Koupit
Krize karmínového kryptonitu (Původně vycházelo od listopadu do prosince 1990)
Rudý kryptonit: Supermanův svět se otřese v základech.
Umírající Lex Luthor využil záhadnou moc rudého kryptonitu (který stvořil škodolibý rarach z pátého rozměru, Mr. Mxyzptlk) a připravil Supermana o jeho schopnosti.
Muž z oceli teď musí nalézt způsob, jak je opět získat, nebo ho čeká život obyčejného člověka – a navzdory svému oslabení se pokouší vypořádat s hrozbou superpadouchů Barrage, Mammotha a Thaddeuse Kilgravea.
Poslední syn Kryptonu už vykonal mnoho zázraků, ale dokáže ve svém nekonečném boji pokračovat i navzdory tak kruté nepřízni osudu?

Superman #61 (Původně vyšlo v listopadu 1949)
V příběhu „Superman se vrací na Krypton!“ se Muž z oceli seznamuje s příběhem svého původu a poprvé se objevuje nepozemský kryptonit.

Hřbety jednotlivých svazků pak postupně tvoří ucelený obraz od Alexe Rosse.

Obsahuje sešity sérií Superman (Vol. 2) #49-50, Adventures of Superman #472-423, Action Comics (Vol. 1) #659-660,
Starman (Vol. 2) #28 a Superman (Vol. 1) #61


Scénář
Bill Finger, Dan Jurgens, Jerry Ordway, Roger Stern
Art
John Byrne, Kerry Gammill, David Harold Hoover (Dave), Dan Jurgens, Bob McLeod, Jerry Ordway, Alfred John Plastino (Al), Curt Swan
Ink
Brett Breeding, John Byrne, Scott Hanna, Dennis Janke, Jerry Ordway, Art Thibert
Barvy
Tom McGraw, Glenn Whitmore
Lettering
Pavel Mařata
Překlad
Martina Dari Antonínová
Redakce
Mirka Jarotková, Jiří Pavlovský
Žánry
akční, superhrdinský
ISBN/ISSN
978-83-7566-129-3 (BBart s.r.o.)
978-83-7566-129-3 (Eaglemoss (Eaglemoss Collection / Publishing Group))
Vazba
šitá v tvrdých deskách
Formát
178 x 266 mm
Tisk
barevný
Váha
564 g
Stran
192
Cena
249 Kč
Originál
Superman: Krisis of the Krimson Kryptonite (DC Comics, 1949, 1990)
  • Spike
    Na tenhle komiks jsem se hodně těšil, už jen ten název a krásná obálka... Ideálně je nejlepší přečíst si ho po komiksu Muž z oceli jelikož na něj v podstatě navazuje, respektive jedná se o stejnou sérii, jen nám mezi nimi chybí dost sešitů, což nevadí ani tak proto že by jste se nechytali (příběh Krize karmínového kryptonitu je docela uzavřený) ale z počátečního shrnutí předchozího děje mě mrzí že ty příběhy tu nevyšly. Hlavně linka Lexe Luthora je velmi zajímavá, a krom jiného tu z něj dělá hodně tragickou postavu, které mi přes všechny jeho sviňárny bylo chtě nechtě líto.

    Menší zklamání hned na začátku, že ten "rudý kryptonit" vlastně není kryptonit, resp. mohlo by to být cokoli jiného než rudý kámen, protože pravidla toho co dokáže nebo ne stejně dle své libovůle mění Mr. Mxyzptlk. Na klidu mi nepřidá ani to, že v některých verzích má rudý kryptonit schopnosti Supermana nějak různě mutovat či co, jinde zas má pouze vliv na jeho psychiku... U tohoto příběhu to není podstatné, ale schopnosti mu správně berou modrý a zlatý (ten natrvalo, jak jsme se mohli přesvědčit v komiksu Co se stalo s mužem zítřka? ). Ale to jen tak na okraj.
    Jinak tu na začátku máme pěkné cameo Petea Rosse který se u nás v Supermanovských komiksech moc nevyskytuje, pak nějakého přinejlepším céčkového záporáka, a pak konečně dojde na onu avizovanou ztrátu schopností. A tahle hlavní linka je tu řešena docela dobře. Ačkoli jedna možnost by byla prostě se stáhnout do identity Clarka Kenta a víc se soustředit na práci novináře, Superman praktikuje přeci jen o něco aktivnější (a nejspíš čtenářsky vděčnější) přístup, a sice pokoušet se být Supermanem i když už na něm nic super není. Zdánlivě. Hlavní myšlenkou totiž je, že tím co je na Supermanovi výjimečné nejsou všechny ty schopnosti, ale právě jeho odvaha, odhodlání a smysl pro spravedlnost nehledě na vlastní konfort. Mnoho lidí se jistě nad tímhle ušklíbne, ale tohle je prostě Superman a takový má být. Pro někoho nudné skautíkovství a svatouškovství, ale on byl prostě první a pojem superhrdinství stvořil a definoval, a jestli to mám nějaké postavě věřit, tak pouze a jen jemu. Zvláště když je to tak dobře ukázáno jako tady. Jeho vyrovnávání se s životem běžného smrtelníka a věcmi jako ježdění taxíkem a metrem, pomalost, problémy s převlékáním do kostýmu, pocení či říznutí při holení... Je to tu uděláno poctivě, člověk mu ten náhlý pocit bezmoci věří. Superman se tak musí spolehnout na blufování, hraní si na Batmana při slézání budov (což mu tedy moc nejde), vynalézavost, super-oblek a různé technologické vychytávky, popřípadě dvojníka v podobě měňavce Starmana (pro mě dosud neznámá postava) a další pomocníky. Štěstí pro něj, že měří síly jen s těmi céčkovými padouchy. Ano, je tu spoustu situací které by obyčejný člověk nezvládl, ale to už bychom mohli pitvat logiku i u takového Batmana... Vyřešení některých situací je často dost podivné, třeba zrovna navrácení schopností díky hloupé náhodě, ale to jsou jen detaily. Navíc Mxyzptlk je tak bizarní postava, že to k němu i docela sedí. Jinak komiks až překvapivě dobře funguje a to jak v té akčnější rovině, tak v té civilní, a tohle je a bude pro mě kombinace která dělá dobrý příběh.

    Pak ovšem následují ještě dva kratší příběhy které už k hlavnímu nepatří, z nichž patrné je to hlavně u toho s Green Lanterny. To je takový ten klasický superhero standard, ale postava Guye Gardnera je prostě neskutečně iritující. To ale všude, ne jen tady. Aspoň se člověk zasměje.
    Druhý příběh už je zaměřen hlavně na Luthora a je takovým epilogem. A taky na Clarka a Lois, jejichž linka je rovněž jedním z pilířů tohoto komiksu. To je podle mě devíza Supermana oproti Batmanovi - v komiksech se u něj na tyhle osobní lidské příběhy soustředíme mnohem víc, a to mě osobně baví.

    Kresba, to je prostě přelom 80's a 90's. Už vykazuje moderní prvky, ale pořád je silně retro. John Byrne to sice není, ale i tak se na ni dívá hezky a zvláště parádní jsou občasné velké panely. Co trochu bije do očí je ten dobový rastrovaný koloring, ale takhle prostě barvy tehdá ještě vypadaly...
    Potěšil mě závěrečný retro sešit. Vždycky jsem si říkal jak se v těch starých komiksech Superman dozvěděl o svém původu, a tady to je hezky ukázáno plus první výskyt kryptonitu - na retro a dětský komiks mě to překvapivě bavilo.

    Celkově jsem s tímto komiksem velmi spokojen. Pár úsměvných a nelogických momentů má, plus poslední dva sešity kdyby tu nebyly nic moc se nestane, ale osobní a akční rovina jsou více než dobře vyvážené a kresba rozhodně neurazí. U téhle Supermanovy série mě mrzí že tu nevyšla komplet v pár omnibusech ale jen v takovýchto výsecích, jelikož tenhle Superman je mi po chuti. Ale i takhle separátně jde o příběhy které si moc rád přečtu. 8/10
  • baatcha
    Jeden z nejlepších Supermanů, co u nás vyšel! V mém osobním žebříčku jej řadím hned za Co se stalo s mužem z oceli? a Rudou hvězdu. Teda přiznám se, že z českých překladů Supíka jsem četl tak třetinu, ale dost se myslím orientuju. A tady dostanete komplexní příběh, který je velkolepě rozmáchnutý, ale přitom si dává dost času na osobní mikropříběhy všech zúčastněných. Ovšem možná jsem při tomhle pozitivním hodnocení do určité míry nahlodaný nostalgií, protože obálky právě těchhle čísel dokreslovaly v dobách mého dávného mládí v 90. letech kultovní články pánů Pavlovského a Kopřivy o světovém komiksu v magazínu Score . To ony utvářely mou představu o kouzelném komiksovém Západě, který pro mě tenkrát byl naprosto nedosažitelný. Obálky komiksů ze Score se mi vpálily hluboko do mozku a dnes tu konečně vidím, co to vlastně P&K tehdy tak opěvovali. Je to vážné a strhující, má to temné podtóny, je to epické! A vůbec ne blbé! (Většinou.)
    Jak vypadá výtvarno? Fajnová kresba, i když Byrne to není. Bonus: oproti originálnímu sešitovému vydání to nemá totálně rozpitý tisk a spektrum vytištěných barev se už taky nepohybuje jen mezi šedou a sračkově hnědou.
    No a příběh? Baví! Totálně mě odpálil multidimenzionální výlet do světa Marvelu, včetně hostování FANTASTICKÉ ČTYŘKY!!! (schválně, kdo z vás si všiml? :DDD ). Něco takového jsem vůbec nečekal a svědčí to o genialitě Supermanovy 90kové série. Ovšem prudilo mě řešení mnoha zápletek těchhle příběhů. Autoři si tu hrají na dospělé čtivo, ale logika je tu jak pro šestileté. (Luthor ani za mák nesmí prozradit tajemství... takže co tlouštík udělá? A vůbec celá zápletka kolem Starmana.) A koncepce postavy Guye Gardnera mi totálně uniká. Evidentně to měl být někdo hrozně cool, jako později Lobo, ale pohybuje se někde mezi anarchistickým pankáčem, hormonama přetékajícím kapitánem amerického fotbalového mužstva a maloměstským buranem... podle účesu to měl být nejspíš takový "dickhead", ne? Většinu času mě teda štval a pokud byly některé z jako hlášek vtipné, zabil to český překlad.) A Lois není ani trochu sexy. Na rozdíl od spousty superhrdinů v těsných spandexech a nejrůznějších svůdných pózách, ti se fakt povedli! Příběh jsem si dost užil a ty přehmaty v logice mi nakonec až tak nevadily. Bral jsem je jako daň době vydání, snaze DCčka psát pro puberťáky i děti zároveň nebo tak něco...

    Co mě ale totálně zesejřilo, byla práce redakce. Té britské, protože se jí podařilo předvést pár parádních lapsů. V rozjásaném úvodníku se sice dozvíme, že příběh byl původně vyprávěný přes tři supermanovské série a že každá si přitom zachovala svůj vlastní charakter, jenže vzápětí dostanete příběhy otištěné na přeskáčku jeden za druhým a u žádného není ani náznakem uvedeno, odkud vlastně je. Takže víte kulový a o bližším studiu jejich opěvovaného "jedinečného charakteru" si můžete nechat leda tak zdát. Nedostanete tu obálku před každým číslem jako u Marvelových UKK, ani stránku zmenšených obálek jako u Netopejra, ani souhrn obálek na konci knihy. Hlavně že zbyl prostor na reklamy... A další věc, výroční 50. číslo Supermana je kresleno celou skvadrou slavných supermanovských kreslířů, ale o tom se taky v předmluvě dozvíme prd - přitom v tiráži konkrétního komiksu čteme, že autoři jednotlivých stránek jsou uvedeni "v listárně daného čísla". To nešlo otisknout, stejně jako obálky, co??? Nasrat!!! Sorry Eaglemossi, tohle je fakt na přeskoule.
    Tiráž máte taky blbě. A vzadu na obálce je taky chyba.
    A druhá věc - kryptonit. Předmluva archivního čísla nás informuje, že při svém úplně prvním výskytu byl kryptonit červený. Pak tohle číslo (s novým koloringem) dostaneme k přečtení a jaké barvy je tu kryptonit? Klasicky zelený! Kurvadrát, to fakt v redakci mají čtenáře za debily?
    Takže komiks super, ale redakční práce DCKK stojí fakt za vyližprdel.

  • rewkon
    Tak tento komiks ze supermanem na to, že je to devadesátka spíš připomíná kresbou výrazně starší kousek, ale vysloveně škaredá není. Příběh je na tom hůř to, že superman přišel o schopnosti je v pohodě, ale jak a kdo tomu dopomohl už dobře napsané není .
  • Spacecore
    Tohle bylo výborný. Číst to v roce 1990, tak si fakt chrochtám blahem. Jasně, je to starší, ale nebylo to otravné, četlo se to pěkně, Superman řeší to, že přišel o schopnosti a má to logiku. Chová se zde uvěřitelně a celkem odvážně, tak jak by Superman měl, je vidět, že ho hrdinou nedělají jen schopnosti a na to se tady klade důraz. Líbí se mi taky vedlejší dějové linie s Lexovým (Perryho) synem a zásnubama. Máme tu taky pěknou řádku céčkových superpadouchů a i superhrdinů, kteří nejsou moc známí, ale objevují se v DC komiksech dodnes. Vévodí tomu všemu můj oblíbený Mr. Mxyzptlk, který nezkazí žádnou zábavu a Starman, který ve svý době byl celkem významný (a pořád je v nových Justice League od Scotta Snydera). Takže za mě palec nahoru.
  • hroubek
    Po přečtení zápletky jsem byl docela zvědavý na to, jakým způsobem bude Superman vyobrazen, a jak se s touto krizi vyrovná. Na druhou stranu jsem byl z té zápletky mírně nervózní, protože stačí málo a rozpadne se jako domeček z karet. Sám jsem byl překvapený, že Krize karmínového kryptonitu funguje, není zbytečně hloupá a větší část příběhu mě bavila. Sedlo mi jakým způsobem Kal-El uvažuje, a co pro něj znamená pomáhat a být statečný. Sešit s Green Lanterny mě udělal velkou radost, a poslední sešit má zajímavý zvrat. Na čisté čtyři hvězdy to není, ale tři jsou málo.
  • cyboy
    Temer bez vyhrady souhlasim s Kaylinem. Na me to cele pusobilo tak, ze to ma byt nejaka "pocta" ultrauzvanenym a supernaivnim sedesatkovym komiksum.
    50%
  • kaylin
    Zápletka komiksu "DC komiksový komplet 69: Superman - Krize karmínového kryptonitu" stojí na divném základu červeného kryptonitu, který se jeví jako zbytečností. Ale dobře, Superman přišel o schopnosti, ale místo toho, aby tvůrci ukázali, jak se bez nich obejde, jak svou sílu namíří způsobem, který mu jde, tedy jako reportér, kde nepotřebuje tolik superschopností, chtěli se autoři zaměřit na to, jak strádá. A tak mu vymysleli divné obleky, přidali podivné padouchy, s nimiž se setkal, ale kteří jsou bizarnosti sami o sobě, aby nakonec všechno zapadlo do starých kolejí, i když pravda, se skvělým koncem, jenž je v této knize prezentován. To je světlý bod, u něhož ale víte, že nebude mít dlouhého trvání. A to je skoro škoda. Pak už vás jen čeká příběh o tom, jak Superman zjistil, že mu zelený světélkující kámen vadí. A i to je příběh, který je sakra divný. Ale jemu odpustíte, protož eje fakt starý, v případě hlavního příběhu knihy "DC komiksový komplet 69: Superman - Krize karmínového kryptonitu" ale moc důvodů pro shovívavost neexistuje. Tohle zas tak staré není, ale přesto máte pocit, že se scenáristé plácali v banalitách a divných příběhových kličkách. Jak říkám, dobrých příběhů se Supermanem je jako šafránu. A tohle byl asi jen pepř. A pořádně vyčáchlý.
3101241
Četl/a (51)
2scha, Al0f0k, BadBoy, Bubákolog, calvin10, Carnage, cyboy, dajik, Deckard, Denis, Doppelganger, DracoAn, hroubek, Hugin, James, Jay-jay, jh666, Jimbeam90, kallenved, kaylin, KdG, Kiko, Knowho/Wullcann38, lantan1, LookAss, malylada, matty87, Mercurio, mineralk, MonsterGyre, NecRoman, Negan, Paldini, PeNNy, PH79, punisher, puolpm, raenius, rewkon, Rinter, roswelll, Schirru, Spacecore, Spike, Symbi, Tommar, Tony TwoDee, trudoš, utresyby, xflori01, zlejzmrd
(179)
2scha, Abe, adam.ra, Al0f0k, Alfi, Alfred, Alikkk, Azbest, BadBoy, blackJag, Blair, bmc75, Borg3po, Bubákolog, calvin10, Carnage, comicsland, ConanVJ, Craxx, CSE_AC/DC, cyboy, dajik, Dali, Deckard, deefha, DegiCZ, Denis, Deži, disclose, DKoscik, doophy, Doppelganger, DracoAn, Dzoglik, Džoworka, Er.Nest, erik, fifas, filemon, Filip123, Flowtek, Fox01, gezic, Glumal, hahahoho, herrman, hlavathor, Horstik, hroubek, Hugin, hugosnowden, husakpetr93, hypermlok, Infarkt, invape, JackOneil, Jak, jakub186, James, Jay-jay, jh666, Jimbeam90, JORDY, José, Josh, Joshua_T, kadas97, kallenved, Karel Sec, Kareru, KdG, kendor007, Kiko, Kiwi1902, Knowho/Wullcann38, komiksák007, koudak89, krupan, Krvavý Patejl, kucik, Lenny, Lobok257, LookAss, malylada, Mamut12, Mariomichal, Matio, matty87, MB, mcezik, me, meffis, Mercurio, merhyx, michaldca, mikado, Mikei, mimo_provoz, mineralk, Mitthrawnuruodo, miuanek, MonsterGyre, monty.cl, MP, namdnas, NecRoman, Negan, Neuro, Nevimtrebastofi, Nightmare, Nyxxie, Olesh, Paldini, paulmuaddib, pavel, pearlxjam, pechna, PeNNy, perper, PH79, Piros0013, pk123x, plema, Poseidon1978, Premek, psramek, PumpingArrow, punisher, puolpm, Radkos, raenius, raimi, rewkon, Rinter, roswelll, Rumburaq, S313, saja, Sajmon, Schirru, Sidi Santini, Skot, SlavaBurlac, slavik38, sleepless, Spacecore, Spike, Stlucius, superheroesstuff, suricattaontheway, T3ss, tacmud, the.kasztan, TheoDread, timek, Tomasino79, Tomate, Tommar, tomned, trudoš, tulipstros, Tyfus, Ursus, utresyby, vishnar, vranakx, vrazdinek, Vrtule, VvV, xai, xflori01, xintax, Yefery, yogi, Zajo original, Zbysek2410, zdennanek, zikaa, zlejzmrd
Chce (9)
Azik2586, Badgu.y1902, barthez, BreakingAway, deadpool, delsemela, dvoracekpetr1, Maty48, Sebastian the wise