Alternativní obálka
Ukázka
Ukázka

+ 3 další ukázky

Trpí snad na světě někdo víc než Prasan? Napůl člověk, napůl vepř, protlouká se životem a schytává rány ze všech stran. Osud tomu ovšem chce, aby se vydal na cestu za osvícením. Pod nohy mu přitom hází klacky zlomyslný škodolibec Rozmar a zpovzdálí tahají za nitky prapodivné vědmy Betty a Veronika. Podaří se Prasanovi všechny nástrahy překonat? Podá mu pomocnou ruku kolemjdoucí dvounožec Frank? A co je to pověstné mrakobití? Vítejte v Unifaktoru, fantastickém vesmíru, kde si logika vzala dovolenou a optické klamy budou s vaším zrakem tancovat rejdováka.

Mrakobití je halucinačním komiksovým románem, v němž se mísí groteska, mystika, černý humor, surreálno, alegorie i védántská filozofie – to vše zpracováno jedinečným kresebným stylem připomínajícím dřevoryt.

Původní HitHit kampaň: https://www.hithit.com/cs/project/4909/jim-woodring-mrakobiti

Scénář
Jim Woodring
Art
Jim Woodring
Ink
Jim Woodring
Obálka
Jim Woodring
Lettering
Jakub Gnóm Němeček (Typonaut)
Překlad
Martin Svoboda
Redakce
Oedipa Maasová, Jim Woodring
Žánry
bez textu, dobrodružný, dystopie, humorný, mytologický, parodie, satirický, underground
ISBN/ISSN
978-80-906058-3-1 (Trystero)
Vazba
šitá v tvrdých deskách
Formát
180 x 250 mm
Tisk
černobílý
Váha
592 g
Stran
104
Cena
399 Kč
Originál
Weathercraft (Fantagraphics Books, 2010)
  • SickNail
    SickNail mecenáš26.8.2021 20:07Mrakobití
    Výlet do skvelo nakreslenej psychadelickej krajiny kde všetko spolu súvisí a prechádza do rôznych sfér, atmosfér, stratosfér, ferobáb, babožáb, žaboprás, prasokvák a iných majndfák... :)
  • Lobok257
    Lobok25718.10.2020 00:04Mrakobití
    Žlababa na tripu...
  • Fry
    Fry admin15.5.2020 10:57Mrakobití
    Mrakobití - Listoval jsem si tím tam a zpátky, něco málo jsem hledal na Google a vcelku si myslím, že jsem základně pochopil co se nám autor snažil říct. Nicméně pro plné pochopení by dle relevantních zdrojů asi bylo potřeba mít trochu více načteno. Bez základních stavebních kamenů Unifaktoru jako jsou knihy 'Frank', nebo 'Jim' bude totiž většina čtenářů tápat a nespojí si jednotlivou symboliku vizuálních vjemů dohromady. Proto doporučím alespoň 'A Short Walk through the Unifactor' pro případ, že vám listování touto knihou stále nedá spát ... Za mě 4*!
  • Negan
    Negan12.12.2019 20:09Mrakobití
    Zabavné s překrásnou kresbou.Nic jiného to nepopíše lépe,ale za mě je to moc krátké.
  • Norri
    Norri mecenáš4.2.2019 21:51Mrakobití
    Cože? Aha!? Eee... Jsem zmaten, ale necítím se býti podveden. Ani s "nápovědou" na klopách přebalu, a po druhém přečtení, jsem to nedal dohromady. Neodnáším si z toho žádné ponaučení, ani životní moudro, ale cítím se být kulturně obohacen. Snad mi to někdy v budoucnu, při dalším čtení, docvakne a budu osvícen. Jenom doufám, že k tomu nebudu potřebovat stejného hnusáka v chřtánu jako Prasan.
  • Draco nobilis
    Draco nobilis admin15.12.2018 22:07Mrakobití
    Prasan je san je pra je Sanpra. Bylo to fajn to aj aj to jnfa.
  • George Walker Bush
    George Walker Bush admin18.9.2018 20:09Mrakobití
    Cha. Kazumakiho komentář je velmi blízko mému pocitu. Otázka je, kdybych si "přečetl" komiks ještě jednou, zdali bych uměl rozklíčovat nějaké ukryté významy. A ačkoli autora nechci podceňovat, myslím si, že kdovíjak hluboké symboly tam nebudou. Spíše je to fantaskní hříčka, proud výtvarného vědomí a tvorby, šílenost, vtip, snění za bílého dne. Ale třeba se mýlím.

    Celkový dojem: 70%
  • Kazumaki
    Kazumaki mecenáš10.9.2018 14:32Mrakobití
    Vůbec nevím, co jsem to právě zhlédl, ale bavilo mě to.
  • Karel Sec
    Karel Sec10.9.2018 09:49Mrakobití
    Používat slovo čtení je v tomhle případě problematické, ale já vlastně nevím jestli se mi to líbilo, či nelíbilo. Je to velmi specifické, pro alternativní publikum a asi to vyžaduje trošku změněný stav vnímání. Trošku. Ale jsem rád, že to tu vyšlo.
  • cyboy
    cyboy mecenáš7.9.2018 18:34Mrakobití
    Tohle je vazne ulet a rozhodne neni na jedno cteni.
    75%
  • Darth Raelchi
    Darth Raelchi mecenáš7.9.2018 17:49Mrakobití
    Tohle je opravdu zajímavý komiks. Absolutně netypické na českém trhu a myslím, že i netypické obecně. Jim Woodring je u nás znám maximálně z omnibusů Vetřelce a pak maximálně z vydavatelského panelu Trystera z Crweconu 2018 (asi i dřív - pro mě až letos). Woodring kreslí způsobem, že panely na sebe tak šikovně navazují, že z hlediska vypravěčství to na sebe navazuje a necítíte, že je tam hluché místo, protože text prostě v tomto komiksu není. Obrazy vše vypraví za text, ale jak říkám, Woodring to umí pěkně sekvencovat. Bohužel, příběh je nelineární a je velmi snový až surreálný - fantaskní ani ne - ale prostě se to vymyká přírodním zákonům a logika je příběhu vlastní - nejlépe se asi hodí přirovnání s Nekonečným příběhem od Endeho. Přesto se nenudíte a čekáte, kam to povede dál. Tohle se nedá "číst" pouze jednou. To se musí víckrát a zkoušet si dosadit vlastní vysvětlení příběhu, věřím totiž, že je to vytvořené tak, aby si interpretaci každý vyložil po svém, i přesto, že máme tzv. záchytné body v podobě jednotlivých panelů nastavené Woodringem. Kresbou mi to připomíná Grandvilla, o kterém se zmiňuje Talbot v předmluvě svého komiksu. Úplně si dokážu takovou kresbu představit na těch klasických ferblových kartách Piatnik - např. žaludové eso. Kresba je fakt jiná, než znám a líbí se mit, opravdu jsem s tím neměl problém. Nevím, jak to hodnotit - dám 5 hvězd, protože je to prostě rozbíječ mozku. Budu to číst víckrát, chci objevovat další nuance.
  • jankie
    jankie7.9.2018 14:05Mrakobití
    Jestli budu někdy v životě zkoušet LSD, tak doufám, že tuto knihu budu mít u sebe.
    Symbolista stvořil surrealisticko-psychidelický komiks kreslený stylem Maxe Fleischera.
5201011
  • jankie
    jankie7.9.2018 14:37Mrakobití
    :D :D :D nemohl jsem to napsat na plné koule, co kdyby si to na těch internetech přečetla maminka. ;-)
  • Kapis
    Kapis mecenáš7.9.2018 14:25Mrakobití
    Jankie: jestli budes nekdy zkouset LSD tak ti garantuju ze otvirat nejakou knihu te ani nenapadne;)