Ukázka
Ukázka
Ukázka

+ 3 další ukázky

DALŠÍ EPICKÝ PŘÍBĚH ZE SVĚTA METABARONŮ A INCALU.

"Naučil jsem se lhát, zrazovat, šidit, krást, zneužívat a ničit druhé, jen abych zmnožil své jmění. Prostě vše, co potřebuje správný technokněz..."

Produkt brutálního znásilnění, alabastrově bílý chlapec s příhodným jménem Albino, má jeden jediný cíl. Stát se členem řádu technokněží a stvořit videohry, které ovlivní všechny občany v galaxii... nebo zemřít při snaze toho dosáhnout. Což se mu může velmi lehko přihodit, protože cesta k tomu stát se technoknězem je složitá a Albino bude muset absolvovat mnoho smrtících zkoušek.
A tím jeho cesta teprve začíná. Nebezpečí číhají ve virtuální realitě, v politických intrikách i v barbarství vyzbrojeném nejmodernější technikou. Nemluvě o jeho sourozencích... a o ničivém techno moru, který postupně zamořuje galaxii.

Pokud je Incal o mystické cestě za osvícením a Kasta metabaronů má blízko k řeckým tragédiím, Technokněží si berou inspiraci z Bible a příběhu nalezence, který má vyvést národ do země zaslíbené. Sledujeme jak jeho cestu k velkolepému cíli skrz celou galaxii, tak dospívání a pouť k sebepoznání. Jodorowsky v Technokněžích spojuje techniku s duchovnem. Stvořil něco zcela nového: mystický kyberpunk.

15. kniha v řadě "Mistrovská díla evropského komiksu"

Obsahuje svazky:
La Pré-école Techno (1998)
L'École pénitentiaire de Nohope (1999)
Planeta Games (2000)
Halkattrazz, l'étoile des Bourreaux (2002)
La secte des Techno-évêques (2003)
Les secrets du Techno-Vatican (2004)
Le Jeu parfait (2005)
La Galaxie Promise (2006)


Scénář
Alejandro Jodorowsky
Art
Fred Beltran, Zoran Janjetov
Ink
Fred Beltran
Barvy
Fred Beltran
Obálka
Zoran Janjetov
Lettering
Alena Tejnická (Sarah)
Překlad
Richard Podaný
Redakce
Boris Hokr, Jiří Pavlovský, Alena Tejnická (Sarah)
Žánry
akční, kyberpunk, sci-fi
ISBN/ISSN
978-80-7449-483-3 (CREW)
Vazba
šitá v tvrdých deskách s přebalem
Formát
190 x 260 mm
Tisk
barevný
Váha
1428 g
Stran
408
Cena
1399 Kč
Originál
Les Technopères (Les Humanoïdes Associés)
Varianty
Technokněží (paperback) (2017)
Technokněží (pevná vazba) (2017)
  • tom173
    tom1732.10.2022 08:52Technokněží (pevná vazba)
    Technokněží mají všechno co byste čekali od Jodorowského komiksu. Epická sága, postupně představuje rodinu s pokřivenými vztahy a hlavní postavu Albina, který má ambice stát se tvůrcem her - hry tu představují možnost seberealizace a uměleckého vyjádření. Albino ale postupně zjistí, že jsou pouze nástrojem technů, jak ovlivňovat lidské mínění, degenerovat mozky a vést ke konzumu. Dokud je tu Jodorowsky pouze vypravěč, provází nás po jednotlivých školách a zařízeních technů, kniha skvěle baví. V poslední třetině se už klasicky uchyluje k oblouku mesiáše, tématu nápravy a návratu k duchovnu a přírodě. Konec už na mě v tomhle ohledu působil násilně a uspěchaně. Jinak je komiks narvaný dějem a vybízí k opakovanému čtení. Pokud Jodorowského čtete bez výhrad je to určitě za 5*. Z hlediska vyprávění jsou ale například Metabaroni dokonalejší. Incal na mě zase působil promyšleněji a jeho sdělení nebylo tak prvoplánové.
  • Norri
    Norri mecenáš6.10.2020 23:30Technokněží (pevná vazba)
    Smíchejte Knihu Exodus s Matrixem a dochuťte to špetkou Incalu - Voila! Máme tady Technokněží! Těžko říct proč tato kniha vznikla. Patří sice do vesmíru Incalu, ale kromě názvu samotné církve a její touhy vyhladit všechno živé to má s Incalem anebo s Metabarony pramálo společného. Dokonce zde technocírkvi v Technovatikánu nešéfuje technopapež, ale nejvyšší technokněz.
    Kniha sleduje tři dějové linky, z nichž dvě jsou, stejně jako v Metabaronech, vyprávěny v té třetí. Nejvyšší technokněz, stejně jako Mojžíš, prchá se svými ovečkami do země zaslíbené. Cestou řeší nepříjemnosti a nebo se svou mluvící krysou diktuje své paměti a vzpomínky. Vzpomíná na své dětství a na to, jak prošel jako nůž máslem všemi úrovněmi technocírkve a v každé úrovni skoro všechny vykydlil, protože on je vyvolený a umí obechcat Matrix. Nejhorší je, že si pořád stěžuje, jak celý život trpěl, protože musel tu zvrácenou hru s technocírkví naoko hrát, aby je porazil. Jedním z motivů knihy Technokněží je cesta od života obklopeného technikou k životu, kde jsou důležitější osobní vztahy mezi lidmi. Jodo se zde více věnuje technice a počítačům a je to tristní. V jeho případě je veškerý hardware pouhou dutou schránkou na ezo-metafyzické cosi. Paleočert aby se v tom vyznal. Naštěstí je jedna z příběhových linek o pirátech a o lásce a ta je čistě pulpová, bez všech těch ezo kravin. Vůbec největší problém Technokněžích je ale absence humoru. Bere se to hrozně vážně a čtenář se potom musí těma nesmyslama doslova prokousávat.
    Žádný zázrak není ani kresba a barvy. Na první pohled se může zdát pěkná, ale je to tak nějak počítačové a synteticky sterilní. Ve srovnání s Incaly a s Metabarony rozhodně neobstojí. Kdysi jsem Technokněží četl s pirátským překladem a tuším, že se mi to tenkrát líbilo. Teď jsem se s tím trápil a nudil se.
  • puml
    puml11.12.2019 17:21Technokněží (pevná vazba)
    Příběhově tak nějak stejně "slátané" jako Metabaroni, ale celkové vyznění a upozornění na nebezpečí virtuální reality i možné důsledky propojování těla a stroje je inspirativní, a komiks je ideální médium ve kterém se dají vykreslit různé bizarní možnosti a situace jak takové splývání takzvané reality a virtuální reality může probíhat. Je to vlastně takový Matrix kosmických rozměrů. Jodovi už nestačí Země nebo naše galaxie, ne, tady se děj klene napříč celým Vesmírem a snad i dál, podobně jako v Metabaronech. Ale i tak mi připadá, že i když se jedná o sci-fi hýřící bizarními nápady, tak Jodovi jde především o to popsat současnost, tj. společnost závislou na technologiích, která se odvrací od přírody, od duchovních tradic a upíná se ke konzumní pseudorealitě, která se snaží vyždímat ze svých konzumentů co nejvíc, rozuměj co největší zisk, aniž by ji zajímalo cokoliv jiného. I když by se dalo Technokněžím vytknout leccos, a i když to není úplně můj "cup of tea", tak ta odvaha, s jakou se do toho Jodo i Janjetov pouští, ta si, když nic jiného, pozornost určitě zaslouží.
  • Pej
    Hodně pěkné, hlavně příběhová linka s masovou produkcí "videoher" a zábavy. A grafika, nádhera.
  • J.Connor
    J.Connor mecenáš6.10.2018 13:36Technokněží (paperback)
    Čirá radost, s každou další stránkou jsem se těšil na další výbuch Jodovy fantazie. Byť už od Jodorowskyho vyšly lepší věci, ke konci už to mírně ztrácí dech a na kresbu jsem si musel chvíli zvykat, stále je to pro mě absolutorium.... minimálně prvních pár sešitů jsem zas jen nevěřícně nábožně čuměl...
  • autokineton
    autokineton8.8.2018 23:12Technokněží (paperback)
    Jodo je prostě Bůh :-) 100%
  • TonyT
    TonyT23.7.2018 09:44Technokněží (paperback)
    No Kasta Metabaronů zůstává nedostižná, ale na druhou stranu mě Technokněží bavili víc než Inkal. Trochu bych už asi ubral na té fantasmagorii. Samotný příběh však funguje a baví i když mám pocit, že se Jodo už trochu opakuje. Co však Jodo zvládá na jedničku je, že do svých komiksů dokáže vybrat umělce, kteří všechny ty šílenosti dokáží neuvěřitelným způsobem nakreslit. A to platí i pro Janjetova. Bez jeho atmosférické kresby bych komiks hodnotil podstatně hůř. Takže závěrem Technokněží je další výborný komiks od Joda, nikoliv však nejlepší.
  • perak
    perak11.5.2018 10:51Technokněží (paperback)
    Poselství o možném směřování světa, prosazování těch "správných" názorů, konzumním bezmyšlenkovitém světě, mocí opojených a tím zakrňujících vládcích .... Myslím, že těch myšlenek, které kniha obsahuje, jsem pojmul jen část, určitě by stálo za to si knihu po nějaké době přečíst znovu. Vadilo mi ale, jak snadno jedinec bez jakékoliv pomoci (až na jednoho zvířecího jedince) byl schopen překonat všechny překážky a rozvrátit dlouho budovaný a fungující techorežim, případně překonat i jiná úskalí na cestě za zaslíbeným cílem. Konec ve stylu všeobjímajííc lásky mne pak utvrdil, že za 5* to není, přestože jde o výjimečný komiks, který by si měl přečíst, každý fanoušek tohoto žánru. Krásná kresba, jen coloring byl pro mne příliš výrazný. Trochu bych ubral na sytosti barev.
  • Kapis
    Kapis mecenáš27.4.2018 12:19Technokněží (pevná vazba)
    Tak je to samosebou krásná kniha - dokonce jsem si ji zabalil i do letáku z Lídlu, abych si ji nezničil při smykání v baťohu po autobusech a hospodách, ni na kole. Je to pěkně nakreslené, kvituji vnitřně i to poselství o tupém konzumním životu, likvidaci všech, kteří nehodlají na toto přistoupit, žít z přírodních darů svobodně bez technotechna a přitom neplatit galaktické gigakorporaci za zotročení a likvidaci vlastní identity. Čímž teda u mne udeřil Alejandro hřebíček přímo do palice - ALE je to strašně vážné - a bere to hlavně strašně vážně samo sebe, dialogy jsou prkenné a patetické, on to autor určitě i tak zamýšlel, ale svlažit to aspoň kapkou humoru by určitě dílu neuškodilo. Navíc ten Albíno prošel vším jako nůž máslem, žádné protivenství ani překážka neměla šanci a nakonec to skončilo nejlépe, jak jen mohlo v tom nejlepším ze světů. Metabaroni i Incal se mi líbili více, přesto jsem moc rád za tento kousek v češtině, ta řada MDEK se překrásně rozrůstá.
  • VanTom
    VanTom12.4.2018 12:22Technokněží (paperback)
    Jakmile jsem absurdně tvrdý a nemilosrdný "žebříčkový" postup-výcvik (a totožný mustr každého alba) začal brát jako topornou paleokroniku plnou megalomanských supračinů, duchovních intrafrází, absolutních biocitů a archetypálních homeofigurek, fantaskní svět si mě díky naprosto úžasné kresbě obtočil kolem prstu. Jakkoli z popisu herních principů či výrobců bylo zjevné, že Jodorowsky o fungování videoher a počítačů nemá zdání, jenom pro něj představují nebezpečné zotročující zlo uchvacující konzumní mládež. Měl na to už věk, tak si aspoň vymyslel bizarní technotechnickou hatmatilku a vesele "labyrintizoval imprese", "oddělával ikony", dokonce "cerebralizoval tetrakan-supermonoblok"! :-)
  • Dondys
    Dondys10.4.2018 15:47Technokněží (paperback)
    Příliš dlouhé, mohlo být o sešit kratší a pouze by to prospělo.
  • mcleek
    mcleek15.1.2018 10:31Technokněží (paperback)
    Nejsem zarytý fanoušek Jodorowského, ale tenhle "špalek" je zase moc fajn čtení. Osobní preference v porovnání s předchozími svazky: Incal = 75%, Technokněží = 80% a Metabaroni = 85% (Bílý láma a Borgiové ještě o trochu výš). Kresebně se mi tento svazek zatím jeví z celého světa Incalu jako nejlepší (soryjako).
  • čozek
    čozek11.12.2017 14:01Technokněží (pevná vazba)
    Pět z pěti paleokurev doporučuje!
  • Darth Raelchi
    Darth Raelchi mecenáš2.12.2017 19:41Technokněží (paperback)
    Jakékoliv info, byť zdánlivě působící jako drb, o Jodorowském v ČR poslouchám s neutuchající vírou, že to u nás fakt vyjde. Netrpělivě čekám na avizované tituly a Technokněží nebyli výjimkou. Půl roku od Crweconu je opravdu dlouhá doba. Svět Incalu, tzv. Jodoverse, jsem si zamiloval ještě v době, kdy jsem ani nevěděl, že existuje a ke štěstí mi stačil pouze Incal. Metabaroni super, o tom se nemá smysl ani vyjadřovat. Proto jsem doufal, že Technokněží budou něco podobně super, a taky že jo. Jodorowsky opět nezklamal! Vynikající epické dílo s jasným/nejasným poselstvím - záleží, jak se na to kdo dívá. A právě to je na něm to jedinečné. Ta dvojakost, ta dichotomie ve výkladu téhož. Líbí se mi, že se Jodorowsky neopakuje a pořád mě něčím překvapuje. Je možné se opakuje, ale soudím podle vydaných děl v češtině, které jsem zatím četl, to a ještě Megalex prvních 6 epizod z Metal Hurlantu v AJ. Další zajímavý postřeh, který je prostě jedinečný v komiksové světě, a to je Jodorowského vyprávění příběhů v rámci univerza. Líbí se mi, že každý příběh co jsem četl (Incal, Metabaroni a Technokněží) nejsou recyklace sebe samého, ale že každý příběh vypráví svůj vlastní svět a to po svém. Pouze určité prvky v daných dílech nám prozrazují, že se jedná o propojené světy, ale jinak není absolutně žádných pochyb, že se jedná o unikátní příběhy se svojí vlastní mytologií. Vše si jede po svém a ve svých kolejích a nevykrádá se. Prostě paráda. Těším se na opětovné čtení a také na další příběhy z tohoto světa, které doufám že vyjdou co nevidět. Jedinou výtku mám ke kresbě, které nemůžu přijít tak silně na chuť jako u předchozích příběhů Jodoverza. Možná za to může coloring Freda Beltrana, protože i u Megalexu mi to jaksi nesedí (tam ale dělá i kreslíře). Přijde mi celá ta kresba jaksi moc výrazná, jakoby někdo chtěl cíleně vytáhnout dané detaily až za míru únosnosti vnímání lidského zraku. Dále se mi moc nelíbily ty protiklady barev. U těch synů chápu to zvýraznění šedé, bílé a červené, ale jinak celkově mi přijde, že si kreslíř(i) hrají pouze se základními barvami a moc nevyužívají spektra daných barev. Působí to na mě zkrátka moc barevně. Možná je to účel, ale to neznamená, že se mi to musí líbit. Působí to právě na mě až moc "dětsky" - ligne claire. ALE, ve finále mi tento soukromý nedostatek nezabránil knihu dočíst a rovnou si ji i zamilovat, a natož dát menší hodnocení. Celkově to je povedené a zdařilé dílo, které nesmí chybět u poctivého čtenáře komiksů. Za mě i víc než 5.
  • DEmnoG
    DEmnoG mecenáš21.11.2017 22:37Technokněží (pevná vazba)
    Čekal jsem hardcore sci-fi rodu Harkonnenů z Duny ve vesmíru Incalu. Nedočkal se. Nečekal jsem další příběh o vyvoleném. Dočkal jsem se. Čekal jsem promyšlený příběh, ve kterém vyvolený bude procházet těžkými zkouškami a volbami. Nedočkal se. Nečekal jsem soap operu. Dočkal jsem se. V knize jsem čekal úvod, doslov, který by mi příběh zasadil do kontextu, pár kreslířských studií nebo alespoň obálek . Nedočkal se. Nečekal jsem plátěnou záložku. Dočkal jsem se.

    Zdá se, že stále nemohu mít všechno. I přesto jsem se bavil. Ne tolik, jak bych chtěl, ale za dva večery jsem Technokněží s potěšením přečetl.
  • louza
    louza20.11.2017 12:51Technokněží (pevná vazba)
    Solidní kniha nedosahující ani dokonalosti ani hrůzy svých předchůdců. Příběh technokněze Albina je zasazen do vesmíru Incalu a Metabaronů, ale kromě společných reálií jde o dost odlišné knihy. Narozdíl od blábolového metafyzična Incalu i až anticky propracovaných Metabaronů, kde bylo sci-fi spíše jen kulisa, jde tady o čistý vědecko fikční žánrový konstrukt. Základní linie vyprávěná zestárlým vypravěčem Albinem je zpočátku spíše na pozadí o pozornost čtenáře se dělí rovným dílem mezi pirátskou historii jeho rodiny taženou sympatickou jodo myšlenkou "vykastruj si svého otce" a těžce technokratický životní vzestup hlavního hrdiny. Jestli je rodinná historie stejně jako Metabaroni založená hlavně na lidských příbězích, pak samotná Albinova cesta je výletem do Jodorowskyho stále ještě notně poťapené mysli. Novinkou je jakýsi druh světonázoru, který do Albinova příběhu autor vetknul. Ten je v přímém rozporu s technokratickým zaměřením knihy. Autor tu nabádá čtenáře k individualitě i k odvržení unifikovaného zábavního estabilišmentu a spíše než na technologiích jimiž byl fascinován v minulosti, staví do popředí lidského ducha, vztahy a lásku. Na můj vkus možná i trochu moc. Tipuju že s myším hippie koncem musely na hlavě známého woodstokmana páně Pavlovského vyrašit vlasy, aby mohly vstát hrůzou. Zpracování knihy je hodně moderní a jedovatý počítačový coloring i papundeklové postavy jsou na hony vzdáleny uměleckým malbám z Metabaronů. Na druhou stranu je tu dechberoucí detailnost pozadí a zvláštní čtivost kresby, která i přes neskutečné množstí detailů mezi řádky působí čistě a jde vstřebat jediným pohledem, stejně jako i dlouhodobě zkoumat pod lupou. Grafické ztvárnění jen potvrzuje vnitřní rozporuplnost knihy.
  • cyboy
    cyboy mecenáš19.11.2017 20:44Technokněží (paperback)
    Jodorowskeho vyslovene muzu a na vydani Technoknezich jsem se vazne tesil, ale musim priznat, ze i mistr ma obcas slabsi chvilky. Graficky jsou to hotove evropske orgie. Scenaristicky s tim mam ale trochu problem. Prijde mi, ze do tohoto scenare zahrnul Jodorowsky mozna az moc vlastnich antipatii k technice a jeho poselstvi "zpatky na stromy" je v jeho podani az moc utopicke. Mozna ze by muj celkovy pocit byl o neco lepsi, kdyby si Jodo nepotreboval vytvorit vlastni technicky slovnik, ktery vede k tomu, ze spousta promluv se odehrava v podivnem argotu u ktereho je obtizne rozklicovat zda v sobe ona promluva vubec skryva nejake smysluplne sdeleni. Jeho hypertrofovane metafory fungovani herniho prumyslu a lidi obecne jsou misty opravdu dobre a trefne, jimymi slovy je Jodorowsky dobry pozorovatel, ale je take videt ze pocitacum a obecne technice prilis nerozumi, takze jeho technika je dost netechnicka, ale spis sakralni (asi tak jako moje a mozna i vase babicka vnima pocitac).
    Posledni kapitola je hodne podivne cteni, kde se vynoruje mimozemsky zivot v podobe naivniho sedmdesatkoveho syzetu, ktery na jedne strance neco chce a na druhe uz ne apod.
    Jsem rad ze to tady vyslo, jsem rad ze jsem to cetl, po dalsi Jodorowskeho knize skocim bez zavahani a i presto citim po docteni mirnou nespokojenost.
    75%
  • Kazumaki
    Kazumaki mecenáš19.11.2017 15:43Technokněží (pevná vazba)
    Jako správné sci-fi od Jodorowského tu máme všechno možné. Putování vesmírem, mentální boje, psycho-síly, monstra, temnou entitu, osudovou ságu s důrazem na potomky, alegorii na Exodus a kdo ví co ještě. Kresba je velmi detailní, místy možná lehce nepřehledná – nevím, jak vypadá originál, ale zase mám pocit, že kniha by tím spíš užila větší formát. Četlo se mi to však dobře a celé je to pěkně příběhové. Zpracování se mi rovněž líbí. Podaný a Tejnická se opět sešli u dalšího špalku a jde jim to.
    Hlavní postavou je tu vybledlý, zestárlý - avšak stále mladý Albíno, jenž putuje vesmírem ve snaze najít novou planetu pro svých 500 000 svěřenců a vybudovat svět, kde bude důraz na vztahy a ne na techniku. S biblickým Exodem o paleo-Mojžíšovi je tu poměrně hodně přiznaných podobností, ale nevadí to.
    V každé kapitole bude muset překonat nějakou překážku (odkaz na egyptské rány?) a zároveň pokračuje ve vyprávění pamětí o sobě a své rodině, abychom pochopili, jak došlo k celému dění. Konverzačního společníka tu zastane podivně roztomilý hlodavec Tinigrifi. Zbytek by už byl o spoilerech, tak to raději utnu.
    Za sebe mohu jenom doporučit.

19291421
Četl/a (66)
2Hitman3, 81splinter, AlmightyMates , binnmode, Cabal, calvin10, Carnage, ComicsCZek, čozek, dajik, Deckard, DEmnoG, Draco nobilis, erik, farnhajt, figis, flipflop, Georgíno J., Grrr, gwen666, Hades, house192, IndyP, invape, James, jankie, jindroush, Joshua_T, kallenved, Kapis, Kazumaki, Khagrael, kinak, kubosos, Light, maco, Mariohurbanek, mart.in, massilia, mozzu, NecRoman, Norri, Ozymandias, pechna, Pej, Petrisko911 , Poseidon1978, RadimNemec, raenius, rafannn1, RaptoR, rockyt, RudyRod, Schirru, Sir_Pete, terrordemon, tom173, Tony TwoDee, trudoš, Ukko, Vojtěch 393, VXP, Wasseg10, wolfgang, zgrywus, Zlord_Antijezis
(172)
2Hitman3, 81splinter, adam.ra, Alfi, AlmightyMates , Anton Whatever, arnecht, Ashek, Awakener, Azbest, BadBoy, bboorreekk, Benji, binnmode, blackJag, Blacksad, bmc75, Bob, borknagar1, buscheer, Cabal, calvin10, Carnage, chcita, cobe, ComicsCZek, Corvus, čozek, CSE_AC/DC, DanielT, Davedd168, Deckard, deefha, DEmnoG, Devilek, doophy, Draco nobilis, dvoracekpetr1, Eodeon, erik, farnhajt, fel68, felis, fifas, figis, filemon, flipflop, Flowtek, Fox01, FrAnK, Future-Death, Georgíno J., Golem, gongon44, GORERATED, Grrr, gwen666, Hades, Hawwwran, house192, hypermlok, IndyP, invape, James, jankie, jjjirik, Joshua_T, kallenved, Kapis, Kazumaki, kendor007, keyko, kinak, Kjon, Kokuun, Komediant1842, komik.sx, Kraken, kubosos, kucik, Lamahe, Lenny, Light, listr, Lobok257, Lojza, maara, maco, mAGiic, Mariohurbanek, markic, mart.in, Marthy76, max brod, merhyx, Mighty_Morphine, MIKER65, mikina, Mitak, moris.cz, mozzu, MP, MP81, Mr.Plysh, mywiel, NecRoman, Nightmare, Noci, Norri, Odal , Paldini, paulhunter, paulmuaddib, pavel, pavouk, pechna, Pej, Petrisko911 , Poseidon1978, RadimNemec, raenius, rafannn1, razielus, Ricarderon, rockyt, Rowan, RudyRod, Ruw, Saran, SASAN_KING, Scaleo1, Schirru, Schramm, Šedo, Sir_Pete, Skot, Slaine, sleepless, songoku, StanleyHu, Stara.kryta, Stlucius, suricattaontheway, syon, t0mas, tacmud, the.kasztan, Tialster, Tiba, tom173, Tomket.Tom, Tony TwoDee, Trevelyan, trudoš, tulipstros, Ukko, vallyslayer, Velkej šéf, vishnar, Vojtěch 393, Vrenn, vteco, VXP, Wasseg10, willis, Wiruss, wolfgang, xintax, Zajo original, Zbysek2410, zgrywus, Zlord_Antijezis
Chce (2)
nx, Premek
Shání (1)
Marran
Nabízí (2)
Lojza, www.foxbazar.cz