Ukázka
V tomto příběhu se Tintin poprvé představil v barvě. Vydává se do Afriky na cestu plnou dobrodružství a nástrah. Během práce si Tintinův tvůrce Hergé ověřoval tvůrčí postupy, jimiž se mu pak dařilo po dlouhá léta zaujmout čtenáře. Komiksové album je rovněž pověstné pro spory, které se vedly nad jeho obsahem. Některým kritikům se zdálo, že Tintin je příliš krutý vůči zvířatům v Africe a že se chová přezíravě vůči domorodcům.

Vycházelo na pokračování mezi lety 1930–1931, první souborné vydání vyšlo v roce 1931 pod nakladatelstvím Casterman.

Scénář
Hergé
Art
Hergé
Obálka
Hergé
Překlad
Kateřina Vinšová
Redakce
Lubomír Kuba, Ondřej Müller
Žánry
dobrodružný, humorný
ISBN/ISSN
978-80-00-02712-8 (Albatros (Albatros Media a.s.))
Vazba
lepená v měkkých deskách
Formát
220 x 295 mm
Tisk
barevný
Stran
64
Cena
159 Kč
Originál
Les Aventures de Tintin #02: Tintin au Congo (Casterman, 1946, 1974)
Varianty
Tintinova dobrodružství #02: Tintin v Kongu (3. vydání) (2021)
Tintinova dobrodružství #02: Tintin v Kongu (2. vydání) (2017)
Tintinova dobrodružství #02: Tintin v Kongu (2011)
  • Django
    Čtenář by měl brát na zřetel dobu vzniku. Rozhodně si nemyslím že by se tenhle komiks měl nějak cenzurovat, jako se to děje v zahraničí, jak jinak se dítě má setkát s rasismem a poučit se z toho?
  • Spider-man
    hergé se ještě hledá v kresbě a i v příbězích....je pravda, že vyvrtat nosorožci do kůže díru a strčit mu tam dynamitovou patronu, to jen tak někde neuvidíte. Převlek za opici rovněž. Ale holt to vzniklo v nějaké době a tak je třeba k tomu přistupovat.
  • instageek_cz
    Snad ještě nikdy se mi u čtení žádného komiksu nestalo, abych v jednom okamžiku vytřeštil oči a zůstal zírat s doširoka otevřenou pusou jako nějaká kreslená postavička:)) Zde se mi to přihodilo na stránce, kde Tintinovi při jeho africkém dobrodružství šimpanz unese psa Filutu. Naštěstí má belgický reportér pohotové řešení – zastřelí jiného šimpanze, stáhne ho z kůže a tu si potom navleče, aby tak infiltroval opičí tlupu... WTFF??!:)) Inu, skutečně jsem sbíral čelist z podlahy:)) Ale to byl teprve začátek...

    Také 2. Tintinův příběh vznikal kolem roku 1930 a je znát, že zvířata tehdy byla považována spíše za takové srandovní kreatury, jako stvořené na zabití!:)) Jinak si nedovedu vysvětlit, co se to tu proboha děje. Tintin v Kongu je vražedným běsněním, kde tenhle Belgičan bez milosti masakruje jednu němou tvář za druhou a neustále mluví o tom, co uloví příště.

    Mimo jiné postřílí celé stádo antilop; odpráskne a stáhne z kůže již zmíněnou opici; obzvlášť trýznivým způsobem přiměje hada sežrat sebe sama; chudáka leoparda nechá spolknout houbu nasáklou vodou, aby mu z ní bylo blbě, a ještě ho nakopne; bez skrupulí vyrazí na lov slona a později si už jen vykračuje s jeho uřezanými kly, jako by se nechumelilo; a třešničkou na dortu je vyvrtání díry do tvrdé kůže nosorožce, do které pak nacpe dynamit a vzácného lichokopytníka rozmetá na tisíc kousků. A všechno to mají být veselé pointy různých situací!:)) Neskutečné...

    A to ani nezmiňuji, že všichni Afričané jdou zde nakreslení tak, že připomínají opice snad víc než samotní šimpanzi. Navrch jsou zásadně hloupí, pověrčiví, primitivní... Já bych doporučil každému sběrateli, ať si tenhle komiks pořídí, protože nevěřím, že zůstane volně prodejný navždy. Je to chvílemi fakt až zlé, dobré jen jako historická raritka. Dítěti bych něco takového do rukou nedával.

    Pokud odhlédnu od těch hrůz a řekněme dobového kontextu, tak tohle album nezachraňuje ani detektivní zápletka, která je zde pouze okrajově a není moc zajímavá. Mizérie, už abych byl u pozdějších Tintinů!:))
  • Darth Raelchi
    Darth Raelchi mecenáš1.1.2020 13:45Tintinova dobrodružství #02: Tintin v Kongu
    Je to svým výrazem a stylem vedení akce podobné Zemi Sovětů, ale přeci jen tu máme hlavní změny - koloring a 62 stran na album. Tady už Tintin dostal svůj ksicht. To co se začalo v Zem Sovětů se tady ustálilo a v dalších albech už se jelo jak tady. Tintin je tu pořád "všemohoucí" a vše mu vychází a tomuhle albu chybí jednotnost v příběhu. Tohle je opravdu sled událostí v Kongu, takže se ani nejedná o jeden velký příběh, ale o dobrodružství v Kongu a opět na sebe nenechá čekat, že se jednalo o stripy. I přes to všechno se albový ráz Hergému i tady povedl a Tintin pořád drží pohromadě. Lokace a vykreslení postav je jednoduché a teprve v dalších albech nám Hergé ukáže co umí. Do toho ten dobový kontext, opravdu se nacházíme v éře post-kolonialismu a je to vidět na každém kroku, přesto v tom nevidím nic špatného a nevhodného, rozhodně nic, co by si zasloužilo jakoukoliv cenzuru - jak se teď ve Francii snaží. Tohle je pořád Tintin a nebýt i tohoto alba, Hergé by se nedostal tam, kam tenkrát chtěl. Je to otázka vývoje a pokud chceme lidem dnes říct něco o rasách, etnikách, náboženstvích a kulturách, rozhodně není ideální zakazovat dobovou literaturu, nebo ji nějak měnit, takhle se nemá na čem stavět a nikdy nepoučíme. Ať je to, jak je to, pořád je toto ryze dobrodružná literatura, které je na trhu pořád jak máku a i zde se dětí mohou pobavit a i poučit a to ne jen z zjevného, co zamýšlel Hergé, ale i z toho, kam se posunula doba. Sorry, nevěřím tomu, že si to nějaké malé děcko dnes přečte a řekne si, tak takhle vypadají a chovají se černoši v Africe. Netřeba hýřit politickou korektností všude, kde se namane. Tohle je parádní Tintin a dávám 4 jen proto, že to není ještě ono a příběhově to trochu vázne. Každopádně je to začátek boje s Al Caponem a to je další přidána hodnota. Za mě super.
  • Radek Blacksad
    Radek Blacksad mecenáš30.8.2019 20:46Tintinova dobrodružství #02: Tintin v Kongu
    O malý kúsok lepšie ako prvý diel, ale nie je to žiadna sláva. Som zvedavý, aké budú ďalšie časti a či sa mi to dokáže trafiť do vkusu, lebo zatiaľ to ide mimo mňa. Prekvapil ma zvierací bodycount, postrielaných zvierat je tu viac ako vojakov v Hot Shots 2, kde Toper Harley získal pri zabíjaní achievement Najkrvavejší film všetkých čias (aj keď tam žiadna krv nebola). Takže Tintin tu má prekvapivo drsné vtípky, ale veľa z nich som len preletel a na úsmev som ani nepomyslel. Vtípek s gazelami sa však naozaj vydaril.
  • Landauer
    Důležité je přihlédnout na dobu vzniku. Tenkrát - čili nějaká dejme tomu třicátá léta - podobné krvavé a morbidní eskapády morbidní a krvavé skoro nikomu nepřišly. Ochránců přírody moc nebylo, vulgarismus ze slova "rasa" a "černoch" se měl teprve stát v nadcházející druhé světové a zvířátka se brala čistě jako věc, ne jako živý vnímající tvor. Nakonec i v románu Ztracený svět, který vznikl dvě tři desetiletí před tím, se výprava prof. Challengera vyškrábe na planinu, která představuje jedinečný ekosystém pravěké fauny a vesele začne střílet jednoho dinosaura za druhým. Dneska nemyslitelné. Prostě časy jsou jinde a tenhle relikt je velmi cennou ukázkou toho, jak se tehdy myslelo. Tintina v Kongu právě pro tuhle nesmírně cennou vlastnost (je to vlastně posel tehdejšího myšlení a vnímání světa a pojímání kreslených příběhů, stylu humoru a vyprávění) zbožňuju. Pokud ho však srovnáme s nedávnou a současnou komiksovou tvorbou (což je ovšem srovnání dosti nefér), pochopitelně neobstojí. Tohle album je zkrátka třeba brát jako historický artefakt.
  • Kaluž
    Kaluž mecenáš19.10.2012 13:57Tintinova dobrodružství #02: Tintin v Kongu
    „Tak se mi to líbit! Všichni zlí běloši do vězení!“ (amen)

    Patnáct zastřelených antilop, zmrzačený krokodýl, opice stažená z kůže, had s ustřelenou hlavou, udávený hroznýš, skopaný leopard, headshot slona, žirafa stažená z kůže, nosorožec roztrhaný náloží dynamitu, dva rozřezané kaučukovníky, jeden poražený buvol a lidi sere, že Hergé byl rasista. Tintin a Filuta jsou z nějakého blíže nespecifikovaného důvodu v Africe za adorované hvězdy a divoký sled připitomělých epizodek nedává dohromady žádný kloudný děj. Kvalitě budoucích Tintinových dobrodružství se to ani nepřibližuje a jediné co stojí za pozornost je Hergého vyzrálá kresba.
  • Landauer
    Tintin v Kongu je klasický dobrodružství ve stylu třicátých let (nevím, kdy přesně vzniknul, navíc, stejně jako ostatní, je i tohle znovu překreslený Hergém čert ví kdy). Černoušci jsou takový milý opičky jak je známe i od nás z kreseb prvorepublikových karikaturistů, zvířátka jsou prostě zvířátka, s kterými si člověk může dělat co chce, aniž by se nad tím kdokoliv pozastavil a celý příběh je vlastně sled nejrůznějších scének z dnešního pohledu značně naivních, což ovšem má svoje nezaměnitelný kouzlo. Navíc v jakým současným komiksu pro děti najdete takový perličky, jako zastřelení opičky, kterou poté Tintin stáhne z kůže, aby se do ní oblíknul, nebo vyvrtání díry do nosorožce, aby do ní pak hlavní hrdina vložil dynamitovou patronu, která nebohýho tlustokožce roztrhá na kousíčky. V dnešní přehnaně politicky korektní době je tohle retro velmi osvěžujícím počtením. Nic tedy proti zvířátkům, ve skutečným světě je samozřejmě člověk musí chránit.
  • royan
    Tintin v Kongu aneb vítejte v roce 1930 v Africe, lépe řečeno v kolonii Belgické Kongo. Celkem se divím, že Albatros v tomto albu neuvedl nějakou zmínku o době a okolnostech vzniku tohoto Tintina, ale když vezmu v potaz, že ho tiskne až v Číně, tak asi šetří na všem, bohužel. Čtenář neznalý doby vzniku tohoto alba tak možná bude místy zaskočen s jakou samozřejmou surovostí přistupuje Tintin při svých cestách k místním zvířátům. Když dále odhlédneme od místy velmi naivních scen, které prostě k ranému Tintinovi patří, jedná se o zábavné dobrodružství, které fanoušci Tintina jistě ocení ve své sbírce.
491883