Hřbet 1
Hřbet 2
Hřbet bez přebalu

+ 6 dalších ukázek

Přístav Země
První kontakt nemusí být nic romantického jako Blízká setkání třetího druhu, nebo krvavého jako Vetřelec. Mimozemšťané přicházejí s nabídkou na vybudování kosmického přístavu, výměnou za technologie a obchodní příležitosti. Nemusí přicházet v míru, ani nás nepotřebují sežrat, protože to by poškodilo obchod. A o ten jde především. Je jen otázkou, kdo na něm vydělá a jakou cenu zaplatí.

Zatmění
Na Slunci došlo k podivným změnám. Jeho paprsky už nejsou hřejivé, ale spalující. Až tak, že vás to okamžitě zabije. Lidstvu tak nezbývá, než se přesunout do podzemí a najít způsob, jak přežít. V podzemí apokalyptického New Yorku zuří boj o moc, do nějž je nechtěně zavlečen i hlavní hrdina, kterému brzy dojde, že se vždy najde někdo, kdo chce vládnout ostatním, i kdyby to mělo být na spáleništi.

Obsahuje sešity sérií Port of Earth #1-12 (listopad 2017 - červenec 2019) a Eclipse #1-16 (září 2016 - červen 2019).
Vyšlo jako 1. svazek edice Fabula.

Původní HitHit kampaň: https://www.hithit.com/cs/project/8501/autorsky-komiksovy-komplet-pristav-zeme-zatmeni


Scénář
Zack Kaplan
Art
Andrea Mutti, Giovanni Timpano
Barvy
Jordan Boyd, Flavio Dispenza, Chris Northrop, Vladimir Popov
Obálka
Chris Northrop, Giovanni Timpano
Lettering
Radek Švarc
Překlad
Filip Štěpánek
Redakce
Haseyo, Filip Štěpánek, Zuzana Štěpánková, Kateřina Veselá (II)
Žánry
postapokalyptický, sci-fi
ISBN/ISSN
978-80-907931-0-1 (Mighty Boys)
Vazba
šitá v tvrdých deskách s přebalem
Formát
170 x 260 mm
Tisk
barevný
Váha
2837 g
Stran
848
Cena
1969 Kč
Originál
Port of Earth Vol. 1-3, Eclipse Vol. 1-4 (Top Cow, 2018-2019, 2017-2019)
Varianty
Přístav Země / Zatmění (2021)
Přístav Země / Zatmění (sběratelská verze) (2021)
  • Kapis
    Mrazivě aktuální, se spádem, který nedovolí tento porotherm jen tak zavřít. Kolik se tam toho jen povedlo autorovi nacpat a schovat! Hodnotím tedy zatím jen Přístav Země, který je samostatnou knihou, protože kdoví, kdy začnu číst druhou knihu, tak ať to vysypu začerstva. Možná mohla kniha vyjít samostatně - ale zase chápu motivaci Mighty Boys při vydání jejich prvního počinu. Akorát teda, jde vidět, jak ty desítky let klima-aktivistické paniky už stihlo lidi naformátovat a ještě si myslí, že to myslí dobře. Jak to tam bylo s tím vodním pohonem? Že lidstvo už nahrazovalo fosilní zdroje spolehlivě obnovitelnými zdroji? Tak nějak to tam bylo podprahově. Tak ne-e, nenahrazujeme a tyto "obnovitelné" zdroje ještě dloouhooo nenahradí stabilní zdroje energie (fosilní, jádro), tato myšlenka je akorát v myslích fanatických rádobyzelených hitlerjugend, s velmi pochybným vzděláním, nahony vzdáleného vzdělání technickému, kteří to tu momentálně vedou ke kolapsu, ne nepodobnému tomu, který jsem viděl v knize. Ale to je jen na okraj, takové bezvýznamné povzdechnutí v poušti, karavana pojede stejně dál k propasti a nebude poslouchat štěkající psy. Jinak nemám Přístavu Země co vytknout, opravdu skvěle napsaný i nakreslený autorský komiks, není tam hlavně žádný altruistický, citlivý, ale zároveň tvrdý, chytrý, silný a krásný Pan Prezident, nejvyšší velící je obyčejný pragmatický chlap. Opravdu paráda, už se těším na tu druhou část, která asi bude trochu apokalypticky popisovat tu prapříčinu té slavné klimatické změny.

    Za mě plnohodnotných 97%
  • TonyT
    TonyT22.11.2023 01:36Přístav Země / Zatmění
    Tak konečně jsem prvotinu Mighty boy přečetl a to jako poslední z jejích doposud vydaných komiksů. A jsem nadšený.
    U přístavu jsem byl na konci úplně rozhozený a stále si prohlížel knihu jestli mi někdo nevyrval nějaké stránky :-) Jestli autor neplánuje nějaké pokračování tak tleskám dvojnásob.
    U Zatmění jsem si chvíli musel zvykat na trochu odlišnou kresbu, ale poté už to byla jízda.
    Kvalitativně bych oba příběhy hodnotil v podstatě stejně.
    No a pak tu máme zpracování knih, a tady Mighty Boy je na samém vrcholu.
    Skvělá vazba, přebaly, výborný papír který nezanechává otisky a subjektivně mi sedí ještě více než u parádních kolosálek od CC.
    Jinak ohledně kolosálního formátu na který si někteří stěžují a netýká se to jenom Mighty boy musím říct, že mě osobně naprosto vyhovuje a navíc se mi to líbí. Nejsem študák, v autobuse ani v metru nečtu, takže i kdyby kniha měla deset kilo, tak je mi to u zadnice. Jen tak dál.
  • Zlord_Antijezis
    Zlord_Antijezis25.9.2023 20:31Přístav Země / Zatmění
    Nevychází tu příliš mnoho sci-fi komiksů. Vítám tedy každý takový.
    Přístav Země i Zatmění vychází z klasických sci-fi, v případě druhého post-apo a přináší originální zápletku. Příběh je akční a má spád, ač nějaké hluboké vícevrstvé a nejednoznačné poselství nepřináší. Jde o docela přímočaré, vcelku oddychové a nesmírně zábavné čtení (a sledování). Otázka k přemýšlení v případě přístavu dost rezonuje např. s moderním veledílem "Vzpominky na zemi" a Teorií temného lesa. Zatmění zase zamyšlení nad post-apo situací a plno otázek co se mohlo stát.

    Kniha je to úctyhodných rozměrů a hmotnosti, ačkoli pokud jste zvyklí na kolosálky, dech nevyrazí. Knihu jsem četl půjčenou z knihovny, ač desky už nesli známky mnohého čtení, vazba drží krásně. Jedinou výhradu k technickému provedení mám k lesklému papíru. Matný se čte lépe a kvalitní zřejmě dává i lépe vyniknout barvám.

    Co dech rozhodně vyrazí je množství bonusového materiálu. Toho je, zejména u Zatmění tolik, že vám vystačí na stejný, ne-li delší čas než čtení samotných komiksů.

    Super, jen tak dále!
  • delsemela
    delsemela7.7.2023 22:30Přístav Země / Zatmění
    Velké kolosální dílo od mých oblíbenců z Mighty Boys !!!
    A taktéže jejich první kniha která vlastně vyšla a dostala se mi do ruky. Už jen potěžkat tuhle bichli je opravdová slast !
    Jsou to ucelené dva scifi příběhy, které bych asi osobně ale vydal zvlášť a nepojal je touhle formou ikdyž na druhou stranu beru,že to byl začátek produkce nového vydavatele a chtěl se blýsknout něčím co tady ještě nebylo ....Každopádně bych to viděl asi tak,že u prvního scénáře Přístav země se mi velmi zamlouvá spojitost a myšlenka styku s mimozemskou civilizací ,ale na druhou stranu se mi moc nezamlouvá konec této ságy, který je dost otevřený a vybízí jen k určitému toku myšlenek jak by to vlastně mohlo dopadnout ? Druhý příběh mi zase přijde i lépe namalovaný (hodně zajímavě) a i příběh je vymyšlený opravdu solidně až na nějaké překombinovanosti postav ve kterých jsem se posléze trochu ztrácel ! Každopádně postapokalyptický New York vypadá fakt skvěle a dotváří hustou atmosféru. Kdyby se tohle opravdu stalo,tak si to vážně moc neumím představit (bylo by to jedním slovem - šílené) ovšem myšlenka slunce jako zkázy tvora je fakt crazy !!!
    Co musím zmínit je famozně zpracovaná kniha (takový top papír jsem snad v ruce nedržel) a vypadá to ,že se to snad ani po několikátém přečtení nerozletí)....prostě kolos jak má být """ !!! Tímto prvním počinem se u mne Mighty Boys zařadili na vrchol vydavatelů a mám od nich vlastně všechny knihy (většinou sběratelky) a vždy se nemohu dočkat s čím zase pan Štěpánek přijde v další vlně :-)? Jsem tedy rád,že jsem knihu tehdy ukořistil a jako milovníka scifi je na mém seznamu hodně vysoko...

    celkové hodnocení: 90%
  • Poniczech
    Poniczech mecenáš12.6.2023 10:49Přístav Země / Zatmění
    Konečně se mi knížka dostala do ruky! Asi nedokážu určit, který příběh se mi líbil víc, možná trochu víc Přístav Země. U něj mě akorát překvapil náhlý konec - nemám nic proti otevřeným koncům, ale tady jsem chtěl prostě vidět, co bude dál. Škoda.
    Zatmění mi nejprve jako koncept přišlo ještě zajímavější, postupně se ale příběh zbytečně zamotával a začalo to být ke konci zdlouhavé (při čtení mi přišel dvakrát delší, než ten první, i když to tak vůbec není). Navíc mi úplně nevyhovuje pohled hrdiny příběhu na celou situaci a častokrát jsem fandil postavám, kterým jsem asi fandit neměl.
    Obojí ale bylo pořád silný nadprůměr, kresba taky fajn. Stejně jako ostatní bych to preferoval jako dvě knihy - ani ne tak kvůli odlišnosti příběhů, jako spíš praktičnosti. Omnibusy jsou sice hezké, ale blbě se v tom listuje, blbě se to tahá s sebou a nakonec to ani nebývá levnější, než si to koupit po částech. Je dobře, že to ale lidi neodradilo a kupovali to, protože je fajn mít dalšího komiksového vydavatele na trhu.
  • SickNail
    SickNail mecenáš20.7.2022 09:51Přístav Země / Zatmění
    Uff tak som konečne dobojoval, a bicepsy mám namakané ako pri nosení môjo malého syna.
    Každopádne som si od toho celého sľuboval niečo viac...
    Kresba nijak neohúri, a scenár tiež nie je bohviečo. No kým Prístav země bol tak akurát a dej ma v rámci možností celkom bavil, Zatmění už bolo siahodlhé prešľapávanie na mieste, a ku všetkým postavám (s výnimkou sexy doktorky) som si vybudoval počas čítania averziu. Ako už bolo x krát spomenuté, 2knihy sú niekedy viac ako jedna, a nerozumiem prečo sa mighty boys rozhodli pre najslabšiu obálku, keď lepších možností bolo požehnane...
    Slabé 4*
  • james89
    james897.4.2022 08:07Přístav Země / Zatmění
    Musím souhlasit s tím, že bych to raději vydal jako 2 knihy. Těšil jsem se spíše na druhý příběh, ale nakonec mě více zaujal ten první.
  • faster86
    faster8621.10.2021 08:31Přístav Země / Zatmění
    Přístav země
    překvapení, tohle jsem čekal že mě bavit nebude ale rozhodně je to ta lepší část knihy, myšlenka zajímavá, zpracování průměrné, za mě to táhne rozhovor moderátorky ve studiu, to je snad 2x lepší než řešení nějaké vraždy, konspirace.... i když se to celkem hezky doplňuje

    Zatmění
    asi bych to rozdělil na třetiny, první je super, jak nápad tak zpracování, ve druhé už nám příběh pokulhává, ale líbí se mi tu rozšiřování a vykreslení světa mimo město/pod městem, třetí část už je blbost kdy se to kaplanovi celé rozpadlo a on chudák se snaží všechno polepit ale nelepí mu to

    komplet
    zpracování vypadá celkem blbuvzdorně, v přístavu je pár bonusů, což je ok, k zatmění je bonusový průjem.... radši si strčte bonus do prdele a udělejte levnější knihu, nebo tam strčte další příběh za ty peníze, nemám nic proti bonusům, ale stačí 15 stran

    Když zprůměruju příběhy tak se motám kolem 3,5 hvězd, ale jelikož mě přístav překvapil mile mnohem víc než zatmění zklamalo tak to vytáhnu na 4 s těžkým srdcem.
  • Hanussen
    Hanussen mecenáš16.7.2021 13:53Přístav Země / Zatmění (sběratelská verze)
    Zajímavé počtení, i když jsem teda celou dobu čekal, že knihy na sebe nějak navazují, když u nás vyšly v jedné bichli. Dalším překvapením (aspoň pro mě) byla kresba, protože podle obálky a propagace jsem myslel, že Kaplan je jediný autor, načež se ukázalo, že oba příběhy kreslili dva jiní výtvarníci. Co se týše vlastního obsahu, bylo to dobré počtení, které vyvolalo emoce i nějaké ty otázky, tak, jak to má být. Za mě byl o kus lepší Přístav Země a jeho příběh o konfliktu civilizací, který byl scénáristicky trochu vyspělejší a trochu víc se mi líbila i kresba.
  • George Walker Bush
    George Walker Bush admin11.7.2021 17:03Přístav Země / Zatmění
    Asi nikdy nepochopím, proč to vyšlo v jednom objemném svazku a nikoli jako samostatná díla, ale budiž, rozhodnutí náleží "redaktorům". Vůbec celé ty okolnosti ohledně vydání tohoto komiksu, zvláště pak PR, bylo trochu tragikomické, onen slavný nakladatelský kodex pak vzbuzuje v lepším případě rozpačitý úsměv, v horším ťukání si na čelo. Ale chci být čestný a hodnotit Kaplanovo dílo nezávisle na těchto věcech...

    ...a musím zcela upřímně říct, že oba náměty obou příběhů jsou skvělé, neřkuli výborné. Osobně se mi mnohem více líbil nápad s mimozemským přístavem, který klade řadu zajímavých otázek. Musím tady souhlasit s kolegou Sagikkunem pode mnou - podle mě je Přístav Země mnohem lepší, zajímavější a ačkoli není tak děsivě explicitní jako Zatmění, je v podstatě ve své premise mnohem děsivější. Bohužel k tomu, aby oba příběhy byly vybroušeným a skvostným "sci-fi" něco chybí, respektive přebývá. Přístav Země, ale obzvlášť Zatmění jakožto postapokalyptický svět jsou na mnoha místech podřízeny komiksové akční formě, některým hollywoodským scénám, srdceryvným rodinným vztahům, scenáristickým náhodám apod. Na druhou stranu na Zatmění oceňuji třeba onu nečernobílost celého konfliktu. Jenže v posledních kapitolách už začíná trochu nudit.

    Sečteno, podtrženo, Zatmění je celkem fajn příběh, avšak Přístav Země mě přes svoje mouchy v lecčem naprosto nadchl, navíc finální tečka je jakože celkem cool.

    Celkový dojem: 70%
  • Sagikkun
    Sagikkun27.6.2021 02:06Přístav Země / Zatmění
    Naprosto perfektní nálož kvalitního sci-fi. Dva velké příběhy, oba ve filmovém stylu, s mnoha podobnými prvky, ale zároveň zcela unikátní. A budu tu asi jeden z mála, který byl mnohem více unešený z Přístavu Země, než ze Zatmění.

    Přístav Země je přesně to, co jsem očekával a chtěl - chytré a komplexní sci-fi, které vykresluje setkání s mimozemskými civilizacemi v mnohem realističtějším pojetí, než je běžné (zařazení emzáků do každodenní lidské společnosti ve mě evokovalo základní premisu filmu District 9, avšak zde je vztah lidí a mimozemšťanů v opačném rozpoložení).
    Nesmírně mě bavily jak diskuzní, tak akční (v těch jsem se ale kvůli kresbě občas trochu ztrácel) pasáže, které se navzájem perfektně doplňovaly a vytvářely tak bezchybný balanc mezi komplexním vykreslením světa, zamyšlením se, a akcí.
    Dialogy 10/10, postavy uvěřitelné a vyvíjející se, skvěle se navodil strach ale zároveň zvědavost z neznáma, a mělo to jak politický, tak historický přesah (ironicky zde Kaplan využívá mimozemšťanů, aby poukázal na lidské dějiny a jejich podstatu).
    A konec? Nejsem si jistý, co je s ním za problém, mně připadal jasný a úderný. Od začátku tam šlo o tu jednu věc, kterou celou dobu tušíte, ale stejně vás zamrazí, když se to pak na férovku řekne. Já tam osobně víc nepotřeboval.

    Navíc mi připadá, že budoucím následkem všeho, co se stalo v Přístavu Země, je právě zkáza, jenž postihla Zemi v Zatmění (str. 452, kdosi s cedulí "emzáci zničili naše Slunce a vláda o tom věděla" - proto je i možná příběh zařazen až po Přístavu, i přes to, že ho Kaplan napsal jako první). Nicméně chápu, proč tento počin v porovnání s tím prvním zaujme více - je tam prostě více bum prásk. A to je přece dobré, stejně jako bum prásk detektiv z Nanits.

    Seriózně: Zatmění je skvělý postapo akčňák, který v akčních sekvencích skvěle pracuje s prvkem smrtícího Slunce a opět předkládá zajímavé zamyšlení nad jednou velice běžnou otázkou - žít pod kontrolou, ale mít zajištěné relativní bezpečí, nebo se vzepřít, ale skutečně žít na vlastní pěst se všemi obtížemi?
    V čem za mě ale Zatmění selhává jsou dvě věci:
    1) překombinovanost zvratů v ději
    2) absence větší komplexnosti světa... Zatmění je delší než Přístav Země, a i přes to vysvětluje a ukazuje z fiktivního světa mnohem méně. Celou dobu se tam mluví o tom, v jakých hrozných podmínkách lidé žijí, jak tam vládne korupce atd. ... jenže já za celou dobu viděl na pár stranách max. černý trh a na jedné straně domácnost, ve které se jakože kradla elektřina. Kvůli tomu se mě do příběhu nepodařilo plně vtáhnout a nedokázal jsem tak plně soucítit s těmi údajně utlačovanými lidmi.
    Tady se prostě jede na tu akci, a ta je super.

    Hodnotit zvlášť, tak Přístav Země za 5* a Zatmění za 4* s tím, že bych u těchto příběhů s klidným svědomím prohodil počet stran. Když ale ještě přihlédnu k péči, s jakou je kniha zpracována - překlad, bonusy, papír (a to takové věci, zvlášť papír ne, obyčejně neřeším) - tak tu není co řešit a celá kniha je tak ultimátním sci-fi zážitkem.
  • Devilek
    Devilek20.6.2021 20:44Přístav Země / Zatmění
    Přístav země
    Na můj vkus teda nuda. Čekal jsem nejspíše trochu něco jiného. Děj se neskutečně táhne a nic pořádného se neděje. Jenže když se konečně začne příběh posouvat a někam směřovat. Přijde konec, kde zůstává až příliš mnoho otázek. Kromě toho mi někdy zůstával rozum stát nad nelogičností jednání postav. Vadila mi nadmíra politiky a keců. Kdybych chtěl politické sci-fi, pustím si Čau lidi a přečtu volební program ČSSD nebo SPD. Z hlediska provedení mě enormě s#alo číslování stran. Nechápu proč jsou čísla stran tak blízko středu a v některých případ nejsou ani ve stejné úrovní v rámci jedné dvoustrany (a druhý příběh to má ještě jinak). WTF?
    Úvodní seznam postav, ras a lodí je sice fajn, ale ve finále nemá pro orientaci ve světe a ději valný význam.
    Zatmění
    Tohle mě bavilo o hodně víc. Taky mi víc sedla kresba a práce s panely. Oproti přístavu jsem nepociťoval hluchá místa a zároveň chválím více zvratů v ději, akorát jsem se občas ztratil v tom, kdo je kdo a čí je vlastně příbuzný. Alespoň jsem neměl pocit, že je příběh zbytečně roztáhlý a já umíral nudou.
    Jasně, je tam hromada klišé a trapných moralizujících keců, ale to je i jinde. Potěšili mě roztékající si obličeje ve stylu Dobyvatel ztracené archy.
    Zatímco Zatmění si dám někdy ještě jednou, Přístav Země mě vůbec neláká.
  • Hawwwran
    Hawwwran mecenáš25.5.2021 23:14Přístav Země / Zatmění (sběratelská verze)
    Kniha se dobře čte i přes své rozměry. Co si zaslouží poznámku je kvalita papíru. Je příjemně tlustý a povrchvá úprava (lakování) zabraňuje otiskům až neuvěřitelně dobře.

    Přístav země se mi hrozně dobře čte. Četl jsem i originál a na CZ verzi jsem se moc těšil, protože jsem si pamatoval že mne to bavilo, ale nevybavil jsem si jak to končí. Tady ale přichází mé zklamání. Celé to skvěle graduje, pár situací kdy postavy jednají dost mimo logiku a očekávání bych přehlédl, ale konec je na mne moc jemně naznačený. Asi potřebuju jasnější konce. **SPOILER** nedořešená situace s nalezenými mimozemšťany a virem, nejasná poslední věta, kdy nevím jaké tedy budou další následky? Otevřená válka a obsazení? Nevím. Radší bych jasnější konec.
    Příběh mne zaujal, kresba je podle mého gusta, takže
    Přístav země: 4*

    Zatmění si zaslouží opakované čtení. Občas jsem se ztrácel v postavách a situacích. Premisa i provedení super. Problém mám s pár detailama, jako třeba jak to že přežívají když celá biosféra musela vzít za své? Ale možná že by se takový důsledek neprojevil tak rychle? Co mi ale vadilo hodně je *SPOILER* bitka na konci s albínem, kdy si leďáci sundají helmy, protože kouř jim proniká do ventilace. Řekněme že proniká. Jak to vyřešili sundáním helem? Že by proto aby je v další scéně zabilo slunce? Laciné.

    zatmění 4*

    U obou mi k dokonalosti něco chybělo, ale rozhodně nadprůměrné a příjemné čtení.
  • Norri
    První kniha nového nakladatelství Mighty Boys se zrodila, a nyní se vlastně stále ještě rodí, ve velkých porodních bolestech, ale výsledek myslím stojí za to. Mighty Boys se rozhodli začít svou vydavatelskou činnost mohutnou bichlí obsahující hned dva kompletní příběhy amerického scénáristy Zacka Kaplana. První příběh Přístav Země se svým obsahem a rozsahem vyprávění dá srovnat s filmovým sci-fi thrillerem. Druhý příběh Zatmění je zase spíš lehce rozvleklý postapo seriál. Oba příběhy spojují dvě věci, kromě autora samotného. Je to boj o moc a nadvládu, a také to, že oba příběhy nejsou tak úplně uzavřené. Ani u jednoho rozhodně nečekejte konec ve stylu "... a žili šťastně až do smrti". V případě Zatmění by se tedy o příznačném odchod do zapadajícího slunce dalo mluvit, ale není to úplně takový konec, který bych nazval završujícím.

    Přístav Země

    Přístav Země je moc dobrá sci-fi, kterou jsem si užil jako skvělý biják v kině. Od začátku do konce je to napínavé a má to skvělé tempo. Přečetl jsem to doslova na jeden zátah. Celý příběh má obrovský politický přesah a během čtení jsem přemýšlel, jestli Zack Kaplan mimozemským konsorciem nenarážel na nějaký konkrétní pozemský stát či totalitní režim, a nebo zda jsou jakékoliv podobnosti čistě náhodné. Kvůli naší historii a také současné politické situaci České Republiky mi některé situace připadaly velmi povědomé - ta salámová metoda ukrajování svobod, to brutální překrucování faktů a vnucování vlastní pravdy, to obhajování našeho “druhého osvobození”... Přístav Země je velmi dobrý komiks se silným poselstvím!

    Pochválit musím i kresbu výtvarníka Andrea Mutti. Skvělá je jeho práce se světlem a dobrá je i jeho kresba postav, obličejů a techniky. Někomu se ta kresba může zdát strohá, ale mi k tomuto příběhu parádně sedla. Pěkně jsou použité barvy, kde běžné pozemské scény mají relativně tlumené odstíny, zato mimozemské habitaty hrají velmi sytými a jasnými barvami.

    Zatmění

    Neméně povedené je i Zatmění, které se kvůli svému rozsahu může zdát lehce natahované. Četlo se to ale skvěle a rozhodně to nenudilo. Přestože je Zatmění v knize jako druhé, tak jde o Kaplanovu autorskou prvotinu. Kaplan se zaměřuje na vývoj postav, ale nešetří ani akcí a vizuálně atraktivním “zabitím sluncem”. Samotný komiks, celkem 16 sešitů, jsem četl téměř celou noc. Nešlo jít spát, tohle jsem musel dát na jeden zátah. Následné čtení rozsáhlých bonusů mi pak zabralo celé následující odpoledne. Ne všechny bonusy jsou zajímavé, ale toho, co stojí za pozornost, je tam dost. Hodně zajímavý mi připadal například Kaplanův popis jeho tvůrčího procesu.

    Hodně toho mám ke kresbě Zatmění. Kreslíř Giovanni Timpano v bonusech zmiňuje inspiraci Moebiem, což v jeho kresbě určitě vidět je. Nejenom v davových scénách, ale také například v kresbě detailů povrchů. Jako další inspirace vás u davových scén může napadnout Geoff Darrow a nebudete se mýlit. Přesto anebo právě proto mi Timpanova kresba ne vždycky sedí. Většinou je jeho kresba skvělá a precizní, ale občas, třeba v již zmíněných davových scénách, zjednodušuje detaily postav a přidává detaily prostředí, a tím se pro mě ta kresba stává tak nějak kostrbatá a nepřehledná. V prvních čtyřech sešitech je navíc divný koloring Chrise Northropa, který to celé umrtvuje. Naštěstí byl od pátého sešitu přibrán do týmu italský kolorista Flavio Dispenza, který do Timpanovy kresby dodal potřebný život. Přes všechny zmíněné výtky jsem si vizuál Zatmění užil. I díky Timpanovu nápaditému panelování. Některé panely či celé stránky jsou doslova epické. Užíval jsem si zejména devastující zásahy slunečním světlem, se kterými si Timpano s oběma koloristy vyhráli. Dechberoucí jsou také pohledy na zdevastovaný New York.

    Celkové zpracování knihy je parádní a je smutné posílat takovou knihu zpět ke zničení a přetisknutí (kvůli několika zpřeházeným stránkám a chybějící záložce). Tak velká kniha se už sice nedá při čtení držet v ruce, ale příliš to nevadí. Listy se skvěle otáčí a nestalo se mi, že bych omylem otočil dva listy najednou. Některé stránky vypadají, jakoby neměly dostatečně kvalitní tisková data, ale v bonusech se dozvíte, že ono rozostření je zde uměleckým záměrem…
  • mcleek
    Souhlasím s předchozími dvěma kolegy ohledně hodnocení obsahu knihy, ačkoliv bych byl na Přístav Země ještě přísnější - podprůměr a 2*.
    Zatmění je naopak nadprůměr a má vše, co Přístavu Země chybí - atmosféru, zajímavé postavy, o které jsem se chvílemi bál, a originální práci s kresbou a panely. Na některé obrázky plné desítek různých postaviček a dalších detailů jsem zůstal doslova zírat... - 4*
    Bonusy jsou rozsáhlé, ale já nejsem ten typ čtenáře, který si na to potrpí a patřičně to ocení.
    Za co musím pochválit a přidat ke třem hvězdám za obsah ještě čtvrtou, to je zpracování. Papír, na který je komiks vytištěn, se bezvadně otáčí (nemusím se bát, že vezmu dvě stránky a rušit své čtení sledováním čísel stránek) a nezůstávají na něm otisky prstů. Knihy má skvělou vazbu a ač je to pašík, dobře se s ním při čtení zachází. Nemám rád "kolosální" edice a tady jsem se toho trochu bál, ale dopadlo to na výbornou. Další komiksy už budu číst v tričku Mighty Boys... :-)
  • karl173
    V podstatě mám podobný názor jako pán pode mnou.
    Přístav země - Přináší skvělé téma s dobrým nápadem a několika dobrými postřehy. Nicméně snaží se celou myšlenku natáhnout na velké množství sešitů a přidává k tomu nezajímavé postavy a místy plytký děj. Kresba u tohoto komiksu na mě působila nedodělaným dojmem a celkově potrhuje to, že se zkrátka z takového tématu dalo vytěžit mnohem více. Za mě sotva 3*
    Zatmění - Komiks opět sází na velmi lákavé téma a tentokrát si s ním pohrává mnohem více a lépe. Děj působí mnohem uceleněji a komorněji. K postavám jsem si dokázal vytvořit nějaké citové pouto a byl jsem zvědavý na jejich osudy. Komiksu opět trochu kazila jeho délka, ale v tomto případě se to dá s klidem odpustit. Kresba i zde není žádné velké pokochání, ale účel plní a nekazí dojem. Za mě 4*
    Celkové zpracování knihy je na velmi slušné úrovni. Kniha je poddajná a má kvalitní papír. Za zmínku rozhodně stojí také objemné bonusy, které by vydali za samotnou knihu. Přiznám se, že mě na bonusy neužije a vystačím si s pár ukázkami a obálkami, ale větší množství mi rozhodně nevadí a naopak je musím pochválit.
    I přes veškeré potíže, které Mighty Boys měli, dokázali knihu úspěšně vydat ve chvályhodné kvalitě a já jim přeji, aby se příští kniha obešla již bez větších potíží.
    Celkově hodnotím za 4*
  • trudoš
    Komiksový špalek slibuje dva poctivé sci-fi příběhy a ty uvnitř také naleznete. Úvodní Přístav Země operuje s atraktivním motivem blízkého setkání třetího druhu, které se ovšem čím dál víc ukazuje výhodné jen pro jeden životní druh – a není to ten náš. Dvanáct sešitů je ale na tuhle jízdu moc. Ačkoliv napínavá zápletka v tempu po celou dobu nepoleví, děj se začne po určité době točit v kruhu a cynická pointa v závěru pak jen zdůrazňuje, že celou dobu šlo výhradně jen o ni. Trochu jinak je na tom Zatmění, pracující s jinými kulisami, zato však s podobnou atmosférou. Tady si Zack Kaplan se scénářem pohrává víc, děj je plný postav a proměnných, takže dlouho trvá, než se nastíní hlavní dějová osa. Zase je to ale délka, která mě připravila o nadšení. Hrdinové totiž v důsledku pouze chodí od čerta k ďáblu, jen aby nakonec pochopili, že v pekle se jim na lidské hodnoty nikdo ani nevymočí.
    Každopádně celkový dojem z knihy je velmi uspokojivý a moc se těším, s čím přijde nakladatelství příště.
  • Good Games
    Good Games mecenáš4.5.2021 21:43Přístav Země / Zatmění
    Tak sme sa dočkali a kontroverzný premiérový komiksový titul od Mighty Boys s názvom Přístav Země / Zatmění konečne vyšiel. Stálo čakanie za to? Áno! Ak ste fanúšikom sci-fi žánru, máte menší sviatok. Či už sa jedná o Přístav Země alebo o Zatmění, oba príbehy majú napínavé scenáre a aj keď je Přístav Země slabšie kreslený, vynahrádza to vydareným námetom. Kniha je naozaj napchatá obsahom a okrem dvoch kvalitných sci-fi príbehov ponúka obrovské množstvo bonusového materiálu. U mňa sa jedná o jeden z najlepších bonusových obsahov, čo som vôbec na našom trhu u komiksu videl. Napriek množstvu problémov pri výrobe musím dať klobúk dole, lebo výsledný produkt sa vydaril nad očakávania. =►Celá recenzia◄=
  • house192
    house1922.5.2021 10:20Přístav Země / Zatmění
    Přístav Země je o něco slabší (jak do kresby i příběhu) než Zatmění, které se mi opravdu líbilo.Oba příběhy jsou taková příjemná oddychovka.Zpracování knihy dobré, jen obálka mohla být určitě hezčí. Bonusy tučné, leč v ukázce scenáře u Zatmění je zpřeházené stránkování.Trochu to zamrzí, ale nic fatálního to není, na to že jde o první počin nového nakladatele jsem myslel, že tam bude chyb i víc. Nakonec dám čtyři hvězdy, protože takové masivní špalky (a tohle je opravdu brutální cihla), se sci-fi námětem mám prostě rád.
3033101
  • SlouzimStarymPsum
    Milo_Harwey: Napíše nesmysl (někdy přidá, že to, k čemu se vyjadřuje, ani nečetl), na to někdo reaguje a on má za to, že se to druhé strany dotýká nebo dává rady být nad věcí. To prokládá řečma o hejtrech. Kterýma nahradil kecy o tom, že tu to či ono nevyjde, protože místo toho vycházejí blbosti.

    A ne, nepadne, protože ta půda je všechno, jen ne úrodná ;-)

    https://comicyears.com/comics/how-to-get-fingerprints-off-comic-books/
  • Milo_Harwey
    Milo_Harwey mecenáš9.6.2021 00:39Přístav Země / Zatmění (sběratelská verze)
    fimi - historii jakýho procesu?
    vztahovačnost a můj pocit - vzhledem k tomu, že jsem téma "otisky" v diskuzi začal, tak bys to mohl klidně myslet na mě, nicméně ty jsi diskuzi nečetl, takže tvá věta "To je jednoduchý, aby měli hejtři co žrát" nemohla být na mě, protože nevíš kontext, což vede opět k tomu, že jsi prostě napsal blbost o tzv. hejtrech, od nichž se naprosto distancuju, pokud tady takoví vůbec byli a jsem holt na tohle spojení MB x hejtři trochu háklivý... :) (ale pro jistotu ještě dodám, že jsem neměl a nemám pocit, že jsi mluvil o mně, kdyby to z předešlého textu nebylo zjevné)
    přepálenej jsi, když píšeš tyto věty na základě ničeho, aniž bys cokoliv četl...
    někdy mi stačí málo, jsem emoční člověk, citlivý chlapec :), pokud z toho máš erekci, tak jsem také rád...
    díky za radu, snad jsem vše vysvětlil a snad vše teď dopadne na úrodnou půdu ... mála rada ode mě: než něco vyplodíš, tím myslím naprostý nesmysl, tak si přečti nebo zjisti info o daném tématu nebo komiksu, apod.

    a teď, protože jsem idiot a nechápu to, tak mi prosím tě vysvětli tuto větu: "To je jednoduchý, aby měli hejtři co žrát" - na základě čeho jsi jí napsal a kdo kde co hejtí a jak?
  • Hawwwran
    Ja mam ruce ktere se nepoti (no asi poti, ale proste malo). Pred ctenim si ruce myju a stejne na beznem paperbacku, nebo proste kridovem papiru nechavam otisky. Casto hned zmizi, ale na nekterych papirech, daredevil omnibus obzvlast, pak zustavaji a otevrenou knihu tak nedrzim palcem leve ruky, ale spis bokem kloubu palce leve ruky :-) U Kaplana jsem dostal info ze by to melo proti otiskum hodne vydrzet a skutecne s tim nemam problem na to hrabat. Ten rozdil je citelny.
  • SlouzimStarymPsum
    Milo_Harwey: Že ty máš protézy? :-D Nemyslel jsem to tak, že jsi blb, ale že by stačilo třeba koukat pořádně. Tak možná máš ty ruce fakt suchý a viditelné otisky neděláš. Jestli se vyznáš v trezorech, tak mi napiš soukromě, měl bych pro tebe přivýdělek! ;-)
  • Fimi
    Milo nebuď vztahovacnej, já tebe vůbec nemyslel. Měl jsem namysli celou tu historii procesu. Ale pokud se v tom vidíš a máš pocit, že mluvím o tobě, to je tvá věc... Prepalenej? Jsem rád, že budim v druhých emoce a koukám že tobě stačí fakt málo. Takže malá ráda, buď víc nad věcí a neber vše jako osobní urážku na tvou osobu.
  • Milo_Harwey
    Milo_Harwey mecenáš7.6.2021 14:23Přístav Země / Zatmění (sběratelská verze)
    SSP - to s tím světlem myslíš vážně ? :D já nejsem fimi, abys mi musel psal takové "inteligentní" návody :D
  • SlouzimStarymPsum
    Milo_Harwey: Tuna materiálu předcházejících.
    Nikdo nic nehejtí? Tak to bysme měli napravit. Kdo začne? :-D

    Koukni proti světlu někdy, ty otisky pak uvidíš.
  • Milo_Harwey
    Milo_Harwey mecenáš7.6.2021 13:20Přístav Země / Zatmění (sběratelská verze)
    Fimi - ty voe, proč se vůbec ozyvas a ještě takhle blbě??? Nikdo nic nehejti!! (Ba naopak!)

    Buď si to přečti nebo na dané téma nic nepiš, když jseš linej si těch pár odstavců přečíst.. už začínáš bejt dost přepalenej.

    Norri - jo, divil jsem se já a vysvětluju proč v předešlé zprávě , na kterou ty reaguješ...
  • Fimi
    To je jednoduchý, aby měli hejtři co žrát
  • Norri
    Fimi: Papír je dobrý. Jenom se kdosi divil, proč někdo otisky vůbec řeší.
  • Fimi
    Jen abych měl přehled a nečetl tunu materiálu předcházejících, ten papír vám Teda vyhovuje nebo vám vadí, a proto tu řešíte tyhle věci? Upřímně téma otisky a papír mě nějak úplně minulo
  • George Walker Bush
    George Walker Bush admin7.6.2021 10:55Přístav Země / Zatmění (sběratelská verze)
    Darker: Chvíli jsem myslel, že jsi stvořil zajímavou metaforu na dění okolo tohoto komiksu, ale vy se furt bavíte o těch otiscích prstů... :))
  • Darker
    Norri: Kyselost potu je dána především jídlem, chce to víc zásaditých věcí :)
  • Norri
    Já jsem schopný rozleptat i klávesnici... Před čtením si myju ruce jak před chirurgickou operací a stejně po mě na černém zůstávají otisky.
  • Milo_Harwey
    Milo_Harwey mecenáš7.6.2021 09:05Přístav Země / Zatmění (sběratelská verze)
    Fakt netuším , jak to děláte... Já, i když se snažím otisk udělat - na černé ploše nějakého komiksu, zkoušel jsem víc druhů komiksu, tak mi to prostě nejde. Možná mám antiotisk pH nebo co. Každopádně jsem myslel, že nedělat otisky je "normální", pokud fakt nemáte mastný ruce, ale ok. Asi jsem jen já jinej... :)
  • Hawwwran
    Ono se resi neco s otiskama u kaplana? Protoze zrovna u kaplana jsou stranky az prekvapive odolne otiskum. Treba pro porovnani, captain america omnibus nebo daredevil omnibus. Jak ma jeste cerne okraje. Tam mam hrozny problem abych tam nezanechal otisk. I cerstve umytou rukou. Kaplan to ma v tomhle ohledu velmi odolne.
  • deefha
    Bavlněné rukavice jsem si myslel, že má ve výbavě každý zodpovědný sběratel (a klidně i čtenář, hehe).
  • cyboy
    Včera jsme zahájili proces výměny knih. Pokud máte naši knihu a nedostal se k Vám návratový kód (protože jste si ji koupili třeba v knihkupecví), pak nám prosím napište na: redakce@mightyboys.cz.

    Radek: už jsme si o tom psali dřív. Pošli knihy zpět a dostaneš nové. Pokud by se náhodou stalo, že při cestě zase některá z nich utrpí, tak ji samozřejmě vyměníme.

    Obecně: reklamace, dotazy apod. prosím řeště výhradně na mail redakce@mightyboys.cz.
  • Darker
    K těm vašim prstíkům a mastným otiskům přidám něco z mojí praxe. V automobilovém průmyslu je naprosto běžné, že u linky nejdříve každý zaměstnanec u citlivých dílů musí každé ráno šáhnout na speciální tyč, která mu změří ph potu. Pokud je PH špatné, tak zaměstanec musí mít po celou směnu na ruce bavlněné rukavice, aby neponičil díly, které montuje.
  • Milo_Harwey
    Milo_Harwey mecenáš26.5.2021 19:52Přístav Země / Zatmění (sběratelská verze)
    Takže jinými slovy má kaplan nakonec opravdu výjimečný papír oproti ostatním komiksům... Pokud je odolný vůči prstům vylučujícím omastek :D
  • Milo_Harwey
    Milo_Harwey mecenáš26.5.2021 19:51Přístav Země / Zatmění (sběratelská verze)
    Zpětné k mému příspěvků: pro zmírnění hulvátství si citlivější z nás mohou dosadit: *konzumujete, *mastny obličejík ;)

    Meklýk: ani nevím, že jsi to začal ty, jen mi přišlo, že se téma daktyloskopie objevuje nějak casto, ve spojení s kaplanem.

    SSP a meklýk + případně ostatni: ok, chápu tedy. Někomu tělo produkuje látky, které nejdou smýt. Mně se to stane taky, že se otisk objeví, ale hned zmizí, pokud to není omastek. ;) Otáčení nehty je dobrý tip , případně rukavice ... Ale nehty jsou lepší :))))
  • SlouzimStarymPsum
    Milo: Kůže na prstech stále něco produkuje, umytí tomu nezabrání.

    mcleek: Otáčej přes druhou stranu prstu, přes nehet, ne přes bříško. Když jsou listy u sebe a nejde to, jeď přes hranu, list odděl a pak zase přes nehet.
  • mcleek
    Milo_Harwey: Napíšu reakci za sebe, asi jsem to tu rozjel... Děje se mi s železnou pravidelností, že čtu komiks a na papíru, kam sáhnu bříškem prstíku, abych otočil stránku, zůstane věrný otisk. Nečtu komiksy se zašpiněnými prsty, ani si prsty neolizuji před otočením stránky. Stane se to pravděpodobně kvůli druhu a kvalitě papíru. Všímám si toho u komiksových kompletů, ale velmi často i u knih z renomovaných komiksových nakladatelství, která by měla tušit, že komiks je také sběratelským artiklem a stránky s otisky prstů nejsou žádoucí.
  • Milo_Harwey
    Milo_Harwey mecenáš26.5.2021 13:25Přístav Země / Zatmění (sběratelská verze)
    Proč pořád všichni řešíte otisky prstů? Nechápu... To u těch komiksu žerete nebo co?

    Když koupím komiks a je novej, NIKDY po mně žádný otisk ani zůstat nemůže, protože nesnáším mastnotu a ruce si prostě umyju než na komiks sáhnu, případně na knihu. Nehledě na druh papíru a otisk prostě nikde není.

    Fakt by mě zajímalo, jak se kdo k čemu chová a co během čtení dělá. Pokud si vezmete knihu do KFC a ladujete se u toho kuřetem a pak k komiksu nejsou otisky, tak má smysl to zmínit. Jinak nechápu...

    P.S. nesmíte si během čtení ani sahat na mastnej xicht, hoši. :) Apod. Bez urazky
  • radek
    SSP: Nic jsem nehejtil. A věřím, že MB by se k případné reklamaci určitě postavili profesionálně. Ale tak knihu mám pro sebe a zajímá mě hlavně obsah, tak tuhle nepatrnou vadu na kráse holt překousnu. Nebylo by to poprvé.
  • SlouzimStarymPsum
    radek: To je daň za hejtění!
    Hawwwran: A kopýtka?

    Ta běžná se mi líbí o dost víc.
  • Hawwwran
    Ja mam vazbu i rohy uplne v poradku.
    James89: ne, tahle verze nebude v distribuci. Rozdil je jen v tom ze je bila a ma 2 prebaly.
  • lantan1
    Norri: No vypadá to nebezpečně. Snad se ti ta vazba nerozlepí úplně :(
  • radek
    Norri: Já mám vazbu úplně rovnou, ne jako ty na obrázku (ale to má cenu asi hodnotit až po přečtení). Ale teda zase mám ťuknutý roh (zabalené to bylo dobře).
  • james89
    Bude tahle verze v běžné distribuci? Kniha je stejná, jen má několik verzí přebalů?
  • Norri
    Tak už mám knihu taky doma. Balení je opravdu festovní a oba přebaly jsou pěkné. Akorát nejsem úplně spokojený s provedením vazby - viz obrázek. Mám strach, jak se to bude chovat a jestli se to nebude časem zvětšovat. Zvláštní je i to, že ta vazba je prohnutá, i když je kniha zavřená. Jak to máte vy?
  • Zbysek2410
    Taky už jí mám doma a jsem mile překvapen.
  • Hawwwran
    Teda kniha je paradoxně větší než jsem čekal. Provedení mne příjemně překvapilo. Večer se těším na detailní prohlídku l. Číst jí budu asi dlouho :-)
Četl/a (56)
123peta, 2scha, Anton Whatever, autokineton, calvin10, Dalamar, Darth Raelchi, Dzoglik, farnhajt, Fida, fifas, filemon, Fox01, Géba, Georgíno J., Hades, Hanussen, Hawwwran, hellblazer, invape, James, Jay-jay, jiskra, Kapis, karl173, Kazumaki, kinak, kubosos, Lachvos, lacoste, Light, Lord Baltimore, Mariohurbanek, Matthew, Mikei, mineralk, MP, NecRoman, Norri, Paja78, petad, Poseidon1978, RadimNemec, rooty, Sikk, Stara.kryta, start05, t0mas, the.kasztan, trudoš, Unerr, vranakx, willis, Zbysek2410, Zdendy, zlejzmrd
(109)
123peta, 2scha, Alfi, Anton Whatever, autokineton, BadBoy, beanek, Beng.D, Benji, blackJag, Bob, buscheer, calvin10, CSE_AC/DC, Dalamar, DanielT, Darth Raelchi, deefha, Draco nobilis, Dzoglik, farnhajt, Fida, fifas, filemon, Filip123, Fox01, Géba, Georgíno J., Hades, Hanussen, Hawwwran, hellblazer, herbert, invape, James, james dixon, Jay-jay, jiskra, Kapis, karl173, Kazumaki, kinak, komik.sx, Kouzelnik7, kubosos, Lachvos, lacoste, Laik, lantan1, Lobok257, Lojza, Lord Baltimore, maara, maco, mAGiic, Mariohurbanek, Matthew, mcleek, merhyx, Mikei, mineralk, misa, MP, MP81, Mr.Plysh, NecRoman, Nightmare, Norri, Olesh, Onkel 1928, Paja78, pavel, pechna, perak, petad, Poseidon1978, RadimNemec, Ricarderon, rooty, Rumburaq, Šedo, Sikk, skepsi, Skot, sleepless, Sole, Stara.kryta, start05, suricattaontheway, t0mas, tacmud, terrordemon, the.kasztan, Tialster, trudoš, tulipstros, Václav Mikula, Velkej šéf, vishnar, vranakx, Vrtule, Wasps, Wasseg10, willis, xintax, Yaromil, Zbysek2410, Zdendy, zlejzmrd
Chce (4)
Corvus, Infarkt, monty.cl, XGMan!ak
Shání (1)
Corvus
Nabízí (1)
buscheer