Ukázka
Ukázka
Ukázka

+ 3 další ukázky

Koupit
Iluze jsou pryč. Válka je denní chléb pěkně zhusta pokmínovaný ztrátou přátel, na který Karel Jerie pokládá poslední obrazy inspirované Voltairovým románem. Candide s milovanou Kunigundou uniká z Evropy zmítané revolucí. Šéf Ugalské tajné policie Zarco je Candidovi v patách, a tak hrdinovi nezbývá než hledat útočiště v Novém světě. Nečekejme však zázraky. Candide nemá na růžích ustláno a Nový svět mu přinese jen další nálož útrap. Zradí ho guvernér a Kunigunda je zajata.

Záchrana holého života Candida dostane doslova až na dno legendárního Eldoráda. Rozpor mezi životním stylem Eldoráda a hlasem srdce, které Candida probere k novému životu, je natolik drásavý, že nezbývá než Eldorádo opustit. Se zbytkem sil, odvahy a přátel se hrdina vydává zpět do Evropy pro uvězněnou Kunigundu. Mocenské tlaky evropských vůdců však udělaly z kdysi vyspělého, kulturou a životem oplývajícího území hotové peklo. Rozmanitost života je nahrazena jednotou válečného pole, ve kterém platí orwellovské pravidlo: Válka je mír, svoboda je otroctví a nevědomost je síla. Candide je vržen do poslední a rozhodující bitvy. Mají jeho sny vůbec budoucnost? Má jeden člověk moc změnit svět? Je Candidův optimismus známkou naivity či dokonce lidské debility a pesimismus cestou ke svobodě? Co v životě rozhoduje? A vůbec, kdo je ten podivný kosmonaut, který spolu s námi čte Candidův příběh? Hledejme odpovědi mezi obrazy velkolepých dobrodružství Candida a jeho přátel.

Vyšlo v klasické a limitované edici 100 ks s odlišnou variantou obálky (výplň brýlí na obálce je provedena ve speciální lesklé úpravě) a s certifikátem.

Scénář
Karel Jerie
Art
Karel Jerie
Žánry
dobrodružný, sci-fi
ISBN/ISSN
978-80-7595-024-6 (BBart s.r.o.)
Vazba
šitá v tvrdých deskách
Formát
235 x 313 mm
Tisk
barevný
Váha
778 g
Stran
80
Cena
399 Kč
Varianty
Candide #03: Eldorádo (2018)
Candide #03: Eldorádo (limitovaná edice) (2018)
  • Darth Raelchi
    Darth Raelchi mecenáš23.7.2021 15:55Candide #03: Eldorádo
    A tohle byl ultra průser. všechno se shodilo do kopru a ve mně po tom všem bujel dojem, že to je vlastně Lips Tullian na druhou, prostě Saudek s těmi všemi vsuvkami, rádoby vtipné a cool a vlastně i obohacující! No, nejsou, je to rušivé a otravné a snesl bych to u stripů, komedie, apod. Ne u vážných témat, tam to vyloženě ruší a navíc to tu už bylo. Další můj dojem byl, že je to jak Barbarella, prostě se jde jenom dál bez logické návaznosti, prostě každá část navazuje na předchozí, ale ve finále spolu nesouvisí, resp. to jaksi autor násilně propojuje u konce. Do toho ty rádoby pokusy ukázat na špínu světa. Proč do prčic takhle? Co to jako je? Jediné pozitivum vnímám v kresbách na začátku a konci ve vesmíru. Ty byly parádní, proto dvě hvězdy. Jinak fakt děs.
  • Norri
    Norri mecenáš7.7.2020 11:39Candide #03: Eldorádo
    Tento komentář je společný pro všechny tři díly.
    Předtím, než jsem se pustil do Jerieho trilogie, jsem si dal Candida jako rozhlasovou hru. To proto, abych mohl porovnat Jerieho scénář s předlohou a mohl si více užít jeho autorský přínos. Dopředu jsem věděl, že Karel Jerie zasadil svou adaptaci do bizarního světa, který je kombinací fantasy, středověku, steampunku a sci-fi. Nevěděl jsem ale, jaké jsou jeho změny v ději. Nyní po dočtení musím uznat, že se toho zhostil skvěle. Některé části předlohy změnil a některé pasáže doplnil, ale žádná ze změn neměla negativní dopad na celkové vyznění. Jerie navíc vyšperkoval svou adaptaci nepřeberným množstvím vtípků a popkulturních odkazů. A to jak čistě textových, tak i obrazových. Najdeme zde například odkazy na Švejka a na Hvězdné války, ale také na Saudkova Arnala a snad i na Cimrmana. Najdeme zde ale také politickou satiru a kritiku současného světa a Jerieho zapojení "Peacemakera" do děje je skvělé. V kresbě, nebo spíše malbě, se Jerie také vyřádil a do Candida vmaloval všechna svá oblíbená témata, jako jsou houby, dinosauři, sci-fi lodě a nebo také chapadla hrnoucí se z toaletní mísy. Měl jsem trošku strach, aby se mi při čtení nerozpadla vazba knih, ale přežila to a to je důležité. Je dobře, že Candide vyšel ve velkém formátu a v pevných deskách. Suma sumárum - maximální spokojenost a prosil bych více takových komiksů od domácích autorů.
  • sedw
    sedw10.4.2020 19:12Candide #03: Eldorádo
    Třetí díl byl naopak mírně slabší, než předchozí dva, pořád jde ale o velmi silné dílo a uspokojivé zakončení celé trilogie. S celou sérií jsem byl spokojený a jak už někdo psal, myslím, že by trilogie mohla mít úspěch i v zahraničí.
  • Kapis
    Kapis mecenáš18.4.2019 09:31Candide #03: Eldorádo
    Velkolepé zakončení divoké adaptace Voltairova díla. Ani jsem nečekal, že to bude taková jízda, plná vizuálních nápadů, vtipných situací a nenápadných poct ikonám komiksové historie - nejvíc mě pobavila místnost s postavami ze Saudkova Arnala a Tintin. Co více říct, skvělá kresba i scénář, velký formát, dokončilo se to!! Za to díky BBArte a možná by se to mohlo zkusit vydat i v zahraničí, to by se mohlo chytnout.
  • perak
    perak28.8.2018 18:10Candide #03: Eldorádo
    Nechybí tomu vtip, skryté významy, poselství, hlavní duch Voltairova díla, tj. atributy, na nichž byly zasazeny předchozí díly, ale přesto mi to přišlo oproti předchozím dílům slabší. Autor chtěl zdárně ukončit všechny dějové linie, vypořádat se se všemi postavami a ještě sdělit mnohé myšlenky, což vedlo k určité zkratkovitosti. Nic to však nemění na tom, že se jedná o zdárné zakončení velmi ambiciózního projektu, který svou kvalitou výrazně překračuje hranice naší kotliny.
  • George Walker Bush
    George Walker Bush admin12.6.2018 12:17Candide #03: Eldorádo
    Nerad to říkám - protože se mi první i druhý díl moc líbil - že jsem ke konci lehce zklamán. Humor, narážky a odkazy sice nevymizely (a často jsou dobré), ale mám pocit, že se konec trilogie redukoval na akční jízdu, která mě zase až tak moc nebrala, protože ji najdu v každém jiném průměrném komiksu.

    Celkový dojem: 60%
  • Lenny
    Lenny mecenáš27.5.2018 00:16Candide #03: Eldorádo
    Opět skvělé - satira, easter eggy, Jerieho fantazie a design postav... všechno výtečně funguje. Příběh mohl být o trošku míň epizodický, ale to je detail.
    http://www.youtube.com/watch?v=5hlTvQGAC2w
  • koudy
    koudy mecenáš22.5.2018 14:05Candide #03: Eldorádo (limitovaná edice)
    Velké gratulace a poděkování autorovy, toto je skvost který by neměl zapadnout. (řekl bych, že se týká celé série)
    Správně (alespoň pro mne) "švihlé". Z díla na člověka dýchne "zvláštní" optimismus. (a také upozornění, že se to s optimismem nemá přehánět ;) )
    Dostatečně kopíruje původní příběh abyste v tom poznali Candida (který také stojí za přečtení) ale zase se ho nedrží úplně doslovně, takže občas nějaké překvapení se dočká i člověk znalý knihy.
    Těšil jsem se na zakončení, takže jsem přečetl v podstatě jak jsem to rozbalil a nezklamalo.
    BTW: K limitce je skvělé triko ;)
  • DEmnoG
    DEmnoG mecenáš19.5.2018 16:27Candide #03: Eldorádo (limitovaná edice)
    Mám rád Voltaira a adaptace Karla Jerieho je boží. Přečetl jsem si všechny tři díly najedou. Myšlenka a děj předána, obrazová interpretace mi přijde parádní. Takže po zhruba pěti letech úspěšně dokončena kvalitní komiksová série z českých luhů a hájů. Tlesk-tlesk.
  • cyboy
    cyboy mecenáš11.5.2018 16:40Candide #03: Eldorádo
    Skvele, vtipne a vypointovane. Vecer dam vsechny tri dily naraz, protoze to je neskutecna jizda. Cogito ergo boom. :)
    90%
161441
Četl/a (65)
123peta, 2Hitman3, 2scha, Aldo26, ben_bella, calvin10, charvos, cyboy, Darth Raelchi, davidek, Draco nobilis, erik, farnhajt, filemon, flipflop, foudy, Fox01, GeorgeeW, Georgíno J., Grrr, H4mpty, Himlik, James, jankie, japes, kallenved, Kapis, kaylin, Kerbellos, kinak, kubosos, Librarian, Light, MaceLinda, Mariohurbanek, Martinb, misa, mozzu, MP, namdnas, NecRoman, Norri, Olesh, Ozymandias, pechna, perak, petrSF, petrsimcik, Plechy, Poseidon1978, RudyRod, Schirru, Schramm, sedw, start05, the.kasztan, trudoš, tukak, Ukko, Velkej šéf, votik, vranakx, wolfgang, Zdendy, zlejzmrd
(98)
2Hitman3, 2scha, Aldo26, Alfi, Benji, BlackDragon, Bob, borknagar1, bourgeois, burzum, calvin10, charvos, CSE_AC/DC, cyboy, D.K.Logic, davidek, disclose, Draco nobilis, erik, farnhajt, felis, filemon, Final, flipflop, Fox01, Georgíno J., Grrr, H4mpty, herbert, herrman, Himlik, invape, James, james dixon, jankie, Joshua_T, kallenved, Kapis, kaylin, Kazumaki, Kerbellos, kinak, komik.sx, konva2, kubosos, Lenny, Librarian, Light, Lobok257, Lojza, MaceLinda, Mariohurbanek, markic, Martinb, Marvin, mcleek, merhyx, MIKER65, Mitak, mozzu, MP, mstefl, NecRoman, Norri, Olesh, Paldini, pavel, pechna, petrsimcik, Poseidon1978, Ricarderon, RudyRod, Schirru, Schramm, sedw, Skot, Son-Goku, Stara.kryta, start05, suricattaontheway, tacmud, the.kasztan, Tony TwoDee, trudoš, tukak, tulipstros, Ukko, valon, Velkej šéf, votik, vranakx, Wakker, wolfgang, xintax, yogi, Zbysek2410, Zdendy, zlejzmrd
Chce (8)
birkoff13, delsemela, dvoracekpetr1, Maryl, monty.cl, Nightmare, Premek, Tiba
Shání (2)
namdnas, Nightmare
Nabízí (1)
Librarian