Alternativní obálka
Pavel Čech patří v současné době k našim předním ilustrátorům. V jeho další knize, na které bez přestávky pracoval dva roky, se znovu objevuje řada motivů, které má výtvarník rád - ožívají tu jeho starší olejomalby, vracejí se konkrétní místa i postavy jeho z jeho knih O zahradě a Tajemství ostrova za prkennou ohradou. Současně je to příběh nový, kompakní a zcela svébytný. Čechova poetika získala další netušené fasety - po stáří a smrti pronikla do krajiny foglarovské oslavy klukovského snění také první křehká láska i touha najít své místo v nepřehledném světě.

Alternativní obálka u příležitosti udělení cen Muriel a Magnesia Litera.

Scénář
Pavel Čech
Art
Pavel Čech
Obálka
Pavel Čech
Žánry
dětský, klubácký
ISBN/ISSN
978-80-87595-12-1 (Petrkov)
Vazba
šitá v tvrdých deskách s přebalem
Formát
230 x 325 x 24 mm
Tisk
barevný
Váha
1522 g
Stran
216
Cena
490 Kč
Varianty
Velké dobrodružství Pepíka Střechy (3. vydání) (2024)
Velké dobrodružství Pepíka Střechy (2. vydání) (2018)
Velké dobrodružství Pepíka Střechy (2012)
  • Norri
    Norri mecenáš22.9.2022 22:25Velké dobrodružství Pepíka Střechy
    Číst komiksy Pavla Čecha je jako číst básničky. Mají svoji zvláštní poetiku. Jak v textu, tak i v obrazech. Fungují jako pohlazení po duši, probouzí dětskou zvědavost a víru v tajemno. Voní dobrodružstvím a nebezpečím, které kluky navždy změní.

    Už několik dní převracím v hlavě slova, kterými se snažím "Velké dobrodružství Pepíka Střechy" co nejlépe vystihnout. Těch napsaných a zase smazaných vět… Je to nádherná kniha. To že je krásně namalovaná, to je u Pavla Čecha naprostá samozřejmost. Zatím jsem ji četl jenom jednou a vím, že až se do ní pustím příště, tak najdu spoustu nových detailů. Jeho cit pro detaily by se dal opěvovat na každé stránce každé jeho knihy.

    Silná je i příběhová část této knihy. Je o hledání odvahy a překonávání strachu. Je o nalezení spřízněné duše, se kterou se rádi pustíte i do dobrodružství, o kterém jste se do té doby maximálně četli anebo snili. Je o první platonické lásce, kvůli které bez váhání skočíte i do králičí nory. Je ale také o lásce ke knihám a příběhům. Realita s fantazií se v ní prolíná takovým způsobem, že není možné určit, kde jedno končí a druhé začíná. Celý příběh doprovází úvahy a životní moudra, které jsme už sice všichni slyšeli stokrát, ale to nic nemění na jejich pravdivosti a Pavel Čech je navíc umí moc pěkně podat.

    Ale abych jenom nekriticky nechválil, tak musím přiznat, že nevím, jak se mám srovnat s otevřeným koncem příběhu. Mám za něj být rád, že si mohu konec sám domyslet, anebo je v pořádku, že chci víc? Mám v hlavě asi milion otázek a žádná odpověď nepřišla. Mám pocit, že to skončilo tak najednou, že to ve mě ani nestačilo vyvolat nějaké silnější emoce, jako třeba "Tajemství ostrova za prkennou ohradou" anebo “Dědečkové”. To mi na té knize chybí asi nejvíce. Ale třeba to tam najdu příště. I tak si Pepík Střecha zaslouží nejvyšší hodnocení.
  • house192
    Krásná práce. A ta atmosféra...
  • trudoš
    Velké dobrodružství Pepíka Střechy nabízí tradičně všechno, co u Pavla Čecha máme rádi. Nádhernou malbu, kdy by každý jeden obrázek klidně mohl putovat rovnou do galerie. A umělcovy oblíbené motivy starého města, ztraceného dětství, tajuplné zahrady, moudrých dědečků a přízračných dívek. Je-li to vaše první kniha, s největší pravděpodobností budete žasnout nad jeho talentem, protože k té výtvarné hravosti jednoduše není co dodat. Je to nádhera, konec, tečka.
    Scenáristicky se ovšem tvůrce opakuje. Což je milé, chce-li člověk v různých obměnách to samé. Mě to však trochu zklamalo, od dvousetstránkové knihy jsem čekal nový příběh s novými nápady. Neříkám, že jsem s Pepíkem Střechou neprožíval všechny jeho nesnáze, ať už ty snové, nebo reálné, ale tímhle druhem fantazie jsem si prošel už kdysi s malým Bastiánem prostřednictvím románu Příběh, který nikdy neskončí. Nijak to však neumenšuje fakt, že jde o ohromující zážitek, umocněný závěrečnou informací o peripetiích souvisejících se vznikem.
  • Netorack
    Úžasná záležitost. O Vánocích tuhle knihu našel pod stromečkem synovec, čehož jsem využil a rychle si ji tam přečetl. Začal jsem sám, ale když jsem končil, měl jsem kolem sebe na pohovce hrozen pěti dětí a všechny fascinovaně poslouchaly a prohlížely.. To se mi snad v životě ještě nestalo.

    I mě samotného vzala kniha za srdíčko. Ty roky práce jsou v ní vidět a je to prostě krásná publikace. Za mě jeden z nejlepších českých komiksů nejméně poslední dekády.
  • choze
    Pavel Čech v kostce na epických více než 200 stranách. Příběh, jak je u Pavla zvykem, není dějově z nejhutnějších, ale pocitový, zaměřený na zprostředkování dětství a předvádění s tím souvisejících oblíbených Pavlových témat a inspiračních zdrojů. Plus se do něj prolínají některé Pavlovy předchozí práce. Kresebně i nadále velmi obdivuju Pavlovo umění karikatury i práci s rozpanelováním, barvami a atmosférou.
  • Lobok257
    ta kniha má duši...
  • Light
    Za poslední 3 týdny jsem přečetl všechno dostupné od Pavla Čecha a já prostě nemám slov. Ten člověk je absolutní genius. Strašně milé, krásně nakreslené a něžné komiksy. VDPS není výjimkou a už se nadržeností třepu, až budu mít doma Čechovo nové A :).
  • George Walker Bush
    George Walker Bush admin23.4.2013 18:04Velké dobrodružství Pepíka Střechy
    Opět krásný magický svět Pavla Čecha, který mě vždycky naprosto oslní a vtáhne dovnitř. Fantastická malba, dojemný příběh, snové představy v kolizi s reálným světem... dokonalost, vybroušený komiks...

    Celkový dojem: 100%
  • Landauer
    Auauauau! Opočlověk dráždí!!! Protože jsem si tuhle knížku koupil k vánocům, zběžně ji prolistoval, zalapal po dechu, ale musel na nátlak drahé polovice publikaci zase zabalit s tím, že si to přečtu až pod stromečkem, že to by takhle nešlo kupovat si dárky k vánocům a číst je už v říjnu. Ale aspoň se mám na co těšit...
  • Michal Opitz
    Michal Opitz mecenáš24.10.2012 18:37Velké dobrodružství Pepíka Střechy
    Pokusím se být co nejstručnější, ale bude to těžké. Na křestu "VDPS" Pavel Čech vyprávěl o téměř dvouleté práci na tomto komiksu, jak si nebyl jistý jestli to je správně dlouhé či krátké nebo jaký konec (ze čtyř možných variant) má příběh mít. Tak přesně takováhle autorská nejistota není z VDPS cítit ani náhodou. Naopak - je to příběh jak má být. Plyne přirozeně a já ho zhltal až neslušně rychle - už abych se dozvěděl jak to celé dopadne. Ten svět, který Pavel Čech vytvořil, je nesmírně poutavý a živý (místy nádherná malba, místy rychlo kresba v konturách) a já se těším až si knížku budu číst zase znovu. Myslím, že každé dobré dílo v nás rezonuje ještě pár dní po "konzumaci" a tady to sedí dokonale. A ještě jedna věc - nečetl jsem v komiksu tak krásné vyjádření první platonické lásky jako tady. Skvělý komiks.
34612