Ukázka č.1
Ukázka č.2
Ukázka č.3
Nicolas de Crécy patří mezi přední francouzské komiksové tvůrce a jeho tvorba je vysoce hodnocena domácí i zahraniční kritikou. Ve svém albu Doba ledová vzdal vlastním uměleckým dílem hold mekce francouzského uměleckého světa - Louvru.

De Crécyho album je pozoruhodné samo o sobě - po výtvarné stránce jeho volnou, rozmáchlou, jakoby nervní kresbou a mistrnou prací s kompozicí a komiksovým jazykem, po stránce scénáře příběhem z blíže neurčené, nejspíše postapokalyptické budoucnosti, další doby ledové, kde po pýchách naší dnešní civilizace mnoho nezbylo. Osobití hrdinové na své pouti „prázdným" světem ledu a sněhu (během níž vypjatě řeší vlastní vztahy a problémy) dospějí až k jedné z perel naší civilizace - Louvru.

De Crécy zde do svého příběhu a svého výtvarného výrazu vtahuje obrazy, sochy a další umělecká díla ze slavné „obrazárny". Ovšem, již to zde nejsou vrcholná díla našeho kulturního dědictví, nýbrž podivné artefakty, kterým je třeba ve světě bez lidstva a jeho paměti dát nový smysl. O to se, často velmi komicky, ale „logicky" snaží i de Crécyho hrdinové, čímž nakazí i čtenáře, který je veden k otázkám po povaze umění, o tom, co vlastně z nějakého artefaktu dělá umělecké dílo a proč jsme si právě tato díla vybrali jako ta nejlepší, hodná místa v nejslavnější galerii světa. Kromě svébytného uměleckého díla tak de Crécyho album nabízí neopomenutelnou přidanou hodnotu - procházku sbírkou Louvru (kterou většina domácích čtenářů nemůže znát zrovna důvěrně), která však není jen nudným výčtem, ale velmi inteligentní a hravou výpravou za uměním naší civilizace.

Ostatně nominace na cenu publika za Nejlepší album na prestižním francouzském festivalu komiksu v Angouleme v roce 2006 mluví i sama za sebe.

Scénář
Nicolas de Crécy
Art
Nicolas de Crécy
Barvy
Nicolas de Crécy
Obálka
Nicolas de Crécy
Překlad
Magdalena Kučerová, Marika Pecháčková
Žánry
ze života
ISBN/ISSN
978-80-86283-64-7 (Meander)
Vazba
šitá v tvrdých deskách
Formát
215 x 300 mm
Tisk
barevný
Váha
584 g
Stran
80
Cena
298 Kč
Originál
Période glaciaire (Futuropolis (Musée du Louvre), 2005)
  • Darth Raelchi
    Darth Raelchi mecenáš28.1.2018 07:35Doba ledová
    Takhle to dopadá, když brouzdáte CP a jinými obchody a prostě hledáte a hledáte, až najdete.Docela dlouho se tento klenot přede mnou skrýval. U Crécyho oceňuji nejvíce, že nikdy si nejste 100% jisti, kdy se jedná o realitu a kdy o sen. I tento komiks na mě takto působí a to je dobře, protože nemůžete než obdivovat celé dílo, zvlášť velmi zajímavou kresbu. Příběh je rovněž krásný a na 80 stranách je to ideální. Ani moc a ani málo. Do toho pocta uměleckým veledílům v podání páně autora, za mě prostě nahromaděná porce naprosto odlišných, ale přesto velmi kvalitních prvků.
  • sedw
    sedw23.9.2015 11:42Doba ledová
    Rozhodně velmi originální komiks, nicméně uplně nadšen z něj nejsem. První polovina byla super, Crécy opravdu úžasně vykreslil svět a dobrodružství "archeologů", jakmile se však děj přesunul do Louvru a objevily se jednotlivé exponáty, přišel mi komiks příliš zmatený a fantasmagorický. Konec jsem pak uplně nepochopil. Co se týče kresby, nemám co vytknout, parádně k příběhu sedla a je opravdu zajímavá a originální. Kdyby byl komiks celý v duchu první poloviny, je to jasných 5*, takhle musím jít níže.
  • kaylin
    kaylin12.3.2014 10:33Doba ledová
    Nicolas de Crécy ukazuje neskutečnou sílu komiksu, která je právě v tom, že dokáže vyprávět obrazem i textem. Téměř až nemožné propojení dob a stylů, které je možné právě jen díky muzeím a obrazárnám, je možné i v komiksu. Komiks má neskutečně rozsáhlé hranice a je jen na autorech, jak daleko jsou ochotni zajít. Nicolas de Crécy si je toho komiksového rozsahu vědom, což nám představil právě v tomto komiksu. Je dobře, že zrovna tenhle komiks u nás vyšel v pevných deskách. Tohle je velmi inspirativní dílo, které navíc dokáže zaujmout třeba i fanoušky sci-fi. Hlavně je to ale kniha pro ty, kteří chtějí nad věcmi přemýšlet. Jedinou slabinou je snad skutečnost, že některé de Crécyho závěry jsou možná až moc jednoduché a až moc se nabízejí. Finále je pak krásnou metaforou pro to, jak nám historie prokluzuje mezi prsty. Více: http://www.comics-blog.cz/2014/03/535-doba-ledova-90.html
  • karel
    karel mecenáš5.1.2014 19:24Doba ledová
    krásně vydanej zajímavej komiks
  • CSE_AC/DC
    CSE_AC/DC mecenáš1.11.2012 22:05Doba ledová
    Mám rád komixy i knížky kde se řeší, co by kdyby, takový to mezičasový či mezidobový srovnávání a porovnávání, tady se to ke konci trošku zvrhne do další dimenze, ale i tak mi to příjemně sedlo.. Myslím že bych v duchu první půlky knihy klidně snesl i dalších 100 stránek navíc, líbila se mi kresba, prasopsíci roztomilí, pasáž kdy skupina opustí svoje prasátko, a ono se propadne a bloudí podzemím bych zařadil mezi jednu z nejlepších v komixové historii vůbec...:) Navíc se člověk dozví spoustu věcí, pokud nebyl v Louvru, pěkně ho to na návštěvu navnadí...:) Po panu Ovocňákovi další lahůdka od mistra Crécyho od mojí sbírky.. :) Zapalte si doma svíčku, udělejte si příjemnou atmosféru a pusťte se do téhle perly!:)
  • flipflop
    flipflop12.5.2010 18:45Doba ledová
    Zajímavá myšlenka
  • Draco nobilis
    Draco nobilis admin2.9.2009 17:38Doba ledová
    Nicolas de Crécy je génius. Tahle kniha může sloužit jako povinná četba před návštěvou Louvru, jako odstrašující příklad dosahu naší civilizace i jako vykreslení lidských vztahů v uzavřené skupině vědců...archeologů. Vztah některých lidí ke psům je znepokojivý, i když stejně inteligentní jako lidé, stále u leckoho bytostmi druhého řádu.... Závěr je strhujícící a až do poslední chvíle jsem si myslela, že má být vytvořeno pouze dílo nahrazující ony kulturní skvosty, nikoliv spojující jako syncytium. Nejvýrazněji mě zasáhlo starověké umění, kterému po právu náleží maximální prostor. Jejich půtky a ješitnůstky jsou okouzlující a člověk vstřebává aniž by chtěl a pak chce víc a víc.
  • erik
    erik10.4.2009 12:06Doba ledová
    Aj keď kresba ma miestami znervózňovala, príbeh, myšlienka a celkové vyznenie je úžasné.
  • Sepp Jörgen
    Sepp Jörgen28.2.2009 16:28Doba ledová
    Pěkná kresba, slibný a originální postkatastrofický příběh, závěr je ale na můj vkus až příliš kunsthistorický. Je vidět, že pan autor strávil tváří v tvář skvostům klasického umění pěkný kus života. Já ne, takže mne postupná proměna knihy v průvodce po Louvru nijak zvlášť nenadchla. Všem kunsthistorikům se za své kulturní barbarství tímto hluboce omlouvám.
  • Woffce
    Woffce20.2.2009 10:55Doba ledová
    "Doba ledová" je po výtvarný stránce krásná kniha s atmosférou studenou (jak tématické !) jak prasopsí čumák. Trocha fantasmagorie nikdy nemůže uškodit, ale když jsem v závěru došel k poznání, že jsem se v pochopení záměru, co nám chtěl autor vyprávět ztratil nejen já, ale možná i sám de Crécy, musel jsem s lehkou nostalgií vzpomenout si na jedinečnou náladu a humor "Pana Ovocňáka". Ne že by mrmlání prasopsa Hulka nevyvolávalo úsměv, i tou zpustlou zasněženou krajinou se mi brodilo příjemně až do Louvru - taky se tam jinak asi už těžko někdy podívám... Jen ta koncovka, ta koncovka.... Ta mě tak nějak zrozpačitěla. Přesto závěrem rád oříznu první větu a naťukám sem: "Doba ledová" je KRÁSNÁ KNIHA.
  • Michal Opitz
    Michal Opitz mecenáš12.1.2009 07:55Doba ledová
    Výborná věc, mile vyprávěná a se skvělým ústředním tématem. Nicolas de Crécy mne zaujal už Panem Ovocňákem, ale tady rozehrává daleko lepší partii.
  • willis
    willis8.1.2009 09:05Doba ledová
    Přestože je komiks patrně dělaný na zakázku tak je námět docela originální, i když se děj po čase trochu zvrtne až někam do metafyzična. Beru to jako takovou pozvánku do Louvru. Líbilo se mně i barevné ladění a vůbec celkově je to moc pěkná knížka.
  • Davey
    Davey25.12.2008 20:24Doba ledová
    Příběh vás naprosto vcucne, takže jsem knihu děsně prožil. Do toho příjemná kresba. :) Krásně provedeno.
1920621
Četl/a (60)
Anton Whatever, ben_bella, bierce, blackJag, Bonpar, Cabal, calvin10, Černá Krysa, DanQ, Darth Raelchi, DEmnoG, Doly, Draco nobilis, emanek, erik, farnhajt, fel68, flipflop, GeorgeeW, Georgíno J., hypermlok, invape, James, jankie, jindroush, jiskra, Jonathan Arbuckle, Kaluž, kaylin, Kerbellos, Kouzelnik7, kubosos, lacoste, libcenko, Light, Lobok257, Mariohurbanek, Mitak, MP81, mywiel, NecRoman, Nexis, PAK, pechna, Poniczech, porculan, Poseidon1978, RadimNemec, Rezet, robertsedmik, RR, sercial, start05, Suši, the.kasztan, Ukko, vranakx, VXP, yogi, zgrywus
(139)
2scha, afri, Alfi, Anton Whatever, aphonia, Azbest, AZTeck, bboorreekk, BeeSee, bierce, bioh, blackJag, bobo666_2005, bourgeois, Braindead, Cabal, Calvin Klein, calvin10, Černá Krysa, CSE_AC/DC, DanQ, DAxik, deefha, DEmnoG, DevCageR, Dezodoo, disclose, Doly, doophy, Draco nobilis, dre, emanek, erik, farnhajt, fel68, filipes, filosh, flipflop, flynander, Georgíno J., gongon44, goodspeed, Greyman, grinder, Hamichal, horaczhlinska, hypermlok, invape, James, jankie, jiskra, Kaluž, Kapis, karel, Kazumaki, Kerbellos, krvinka56, kubosos, lacoste, lemon_zobak, Lenny, libcenko, listr, Lobok257, maara, Mamut12, Mankin, Mariohurbanek, Marvin, Maxidejf, mcleek, Meesha, merhyx, mgeralt, Michal Opitz, mikado, mirror, monty.cl, MP81, Mr. Terrible, mywiel, NecRoman, Neutrino, Nexis, Nightmare, Noci, Odal , Olesh, Onkel 1928, PAK, pechna, Plumm, porculan, Poseidon1978, Premek, q, RadimNemec, RaidcomH, Raido26, raimi, Ricarderon, robertsedmik, royan, RR, san, SASAN_KING, sawtooth, Scaleo1, sedw, sercial, Sir_Pete, Skot, Slaine, sleepless, start05, suricattaontheway, Suši, t0mas, tacmud, the.kasztan, Tomket.Tom, tomned, trudoš, Ukko, vasek, Velkej šéf, Viking, vishnar, Vojtěch 393, vranakx, VXP, willis, Wiruss, Woffce, xintax, Yaromil, yogi, zebedee, zgrywus
Chce (4)
delsemela, fusnix, panjosef, Rudypav
Nabízí (2)
bourgeois, Draco nobilis