Obálka pod přebalem
Ukázka č.1
Ukázka č.2

+ 1 další ukázka

Raina je obyčejná holka s obyčejnými problémy. Tedy do okamžiku, kdy následkem pádu přijde o - přední zuby! Takový úraz by dal pěkně zabrat každému, ovšem v případě dospívající teenagerky se chybějící chrup rovná naprosté tragédii. Chudák Raina si musí projít strašidelnou cestu po dentistických ordinacích, šperkovanou nejroztodivnějšími zubními náhradami, chirurgickými zákroky, rovnátky a obličejovými postroji. Kamarádky nemají pro její novou vizáž moc pochopení, ale co teprve tomu řeknou kluci!

Citlivý i humorný grafický román Úsměv, založený na skutečné životní zkušenosti autorky, patří k tomu nejlepšímu, co může současná komiksová tvorba dospívajícím čtenářům a čtenářkám nabídnout. Získal mimo jiné Eisnerovu cenu, tedy "komiksového Oscara", a ocitl se na samém vrcholu žebříčku bestsellerů deníku New York Times.

Scénář
Raina Telgemeierová
Art
Raina Telgemeierová
Obálka
Raina Telgemeierová
Překlad
Michala Marková
Redakce
Lukáš Růžička, Jakub Sedláček
Žánry
humorný, romantický, young adult
ISBN/ISSN
978-80-7432-631-8 (Paseka)
Vazba
šitá v tvrdých deskách s přebalem
Formát
148 x 211 mm
Tisk
barevný
Váha
574 g
Stran
224
Cena
329 Kč
Originál
Smile (Graphix - Scholastic Inc., 2010)
Varianty
Úsměv (2. vydání) (2018)
Úsměv (2015)
  • karl173
    karl173 mecenáš19.12.2020 15:13Úsměv (2. vydání)
    Tento komiks jsem pořídil své neteři, jakožto již tradičně k Vánocům. Zároveň jsem byl sám na komiks dost zvědavý, jelikož jsem si ho osobně chtěl také pořídit díky dobrému hodnocení a že jednou za čas si rád přečtu něco odlehčeného a ze života. A musím říct, že úsměv jsem měl na tváři skoro po celou dobu čtení. I přestože jsem sledoval dospívání mladé holky, která má problémy se zuby a já jsem dospělý muž, tak jsem se při čtení mnohdy vrátil v čase a připadal jsem si, jako kdybych s těmi dětmi zase seděl v lavici každou chvíli prožíval nějakou trapnou chvilku. Asi je to tím, že já sám jsem byl jako puberťák spíš takový ten outsider a díky tomu jsem se vyloženě vžil do pocitů, které Raina prožívala.
    Komiks mě tedy jedním slovem nadchl. Bavil jsem se po celou dobu a byla to opravdu vyvedená cesta do minulosti. Zároveň má komiks odlehčenou, ale zároveň dostatečně propracovanou kresbu, na kterou se opravdu příjemně kouká.
    No, myslím že tenhle dárek by se líbil pod stromečkem i mě. A pravděpodobně si pořídím i dalším díly z této série a možná i ostatní od stejné autorky. Za mě 5*
    PS: Trochu Raině závidím, že má nakonec na rozdíl ode mě, tak dokonalé zuby.
  • sedw
    sedw19.3.2020 22:53Úsměv
    Je pro mě nepochopitelné, jak někdo dokáže na tak krátkém prostoru zmapovat několik let svého života způsobem, že si postavy oblíbíte a získáte pocit, jako byste o nich četli ságu o několika pokračováních. Krásné dílo, které chytne za srdce, pobaví a budete na něj dlouho vzpomínat. Velmi povedená kresba je pak jen třešničkou na dortu.
  • trudoš
    trudoš editor7.1.2017 23:46Úsměv
    Raina Telgemeierová je výborná v navození atmosféry dětství, přelévajícího se do puberty. Má dar pro perfektní zachycení nepodstatných vzpomínek, které nosí v hlavě každý z nás a jež jsou tím, co tvoří mozaiku naší osobnosti. Hlavně však nevykresluje dospívání jako něco, co by jí nějakým způsobem rozšlapalo psychiku, rodinné vztahy, sexuální orientaci a celý život vůbec. Ta dentistická lapálie pak působí skutečně děsivě a zároveň krutě realisticky, až mi je s podivem, že autorka po všech těch peripetiích na zubaře nijak nezanevřela.
    Co mi však vadilo, je její dějová rozevlátost, která mě iritovala už v Dramatu. Skáče od jednoho motivu ke druhému a stejně tak je (často nedořešené) opouští. Sice se tím hodně blíží ke skutečnému průběhu lidského života, ale to ji v mých očích nijak neomlouvá. Naštěstí to hravě kompenzuje sympatickou kresbou, která prostě nedovolí na komiks a jeho hrdiny nějak zanevřít, i když je fakt, že příběh tak díky tomu chytá patinu světa, viděného skrze růžové brýle.
  • luky.kuky10
    luky.kuky1028.12.2016 17:08Úsměv
    Úsměv patří k těm typům knížek, které si chcete vzít do postele když je venku pochmurné počasí, nebo když máte špatnou náladu a potřebujete něco, co vám zase vrátí onen ÚSMĚV na tvář. Jednoduchá kresba je krásná a hravá a k příběhu se hodí. Pro mě jsou knížky od Rainy velmi milé překvapení :-)
  • George Walker Bush
    George Walker Bush admin1.10.2016 22:59Úsměv
    Připomíná mi to trochu Dana Černého, trochu Pupíky a vůbec. Ale tady se cítím být mnohem více mimo cílovou skupinu, zároveň nejsem svědky žádných třeskutých vtipů, což se u zmíněných komiksů leckdy povede. Obecně je to celkem milá záležitost, pro starší děti zcela ideální, taky jsem si prožil střední školu a vše s tím spojené. Člověk chce nějak zapůsobit, do toho puberta, počínající snahy o vztahy, atd. Ale ta zápletka mě zase tolik nebrala - chápu, že jde asi o autobiografii, ale kdyby autorka nějaké situace třeba více "pohrotila" (za cenu menší autenticity větší zábava), nezlobil bych se na ní.

    Celkový dojem: 60%
  • cyboy
    cyboy mecenáš19.5.2016 14:47Úsměv
    Vazne velice prijemne a strasne blizke cteni (i kdyz jsem se zubama nikdy nemel takove problemy). Segry pokracuji stejne kvalitne. Ta Raina ma vazne neco do sebe.
    80%
  • Carlita
    Carlita4.4.2016 18:06Úsměv
    Námět komiksu je sice prostý, ale právě civilnost příběhu je jeho největší devíza. Kresba je příjemná, není dětsky infantilní ani příliš vyumělkovaná, zkrátka hravá. Některé kapitoly končí pointou, což je důsledek vydávání komiksu na pokračování.

    Hlavní „zubní“ motiv by nebyl tak zábavný, kdyby současně Raina nebyla uprostřed puberty, onoho nesnesitelného období, kdy se na povrch dere vlastní osobnost. Jsme tak svědky jejího dilema, kterému z kluků dát přednost, kdy si nechat propíchnout uši, ale i obavám o vzhled a vnímání sama sebe. Z kapitoly v níž Raina odmítne kluka, na mě dýchla ona pubertální trapnost a stud, kterou tu a tam zažil snad každý. Komiks je napsaný a nakreslený lehce, nenese žádné veledůležité morální poselství, zároveň jemně poukazuje na to, že vlastní hodnota není závislá na vzhledu a soudu ostatních. Pozitivní vyznění závěru komiksu mi jen potvrdilo, že i komiks o všedních starostech může být nevšední.

    Komiks jsem si užila, i když už mi není náct. Velkou měrou možná i proto, že jsem si také kdysi užila zubní anabázi s rovnáním zubů a spousta Raininých příhod mi připomněla ty moje. Troufám si říct, že tento efekt bude u mnoha čtenářů podobný :)
  • Michal Opitz
    Michal Opitz mecenáš7.3.2016 15:21Úsměv
    Jsem rád, když cenu (W.E.) dostane takhle příjemný komiks. Holky tenhle příběh budou hltat asi přeci jen víc než kluci, ale i mě parádně pobavil. Kresba super, naprosto se hodící k tématu.
  • Walome
    Walome mecenáš27.1.2016 07:24Úsměv
    Jak píše brkowycz, z peripetií kolem zubů jsem se regulérně ošíval (a uvědomoval si, že jsem přes půl roku nebyl u zubaře) a holčinu litoval. Bavilo mě i to ostatní (já pubertální historky rád), ačkoli mi tam chyběly častější pointy. Jasně, je to biografie, ta pointy mít nemusí (a na jednu stranu je to příjemné), ale když už něco vyprávím, vyústění by to mít mohlo.
    Humoru je tu hodně, napomáhá překlad citoslovcí i místy přehnaná gesta postav, ale že bych se u toho výraznějc řehtal, to zase ne. I přesto musím dát 5/5, protože jsem se prostě náramně bavil. A dopomohl k tomu i fakt, že příběh se odehrává na konci osmdesátých let, takže je tam ta devadesátková nostalgie (nintendo, pevná tel. linka, kreslené disneyovky v kinech).
  • brkowycz
    brkowycz19.1.2016 10:09Úsměv
    V popisu názvu komiksu úplně chybí slovo "HOROR" a přitom je to jedna z nejhrůznějších věcí, které jsem kdy četl! Když se dívám na normální horory, vidím tam jak nějaký maskovaný týpek vyjde ze stínů - no tak se možná trochu leknu - pak probodne nějakou blondýnku a crčí krev a já na to tak koukám, aniž by se mě to týkalo. Co také čekala? Je to pěkná vysokoškolačka, navíc američanka, která místo aby šukala doma, šuká v nějaké staré barabizně v noci. Co tím chci říct je, že nedokážu "obyčejný" horor vztáhnout na sebe. Ale u úsměvu si tak nějak dokážu představit to všechno, čím si hlavní hrdinka musela projít. Vyrazí si zuby - já si jeden zlomil, bolelo to, bylo to nepříjemný a vím, trochu jak to může bolet, když si člověk vyrazí zub. Ale ty vole, když pak ta holka sedí v křesle a dokt... tede ZUBAŘ jí řekne, že jeden si vyrazila a druhý zub si ZARAZILA tím nárazem nahoru do čelisti... no četli jsme si to spolu doma s manželkou a zatímco mě "pouze" přejížděl z tohohle mráz po zádech, manželka regulerně vřeštěla. Narozdíl od probodnutého hrudníku si člověk tak nějak totiž dokáže představit, jak moc to asi muselo bolet, protože v určitém věku máte nějaké větší či menší trable se zubama za sebou. A víte, že ta vaše "menší trable" bolela jako svině a taky vám dochází, že hlavní hrdinku to muselo bolet tak 10x více. Brrrr!!!!
    Bohužel na druhou stranu, kromě exkurze do světa zubařské bolesti, kdy jsem fakt kroutil hlavou nad tím, co všechno se dá se zubama udělat, nutno říci, že tomuhle komiksu chybělo něco víc. Její běžný život, když se netočí kolem zubů, se točí kolem pubertálních starostí, jako jestli si může nechat píchnout uši, nebo který kluk se jí líbí. Raina se chvilku chová jako kravka, pak se zase její kamarádky chovají jako stádečko kravek, prostě takové ty puberťácké eskapády. Bohužel pro mě nezajímavé. Kresba mě nijak zvláště neuchvátila a celkové vyznění je příliš obyčejné, příliš všední. Možná kdybych měsíc předtím nečetl "Pod dekou", vnímál bych to jinak, ale "Pod dekou" tenhle komiks drasticky převálcovalo. Problémy se zubama jsou tady skutečně dobře a drsně popsány a táhnou celou knihu. Mimo ně jsem zde ovšem nenašel nic výrazně zajímavější hoa to přesto, že mi kniha příjemně utekla. Lepší tři hvězdičky, tak 73% :)
  • Nikkarin
    Nikkarin11.12.2015 08:42Úsměv
    Tohle mě fakt bavilo. Vrátilo mě to do let, kdy jsem sám nosil rovnátka, mám zároveň rád tyhle teenagerský příběhy, je to autobiografický, hlavní hrdinka hraje na nintendu, má to všechno. Tohle musí bavit mezigeneračně. Komiksového Oscara si to zasloužilo. Díky, Lukáši Růžičko.
  • kaylin
    kaylin4.11.2015 05:45Úsměv
    Jen málo autorů se v současném moderním komiksu dovede pyšnit tak krásným vykreslením vlastních postav a všech jejich vlastností, aniž by jejich snaha vyzněla křečovitě a jen těžko uvěřitelně. Více: http://www.comics-blog.cz/2015/11/1030-usmev-90.html
18205