Ukázka č.1
Ukázka č.2
Ukázka č.3
Koupit
Komiks vznikl podle námětu Jamese O'Barra. Motivem spojujícím celou sérii je mstitel, který se přichází po smrti své i svých blízkých mstít. Pomstu mu umožňuje tajemná vrána, která ho provází a je mu rádcem.
Na rozdíl od filmů jsou v komiksové Vráně tragické události vedoucí ke smrti mstícího se hrdiny bez nějakého důvodu. Není to pro zisk nebo z důvodu nějaké loupeže, msty nebo závisti. Násilí na něm spáchané nemá žádný důvod, je to jen nesmyslná demonstrace síly.
Čtenář cítí, že podobně nešťastná náhoda, by se mohla stát i jemu. Pravděpodobně proto jsou příběhy s Vránou tolik oblíbené nejen u nás, ale i v zahraničí.

Obsahuje sešity série The Crow: Dead Time #1-3 (leden 1996 - březen 1996)

Scénář
James O'Barr, John Wagner
Art
Alex Maleev
Lettering
Martin Trojan
Překlad
Václav Dort, Martin Trojan
Redakce
Marek Barányi (Keram), Václav Dort
Žánry
akční, městská fantasy, noir
ISBN/ISSN
978-80-86839-86-8 (Comics Centrum)
Vazba
šitá v tvrdých deskách s přebalem
Formát
159 x 239 mm
Tisk
černobílý
Váha
413 g
Stran
96
Cena
499 Kč
Originál
The Crow: Midnight Legends vol. 01: Dead Time (IDW Publishing , 2012)
  • Ivan Kucera
    Ivan Kucera mecenáš8.5.2022 18:14Vrána: Mrtvá doba
    Asi som v menšine, ale mne sa páči nápad poňať Vranu ako voľnú sériu, kde sú jednotlivé príbehy uzavreté a v každom vrana zo sveta mŕtvych vráti inú nevinnú obeť beštiálneho zločinu, ktorá následne vyráža na krutú, zaslúženú cestu pomsty. Faktom každopádne je, že ak vedľa seba postavíme Vranu, Soumrak bohů a Mrtvú dobu, tak posledná menovaná slečna sa mi páčila najmenej. Dej je riedky a dá sa prečítať v podstate za pár desiatok minút. Samozrejme to, že je niečo krátke, ešte neznamená, že je to zlé. Problém je, že scenár je poňatý divne, nezrozumiteľne a chaoticky. Priznám sa, že ani po druhom prečítaní mi všetko nedocvaklo, hoci je to fakt komorný príbeh s pár postavami. Páčila sa mi čierno-biela, extravagantne neortodoxná a psychedelicko-snová, ba až undergroundová, neprehľadná a špinavá (v dobrom) kresba Bulhara Alexa Maleeva (Batman: Hřbitovní směna, Temný rytíř: Proměny). James O´Barr, legendárny tvorca kultovej jednotky, sa na Mrtvé dobe podieľal iba ako autor námetu. Komiks mal byť predlohou pre filmovú druhú Vranu, napokon ale nebol použitý. Scenár napísal Angličan John Wagner (omnibusy Star Wars a Vetřelci). Chcel som dať 3*, ale ono to na ne v mojich očiach nemá; viac ako plnohodnotné, dokončené dielo mi to pripadalo skôr len ako ukážka firme, ktorá si komiks objednala. Ako ukážka, ktorá má k hotovému štádiu ďaleko, ale firma si vyžiadala ukážku, aby vedela, za čo si platí.
  • trudoš
    trudoš editor9.5.2019 07:08Vrána: Mrtvá doba
    Jak mám Vránu v oblibě, tak mě každé další album těžící ze stejných motivů akorát unavuje. Za což v první řadě může fakt - a teď propadnu peklu - že než kultovní komiks Jamese O'Barra mám raději film Alexe Proyase. Jsem holt dost mizerný fanoušek.
    Ačkoli John Wagner přichází s atraktivními nápady, je to v důsledku pořád ta samá jízda. Hrdina si projde peklem, aby se vrátil mezi živé a pomstě bylo učiněno zadost. Což o to, poetiky je tu vrchovatě, ale zápletka je tentokrát okořeněna o nesmyslně sofistikovanou časovou prodlevu. Hrdina se tak nemstí mučitelům, ale jejich potomkům ob několik generací. Naneštěstí to příliš nefunguje, protože potomci bezcharakterních gaunerů, jsou na chlup stejní gauneři, co jejich předkové. A tak cesta odplaty nějak ztrácí na smyslu (lépe řečeno, proč nedostali do držky ti původní zločinci?), přičemž její průběh je bez snahy o invenci a navíc postrádá logiku v hlavních bodech. Zkrátka nuda a nebýt atmosférické kresby Alexe Maleeva, letěla by kniha do kouta.
  • Darth Raelchi
    Darth Raelchi mecenáš2.1.2018 09:00Vrána: Mrtvá doba
    Tady snad to jediné co mě zaujalo byla kresba. Ta byla fakt nádherná. Jeden autor, ale tolik stylů a tónů v jeho barvách. Přitom v podstatě dominuje černá, šedá, bílá a jejich odstíny. Příběh: nuda a hrůza. Totálně jsem se v tom ztrácel a těžko se v tom orientoval. Nechápu doteď o co jde. Přišlo mi to jako změť nahodilých příběhů. Něco ve stylu: pár stránkový bonus na konci nějakého sešitu potom někdo vydal v celku pod hlavičkou Wagner Meets Maleev. To je asi to jediné co prodává - tedy za mě.
  • 3DD!3
    3DD!36.10.2016 13:50Vrána: Mrtvá doba
    Chybějící poetiku původní O'Barrovy Vrány vynahrazuje fantastická Malevova kresba. Přímé, jednoduché, úderné.
  • George Walker Bush
    George Walker Bush admin27.1.2015 17:12Vrána: Mrtvá doba
    Trvalo mi chvíli než jsem se v chaotickém střídání časových rovin zorientoval, pak už to fungovalo dobře. Každopádně komiks je triviálním emo příběhem o pomstě, s patetickým stylem a skutečně hloupými dialogy. Celou věc zachraňuje parádní výtvarná stránka Alexe Maaleva.

    Celkový dojem: 60%
  • erik
    erik11.11.2014 10:15Vrána: Mrtvá doba
    Príbehové repete bez tej romantickej atmosféry, ktorý mala originálna Vrana mi prišiel ako dajaký spotrebný diel Ghost Ridera. Pravda, lákadlom na túto útlu a drahú knižku je Alex Maleev. Miestami je jeho kresba naozaj pôsobivá, ale celkovo ma až tak neuchvátila. Myslím, že by som sa bez nej v pohode zaobišiel.
  • terrordemon
    terrordemon9.11.2014 13:21Vrána: Mrtvá doba
    Po príbehovej stránke je Mrtvá Doba len obyčajným výplachom pôvodnej Vrany a pôsobí tak ako 2x vylúhovaný čaj to však neznamená že je to spracované zle. S priemeru ju však vytháva absolútne majstrovská kresba Alexa Maleeva, ktorá môžme kľudne nazvať umením. Je dokonale atmosférická a vymakaná v každom detaile plná smútku, temnoty a depresívnej atmosféry ktorá v Vrane neodmysliteľne patrí a z tej kresby sa doslova vylieva. Na tie obrázky sa dokážete dívať hodiny, len si potom spravte náladu niečim farebným a veselým aby ste náhodou nechytili depku a neskočili z okna. 80%
  • kaylin
    kaylin31.10.2014 08:37Vrána: Mrtvá doba
    I když se příběh nespojuje s osudem některého z tvůrců tolik jako první "Vrána", pořád je toto výborný komiks, který využívá i zajímavou formu vyprávění, kdy se střídá minulost se současností, příčiny se tak propojují s následky, což je z hlediska vypravěčského zajímavé. Více: http://www.comics-blog.cz/2014/10/775-vrana-mrtva-doba-75.html
  • Schramm
    Schramm30.10.2014 20:03Vrána: Mrtvá doba
    Zastávám názor, že Vrána je jenom jedna. A paradoxně proto, že si tenhle komiks užil. Nečekal jsem totiž nic, co by se mohlo té první rovnat. Příběh Mrtvé doby je veskrze průměrný, ono co taky na tomhle základě vymýšlet? Na poprvé to byla pecka, potom už ale sílí dojem, že jsme to všechno už někde viděli. Takže scénář průměrný, nepřekvapující, ale kvalitní. Přesah do války severu a jihu kvituju s povděkem. Co tohle komiks ale vytahuje narozdíl to předchozího pokračování nad průměr, že kresba. Alex Maleev je Mistr a Mrtvá doba díky němu získala sakra hutnou atmosféru. Díky jeho křesbě je z této Vrány prostě must-have záležitost.
4141851
Četl/a (56)
2scha, 3DD!3, BadBoy, calvin10, charvos, ComicBookGuy, D.K.Logic, Darth Raelchi, deadpool, erik, foudy, Fox01, gumidekmedvidek, hellblazer, Infarkt, invape, Ivan Kucera, Jack, James, Kaaos, kaylin, Kil-Khal, Killingjoke, Kocour, lacoste, Light, luky.kuky10, michelangelo, Mike-sh, mstefl, mywiel, namdnas, NecRoman, oleav, p3tris, pearlxjam, Peppa, Petrisko911 , Plechy, Poseidon1978, raenius, robert.hladil, robertsedmik, Schramm, Spike, terrordemon, the.kasztan, trudoš, Ukko, Velkej šéf, Vojtěch 393, VXP, Walome, Zbysek2410, zlejzmrd, Zlord_Antijezis
(133)
2scha, Alfonzo, antiimini, Azbest, BadBoy, bananzluty, bboorreekk, BeeSee, BlackDragon, blackJag, bmc75, bronxik, burzum, buscheer, Calvin Klein, calvin10, calviti, charvos, ComicBookGuy, Corvus, CSE_AC/DC, Dali, DAxik, deadpool, Dezodoo, disclose, DoctorWho, doophy, dvoracekpetr1, erik, farnhajt, faster86, filemon, Fox01, Fr3d_K, Glumal, grinder, gumidekmedvidek, Hamichal, Hebled, hellblazer, herbert, Holmwood, Houbař, Hulik, husakpetr93, Infarkt, invape, Ivan Kucera, Jack, jakouback, James, jirin, joehot, KadetJaina, kaylin, KdG, Kocour, krvinka56, lacoste, Landauer, listr, Lobok257, Lojza, luky.kuky10, maara, Mamut12, MB, merhyx, michelangelo, Mike-sh, mike731, misa, monty.cl, MP, mstefl, mywiel, namdnas, NecRoman, NellUl, Nightmare, noMster, Odal , oleav, Olesh, p3tris, pavel, pearlxjam, pechna, Petrisko911 , Poseidon1978, Qee, Quintana, RadimNemec, Radkos, raenius, Ricarderon, robert.hladil, robertsedmik, Saiffer, Samurai-Jack, Saran, Schramm, Šedo, Skot, sleepless, slothest, SpiderJerusalem, Spike, StanleyHu, suricattaontheway, tacmud, terrordemon, the.kasztan, tomned, Tony TwoDee, TonyT, trudoš, tulipstros, Ukko, Valdaufinka, Velkej šéf, vishnar, Vojtěch 393, vteco, willis, Wiruss, xai, yogi, Zajo original, Zbysek2410, zlejzmrd, Zlord_Antijezis
Chce (9)
Benji, besikv, Braindead, delsemela, koniklec, MartinV, Maty48, Miriyak, xxaannddeerr
Nabízí (5)
buscheer, Fox01, Ivan Kucera, MB, oleav