Království tvé, kniha první (Původně vyšlo v květnu a červnu 1996)
V blízké budoucnosti jsou superhrdinové všudypřítomní, jen hrdinství je vzácné. Liga spravedlnosti, která po desítky let bránila Zemi, se stáhla a nahradila ji nová generace bojovníků se zločinem, jejichž krutá spravedlnost lidstvo děsí. Osud planety visí na vlásku, a tak musí Superman, Batman a Wonder Woman vyjít z ústraní a naposledy se postavit za pravdu a spravedlnost.

More Fun Comics #52 (Původně vyšlo v únoru 1940)
Když detektiva Jima Corrigana zavraždí gangsteři, je mu odepřen vstup do království nebeského a vrátí se pomstít zločincům jako Spectre, bytost nadaná mnoha schopnostmi.

Hřbety jednotlivých svazků pak postupně tvoří ucelený obraz od Alexe Rosse.

Obsahuje sešity sérií Kingdom Come #1-2 a More Fun Comics #52


Scénář
Jerome (Jerry) Siegel, Mark Waid
Art
Bernard Baily, Alex Ross
Ink
Bernard Baily, Alex Ross
Barvy
Alex Ross
Obálka
Alex Ross
Lettering
Pavel Mařata
Překlad
Viktor Janiš
Redakce
Mirka Jarotková, Hana Musilová, Richard Podaný
Žánry
akční, superhrdinský
ISBN/ISSN
978-83-8199-321-0 (BBart s.r.o.)
978-83-8199-321-0 (Eaglemoss (Eaglemoss Collection / Publishing Group))
Vazba
šitá v tvrdých deskách
Formát
178 x 266 mm
Tisk
barevný
Váha
426 g
Stran
128
Cena
269 Kč
Originál
Kingdom Come Part 1 (DC Comics, 1940, 1996)
  • Django
    Uzavřena mini serie, která by neměla uniknout pozornosti žádnému fanouškovi DC comics.
  • Ivan Kucera
    Království tvé je v rámci amerického superhrdinského komiksu pojem. V češtine prvý raz vyšlo v r. 2006 v 232-stranovom zväzku. Opätovne v r. 2020 rozdelené na dve knihy v DKK. Spočiatku sympaticky komorný príbeh sa postupne rozrastie o postavy, zvraty a udalosti, kvôli čomu nadobudne epický rozmer. Kým u iných autorov by sa z toho stal chaotický chaos, toto písal rozumný Mark Waid (JLA: Babylonská věž, Daredevil: Zvuk a zlost, Flash: Smrtící rychlost, Fantastic Four: Nemyslitelné). A, to najmä, zhmotnil mu to fenomenálny Alex Ross (JLA: Svoboda a spravedlnost, Zázraky). Pozerať sa na jeho úchvatné maľby, na jeho víziu, na akčné scény alebo na to, ako stvárnil zostarnutých (teda ako kto, že Wonder Woman?) superhrdinov, je neskutočné. Postupné rozuzľovanie toho, k čomu (a prečo) došlo, bolo najskôr komplikované, ale po druhom čítaní do seba plus-mínus všetko zaklaplo. Scenár pracuje s viacerými nosnými myšlienkami. Čo je to hrdinstvo? Musí alebo nemusí ísť ruka v ruke s ním slušnosť a čestnosť? Ako to dopadne, ak stará generácia sklamane odíde do zabudnutia a nahradí ju nová, stonásobne agresívnejšia, ktorá sa správa tak, ako by sa jej staromódni (?) predchodcovia nikdy nesprávali? A čo staré spojenectvá a priateľstvá? Majú budúcnosť? Ak áno, tak pozitívnu, alebo sa z bývalých spojencov stanú nepriatelia? Waid okrem toho prišiel s viacerými zaujímavými drobnosťami (superhrdinská reštaurácia, Gotham ako policajný štát, Supermanov vrkoč, Hawkman ako ekoterorista). Každopádne kresba (maľba) určite prevyšuje scenár, ktorý sa snaží, ale občas je predsa len neprehľadný. Ďalší problém spočíva v tom, že takému výtvarnému pokladu sa hodí veľký rozmer á la Superman: Mír na zemi alebo ostatne aj spomínaná JLA: Svoboda a spravedlnost. Vydavateľstvá by mali mať súdom nariadené vydávať Rossove (veľ)diela len vo veľkých formátoch. Musím oceniť na DKK pomerne kvalitné bonusy: okrem tradičného úvodníku a medailónikov autorov 10-stranová galéria obálok a retro príbeh je síce tradične zlý, ale z historického hľadiska cenný, keďže predstavuje debut Spectra v roku 1940 (čo je postava, ktorá je v Království tvém vedľajšia, ale zásadná).
  • MEGA
    Obě knihy hodnotím jako celek, protože je to jeden příběh. Jeden monumentální příběh, abych byl přesný. Problém s mnoha velkými komiksy od DC je ten, že se tam vyskytuje tuna postav bez nějakého rozumného důvodu. Tady to ale převážně neplatí. Komiks totiž pojednává o samotném údělu superhrdinů a proto jejich přítomnost je dostatečně opodstatněna. Waid se nebojí pokládat otázky na téma spravedlnosti, odkazu či morálky. Ty dokáže bohatě rozvést a částečně na ně nachází řešení ve finále, které možná není to nejpřekvapivějsí, ale je zkrátka nevyhnutelné. Sledujeme postavy, jak se vypořádávají s pokřiveným světem, ale jejich jádro zůstává pravé jejich kanonické verzi a všechny jejich pohnutky jsou uvěřitelné. Obzvlášť Superman, který má v komiksu největší roli, podstupuje mnohým zkouškám, které nejsou černobílé a on sám váhá nad správným řešením. Nejzvláštnější věc na tomto komksu je styl vyprávění. Všechny scény sledujeme z pohledu jistého kněze a to nám dává prostor se nad komiksem zamyslet a vnímat ho z různých úhlů. Nikdy mě ale nepřišlo, že by čtení bylo chaotické a obě knihy se četli ideálním tempem. Vizuální zpracování Alexe Rosse je kapitola sama o sobě. Jeho malba je nesmírně realistická, ale přesto zobrazuje všechny epické momenty v obřím měřítku bez toho, aby působila nepatřičně. Design postav je naprosto ikonický. Ross je prostě Umělec s velkým "U". Abych to shrnul, toto je komiks, který má co říct, samotné myšlenky jsou propracované a přitom ani na chvíli nenudí. Aby toho nebylo málo, je to také pastva pro oči.
  • hroubek
    Po pár slabších číslech v DCKK přichází konečně něco velké a zajímavého. Mark Waid mě už několikrát přesvědčil, že je jako scénárista výborný a parádně umí vyprávět příběhy. No a co se týče Alexe Rosse, tak to je kapitola sama o sobě. Jeho kresba je impozantní. Dá se na ní koukat desítky minut. Má v sobě něco okouzlujícího. Přesto jsem po příběhové stránce čekal trochu více. Jde zatím o první část, takže čekám, že se to ještě rozjede. Nicméně se moc těším jak to bude gradovat, jelikož mě příběh hodně baví a na kresbu se moc hezky kouká. Z mého pohledu spokojenost, a pro fanoušky komiksů povinnost.
15122
Četl/a (54)
2scha, Al0f0k, BadBoy, Bubákolog, calvin10, Carnage, Craxx, D.K.Logic, dajik, deadpool, Deckard, Denis, Deži, Django, DracoAn, Hanussen, hroubek, hypermlok, Infarkt, invape, Ivan Kucera, James, Jay-jay, jh666, JORDY, kallenved, Kiko, lantan1, Lord Baltimore, MEGA, Mercurio, mineralk, NecRoman, Negan, Ozymandias, Paldini, pavlosson, perak, puolpm, roswelll, Sagikkun, Schirru, slavik38, Spacecore, Spike, Symbi, the.kasztan, Tony TwoDee, trudoš, utresyby, Václav Mikula, Vyjebanec17, xflori01, zlejzmrd
(155)
10milda, 2scha, Abe, Al0f0k, Alfi, Alfred, BadBoy, blackJag, Blair, bmc75, Bubákolog, calvin10, Carnage, ConanVJ, Craxx, CSE_AC/DC, dajik, Dali, deadpool, Deckard, deefha, Denis, Deži, disclose, Django, DKoscik, DracoAn, Dzoglik, Er.Nest, fifas, filemon, Filip123, filosh, Flowtek, Fox01, FumarEnPipa, gezic, Glumal, hahahoho, Hanussen, herrman, hlavathor, Horstik, hroubek, hugosnowden, hypermlok, Infarkt, invape, Jack, JackOneil, jakub186, James, Jay-jay, jh666, Jimbeam90, JORDY, José, Josh, Joshua_T, kallenved, Karel Sec, KdG, kendor007, Kiko, Kiwi1902, Knuckless, Kouzelnik7, krupan, Krvavý Patejl, kucik, Lenny, Lobok257, Lord Baltimore, malylada, Mamut12, Mariomichal, Matio, MB, me, meffis, MEGA, Mercurio, merhyx, Mikei, mimo_provoz, mineralk, mirror, miuanek, Montiseus, MP, Mr. Bobeček, namdnas, NecRoman, Negan, Neuro, Nightmare, Nyxxie, Olesh, opytz, Paldini, paulmuaddib, pavel, pavlosson, pechna, PeNNy, perak, perper, plema, Poseidon1978, psramek, PumpingArrow, puolpm, Radkos, raenius, raimi, regressiv, roswelll, Rumburaq, S313, Sagikkun, Sajmon, Schirru, Skot, SlavaBurlac, slavik38, Spike, Stara.kryta, Stlucius, superheroesstuff, suricattaontheway, t0mas, tacmud, the.kasztan, TheoDread, timek, Tomasino79, Tomate, Tommar, trudoš, Tyfus, Ursus, utresyby, Václav Mikula, vishnar, vranakx, vrazdinek, Vrtule, VvV, xflori01, xintax, Yefery, yogi, Zbysek2410, zdennanek, zlejzmrd
Chce (7)
Azik2586, Badgu.y1902, BreakingAway, delsemela, Maty48, Premek, suchosch
Shání (1)
DegiCZ