Desky zadnír
Ukázka
Ukázka

+ 9 dalších ukázek

Koupit
Dva špatní lidé.
Dva špatné dny.
Dva skvělé příběhy.

PENGUIN
Král gothamského podsvětí přišel o všechno. Je z něj zlomený a osamělý člověk, bez přátel i bez ranařů. Za všechny své zbývající peníze si může dovolit koupit už jen pistoli s jedním jediným nábojem. Pomocí něj si může prostřelit hlavu… nebo se pokusit získat všechno zase zpátky. S jedním nábojem proti celému Gothamu.

RIDDLER
Byl to jen obyčejný chlápek. Za bílého dne šel po ulici domů, ale nedošel. Bez jediného slova ho zastřelil Riddler a pak se usmál do nejbližší bezpečnostní kamery. Zdánlivě nesmyslný zločin, ale Riddler nedělá nikdy nic jen tak bezdůvodně. Začíná výslech, souboj mezi Batmanem a Riddlerem, který má odhalit motiv téhle vraždy. Co vlastně Riddler plánuje?

Scénář
Tom King, John Ridley
Art
Giuseppe Camuncoli, Mitch Gerads, Cam Smith (Smudge)
Ink
Mitch Gerads, Cam Smith (Smudge)
Barvy
Mitch Gerads, Arif Prianto
Obálka
Dan Mora
Lettering
Petr Schwarz
Překlad
Jan Kukrál
Redakce
Filip Gotfrid, Jolana Tichá
Žánry
akční, superhrdinský
ISBN/ISSN
978-80-7679-425-2 (CREW)
Vazba
lepená v měkkých deskách
Formát
168 x 258 x 7 mm
Tisk
barevný
Váha
400 g
Stran
148
Cena
399 Kč
Originál
Batman - One Bad Day: Penguin / Batman - One Bad Day: The Riddler (DC Comics, 2022)
  • Sagikkun
    Oba příběhy paráda, postavám jsou šité na míru a jejich charaktery mi dokázaly bez problému a svým jedinečným způsobem prodat. Penguinovo i Riddlerovo vyprávění také pojí svěží přístup a pojetí s nejednou, pro čtenáře nastolenou otázkou; důmyslné skloubení s pohledy na jejich dětství, jenž se projevuje až do jejich současného já a závěrečné pointy; a především fungující, modernizovaný odkaz na Mooreův Kameňák. Poslední zmíněné platí obzvláště pro Riddlera, který toho dosahuje mj. nejen ikonickým panelováním, ale také koncem otevírajícím se čtenářově vlastní interpretaci.

    Snad jediný problém, který jsem příhodně vnímal také u obou příběhů, je jisté utržení se ze řetězů, které už pode mnou zmínil GWB. Protože jasně, jedná se o superhrdinský žánr, jenže v tomto případě se autoři netypicky pokoušejí o více realistické a přízemní pojetí. Což se jim také daří, o to více však poté zamrzí, když se v určitý moment už při zemi neudrží. A pokud bych si měl na závěr vybrat pouze jednoho favorita, tak zřejmě nepřekvapivě Riddlera. Zlomený Tučňák byl skvělý, ale mrazivý Hádankář mě posadil na prdel. Ať už svoji vizuální stránkou, s tou spojenou naprosto bravurní atmosférou či scénářem, jenž měl navíc oproti tomu prvnímu mnohem údernější závěr. Celkově jsem (i navzdory výše zmíněné menší výtce) nadmíru spokojený a budu pouze doufat, že se u nás a snad brzy dočkáme špatných dnů také z pohledů dalších postav.
  • faster86
    Super nápad mít kraťas o batmanových záporácích. Penguin je lepší průměr, jen mi tam strašně vadila nekonzistentnost Penguinovi výšky (viz scény se šlapkou hned po návratu do Gothamu). Riddler mi přišel vyloženě perfektní asi do 2/3, pak se tam zbytečně kecá, až bych skoro řekl o ničem, když teda nepočítám to velké Riddlerovo odhalení. Budu rád za další takové příběhy.
  • MEGA
    První příběh s Penguinem byl nemastný neslaný. Začal slibně, ale postupně se z toho stalo taková ohraná storka. Kresba super. Líbí se mi, jak dává důraz na výškový rozdíl mezi postavama. Druhý příběh je úplně jiný kafe. Riddler zde působí jako opravdová hrozba. Zapojení flashbacků do příběhu bylo parádní. Sice mě jisté časti přišly přitažené za vlasy, obzvlášť ke konci, ale jinak příběh držel mou plnou pozornost. Kresba přináší potřebnou atmosféru, nemám jí co vytknout kromě podobnosti postav se známými herci, což bylo trochu rušivé. Celkově nadprůměrné kombo komiksů!
  • Denis
    Prvý príbeh 2/5. Nič extra cesta za pomstou, ktorá mňa osobne ničím neoslovila.
    Druhý príbeh 5/5. To bola iná káva za mňa úplne výborne kresba, a ten príbeh ako stále som čakal čo sa z toho vyvinie. Posledná strana ma dostala.
    Celkovo 3,5/5
  • RichardWest
    Dva špatní lidé.
    Dva špatné dny.
    Jeden těžce průměrný příběh a druhý skvělý.

    Asi takhle bych pozměnil první věty anotace. Na nově vydaný komiks s Batmanem jsem se těšil a tak jsem si jej koupil hned pár dní po vydání a záhy jej začal číst. Byl jsem velice zvědavý, obálka vypadá suprově a one-shoty s Penguinem a Riddlerem mi přišly jako skvělá startovací čára. A ona by taky byla , kdyby hned první příběh zaměřený na Tučňáka nebyl opravdu až těžce průměrný a nezáživný. Mělo to pár fajn částí, ale celkově se jedná o hroznou nudu. Ani ten Batman tam skoro nebyl. Příběh opravdu ničím nepřekvapí a kresba je mainstream. Skutečně jsem se prvním příběhem spíš pronudil a trochu ztratil chuť číst příběh druhý.

    Ovšem vynechat příběh druhý by byla ohromná škoda. To se opravdu s tím prvním nedá srovnat. Mnohem lepší příběh, krásná a atmosferická kresba a jeden naprosto skvělý dvoustránkový panel. Riddler v tomto příběhu rozjel skvělou hru, kterou Bats velice vhodně doplňoval. Tento komiks z pera Toma Kinga byl skvělý a kdyby to šlo, nechal bych si v knihovničce jenom jej.

    Celkově tedy dávám 3 hvězdy, pokud bych ovšem měl hodnotit každý příběh zvlášť, tak Tučňák dostává hvězdičky dvě Riddler všech pět.
  • Poniczech
    Poniczech mecenáš2.12.2023 13:47Batman - Špatný den: Penguin / Riddler
    Tohle mi asi sedlo z Batmana nejvíc za posledních x let (i když je fakt, že ho nečtu tolik, takže mi dost možná něco uniklo).

    K Penguinovi nemám žádné připomínky, to je 5/5. Riddler mi chvilkama přišel trochu zdlouhavý se všemi těmi flashbacky do jeho dětství, ale pořád to bylo fajn 4/5.
  • Good Games
    Good Games mecenáš8.10.2023 17:35Batman - Špatný den: Penguin / Riddler
    Batman – Špatný den: Penguin / Riddler je svieži komiks, v ktorom oba dva príbehy majú dostatočne nápadité a hravé scenáre. Prinášajú známych záporákov v trochu inom svetle a funguje to veľmi dobre. V tom prvom sa musí predrať Penguin z úplného dna na vrchol a Batman tu má v podstate iba cameo a v druhom príbehu má zasa Riddler za sebou zdanlivo nezmyselný zločin, Riddler však nič nerobí len tak. Oba príbehy zaujali a som zvedavý na ďalšie príbehy z tejto série, v ktorých nás čakajú Mr. Freeze, Clayface, Catwoman, Bane, Two-Face a Ra’s Al Ghul. =►Celá recenzia◄=
  • delsemela
    První příběh je velmi povedený po stránce ilustrační, opravdu velmi povedená oku lahodící kresba. Samotný dějový obsah je taktéže dobře napsaný , to když tučnák vystoupá ze dna až na samotný vrchol - jo tohle by šlo ! Zajímavý je polostřet tučnáka s Batmanem, tam mohlo jít do tuhého :-) , za mne skvělá jednohubka !!!
    Druhý příběh mne docela vyrazil dech jak kresbou ,tak svou brutalitou a v neposlední řadě i scénářem. Tom King tohle prostě umí, je to děj plný strachu, bezmoci .....jde z toho docela hrůza ....druhý příběh je naprosto skvělá záležitost. Všem tento komiks doporučuji

    celkové hodnocení: 85 %
  • Ivan Kucera
    Ivan Kucera mecenáš28.9.2023 08:47Batman - Špatný den: Penguin / Riddler
    „Lidská povaha je konstatní. Lidi se nemění, jenom se víc a víc stávají tím, čím jsou.“ Za seba hlásim solídnu dávku spokojnosti. Keďže zbožňujem Gotham Central, ocenil som, že i tu je Batman vnímaný „len“ ako temný prízrak pohybujúci sa v tieňoch a zasahujúci do deja iba v prípadoch extrémneho nebezpečia, ktoré nie je v silách štandardných bezpečnostných zložiek zastaviť. Penguin a Riddler mu berú hlavné slovo, odstraňujú ho do ponižujúcej pozície camea a prekvapivo to nevadí, keďže si svoje one man show užívajú plnými dúškami. Niekoho viac osloví penguinovská rázna gangsterka, iný si naopak vychutná riddlerovskú mrazivú rafinovanosť z pera starého batmanológa Toma Kinga. Viac v mojej recenzii: https://www.fandom.sk/clanok/recenzia-batman-spatny-den-penguin-riddler-komiks
  • hroubek
    Penguin

    Scenárista John Ridley (Oscar za scénář filmu Dvanáct let v řetězech) pojal Penguin a jeho příběh jinak, než jsem čekal. Ridley se snažil příběh, co nejvíce držet při zemi a zachovat jistou realističnost. Celý příběh působí jako gangsterka říznutá příběhem o vykoupení a pomstě. Je velmi příjemné, že Ridley se snaží Penguina vyobrazit jinak. Dát mu mnohem větší hloubku, silnější pozadí a udělat z něj postavu, která je inteligentní a smrtelně nebezpečná. Tohle není ten směšný Penguin z jiných komiksů. Tohle je muž, co padlo na dno, ale touha po pomstě postavila na nohy. Vrchol tohoto komiksu přichází v rozhovoru s Batmanem, ve kterém je moc hezky vidět, jak Ridley o Penguinovi přemýšlel.
    O kresbu komiksu se postaral Giuseppe Camuncoli. Jeho kresba je mainstreamová, ale to nic nemění na tom, že je hravá a působivá. Moc hezky se na ní kouká, je krásně přehledná a velmi dobře se čte. 7,5/10

    Riddler

    Scénárista Tom King je ve svém oboru opravdový king. Četl jsem od něho Visiona, který byl vynikající a poslal mě do kolen. A teď jsem si přečetl jeho Riddlera a stalo se to znovu, zas mě poslal do kolen. King je jako scénárista úplně někde jinde, než většina jeho kolegů. Jeho přemýšlení o postavách nabízí něco jiného. Netradičního a nepříjemně opravdového. King svůj scénář pojal, co nejvíce realisticky. Od samotného příběhu, dialogů, chování postav, motivacích až k samotné pointě a otázce PROČ.
    Je to temný thriller, který je plný deprese a krve. A taky chladné logiky. To jakým způsobem King pracuje s Riddlerem jako postavou, a jeho aurou, je perfektní a ke všemu je to skvěle napsané. Scénáristovi se povedlo vytvářit příběh, jenž se dostane čtenáři velmi rychle pod kůži. Při čtení jsem si několikrát vzpomněl na film Sedm, což berte jako velkou pochvalu.
    Samotný příběh je velká depka, ale to co jí prohlubuje je fantastická kresba a barvy. Výtvarníci Mitch Gerads a Clayton Cowles odvedli luxusní práci. Z jejich kresby je cítit bolest, strach, deprese a bezmoc. Gerads a Cowles si vyhráli s kresbou a každý panel, nebo stránka je umělecké dílo. Parádně využili Kingovo rozvržení panelů, které dá vzpomenout na Strážce. Výtvarnici skvěle využívají barevnou paletu, které dominuje oranžová a zelená barva. Luxusní komiks. 9/10
  • George Walker Bush
    George Walker Bush admin15.9.2023 15:08Batman - Špatný den: Penguin / Riddler
    Oba příběhy mě chytly za čtenářské srdíčko, ať už jde o zdecimovaného tučňáka vracejícího se pro to, o čem se domnívá, že je jeho, nebo o ve skvělých artových barvách a v typicky nekonvenčním Kingově podání napsaný příběh o hádankářovi, kterému egoisticky šíbe čím dál více. Tam, kde je Cobblepot přes veškerou depku a zločin bez rukaviček dost vtipný a zábavný, tam je Nygma až děsivě mrazivý a bezútěšný. Zároveň je spojuje očividně dost nešťastně dětství produkující pochopitelné trauma a následné těžce psychopatické rysy, které nejsou zase tak nepodobné těm batmanovským. Brutální realita je tu tak zdobena vážnými celospolečenskými otázkami (nejen) Spojených států týkajících se výchovy, školních zařízení, nároků a očekávání, šikany, kompetitivního prostředí apod. Naťuknuta je vtipně i objektivizace žen aj. K udělení pěti hvězdiček mi snad brání jenom lehce ujetě nerealistické scény, ve kterých to Penguinovi a Riddlerovi jde jako po másle, což bych měl superhrdinskému žánru možná odpouštět, ale jsou i komiksy, kde jsem si toho ani nevšiml... Obecně vzato je to ale téměř "luxusní" (viz Walome).

    Celkový dojem: 80%
  • Walome
    Walome mecenáš8.9.2023 09:50Batman - Špatný den: Penguin / Riddler
    No tak tohle je luxusní. Nebýt tam ta holka s pěstma, tak je to ještě lepší, ale i tak je to na plnej kotel. Tohle je Batman, kterého mám rád - realistický (v rámci mezí), žádní emzáci nebo Mr. Freezové, žádný kouzla a blbosti. Žádný "děti", žádný týmy. A skoro žádný Batman.

    Nejedná se o nic echt originálního. Záporáci mají traumata a chovají se jako mileniálové na ig reels, kde brečí nad 20 let starými událostmi a nechají si jimi ovlivňovat svoje životy. Ale zatímco brečícím mileniálům se smějeme, zatímco kakáme na WC, brečícímu Tučňákovi fandíme, protože je to prostě cool záporák. To samé Riddler.

    Storylejna jsou velice jednoduchá, u Tučňáka trochu pitomá a nesmyslná, ale v rámci universa to smysl dává a hlavně to čtenáře baví. Je to svižné, je tam málo postav, kresba je parádní (hlavně teda u Riddlera, to jsem slintal) a za ty mrzký peníze to fakt stojí. Naběhněte na eshop.
18155