Ukázka
Ukázka
Ukázka

+ 6 dalších ukázek

Velkoformátová kniha o 608 stranách, bude obsahovat grafické romány Dobrodružství Luthera Arkwrighta a jeho přímé pokračování Srdce Impéria. Jejich autorem je britský výtvarník Bryan Talbot, který prvně jmenovanou knihou položil základy pro vznik moderních komiksů pro dospělé – grafických románů. Toto dílo se řadí mezi zásadní počiny v historii komiksu.

Ve svých dvou arkwrightovských románech spojuje Talbot science fiction, steampunk i fantasy do jednoho neuvěřitelného celku, doplněného dechberoucí kresbou.

V první knize je cestovatel mezi paralelními světy, agent světa Para 00-00-00, člověk bez minulosti, Luther Arkwright vyslán, aby ve světě Para 00-72-87 vytvořil vhodné podmínky pro zákrok Rozkolníků a umožnil tak vystopování jejich základny. Ale nic není takové, jak se na první pohled může zdát.

Děj Srdce Impéria se odehrává o dvacet tři let později. Princezna Viktorie má za sedm dní slavit narozeniny, a celé Britské impérium se chystá na velkolepé oslavy Dne vítězství. Začíná se však vynořovat spousta nezodpovězených otázek, například kam se poděl její otec Luther Arkwright?

Obsahuje dvě původně samostatné knihy Dobrodružství Luthera Arkwrighta a Srdce Impéria aneb Odkaz Luthera Arkwrighta

Scénář
Bryan Talbot
Art
Bryan Talbot
Barvy
Angus McKie
Obálka
Bryan Talbot
Lettering
Martin Trojan
Překlad
Dana Krejčová, Alexandra Niklíčková
Redakce
Kamila Beňová, Ondřej Černý, Václav Dort, Jitka Fialová, Ladislav Niklíček, Alexandra Niklíčková, Ondřej Svátek, Martin Trojan, Milena Vojtková, Jiří Willner
Žánry
akční, dobrodružný, fantasy, sci-fi, steampunk
ISBN/ISSN
978-80-88152-49-1 (Comics Centrum)
Vazba
šitá v tvrdých deskách (s matným potahem a parciálním lakem)
Formát
245 x 325 x 50 mm
Tisk
černobílý / barevný
Váha
3902 g
Stran
656
Cena
2200 Kč
Originál
Arkwright Integral (Dark Horse Comics, 2014)
  • Norri
    Norri mecenáš26.5.2023 22:54Arkwright Integral
    Tak jsem si konečně udělal čas na Arkwrighta. Dříve vydané knihy jsem nečetl a dopředu jsem si o tom nic nezjišťoval, takže jsem do toho šel nezatížený nějakými dojmy. I když… trošku jsem se bál, že mě to nebude bavit.

    Dobrodružství Luthera Arkwrighta

    Úvod dával za pravdu mým obávám. Tohle že má být sci-fi? Chaotické vyprávění proložené zmatenými vizemi a úvahami. Ve druhé kapitole už jsem ale začínal chápat o co jde, a ve třetím díle dostaly význam a obsah i ty “zmatené” vize. Na konci čtvrté kapitoly už jsem byl nadšený a užíval jsem si příběh, a hlavně geniální kresbu.

    Jde opravdu o vědecko-fantastický příběh, i když je to rafinovaně skryto za historické kulisy. Bryan Talbot tady rozjíždí příběh napříč paralelními realitami. Úvodní tři kapitoly sloužily k uvedení do děje a k seznámení se s hlavním hrdinou a jeho minulostí. Časté střídání hlavního příběhu, záznamů o Arkwrightově minulosti, představ a vizí nepůsobí při prvním čtení nejlépe. Svůj účel to ale splní. Položí to základní kameny, na kterých celý následující děj může vyrůst. Potom už se naplno rozjíždí příběh revoluce, boj o záchranu multivesmíru, kritika církví a autoritářských režimů vůbec. A je to hodně husté. Talbot si nebere servítky a doslova se vyžívá ve vykreslování dekadence, zvrhlosti a krutosti puritánské náboženské tyranie. Je zábavné to číst a často mě napadalo srovnání s atmosférou příběhů Alejandra Jodorowského.

    Co se týká kresby, tak to jsou Dobrodružství Luthera Arkwrighta naprostou lahůdkou. Talbot používá dva různé styly kresby. Jeden pro vyprávění hlavního příběhu a jeden pro vize, vzpomínky a minulost. S každým dalším listováním se mi ta kresba líbí více a více. A není to jen kresbou, ale také na svou dobu také zajímavým panelováním.

    Srdce Impéria

    Druhý příběh se od toho prvního v mnoha věcech liší, ale v jiných je zase velmi podobný. Překvapivě je to opět příběh revoluce, ale jiné než v prvním příběhu. Zásadní změnou je zde jiná kresba a barvy. Zatímco první příběh je černobílý, velmi precizní a prokreslený, tak ten druhý je barevný a má jednodušší kresbu. Celé to najednou působí příliš barevně a zároveň chudě. Je to jako rána mezi oči. Otočíte stránku a prásk… Kresba ale rozhodně nepostrádá detaily. Je prostě jen jiná. Poměrně rychle jsem si na ni zvykl a marně jsem pak hledal, proč mi ze začátku připadala tak špatná.

    Děj se posunul o nějakých 23 let a Britské impérium už ovládá skoro celý svět. Je proto jasné, že se najde spousta takových, kterým by se ovládnutí celého impéria a jeho bohatství náramně líbilo. Jsou ale i tací, kteří by nejraději celé impérium i s monarchii poslali do horoucích pekel. Oproti prvnímu dílu je zde více politiky a intrik. Nechybí ani nové tajemství, které ohrožuje všechny paralelní světy. Zase. Tentokrát si Talbot vzal na paškál zejména monarchii a celé britské impérium. Vypadá to, že každý správný britský komiksový scénárista musí být anarchista.

    Srdce Impéria není až tak povedené jako Dobrodružství Luthera Arkwrighta. Přesto je to pořád zábavné a napínavé. Talbot některými náznaky tak trošku tahá čtenáře za fusekli, aby mu na konci naservíroval nějaká překvapení. To mě bavilo. Nemá to tak silný vědecko-fantastický prvek jako Dobrodružství Luthera Arkwrighta, zato je tam spousta vtipných vědeckých a kulturních odkazů na náš reálný svět. Anebo na naši paralelní realitu?

    Potěšilo mě, že ty příběhy nemají otevřené konce a všechno je uzavřeno a vysvětleno. To u takovýchto undergroundových a metafyzických příběhů nebývá zvykem. Za tohle jsem vážně rád. Paradoxně více matoucí tady byly některé bonusy.

    Bonusy

    Bonusová část je tak obsáhlá, že by bohatě stačila na samostatnou knihu. Místy se její čtení zdá skoro nekonečné. Je tvořena převážně texty. Najdeme zde pojednání o historii celého multivesmíru i o velkém plánu Rozkolníků. Najdeme zde rozbory, předmluvy, biografie a rozhovory. Lehce zavádějící je, že některé texty se neváží k naší realitě, ale k některé z alternativních. Je to vtipné, ale zároveň také lehce ubíjející.
  • faster86
    faster864.3.2021 10:01Arkwright Integral
    ANO je to dílo které změnilo komiksy
    ANO nic většího a složitějšího na vydání u nás nikdy před tím nevyšlo a asi ani nevyjde
    ANO je tu spousta odkazů
    První kniha je pro běžného čtenáře hůř stravitelná, druhá kniha už je na čtení snažší.
    Dějově to ale není nic převratného, takový scifi průměr.
  • farnhajt
    farnhajt mecenáš16.10.2019 17:10Arkwright Integral
    tak jsem si to dal znova a doufám, že ten třetí díl bude opravdu černobílý...
  • TonyT
    TonyT23.7.2018 15:29Arkwright Integral
    No o příběhu nemá cenu moc mluvit jelikož obě knihy, už zde vyšli a o významu tohoto díla se všeobecně ví. Nicméně čtení je to skvělé a kolosální vydání tomu přidává další rozměr a to především Srdci impéria, navíc je zde mnoho bonusů, obálek, zajímavosti a rozhovorů a to vše v krásném zpracování. No je to jednoduše žrádlo a Comics Centrum těmito knihami jednoduše drtí konkurenci :-). Ovšem po Hellboyovi a Arkwrightovi doufám, že příště bude v této podobě zase nějaká komisková premiéra a nebude se to týkat Darkness universa.
  • cyboy
    cyboy mecenáš29.6.2018 13:54Arkwright Integral
    Ackoliv mam obe knihy jiz z predchozich vydani, tak jsem se nadsene pustil noveho cteni a opet jsem nebyl zklaman. Velky format tomu slusi (predevsim Srdci Imperia).
    Zkratka Talbotuv opus magnum.
    100%
18621
  • Walome
    Walome mecenáš29.6.2018 14:13Arkwright Integral
    Škoda, že v ukázce jsou jen černobílé stránky, když CC má na stránkách i barevné.
Četl/a (54)
2Hitman3, 2scha, Alfred, autokineton, besikv, binnmode, ComicBookGuy, cyboy, Darker, Darth Raelchi, Davedd168, DEmnoG, Dezodoo, farnhajt, faster86, Filip123, Georgíno J., Goldfinch, Himlik, IndyP, Infarkt, invape, kallenved, Khagrael, Koci, kubosos, lacoste, Lobok257, Mariohurbanek, mozzu, Mrtvejbazen, mywiel, NecRoman, Nexis, Norri, Paja78, parado, petad, Petrisko911 , Poseidon1978, raenius, rafannn1, Ricarderon, robertsedmik, rockyt, rooty, Scaleo1, Schirru, start05, the.kasztan, Ukko, wolfgang, zlejzmrd, Zlord_Antijezis
(179)
123peta, 2Hitman3, 2scha, Adira Santini, Agiru, Alfi, Alfred, Anton Whatever, autokineton, BadBoy, beanek, besikv, binnmode, blackJag, bmc75, Bob, burzum, buscheer, calvin10, Choky86, ComicBookGuy, ConanVJ, Corvus, Covenant, cyboy, D.K.Logic, Darth Raelchi, Davedd168, Deckard, DEmnoG, Devilek, Dezodoo, disclose, DKoscik, doophy, farnhajt, faster86, felis, fifas, filemon, Filip123, Flowtek, Fox01, fubong, Garp, Georgíno J., Goeger-Devil007, Goldfinch, gongon44, grinder, H4mpty, Hades, hahahoho, Hartmann , Hawwwran, Hebled, herbert, herrman, HevyEli, Himlik, Horstik, hugosnowden, IndyP, Infarkt, invape, James, jeanbaklajean, Jimbeam90, jjjirik, Joshua_T, kallenved, Karel Sec, Karlito_69, kendor007, kinak, Koci, Kouzelnik7, Kraken, kubanec13, kubosos, kucik, lacoste, Laik, Lamahe, Lenny, Light, Lobok257, Lojza, luky.kuky10, Mamut12, Mariohurbanek, markic, Marthy76, Matthew, max brod, merhyx, mikado, MIKER65, mikina, misa, Mitak, moris.cz, mozzu, MP, MP81, Mr.Plysh, Mrtvejbazen, mstefl, mywiel, namdnas, NecRoman, Nexis, Nightmare, Norri, Olesh, Onkel 1928, Paja78, Paldini, parado, pavel, pechna, petad, Petrisko911 , pk123x, porculan, Poseidon1978, punisher, RadimNemec, raenius, rafannn1, Ricarderon, RicHard. , robertsedmik, rockyt, rooty, Rowan, Salien, Saran, Scaleo1, schefik, Schirru, Schramm, Šedo, Sidi Santini, skepsi, Skot, Slaine, sleepless, Sole, songoku, spagr, SpiderJerusalem, StanleyHu, start05, syon, tacmud, Tarka Daal, terrordemon, the.kasztan, Tialster, Tomasino79, Tomket.Tom, Tony TwoDee, TonyT, tulipstros, Ukko, utresyby, vishnar, vranakx, Wasps, willis, Wiruss, Wiw, wolfgang, xintax, Zajo original, Zbysek2410, zlejzmrd, Zlord_Antijezis
Chce (8)
Abstinent, Alfray, Davispear , delsemela, Fida, Kareru, Maty48, nx
Shání (3)
Alfray, Marran, suricattaontheway
Nabízí (1)
merhyx