Ukázka
Ukázka
Ukázka

+ 3 další ukázky

Koupit
Důsledky nerozvážných činů se často ozývají i po velmi dlouhé době a chyby dělají i nesmrtelné bytosti. Podruhé v krátkém čase se musí Sandman vydat do Pekla, aby zachránil svoji dávnou lásku. Jaké je však jeho překvapení, když namísto očekávané konfrontace s Luciferem obdrží klíče od pekla. Danajštější dar si lze jen těžce představit, avšak to zatím Morfeus netuší. Důsledky tohoto činu ho totiž dostihnou mnohem, mnohem později...

Obsahuje sešity série The Sandman #21-28 (prosinec 1990 - červenec 1991)

Scénář
Neil Gaiman
Art
Mike Dringenberg, Kelley Jones, David McKean (Dave McKean), Matt Wagner
Ink
Dick Giordano, Malcolm Jones III, George Pratt, Philip Craig Russell
Barvy
Steve Oliff, Daniel Vozzo
Obálka
David McKean (Dave McKean)
Lettering
David Horák, Josef Ládek
Překlad
Viktor Janiš
Redakce
Hana Musilová, Richard Podaný
Žánry
horor, městská fantasy
ISBN/ISSN
978-80-7449-743-8 (CREW)
Vazba
lepená v měkkých deskách
Formát
165 x 255 mm
Tisk
černobílý
Váha
600 g
Stran
224
Cena
569 Kč
Originál
The Sandman #04: Seasons of Mist (Vertigo (DC Comics), 1992)
Varianty
Sandman #04: Údobí mlh (barevné vydání) (2019)
Sandman #04: Údobí mlh (2005)
  • Kapis
    Kapis mecenáš19.7.2023 11:57Sandman #04: Údobí mlh (barevné vydání)
    Tak přečteno v barvě, po Domečku pro panenky rozhodně druhý nejlepší díl a pospojoval jsem si kompletně začátek Sandmana s úžasnou povídkou v Zámku a Klíči, obě dvě díla jsou rozhodně na špici komiksové tvorby a pokud někomu něco doporučuji, tyto dvě série nevynechávám.
  • tom173
    Pecka. Gaiman tady po minulém, trochu mdlém dílu, rozehrává další epické vyprávění o tom, komu připadne peklo potom co Lucifer předal klíče Pánovi snů. Na scénu tak přichází bytosti, nebo bohové z nejrůznějších mytologií, které má Gaiman v malíku. Za mě vynikají skvěle napsaný Thor a Loki. Úžasná je kapitola o chlapci, který zůstal sám na chlapeckém internátě, aby zjistil, že o těchhle prázdninách se mrtví vracejí. Epilog naznačuje, že důsledky činů v tomhle díle budou důležité do dalších knih.
  • Norri
    Norri mecenáš28.1.2022 23:45Sandman #04: Údobí mlh (barevné vydání)
    Přesně takto to mám rád. Příběhy napsané tak, že při čtení hltáte každé slovo. Zápletky vystavěné na drobečcích, které si autor připravil a rozsypal už v předchozích knihách. Úžasné dialogy nimrající se v nejrůznějších mytologiích a teologiích. Když Lucifer opouští peklo, tak jeho vysvětlování Morfeovi je úžasně napsané. A to už vůbec nemluvím o tom, jak se to celé vyřešilo! Geniální! A v neposlední řadě musím zmínit odkazy na slavné kolegy spisovatele či na jejich slavná díla. Čtenáře potěší, když si může říct, že tuhle nebo tamtu repliku zná. Anebo si řekne, že si ten zatracený Miltonův Ztracený ráj musí konečně přečíst. Přesně takto to mám rád!
  • Milo_Harwey
    Milo_Harwey mecenáš28.8.2020 20:00Sandman #04: Údobí mlh (barevné vydání)
    Psal jsem 20.6.20, nyní zveřejnil:
    Předmluva mě celkem nudila a pak zaujala, když jsem myslel, že si autor ukaji své ego, coz byl asi vtip. Předmluva o ničem, nemám podobný styly rád. Takový přehnaný vlezdoprdelcovstvi spolu s aroganci a sebestřednosti. To s tím dohledanim si historického faktu nebo zajímavosti a její použití v díle pro vytvoření dojmu inteligence se mi libi. :) Dočetl jsem království tvé od DCCK, kde se Sandman vyskytuje a autor předmluvy k němu odkazuje, dobrá shoda náhod, že vím o koho jde. Komická figurka - asi proto ta psycho maska z vetřelce, která dříve byla plynová.

    Nulty díl: silné jsem si uvědomoval o jakou hovadina vlastně jde, když se scházeli rádoby věční u osudu doma. Čekal jsem jich celkové víc, ale jsou tedy všichni, celkem 6 a mají to byt nějake personifikované entity a ony si vlastně povídají jak v telenovele.

    No, pak jsem čekal od pekla nějakej brutal a vlastně se nic nedělo, Lucifer konci a začíná jeho vlastní série mimo (teď máme se ženou zkoukle 3 díly seriálu, komiksy nemam.. aspoň vím, kde se vzala ta jeho maze). Každopádně nápad odchodu z pekla je zajimavej. Nejvíce mě zaujal Breschau, což je asi fiktivní postava (jakože zapomenutá).

    Poté se mi líbily postavy ze severské mytologie, velmi odlišné oproti Marvelu. :) Thor s obr tělem, malými nožičkami a miniaturním kladívkem je vyloženě smesnej.

    Díl 4 jsem asi četl v krvi, tenhle horor příběh by mohl dost dobře fungovat jako hororový film.

    Zřejmě jsem to nedopsal, měl jsem u textu doplňené tyto poznámky:
    Mytologie se mi líbí
    Retro Sandman přinesen odinem
    Poetičnost nevím, nemám rád, jsem neandrtálec, žádnej intos jako zdejší smetanka...
    Maze v seriálu, samozrejme je to jiny.
    Peklo chodí se dobrovolně trestat za své hříchy?
    Celý ty světy jsou nějaký divný...

    - nebudu ty poznamky dál rozebírat... Od té doby jsem zatím další díl Sandmana nečetl... Tato kniha za 4*.
  • Multiverzum
    Skvelá kniha, ktorá nám ukazuje následky činov Pána snov, ktoré sme mali možnosť sledovať doteraz.

    Viac na webe Multiverzum.sk => http://multiverzum.sk/sandman-4-udobi-mlh/
  • 3DD!3
    Gaiman se v Údobí mlh překonává. Sen trpící dilematem co s Peklem, vysmátý Lucfer a (zlí) mrtví, kteří se vracejí. Sandman pracuje s univerzálními tématy, ale pohled na ně je jiný a když změníte perspektivu získáte něco zcela vyjimečného. Nevšedního. P.S: Tahle kniha to u mě bude mít až nadosmrti dobrý protože jsem ji měl rozečtenou když se mi rodila dcera.
  • George Walker Bush
    George Walker Bush admin22.9.2019 22:38Sandman #04: Údobí mlh (barevné vydání)
    Můj sandmanovský kruh se uzavřel. Je tomu podle údajů této databáze 8 let, co jsem se začetl do pátého dílu Sandmana a navždy se zamiloval. Pokračoval jsem takto chronologicky od prostředka a už zcela ponořený do tohoto světa jsem louskal i sequely, abych se časem vrátil k do té doby pro mě nepoznanému prvnímu dílu a dočetl se až sem. Je zajímavé, že jsem se díky této náhodě pročetl do češtiny přeloženým Sandmanem ryze v barvě. A zároveň nemám pocit, že bych kdovíjak čtenářsky utrpěl, že jsem to vzal od "pětky". Zejména díky této sérii a Gaimanovi (spolu s Moorem a Satrapiovou) jsem se vůbec asi rozhodl hlouběji číst komiksy a poznávat postupně další klenoty (Calvin a Hobbes, Gorey), které mě u tohoto média dodnes udržely.

    Tohle je skvost všech skvostů a já nepřestanu nikdy opakovat, že Sandman je klasika a to nejlepší, co komiks může nabídnout. Ač existují lepší díly než tento, nic se na vyřčeném nemění.

    Celkový dojem: 80%
  • faster86
    faster8617.7.2018 22:44Sandman #04: Údobí mlh
    Po dvojce a trojce je tu opět díl ve kterém je hlavní postavou Sen. Seznámení se všemi věčnými (-1), začátek Luciferovi sólovky, ale hlavně tichá aukce o předmět, který očividně všichni chtějí (nebo nechtějí, aby ho dostal kdokoliv jiný) . Gaiman ukazuje skvělé nápady a vypravěčské umění.
  • autokineton
    autokineton26.4.2018 18:01Sandman #04: Údobí mlh
    Jedna z nejlepších sérií v historii komiksu a povinnost každého fanouška.... pro mě naprostý skvost a nemůžu jinak, než dát plné hodnocení... 100%
  • Fry
    Fry admin8.4.2018 10:56Sandman #04: Údobí mlh
    Sandman #04: Údobí mlh - Klasika svého žánru a jedna z nejlepších komiksových sérií vůbec ... Lucifer to zabalil, kompletně vyprázdnil peklo, klíče od své říše předal pánovi snů a vydal se na dlouhou cestu do své vlastní série pod taktovkou Mika Careyho a Petera Grosse. Nicméně tento díl není ani tak o Luciferovi, jako o tom, co si má pán snů počíst s klíčema k říši o kterou nikdy nestál a po které touží snad všechna možná i nemožná božstva napříč kulturami. Kolem a kolem je tedy Údobí mlh další kvalitní knihou naprosto dokonalé série ... Za mě 4*!
  • Draco nobilis
    Draco nobilis admin8.12.2017 21:17Sandman #04: Údobí mlh
    Tohle je tak nádherně báječný díl. Kupříkladu Sandman tady není tak děsný píčus jako většinou, konečně se s ním člověk může ztotožnit. A pořád je to tak strašlivě nádherně černobílé. Lucifer jako vždy k sežrání.

    A tak i já jsem... Breschau, co vyřezal nenarozené syny z lůna žen mých nepřátel... Susanoo Mikoto, nehodný syn své matky... Bastet, ztrácejí věrné v Bubastisu... jsem ve svém malém pekle, které si nosíme všichni sebou.

    Osvoboďte svou Nadu.
  • Fimi
    Fimi mecenáš4.9.2016 09:52Sandman #04: Údobí mlh
    Tak toto je jeden z nejlepších komiksů, neskutečně filosofické dílko při kterém se musíte zamyslet snad na každé stránce. Toto je nejlepší Sandman, závěrečné dvě epizody nemají chybu, ta s Nadou mě trochu rozměkčila a s Luciferem při západu slunce zase navodila husí kůži. Údolí mlh nemá chybu.
  • JimmyII
    JimmyII15.3.2016 09:59Sandman #04: Údobí mlh
    Údobí mlh je jedním z mých nejoblíbenějších komiksů, nejen Sandmanových příběhů. Neskutečně dobře vymyšlený námět podaný spolehlivou Gaimanovou kreativitou, podpořený tradičně dobrou černobílou kresbou, která skvěle podporuje mystickou a filozofickou atmosféru celého příběhu. K Údobí mlh se stále rád vracím.
  • kaylin
    kaylin21.8.2014 08:41Sandman #04: Údobí mlh
    Gaiman tímto komiksovým románem opět otevřel brány fantazie naplno a ukázal, že je skutečným mistrem svého řemesla a že dokáže horor, poetiku a mytologii míchat dohromady jako nikdo jiný. Více: http://www.comics-blog.cz/2014/08/724-sandman-4-udobi-mlh-90.html
  • jirin
    jirin5.6.2014 02:04Sandman #04: Údobí mlh
    A tady už jsem se konečně dočkal. A bez debat plný počet hvězd. Nejlepší Sandman doposud.

  • KLAUN_DOMINANT
    KLAUN_DOMINANT mecenáš29.11.2012 18:50Sandman #04: Údobí mlh
    Spolu s dvojkou je tohle pro mě nejlepší díl. Peklo, Lucifer a roztomilý dárek.
  • DancinPuppet
    DancinPuppet2.11.2010 22:04Sandman #04: Údobí mlh
    od jedničky druhá kniha série, která je bez chybičky a nabízí epickou podívanou.
  • aza
    aza23.11.2008 22:00Sandman #04: Údobí mlh
    Podle mě nejlepší ze série..... když se na scéně objeví ďábel, slejzá mi maso z kostí...
  • erik
    erik18.12.2007 13:15Sandman #04: Údobí mlh
    Hoci je dej zasadený do Pekla, nemá podľa mňa až takú atmosféru ako predchádzajúce knihy. Áno, je to špička, ale svojim spôsobom mi tam niečo nedefinovateľné chýba (atmosféra ako pri prvej knihe? trvácnosť ako v poviedke z druhej knihy o človeku, ktorý odmietol umrieť? sila myšlienky vtesnaná do jednej poviedky ako pri tretej knihe?). Každopádne sa ale stále bavíme o Sandmanovi, takže pokračovanie najlepšej mesačnej komiksovej série vo vysokom štandarde. Možno by to chcelo byť trošku menejdielne, ale už mlčím...
  • Big G
    Big G7.8.2007 12:01Sandman #04: Údobí mlh
    Nevím, čím to je, ale nic od Gaimana mě absolutně nechytlo. Jednak mě jeho styl strašně nudí (čti usínám u něj) a navíc ten "jeho" svět... Holt mám jinačí koně. ;)
  • Wiruss
    Wiruss15.7.2007 19:47Sandman #04: Údobí mlh
    Asi nej komix co jsem četl, mám rád Gaimana a to jako comix scenaristu tak spisovatele umí budovat super atmosféru a mísit ji se zajímavým příběhem... Škoda absence barvy, osobně se řadím k té sortě co by radši drežší, ale v barvě, když jsou koukal na originál vypadalo to lépe.
  • brkowycz
    brkowycz5.7.2007 12:02Sandman #04: Údobí mlh
    Dokonalost. Krásná obálka, dobrý kresby, super závěr. Opět skvělá poetičnost celého díla, včetně jeho závěru, která mi maličko chyběla u dvojky. Já osobně, o se týče toho co u nás vyšlo, tohle stavím na druhé místo po jedničce. Krásně se tu také seznámíme se "zbytkem" rodiny.
  • Kapis
    Kapis mecenáš12.6.2007 08:15Sandman #04: Údobí mlh
    ..a po povídkách se příběh spojuje - tedy pokračuje. Gaiman nemůže zklamat - jen se mi moc nelíbilo líčení věčných...nevrhá stín, nespí a tak....to je jak z katalogu na postavičky He-Mana. Taky pokud smrt je u nekonečně umírajících na nekonečně místech vesmíru, proč celé pojetí dobra-zla (stvořitel-peklo) je pojato čistě v duchu křesťanského religionismu? Pravda, je to comics západní, kdyby se v Indii vydaval comicsy a Gaiman byl hinduista, asi by to vypadalo jinak - je třeba zasáhnout cílovou skupinu, to je jasné. Ale celá tato představa je postavena na našich euroamerických hodnotách, když už je Gaiman tak erudovaný, znalý kdekterého kultu, mohl to trochu došpekulovat - ale možná bychom tomu nikdo nerozumněli. Zkrátka a jednoduše, Sandman je prostě geniální, žádná superhrdinská mainstreamovka, nutí k zamyšlení a dlouho pak ještě nejde dostat z hlavy - už se těším na další díly.
  • Markyz de Sade
    Markyz de Sade5.1.2007 21:39Sandman #04: Údobí mlh
    Tenhle book stavím na třetí místo v oblíbenosti dosud vyšlých Sandmanů v ČR. MdS
  • krvinka56
    krvinka5615.5.2006 09:23Sandman #04: Údobí mlh
    Super díl všicni Sandmani sou super hlavně obálky,a závěr se satanem je dost dobrej.
  • DEmnoG
    DEmnoG mecenáš27.12.2005 11:10Sandman #04: Údobí mlh
    Ufff, nemam skoro co dodat... Gaiman me opet dostal do kolen a je mi to az lito, ze zase davam 90%, ale nevidim jinou moznost. Bajecne, skvele, vyborne, jen ty CB obalky opet zamrzi.
  • willis
    willis5.12.2005 10:48Sandman #04: Údobí mlh
    Sandman má zase tu správnou Gaimanovskou atmosféru, takže nadprůměr. Akorát se mi několikrát stalo, že bubliny jsou tak blízko středu knížky že se nedají pořádně přečíst. To ale asi není vina českého vydání. Co mě ale naštvalo je (bude to vypadat jako blbost.ale...), že na hřbetu knížky pro velký počet autorů (především inkerů) nezbylo místo na název knihy. Od příště už se ale snad dočkáme i barvy a to já, jako jeden z mála odpůrců odbarvování tohohle komiksu, jenom přivítám.
  • Black Bro, yo
    Black Bro, yo4.12.2005 13:50Sandman #04: Údobí mlh
    Tak toto bylo opět silné čtení. Ze všech Sandmanů se mi společně s Preludiou líbila asi nejvíc.
  • Michal Opitz
    Michal Opitz mecenáš19.11.2005 18:14Sandman #04: Údobí mlh
    ...ale na konci ta představovačka autorů... to je 200% :)
  • Michal Opitz
    Michal Opitz mecenáš13.11.2005 00:23Sandman #04: Údobí mlh
    Líbí, ale ne tolik jako Preludia a Domeček. Něco mi tam chybí... neoslovilo mě to tolik jako předchozí Sandmani.
1272731
Četl/a (83)
3DD!3, Adira Santini, Adrio, Alfred, Ash Pointak, Bedou, besikv, buscheer, Cemino, charvos, dajik, Daxik1988, Deckard, farnhajt, Filip123, frantisekcap1, Georgíno J., Goldfinch, Grrr, Hawwwran, Himlik, house192, hypermlok, invape, Jahunda, jakubcik666, japes, JaroKakashi, jeanbaklajean, jh666, jindroush, Kadin, kallenved, Kapis, Khagrael, Killingjoke, kinak, Kiwi1902, Lachvos, lacoste, Libča, lukedukenuke, majer, Mamut12, Mariohurbanek, Martinb, Matthew, mgeralt, MP, MP81, Mr.Plysh, mstefl, Mysak92, Noci, Norri, Onkel 1928, Ozymandias, Paldini, Palebras, pavlosson, petad, Petr, Petrisko911 , Raul, rooty, RudyRod, Schirru, simonator, SNUFKIN, Spacecore, Spike, start05, Suši, tacmud, taidana, the.kasztan, tom173, Ukko, Wiw, Zbysek2410, zgrywus, zlejzmrd, Zlord_Antijezis
(143)
Abe, Adira Santini, Adrio, amazing_k, Artigas, Ash Pointak, Awakener, beanek, Bedou, besikv, blackJag, bmc75, Borg3po, bourgeois, Bubákolog, burzum, buscheer, calvin10, Cemino, charvos, Dali, Daxik1988, Deckard, deefha, Doly, dre, erik, farnhajt, Filip123, Final, Fox01, frantisekcap1, Georgíno J., Goldfinch, Grrr, Hawwwran, herbert, herrman, Himlik, house192, hyba1991, hypermlok, invape, japes, JaroKakashi, jeanbaklajean, jh666, jindroush, jiskra, Kadin, kallenved, Kapis, kinak, Kiwi1902, Knuckless, Kokuun, koudak89, kubosos, Lachvos, lacoste, Lamahe, Libča, lifi, Light, lukedukenuke, maara, majer, Mamut12, Mariohurbanek, Martinb, Matthew, merhyx, mgeralt, Mikei, Mitak, MP, MP81, Mr.Plysh, mstefl, Mysak92, Noci, Norri, Olesh, Onkel 1928, Orbeek, Paldini, Palebras, pavlosson, pavouk, pechna, petad, Petr, Petrisko911 , pk123x, Poseidon1978, puolpm, raimi, RicHard. , rooty, royan, RudyRod, Schirru, seezeethree, SHORTY, Sidi Santini, simonator, skepsi, Skot, slothest, SNUFKIN, Spike, Stara.kryta, start05, suricattaontheway, Suši, syon, t0mas, tacmud, taidana, the.kasztan, Tialster, Tiba, timek, tom173, Tony TwoDee, TonyT, trudoš, tukak, Ukko, VanTom, VasaX, Velkej šéf, Wasseg10, willis, Wiw, xintax, Yaromil, yogi, Zbysek2410, zdoog, zgrywus, zlejzmrd, Zlord_Antijezis
Chce (21)
Abstinent, chcita, Davispear , deadpool, Dzoglik, Elnie, filosh, Fr3d_K, gumidekmedvidek, Infarkt, Jimbeam90, Maty48, MonsterGyre, Nightmare, padre_negro, Philologus, RadimNemec, Sebastian the wise, skepsi, sleepless, Tomate
Shání (2)
Jimbeam90, Nightmare
Nabízí (2)
frantisekcap1, seezeethree