Ukázka č.1
Ukázka č.1
Ukázka č.2

+ 3 další ukázky

Koupit
Píše se rok 1945. Koncentrační tábory jsou plné nevýslovných hrůz. I přesto smrt jediného muže dokáže ovlivnit osud vězňů v jednom z nich. Vrána opět přilétá a provází dalšího muže na jeho cestě za krvavou pomstou.

Scénář
James O'Barr, Jim Terry
Art
Jim Terry
Obálka
James O'Barr
Lettering
Martin Trojan
Překlad
Václav Dort, Martin Trojan
Žánry
akční, horor
ISBN/ISSN
978-80-86839-73-8 (Comics Centrum)
Vazba
šitá v tvrdých deskách s přebalem
Formát
158 x 239 mm
Tisk
barevný
Váha
451 g
Stran
104
Cena
499 Kč
Originál
The Crow: Skinning the Wolves (IDW, 2013)
Varianty
Vrána: Soumrak bohů (2013)
Vrána: Soumrak bohů (limitovaná edice) (2013)
  • louza
    louza5.9.2023 09:41Vrána: Soumrak bohů
    Nejsem velkým fanouškem původní Vrány, ale tohle se mi líbilo. Tří sešitová vyvražďovačka, která s sebou nese premisu původní knihy ve zcela jiných, možná ještě závažnějších kulisách. Obsahově je to vlastně povídka o pomstě vyprávěná v pěkném rytmu šikovným kreslířem, který se na ní doopravdy vyřádil. Slušné. Takový Joe Hill s Rodriguezem by to nezvládli líp.
  • Palebras
    Palebras1.10.2022 23:53Vrána: Soumrak bohů
    Vrána: Soumrak bohů je prakticky čistokrevná řezničina nácků a rozhodně se neubráním pocitu, že by šlo z tohoto tématu vytřískat daleko více. Na druhou stranu frajer, který si to přihasí vlakem do koncentračního tábora přímo mezi nácky a začne je prvotřídním způsobem likvidovat takovým způsobem, že tábor spadne jako domeček z karet, tohle fakt nikdy neomrzí. Soumrak bohů mi hodně evokoval hru Wolfenstein. Tam se taky až tak nehrálo na příběh. Ale ten pocit z dobře pokosených skopčáků byl prostě k nezaplacení. Sice to s původní Vránou má společné prakticky pouze a jen tu vránu ale i tak jsem se bavil. Kresba všemu dodávala správný náboj a nechávala náležitě vyniknout explodujícím čelistem a urvaným končetinám. Sice to není mistrovství světa v originálnosti scénáře ale jako velice dobře nakreslená divočina a hon na úctyhodný zástup nacistů v čele s jedním podělaným Sturmbannführerem, to vystačí více než dokonale.
  • Ivan Kucera
    Ivan Kucera mecenáš15.3.2022 08:02Vrána: Soumrak bohů
    Drsná jednohubka pre chlapov, skôr ako k prvej Vrane by som ju prirovnal ku komiksu Hory mají oči. Obvykle si pri komiksových knihách sťažujem na nedostatok bonusov, ale toto bol opačný extrém, keďže sa ich tu vyskytovalo tak veľa (úvodné slovo, obálky, galéria s poznámkami, nepoužité strany), až ich bolo pomaly viac, než samotného komiksu. Ten uháňa od prvých strán do cieľa takým diabolským tempom, až pôsobí dojmom, že snáď ani nemali scenár. Čo potvrdia záverečné dodatky, v ktorých sa spomína, že síce ilustrátor Jim Terry postupoval podľa presných (a v neposlednom rade prísnych) inštrukcií Jamesa O´Barra, ale skutočne nemali scenár. V rozpore s týmto tvrdením je tiráž, v ktorej sa kolónka scenár nachádza, tak si vyberte. Každopádne, dej je natoľko enormne jednoduchý, až ma fakt zarazilo, ako o „ničom“ je. V podstate je to „len“ jedna veľká gore akcia, ktorá sa dá prečítať za pár minút (otázkou je, prečo by ste to robili, komiksy si treba vychutnať). Každý, kto však videl zábery z koncentračných táborov, vie, že to, čo tvorcovia predvádzajú, je len slabá káva oproti tomu, čo za zverstvá sa v nich diali. Komiks je zaujímavý tým, že príšernosti sa tu väzňom dejú len v malom množstve a 97% krvavého pekla si zaslúžene odnesú náckovia. Komiks je parádne nakreslený, ale kvôli extrémne jednoduchému príbehu (to je silné slovo) predsa len po dočítaní poslednej strany zostáva na podnebí mierna pachuť. 4* si to síce podľa mňa zaslúži, ale len s oškretou helmou a treba jedným rýchlom bleskovo dodať, že oproti „jednotke“ je to ako keby vám niekto dal náhrdelník z pravých tahitských perál a potom bižutériu. Kým O´Barr prvú Vranu napísal a aj ilustroval, na tejto sa podieľal iba ako autor námetu a rozvrhnutia panelov, vytvoril obálku a medzi bonusmi je pár jeho kresieb a predlôh, podľa ktorých sa Terry mal riadiť, ale to je všetko. Chápem, že to niektorým vadí, ale mne to bolo vcelku ukradnuté.
  • Radek Blacksad
    Radek Blacksad mecenáš20.5.2021 16:59Vrána: Soumrak bohů
    Zabíjanie náckov asi nikdy neomrzí a tu sa zabíjajú na rôzne spôsoby. O ničom inom tento komiks nie je a určite zamrzí, že sa okolo toho vyvražďovania nevystaval zaujímavejší príbeh, ale inak slušná jednohubka s fajn kresbou.
  • Joker189
    Joker18930.4.2020 14:34Vrána: Soumrak bohů
    Velmi dobrá kresba a výborný nápad zasadit děj do 2. světové války, ale přijde mi, že se z toho dalo dostat víc, než vraždění nácků. Za mě 65% a tři a půl hvězdy.
  • trudoš
    trudoš editor14.3.2020 06:26Vrána: Soumrak bohů
    Po výtvarné stránce nemám co vytknout, Jim Terry dodal příběhu tu správně syrovou atmosféru vyhlazovacího tábora na konci 2. světové války. Ale příběh? Víme, že Vrána je nesmrtelná, nesmiřitelná a neústupná, pročež kterýkoliv z hříšníků, které má na seznamu, může akorát tipovat, komu z nich zazvoní hrana jako prvnímu. Avšak přestože podobně přímočará řezničina funguje skvěle u Punishera, v případě odkazu Jamese O'Barra mi přijde, že se tvůrci podprahově snaží o umění, které ale v důsledku žádným kumštem není. Vyprávění tak opět nemá čím překvapit, neberu-li v potaz krkolomné pokusy o poezii. Já nechci vypadat jako škarohlíd, protože Soumrak bohů je jinak fajn kraťas, plný mrtvých zlých nácků, ovšem nějaká zápletka by neuškodila. On totiž opakovaný vtip není zábavný. V případě Vrány mám zatím pocit, že i když se motiv přenese do jiného prostředí, koncepce zůstává stále stejná. Což je jen škoda. Možná by pomohlo ubrat na intelektuální „nadstavbě“ a dát tomu pro jednou skutečný scénář.
  • Peppa
    Peppa20.9.2018 15:01Vrána: Soumrak bohů
    Jednohubka
  • Darth Raelchi
    Darth Raelchi mecenáš2.1.2018 09:03Vrána: Soumrak bohů
    No, tak tohle byla už pro mě šoupačka (nohou). Téma zajímavé, holocaust a nacismus asi nikdy neomrzí - myslím z hlediska médií a exploatace. Nicméně, v závěru předvídatelná a přímočará nuda. Fakt mě to nebavilo. Kresba je slušná, ale v podstatě průměr. Vrána asi není a nebude můj šálek.
  • autokineton
    autokineton17.6.2017 20:50Vrána: Soumrak bohů
    Jasně, není to Vrána... jen se to tak jmenuje :-) Ale klidně mě ukamenujte, ale mě se tato jednohubka moc líbila, navíc, když jsem ji koupil za stovečku. Pro temné příběhy z druhé světové války mám slabost a příběh, kde mstitel oprávněně likviduje nácky prostě nemůže být špatný :-) 80%
  • Mrlah
    Mrlah7.11.2015 22:50Vrána: Soumrak bohů
    Masakrování nácků od začatku do konce a dobrou pointou. Povedená oddychovka s krásnou kresbou. Kdo má rád Punishera MAX bude se dobře bavit.
  • Schramm
    Schramm9.12.2014 19:42Vrána: Soumrak bohů
    Tohohle příběhu jsem se bál - a ukázalo se, že právem. Vrána stojí na mém osobním žebříčku srašně vysoko a bál jsem se, že srovnání nemůžu pro pokračování dopadnout dobře. A přesně to se stalo. Náckové jsou strašlivé klišé, na druhou stranu uznávám, že k Vráně se náckové hodí. Výsledkem je přesto zklamání. Příběh nabízí jen akční masakr a nevede k hlubšímu zamyšlení o nacismu, koncentrácích,prostě nic, co už by nebylo lépe jinde. Příběhu podle mě nepomáhá ani dost všední a v detailech ne úplně přesvědčivá kresba. Výsledkem je šedý průměr.
  • Vojtěch 393
    Vojtěch 3936.9.2014 20:07Vrána: Soumrak bohů
    Určitě tento komiks není "chabě nakreslen" jak pode mnou píše Choze. Také jsem čekal o dost lepší vyprávění. A také mi vadí, že je to tak krátké. Ale když už nic jiného, ta kresba je podle mě skvělá. Ale stejně se neubráním pocitu, že kdyby to kreslil sám O'Barr, bylo by to lepší i vzhledem k odkazu původní Vrány. Původní Vránu si přece většina z nás definuje jako ten nejosobnější komiks všech dob. Tak proč se ten člověk rozhodl udělat tohle a přizvat k tomu jiného kreslíře? A důkazem toho, že by to opravdu bylo lepší s O'Barrovou kresbou leží v této knize na samotném konci, kde jsou hned tři obrázky od něj....
  • choze
    choze28.2.2014 22:26Vrána: Soumrak bohů
    Nápad zasadit vraní příběh do koncentráku je geniální. Pojednat ho jako chabě nakreslenou tupou vyvražďovačku a tu pak u nás vydat v trojím provedení (mj. jako limitku za dva litry) je zvrácené.
  • p3tris
    p3tris3.1.2014 15:19Vrána: Soumrak bohů
    O'Barr svého mstitele vypustil do původně úplně jinak zamýšleného příběhu a ještě navíc ho propůjčil Jimu Terrymu. Přesto si ho ale dokázal pořád pohlídat (vynechaná scéna osvobození vězňů). Zamozřejmě se nemůže rovnat kultovní původní Vráně, ale pořád se jedná o nadprůměrný počin.
    Mimochodem, Comics-centrum opět nezklamalo a knížka je i v klasické verzi plná bonusů.
  • Houbař
    Houbař mecenáš9.12.2013 01:46Vrána: Soumrak bohů (limitovaná edice)
    Comics jako takový za moc nestojí - kresba fajn, příběh tragédie. Za co si ale tento kousek zaslouží uznání je jeho limitní provedení. Jedním slovem: nádhera. U jiných mi připadá jako docela trapárna narvat nějaký titul z brožované do pevné vazby, přidat k tomu vytištěný papír, na který načmáráte "dvacetpět" do předvyplněné kolonky s číslem výtisku, přihodit 100% k ceně a hurá s tím na pulty pod lákavým názvem "limitovaná edice".

    Tak takhle teda ne, soudruzi. Udělejte to jako tady. Certifikát vrazit do knihy, knihu do kůže, kůži do krabice a do ní ještě nacpat nějaké ptákoviny jako DVD a plakát. A máte limitovku, se kterou se chlubím, kudy chodím (a stejně na mě lidi blbě koukaj, co jsem za magora).
  • Houbař
    Houbař mecenáš6.12.2013 15:03Vrána: Soumrak bohů
    Po původní, naprosto brilantní Vráně přichází ... toto. Kresba hodně fajn, ale ten scénář! Viděl jsem pornofilmy, kde úvodní půlminutová zápletka byla propracovanější jak tady. Odteď si i u Loba budu připadat, jako bych se snažil přijít na vraha v Orient expresu. Rozhodně je to příjemná jednohubka za příjemnou cen.. cože? Pětikilo?

    Jinak. Dostal jsem tento comics darem v luxusní limitované edici. Až (pokud) se tu vyskytne jako sólo položka v databázi, bude mít mnohem lepší hodnocení. To provedení za to stojí.
  • Lenny
    Lenny mecenáš18.11.2013 22:17Vrána: Soumrak bohů
    I když je Vrána "pouhá" vyvražďovačka nacistů, ve výsledku se mi komiks líbil. Škoda jen příliš černobílého vnímání světa hlavního hrdiny.
    Podrobnější recenze od 6:55 na http://www.mixcloud.com/ondrakral52/komiksov%C3%A9-bubliny-3-24-10-2013/
  • Muad dib
    Muad dib3.11.2013 08:46Vrána: Soumrak bohů
    499?schit! ....prosím...mi...jenom hlídame...auta.... Zombie killer vs Nazi dogs-rovná se čistá bloody massacre , aneb za hodně peňez málo muziky Richarda Wagnera!
  • mart.in
    mart.in mecenáš26.10.2013 10:13Vrána: Soumrak bohů
    Vše už asi bylo napsáno, Vránu mám rád, ale tohle s ní nemá vlastně nic společného. Asi by byl celkový dojem lepší, kdyby to s ní nebylo nijak spojováno. A skutečnost, že to člověk vážně přečte za pár minut je vzhledem k plné ceně (za kterou si to ale snad nikdo nekoupil:o) znepokojující.
  • George Walker Bush
    George Walker Bush admin25.10.2013 16:12Vrána: Soumrak bohů
    Souhlas celkem s předešlými komentáři. Je sice super nakopat zadnice náckům, kresba je skutečně relativně příjemná, ale souhlasím s tím, že Vrána je uměle naroubovaná na tento příběh, který je vlastně jen taková bezduchá řezničina hrající si na hlubší momenty.

    Celkový dojem: 60%
  • Majklbig
    Majklbig20.10.2013 17:43Vrána: Soumrak bohů
    Ačkoliv jsem nečekal žádnou hlubší spojitost s původní Vránou, tak mě tento komiks zklamal.
    To, že vrána je na tento příběh tak nějak uměle naroubována by nevadilo, ani to, že je to extrémně krátké, ani to, že je to v podstatě pouze vyvržďovačka. Hlavní problém tkví v tom, že ačkoliv se autor i kreslíř snažili, tak se jim téměř vůbec nepovedlo (až na 2 vyjímky) vyvolat nějaké emoce. Ačkoliv prostředí koncentračního táboru si úpně říkalo o to, vyvolat v člověku pocit hrůzy a hlavnímu hrdinovy tak fandit, nic takového se neděje. Prostě jen sledujete jak někdo likviduje ssáky a je vám vcelku jedno zda se mu to podaří nebo ne. Aspoň u mě se to autorům nepovedlo....škoda
  • erik
    erik20.10.2013 16:40Vrána: Soumrak bohů
    Prečítané za pár minút, moc sa tam nenakecá, kresba je príjemná, ale na zadok som nepadol. Príbeh - zombia vraždí osadenstvo koncentráku a záver pripomínajúci zrod Punishera - úplne pochovávajú aj ten kúsok vranovitosti, ktorá tomuto dielku bola nadelená. A že bol autor skúpy. Za tie prachy absolútne neadekvátna jednohubka, ktorá sa síce v pohode strávi, ale vracať sa k nej nemá cenu. Nehovoriac o tom, že skicár, čoby bonus, je pomaly polovica celej knihy.
  • erik
    erik20.10.2013 16:39Vrána: Soumrak bohů
    Náhodou, na jednej udalosti si kariéru buduje väčšina umelcov, vedcov a pod. existencií.
  • Doppelganger
    Doppelganger18.10.2013 21:28Vrána: Soumrak bohů
    já nevím, jak ostatním, ale mně připadá hodně zvrácené, že si O'Barr postavil kariéru na tom, že mu před dvaceti lety zabili holku...
  • kaylin
    kaylin18.10.2013 16:20Vrána: Soumrak bohů
    James O'Barr tak po více jak dvaceti letech pokračuje v budování svého mýtu, vytváří anděla pomsty, symbol pomsty, který je skutečně ikonický. Z Vrány se tak může stát průvodce, který se objeví v ještě mnoha příbězích. Jenže je potřeba si uvědomit, že ta první "Vrána", ta vycházela z osobní potřeby se vykreslit, vyřvat se, měla v sobě tolik bolesti a vzteku že prostě muselo vzniknout jedinečné dílo. "Vrána: Soumrak bohů" už taková není. Není to tuctový komiks, ale není to zase komiks, z kterého se posadíte na zadek a budete ho uctívat jako relikvii. Je to dobrý příběh s výbornou kresbou, ale není to výborný příběh s výbornou kresbou. Více: http://www.comics-blog.cz/2013/10/335-vrana-soumrak-bohu-70.html
102724152
Četl/a (60)
Aldo26, autokineton, BadBoy, ben_bella, bierce, Bronn, calvin10, Chaolinek, charvos, ComicBookGuy, D.K.Logic, DANT3_, Darth Raelchi, deadpool, Deckard, emanek, erik, foudy, gumidekmedvidek, hellblazer, HellWeber, Infarkt, invape, Ivan Kucera, James, Joker189, Kaaos, kallenved, kaylin, Killingjoke, lacoste, Librarian, Light, luky.kuky10, mart.in, Mike-sh, mstefl, oleav, p3tris, Palebras, pearlxjam, Peppa, Plechy, Poseidon1978, rajot, RudyRod, Schramm, Spike, Stlucius, terrordemon, the.kasztan, trudoš, Ukko, Valdaufinka, Velkej šéf, Vojtěch 393, VXP, yogi, Zbysek2410, zlejzmrd
(140)
adam.ra, Aldo26, antiimini, autokineton, Azbest, BadBoy, bboorreekk, BeeSee, blackJag, bmc75, bronxik, burzum, buscheer, Calvin Klein, calvin10, calviti, Chaolinek, charvos, ComicBookGuy, CSE_AC/DC, Dali, DANT3_, DAxik, deadpool, Dezodoo, disclose, doophy, dracula, dvoracekpetr1, emanek, erik, farnhajt, faster86, filemon, Fréza, Goeger-Devil007, gongon44, goodspeed, grinder, gumidekmedvidek, Hamichal, Hebled, hellblazer, HellWeber, herbert, HevyEli, Holmwood, Hulik, Indy, Infarkt, invape, Ivan Kucera, jakouback, James, jirin, Joker189, KadetJaina, kallenved, kaylin, Kazumaki, KdG, koniklec, krvinka56, lacoste, Lenny, Librarian, Lobok257, luky.kuky10, maara, Mamut12, Mankin, Martin Buchal, MartinV, matrosh, MB, merhyx, Mike-sh, mike731, mikina, misa, monty.cl, mrkirby, Mrlah, mstefl, Muad dib, mywiel, namdnas, NellUl, Nightmare, noMster, obitus, Olesh, p3tris, Palebras, pavel, pearlxjam, pechna, POLAKST, Poseidon1978, Qee, rajot, Ricarderon, RodRoder, RudyRod, Saiffer, Saran, Satyricon, Schramm, Skot, sleepless, slothest, SpiderJerusalem, Spike, StanleyHu, Stlucius, suricattaontheway, tacmud, terrordemon, the.kasztan, TIM.biker, tomastrejbal, Tombal, Tony TwoDee, TonyT, trudoš, tulipstros, Ukko, Valdaufinka, VasaX, Velkej šéf, vishnar, Vojtěch 393, willis, xai, xflori01, xintax, Zajo original, Zbysek2410, Zíďas, zlejzmrd
Chce (9)
Benji, besikv, Braindead, delsemela, kybl, Maty48, Miriyak, nx, xxaannddeerr
Shání (1)
Orbeek
Nabízí (3)
Ivan Kucera, MB, quardok