Koupit
Pokud toužíte po silném příběhu a zároveň se chcete zasmát, rozhodně neváhejte a ponořte se do tajuplného světa židovských muzikantů. Vydejte se s našimi přáteli do dalekých krajin a zažijte dobrodružství, která vám vezmou dech. Klezmer: Cesta na východ je první ze tří volně navazujících dílů, jejichž dokonalé kresby Joanna Sfara váš zážitek zintenzivní a genialitu tohoto díla dvojnásobně podtrhnou.

Originál: Klezmer: Conquête de l'Est

Scénář
Joann Sfar
Art
Joann Sfar
Obálka
Joann Sfar
Překlad
Markéta Linková
ISBN/ISSN
978-80-87087-96-1 (Deus)
Vazba
šitá v tvrdých deskách
Formát
175 x 245 mm
Tisk
barevný
Váha
500 g
Stran
140
Cena
349 Kč
  • trudoš
    trudoš editor17.2.2021 06:25Klezmer: Cesta na východ
    Joann Sfar má zvláštní nadání pro komiksové umění. Dokáže rozesmát těmi nejjednoduššími vtipy a o chvíli později rozhodit nečekaně drsnou scenérií. Umí mluvit o „ničem“ stejně snadno jako o „něčem“, přičemž v obou případech má co říct. A to jsem se ještě ani nedostal k výtvarnému pojetí, se kterým by i avantgarda možná měla problém, přitom si na něj zvyknete během několika mála stran a pak už si nedovedete představit, že by příběh byl vyprávěn jinou formou.
    Cesta na východ je toho všeho ideálním příkladem. Drama se tu střídá s komedií tak často, že si člověk po celou dobu není jist, jak k věci vlastně přistoupit. Každopádně se znovu podíváme do světa židovských tradic, kdy dokonale vynikají všechny ty protiklady věkovité moudrosti a zaslepené hlouposti. Autor přitom osnuje zápletku s lehkostí mistra, takže mu i odpustíte nedbalou kresbu, jejíž barevnou jednoduchost brzy přestanete vnímat. Pitomé je, že cesta hrdinů je příkře uťatá a dalšího dobrodružství se u nás asi jen tak nedočkáme.
  • J.Connor
    J.Connor mecenáš17.4.2020 20:56Klezmer: Cesta na východ
    Výtečný komiks, hlavně zase trochu něco jiného v tom našem obrázkovém čtení, úvahy na konci to posouvají ještě dál a jsou skutečně podnětné. Fascinuje mě taky, jak někdo pár jednoduchými tahy, zde navíc naoko neumětelskými, či roztřesenými, dokáže vyjádřit tolik. Výjimečně mi ani nevadí, že nevyšly další díly, přišlo mi totiž, že by v tomto momentu vlastně mohl příběh skončit (byť čistě formálně otevřený) a zbytek nechat na čtenáři a na pocitu, který kniha vyvolala.
  • Kazumaki
    Kazumaki mecenáš11.11.2015 00:22Klezmer: Cesta na východ
    Teď je to téměř 6 let od vydání, líbilo se mi to tenkrát a líbilo se mi to znovu, možná i víc, když jsem to včera přečetl. A nechápu, jak je možné, že pořád nevyšlo pokračování. Měl jsem dojem, že Sfar už je u nás zavedená značka, bohužel tomu tak asi pořád není. Zbytek Rabínova kocoura nebo Donžonu taky nikde... nepochopitelné a hanebné.
    Každopádně, Klezmer je parádní komiks, který vyniká neotřelými idejemi říznutými hledáním židovské identity, avšak zaobalené do slušně čtivého materiálu a s humorem Sfarovi vlastním, zde navíc míchá i pokus o 'tichou' hudbu, již si dokáže náležitě užívat. Skvělá kolorovaná kresba dává pocit, že ten komiks jen tak spontánně naskicoval někde na procházce v lese.
    Pokud vám připadá hlavní hrdinka (také na obálce) povědomá, tak je to ta stejná 'herečka' z Rabínova kocoura - Sfar ji tu přeobsadil do jiné role. Hezké, že? Suma sumárum, docela se mi Klezmer strefil do noty, vyhledal a pustil jsem si i nějaké písně online. Možná bych jen vyměnil tu nešťastnou obálku za nějakou jinou, pianista se tam přece jen tváří jak nějaký černokněžník nebo čert. A teď jdu držet minutku ticha za nevydané Sfarovy komiksy.
  • gobers
    gobers mecenáš2.9.2014 11:37Klezmer: Cesta na východ
    Velmi příjemné čtení z prostředí, které je mi bytostně blízké. Velké plus za český lettering. Jedna věc mě ovšem rušila, i když uznávám, že je to profesní deformace - přepis židovských jmen a jidiš textů je velmi špatný. Nedrží se ani české normy, ani zavedené jidiš transliterace. Zřejmě byl "počeštěn" původní francouzský fonetický přepis, což dává vzniknout paskvilu. Ale to je jen drobná vada na kráse. Kdyby bylo možné dát půlhvězdičky, dal bych 4 a 1/2.
  • Fry
    Fry admin21.8.2014 12:15Klezmer: Cesta na východ
    "Klezmer: Cesta na východ" - Jsem zpátky, chvíli to trvalo, ale konečně... návrat na místo činu! Na začátek jsem si tedy dal komiksovou jednohubku "Klezmer", která vypráví o pěti lidech, které jejich osudy nakonec spojí v jednu kapelu hrající židovské melodie... Není to čtení na hodně dlouho, texty jsou jednoduché, ale mají hloubku, kresba by se dalo říct, že je obyčejná, ale přitom je neobyčejně krásná... Neobyčejné dílo, které vás donutí zamyslet se nad svým životem, budete si pokládat otázky, například: "Kde budete za deset let??"... Dalo by se říct, že i když je to vážnější kniha budete spokojeni, že ji čtete... Za mě 4*!
  • faster86
    faster8618.6.2014 15:06Klezmer: Cesta na východ
    Pouštěl jsem se do toho s odporem a nechutí že mě nebude židovská hudba bavit ALE nakonec velké překvapení, zajímavý, rychlý příběh co se velmi dobře čte, v LK za 40k....
  • yojimbo
    yojimbo20.3.2011 18:05Klezmer: Cesta na východ
    Mé první setkání se Sfarem a jeho osobitým stylem/kouzlem. A rozhodně nejsem zklamán! Výtvarná stránka je dechberoucí (byť se to tak na první pohled nemusí zdát) a příběh zábavný, přímočarý a s velice otevřeným koncem, které volá po rychlém vydání pokračování. Ačkoli neznám židovské písničky, několikrát jsem se přistihl, jak si při prohlížení panelů, na kterých muzikanti hrají, podupávám nohou do rytmu. Beru to jako potvrzení Sfarova talentu.
  • George Walker Bush
    George Walker Bush admin7.9.2010 18:10Klezmer: Cesta na východ
    Pro mě osobně po MAUS příjemná změna v tom smyslu, že Židi nejsou v jednom kuse masakrováni. Půvabný komiks, jehož příběh se teprve rozvíjí, ale už je prošpikován zvláštním židovským humorem a příhodami. Na "rozháranou" kresbu a text si člověk musí chvíli zvykat (připomíná mi nějaké staré čtyřlístky), ale v konečném důsledku je originální a příjemná. Každopádně tento komiks představuje klasickou opozici vůči "superhrdinským komiksům", které má běžný smrtelník zafixované pod samotným pojmem komiks. Konečný ortel lze vyřknout ale asi až po dalších dvou(?) dílech...
  • flipflop
    flipflop8.7.2010 15:01Klezmer: Cesta na východ
    Inteligentní legrace, zábava, dobrodružství. Těším se na pokračování.
  • Neutrino
    Neutrino6.4.2010 22:08Klezmer: Cesta na východ
    Tento komiks se sice netváří jako nějaké zásadní (ambiciózní) dílo, právě proto je však pro mě tolik zásadní. Fascinuje mě Sfarův jednoduchoučký a přirozený styl kresby i komiksového vyprávění, který vás naprosto nenásilně vtahuje do světa ukrajinských židů a autorových myšlenkových pochodů. Připadá mi, jako by si Sfar prostě sednul a kreslil a kreslil jednu stránku za druhou, bez dlouhého rozmýšlení. Děj není nijak složitě stavěn, naopak, plyne v podstatě jedním směrem a řetězí jednu příhodu za druhou společně s mnoha zajímavými postavami. V tomto případě je také logické, že příběh nekončí a bude se dále rozvíjet v příštích dílech (i když mi přece jen trochu vadí, že kapitola popsaná v této knize není ani trochu ucelená a končí uprostřed děje). Naprosto úžasnou úlohu zde sehrává barva (akvarel), se kterou autor značně experimentuje a vytváří pomocí ní proměnlivou atmosféru příběhu. Projevuje se zde jeho cit pro kompozici (dokonce si myslím, že mnoho panelů by mohlo sloužit jako základ k obrazovým realizacím!). Celé dílo by se možná dalo nazvat prototypem "komiksového expresionismu".
    Komiks není tak avantgardní a šílený jako Pascin, autor zde používá trochu odlišnou metodu vyprávění, na druhou stranu se mi zamlouvá víc než výrazně mainstreamovější Rabínův kocour. Mimo samotný příběh zde autor cituje dlouhou pasáž z Oděských povídek a na konci zvěřejňuje mimo galerii skic své vzpomínky a úvahy. Za sebe tuhle knížku určitě doporučuji a jedná se dle mého názoru i o jedno z těch děl, pomocí kterého může člověk dokázat pochybovačům vyspělost současného komiksu.
  • willis
    willis10.3.2010 17:52Klezmer: Cesta na východ
    Nadějný začátek, Sfar má ten správný cit pro "židovský" humor. Dvě linie příběhu se očekávaně spojí, schéma mně připomíná první díl nějaké fantasy ságy..... skupina hrdinů se dává dohromady :). Jinak dost zběsilá kresba a coloring snad vodovkama, určitě zajímavý kontrast třeba s Rabínovým kocourem. Pro příznivce autora povinnost, pro ostatní stojí minimálně za omrknutí.
  • andre
    andre mecenáš4.1.2010 10:07Klezmer: Cesta na východ
    Klasický Sfar, tzn. slušný inteligentní scénář, "sfar" kresba, co se judeistické osvěty týče, tak se mi zdá, že tlačí občas až moc na pilu, ale samozřejmě, že si i občas rejpne. ....... Důlěžitá je informace, že tato kniha je pouze první čast a další knihy by měly následovat. A doufejme že budou, neb tato kniha, zdá se, je pouze takový úvod, bez opravdového děje a dává tušit slušné možnosti.
7142