Ukázka č.1
Ukázka č.2
Ukázka č.3
Koupit
V roce 1975 opustila matka Niny Bunjevac manželství i novou kanadskou vlast a vrátila se i s Ninou zpátky ke svým rodičům do Jugoslávie. Její manžel, přesvědčený srbský nacionalista, emigroval do Kanady v roce 1959 a připojil se tam k teroristické skupině, která připravovala pumové útoky v bytech Titových sympatizantů a na jugoslávských zastupitelských úřadech v Kanadě a Spojených státech. V roce 1977 obdržela Ninina matka v Jugoslávii telegram s oznámením, že její muž přišel při explozi o život.

Srbská autorka žijící v Kanadě vypráví příběh své rodiny a jeho prostřednictvím osvětluje historii celého balkánského konfliktu.

Scénář
Nina Bunjevac
Art
Nina Bunjevac
Obálka
Nina Bunjevac
Lettering
Ludmila Nussbergerová
Překlad
Pavla Horáková
Redakce
Richard Podaný
Žánry
autobiografie, ze života
ISBN/ISSN
978-80-7507-029-6 (BBart s.r.o.)
Vazba
šitá v tvrdých deskách s přebalem
Formát
190 x 240 mm
Tisk
černobílý
Váha
552 g
Stran
152
Cena
349 Kč
Originál
Fatherland (Jonathan Cape)
  • Darth Raelchi
    Darth Raelchi mecenáš2.9.2023 18:04Otčina
    Příjemně nakreslená a napsaná osobní zpověď. Líbí se mi ty životní pravdy, ke kterým člověk došel a dospěl a přitom podáváno postupně, nenásilně a chytře. Tohle je osobní rovina autora(ky), kterou můžu.
  • louza
    louza18.4.2019 12:21Otčina
    Vcelku zajímavý příběh jedné jugoslávské rodiny posazený do kontextu dobové politické situace, který je celkem zručně odvyprávěný. Autorka pro zvýšení dramatičnosti přistupuje k asynchronnímu přednesu a rytinový vzhled perokreseb i jednoduchá práce s komiksovým médiem dává celému snažení zvláštní archaickou patinu. Čtenář si z knihy odnese nejen nevšední příběh několika lidí, ale i stručný výcuc z politických dějin Jugoslávie se sympatickou snahou zasazení všeho do hlubšího kontextu. Přesto mám pocit, že je to tak trochu zkratkou brané a obě části historie by šlo zpracovat detailněji, tak aby si čtenář pak už nemusel nic dohledávat. Jinak ale fajn kniha.
  • Norri
    Norri mecenáš31.3.2019 23:29Otčina
    Tato kniha mě moc nelákala a přesvědčila mě až cena 99 Kč ve výprodeji. Důvodem ke koupi byl i fakt, že Argo má letos v plánu vydat další knihu Niny Bunjevac a tak jsem se chtěl připravit. Moc nemám rád tyhle ponuré rodinné historie, navíc když jsou doprovázeny takovouto kresbou. Kresba Niny Bunjevac je hrubá i detailní zároveň. Hrubá v obrysech postav a jiných částech těla, než je hlava. Ale také detailní v rysech obličejů a precizní ve stínování. Zpočátku jsem měl nepříjemný pocit, že listuji albem starých zašlých fotografií, na kterých jsou dávno mrtví lidi. Ke konci jsem si na to už zvykl. Co se týče příběhu samotného, tak ten až tak extra zajímavý není. Jasně, ne každý měl za otce srbského teroristu, ale Nina, přestože píše a kreslí o historii své rodiny, ten příběh vypráví bez větších osobních emocí. Celé se to nese spíše v dokumentární rovině, ve které je ve zkratce shrnutá celá historie Srbsko-Chorvatského konfliktu od příchodu Slovanů, přes druhou světovou válku, až po nástup, vládu a zločiny komunistů. Bylo to zajímavé, ale to je tak všechno.
  • J.Connor
    J.Connor mecenáš6.10.2018 13:29Otčina
    Filmy i komiksy hodnotím vždy v rámci žánru. Jasně, že je asi Otčina hlubší zážitek než starý X-men v UKK, ale pokud se zaměřím na psychologické, artové či historické komiksy, taková hitparáda už to nebude. Jistou působivost to určitě má, statickou a celkově dost specifickou kresbu jsem si docela rychle oblíbil a celkově se komiks zaměřuje na ne úplně často propíranou kapitolu dějin, takže doporučit jej určitě mohu. Jen holt trpí tím, že v daném ranku existuje řada mistrovských děl, s kterými srovnání úplně neunese a jemuž se znalý čtenář neubrání.
  • Skot
    Skot mecenáš18.12.2017 16:51Otčina
    Rodinná historie. Detailní a pečlivá kresba, odpovídající zřejmě realitě. Psychoterapie pro autorku. Scénář i děj jsou statické, na druhé straně odpovídají zvolenému smutnému tématu. Příběh je trochu osvětou a trochu prosbou, aby se již podobného neopakovalo . Doufám, že alespoň v Evropě nebude.
  • choze
    choze9.5.2017 20:39Otčina
    Maus/Persepolis pro chudé. Je to dobrý komiks, ale vedle uvedených děl prostě bledne, ať už kresebně (kresba není špatná, ale seděla mi z téhle trojice nejmíň) nebo příběhem, který má poloviční rozsah a nejen proto i poloviční sílu.
  • Lenny
    Lenny mecenáš26.2.2015 13:54Otčina
    Otčina je dobrý komiks. Velmi hezky a přehledně seznamuje čtenáře s dějinami Jugoslávie a ukazuje, jak tragické může být pro rodinu silné politické přesvědčení. Bohužel, je to jen „dobrý“ komiks a ač v sobě má ambice a i potenciál zařadit se po boku slavnějších komiksových bratříčků (Maus, Persepolis) autorce se ze všech surovin nepodařilo uplácat perfektně fungující celek. Za přečtení Otčina stojí, ale na zadek si z ní nesednete.
    Podrobnější recenze od 3:39
    http://www.mixcloud.com/ondrakral52/komiksov%C3%A9-bubliny-25-recenze-batman-liga-spravedlnosti-y-ot%C4%8Dina-before-watchmen/

  • George Walker Bush
    George Walker Bush admin8.1.2015 10:17Otčina
    Na první pohled jako bych si bral do ruky nějakého nového Sacca, z rodinného vyprávění čiší sem tam Satrapová, sem tam David B., kresba je úplný Burns... a ten mě vždycky jaksi znepokojuje.

    Chvílemi to vypadá, že autorka neví, zdali chce vyprávět svůj rodinný příběh, nebo chce vyprávět dějiny Balkánu. Nakonec to však skončí ve velmi šikovně zpracované syntéze, která v člověku zanechá silný dojem. Jugoslávci se sice dokázali vymanit z absolutní sovětské kontroly, ale zase trpěli neuvěřitelným etnickým napětím, které vyústilo v tolik nešťastných událostí. Otčina popisuje jednu z nich, malý příběh uvnitř velkých dějin.

    Mimochodem, je zajímavé, jaké národy považují svou vlast za "otčinu" a jaké za "matičku/matku"... stálo by to za širší národnostně-psychologický rozbor:-)

    Celkový dojem: 70%
  • kaylin
    kaylin12.12.2014 09:07Otčina
    Celkovým pojetím je tak "Otčina" silný, emotivní zážitek, který vás přiměje se podívat na dějiny jako celek, ale i z pohledu několika lidí. Jejich životy jsou děním ovlivněny. "Otčina" rozhodně patří k těm komiksům, které je lépe si přečíst několikrát, protože napoprvé můžete knihu dočíst a odložit s tím, že jste nedostali tolik. Ale po druhém čtení se k vám dostane více. Více: http://www.comics-blog.cz/2014/12/805-otcina-80.html
  • marek zigmund stanko
    marek zigmund stanko2.12.2014 21:00Otčina
    dojemný portrét zlomené rodiny na pozadí balkánského konfliktu současně i retrospektivně, v obrazech evokujících fotografie a staré propagandistické plakáty, takto dějiny násilí Titovy Jugoslávie (!) formálně i obsahově vrcholní non-fiction dílo
620163
Četl/a (47)
2scha, autokineton, aza, Baffman55, ben_bella, calvin10, cobe, cyboy, Darth Raelchi, Dezodoo, disclose, Doppelganger, Draco nobilis, farnhajt, flipflop, guseppe, hypermlok, invape, J.Connor, jeanbaklajean, jindroush, Joshua_T, kaylin, Light, Lobok257, marek zigmund stanko, namdnas, NecRoman, Norri, oleav, pechna, Plechy, Prokop Prčík, RaptoR, Rinter, RR, seneke, Skot, start05, the.kasztan, Tomket.Tom, tricky, Troyoun, trudoš, xmirek, zgrywus, Zlord_Antijezis
(104)
2scha, afri, Alfi, Ashek, autokineton, Azbest, Baffman55, bboorreekk, beanek, blackJag, burzum, calvin10, calviti, Černá Krysa, cobe, Cr4sh, CSE_AC/DC, cyboy, Dani El, DAxik, Dezodoo, disclose, Doppelganger, Draco nobilis, dr_benway, farnhajt, filemon, flipflop, Glumal, Greyman, guseppe, Gustik5, Hebled, hellw10, hlavathor, holubdema, hypermlok, invape, J.Connor, jankie, jeanbaklajean, jendavondra, Jokerka, Joshua_T, Kapis, kaylin, Kazumaki, KdG, Lenny, Lobok257, Lucifer, maara, Maty48, MB, mcleek, merhyx, Mitthrawnuruodo, monty.cl, MP, Murphy722, NecRoman, Nightmare, noMster, oleav, Olesh, pavel, pechna, pilchowski, Plechy, Poseidon1978, Prokop Prčík, prokop.prcik, RaidcomH, RaptoR, Ricarderon, Rinter, RR, Salien, Scaleo1, Šedo, seneke, Skot, sleepless, start05, suricattaontheway, tacmud, Thurin, Tialster, Tomket.Tom, Troyoun, trudoš, vallyslayer, Velkej šéf, Viking, vishnar, vteco, Wiruss, xai, xintax, xmirek, yogi, zdoog, zgrywus, Zlord_Antijezis
Chce (6)
Braindead, chcita, deadpool, delsemela, mikki.maser, Netorack
Nabízí (5)
flipflop, Kreatik, Light, oleav, xmirek