Desky
Přebal zadní
Ukázka č.1

+ 2 další ukázky

Během bombardování Iráku Američany v dubnu roku 2003 utekla z bagdádské zoologické zahrady smečka vyhladovělých lvů. Plná zmatku se toulala ulicemi města, až ji zastřelila americká vojenská hlídka. Tento skutečný příběh posloužil scenáristovi Brianu Vaughanovi jako základ jeho prvního románu v obrazech o skutečné ceně svobody. Smečka lvů se dostane ze zajetí a postupně odhaluje pravidla nového, pro ni nepoznaného světa. Smečka není jednotná v názoru na nově vzniklou situaci. Lvice Núr si touží vydobýt svobodu vlastní silou, jejím protipólem je stará poloslepá Safa, pro kterou je její pohodlí důležitější než volnost. Smečku doplňují samec Zill, pragmatický, pohodlný bojovník a mladý lvíček Ali, jediný z celé smečky narozený v zajetí.
Jak citlivé a aktuální téma kniha zpracovává lze dokumentovat tím, že přes nadšené reakce čtenářů i renomovaných kritiků nebyla nominována na žádnou z prestižních comicsových cen. Přesto se Smečka z Bagdádu v USA několikrát dotiskovala a ve světě vyšla v mnoha jazykových mutacích. Oceněny nebyly ani kresby výtvarníka Nika Henrichona, ačkoliv patří k tomu nejkvalitnějšímu, co je možné v současné comicsové tvorbě vidět. Zvířata v jeho podání dokážou přesně vyjádřit své pocity i myšlenky a prostředí Bagdádu působí velice autenticky. Detailní akce střídají panoramatické dvoustrany a chvílemi se zdá, jakoby ze stránek oslepovalo ostré irácké slunce a vystupoval pouštní prach. Oběma autorům s autentičností pomáhali blogeři z Iráku, vojenští fotografové i američtí vojáci.

Varianta paperback: https://comicsdb.cz/comics/3672/smecka-z-bagdadu-paperback

Scénář
Brian K. Vaughan
Art
Niko Henrichon
Obálka
Niko Henrichon
Překlad
Jan Kantůrek
Redakce
Václav Dort
Žánry
drama, ze života
ISBN/ISSN
978-80-86839-39-4 (Comics Centrum)
Vazba
šitá v tvrdých deskách s přebalem
Formát
160 x 240 x 15 mm
Tisk
barevný
Váha
474 g
Stran
136
Cena
599 Kč
Originál
Pride of Baghdad ()
Varianty
Smečka z Bagdádu (pevná vazba) (2010)
Smečka z Bagdádu (paperback) (2010)
  • ludek.n
    V dubnu 2003, během bombardování Iráku utekli z bagdádské zoologické zahrady čtyři lvi. Toto je jejich příběh o svobodě. Scénárista Brian K. Vaughan (Y: Poslední z mužů, Sága) a kreslíř Niko Henrichon (Noe) dali dohromady příspěvky vojáků, reportérů, záchranářů, bloggerů a iráckých občanů, aby z nich sestavili skutečný příběh o tom, co se dělo v bagdádských ulicích během Irácké války. Nikoho proto asi nepřekvapí, že Smečka z Bagdádů je trochu jiná než klasické komiksy. Není to o romantice, sluncem zalitých stráních, krásných scenériích, zvířecí pospolitosti, lásce a vstřícnosti… Bagdád je městská džungle, plná trosek, špíny, krve a smradu, v níž vyhrává právo silnějšího. A přestože se v knize neobjeví jediný člověk (s výjimkou finálního epilogu) je to vyprávění o lidech, o jejich krutosti, bezohlednosti a nespoutaných ambicích. Tím, že nám ho předkládají lvi, je syrové a nemilosrdné, viděné optikou „druhé strany“ bez zjemňujících fines či pokryteckého vlastenectví. Ostatně každá válka má své hrdiny, zloduchy i nevinné oběti.
  • Spike
    Pro mě příjemná jednohubka - nic moc víc, nic moc míň. Nějaké myšlenky a emoce tu jsou, ale aby to pořádně fungovalo, muselo by to být o dost delší aby se (povedené) postavy dostaly víc pod kůži a závěr měl tak větší efekt. Potenciál na to emočně podojit čtenáře tu byl, ale v rozsahu delší povídky to na mě přeci jen nefunguje tak silně. Postavy super, scénář a nápady dobré, kresba i barvy krásné, pevná vazba a celkově provedení na velice chvalitelné úrovni. Jediné co bych tak vytknul je nevyužitý potenciál pramenící z malého rozsahu. Což je s podivem, jelikož Brian K. Vaughan jindy své comicsy rád roztahuje... Smečku z Bagdádu tak beru jako důkaz že scénárista je to šikovný, ale delší příběhy mu prostě svědčí lépe. 7/10
  • Ivan Kucera
    Ivan Kucera mecenáš24.10.2021 08:11Smečka z Bagdádu (paperback)
    „Radovat se z čeho? Tohle není vítězství.“ Z tohto som mal od samého začiatku veľmi dobrý, ale zároveň smutný dojem, lebo som bol presvedčený o tom, že takto nastavený príbeh sa nemôže skončiť dobre. Smečka z Bagdádu kombinuje kvázi rozprávkové „hovoriace“ zvieratá s tak dospelou a vážnou témou, akou je vojna, ale v praxi to funguje geniálne a ani vám nenapadne premýšľať nad tým. Úderné tvorivé duo scenárista Brian K. Vaughan (Doctor Strange: Přísaha) a ilustrátor Niko Henrichon (diely Tajná říše, Město Hříchu a Bůh magie zo série Doctor Strange) si vzali veľké sústo, ale dokázali ho bez problémov požuť, prehltnúť a kvalitne stráviť. Je to pecka. Malý leví pochod smrti vojnou (a z toho vyplývajúcim chaosom) zdecimovanou krajinou (dej sa odohráva v roku 2003, keď Bagdad bombardovali Američania). Henrichon dal dokopy sériu desivých „post-apokalyptických“ (alebo bez úvodzoviek?) obrazov, ktoré nedostanete z hlavy (žirafa). Desivé scenérie strašnej skazy a deštrukcie, akej je schopná len príroda... a človek. Rovnako tak z mozgu však nedostanete (hoci by ste chceli) obludnú scénu s Fejdžerom. Hoci to znie neuveriteľne, komiks je inšpirovaný skutočnými udalosťami (štvorica levov skutočne pri bombardovaní utiekla zo ZOO a následne... veď uvidíte). Občas som od seba nerozoznával jednotlivé samice. A možno je to trochu krátke. Možno by si to zaslúžilo nebyť jednorázovkou, ale sériou čítajúcou minimálne 20 plnohodnotných zošitov. Dalo by sa povedať, že sa to skončí skôr, než sa to poriadne rozbehne. Ale zrejme sila a údernosť príbehu je paradoxne neparadoxne práve v jeho krátkosti, priamočiarosti a jednoduchosti. Občasné „filozofické“ reči o slobode atď. ma míňali, ale ako „len“ survival som si to užil. A treba jedným dychom dodať, že aj „reči“ majú v príbehu zmysel, keďže zvieratá väčšinu života (alebo celý, ako kto) strávili v zajatí. Kebyže raz mám spísať zoznam 50 najvýznamnejších komiksov na svete, tento by sa medzi ne (spolu s napr. Z pekla alebo Strážcami) určite dostal, preto plná paľba za 5*.
  • Skot
    Skot mecenáš8.8.2021 20:58Smečka z Bagdádu (pevná vazba)
    Velmi dobrý i když poněkud krátký komiks s překvapivým a rychlým závěrem. Scénář i kresba na vysoké úrovni . Určitě bych h přečetl i při dvojnásobné délce .
  • MEGA
    Komiks má jednoduchou myšlenku, ale zvládá ji odvyprávět velmi silným způsobem. Postavy jsem si oblíbil a kresba je krásná.
  • Kazumaki
    Kazumaki mecenáš17.7.2019 19:13Smečka z Bagdádu (pevná vazba)
    Smečka z Bagdádu je vlastně můj nejčtenější komiks o zvířátkách a je s podivem, že jsem jej doposud neokomentoval, zvláště když tomu bude brzy 10 let od českého vydání.
    Je těžké dodávat něco víc. Příběh je volně inspirovaný skutečnou událostí o uprchlých lvech během bombardování Bagdádu, při němž tragicky zahyne i mnoho jiných zvířat. Konec příběhu je velmi smutný a emotivní.
    Jelikož mám rád želvy, tak musím zmínit jednu faktickou nepřesnost. Lvi během průzkumu okolí dojdou k řece Tigris, kde potkají divokou mořskou želvu (tipuji, že jde o karetu obrovskou, ale možná je to také kareta obecná; z kresby je to těžké určit). Mořské želvy ale ve sladké říční vodě Tigridu nežijí. Tím spíš, že Bagdád leží asi 600 km od Perského zálivu.
    Jinak jsem ale za vydání tohoto komiksu vděčný, kresba mě pořád hodně baví.

  • RaggamuffinSVK
    RaggamuffinSVK10.5.2019 12:10Smečka z Bagdádu (paperback)
    Veľmi silný príbeh umocňuje perfektná kresba. Aj keď ide o kratší komiks, s hlavnými hrdinami som si prekvapivo rýchlo spravil blízky vzťah. Zvieratá som mal od detstva akosi radšej než ľudí a v našich ľudských konfliktoch vždy trpeli bez viny a pochopenia. O to viac ma záver zobral za srdce. Škoda, že celý komiks ubehol tak rýchlo, no na druhú stranu sa k nemu v budúcnosti určite rád vrátim. Ako píšu aj ostatní, ide o komiks, ktorý je možné ľahko odporučiť aj nie bežným čitateľom tohto žánru.
  • karl173
    karl173 mecenáš14.12.2018 20:03Smečka z Bagdádu (pevná vazba)
    Smečka z Bagdádu má velmi silný příběh, který je rozhodně velmi zajímavý svým podáním. Nicméně je to především jen taková jednohubka s hořkým konce a s myšlenkou, kterou už víme asi všichni. Co se týče kresby, tak je velmi pěkná a její barvy jsou parádní. Tuto knihu vřele doporučuji. Jen je škoda, že je tak krátká. 80%
  • jirin
    Na prvním místě je třeba vyzvednout perfektní kresbu. Samotný scénář je také slušný a aspoň pro mě ne zrovna očekávaný konec. Mohlo se v určitých tematech jít podle mě i více do hloubky, ale zase by nějaké hlubší filozofování spíše uškodilo spádu komiksu. A ač opravdu nejsem milovníkem zvířat, v komiksech na mě zkrátka fungují. Mohlo se vynechat nějaké sexuální jiskření mezi hrdiny, či znásilnění, to mi přišlo tady opravdu úchylné...
  • Bubsy
    Dlouhodobě zastávám názor, že zvířátka jsou pro komiks vzhledem k výrazovým prostředkům, ideální postavy. Vlastně je to od doby co jsme si přečetl Blacksada. Ale to je jedno. Tady jsou zvířata, ale trošku v jiném gardu. Velkou devízou příběhu je to, že je poměrně neokoukaný a navíc zvířecí svět je zasazený do netradičních reálií. A i když se trochu filosofuje tak zase ne moc a protože je celý příběh spíše taková kratší povídka nehrozí to, že by nudil. Velké plus je i povedená kresba, když Hendrichon zvládá perfektně jak zvířenu tak exotické prostředí. Příjemná počtení.
  • Schramm
    Schramm26.5.2015 21:24Smečka z Bagdádu (pevná vazba)
    Oukej, možná je ten scénář vypočítavý, možná útočí prvoplánově na efekt - ale mě to bylo jedno a to jsem původně od knihy moc nečekal. Smečku z Bagdádu jsem si přesto užil, přečetl jsem ji jedním dechem a s ohledem na konec jsou rád, že kniha není delší a nestačil jsem si tak k hrdinům vytvořit větší vztah. Myslím, že Vaughan přesně odhadl kolik toho příběh snese a kdy by už nastupovala vata a rozmělnění. Takhle je to celé tak akorát sevřené a koncentrované, aby to působilo tak, jak má. Za mě to Vaughanovi funguje a pak mu i takový cynik jako já rád skočí na lopatu :)
  • louza
    louza27.4.2015 18:05Smečka z Bagdádu (paperback)
    Průměrné pouze díky skvělé kresbě. Příběh je plochý jak hruď náctileté porno hvězdy před první operací a není vlastně úplně jasné co jím básník chce říci. Trpitelský úděl nebohých zvířat je jistě srdcervoucí, ale hlubší smysl než ekologická agitka a obligátních hrůz války tu zkrátka chybí. Vaughan umí i značně lépe a konzumní úspěchy této knihy jsou k nepochopení. Calvin a Hobbes mají v jediném stripu více dramatu a morálních dilemat, než v troskách se poflakující lvi v celé knize.
  • Norri
    Norri mecenáš22.4.2015 18:10Smečka z Bagdádu (paperback)
    Jednohubka. Velmi, velmi chutná jednohubka. Kresba je skvělá a děj rychle odsýpá. Podobný konec jsem očekával, ale ne tak rychle. Škoda že jsem si knihu neužil v pevné vazbě,protože paperback jsem si nedovolil plně otevřít a některé dvoustrany si o to říkaly.
  • Doctorow
    Doctorow20.12.2014 17:03Smečka z Bagdádu (pevná vazba)
    Fakt krásna kresba. Fakt krásne vydanie. Fakt zaujímavý príbeh. Avšak, žiaľ, aj fakt príliš krátke. Zaslúžilo by si to ešte dosť rozšíriť, lebo takto sa nestihnem s hlavnými hrdinami ani poriadne zoznámiť, nevraviac o tom, že by mi stihli prirásť k srdcu, kvôli čomu záver nepôsobí ani zďaleka tak emotívne ako autori iste chceli, dúfali a čakali. Ak by to malo zhruba raz taký rozsah, a ja som strávil so smečkou viac času a lepšie ju spoznal, bola by to pecka a viem si predstaviť, že záver by ma totálne emocionálne odrovnal. Ale aj tak stále veľmi fajn, no je to škoda, mohlo a malo to na to byť totiž oveľa viac ako len veľmi fajn.
  • terrordemon
    terrordemon12.10.2014 10:10Smečka z Bagdádu (pevná vazba)
    Nemám moc rád príbehy kde sú hovoriace zvieratá ale toto riadna šupa. Skvelo vystavaný príbeh. Tak trochu iný pohľad na vojnu a hodnotu slobody. Najprv si pripadáte že čítate levieho kráľa pre malé decká a potom sa tam zrazu začne znásilňovať a odsekávať hlavy. Ten kontrast krásnej disneyovskej kresby a nekonečnej brutality vojny je parádny. Veľké prekvapenie.
  • mr.des
    mr.des24.7.2014 14:23Smečka z Bagdádu (paperback)
    Originalni scenar. Kresba Henrichona. 90%.
  • sedw
    Krásná kresba, která ke komiksu opravdu seděla. S příběhěm už to však bylo o něco horší, námět se mi opravdu líbil, ale komiksu chybělo pár stran navíc. Člověk se začetl a najednou konec. Obecně mi kratší komiksy nevadí, ale zde se kvůli nedostatečné délce člověk pořádně nemohl sžít s postavami, kvůli čemuž mě komiks ve výsledku tak nezasáhl. Nicméně se určitě jedná o zajímavé dílo a k přečtení mohu doporučit. A jako obvykle musím pochválit zpracování Comics Centra, na jedničku!
  • Černá Krysa
    Černá Krysa10.1.2014 14:04Smečka z Bagdádu (pevná vazba)
    Tak tohle se mi opravdu nelíbilo a dočetla jsem to jen ze zvědavosti jak to skončí. Takovouhle krávovinu ještě opentlit slovy jako "na motivy skutečné události...tak to teda pardón, považuju za drzost. Ta událost se sice stala, ale tím to končí, pokus vložit zvířatům do tlamy rádoby hlubokomyslný úvahy na téma život a svoboda mě spíš rozčiluje, věřím, že zvířata maj úplně jiný hodnoty, než se nám tu autor zkouší namluvit. Nebo to snad má o bejt pokus o metaforu? V tom případě je přilípnutí filozofování o svobodě na skutečnou událost výsměchem skutečné události. Toť můj názor.
  • kaylin
    kaylin5.5.2013 15:27Smečka z Bagdádu (paperback)
    Scénář je úžasně propojený s kresbou Nika Henrichona, který tomu dal ten správný styl, skoro se chce říct až dětský, pohádkový, což je dokonale doplněno s barvami, jež jsou v podstatě veselé. Pouze, když se schyluje k závěru, nebo i k souboji s medvědem, barvy temní, mění se jejich vyznění, stejně jako se mění příběh. Niko Henrichon má skutečně výtečnou kresbu, která skvěle koresponduje s Brianovým příběhem. Pokud se týká scénáře, nemám co vytknout. Jsou tam skutečně silné momenty, které chytnou za srdce, ať už se jedná o zásadní zvraty anebo pouze o nenápadné situace. „Smečka z Bagdádu“ udělá dojem, ale zároveň donutí přemýšlet o tom, co je to vlastně svoboda a jestli svoboda pro každého znamená to samé. Mimochodem oceňuji i scény, které jsou tak trochu parodií na film „Lví král“. Více: http://www.comics-blog.cz/2013/05/43-smecka-z-bagdadu-90.html
  • choze
    choze19.10.2012 08:50Smečka z Bagdádu (paperback)
    Dlouho jsem tomu odolával, protože komiksy podle skutečných válečných událostí mě moc nelákají, ale je to pecka. Zajímavý námět je rozvinutý do dobře napsaného scénáře s vykreslenými postavami (zaujmou silné ženské postavy, kterým ale nechybí slabosti) a působivými scénami, ze kterých v pravidelných intervalech mrazí, včetně až hororového finále. Ze začátku mi nesedělo, že se spolu všechna zvířata mohou univerzálně domluvit, ale minimálně kvůli dialogům s medvědem jsem tomu nakonec rád :) A kresba a barvy (dodávající hořícímu Bagdádu nádech pekla) jsou taky výborné.
  • brkowycz
    brkowycz28.8.2012 10:08Smečka z Bagdádu (paperback)
    Celé mi to přišlo, jako by na mě Vaughan ječel "Rozbreč se, rozbreč se!". Nerozbrečel jsem se. Absolutně plochý, banda lvů se chvilku potuluje po Bagdádu a to je všechno. Nechápu ten humbuk okolo. Víc už jsem u toho umírat nudou nemohl. Bez jakékoliv hloubky.
    Ale je třeba i říct, že komiks netvoří jen scénář, ale i kresba. V tomhle případě jej kresba tahá z průměrnosti. Skutečná nádhera, pastva pro oči. Možná nejlepší jen otáčet stránky a prohlížet si obrázky. Tři hvězdy sktuečně jen a pouze za kresbu!
  • J.Connor
    J.Connor mecenáš18.7.2012 18:08Smečka z Bagdádu (paperback)
    Smečku jsem zakoupil jen na základě místního hodnocení a jsem tomu rád, protože autoři mi nic neříkají a v knihkupectví by mě asi moc nenalákala. Vizuálně opulentní a scénář také nepovažuji za brzdu, minimálně je příběh opravdu velmi originální. Jako nevýhodu pak vidím asi jen skutečnost, že se jedná o jednohubku na půl hodiny.
  • Radek Blacksad
    Radek Blacksad mecenáš9.6.2012 23:27Smečka z Bagdádu (paperback)
    Nádhera!!! Z tej kresby som vo vytržení!!! Takto si predstavujem, aby dnešné komiksy vypadali - parádna kresba, veľa dobrých nápadov, inteligentný a originálny príbeh, slušný scenár, silné scény a záver.
  • karel
    karel mecenáš27.1.2012 15:18Smečka z Bagdádu (paperback)
    "kresba je víc než slušná a občas se i v dialozích příjemně zableskne". finále je avizované, scéna s medvědem je mi málo realistická.
  • marek zigmund stanko
    marek zigmund stanko11.10.2011 13:27Smečka z Bagdádu (paperback)
    vaughanovo opus magnum (Y-the last man) táto simple story nepřekoná (!) ale kresba je víc než slušná a občas se i v dialozích příjemně zableskne ..
  • KLAUN_DOMINANT
    KLAUN_DOMINANT mecenáš20.7.2011 17:51Smečka z Bagdádu (paperback)
    Půl roku jsem odkládal tenhle komiks. Určitě to znáte. Všichni něco tak vychvalují, až čekáte absolutní pecku. Vaše očekávání jsou obrovská a občas Vás čeká zklamání. Jako teď mě. Kresba je nádherná, pěkné barvičky. Finále a předfinále je napínavé, ale celý příběh ve mě nevyvolal ani setinovou odezvu emocí. Originální leč chladné. Pro mě (asi budu jediný) Já vim, divné že? Brečím i u Winetua. Přesto se mi ale Smečka z Bagdádu poměrně líbila, ale asi každý druhý komiks mě pobaví víc...
  • Kaluž
    Kaluž mecenáš24.5.2011 18:10Smečka z Bagdádu (paperback)
    RRROAAARRRRR!!! Mlask.
  • mart.in
    mart.in mecenáš3.4.2011 11:15Smečka z Bagdádu (paperback)
    Určitě hodně zajímavé dílo, kresba je opravdu nádherná, příběh je bezpochyby silný, ale...no, zase tak mě to celé nedostalo. Po komentářích tady i jinde jsem čekal něco, co mi prostě emociálně naloží a nejspíš mě i pořádně dojme. A to se nestalo. Ani konec, tak nějak předvídatelný, moc nezafungoval. Čekal jsem sice něco jiného, ale ani tak koupě rozhodně nelituju, a určitě si to ještě párkrát přečtu.
  • George Walker Bush
    George Walker Bush admin20.3.2011 23:20Smečka z Bagdádu (pevná vazba)
    Tenhle komiks má skutečně dvě silné stránky - je opravdu nádherně nakreslený a překypuje silnými emocemi a city. Zvolení námětu, zápletky, prostředí a formy je velmi odvážné - mluvící zvířata disponující de facto lidskými představami a abstraktním myšlením jsou vrženi do zlého a krutého světa lidské války, kde přemýšlejí o svých snech a svobodě. Nemohu se zbavit pocitu, že tohle všechno je poněkud přehnané a ona veškerá roztomilost lvíčete, bezmocnost zvířat a tragický konec, jsou jaksi prvoplánovitým nástrojem chytnout nás za ty naše srdíčka - a to nejsem prosím žádný cynik, ale mnohdy velmi citlivý divák, co se rád dojímá. Zdá se mi, že na problémy, na které chce kniha poukázat, jsou lehce přeexponované, fungovaly by lépe samy o sobě ve své nejsyrovější podobě, ale přiznávám - na tom by se asi nedal vystavět komiksový příběh...

    Shrnuto, jde o velmi originální, zajímavé, odvážné a krásně nakreslené dílo. Cvrnkat do kalhot nebo smrkat do kapesníku z něho ale nebudu. Draco pode mnou to vyjádřila všechno moc hezky a ani nejde o to, že bych s ní nesouhlasil, jenom to celé vnímám mnohem méně intenzivně. (I když ten konec jsem byl lehce dojatej... nasranej... dojatej)
  • Draco nobilis
    Draco nobilis admin24.1.2011 15:40Smečka z Bagdádu (pevná vazba)
    Když jsem o tompoprvé slyšela, myslela jsem si, že to bude jen navoněná zdechlina. Navíc příliš krátká navoněná zdechlina.

    Kresba je realistická, vyvedená tužkou a navozuje dojem volnosti a svobody, coloring v odstínech oranžové a rudé obstarává ten správný temný podtón, jaký by měl bombardovaný Bagdád vyvolat. Nelze než ocenit přípravu, zvířata působí velmi živě a zároveň dostatečně lidsky(ale najdou se i chybky, většina tlapek vypadá mnohem víc jako ruce). Navíc akční scény mají skutečně rychlý spád, v mozku nastartují "filmové" vnímání příběhu, mažou prostor mezi panely. A násilí? Ach, křehké, krvavé, stále přítomné násilí! Jak perfektní kaluže krve! Jak skvostná zohavení! Jaká brutalita! Jaká lidskost(ano, myslím tu lidskost, kterou označujeme jako NElidskost, ale nač se zříkat té pro mnohé zajímavější části lidského konání?!). A ne že by většina zvířat byla ušlechtilejší, ušlechtilost obvykle dostane místo pouze jako projev pýchy! No a vychovávejte v tomhle dítě.

    Příběh čtveřice lvů staví na věčné touze po svobodě, která má být zasloužená, zaslíbená, požehnaná. K tomu aby nakopl představivost čtenáře a sympatie s hlavními hrdiny, využívá autor zdánlivě patetických prohlášení a dialogů, které ale ve spojení s precizně propracovanou a zvládnutou mimikou(která je jedinec od jedince jiná) vyvolávají silnou citovou odezvu, podobně jako dobří herci na jevišti, jenž zvládají patos Shakespearových her s bravurou a lehkostí. A ty zvraty! Vlastně žádné... Inu, je to jako s francouzskými filmy. Silný emotivní příbeh postavený převážně na dialozích, prošpikovaný na vhodných místech špetkou akce(dialog-akce-změna místa-dialog).

    Chválím si volbu pevné vazby, protože tahle kniha po něm volá. Je vážná a drsná. Překlad je úžasný, silná slova fungující i v češtině a nepůsobící trapně a ironicky! Bravo, pane Kantůrku! Líbí se mi i rozlišení fontů dle druhu, ale zrovna ten u lvů mi dvakráte nesedí... Podobně jako přebal.

    Už zase. Slzy v očích. Víc slz než když mé smysly zbičoval Single Man a Zkrocená hora dohromady.
  • Killingjoke
    Killingjoke mecenáš30.12.2010 11:12Smečka z Bagdádu (pevná vazba)
    Jednoznačně parádní záležitost. To co z prvu působí jako Disneyovka pro děti se jako mávnutím kouzelného proutku promění v příběh o hledání vlastní svobody a boje o přežití. Na konci příběhu jsem byl opravdu dojatý a to mě většinou hned tak něco nerozháže:-) Spolu s vytouženými Tajnými válkami je tohle pro mě komiksová událost roku.
  • Awakener
    Awakener25.11.2010 21:59Smečka z Bagdádu (paperback)
    hmno pratele, rozhodl jsem se ze kdyz uz mam neco malo nacteno zacnu byt trochu vic kriticky a nebudu davat vsemu hned 80%+, ale tady si myslim ze prijdu zkratka .)

    podle zdejsich ohlasu jsem cekal ze to bude dobry, potvrdilo se
    po precteni prvnich par stranek jsem cekal ze to bude brutalni, nepotvrdilo se
    po precteni poloviny jsem cekal ze to zkonci dojemnym sladakem, nepotvrdilo se

    mam rad kdyz me autor prekvapi a neni pruhlednej a nezklouzava do klise a tohle si plne zaslouzi tech 100%

    nejradsi bych dal min abych si nechal rezervu pro lepsi kusy, ale fakt nevim jak bych to uhajil
  • cybern
    cybern25.11.2010 11:25Smečka z Bagdádu (paperback)
    Do knihy se mi nejprve vůbec nechtělo, ale kritiky mě nalákaly a říkal jsem si, že na nich nejspíš něco bude. Opravdu bylo, kniha vám dá takovou studenou sprchu, jako málokterý jiný, vážně myšlený comics. A souhlasím s tím, co píše matrosh, zajímalo by mě, jak by se na Smečku z Bagdádu tvářili lidé, co vidí v comicsu jen infantilní obrázky s bublinama.
  • Kapis
    Kapis mecenáš2.11.2010 08:34Smečka z Bagdádu (pevná vazba)
    Opravdu působivá a hluboká bajka, kde lidskou tvář nezahlédneme. Neomluvitelný, násilný pokus o import západních hodnot v rámci ochrany před prokázanými zbraněmi hromadného ničení, který neměl nic společného s ropou, ani sadámovým pokusem o skončení obchodování s ropou v dolarech, mělo a má statisíce obětí a za sebou rozvrácenou zemi, zmítající se v občanské válce. V tomto kontextu se mohou zdát čtyři ze ZOO uniklá zvířata jako prkotina. Příběh těchto čtyř lvů je však obrazem celé naší nemocné společnosti, odhaluje lidské touhy, strach, potřeby, lidskou krutost, bezohlednost i sobectví. Dvoustránkové celobarevné panely jsou opravdu okulahodící a je radost se do nich ponořit. Osobně jsme knihu koupil na aukru za nějakých 250Kč, protože 600 bych za ni asi nedal, i když kvalitě českého zpracování se nedá nic vytknout, přece ale jenom politice CC - vše co je ve vazbě za 600 - moc nerozumím - vím, že můžu mít brož za polovic, ale třeba tohle si vazbu s přebalem zaslouží, ale myslím, že takových 450-480 by byla cena příhodnější, přece jenom žádný megašpaplek to není. Na druhou stranu, díky CC, že Smečka u nás vyšla, tohle opravdu stojí za to.
  • andywart
    andywart13.10.2010 00:17Smečka z Bagdádu (paperback)
    Komiks mi pripomenul iný skutočný príbeh, ktorý sa stal myslím v Kábule. Hladný lev z miestnej ZOO zožral Talibanca a brat mŕtveho levovi do cely hodil granát. Lev oslepol, ale prežil.
    Tu vzniklo veľmi podarené dielko s dosť dobrými reáliami, čo sa týka Bagdadu. Zvieratá sa správajú skôr ako ľudia...jasné, chápem, že je to bájka. Niektoré veci mi pripadali trochu nelogické...napr. lev hovorí príslovie "Darovanému koni na zuby nehleď"...a pritom keď koňa stretne, nemá šajnu čo je to za zviera...a ten úprk koní čo majú väčší strach z malého levíčaťa ako z dospelého medveďa je tiež zábavný. Každopádne však veľmi emocionálny príbeh.
  • flipflop
    flipflop22.9.2010 17:59Smečka z Bagdádu (paperback)
    Parádní komiks
  • pajo1919
    pajo191922.9.2010 12:35Smečka z Bagdádu (paperback)
    Smecka z Bagdadu urcite patri k TOP comicsom, ktore sa mi kedy dostali pod ruku ... davam plny pocet.
  • matrosh
    matrosh13.9.2010 15:32Smečka z Bagdádu (pevná vazba)
    Smečka z Bagdádu je pro mě jedno z těch malých mistrovských děl v komiksu, který by měl být povině přidělen i těm hňupům co nad komiksem ohrňují nos aby konečně i v zemi čtyřlístku pochopili, že komiks má navíc než jen bavit předškolní drobotinu. Je to dospělé dílo, které vás přinutí zamyslet se nad světem i nad sebou samým.
  • matrosh
    matrosh13.9.2010 15:32Smečka z Bagdádu (paperback)
    Smečka z Bagdádu je pro mě jedno z těch malých mistrovských děl v komiksu, který by měl být povině přidělen i těm hňupům co nad komiksem ohrňují nos aby konečně i v zemi čtyřlístku pochopili, že komiks má navíc než jen bavit předškolní drobotinu. Je to dospělé dílo, které vás přinutí zamyslet se nad světem i nad sebou samým.
  • royan
    Zajímavý komiks, určitě doporučuji.
  • filmagor
    filmagor6.7.2010 19:10Smečka z Bagdádu (pevná vazba)
    Ako na komiks som sa po prečítaní veľa kladných ohlasov veľmi tešil, ba priam som sa ho nevedel dočkať. Dnes sa mi ako dar za vysvedčenie dostáva do rúk jeho krásna, atramentom voňavá, novotou skvejúca viazaná forma. Zatiaľ je to vlastne jediná, ktorú som držal, preto len na základe predchádzajúcich skúseností s brožúrami hodnotím, že tomuto komiksu bolo viazanie priam súdené. Prečo? Pretože z Koralíny, rovnako vydanú ComicsCentrom, ktorú vlastním brožovanú, mi už pri treťom čítaní vypadli dve strany. A nebolo to nedbalosťou. Čiže čo by sa stalo so Smečkou, v ktorej sú také nádherné dvojstrany plné hlbokých a dejovo významných kresieb, pri ktorých máte chuť na 5 minút prestať hltať text a len sa kochať detailom? V tomto prípade by brožovaná sadzba dojmu škodila, preto som sa rozhodol pre kúpu síce dvakrát tak drahého, ale určite lepšieho viazaného prevedenia.

    Samotná publikácia má kratší rozsah, preto sa nebudem veľmi rozpisovať ohľadne deja či scén, avšak povrchne spomeniem hlavnú lajnu: Počas bombardovania Iraku Amíkmi v Apríli roku 2003 z Bagdadskej ZOO utiekla štvorčlenná svorka levov, ktorej už liezlo na nervy neustále vysedávať vo výbehu a nemať zo života zvieraťa žiadne vzrušenie. Teda aspoň niektorým z nich. Svorka pozostávajúca zo samca, dvoch samíc a mláďaťa pri svojich nútených potulkách ruinami Bagdadu stretáva pre ňu neznáme veci ako tanky, korytnačky, kone či stavby. Ak je niekto asimilovaný v určitom prostredí, ťažko sa mu z neho odchádza a ťažko si zvyká na nové. A ak si aj zvykne, trvá to nejaký ten piatok. Svorka však na zvykanie čas nemá. Len pár krokov od brány zoologickej záhrady na nich číha prvé nebezpečenstvo a to sú len na skok od domova. Čo všetko ich stretne v centre mesta? Čo majú čakať? Ako sa to pre nich skončí? Prežijú? Aby ste to zistili si musíte komiks kúpiť, ja to nevyzradím.

    Verdikt: Zásadný, pre niekoho možno ťažko stráviteľnejší (viď zvieratá s rečou a ľudskými vlastnosťami), miestami brutálny, ba priam divoký komiks, ktorý sa zrodil v hlave scenáristu, pre ktorého aj "obyčajný" príbeh bez fantasmagórií má svoju hĺbku, podstatu, význam. Dielo oslavuje odhodlanie, istotu, súdržnosť a ku koncu kritizuje pravú tvár ľudí a ktorému sa dá vytknúť akurát tak rozsah, ktorý by si žiadal možno 50 stránok navyše. Či by to bolo na úkor akcie a nekonečného napätia nabitím nápadom, je už otázne. Hlavné je, že takýto komiks vznikne len raz za dlhé obdobie a preto nám čitateľom neostáva len jasať nad jeho myšlienkou a silou. Bravo!

    100%

    P.S. Vekové odporučenie "od 16 rokov" má svoje opodstatnenie.
  • punisher
    punisher1.7.2010 11:00Smečka z Bagdádu (paperback)
    Jeden z nejlepších komiksů co jsem četl.Nechci opakovat již napsané,proto viz.ostatní.
  • Mildaha1
    Mildaha112.5.2010 16:24Smečka z Bagdádu (pevná vazba)
    Musím souhlasit. Kresba je perfektní, příběh taky. Jenom to mohlo být trochu delší. Shltnul jsem to během pár minut.
  • Sirius
    Sirius7.5.2010 15:44Smečka z Bagdádu (paperback)
    Abych se přiznal, Smečka z Bagdádu se mi dostala do rukou tak trochu omylem, ale nakonec jsem rád, že jsem si to mohl přečíst.
    Většina lidí tenhle komiks asi neskousne, protože se tu neprohání banda superhrdinů, kteří zachraňují svět. Ale mě to nevadí. Je to hodně, hodně originální, je to skvěle nakresleno. Ty "postavy" jsou sympatické a hlavně příběh je úchvatný. Z každé stránky je cítit svoboda a chuť žít. A ten závěr, ten závěr patří k jedním z nejlepších a zároveň nejvíce šokujících, jaké jsem kdy zažil a budu si ho pamatovat do konce života.
  • krvinka56
    krvinka567.5.2010 10:22Smečka z Bagdádu (pevná vazba)
    Co říci kresba je perfektní a příběh je fakt dobej.Sem spokojen.
  • erik
    Keď som pred pár rokmi začal kupovať knižné komiksy zo zahraničia, Pride of Baghdad bol jednou z mojich prvých akvizícií. Som rád, že som si to mohol prečítať aj v českom jazyku. Jednoduchý príbeh plný silných emócií, ktorý hovorí o ľuďoch a ľudskosti viac, než keby tam ľudia v hlavných rolách vystupovali, je skvelý a zároveň je to asi najlepšia kniha o vojne v Iraku, aká kedy bola napísaná.
  • Big G
    Stručně: Jeden z nejlepších comicsů historie!
  • JRc
    Jedním slovem skvělé. Kresby jsou zpracovány k dokonalosti potřebné pro příběh, který ke svému silnému vyprávění právě tohle potřeboval. Dodal bych, že je to zajímavý pohled na " freedom made in USA ".....
63622753
Četl/a (54)
123peta, binnmode, Černá Krysa, Darker, Deckard, DEmnoG, Doctorow, Draco nobilis, duri, emanek, erik, farnhajt, fel68, filosh, foudy, Fox01, Garp, hellblazer, hypermlok, IndyP, Infarkt, invape, Jack, James, jindroush, Joshua_T, Kapis, karl173, Killingjoke, Lachvos, Librarian, Light, ludek.n, mart.in, Mr.Plysh, NecRoman, oleav, pechna, Poseidon1978, RadimNemec, raimi, RaptoR, rooty, Schirru, Schramm, sedw, Skot, Spike, terrordemon, Tony TwoDee, trudoš, Velkej šéf, WEAPONE, zgrywus
(127)
123peta, arnecht, Azbest, AZTeck, bboorreekk, Benji, binnmode, blackJag, bourgeois, calvin10, calviti, Cassidy, charvos, comicsland, Corvus, Cr4sh, CSE_AC/DC, DAN478, daniel.cermak, Davispear , DEmnoG, Doctorow, Draco nobilis, duri, dvoracekpetr1, emanek, Erich, erik, farnhajt, fel68, filosh, Fox01, FrAnK, gongon44, goodspeed, grinder, hahahoho, Hamichal, hawkzn, hellblazer, Holmwood, Hulik, husakpetr93, hypermlok, imro, IndyP, Infarkt, invape, isildur heir, IV, Jack, James, Joshua_T, Juseph , Kapis, Kareru, karl173, Kazumaki, keNNoslaw, kerb, keyko, KINIMODUS, krvinka56, Lenny, Librarian, Light, Lobok257, Mankin, Markyz de Sade, mart.in, Marthy76, Matej-29, MB, merhyx, mikado, mikina, Miriyak, MP, Mr.Plysh, NecRoman, Netorack, NewYorkMan, NOD82, ohromno, oleav, pechna, Pepares, POLAKST, Poseidon1978, Qee, Quintana, Raijin, raimi, RaptoR, razielus, Ricarderon, rooty, Saiffer, Samurai-Jack, Saran, sawtooth, Schirru, Schramm, sedw, Skot, Slaine, sleepless, Spike, Tarka Daal, Ter, terrordemon, thorrg, tomastrejbal, Tombal, TonyT, trudoš, Velkej šéf, Viking, vishnar, Vlast0, WEAPONE, Wiruss, Woffce, wwwKupKOMIKScz, xai, Zajo original, zgrywus
Chce (7)
Braindead, deefha, Jezura, Maty48, nx, Odal , Ruw
Shání (2)
deefha, Ruw
Nabízí (3)
arnecht, comicsland, MB