Alternativní obálka
Ukázka č.1
Ukázka č.2

+ 1 další ukázka

Konečně se v Mistrovských dílech objevuje komiksová legenda Enki Bilal! V Teorii rozpadu najdete hned dvě jeho legendární práce a v obou se mísí politika s thrillerem, depresí a melancholií. V jednom příběhu, Brigády Černého řádu, se bude skupina starců vyrovnávat s minulostí... se zbraněmi v ruce. A v druhém, nazvaném Hon, se sjíždí skupina komunistických papalášů na lov medvěda. Ovšem lovit se nebude jen medvěd...

Obsahuje příběhy:
Falangy černého řádu
Na lovu

9. kniha v řadě "Mistrovská díla evropského komiksu".

Scénář
Pierre Christin
Art
Enki Bilal
Lettering
Alena Tejnická (Sarah)
Redakce
Michala Marková, Jiří Pavlovský
Žánry
detektivka, drama
ISBN/ISSN
978-80-7449-311-9 (CREW)
Vazba
lepená v měkkých deskách s přebalem
Formát
195 x 265 mm
Tisk
barevný
Váha
840 g
Stran
200
Cena
789 Kč
Originál
Fins de siecle (Casterman, 2005)
Varianty
Teorie rozpadu (pevná vazba) (2015)
Teorie rozpadu (paperback) (2015)
  • ludek.n
    ludek.n16.6.2023 08:38Teorie rozpadu (paperback)
    Teorie rozpadu obsahuje dvě dílka dvojice Christin-Bilal, spadající do žánru tzv. politického komiksu. Nedá mi to, abych se hned zkraje nezmínil o faux pas českého nakladatele, který v tiráži prohodil úlohy jednotlivých autorů: ze scénáristy Pierra Christiana udělal výtvarníka a z kreslíře Enki Bilala zase naopak scénáristu. Chybička se prostě dokáže vloudit i do tak renomovaného vydavatelského domu, jakým Crew bezesporu je. Ale zpátky ke komiksu. Jestliže přiznám Falangám černého řádu jistý akční náboj, byť obroušený seniorským věkem hlavních protagonistů, v případě druhého alba Na lovu si už musím povzdechnout nad statičností děje, umocněnou vatovitými rozpravami vysokých stranických funkcionářů. Oba příběhy jsou ucourané a balancují na hraně nudy. Co se týče Bilalovy kresby oceňuji nápad monochromatických retrospektivních panelů, ale to je asi tak jediné, co bych pochválil. Nejvíce mě u obou alb iritoval pitvorný poker-face postav a celkový figurální styling. Chápu, že realita není vždy krásná, ale tady je chvílemi až absurdní. Celkově mi Teorie rozpadu krevní tlak v žádném případě nezvýšila.
  • Norri
    Norri mecenáš7.12.2020 01:05Teorie rozpadu (pevná vazba)
    Historii mám rád, přestože ji nemám příliš nastudovanou. Právě proto mám rád i knihy a komiksy, které mě přimějí si o ní něco víc vyhledat a přečíst. To je případ i této knihy. Pierre Christin a Enki Bilal v ní vyprávějí dva příběhy, které vás přinutí se alespoň zamyslet nad minulostí, kterou si mnozí ještě mohou pamatovat.
    “Falangy černého řádu” jsou zajímavá historka, která reflektuje ozvěny občanské války ve Španělsku a společenské nálady z doby, kdy tento komiks poprvé vyšel. Kniha obsahuje také rozhovor s oběma autory, ve kterém Pierre Christin zmiňuje, že měl potřebu reagovat na společenskou shovívavost k levicovým teroristům, která jej pobuřovala. V příběhu sledujeme levicové extremistické dědky (bývalé interbrigadisty), jak přes celou Evropu pronásledují fašistické teroristické dědky (bývalé frankisty), aby je postříleli. Je docela zajímavé je při tom sledovat a pozorovat, jak jim postupně dochází dech. Hlavní pointou pak je zřejmě to, že extremismus je vždy extremismus, bez ohledu na to, jaká ideologie se za ním schovává.
    Druhý příběh “Na lovu” se tváří jako něco, co je zasazeno do konkrétních historických událostí s konkrétními historickými postavami. Celé je to podpořeno i přiloženými fiktivními medailonky aktérů. Jsem docela zklamaný z faktu, že je to úplně celé smyšlené. Bez skutečného historického základu je to jen příliš ukecaný příběh.
    Je to pro mě první Bilalova kniha a tak i první setkání s jeho kresbou. Ta je vymakaná a detailní. Až na stínování obličejů ve Falangách ji nemám co vytknout. Je v ní vidět určitý Bilalův vývoj mezi Falangami a Lovem. Ve Falangách mě i přes své kvality nedokázala příliš nadchnout, ale v Lovu už jsem byl spokojenější.
  • trudoš
    trudoš editor14.8.2020 12:57Teorie rozpadu (pevná vazba)
    Tím nejsilnějším na obou v albu obsažených komiksech je atmosférická kresba Enkiho Bilala, která příběhům dává neodolatelný šmrnc marnosti. A to říkám jako člověk, který nepatří mezi jeho skalní fanoušky. Co se mu ovšem upřít nedá, je cit pro zachycení depresivní melancholie, jež v tomto případě skvěle doplňuje scénáře Pierre Christina. Ty samotné nejsou nějak zásadně originální, přestože ústřední myšlenku mají vpravdě nadčasovou – rozpad starého řádu a bezvýznamnost idejí, pro které lidé umírají. Jenže ta spousta slov kolem děj maličko rozmělňuje, takže když v obou případech přijde ke slovu finále, byl jsem spíš rád, že to martýrium marnosti už končí, než že bych se chytal za srdce nad fantasticky vygradovanou zápletkou. Falangy černého řádu i Na lovu se tak proviňují především množstvím postav a jejich skrytými motivacemi, jež si musíte nejednou domýšlet. Samozřejmě se přitom lépe zorientuje ten, kdo má lepší než jen základní povědomí o historii občanských válek dvacátého století.
  • perak
    perak9.6.2019 17:43Teorie rozpadu (paperback)
    Na základě skutečných reálií jsou představeny dva fiktivní příběhy, které čtenáře donutí zabrousit trochu do historie. Těžko si budete hledat postavu, kterou by bylo možno označit za plně sympatickou, ale dobře funguje vyznění příběhů, kdy jednání postav směřujííc k určitému cíli se z dlouhodobějšího hlediska a širší perspektivy jeví zněčně odlišně od původních záměrů. Kresba pěkná, jen jsem především v druhém příběhu měl problém identifikovat vždy jednotlivé postavy, trochu mi to splývalo.
  • adevr
    adevr16.11.2018 13:16Teorie rozpadu (paperback)
    Tohle je umění.
  • Darth Raelchi
    Darth Raelchi mecenáš12.1.2018 21:49Teorie rozpadu (paperback)
    Enki Bilal - konečně u nás, vlastně on už vyšel - a já ho zase PROŠVIHL!!! Tak tedy uvidíme, co předvede tento komiks - ale pozor, vždyť to je sbírka dvou příběhů. Kresba vynikající, ale v prvním případě jsem si ji až tak neužil a samotný příběh mě moc nebral. Možná je to dáno i tím, že jsem se s ním nedokázal nijak ztotožnit a jediné co mi zbylo byla kresba a kvalitní scénář. Reálie na výbornou! Kdežto druhý příběh - Na lovu - mi už říká podstatně více. Asi je to dáno mojí zeměpisnou šířkou a délkou. Příběhy o komunismu zkrátka já jako Čech dokážu asi lépe vstřebat a ocenit. Do toho je tento příběh opravdu ponurý a v podstatě vám nenabízí žádné strany - ony tam totiž žádné nejsou. Minutu po minutě se situace stran mění jak počet návštěvníků na VZOREK ZDARMA. Drsná zima, komunistické Polsko, východní mentalita (plus trochu západní) a studená krev v období Studené války. To vše je Na lovu. Starý svět se střetává s novým až si říkám, jak to vlastně měli ti komouši všechno dopředu načasované. U mě spokojenost s touto sbírkou.
  • Fry
    Fry admin3.2.2017 14:04Teorie rozpadu (paperback)
    "Teorie rozpadu" - Bilal a Christin vytvořili dva příběhy, jenž nádherně reflektují onu dystopickou minulost, na které jsou založeny. "Falangy černého řádu" mě uchvátily hned ze začátku oním příběhem, ve kterém se vlastně celou dobu nic neděje a samy postavy nakonec uvažují nad tím, jestli to mělo vlastně cenu. Bilalova kresba je tu neskutečně úchvatná, ale až v albu "Na lovu" jde mluvit o skutečném umění. A samotný příběh o srazu komunistických papalášů je přece jenom také svěžím zpestřením a hlavně nenuceným materiálem k tomu, dozvědět se něco víc o této "rudé části dějin", která mě stále velmi zajímá a fascinuje ... Za mě 4*!
  • sedw
    Na tento díl jsem se velmi těšil, po jeho dočtení ve mě však převládá zklamání. Co se týče kresby, tato se mi velmi líbila a opravdu bych neměl co vytknout, horší to však už je se scénářem. První komiks byl v podstatě takový road trip po Evropě, který mě příliš neoslovil a to i s ohledem na množství hlavních postav, ke kterým jsem si tak nemohl vybudovat dostatečný vztah a bylo mi v podstatě jedno, jak dopadnou. Druhý komiks už byl lepší, ale ani tak nemůžu říct, že by mě nějak obzvlášť bavil. Některé postavy se pletly a opět, s ohledem na množství postav jsem se v příběhu místy ztrácel a celkové vyznění tak na mě nemělo potřebný dopad. Nevím, možná časem docením genialitu příběhu, možná ji nemohu, s ohledem na to, že jsem nezažil tu dobu, docenit nikdy, suma sumárum však za mě mírné zklamání a tento MDEK tak řadím k průměru.
  • CSE_AC/DC
    CSE_AC/DC mecenáš27.5.2016 22:04Teorie rozpadu (paperback)
    Jako mě kdysi uchvátil Jarmark nesmrtelných, jenž byl naservírován jen tak mimochodem, aniž bych cokoliv tušil o kvalitách Enki Bilala, tak jsem odvařen z Teorie rozpadu, potažmu Falangy... Tak zvláštní atmosféru beznaděje, nemohoucnosti v první části této knihy, to se jen tak někomu vystihnout nepodaří. Druhá půlka knihy se mi líbila snad ještě víc, komunistická sebranka, se svými osudy.. Čekal jsem větší maso, nechutné opulentí žranice, lov na živé lidi, či něco takového. A dostal jsem pohled do zákulisí historie evropské historie, tak temné, jak to dokázal snad jen komunistický režim. Díky bohu, že mě ta doba lízla jen do 14tého roku mého života, a nemusel jsem jí prožít. Zároveň jsem ale rád, že jsem k ní mohl načuchnout, a s tímto dílem si libovat, jakou svobodu to máme. Zasáhlo mě to do morku kostí. Nevím, zda na mladšího čtenáře neznalejšího dějin to může zanechat také tak silnou stopu, ale za mě je to opět plný počet bodů. Co se týká provedení samotného komixu, šíleně mě mrzí, že CREW vydává MDEK v tak zasr.ně malém formátu, stejně tak Metabaroni, Borigové atd ... Proč to nejde udělat ve větším, kde ta krásná kresba vynikne?? Vždyť jde o KOMIKS, o obrázkový děj, já se chci kochat po přečtení zas a znova obrázky, a jsem ochoten si klidně i 500,- nebo víc za to připlatit!! Copak není jedno, jestli to stojí 589 nebo 999? PROČ?:(( Jinak samozřejmě díky alespoň za tuhle variantu, pro chudinkého našince..:((
  • J.Connor
    J.Connor mecenáš16.3.2016 22:52Teorie rozpadu (paperback)
    Falangy sice oplývají především na komiks originálními kulisami historickými i zeměpisnými, ale tak nějak uondaně směřují k předem jasnému konci bez nějakého většího vzruchu. Navíc nemám pocit, že by se Christinovi zcela povedl jeho záměr učinit rovnítko mezi pravicovými a levicovými extrémisty, protože banda levičáckejch dědků z toho vychází přeci jen o dost lépe. Bilalova raná kresba se sice jeví trochu strnule, ale už v této fázi je to alespoň pro mě mistrovská a hodně svébytná práce. Na lovu je už pak z jeho strany skutečný majstštyk a v tomto díle už navíc nezaostává ani scénář. Vskutku mrazivý exkurz do duše již notně zahnívajícího komunistického impéria opírající se o překvapivě (vzhledem k době a původu autorů) velmi dobře nastudované historické souvislosti. Přitom je potěšující, že se rozhodně nejedná o nějaký laciný a schematický antikomunismus. MDEK zkrátka opět trefa do černého.
  • Kazumaki
    Kazumaki mecenáš23.1.2016 00:37Teorie rozpadu (pevná vazba)
    S mírným odstupem času i já mohu zhodnotit tyto dva Bilalovy rozličné příběhy.
    První z nich o starcích nad hrobem, kteří chtějí sami sebe přesvědčit, že ještě nepatří do starého železa, ačkoliv tomu tak je, vlastně vypráví o tajné trestné výpravě. Společenstvo seniorů je jako podle fantasy mustru (tenhle přišel z téhle země a tamten zas odtamtud, každý má nějaký skill, občas někdo odpadne, ale nakonec se dílo za velkou cenu možná i podaří). Je to dost upovídané, jelikož starci si mají o čem povídat, ale občas jsou docela akční. Kresba je taková evropsky příjemná a navzdory politickému tématu, když jsem přistoupil na tu rpg hru, se mi to nečetlo nejhůř. Na druhou stranu mě to nezaujalo natolik, že bych se k tomu někdy chtěl vrátit. Nebo možná někdy v důchodu.
    Druhý příběh Hon mě bavil více. V atraktivním prostředí na odlehlém místě v horách se sejde skupina soudruhů, aby si trochu zalovili. Je to takové syrové. Vypadá to na klasickou konverzačku s občasnými loveckými scénami, ale závěr se mi líbil a vlastně změnil můj pohled na knihu k lepšímu. Výtvarno je tu super, hlavně panely s venkovním prostředím jsem si užíval. Docela živě si dokážu představit, že by tuhle látku vzal Tarantino a udělal podle toho film, třeba i bez politiky.
  • DEmnoG
    DEmnoG mecenáš20.8.2015 00:25Teorie rozpadu (pevná vazba)
    Pro mne zatím nejslabší MDEK. Chápu, proč vyšel, Bilal je bůh...

    http://kulturio.cz/recenze-komiks-teorie-rozpadu/
  • erik
    Toto je priam etalón európskeho komiksu. Scenár zaujímavý, o dynamike však nemôže byť ani reči, kresba rovnako pútavá, ale svojim spôsobom neskutočne statická, akoby tu bola len dokumentárnou zložkou a nie umeleckým stvárnením.

    Obidva príbehy sú svojim spôsobom bezútešné, prvý príbeh ma svojim špionážnym putovaním po Európe dosť chytil, starci, čo sa rozhodnú hašteriť s inými starcami, navyše politicky nekorektné kulisy k tomu, mňam. Druhý, komunistický lov, má rovnako silnú atmosféru, bez ohľadu na reálie by som túto knihu odporučil ako povinné čítanie na hodiny dejepisu.

    Výsledok sa mi ťažko hodnotí, hoci ma to viac ako zaujalo, určitá „strohosť“ celého „európskeho fílingu“ ma občas ubíjala. Podľa mňa odradí mnohých dnešných, anime-gamesovo blikajúcich týpkov, a teda masový predaj by ma prekvapil (hoci pozitívne). Som rád, že Crew siahla aj po tomto stvárnení „západného marazmu“ a Východného bloku.
  • George Walker Bush
    George Walker Bush admin7.7.2015 11:11Teorie rozpadu (paperback)
    První grafická novela je na jednu stranu celkem přímočará, ale na druhou lehce uondaná, v druhém příběhu se vlastní pointa zdá celkem brzy jasná a předvídatelná, tudíž celé dílo ztrácí lehce na napínavosti. Ale i přes podivné mrtvolné tváře levičáckých teroristů a komunistických papalášů (jinak nemůžu říct, že by se mi kresba nelíbila) jde o velmi povedené politické "thrillery". Povídky jsou šikovně historicky fiktivní, ale působí v daných mezích velmi realisticky, kniha se čte na jeden zátah... jsem velmi rád, že takové věci u nás vycházejí.

    Celkový dojem: 80%
  • George Walker Bush
    George Walker Bush admin7.7.2015 11:11Teorie rozpadu (pevná vazba)
    První grafická novela je na jednu stranu celkem přímočará, ale na druhou lehce uondaná, v druhém příběhu se vlastní pointa zdá celkem brzy jasná a předvídatelná, tudíž celé dílo ztrácí lehce na napínavosti. Ale i přes podivné mrtvolné tváře levičáckých teroristů a komunistických papalášů (jinak nemůžu říct, že by se mi kresba nelíbila) jde o velmi povedené politické "thrillery". Povídky jsou šikovně historicky fiktivní, ale působí v daných mezích velmi realisticky, kniha se čte na jeden zátah... jsem velmi rád, že takové věci u nás vycházejí.

    Celkový dojem: 80%
  • Kapis
    Kapis mecenáš7.7.2015 10:55Teorie rozpadu (pevná vazba)
    Jelikož jsem zde často křivě a bezskrupulózně obviňován, že prý do všeho tahám aktuální politiku, musel jsem si tohle dílko okamžitě po rozbalení přečíst, abych mohl dostát těmto lžím a pomluvám. Těšil jsem se na Teorii moc a jsem velmi spokojen a ejhle, žádného Bakalu, Bushe ni Putina tu tahat nebudu! Bilal to nakreslil vskutku parádně, přímo pocitově, obrázky jsou emocemi nasáklé. Pocity postav jsou dobře čitelné z tváří. V první části to jsou převážně odtažité, mrtvolné a vyžilé tváře, které nejsou až zas tak úplně přesvědčeny o tom, co dělají - a dokonce dojde i na jeden škodolibý úsměv! V druhé části jsou postavy krapet živější, ale upadání východního bloku nezamaskují. Moc se mi líbilo použití žluté barvy u retrospektiv a rudé při vraždění. Tak jako tak, s žádnými postavami z této knihy se nedá plně ztotožnit a myslím, že to měl i autor v plánu a je to dost povedené. Nakonec, Neff nezapomene neviditelně postrašit strašlivým krvavým ptákem z východu, to přece nesmí chybět! Ale jinak je jeho doslov věcný a zajímavý. A ještě dvě drobnosti k vydání: prohozeni autor s výtvarníkem, chápu, že taková věc se stane, kdy přes les už člověk nevidí stromy, co už. A v tiráži je pak uvedeno datum vydání v originále 2006 - nemohlo tam být ještě napsáno, kdy vyšly alba samostatně poprvé? Nechtělo se mi věřit, že tento komiks vyšel v roce 2006, tak jsem si to zjistil, ale tato informace mi v knize chyběla. Jinak jedna velká spokojenost, ostatně jako s celým MDEK-em.
  • brkowycz
    brkowycz24.6.2015 16:19Teorie rozpadu (paperback)
    Velmi precizně zpracovaný politický thriller. Všechno tam má přesně svůj smysl. Scénář je stejně jako kresba neuvěřitelně detailní a promyšlený. Nikoliv ve smyslu šokujících zvratů, ale tím jak si pohrává s tématem.
    První příběh je jakési zamyšlení se nad minulostí. Se všemi hlavními a i zápornými postavami se táhne jejich společná minulost a autor se skrze vyprávění jejich příběhů zamýšlí nad tím, jestli vůbec má cenu se zabývat tím, co bylo, jestli by jsme si spíš neměli všímat toho, co je.
    Druhý příběh je jakousi mozaikou a shrnutím zásadních událostí v komunistickém bloku. Přišel mi trochu slabší, protože v něm skutečně více uvažování, než akce - narozdíl od příběhu prvního. I tak se jedná o velmi slušné dílo.
    Co by jste od komiksu neměli čekat? Napínavou, nervydrásající akci určitě ne. Drastické dějové zvraty také ne. Prsa, nadávky, nic z toho tam není. Dílo je zkrátka politickým thrillerem, takže pokud se vám třeba líbil film "Jeden musí z kola ven", je slušná šance, že se vám bude líbit i tohle.
    O kresbě nemá cenu se sáhodlouze vyjadřovat, je dokonalá. Jestliže mělo cenu kupovat scénáristicky slabou Borgiu kvůli Manarovi, má tohle 100% cenu kupovat kvůli Bilalovi. Kol a kolem musím říct, že si nanejvýš vážím této série MDEK, která nám představuje pestrou paletu komiksové tvorby. Těším se na další.
  • kaylin
    kaylin22.6.2015 08:18Teorie rozpadu (paperback)
    "Teorie rozpadu" mají svoje prvky, které mě dokonale nenaplnily, hlavně určité neuspokojení v některých fázích příběhu, ale ono je to vykoupeno realističností. Více: http://www.comics-blog.cz/2015/06/941-teorie-rozpadu-90.html
  • Blacksad
  • louza
    louza16.6.2015 13:05Teorie rozpadu (pevná vazba)
    True Evropa. Evropský komiks s evropskou kresbou a evropským scénářem o Evropě budí ve čtenáři evropsky mdlé pocity totálního evropanství. Autoři se snažili seč jim evropské síly stačily o věrné podobenství Evropy během zásadního přelomu evropských dějin. První příběh odehrávající se napříč celou Evropou popisuje boj dvou separatistických skupin, druhý pak spekuluje o příčinně návratu části Evropy z Ruska zpět do Evropy. Příběhy jsou evropsky pomalé a jediné co evropana (protože Američan by to nečetl) občas křísí z hlubokého euro spánku je výtečná Bilalova kresba s krásnými linkami občas připomínající vedoucího evropana Saudka bez ironie (takže bez Saudka). Scénář není úplně zlý, ale je evropsky ukecaný až hanba. Ve výsledku žádný evropský majstrštyk, ale slušný zpestřující kontrarevoluční fík vztyčený proti imperialistickým kulturistům v elasťákách. Tatra 613? Kdo z vás to má, zápaďáčtí superhrdinové...?

  • Flash
    Flash mecenáš10.6.2015 12:13Teorie rozpadu (paperback)
    Po těch sci-fárnách a fantasy to je příjemná změna. Jsem rád, že se u nás našel způsob, jak vydávat evropské komiksy. První příběh- jediné co bych vytknul, je, že hlavní hrdinové všude někoho znají, snad i kdyby jeli na Saharu, tak by se někdo našel. Jinak není co vytknout. A druhý příběh má o dost lepší kresbu ale i ta u Falang není špatna. U čtení druhého alba se mi podruhé v životě, poprvé se mi to stalo u filmu Svéraz národního rybolovu, že jsem dostal chuť na láhev vychlazené vodky. U prvního alba doporučuji něco málo si zjistit o španělské občanské válce.
2950214
Četl/a (69)
2Hitman3, BadBoy, binnmode, Blacksad, buscheer, calvin10, cobe, ComicsCZek, Deckard, DEmnoG, Draco nobilis, erik, fel68, figis, foudy, Fox01, GeorgeeW, Georgíno J., Grrr, house192, hypermlok, IndyP, invape, James, jankie, jindroush, Joshua_T, kallenved, Kaluž, Kapis, Kazumaki, Khagrael, Killingjoke, Kraken, kubosos, lacoste, Light, maco, Mamut12, Mariohurbanek, mart.in, massilia, mozzu, NecRoman, Norri, Ozymandias, pechna, Petrisko911 , Poseidon1978, RadimNemec, raenius, RaptoR, RudyRod, sedw, Stlucius, tacmud, terrordemon, the.kasztan, Tomket.Tom, tricky, trudoš, Ukko, Valdaufinka, Vojtěch 393, VXP, Wasseg10, wolfgang, zgrywus, Zlord_Antijezis
(130)
2Hitman3, adam.ra, Alfi, andik007, Azbest, BadBoy, bboorreekk, Beng.D, Benji, binnmode, BlackDragon, blackJag, Blacksad, Bob, buscheer, calvin10, cobe, ComicsCZek, Corteg, Corvus, Cr4sh, DanielT, Davedd168, Deckard, deefha, DEmnoG, doophy, Draco nobilis, dvoracekpetr1, erik, fel68, felis, figis, filemon, Fox01, Georgíno J., Grrr, Hades, Hamichal, Hawwwran, house192, Hulik, hypermlok, IndyP, invape, James, jankie, Johnny Sasaki, Joshua_T, kallenved, Kaluž, Kapis, Karel Sec, Kazumaki, keyko, Killingjoke, koniklec, Kraken, kubosos, lacoste, Lenny, Light, Lobok257, Lojza, maara, maco, Mamut12, Mankin, Mariohurbanek, markic, mart.in, merhyx, mikina, Mitak, mozzu, MP, Mr.Plysh, mywiel, NecRoman, Nightmare, Noci, NOD82, noMster, Norri, Paldini, pavel, pavouk, pechna, Petrisko911 , Poseidon1978, RadimNemec, raenius, razielus, Rocksteady147, RudyRod, Saran, SASAN_KING, Šedo, sedw, skepsi, Skot, Slaine, sleepless, songoku, StanleyHu, Stlucius, stnly, suricattaontheway, t0mas, tacmud, the.kasztan, Tialster, Tomket.Tom, Trevelyan, trudoš, tulipstros, Ukko, Valdaufinka, vishnar, Vojtěch 393, vteco, VXP, Wasseg10, willis, wolfgang, xintax, Yaromil, Zajo original, zgrywus, Zlord_Antijezis
Chce (11)
arnecht, Braindead, gwen666, Kamoš, nx, Premek, rockyt, Rowan, skepsi, Velkej šéf, xxaannddeerr
Shání (3)
Černá Krysa, Kamoš, Velkej šéf
Nabízí (3)
GeorgeeW, Marran, www.foxbazar.cz