Ukázka
Ukázka
Ukázka

+ 7 dalších ukázek

Koupit
VEŠKERÉ LEGENDY A MÝTY... JSOU PRAVDIVÉ.

Starodávná pochva bájného Excaliburu padne do rukou podivných nacionalistů, kteří chtějí s její pomocí naplnit dávné proroctví o návratu krále Artuše. Ale dříve, než k tomu dojde, se do věci vloží Bridgette McGuireová, svérázná důchodkyně a bývalá lovkyně netvorů. Tím uvede svého nic netušícího vnuka Duncana do světa legend, o nichž doposud neměl ani zdání. Společně se vydávají na dobrodružnou výpravu, během níž budou muset čelit démonům, komplikované minulosti vlastní rodiny a postavit se tajemným nebezpečím, pocházejícím sice z dávné britské minulosti, ale schopným ohrozit i její budoucnost.

Obsahuje sešity série Once & Future #1-6 (srpen 2019 - leden 2020)

Scénář
Kieron Gillen
Art
Dan Mora
Ink
Dan Mora
Barvy
Tamra Bonvillain
Obálka
Dan Mora
Lettering
Martin Trojan
Překlad
Alexandra Niklíčková
Redakce
Ondřej Černý, Radek Chaloupka, Barbara Doe (Warneke), Václav Dort, Tomáš Náprstek, Ladislav Niklíček, Martin Trojan, Milena Vojtková
Žánry
akční, dobrodružný, fantasy, mytologický
ISBN/ISSN
978-80-7652-046-2 (Comics Centrum)
Vazba
šitá v tvrdých deskách s přebalem (s matným přebalem a parciálním lakem)
Formát
158 x 239 x 18 mm
Tisk
barevný
Váha
500 g
Stran
160
Cena
599 Kč
Originál
Once & Future #01: The King Is Undead (Boom! Studios, 2020)
  • Alfi
    Ak niekto hľadá psychologicky realistickú štúdiu stretnutia bežného človeka s mýtickými desmi… no určite existujú knihy aj preňho, ale táto to nie je. Ide o zaujímavú dekonštrukciu Artušovského mýtu zakomponovanú do akčného fantasy príbeho hojne okereneného humorom. Množstvo detailov prezrádza, že scenárista si svoju domácu úlohu naštudovania legiend splnil - ak nepoznáte aspoň zbežne artušovský mýtus o mnoho spojitostí prídete. Naštastie, základ je pochopiteľný aj bez encyklepodických znalostí. Kresba výborná aj keď by jej slušal väčši formát, príbeh uzavrený, odporúčam.
  • Good Games
    Good Games mecenáš4.12.2021 23:13Král, jenž byl a bude #01: Artuš
    Úprimne, nechápem tie nízke hodnotenia. Neviem či čakali čitatelia náročnejší scenár a plno filozofovania k tomu, ale tá akčná jednoduchosť je odzbrojujúca. Pripomína mi to dobrodružný film Múmia z roku 1999, áno, je to jednoduchšia zábava, ale parádna! Král, jenž byl a bude 1: Artuš má síce trochu chaotický scenár ohľadom vyvoleného a kto je vlastne komu synom, ale okrem toho to nemá výraznejšie mínusy. K tomu skvelá kresba, ktorá spolu s úchvatnými farbami vytvára jeden z najkrajších komiksových vizuálov. Svižný dobrodružný fantasy horor. =►Celá recenzia◄=
  • faster86
    první sešit je rychlý, stručný, špatně napsaný... naštěstí zbytek knihy už je lepší, dobře se čte, hromada akce bez zbytečných keců a když mi někdo půjčí dvojku až vyjde tak si ji asi přečtu
  • Palebras
    Krále, jenž byl a bude jsem neměl v plánu kupovat. Vůbec mě nezaujala ukázka a po zklamání v podobě Podivného nebe nad východním Berlínem, jsem měl mírné obavy. Po přečtení jsem byl však mile překvapen. Příběhově se jedná o celkem svižně odsýpající komiks, který lehce doplácí na svou délku. S ničím se tedy neztrácí čas a počítá se s tím, že čtenář bude vědět kdo byl Artuš, Excalibur, svatý grál a podobně. V opačném případě se může čtenář lehce ztrácet a některé souvislosti nejsou zcela jasné. Ale na druhou stranu, se příběhově o nic příliš rafinovaného nejedná. Hlavní ústřední dvojice mi přišla docela fajn, což jsem po přečtení ukázky ani nečekal, ale je pravdou, že v některých situacích se tyto postavy chovaly značně podivně. Hlavním tahákem pro mě však byla kresba a hlavně tedy barvy, které jsou skvělé a vyšvihly Krále, jenž byl a bude o patro výš. Celkově jsem byl ale spokojen a rozhodně jsem dostal o mnohem více než jsem v tomto případě očekával. Rozhodně jsem se bavil a těším se na pokračování.
  • trudoš
    trudoš editor31.5.2021 18:05Král, jenž byl a bude #01: Artuš
    Má to svoje plusy i mínusy, přičemž v mém případě klady zatím převažují. Fakt je, že motiv tajné agentury, dohlížející na paranormálního šmejda není příliš inovativní, ale Kieron Gillen celou věc příliš nerozvádí, a tak to působí sympaticky jako samozřejmost, srovnatelná se zaběhnutým pořadím dnů v týdnu. Když pak nedovtipný vnouček zachraňuje bojem zocelenou babičku před útokem bájného monstra, docela jsem se bavil nápaditým vývojem událostí. Nejvýrazněji však na mě zapůsobilo znovuzrození krále Artuše, kdy tvůrci přicházejí s netradičním uchopením zaběhnutého motivu. Nedotknutelná ikona britské mytologie coby ultrapravicový extrémista a zhouba lidstva? Takovej zvrat vskutku zaujme. Naneštěstí v tomhle momentě se scénář začal lehce motat v kruzích ohledně toho, kdo je skutečným vyvoleným, průvodcem, případně čí je kdo vlastně syn. Ale bavilo mě to a jsem jen zvědav, nakolik si série udrží samostatnou osnovu, nebo časem přeroste v nové univerzum. Osobně bych hlasoval pro to první.
  • George Walker Bush
    George Walker Bush admin31.5.2021 08:18Král, jenž byl a bude #01: Artuš
    Tenhle komiks má pár silných deviz - je celkem humorný, celkem dobře nakreslený a má relativně hezký námět. Zároveň se rychle čte, takže se moc dlouho jaksi, ehm, nenudíte... je to zběsilá akční hororová fantasy jízda, tak rychlá, že občas nestíháte, co se děje. Při některých "rodinných seancí" si pak připadáte zase jak v Cimrmanech či ve Star Wars. Spíše než hlavním hrdinům, předrsnělé babičce a vnukovi ňoumovi jsem měl tendence fandit spíše Britonům. Celkové vyznění komiksu je opravdu divné, kdovíjak chytré to není a číst další díl rozhodně nemám chuť.

    Celkový dojem: 40%
  • karl173
    karl173 mecenáš30.5.2021 13:37Král, jenž byl a bude #01: Artuš
    To bylo divné. Nic výstižnějšího se o tomto komiksu napsat nedá. Po prolistování ukázky a zpozorování kdo za tímto komiksem stojí jsem byl zvědavý co z toho bude a dostal jsem ani nevím co.
    Začnu kladně. Hned na první pohled si člověk všimne hezky zpracované kresby, která má velice pestré barvy. Musím říct, že tady jsem rozhodně spokojen.
    Horší už je to z dějem. Do toho vklouzneme jak, když sedíte na strmém tobogánu. Sem tam vás to hodí do nějaké zatáčky, ale vy místo toho abyste si užívali jízdu, držíte se zuby nehty, abyste z něj nevylítli.
    Kieron Gillen na to jde podle mě až zbytečně rychle a je vidět, že původně neplánoval pokračování a měla to být spíše taková jednohubka. Postavy které poprvé vidí umírat lidi, kouzla a bájné bytosti reagují nejdřív nepřiměřeně, poté si trochu zakřičí a pak jsou zase úplně v pohodě. A tak nějak mi v tomto komiksu chybí reálné emoce, přesto že tu dojde na spoustu vypjatých situací. Ty ovšem přichází z čista jasna a čtenář nemá vůbec šanci na nějaké spojení s postavami. Což možná ani tak nevadí, jelikož postavy mi přišli krajně nesympatické.
    Co dodat na závěr. Asi největší problém s tímto komiksem mám ten, že po jeho dočtení, vlastně nevím proč ho vlastně číst. Na druhou stranu je opravdu hezky nakreslený a používá opravdu velice zajímavé téma. Ovšem to provedení už je horší. Přesto ale nejspíš dám druhému dílu šanci, čistě ze zvědavosti zda-li přijde nějaké zlepšení. Třeba by mohl v příští knize autor trochu zpomalit a nebude tam házet jednu zápletku za druhou.
    Za mě bohužel 2*
  • Dinik
    Skvela kresba, ale to je tak asi vsechno. Jinak docela nuda, zmateny preplacany pribeh, postavy vcelku o nicem, Babca mi lezla na nervy uz po par strankach.
  • Darth Raelchi
    Darth Raelchi mecenáš18.5.2021 22:14Král, jenž byl a bude #01: Artuš
    Další takový pokusy o míchání mytologie, které se nepovedly. Nudné a nezáživné. Pokus navodit, že se jedná o něco velkého a cool se nezdařil. Hlavní postavy jsou trapné a toporné. Navíc je vše účelové, takže to nepůsobí věrohodně. Představa, že tohle měla být minisérie bez dalších volumek, mě doslova děsí. Jako nechápu, co tím chtěl autor říct, o co mu jako šlo? Proč se musí pořád vytahovat mytologie a takhle ji prznit. Jedinou výhodu vidím v tom, že to odsýpalo a četlo se to plynule. Kresba v pohodě, poctivý neurážlivý mainstream. Jinak ale nuda a slabota.
111597
Četl/a (68)
2scha, Alfi, BadBoy, Bronn, calvin10, Const.ex, Darker, Darth Raelchi, davidek, DEmnoG, desto, Dinik, disclose, Dzoglik, faster86, Final, foudy, Fox01, Galupus, Garp, George Walker Bush, Georgíno J., gongon44, Good Games, HevyEli, hugosnowden, IndyP, Infarkt, invape, James, jeanbaklajean, jh666, Jimbeam90, jindroush, jiskra, karl173, KOWE, lantan1, Light, listr, Mamut12, Matthew, Mercurio, mineralk, MP, Mr.Plysh, oleav, Palebras, perak, petrSF, Poseidon1978, RadimNemec, RaptoR, regressiv, Sikk, Sir_Pete, Stara.kryta, suricattaontheway, taidana, terrordemon, Tomzany, Tony TwoDee, trudoš, vita, Yaromil, Zbysek2410, zlejzmrd, Zlord_Antijezis
(106)
2scha, Alfi, Alfray, BadBoy, bboorreekk, binnmode, blackJag, bmc75, burzum, calvin10, Caylen-Tor, cobe, Const.ex, CSE_AC/DC, Dali, Dani El, Darker, Deckard, delsemela, DEmnoG, desto, Dzoglik, farnhajt, faster86, Fox01, Georgíno J., Goeger-Devil007, gongon44, herbert, HevyEli, hugosnowden, hyba1991, IndyP, Infarkt, invape, Jak, James, Jay-jay, jeanbaklajean, jh666, Jimbeam90, jindroush, Joshua_T, Karel Sec, Kareru, karl173, Kazumaki, KOWE, listr, Lojza, Mamut12, Matthew, Mercurio, mikado, mineralk, mirec, Mitak, MP, Mr.Plysh, mstefl, Olesh, Onkel 1928, Paldini, Palebras, pavel, pearlxjam, pechna, perper, petrSF, PH79, Poseidon1978, psramek, raenius, RaptoR, regressiv, Rowan, Saran, Šedo, Sikk, Sir_Pete, Skot, slothest, Sole, Stara.kryta, suricattaontheway, syon, tacmud, taidana, terrordemon, Tialster, timek, Tomzany, Tony TwoDee, trudoš, tulipstros, vishnar, vita, vranakx, xintax, Yaromil, yogi, Zajo original, Zanir, Zbysek2410, zlejzmrd, Zlord_Antijezis
Chce (7)
Blacklarch, Draco nobilis, gumidekmedvidek, monty.cl, Nightmare, the.kasztan, Wodry
Shání (1)
Nightmare
Nabízí (1)
karl173