Ukázka č.1
Ukázka č.2
Ukázka č.3
Koupit
Další legenda v MDEK. Boucq je pro všechny, kteří milují bizarní a hravé nápady a šílené světy. To nejlepší pro příznivce komiksů jako je Autobus, Pixy, pro fandy starých povídek Woody Allena či románů Phillipa K. Dicka a filmů Davida Lynche či Jima Hensona.
A to je přitom hrdina komiksu, Jerome Moucherot, jen obyčejný pojišťovák. Ovšem do práce se dostává po liánách, v tapetách mu žijí žraloci a jeho sousedem je Leonardo da Vinci!
Geniální komiks Francoise Boucqa!

14. kniha v řadě "Mistrovská díla evropského komiksu".
Obsahuje svazky:
Les dents du recoin
Sus á l´imprévu
Le Pén pied-de-poule

Ocenění Muriel 2017 v kategorii Nejlepší zahraniční komiks.


Scénář
François Boucq
Art
François Boucq
Barvy
François Boucq
Obálka
François Boucq
Lettering
Alena Tejnická (Sarah)
Překlad
Jiří Pavlovský, Richard Podaný
Redakce
Kateřina Skokanová
Žánry
dobrodružný, humorný
ISBN/ISSN
978-80-7449-445-1 (CREW)
Vazba
lepená v měkkých deskách
Formát
195 x 260 mm
Tisk
barevný
Váha
838 g
Stran
200
Cena
589 Kč
Originál
Les Aventures de Jérome Moucherot (Lombard, 2012)
Varianty
Dobrodružství Jeronýma Moucherota (paperback) (2017)
Dobrodružství Jeronýma Moucherota (pevná vazba) (2017)
  • davefa
    Tohle není určitě komiks pro každého. Kresba skvělá, přesně se hodí k příběhu, nicméně není to úplně dle mého vkusu. Nelituji přečtení, ale znovu už to nedám :-).
  • trudoš
    Chvála bláznivosti - jestli tím Erasmus Rotterdamský neměl na mysli Dobrodružství Jeronýma Moucherota, tak je něco prohnilého v historii nizozemské. Tahle čirá radost z absurdnosti přináší neskutečný zážitek, kterému se vyrovná pouze opakované čtení Tooleova Spolčení hlupců. S aristokratickou ješitností si spektakulární pojišťovák vykračuje světem a dává za uši nepředvídatelnu, jež může nabýt podoby žraloků ve zdech, žárlivých goril či pepitových vzorů. Přitom nedokážu říct, zdali je autor lepší v delších epizodách, nebo dvoustránkových kraťasech. V prvním případě ohromuje rozpustilostí, v druhém zase dává k dobru odzbrojující pointy. Jestli ale hledáte scenáristickou příčetnost, jste na špatné adrese. Prim tu hraje slovní humor, surrealistická abstraktnost a milé šílenství infantilního výtvarníka. S čímž souvisí dokonalá kresba - groteskní v detailech, fantastická v kompozici a neodolatelná v nápadech.
    Do toho můj Bengálský tygře, jdi a ukaž světu, že ty, na rozdíl ode mne, na to máš!
  • Milo_Harwey
    Milo_Harwey mecenáš22.1.2020 19:29Dobrodružství Jeronýma Moucherota (paperback)
    Kdybych tohle dal číst své ženě, tak to zahodí, že je to pitchovina a že jsem dement s tím, že ctu kraviny. :)))
    Je to chaos, psycho a divný... Absurdita a nepředvídatelno, no... :)
    Nejvíc se mi líbil první delší příběh se žralokem, kde je hodně nápadůa fajn vedlejší postava Leonardo Da Vinci ... úplně best z celé knihy je podle mě začátek tohoto příběhu než přijde tygr bengálský domu, zakončení příběhu naopak vypadá, že autor nevěděl kudy kam a nepředvídatelno + absurdita mu pomohla.
    Kratší příběhy jsou ve druhém albu, za mě dobrý:
    Manga-dzitsu, Poluce, tygr bengalsky proti ženske sexualitě, Stín pochybnosti, Můj přítel fantom bengalsky, suchý list padá na tlamu...Takže vlastně skoro všechny :D ale jen "dobrý"
    Třetí kniha, delší příběh mi přišel nejhorší a paradoxně nejlépe promyšlený včetně závěru. ;)
    Hodnotím takto:
    1* - nápady + originalita (šmoulové vést)
    1* - kresba, která ač je luxusni, neobsahuje pro mě osobně žádný extra líbivý motiv (např. Zvěř v restauraci na str.7 je pro mě jeden z nejlibivejsich panelu)
    1* - pro crew, že to vůbec vyšlo... Velmi atypicke dílo...

    Btw. Škoda , že do souboru nebyla přidána i poslední kniha z 90.let....

  • sedw
    Pro mě velmi rozporuplné dílo. Na jednu stranu z něj originalita přímo čišela a nemohu říct, že bych četl něco podobného. Na druhou stranu přílišná originalita zapříčinila horší stravitelnost díla, přičemž místy jsem si říkal, že to je až příliš. Kreba byla parádní, té nemám co vyčíst.
  • Norri
    Hned na začátku musím říct, že jsem tu knihu nechtěl. Nechtěl jsem ji číst, ani kupovat, protože mě ukázky nezaujaly. Úplně mě humor v ukázkách míjel. Nakonec jsem ji koupil proto, že bude možné si ji nechat podepsat. A koupě nelituji. Dobrodružství Jeronýma Moucherota je úplně něco jiného, než všechno ostatní. Je to rozjařený klus dvouspřeží fantazie a ztřeštěných nápadů. Trefné a humorné paralely lidského světa se světem zvířat. Vtipná kritika lidstva a jeho chování. Jako by si autor jen tak hrál s nápady, které volně přicházejí a on je splétal do podivuhodných vzorů bez jakéhokoliv plánu či scénáře. Jako halucinace přicházející s horečkou. Je to milý a chytrý humor. Ne, neposadil jsem se z toho na zadek a často mě to moc nebavilo, ale často jsem se také upřímně a nahlas smál. Jirka Pavlovský s Richardem Podaným odvedli na překladu sakra dobou práci, protože na slovních hříčkách to často celé stojí.
  • J.Connor
    Čirá oslava fantazie. Jen houšť a byť se bohužel asi Jeroným nesetkal s příliš pozitivním ohlasem, já vřele děkuji vydavatelům za další rozšíření mých komiksových obzorů....Těch lákadel v doslovu :)
  • Darth Raelchi
    Darth Raelchi mecenáš11.1.2018 22:20Dobrodružství Jeronýma Moucherota (paperback)
    Mišmaš, galimatyáš, směska, blend - dál nevím. Komiks, který skvěle definuje všechno ve všem a nic v ničem. Nebo tak nějak. Co velmi oceňuji na Boucqovi je fakt, že nám naprosto jasně nastíní zcela absurdní příběh, který ale vydává za příběh s vlastním světem, reáliemi, zákonitostmi a pravidly. Zkrátka mu to věříte a nezpochybňujete ani sebemenší prve, který by v reálném světě nikdy nemohl obstát, natož aby se jimi někdo zabýval. Jak je možné, že každé čtení mě víc a ví vtahuje dovnitř. Prostě to nechápu, tento komiks je prostě neuvěřitelný. Sice až na podruhé jsem mu přišel na chuť více, ale o to více jsem za to rád, že jsem se do toho dostal. Přestal jsem prostě nad určitými věcmi přemýšlet a nechal se jimi unášet. Doteď nezapomenu na lekce tance s Da Vincim a jeho rádoby flirt či poměr s jeho stínem. Kresba úchvatná a do kontextu příběhů naprosto zapadá.
  • baatcha
    Geniální! Naprosto bezvýhradně! Tenhle typ humoru bez pravidel mi dokonale sednul, plus autor je opravdu famózní kreslíř. Srovnání s Monty Pythony pokulhává - tohle jsou totiž Monty Python na LSD a v hollywoodské produkci! Žralok domácí, co bydlí v tapetách, rodinný výlet autem po drátech vysokého napětí, a trpaslíci, co se neobjevili ve Sněhurce, protože jsou to kriminálníci, tedy Vopruz, Prďoch, Prudil, Brkal a další, kam se na tohle hrabou Pythoni? Jedinou výhradu bych měl ke dvěma delším příběhům, kterým dost chybí vyvrcholení. V obou případech jsem měl pocit, že se z toho autor v závěru jaksi vylhal, ale nešť. Za mě bomba!
  • Kapis
    Tak, ještě že jsem si to nechal ke čtení až po sklizni :) Pokud člověk přistoupí na autorovu hru, že nic není nemožné, tak si to parádně užije. Aspoň tedy já si to užil. A parádně i přesto, že jsme celá rodina lehli s angínou a já se obával jaké to nebude psycho - dva dospělí nemocní s horečkou a mandlema jak býčí koule, olezlé hnisem, po nichž skákají dvě hladové děcka se zelenýma nudlema u nosu - a ejhle nepozabíjeli jsme se, pěkně jsme si odpočinuli, hráli jsme hry, no nádhera. Jo a k té knize - je to fakt jazda pane gazda! Plná rétoriky, filozofie a syrového surreálna v perfektní evropské kresbě. Podle doslovu vyšly ještě další dva díly - vůbec bych se nezlobil, kdyby aspoň jeden byl součástí tohoto alba. Ale zase chápu, že ne každý kupuje komplet všechny díly MDEK (což vlastně nechápu) a pak by ta cena vyšplhala možná až moc vysoko a neprodávalo by se to.
  • VanTom
    Nejvíc mne nakonec bavilo nejkratší prostřední album složené z párstránkových grotesek, které se nezřídkakdy dobraly i vtipné pointy. Moucherotova dlouhá dobrodružství vršila absurdity tak vehementně a nepředvídatelně (aneb bez ladu a skladu), až mě svou neukotvenou fantaskností, okázalou intelektuálností a svéráznou (ne)humorností celkem otupěla. Aspoň jsem se ale mohl neustále kochat nádherně vykresleným prostředím, nápaditě prolínajícím vzrostlou džungli a betonové velkoměsto.
  • aza
    No... ehm. Z tohohle komiksu mám rozporuplný dojem. Za kresbu a dávám 100%, v tomhle ohledu je to podle mě vážně mistrovské dílo, skvělé vizuální nápady perfektně zpracované. Krátké příběhy tohohle alba z toho nakonec vycházejí nejlíp, protože jsou postavené na jednom nápadu a udrží si vtip (třeba Manga-džitsu). Jenže v těch delších jdou skeče v tak rychlém sledu za sebou, až je místo příběhu řetěz obskurních ujetin na třetí. Když už to vypadá, že stačilo, další absurdita přebije všechny předchozí. A pak už je té praštěnosti prostě příliš.
    70%
  • mart.in
    Tak tohle opravdu nebylo nic pro mě, četl jsem to hodně dlouho, protože víc než pár stránek nesmyslů jsem na jeden zátah nevydržel. Ty dva delší příběhy byly čistým nekonečně dlouhým utrpením, ty kratší se díky rozsahu daly vydržet. Minulo mě to, vtipné mi to nepřišlo vůbec, nepochopil jsem proč někdo něco takového vytvořil a proč to někdo vydal. Doufám, že to byl první a poslední pokus zařadit mezi Mistrovská díla evropského komiksu něco takhle mimózního.
  • Fuf00n
    Fantozzi v Alence po francouzku, jen tech vtipnych zabYch (jako dobrYch :) stehnisek bylo na muj vkus poskrovnu.
  • George Walker Bush
    George Walker Bush admin6.6.2017 13:12Dobrodružství Jeronýma Moucherota (pevná vazba)
    Ačkoliv je tohle dobrá šílenost a šíblá absurdita, která asi nemá obdoby, musím souhlasit s kolegou cyboyem, že srovnání s Monty Pythony je trochu mimo mísu. Musím říct, že jsem si četbu ve srovnání s jinými komiksy docela užil - je to tak trochu jako v komiksu ztvárněný průlet mezi mračny banalit (jiné komiksy). Ale je to opravdu hodně weird a ten humor, který je místy velmi povedený, je většinu času ne úplně dokonalý a ne kdovíjak bránici šimrající. Ale zajímavá podivnost, rozhodně.

    Celkový dojem: 60%
  • George Walker Bush
    George Walker Bush admin6.6.2017 13:12Dobrodružství Jeronýma Moucherota (paperback)
    Ačkoliv je tohle dobrá šílenost a šíblá absurdita, která asi nemá obdoby, musím souhlasit s kolegou cyboyem, že srovnání s Monty Pythony je trochu mimo mísu. Musím říct, že jsem si četbu ve srovnání s jinými komiksy docela užil - je to tak trochu jako v komiksu ztvárněný průlet mezi mračny banalit (jiné komiksy). Ale je to opravdu hodně weird a ten humor, který je místy velmi povedený, je většinu času ne úplně dokonalý a ne kdovíjak bránici šimrající. Ale zajímavá podivnost, rozhodně.

    Celkový dojem: 60%
  • erik
    Prekvapivá magorina, ktorá ma bavila. Ale nemyslím si, že sa k nej budem často vracať. Krátke príbehy v strede knižky sú najlepšie, vo všeobecnosti sa pripravte na búranie konvencií, filozofovanie prevedené do obrazovej podoby, keby som mal vybrať jeden moment, ktorý ma dostal najviac, bola by to tá mangoidná škola sebaobrany. Výborné, ale asi nie pre každého.
  • kaylin
    "Dobrodružství Jeronýma Moucherota" pro vás budou nevšedním zážitkem a nezaručím vám, že se vám budou líbit, ale stojí za to jim dát šanci, protože nic podobného nejspíš číst nebudete. Více: http://www.comics-blog.cz/2017/05/1443-dobrodruzstvi-jeronyma-moucherota.html
  • DEmnoG
    Mne se Jeroným líbil. Nápad na ztvárnění středostavovské rodiny v metaforách běžného života míněných doslovně mi přijde báječný. Stejně tak se mi líbí kresba. Co se mi, a to je u MDEK můj tradiční problém, nelíbí je ztvárnění obálky a desek. RAžba na deskách a barevnost klesla na level po kusovkách vázaných Čtyřlístků z mého dětství.
  • Kazumaki
    Jasně, nebude to úplně pro každého, ale jako oddechový komiks pro zpestření mi to vůbec nepřišlo špatné. A přes svoje absurdity lze v každém příběhu sledovat dějovou linku (nebo ultra krátké, humorné epizodky) bez nějakého silnějšího rušivého vlivu. Jde jen o to, jak moc je člověk ochoten přistoupit na předkládané podněty. Asi jako v každém jiném fantaskním světě, ať už v komiksu nebo filmu. A nakreslené je to bravurně, takže za mě velká spokojenost. Nejvíc se mi líbila ta první část se žralokem. Doufám, že pokračování někdy bude.
  • Cabal
    Skvělé. Jak zazní v knize "metavtipy na třetí".
  • Majklbig
    Tak tohle asi nebude prodejní hit, ale já jsem osobně rád, že Crew dává do MDEK i takovéto věci, protože to je největší přednost této řady - rozmanitost.
    A teď k samotnému komiksu: kresba je jako u většiny evropských komiksů krásná, barevná, plná detailů. Co se týče scénáře, tak kniha obsahuje dva delší příběhy a několik kratších scének. No slovo příběh je asi silné slovo, prostě 2 delší kapitoly, v kterých je princip stejný, Moucherot se dostane do nějaké absurdní situace a musí ji řešit. Slova absurdní, bizarní apod. jsou asi ještě slabé. Není to ani nic u čeho by se člověk válel smíchy, ale to neznamená, že by se mi to nelíbilo. Je to prostě své a už jen pro svou specifičnost jsem rád, že něco takového měla Crew odvahu u nás vydat.
  • louza
    Jerome Moucherot je pojištovák, který se odívá do zpola živého kabátu z tygří kůže, má po vzoru kanibalů v nose vetknutou propisku, bojuje se žraloky co vylézají z tapet i kanibalistickými šmouly, jezdí autem po napnutém provaze a všichni tři jeho synové vypadají jako Karel Drda. Čekal jsem sice, že tahle kniha bude přitažená za vlasy. Ale tohle je ve skutečnosti přitažené za úplně všechny chlupy, které vás na těle napadnou. Zejména tedy hlavně ty na koulích. Esence absurdity a velmi zvláštního humoru postaveném na ještě absurdnější absurditě, který nelze připodobnit k ničemu běžně publikovanému. Humoru při němž se nevěřícně smějete prostě proto, že vám už nic jiného nezbývá. Uff. Cením si, že vydavatelství Crew rozšiřuje obzory skrze evropská komiksová díla, ale až tak daleko za horizont asi jít nutno nebylo. Protože tohle mistrovské dílo i přes zjevné kresebné kvality a zcela nezpochybnitelnou novátorskou poetiku naprosto nekousnu. Nic proti groteskám, ale pro mě příště něco více při zemi. Třeba Mortadela a Filemóna. Jeden z nemnoha doposud vydaných MDEK ke kterým se už nevrátím. 35%
  • cyboy
    Naprosto absurdni dobrodruzstvi mestskeho tygra. Muj prvni MDEK, ke kteremu se ale nejspis uz nevratim. Na Monty Pythonech jsem vyrustal, ale to srovnani s nimi podle me neni uplne na miste. V Pythonech se vzacne snoubi satira, absurdno a komika mnohdy az ad abusrdum, coz je u Moucherota znat jen misty, jinak mi to prislo jen jako hon za absurdnim a snahou z toho vytriskat nejaky vtip.
    Abyste me spatne nechapali - ono to neni spatne, misty je to vazne chytre (vtipy ve vtipech) a nektere situace jsou vyslovene nadcasove, jak se s odstupem ukazuje, ale nemuzu si pomoct, ale neco tomu k dokonalosti chybi.
    Za popis oznacujici knihu za "To nejlepší pro příznivce komiksů jako je Autobus, Pixy, pro fandy starých povídek Woody Allena či románů Phillipa K. Dicka a filmů Davida Lynche či Jima Hensona." by nekdo zaslouzil naplacat na prdylku - pripadne umravnit ten software, ktery nahodne generuje jmena autoru. Dick ma pruseciky s Boucquem kde? No a ten Lynch... Obecne ta srovnani sedi asi jako srovnavani Sobotky se Supermanem a Babise s Mirkem Dusinem.
    75%
22332365