Ukázka č.1
Ukázka č.2
Ukázka č.3
Moebius. Jedna z největších ikon světového komiksu. Kreslíř i scénárista, jehož nedávný odchod byl tragédií pro celý komiksový vesmír. Známe ho už z Incala, ale Arzach je jeho nejosobnější a nejslavnější dílo - fantastický komiks, který ovlivnil celý svět. Dílo, které svým stylem inspirovalo komiksové i nekomiksové tvůrce - od Federika Felliniho, Ridleyho Scotta, Hayao Miyazakiho až po našeho Káju Saudka. A to se v něm Moebius obešel téměř beze slov.
V několika povídkách prolétá mlčenlivý bojovník fantaskními světy, aby sváděl kruté a komické boje s bizarními a obřími protivníky. Snové sci-fi příběhy zasahují čtenáře melancholickou náladou a neuchopitelnou atmosférou. Arzach předvádí Moebia v jeho nejlepší formě a podobě.

4. kniha v řadě "Mistrovská díla evropského komiksu"

Scénář
Moebius
Art
Moebius
Obálka
Moebius
Překlad
Richard Podaný
Redakce
Jiří Pavlovský
Žánry
fantasy, sci-fi
ISBN/ISSN
978-80-7449-107-8 (CREW)
Vazba
šitá v tvrdých deskách s přebalem
Formát
195 x 265 mm
Tisk
barevný
Váha
440 g
Stran
56
Cena
379 Kč
Originál
Arzach ()
Varianty
Arzach (paperback) (2012)
Arzach (pevná vazba) (2012)
  • Mamut12
    Mamut12 mecenáš5.3.2021 12:16Arzach (paperback)
    Kresby úchvatné, ale bohužel na některé příběhy jsem asi příliš velký buran. Jsem rád, že jsem si tento komiks konečně prošel, ale asi jsem čekal trochu něco jiného.
  • trudoš
    trudoš editor11.6.2020 11:53Arzach (pevná vazba)
    Já si nemůžu pomoci, ale v mém případě se tahle klasika jednoduše minula účinkem. Za výbornou považuji druhou povídku s mutujícími exkrementy a třetí s uneseným manželem, u všech ostatních jsem jen nejistě kroutil hlavou. První příběh je nádherně nakreslený, ovšem na můj vkus příliš esoterický a čtvrtý je sice zábavný, ale doteď si vlastně nejsem jist, zdali jsem vůbec pochopil tvůrcův úmysl. To samé pak platí o páté historce, i když ta už je trochu vypointovanější. No a ze všeho ostatního, co se odehrává po pětce, jsem zkrátka nepochytil ani zbla. Až jsem nabyl dojmu, že mám nějaký specifický defekt, protože epizody nejen že nedávají smysl, dělí je i různá grafika a styl. Ale možná jde o nějaké umělecké výkřiky do tmy. Nevím, moje zpustlá duše přízemního konzumenta na tohle prostě nemá. Každopádně tolik oceňovaná snovost vyprávění mě neoslovila a užil jsem si pouze počáteční humoristické skeče, které v sobě však nemají o moc více nápaditosti, než kreslené vtipy ve starém Dikobrazu.
  • Norri
    Norri mecenáš16.8.2019 23:18Arzach (pevná vazba)
    Tak jsem se konečně dostal k Arzachovi. K legendárnímu komiksu beze slov, který mám už dlouho v knihovně a na který jsem se hodně těšil. No a teď jsem zklamaný… Já ty Moebiovy scénáře prostě nedávám. Některé nápady oceňuji, ne že ne, ale to mi zkrátka nestačí.
  • Darth Raelchi
    Darth Raelchi mecenáš6.1.2018 17:20Arzach (paperback)
    I když to není komiks jako takový, resp. je to Moebiův komiskový projev. On by se mnou nesouhlasil, že to není komiks, ale přesto způsob, jakým je toto dílo prezentováno nemění nic na tom, že toto není něco, co by měl komiksák či čtenář jen tak přejet očima. Tady obraz říká příběh a i přesto, že to je antologie Arzachových příběhů, jakási dějová linie tam je, ale je velmi těžké ji najít a člověk musí "číst" opravdu víckrát. Nicméně, je to Moebius a kdo od něj očekává přímé a jasné věci, tak si asi spletl dveře. Jasná věc je, že to je svět antiutopie (v moderních kruzích znáte pod pojmem dystopie), ve kterém platí pravidla silnějšího a doslova vyčůranějšího. Svět jako takový ale Arzacha nezajímá a snaží se vybruslit z každé situace po svém, někdy až s humorem - viz krásná žení na pozadí, ale zepředu trochu zrůdička. Dále, mě napadá srovnání s Taarnou z Heavy Metalu. Mám takový pocit, že po uvedení daného snímku, Moebius vzal svojí postavu do podobných vod a je úplně jedno, že Taarna a má předobraz v Arzachových metalhurlantských příbězích. Podle mě to vzájemné ovlivnění se prospělo oběma světům. Poslední zajímavost se nabízí v porovnávání Moebiových kresbách, jejichž vývoj je právě dobře shrnut v Arzachovi. Skvělý způsob, jak proniknout do odvrácené strany francouzského komiksu. Minus: verze graphic novel od Heavy Metal Magazine je delší a obsahuje i bonus. Mohlo to být i u nás, ale po Crweconu už jistým věcem rozumím a oceňuji práci Pavlovského a Litoše, že se jim vůbec podařilo toto dílo u nás vydat. 5 z 5.
  • farb
    farb5.7.2017 14:26Arzach (paperback)
    Nakreslený je to krásně, ale ten děj jsem vůbec nepobral.
  • J.Connor
    J.Connor mecenáš7.2.2017 20:19Arzach (paperback)
    Než metaforu o životě, jak ji vykládá Giraud, mi Objížďka přijde jako vcelku reálná historka o tom, jak kultovní kreslíř jede na nudnou rodinnou dovolenou a pustí si z rozmaru fantazii na špacír. Ale to tomu nic neubírá, zvláště vizuálně je to úžasné. Co se týče samotného Arzacha, tak jistému zklamání mnohých kolegů rozumím. Scénáristicky je to fakt spíš blbinka, hříčka. Ale co ten božský vizuál? Možná už to dnes tak nemusí působit, ale když si člověk uvědomí, že je to přes 40 let staré a kolik z těch různých kultovních komiksů a filmů vzniklo až později, je zřejmé, jak velký inspirační zdroj to musel být. Klidně budu za pozéra, ale na mě takhle síla z Arzacha působí dodnes.
  • mttra
    mttra10.2.2016 16:04Arzach (paperback)
    a mne se to libilo i bez bublin,ptz i bez nich je mozno vypravet,cehoz je toto dukaz...
  • sedw
    sedw11.11.2015 22:45Arzach (pevná vazba)
    Opravdu originální dílo, se kterým jsem byl spokojen. Je to hodně jiný komiks, nic takového jsem ještě "nečetl", ale bavil jsem se. Rád jsem se ponořil, byť krátce, do snového světa Arzacha. Některé příběhy jsem uplně nepochopil, ale všechny na mě nějakým způsobem zapůsobily, nejvíce první dva. A ta kresba! I ve zmenšeném formátu mě fascinovala, v původních rozměrech to musí být pecka. Na plný počet to ale bohužel není, Objížďka mě vyloženě nebavila a bohužel zabírá poměrně velkou část komiksu. Poslední příběh jsem asi nepochopil a nic mi nedal, proto i za něj drobné minus. 4* jsou ale plně zasloužené.
  • Kapis
    Kapis mecenáš10.9.2015 10:09Arzach (paperback)
    Brilantní kousek komiksového umění!
  • Kapis
    Kapis mecenáš9.9.2015 11:38Arzach (pevná vazba)
    Brilantní kousek komiksového umění!
  • louza
    louza23.4.2015 16:10Arzach (pevná vazba)
    Subjektivně mi přijde Moebiův výlet do snových světů mnohem lepší než onen proklamovaný Incal. A to jak po scénáristické stránce, tak po stránce kresby. Krátké povídky z větší části beze slov celkem dobře fungují a vezmou čtenáře na výlet do dimensí, které jsou sice neotřelé, ale ne úplně šílené, tak jako tomu bylo v případě právě Incalu. Kniha je vyvážená někde na přelomu undergroundového komixu a mainstreamu. Příjemná věc rozhodně stojící za prohlédnutí.
  • koudy
    koudy mecenáš8.2.2015 09:50Arzach (paperback)
    První co mě napadlo - jen 56 stránek za 250? (Bohužel autor již nic dalšího nenapíše, takže pokračování nebude :( )
    To i opráski mají 72 stran za 200 a i tam si myslím, že to je trošku krádež. (přesto, že je mám všechny - podporuji lokální umělce :) )

    Pokud to mělo být jako "Drsná škola" spíše obrázková knížka, tak to mělo být jako Drsná škola, to znamená především rozměrově větší, protože výtvarně je to moc pěkné.
    Dost se mi líbilo i lehce sarkastické ladění vtipů, takový francouzský humor - co by jste čekali od národa, kde doktor vymyslí nejlepší způsob stínání hlav? :)

    Vrátím se k tomu a určitě si to ještě párkrát projdu, asi bych ale nedošel větší újmy, kdybych toto dílo minul.
    UPDATE: Tak jsem to otevřel ještě jednou... Musel jsem chvíli věnovat pozornost každému obrázku. Má to své kouzlo. Proto si ještě jednou říkám, proč to není rozměrově větší? Pak bych nebrblal, ani za 2x takovou cenu. :)
  • Kaluž
    Kaluž mecenáš3.2.2015 04:05Arzach (paperback)
    Objížďka bezva, ale jinak abstraktní šmíra s velmi jemným humorem, který to trochu táhne nahoru.
  • Kazumaki
    Kazumaki mecenáš22.1.2015 18:54Arzach (pevná vazba)
    Dlouho jsem přemýšlel, co bych napsal k tomuhle komiksu. A nic mě nenapadlo ani teď. Ono je to takové přebohaté a zároveň nijaké.
    Asi jako kdybych skočil do úchvatného moře s korálovými útesy a rovnou si o jeden roztrhl nohu, takže bych cítil jen nepříjemné pálení; budu si pamatovat všudypřítomnou podvodní krásu, ale znovu mě to lákat nebude.

    Ale to bych kecal, protože od doby zakoupení už jsem to prolistoval třikrát.

    Kresba je prostě nádherná, příběhy mi připomínají spíš letmé grotesky a víc v tom asi hledat nebudu. Zajímavé bylo vidět ten kontrast prvního přetextovaného příběhu, který mi přišel obsahově absolutně o ničem, s následujícími ztichlými epizodkami fantaskna, kde se už něco dělo.
    Nicméně nijak nezaškodí zakoupit i takové dílo a mít z toho všelijak rozporuplné pocity – pokud nějaké opravdu nastaly, pak se komiks rovněž povedl.

    Největší klad tohoto komiksu však vidím v jeho schopnosti ovlivňovat další výtvarníky. Možná nejvíce je to znát v případě Miyazakiho. Tomu Arzach učaroval natolik, že hned využil jeho motivů ve své nádherné manze Naušika z Větrného údolí (u nás je asi známější film, ten ale vypráví jenom kousek většího příběhu), a to nejen příběhově (postava letící na vznášedle připomínajícím ptáka v nehostinné krajině), ale i kompozičně a jistotou linky. Naušika se poté dostala k Moebiovi, který si Naušiku i Miyazakiho okamžitě oblíbil. Později se z obou tvůrců stali přátelé a Moebius dokonce pojmenoval vlastní dceru Naušika.

  • Flash
    Flash mecenáš20.10.2014 21:04Arzach (paperback)
    Toto není typický komiks pro klasického čtenáře. Nevím co si o tom mám myslet. Na jedné straně jsem rád,že to mám ve sbírce na straně druhé jsem to nějak nepobral. To by chtěl snad nějakou analýzu děje. Mi se evropské komiksy líbí ale z tohoto mám rozporuplné pocity.
  • Absinther
    Absinther21.5.2014 22:59Arzach (pevná vazba)
    Zase a znova se k tomu už dva roky vracím a pokaždé si v tom najdu něco co mě nakopne, inspiruje nebo jinak pomůže. Evidentně do tohodle světa nemá přístup každý, ale kdo ty klíče má tomu z toho v řídící kabině mozku divoce blikají hodně neobvyklé kombinace kontrolek asociačních procesů.... úplná magie toto.
  • Schramm
    Schramm21.5.2014 20:28Arzach (paperback)
    Výtvarně velice zajímavé - obsahově mě ale tenhle experiment nějak minul. Proto průměr, i když je to hodnocení, které je svou šedí totálně mimo :)
  • choze
    choze23.2.2014 12:16Arzach (pevná vazba)
    Kresebně silný, příběhově nulový, atmosférický fantasy úlet. Odvařenej z toho nejsem, což můžete přičíst na vrub tomu, že jsem dějovej a fantasy žánr mě až na čestné výjimky nebaví.
  • Černá Krysa
    Černá Krysa17.2.2014 12:22Arzach (paperback)
    Nečekejte ucelenej příběh od začátku do konce. Člověka to tady nutí hledat a přemejšlet. Kdo má rád akci, břink a švunk, tak si asi moc neužije, ale pro mě, jakože milovníka kresby a všelijakejch vymyšlenejch snovejch krajin, bytostí a výjevů to byla mňamka. Jiný vydání neznám, ani jiný autorovy díla, takže jak tady kritizuje DAxik, to je možný, ale pro neznalé může být i toto vydání malým pokladem.
  • Wiruss
    Wiruss5.9.2013 14:01Arzach (pevná vazba)
    Čím více čtu filozofické texty a klasiku na níž se někteří autoři odvolávají, jako inpiraci atd. tím méně mě poblázňují díla, které si jen hrají na to, že jsou taková a nemají reálný základ. Celkově velké zkladání, kresba u první povídy je skvělá, ale díky zmenšenému fotmátu si ji člověk nemůže užít. Celkově tedy jen jedna hvězda.
  • Wiruss
    Wiruss5.9.2013 14:01Arzach (pevná vazba)
    Čím více čtu filozofické texty a klasiku na níž se někteří autoři odvolávají, jako inpiraci atd. tím méně mě poblázňují díla, které si jen hrají na to, že jsou taková a nemají reálný základ. Celkově velké zkladání, kresba u první povídy je skvělá, ale díky zmenšenému fotmátu si ji člověk nemůže užít. Celkově tedy jen jedna hvězda.
  • kaylin
    kaylin17.6.2013 09:23Arzach (paperback)
    "Arzach" je nádherný imaginativní komiks, který vypráví příběhy, i když to tak na první pohled nevypadá. Musíte k němu přistoupit s otevřenou myslí a pak si ho užijete. Nesnažte se vnímat příběhy hned, vnímejte atmosféru, metafory, obrazy. Ono se to pak samo poskládá.
  • KLAUN_DOMINANT
    KLAUN_DOMINANT mecenáš20.3.2013 21:48Arzach (pevná vazba)
    Tak jo, zvyšuju na 5*****a začíná se z toho stávat můj fetiš. Za posledních pár dní jsem to dal 2x a sice sem to ještě nečetl tolikrát jako Záhadného Spider-mana od Semicu, ale přesto je to na mě uctihodné skóre. Nicméně uznávám, že tohle není pro každého. Bomba!
    PS: začínám mít pocit, že trpím nějakým syndromem nepozornosti. Často mě věci popadnou až napodruhé.
    Taky je zajímavý, že to ve mě probouzí zvláštní asociace a opravdu hodně probouzí fantazii když to čtu večer a mimo lampičky je všude tma. Skoro jako kdybych seděl na betonovém pterodaktylovy a chystal se k prapodivnému výletu...
  • Josh
    Josh16.2.2013 18:44Arzach (pevná vazba)
    Vizuálně působivě zpracovaná vypravování o ničem.

    Krom úvodu by to asi líp fungovalo někde na výstavě, coby tématicky propojený obrazy. Surrealistickou atmosféru jsem pociťoval jen místy (část nazvanou ARZAK bych si mohl prohlížet pořád dokola), zbytek na mě působil spíš jako fantasy.

    Má to svou poetiku, o tom žádná, ale asi jsem čekal víc.

    PS: za 380kč by to fakt chtělo aspoň ten větší formát...
  • Josh
    Josh16.2.2013 18:38Arzach (paperback)
    Vizuálně působivě zpracovaná vypravování o ničem.

    Krom úvodu by to asi líp fungovalo někde na výstavě, coby tématicky propojený obrazy. Surrealistickou atmosféru jsem pociťoval jen místy (část nazvanou ARZAK bych si mohl prohlížet pořád dokola), zbytek na mě působil spíš jako fantasy.

    Má to svou poetiku, o tom žádná, ale asi jsem taky čekal víc...
  • George Walker Bush
    George Walker Bush admin5.11.2012 23:37Arzach (paperback)
    Uf. Co říct? Komiks je to bezesporu unikátní a zajímavý, nicméně jak už bylo k tomuto dílu řečeno, vytrženo z dobového kontextu už to asi není ono. Moebiova kresba je opět úchvatná, i když mi jeho fascinace pohlavními znaky leze už trochu krkem:-) Fantasknost a surreálno je všudypřítomné, ale není to přesně tak snové, jak to miluji... těžko tenhle pocit popsat. Humor je spíše "humor" a příběhy jsou přinejmenším divné, ale ne v tom pozitivním slova významu. Přiznám se, že jsem čekal od "kultovního díla" trošinku víc.

    Celkový dojem: 60%
  • mart.in
    mart.in mecenáš4.7.2012 19:28Arzach (paperback)
    Poprvé jsem v řadě Mistrovská díla dal přednost paperbacku, a jsem za to rád. Těch stránek je totiž opravdu málo, je to prolistované za pár minut, a to i když se člověk snaží strávit co nejvíc času u každého obrázku. Ani mě to moc nechytlo, vlastně pořádně nevim, co si o tom mám myslet...
  • karel
    karel mecenáš4.7.2012 14:17Arzach (paperback)
    téda čekal jsem to lepčí a čekal jsme toho víc. je to určitě taková nějaká dobovka, něco jak film zvětšenina. z dnešního pohledu je přetavený několikrát a zřejmě natolik běžný kontextem že to hlavní kouzlo je skoro pryč
  • KLAUN_DOMINANT
    KLAUN_DOMINANT mecenáš5.6.2012 14:16Arzach (pevná vazba)
    Sranda. Po přečtení mě sere, že to nebylo další a že crwi nevyšla snaha vydat víc příběhů, nicméně při koupi jsem váhal, jestli to na mě nebude moc intelektuálský a jestli to můj mozeček velikosti varlete klokana v klokaní kapse (to je ale rolka co?) vůbec pobere a rozhodl se dle příznivé ceny. MozečePobral a já jsem rád, že jsem sáhl po vázané verzi. Je možná malounko škoda jak tu už psalo pár lidí přede mnou, že to nevyšlo třebas ve větším formátu a více luxusně (ono luxusní je to dost, ale bejt to větší...) ale třeba to ani nešlo a třeba by to předem bylo vzhledem k ceně odsouzené k záhubě. Prostě přestaňme remcat a buďme rádi, že to tu je.
    Kresba, ach ta kresba. Když pominu to, že Moebius rád kreslí brabany (ano, fakt jsem to slovo použil větě) je to jeden velkej brutal. Některý šrafovačky z povídky Objížďka jsem naprosto hltal a dávaly vzpomenout na Káju Saudka. U jiných jsem naprosto užíval halicunogení barvy, postapokalyptickou krajinu a snové či tripové výlevy...Nejsem moc příznivec hledání alegorií utlaků žen v uprdnutí hlavního protagonisty a vidět ve všem paralery či skryté smysly, ale tady mám výjímečně pocit, že tam fakt jsou...
    Třetí věcička z Mistrovských děl evropského komiksu a pro mě nejlepší. Výprava za ptákem času nudila, Incala jsem nečetl protože se mi nelíbí kresba a párstránková ukázka nezaujala, ale Arzacha jsem za poslední tři dny četl 3x a to je co říct. Rád se k tomu budu vracet a zatim krásný ****. Uvidíme jestli časem hodnocení zvýším...
  • krvinka56
    krvinka564.6.2012 15:28Arzach (pevná vazba)
    Krátké sakra neskutečně krátké.Já chci víc.Úvodní příběh je fakt super má z celého příběhu nejlepší kresbu a nejpodivnější nápad no asi ne ono je to celé podivně nápadité že.Ale ta kresba je tam fakt super a hlavně není v barvě.HARZACK-Ty vole co to si někdo pořádně šlehnul co.Poslední okénko pobavilo a raději ani nedomýšlím.ARZACH:opět nádhera tentokrát v barvě ale v takové co tomu sedne dokonale jako nočník(jasně víc by se to hodilo k předešlému příběhu ale neodolal sem)Pointa super.HARZAK-dost dobré ač poněkud zlomyslné.ARZAK-Asi sem to pořádně nepochopil ale co opravit se musí.HARZAKC-Vo co tu skra šlo něco mi asi poněkud uniklo a nebo takyne.No rozhodně co se mi nejvíc líbí je dvoustrana 44a45 bral bych ji s radostí jako super obraz na stěnu.Hodně dlouho sem se opravdu kochal.ARZACH-druhý ukecaný příběh přímo navazující na první no spíš... . ARRZAK-povedená blbin na konci mi to nedalo a začal sem se nahlas smát nemá chybu.
    Ač je tato kniha z celé série mistrovská díla evropského komiksu nejslabší je pro mne druhou či první srdcovkou ke které se s radostí vrátím.
  • Landauer
    Landauer3.6.2012 13:36Arzach (pevná vazba)
    Je to marný, ale já z toho jsem unešenej. Arzach se nedá číst jako normální komiks, prostě to projet a zašoupnout do knihovny. Co obrázek, to samostatnej obraz, každá stránka je výtvarně naprosto geniální a úžasná. Fantastický nápady a výjevy, to je síla Arzacha. Nedivím se, že nakopnul hromady autorů, protože přesně o tomhle Arzach je! Inspirovat, ukázat fantazii bez hranic. Masožravá poušť zelenejch neřádů, uprostřed obr na zbytcích oblouků... no to je prostě... prostě... Prostě člověk má hned chuť vzít tužku a pustit na papír nápady ze všech koutů mozku.
  • George Walker Bush
    George Walker Bush admin1.6.2012 00:28Arzach (pevná vazba)
    Light: Kup aktuální vydání Respektu a přečti si tenhle článek (http://respekt.ihned.cz/c1-55938820-radost-se-ztratit-ve-snu), třeba napoví:)
  • Light
    Light31.5.2012 23:17Arzach (pevná vazba)
    Co to bylo? :O az na ten prvni cernobilej pribeh, kterej asi jako jedinej daval smysl, to je uplne marny. Nechapu, co je na tomhle komixu tak zasadniho, ze ´ovlivnil cely svet´. Hodne velky zklamani.
  • AxusNalim
    AxusNalim31.5.2012 20:52Arzach (paperback)
    Nějak mě to nechytlo. Čekal jsem, že kniha bude míň "divná." Taky mám asi komiksy, kde je víc písmen :)
  • Absinther
    Absinther27.5.2012 22:41Arzach (pevná vazba)
    Ano Crew to mohla zarámovat do většího formátu, mohla se hecnout a ukázat více než pár základních Arzachovských příběhů(je to fakt krátké-přelouskané za pár minut).. Na druhou stranu vydat u nás takovou náročnou frajeřinku-to chce odvahu(na arzachovi se vydělává špatně) a jsem rád, že k tomu došlo=Jen tak dál.

    Co se samotného obsahu týče-to je docela bez debaty. Klíčová slova jsou: osobitý, osobní a atmosférický.
  • DAxik
    DAxik24.5.2012 12:06Arzach (paperback)
    Pro mě špatně - řada MISTROVSKÁ DÍLA se tímto počinem u mě definitivně vyřadila ze hry. Rozlobený jsem byl u VÝPRAVY ZA PTÁKEM ČASU, vytočený u INCALa, zoufalý u ARZACHa. Zásadní dílo(-a) evropského komiksu vydáno(-a) v takto (rozměrově) okleštěné formě je vážně i vzhledem k autorově smrti hodně neuctivé. Kde jsou časy, kdy se BD u nás vydávalo v rozměru 24 x 32 cm! Vůbec netuším, co vydavatele vedlo k mramorovanému rámečku na přední straně obálky, OBJÍŽĎKA ztratila miniaturizací svou grafickou sílu a zbytek už mou rozladěnost rozhodně nezachránil...
    Díky za vydání, ale koupeno opravdu jen z jisté povinnosti - a už dopředu se děsím, jak dopadne BLACKSAD!

  • erik
    erik23.5.2012 08:08Arzach (pevná vazba)
    Arzach je zaujímavý komiks. Nevyžíva sa v dĺžke, nevyžíva sa v slovách (drvivá väčšina knihy je len o striedajúcich sa obrazoch), a predsa si zachováva zdanie deja a je pastvou pre oči. Kresba je jednoducho zaujímavá a niektoré výjavy (dvojstránka preletu ponad kopu tvorov) berú dych. Na druhú stranu, úvodná obchádzka je textov plná a sú vtipné, uletené, majú biografické črty, odkazujú na diela umelecké i osoby reálne a cítiť, že komiks tvoril úleťák. Hoci si užijeme niekoľkých pohlavných orgánov, nie je to práve komiks venovaný sexu (i keď z niektorých príbehov by sa dali odvodiť paralely) a vo finále dostaneme akýsi popis reálií a cestu nikam, čiže celá kniha vyznie dostratena (doslova).

    Bavilo ma to, ale zatiaľ som sa nenadchol. Obávam sa, že je to zatiaľ najexperimentálnejší počin Crewi, čo predajom nepomôže, navyše, ocenil by som, keby sa komiks venovaný iba obrazu dostal na pulty v prevedení á la Dobrodružstvá Luthera Arkwrighta, čo by dielu dodalo na pôsobivosti, pretože detailmi nešetrí.

264141189
  • Scarface
    Scarface28.5.2012 09:02Arzach (pevná vazba)
    Absinther: Co se týče většího množství příběhů, tak Crew chtěla, ale nemohla. Původní projekt byl vydat k tomu i Hermetickou garáž, Šíleného erektomana a tak dále - ale majitel práv to nepovolil spojit, že musí Arzach vyjít samostatně.
Četl/a (62)
2Hitman3, BadBoy, binnmode, Blacksad, buscheer, calvin10, chcita, cobe, čozek, DEmnoG, Draco nobilis, emanek, erik, figis, filemon, Finvarra, foudy, Fox01, Hawwwran, holubdema, house192, hypermlok, invape, James, jankie, jindroush, kallenved, Kapis, Kazumaki, Khagrael, Kraken, Le Porello, Librarian, Light, maco, mart.in, mozzu, MurinWolf, NecRoman, Norri, oleav, pechna, Petrisko911 , Poseidon1978, RadimNemec, RaptoR, rockyt, RudyRod, SASAN_KING, sedw, Shpeckk, tacmud, terrordemon, the.kasztan, trudoš, Ukko, Vojtěch 393, VXP, wolfgang, zbynek, zgrywus, Zlord_Antijezis
(131)
2Hitman3, adam.ra, Alfi, BadBoy, Benji, binnmode, blackJag, Blacksad, Bob, Borg3po, bronxik, buscheer, calvin10, chcita, choze, cobe, Corvus, čozek, deefha, DEmnoG, discovery, doophy, Draco nobilis, dre, dvoracekpetr1, Einstain666 , emanek, erik, fel68, figis, filemon, Fox01, goodspeed, GORERATED, grinder, Hamichal, Hawwwran, Holmwood, holubdema, house192, Hulik, hypermlok, Iggy Pop, invape, James, jankie, Johnny Sasaki, Joshua_T, kallenved, Kapis, Kazumaki, keyko, kinobuta, Kjon, koniklec, Kraken, krvinka56, Landauer, Le Porello, Lenny, Light, listr, Lobodlak, Lobok257, Lojza, maara, maco, Mankin, mart.in, Martin Buchal, merhyx, MIKER65, mikina, Mitak, mozzu, MP, Mr.Plysh, MurinWolf, mywiel, NecRoman, Nightmare, noMster, Norri, Odal , OldaB, Papa Wu, paulhunter, pavel, pechna, Petrisko911 , Poseidon1978, RadimNemec, Ragnarog, razielus, rockyt, Rowan, RudyRod, Saran, SASAN_KING, sawtooth, Šedo, sedw, Shpeckk, Skot, Slaine, sleepless, songoku, stnly, tacmud, Tarka Daal, the.kasztan, Tialster, Tombal, Tomek, Trevelyan, trudoš, tulipstros, Ukko, vishnar, Vojtěch 393, Vrenn, vteco, VXP, Wasseg10, Wiruss, wolfgang, xintax, Yaromil, Zajo original, zgrywus, Zlord_Antijezis
Chce (15)
5555, Braindead, DAN478, delsemela, Druid, jakouback, Kel, Meesha, Miriyak, oletadelku, Premek, prokop.prcik, Stlucius, Xeelee, xxaannddeerr
Shání (4)
delsemela, Kel, Meesha, suricattaontheway