príspevok bol pre mňa povinný. Kubertova kresba je dynamická, živelná, robustná, ale nie prehnaná; v tomto smere ma pobavil Joeov úvodný komentár „svaly na svaloch“. Tak to tu fakt nenájdete. Scenáre ma prekvapivo bavili, užil som si ich a to vrátane WTF okamihov (Tarzan ovláda umiestňovanie interpunkčných znamienok azda lepšie, ako niektorí učitelia slovenského jazyka a literatúry). Spýtavo obočie som nadvihol vari len pri scéne, v ktorej Tarzan žiarli na šimpanziu samicu Týku, po ktorej pokukuje opičiak Taug, s ktorým sa ako malý hrával, odporný zradca. To už mi pripadalo trochu cez čiaru, ale tak jasné, Tarzan nikdy nevidel ženu a je nadržaný. Zaujímavé je, že ku koncu do jeho príbehov začína prenikať čoraz viacero rozprávkovejších motívov, ale nevadilo mi to, skôr naopak (v tej chvíli to začalo pripomínať Conana). Vyzdvihnúť musím parádny vzhľad: prebal, úvodné slovo, medailóniky autorov, pevná väzba, lesklý kvalitný papier, lacetka... no proste radosť listovať... a ešte väčšia čítať.
  • Skot
    Skot mecenáš18.2.2018 18:17Tarzan: Éra Joea Kuberta 1
    Stokrát zpracované téma. Těžko už se dá přinést něco nového , standartní retro kresba , průhledný scénář. Čtení na jedno odpoledne. A bohužel kniha první je i knihou poslední a pokračování se nedočkáme. Na rozdíl od jiných serií toho příliš nelituji .
  • S4TW
    S4TW9.2.2018 08:26Tarzan: Éra Joea Kuberta 1
    Příjemné překvapení. Od této knihy jsem čekal téměř jistý průser, koupil jsem jí jen kvůli výborné ceně a takové té dětské zvědavosti, ale nakonec jsem byl velmi mile překvapen. Ano, kniha je velmi přímočará, s jednoduchým příběhem, spoustu nesmyslů, úsměvných situací a naivity, ALE…! Je to velmi zábavné, dobrodružství na vás srší z každé stránky a měl jsem podobný pocit, jako když jsem kdysi četl nějaké verneovky nebo koukal na Jumanji (to staré). Prostě jsem se ztratil v africké džungli a prožíval zvířecí dobrodružství společně s Tarzanem. Kubert si sice spoustu věcí ulehčuje, když potřebuje naučit Tarzana mluvit anglicky, tak ho to prostě naučí, ale v tomto konkrétním žánru mu to prostě musím prominout. Tady jde o tu zábavu, o tu dětskou radost, když čtete něco takového fantaskního. Navíc je to podpořeno akční, dynamickou kresbou, která má sice občas trochu problém s perspektivou, ale vynahrazuje to v soubojích. Na retro poměry se jedná i o velmi čtivou knihu bez zbytečného přehršle textu, sice zde nenajdete tolik dialogů, ale spíše vypravěčský monolog, ale opět, k danému stylu to patří. Asi ani nelituji, že zde nevyšel další díl, těžko by nabídl něco víc a další omílání by mě nejspíš znovu tolik nezaujalo, ale jako jedna samostatná kniha to fungovalo velmi dobře a já byl nad očekávání spokojen.
  • Ter
    Ter4.10.2017 22:52Tarzan: Éra Joea Kuberta 1
    Super! Škoda, že pokračovanie už nevyšlo.
  • Doncek4321
    Doncek43212.9.2017 12:03Tarzan: Éra Joea Kuberta 1
    za 99kč levné knihy, super čtení za tu cenu.
  • p3tris
    p3tris17.5.2017 11:08Tarzan: Éra Joea Kuberta 1
    Tento soubor sešitů je návratem do klasické éry komiksů. Klasické jak v Burroughsově původním příběhu, tak kresbou Joe Kuberta. A já se skvěle bavil.
  • kaylin
    kaylin1.9.2016 07:55Tarzan: Éra Joea Kuberta 1
    Ten komiks má svoje chyby, byl určovaný tím, co studio chtělo, ale i tím, co diktovala předloha a možná i Kubertovo přesvědčení. Jenže co se mu nemůže vzít, to je skutečnost, že ten komiks je naprosto skvěle nakreslený, a pokud jde o akční scény, tak se jim dá vytknout jen málo. Více: http://www.comics-blog.cz/2016/09/1249-tarzan-era-joea-kuberta-1-60.html
  • louza
    louza23.8.2016 16:27Tarzan: Éra Joea Kuberta 1
    Necvičené oko možná překvapí, že je Kubert braný jako Tarzanovský etalon (dobře těsně po Halu Fosterovi), pravdou ovšem je, že se pod na první pohled hrubou kresbou skrývá neuvěřitelný cit pro mechaniku pohybu, fyziognomii i dynamiku. To vše za použití mistrně úsporných kresebných metod. Všichni víme, jak má Tarzan vypadat, protože nám to ukázali Zdeněk s Gustavem. Joe nám ukazuje jak to samé nakreslit jedním tahem a to tak, že nic podstatného nechybí. Co naopak přebývá jsou barvy, které knize vysloveně ubližují. Moderní snaha o recoloring možná maličko pomohla, ale výsledek zdaleka nemá tolik šťávy, jako černobílé podklady z nichž Pavlovský dělal svého času knize korektury. Scénář netřeba rozebírat, protože se naštěstí velmi těsně přidržuje původní předlohy. Jen one shot Země obrů dokazuje, jaký to mohl být držkopád, kdyby si Kubert dělal scenáristiku sám, což naštěstí v první knize téměř nedělá. Přesto je škoda těch nevydaných zbývajících dvou knih. Kubertův Tarzan je po právu legenda čitelná i s odstupem času.
  • Josh
    Josh14.5.2014 14:14Tarzan: Éra Joea Kuberta 1
    Mně se nejvíc líbil způsob, kterým Joe Kubert vystihl zvířecí svět. Myšlení a jednání obyvatel džungle mi přišlo hodně uvěřitelný. Celkově text nemá chybu, popisky a komentáře pro mě nejlíp vyjadřuje pojem dobrodružná nostalgie:) Ve všech směrech je to krásná knížka, ty sytý barvy jsem si úplně vychutnával, kresba vás okamžitě vtáhne do jinýho světa, kde slunce umí žhnout tak nějak víc a tma bývá tíživější…

    Příběhy jsou podle mě naivní v tom nejlepším smyslu - Tarzan se střetává s piráty i s kanibaly, s obry i zákeřným liliputem; v nočních můrách potká různý stvůry, horší než krokodýlové, pumy nebo věčně nas*aný opice, který mu jdou po krku v reálu:)) Takže je to pestrá směsice, kde samozřejmě dojde i na Jane a zamilovaný poletování po liánách:)) Jednotlivý story jsou vždycky poměrně přímočarý a nekomplikovaný, ale i v tom je to kouzlo. Na nudu čas rozhodně nezbývá:)

    Šlo o moje první literární setkání se slavným předchůdcem dnešních hrdinů, a pokud nevyjdou další komiksy, jsem dostatečně navnazenej, abych se pustil i do knih. Tenhle útěk mimo civilizaci mě bavil a skvěle jsem si při něm odpočal:)
  • willis
    willis13.7.2010 11:49Tarzan: Éra Joea Kuberta 1
    Tarzan po x-té převyprávěný, přesto má stále svou kvalitu. Ta vyniká hlavně v kontrastu s epizodami, které jsou na konci a jsou jakoby vatou k hlavnímu příběhu. Kresba klasická, ale kdo jednou viděl ilustrace Z. Buriana, ten už má o "pravé" podobě Tarzanova světa dávno jasno.
  • royan
    royan1.7.2010 15:42Tarzan: Éra Joea Kuberta 1
    Klasika světového komiksu.
  • Mankin
    Mankin mecenáš23.6.2010 11:43Tarzan: Éra Joea Kuberta 1
    Kvalitne spracovaní klasika. Keď počujem Tarzan, vždy ma chytí akási nostalgia, alebo čo. Pravda, knižné vydanie je o niečom inom ako tieto, miestami hodne naivné komiksové príbehy, ale aj tak. ;-)
  • Kabukiman
    Kabukiman4.6.2010 19:36Tarzan: Éra Joea Kuberta 1
    Já jsem spokojen:) Bohužel se obávám, že tenhle komiks se moc nechytne, protože Tarzan už je dnes malinko mrtvá postava, což je vážně škoda. Není tak nabušenej jako Conan nebo magor jako Lobo, nenosí žádný superhadry a jeho příběhy z džungle můžou dneska vyznít trošku nudně. Kresba je taky oldskůlová,takže čtenáře odrostlého na Spidermanovi a Lobákovi asi nenadchne. Filmy s Tarzanem jsou už taky dávnej pravěk a poslední vydání knížek s Tarzanem byla katastrofa.... Prostě fakt nevim jestli si Tarzana koupí někdo pod 30 let... Já osobně jsem se u něj bavil a kdo má rád takovou tu starší klasiku (jako omnibusy),tak rozhodně doporučuji!!! Pokud vyjde další,tak do něj určitě půjdu!
132110
Četl/a (50)
2Hitman3, 2scha, adevr, Alikkk, calvin10, charvos, Crics, Dezodoo, Doncek4321, Doppelganger, Draco nobilis, emanek, farnhajt, Final, flipflop, foudy, Fox01, Georgíno J., guseppe, hellblazer, hypermlok, invape, Ivan Kucera, James, Jay-jay, Jestrab2, kaylin, luky.kuky10, Mariohurbanek, mart.in, mineralk, mstefl, MurinWolf, mywiel, NecRoman, p3tris, Paldini, Pista, radimisko, raenius, RR, S4TW, start05, tacmud, terrordemon, the.kasztan, Ukko, Velkej šéf, Zbysek2410, zlejzmrd
(155)
2scha, adevr, Alfi, Alfred, Alikkk, Azbest, bboorreekk, beanek, BlackDragon, blackJag, bobo666_2005, Braindead, burzum, calvin10, calviti, charvos, CHester Turner, cobe, CP, Crics, CSE_AC/DC, CSE_AcDc_CZ, delsemela, DEmnoG, Devilek, disclose, Doncek4321, doophy, Doppelganger, Draco nobilis, DracoAn, emanek, Fananek, farnhajt, fel68, felis, filemon, Final, Fox01, FrankieOndatra, Fréza, Georgíno J., Goeger-Devil007, goldschmidchen, goodspeed, grinder, guseppe, Hartmann , Hebled, holubdema, Hulik, hypermlok, invape, Ivan Kucera, James, Jay-jay, Jestrab2, jjjirik, JORDY, Josh, Joshua_T, Kabukiman, Kareru, Kazumaki, KdG, Keenkeen, KINIMODUS, komik.sx, konous, krvinka56, kucik, Lenny, Lobok257, luky.kuky10, maara, Mankin, Mariohurbanek, mart.in, Marthy76, Martin Buchal, Masinfira, MB, mcleek, merhyx, mikado, MIKER65, mikki.maser, mineralk, mirror, Mitthrawnuruodo, moiqpiom, monty.cl, MP, mstefl, MurinWolf, namdnas, NecRoman, Nevimtrebastofi, Nightmare, noMster, Norri, nx, OldaB, Olesh, Paldini, pavel, pechna, pennywise, Pista, pk123x, POLAKST, Poseidon1978, RadimNemec, raenius, Rocksteady147, Rowan, royan, RR, S4TW, Saiffer, Salien, Scaleo1, Skot, sleepless, Stara.kryta, start05, suricattaontheway, tacmud, Tarka Daal, Thurin, Tombal, Tony TwoDee, Toren, Trevelyan, trudoš, tulipstros, Ukko, Valis, vallyslayer, Velkej šéf, Viking, Vojtěch 393, vranakx, WereWolf, willis, Wiruss, xai, xintax, xxaannddeerr, yogi, yojimbo, Zajo original, Zbysek2410, Zíďas, zlejzmrd
Chce (5)
5555, isildur heir, Maty48, vrazdinek, yama
Nabízí (3)
comicsland, Ivan Kucera, Mildaha1